πάμε μπροστά

Τρίτη

10

Μάιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 9/5/2011 (Μέρος Α)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Κανονισμός Λειτουργίας

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα (10/5/2011) δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, εκτός από αποσπάσματα, πλήρη επίσημα πρακτικά για κανένα από τα 7 πρώτα δημοτικά συμβούλια.

Η συνεδρίαση διεκόπη μετά τη συζήτηση των θεμάτων από το 1 έως και το 36. Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν την Τετάρτη 11/5/2011 ώρα 18:30 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

https://www.pamemprosta.org/Files/DS/20110509.8oDS/20110509.AnepisimaPraktikaEdited.v1.01.pdf

Μπορείτε, αντί να κατεβάσετε το πιο πάνω αρχείο να διαβάσετε τα διορθωμένα ανεπίσημα πρακτικά εδώ:

18.41

Οι δημοτικοί σύμβουλοι προσέρχονται στην αίθουσα.

18.43

Η συνεδρίαση αρχίζει.

18.46

Ο κ. Αγγλιάς αναφέρει ότι θα γίνουν δύο ανακοινώσεις από τον κ. δήμαρχο και τέσσερα έκτακτα από την αντιδημαρχία πρασίνου-καθαριότητας.

Θέλουν να εγκριθεί δαπάνη παράβολο 7.000 ευρώ για τα ΚΤΕΟ κάποιων οχημάτων, ποσό 3.000 ευρώ για ταχογράφους για προμήθεια ψηφιακών καρτών, ποσό 4.000 ευρώ για τον έλεγχο πιστοποιητικών καλής λειτουργίας – προπληρωμές σε υπηρεσιακούς παράγοντες, και το ποσό των 2.500 ευρώ για ταξινόμηση-πληρωμή δασμών και λοιπών τελών, όλα στον υπάλληλο Σαριανίδη Γεώργιο.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

18.50

Τον λόγο έλαβε ο κ. δήμαρχος. Αναφέρθηκε σε κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα οποία συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι, τα οποία, όπως είπε, σπιλώνουν το όνομά του διαπράττοντας εις βάρος του το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης αφού στηρίζονται σε ψευδή περιστατικά.

Για παράδειγμα ανέφερε:

1) ότι ουδέποτε υποστήριξε την άποψη ότι θα αγοραστεί ένα πλοίο χωρίς τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες με απευθείας ανάθεση και σε 45 φέτες θέλοντας να υπονοήσουν τις απευθείας παράνομες αναθέσεις. Ουδέποτε είπε ότι θα αγοραστεί πλοίο χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και οικονομοτεχνική μελέτη. Το γεγονός ότι στο κοινό ΔΣ με το δήμο της Σαμοθράκης επέδειξα και συζήτησα την πρόταση ενός πλοίου που προτάθηκε από το δήμο της Σαμοθράκης, οφειλόταν στο γεγονός ότι επρόκειτο περί μίας και μοναδικής προτάσεως και ο λόγος απλά περί αυτής λέγοντας ότι θα ερευνήσουμε κάθε πιθανή εκδοχή και πάντα με μελέτη και διαφάνεια.

2) Για το θέμα του πολυκαταστήματος κάποιοι που έδωσαν άδεια λειτουργίας σε αυτό ως αιρετοί πριν ενάμιση χρόνο φαρισαΐζοντας και αποκρύπτοντας τα αληθινά γεγονότα και το γεγονός ότι είχε ήδη εγκριθεί η άδεια ίδρυσης και όχι λειτουργίας, ούτε αυτό έμαθαν, προσδιορισμένου τούτου από την χρήση γης και την τροποποίησή της, όπου δόθηκε η δυνατότητα χρήσης γης για ίδρυση πολυκαταστήματος άπαξ και ούτε καν χρειαζόταν δεύτερη φορά, στο συγκεκριμένο ακίνητο με τη δική τους ψήφο ή την παρέλευση της εκ του νόμου προθεσμίας χωρίς να κατέχουν το αντικείμενο, συκοφαντώντας το πρόσωπό μου και την παράταξή μας,

3) Ο κύριος Λασκαράκης παραβίασε τη δημοσιογραφική δεοντολογία αναμιγνύοντας την ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου και παρέθεσε σε μία ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας του την αποπομπή από το γραφείο μου μουσουλμάνου δημότη μας ο οποίος πρόσβαλλε εμένα και το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να ζητήσει τη δική μου άποψη και ενώ στους τέσσερις μήνες δέχθηκα 100 συλλόγους και 1.500 τουλάχιστον δημότες με ευγένεια.

Κάτω από τέτοιου είδους συμπεριφοράς, δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων οι οποίοι προσπαθούν να αντιπολιτευθούν με αυτόν τον ανήκεστο τρόπο, ο οποίος δημιουργεί βλάβη με ένα αδίκημα συκοφαντικής δυσφήμισης στο οποίο η αρχαία Αθήνα εξοστράκιζε αυτούς οι οποίοι παραβίαζαν αυτή το συγκεκριμένο αδίκημα, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει γιατί τα πρακτικά υπάρχουν. Και βέβαια τελευταία λέω ότι ο κύριος Κογιομτζής ομολόγησε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εμένα πρότερον ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα μαγνητοφωνώντας και αναρτώντας όλα τα όσα διαδραματίστηκαν στα δημοτικά συμβούλια και στις επιτροπές οικονομική και ποιότητας ζωής. Τούτο μπορεί να συμβεί μόνο ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς όλα αυτά πληγώνουν τη δημοκρατία μας και δεν βοηθούν τη σύνθεση και το καλό του δήμου μας. Ότι είπα αφορά τον κ. Κογιομτζή και τον κ. Λασκαράκη.

19.03

Ο κ. Κογιομτζής λαμβάνοντας το λόγο απάντησε πρώτα για το θέμα του καταστήματος. Ήταν και στο νομαρχιακό συμβούλιο αντίθετος, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι απόψεις του και δεν είχε καμία ευθύνη για την παρέκκλιση της προθεσμίας, ήταν θέμα του προεδρείου και δεν είχε καμία ευθύνη ούτε σαν αντινομάρχης ούτε σαν νομαρχιακός σύμβουλος που μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα μεγάλα καταστήματα στην πόλη.

Ως προς το δεύτερο ποινικό αδίκημα που διέπραξα και αφορά την ηχογράφιση των πρακτικών. Κύριοι συνάδελφοι, εμείς στην ιστοσελίδα μας ενημερώνουμε τον κόσμο για την διαφάνεια την οποία υπηρετούμε και θα υπηρετήσουμε σε όλη τη διάρκεια, τα πρακτικά τα ηχογραφούμε για να γίνεται η απομαγνητοφώνηση…

Ο κ. δήμαρχος διέκοψε τονίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται.

Ο κ. Κογιομτζής διαφώνησε λέγοντας ότι απαγορεύεται η μετάδοση αυτούσιας της συζήτησης. Οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες, μπορούν όλοι να τις μαγνητοφωνούν, χρειάζεται άδεια μόνον εφόσον τις απομαγνητοφωνήσουμε και δώσουμε στη δημοσιότητα αυτούσιες ηχογραφίσεις.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι το δέχεται και ρώτησε αν θέλει να το στείλουν στον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης για να αποφασίσει αυτός, ο κ. Κογιομτζής συμφώνησε, και ο δήμαρχος είπε ότι θα το κάνει πολύ ευχαρίστως.

Ο κ. Κογιομτζής πρότεινε στον κ. δήμαρχο να ανοίξει τον πρότυπο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου που έστειλε ο κ. Ραγκούσης και να δει τι λέγεται για τις συνεδριάσεις για τη μαγνητοφώνηση.

Ο κ. Λαμπάκης είπε: Αφήστε κύριε, όχι μαθήματα.

Ο κ. Κογιομτζής απάντησε πως και μαθήματα θα παίρνει, δεν είναι παντογνώστης.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δεν δέχεται μαθήματα νομικά από τον κ. Κογιομτζή ο οποίος είναι γεωπόνος.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι ήμασταν προσεκτικοί, μας ζήτησαν (ηχητικά) για ορισμένα αμφισβητούμενα αλλά δεν τα δώσαμε, τα κρατούμε γιατί δεν είμαστε στενογράφοι για να γράφουμε ακριβώς τι λέτε και για να είμαστε ακριβείς σε αυτά που γράφουμε και δημοσιεύουμε, τα μαγνητοφωνούμε. Αυτό υπηρετεί τη διαφάνεια και απορώ γιατί μερικούς ενοχλεί η διαφάνεια. Ενοχλεί αυτό που λέμε εδώ να το έχουμε στην ιστοσελίδα μας; Ο δήμος Θεσσαλονίκης και άλλοι δήμοι, μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε να μιλά τρία λεπτά ο καθένας.

Ο κ. Κογιομτζής συνέχισε λέγοντας ότι είναι σημαντικό και εμείς θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε, εφόσον πάρουμε άδεια από το ΔΣ θα μπορούμε να αναπαράγουμε αυτά που έχουμε μαγνητοφωνήσει όταν υπάρχουν αντιδικίες. Δηλαδή αν γράψουμε κάτι και μας πείτε  «Όχι, αυτό δεν είναι ακριβές» τότε θα ζητήσουμε την άδειά σας να σας πούμε «Θέλετε να ακούσετε αυτό που είπατε;» Αν αυτό απαγορεύεται…

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε πως απαγορεύεται.

Ο κ. Κογιομτζής είπε πως είναι σίγουρος πως δεν απαγορεύεται.

Ο κ. Βαμβακερός ρώτησε αν ηχογραφήθηκαν ποτέ τα νομαρχιακά συμβούλια.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι αυτό είναι πρωτοποριακό και ρώτησε γιατί δεν θέλουν να τη δεχθούν.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι απαγορεύεται να μαγνητοφωνούνται τα πάντα στην αίθουσα και να βγάζει κατά βούληση ότι θέλει. Απαγορεύεται. Είναι και ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε εάν έρθει ένας δημοσιογράφος, μπορεί να έχει μαγνητόφωνο;

Ο κ. Λαμπάκης είπε πως μπορεί, ας πάει να το βγάλει όμως έξω αν μπορεί.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να τα βγάλει στην εφημερίδα του. Είπε ότι δεν βγάζει την φωνή.

Ο κ. Λαμπάκης είπε πως βγάζει ότι θέλει. Ρώτησε τον κ. Κογιομτζή αν τον ρωτά τι θα βγάλει.

Ο κ. Κογιομτζής είπε πως δεν υπάρχει λόγος να τον ρωτήσει.

Ο κ. Λαμπάκης είπε πως αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν αδικήθηκε κάπου ο κ. δήμαρχος.

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε όχι κύριε, ο νομοθέτης αυτό διασφαλίζει, ότι εσύ δεν μπορείς να βγάλεις ότι θέλεις.

Ο κ. Κογιομτζής πρότεινε να δει το προεδρείο τον πρότυπο κανονισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές και επιτρέπεται η μαγνητοφώνηση και η ηχογράφιση.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι στο επόμενο ΔΣ θα έρθει θέμα με αυτό το ζήτημα. Αναφέρθηκε στον 370 Α Παράγραφο 3 του Ποινικού Κώδικα όπου απαγορεύεται η απομαγνητοφώνηση και η δημοσίευση συνομιλίας τρίτου χωρίς τη συναίνεση τρίτου.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι δεν βγάζουμε κανένα ηχητικό στο διαδίκτυο.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι ακούει εδώ μέσα πρωτάκουστα πράγματα. Πού ακούστηκε να φοβούνται τη δημοσιοποίηση στα μέσα των όσων λέγονται. Εδώ κ. δήμαρχε δεν είναι αίθουσα δικαστηρίου. Είστε και οι δύο νομικοί βέβαια αλλά αυτό δυστυχώς δεν συνάδει με την αίθουσα αυτή.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε να μην ξανααναφερθεί στα περί δικαστηρίου και να κοιτά τη δημοσιογραφία του.

Ο κ. Λασκαράκης συνέχισε λέγοντας ότι σε κάθε αυταρχικό καθεστώς αυτόν που κυνηγάνε πρώτα είναι τον τύπο, αυτό είναι γεγονός. Ούτε ο κ. Αλεξανδρής δεν τόλμησε να μιλήσει έτσι ο οποίος υπέστη πολύ έντονη κριτική από εμάς. Αύριο κλείνουμε τα 30 χρόνια λειτουργίας σαν εφημερίδα. Εδώ είμαι δημοτικός σύμβουλος, κύριε δήμαρχε. Ότι γράφω εγώ είναι επώνυμο και αναλαμβάνω την ευθύνη και αν υπάρχει κάτι που θίγει κάποιον σε βαθμό που πρέπει να μου κάνει μήνυση, ας μου κάνει μήνυση, απλά πράγματα. Ο τύπος έχει υποχρέωση να ελέγχει την εξουσία και το κάνουμε γιατί είμαστε μία ανεξάρτητη εφημερίδα που δεν παίρνουμε κανένα μισθό, δεν είμαστε κανενός συνεργάτες και συνεπώς έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε στα πλαίσια της νομιμότητας.

Το θέμα του μουσουλμάνου ο οποίος ήρθε στο γραφείο μας και μας είπε ότι τον διώξατε από το γραφείο σας. Αυτό τελικά δεν το διαψεύσατε. Ισχύει αυτό.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε αν πήρε την άποψή του όπως θα όφειλε, δεν είναι δημοσιογραφία και δεοντολογία μόνο με την μία άποψη.

Ο κ. Λασκαράκης απάντησε ότι το γεγονός είναι γεγονός και δεν έχει διαψευστεί.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του για το ζήτημα. Τόνισε ότι μιλά για το συγκεκριμένο άρθρο του και όχι για την έγκριτη εφημερίδα που συμφωνεί απόλυτα και την επιβραβεύει.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να παίρνετε την άποψη του ενός χωρίς να ρωτάτε και την άλλη πλευρά.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι η πληροφορία διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι η δημοκρατία έχει δύο πλευρές. Ο ίδιος προστάτευσα το δημοτικό συμβούλιο πάνω απ’ όλα γιατί ήρθε και μου πέταξε τα 1.000 ευρώ που του δώσαμε στο ΔΣ, όταν του ζήτησα τη νεκροφόρα, για την οποία εξεδόθη άδεια, να τη χρησιμοποιεί μόνο για τις κηδείες των μουσουλμάνων, και μου είπε «μπα, εγώ τη θέλω και για μένα». Και όταν του είπα όχι τότε μου λέει δε θέλω τα λεφτά σας κι εγώ του είπα περάστε έξω κύριε. Ο κ. δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Λασκαράκη να ζητήσει συγγνώμη.

Ο κ. Λασκαράκης απάντησε πως και αυτός αυτά έγραψε. (σ.τ.σ. δείτε το πλήρες κείμενο της δημοσίευσης στο φύλλο της εφημερίδας Γνώμη της 1/4/2011 εδώ: https://www.gnomionline.gr/evros/113/44925 – διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας)

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε πως πάει να φέρει την εφημερίδα και τον χαρακτήρισε θρασύ και ψεύτη.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να καταρτιστεί κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου, να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει. Να γίνει η επιτροπή και να τελειώνουμε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο προεδρεύει ο πρόεδρος και όχι ο δήμαρχος.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι υπεβλήθη σχέδιο κανονισμού λειτουργίας στο προεδρείο εδώ και δύο μήνες.

19.07

Πρόταση ψηφίσματος από την παράταξη «μαζί Πάμε Μπροστά»

Ο κ. Αγγλιάς διάβασε μία πρόταση ψηφίσματος από την παράταξη του κ. Κογιομτζή για την απόφαση του προέδρου της Αυστριακής κυβέρνησης για την ακύρωση της εκτέλεσης του έργου του “Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν” στην Αυστρία.

«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την ακατανόητη και αυθαίρετη απόφαση του προέδρου της αυστριακής κυβέρνησης για τη ματαίωση της εκτέλεσης του έργου Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις τελετές μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες. Είναι μία απόφαση που με το πρόσχημα των υποτιθέμενων αντισημιτικών δηλώσεων που αποδίδονται στον Μίκη Θεοδωράκη στρέφονται ενάντια στον πολιτισμό και κατά συνέπεια ενάντια σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο, που κατά παγκόσμια παραδοχή, έχει αγωνιστεί υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και έχει συμβάλλει ποικιλοτρόπως στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών παγκοσμίως με την ιδιαίτερη φύση και χρώμα που εκφράζονται μέσα από τα έργα του. Η απόφαση ματαίωσης της εκτέλεσης του έργου του δεν αποτελεί μόνο προσβολή προς το πρόσωπό του αλλά προσβολή προς κάθε άνθρωπο που πιστεύει στην πραγματική δημοκρατία, ιδέα που καθώς φαίνεται δεν διαπνέει τις διάνοιες εκείνων που πήραν αυτή την απόφαση, καθότι η φαινομενικά συμπτωματική, στην παρούσα πολιτική περίοδο, απόφαση συμπίπτει με την κίνηση ίδρυσης της κίνησης ανεξάρτητων πολιτών από το Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή η στάση είναι μία σαφής πρόκληση κατά του πολιτισμού και του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να γίνεται κοινωνός της τέχνης. Τέτοιες αποφάσεις δείχνουν την πραγματική εικόνα και ποιότητα των εμπνευστών τους που επιδιώκουν την καταστολή της ιδέας της δημοκρατίας όσο και της εφαρμογής της. Οι παιδαριώδεις εξηγήσεις που εδόθησαν από την πρόεδρο της Αυστριακής Κυβέρνησης δεν βρίσκουν θέση στις διάνοιες των πολιτισμένων ανθρώπων. Αντίθετα αποτελούν μία ακόμα έκφραση υποτίμησης και χλευασμού στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του δράματος που εκτυλίχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και περιγράφεται με τόσο ζωντανά χρώματα στο μεγαλειώδες αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη.»

Υπογράφουν τα μέλη της παράταξης του κ. Κογιομτζή.

Ο κ. Τερζής έλαβε το λόγο λέγοντας ότι δεν μπορούμε να παρακαλάμε σαν Έλληνες όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να μας στηρίζουν, να μας βοηθήσουν και εμείς να βγαίνουμε και να ψηφίζουμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε τελικά. Δεν ξέρω με ποια αιτιολογία η κυβέρνηση αυτή έδρασε, όμως είμαστε σε μία φάση που πρέπει να σκύψουμε λίγο το κεφάλι και να παίξουμε και έναν ρόλο πολύ διαφορετικό, δηλαδή τους χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους. Απ’τη μια βγαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας και λέει καταρρέει η οικονομία και πάμε για πτώχευση, απ’την άλλη ερχόμαστε είτε είναι η Γερμανία, που την παρακαλάμε την κυρία Μέρκελ, είτε είναι η Αυστρία να λέμε α ποιοι είστε εσείς, εμείς είμαστε Έλληνες. Εγώ είμαι κατά κύριε πρόεδρε.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με αρνητικό τον κ. Τερζή της συμπολίτευσης.

Ερώτηση για αποθήκες ΚΥΔΕΠ

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι είχε κάνει μία ερώτηση πριν από κάποιες συνεδριάσεις για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ και δεν ικανοποιήθηκε, παρακάλεσε το θέμα να έρθει τακτικό σε δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα και δεν γινόταν να προστεθεί άλλο ένα.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι τα σημερινά θέματα είναι τετριμμένα και ανούσια και ότι αυτό συνιστά παράβαση του κανονισμού και του νόμου.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Αίτημα ενίσχυσης Εθνικού

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε ένα αίτημα του συλλόγου Εθνικός ώστε να αναλάβει ο δήμος τις δαπάνες ένδυσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων στο βόλεϊ. Η δαπάνη είναι 5.000 ευρώ

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν τα οικονομικά μας είναι καλά τώρα.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι αν έλεγε ότι τα οικονομικά μας είναι εντάξει τότε θα ήταν ψεύτης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις που προβάλλουνε την πόλη.

Εγκρίνεται ομόφωνα

19.13

Θέμα 02

Έκδοση Ψηφίσματος για τη στήριξη των τοπικών και των ελληνικών προϊόντων – Εισηγητής  κ. Ζητάκης Παναγιώτης

Ο εισηγητής κ. Ζητάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα. Το κίνημα δημιουργήθηκε στην Αθήνα και ονομάζεται «Καταναλώνουμε Ότι Παράγουμε». Το συγκεκριμένο κίνημα σε συνεργασία με όλες τις πρωτεύουσες νομών συστήνει συντονιστικές επιτροπές. Στόχος είναι η στήριξη της εγχώριας οικονομίας μέσω της στήριξης του εγχώριου τουρισμού, των ελλήνων παραγωγών, των ελληνικών καταστημάτων. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε με τα ΜΜΕ και τους φορείς της πόλης.

Παρακάλεσε να συναινέσουν όλοι στη σύσταση της επιτροπής.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός ότι έτσι θα στηριχθεί η Ελληνική οικονομία. Αν καταναλώνουμε ότι παράγουμε, δεν θα μπορούμε να τρώμε ψωμί, να βάζουμε βαμβακερά ρούχα (δεν έχουμε παραγωγή μαλακού σιταριού και βαμβακιού).

Με αυτή την έννοια δεν το στηρίζει η παράταξή του.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά (της παράταξης του κ. Δευτεραίου).

 

Τρεις Ερωτήσεις κ. Νίκου Γρηγοριάδη

Ο κ. Γρηγοριάδης έλαβε τον λόγο και αναφέρθηκε στην αίθουσα που χρειάζεται, βάσει του Καλλικράτη, η παράταξή του.

Ακόμα, στο θέμα του κανονισμού που προαναφέρθηκε, η ηχογράφηση ή η μαγνητοφώνηση εάν και εφόσον προέρθει από ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να γίνεται. Νομίζω ότι δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε.  Ζήτησε να γίνει άμεσα ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και να ψηφιστεί άμεσα με τροποποιήσεις του πλάνου που εξέδωσε ο κ. Ραγκούσης.

Ακόμα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Αισύμης εξέφρασε παράπονα γιατί δεν προσεκλήθη σε συνάντηση των προέδρων των κοινοτήτων από τον κ. Γερακόπουλο.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε συγνώμη για το λάθος της γραμματείας να μην προσκαλέσει τον πρόεδρο της Αισύμης και από την παράταξη του κ. Γρηγοριάδη. Στο θέμα των αιθουσών, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό για την παρούσα αρχή. Στεγάστηκαν 48 άτομα στα γραφεία της νέας δημαρχίας που έφυγαν από 4 μισθωμένα ακίνητα (πολεοδομία νομαρχίας, ΚΕΠ πρώην νομαρχίας και άλλα δύο ακίνητα μισθωμένα). Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος στην παλιά και στη νέα δημαρχία. Προτείνει να ενοικιαστεί ένα τριάρι στο κέντρο της πόλης ώστε να στεγαστούν σε ένα δωμάτιο η κάθε παράταξη. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι σαν παράταξη δε συμφωνεί.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι τίθεται και θέμα λειτουργικό.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι εάν βρεθεί χώρος πολύ ευχαρίστως να δοθεί στις παρατάξεις.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι δεν έχει γραφείο ούτε ο ίδιος.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ενοικιαστεί γραφείο στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Μπορεί να λειτουργήσουν οι παρατάξεις και χωρίς γραφείο.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν θα είχαν αντίρρηση αν επρόκειτο για ένα πολύ φθηνό διαμέρισμα.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι δεν πρέπει να ενοικιαστεί χώρος, αλλά αν μπορούσε να βρεθεί χώρος στη δημαρχία για να μπορούν να είναι οι παρατάξεις κοντά στις υπηρεσίες του δήμου.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να βρεθεί έστω ένας χώρος για όλες τις παρατάξεις. Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι δεν παίρνει ούτε τις προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις, τις πιο πολλές τις παίρνει ετεροχρονισμένα.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα, ήταν προτεραιότητα και του ιδίου, αλλά δεν υπάρχει χώρος. Θα κάνει άλλη μία προσπάθεια να βρεθεί χώρος.

Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στον δεκατετράχρονο κ. Μιχαλετζάκη Δημοσθένης που αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς σε ένα meeting στην Αγγλία και έχει κερδίσει 8 μετάλλια από τα 9 αγωνίσματα που συμμετείχε.

Αναφέρθηκε ότι θα τιμηθεί δεόντως από τον κ. δήμαρχο.

Ο κ. Δευτεραίος ζήτησε να έρχονται τα θέματα και οι εισηγήσεις έστω και σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά νωρίτερα, δύο με τρεις μέρες πριν. Μπορούν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου, και να μη μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Ας έχουν 4-5 μέρες πριν τις εισηγήσεις.

Ο κ. Κογιομτζής ζήτησε να έρχονται αριθμημένες οι εισηγήσεις και προσφέρθηκε να βοηθήσει τη γραμματεία στην ταξινόμηση την επόμενη φορά.

19.35

Θέμα 03

Εξέταση αίτησης των κληρονόμων του Χαράλαμπου Φατεσίδη για παράταση χρόνου ανταλλαγής οικοπέδου με ίσης αξίας οικόπεδο του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στην εισήγησή του εν συντομία.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 04

Έγκριση 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Αλεξ/πολης, οικ. έτους 2011 – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα. Η πρώτη αναμόρφωση έρχεται σχετικά γρήγορα και αναφέρεται σε ενισχύσεις και μειώσεις κωδικών εσόδων και εξόδων καθώς και στη δημιουργία νέων κωδικών στη φάση ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου. Δεν αλλάζει το σύνολο των εσόδων-εξόδων σε σχέση με τον παλιό προϋπολογισμό, απλά γίνονται μειώσεις κάποιων κωδικών εξόδων και ενισχύονται κάποιοι άλλοι. Θέλει να συμπεριληφθούν μέσα ένα έργο 320.000 ευρώ για τα αδέσποτα σκυλιά, για το οποίο περιμένουν χρήματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και δύο άλλοι κωδικοί που αναφέρονται σε χρηματοδότηση 368.000 και 75.000 ευρώ από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας, σε αυτά έχουμε αντίστοιχα έσοδα και δαπάνες χωρίς να επηρεάζεται ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε για μία ενίσχυση και μία δημιουργία κωδικού εξόδων. Η μία από 30.000 σε 200.000 ευρώ, στη σελίδα 4 στον κωδικό 20.73.25.001. Είναι για όλον το Καλλικρατικό Δήμο;

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι ο κωδικός αυτός δημιουργήθηκε βάσει των αιτήσεων και των εγκρίσεων που υπάρχουν για ηλεκτροδότηση των εντός σχεδίου.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε ρωτώντας για την σελίδα 5, κωδικό 30.73.33.007 κατασκευή αγροτικής οδοποιίας ρώτησε για το ποσό των 300.000 ευρώ ρώτησε πόσος χρόνος χρειάζεται για να προχωρήσει το έργο και να αρχίσει να υλοποιείται.

Ο κ. Γερακόπουλος απάντησε ότι το έργο αυτό μπορεί να καθυστερήσει αν υπάρξουν ενστάσεις ή καθυστερήσεις στη διαδικασία δημοπράτησης και για αυτό τον λόγο έχει ανοίξει ένας κωδικός που αναφέρεται σε εκμίσθωση μηχανημάτων βαρέως τύπου που είναι γύρω στις 80.000 ευρώ το μήνα έτσι ώστε άμεσα να μπορούν να εκμισθωθούν μηχανήματα για τέτοιες παρεμβάσεις. Με μηχανήματα της υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει ήδη να γίνονται παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία. Τα χρήματα από αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθούν και για το χειμώνα και ενδεχόμενη παγωνιά.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε από που προέκυψε το ποσό των 300.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία στον προϋπολογισμό, υπήρχε στον αρχικό προϋπολογισμό αυτό το ποσό και που θα βρεθούν τα χρήματα.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι δεν υπήρχε γι’ αυτό και δημιουργήθηκε νέος κωδικός.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι τα χρήματα προκύπτουν από μείωση άλλων κωδικών.

Ο πρόεδρος Καβησού κ. Σιδεράς, αναφέρθηκε στο θέμα των νεκροταφείων που έχουν καταρρεύσει από το φθινόπωρο για το οποίο ζητήθηκε, από ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου να προστεθεί και το συγκεκριμένο τεχνικό έργο.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το έργο, δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Ο κ. Γερακόπουλος είπε πως θα μπει στην επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως το πρώτο που χρειάζεται είναι οι αγροτικές οδοποιίες. Είπε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα τα έργα, αν γίνουν Αύγουστο δεν θα έχει κανένα νόημα.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι θα γίνει δημοπρασία και δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα.

Ο κ. Γκότσης είπε ότι όντως θα καθυστερήσουν οι αγροτικές οδοποιίες και θα είναι δώρον άδωρο. Σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα έχουμε ήδη προβλήματα. Πρότεινε να γίνουν κάποιες αναθέσεις σε τοπικά μηχανήματα, επειδή ο δήμος τους χρειάζεται όλους για τις χιονοπτώσεις του χειμώνα. Είπε ότι οι ντόπιοι εργολάβοι κάνουν πολύ καλό έργο, ιδίως στην περιοχή των Φερών.

Ο κ. Καρυπίδης συμφώνησε με την άποψη του κ. Γκότση, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναθέσεις στον προϋπολογισμό. Οι αναθέσεις είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο ώστε οι αγροτικοί οδοί να είναι έτοιμες έγκαιρα.

Ο κ. Λαμπάκης πρότεινε να δημοσιευτούν σε 4 εφημερίδες και να γίνουν αναθέσεις των 60.000.

Ο κ. Σεραφειμίδης είπε ότι πιθανά θα υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία.

Ο κ. Δευτεραίος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι τον καταψήφισαν με συγκεκριμένη τοποθέτηση. Αναγνωρίζει ότι οι αναμορφώσεις είναι εργαλείο για το δήμο, αλλά ψηφίζουν λευκό.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το 4ο θέμα της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 5 κατά (Γρηγοριάδης, Δημητριάδης, Σεραφειμίδης, Δούρος, Θεοδώρου) και 9 λευκά (οι 5 της παράταξης Κογιομτζή, οι τρεις της παράταξης Δευτεραίου και ο κ. Κολχούρης).

19.56

Θέμα 05

Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού 2011, από την Οικονομική Επιτροπή – Εισηγητής  κ. Πεντίδης Χρήστος

Ο κ. Ξανθόπουλος εισηγήθηκε για την πορεία των οικονομικών του δήμου το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν πήγε ικανοποιητικά το πρώτο τρίμηνο.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι πήγε ικανοποιητικά επειδή δεν έγιναν δαπάνες.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι είναι ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο με τον Καλλικράτη ακόμα να ψάχνεται. Αναφέρθηκε στους 58 υπερχρεωμένους δήμους της Ελλάδας και στο γεγονός ότι ο δήμος μας δεν είναι μέσα σε αυτούς.

Ο κ. Κολχούρης ρώτησε πως πάνε τα έσοδα και τι τακτική ακολουθεί ο δήμος όσον αφορά τις ενημερότητες των πολιτών που είναι απαραίτητες.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι δεν είναι ακόμα απαραίτητη η ενημερότητα από χρέη του Δήμου. Όσον αφορά την πολιτική, εξετάζεται το πρόβλημα του κάθε πολίτη και αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Η κ. Τρέλλη είπε ότι θα ψηφίσουν λευκό.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι θα ψηφίσει λευκό γιατί στο πρώτο τρίμηνο δεν είχαν ουσιαστικά στοιχεία συγκριτικά, χωρίς να αμφισβητεί την ακρίβεια των ποσών.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε αν ήρθε η ΣΑΤΑ για να πάρει αρνητική απάντηση.

Ψηφίζεται με 9 λευκά κατά πλειοψηφία (λευκά οι 3 της παράταξης Δευτεραίου, οι 5 της παράταξης Κογιομτζή και ο κ. Κολχούρης).

20.04

Θέμα 6ο

Έγκριση δαπανών για τις εκδηλώσεις: «Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης 2011»Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο κ. Ζιώγας είπε ότι θα ενημερωθούν όλοι για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί. Το συνολικό κόστος είναι 19.000 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο με πολύ μικρό κόστος.

Ο κ. Αγγλιάς ζήτησε να ενισχύσουν με την παρουσία τους οι σύμβουλοι τις εκδηλώσεις.

Ο κ. Ζιώγας είπε ότι έλαβαν υπόψη το περιεχόμενο και το κόστος. Δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ για κάποιον που θα έρθει εκτός Αλεξανδρούπολης. Εξέφρασε την εκτίμηση του στο έργο των μαθητών και των ντόπιων καλλιτεχνών. Υπάρχουν εκδηλώσεις και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με ομιλητές πολύ υψηλού επιπέδου.

Ακόμα εκφράστηκε με πολύ θετικά λόγια για τη συνεργασία του με τον κ. Βραχιόλογλου Στέλιο. Ο κ. Ζιώγας είπε ότι θα είναι δίπλα σε όλες τις παρατάξεις και να μη γίνεται ο πολιτισμός πεδίο αντιπαράθεσης.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είναι υπέρ της τοπικής δημιουργίας και ευχήθηκε να μην έχει αποκλειστεί κανείς που θα ήθελε να συμμετέχει. Θα ήθελε να συμμετέχουν όλοι, χωρίς να είναι απαραίτητο να αυξηθεί το κόστος. Καλό θα ήταν να λειτουργούσε η επιτροπή πολιτισμού και να άκουγαν όλες τις προτάσεις.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ρώτησε αν έχει μπει η Θύελλα Φερών στο τουρνουά μπάσκετ παίδων για να λάβει την απάντηση από τον κ. δήμαρχο ότι μπήκαν.

Ο κ. Γρηγοριάδης εξέφρασε παράπονα για το γεγονός ότι πήραν οι παρατάξεις τις δαπάνες τελευταία στιγμή.

Ο κ. Κογιομτζής εξέφρασε τη συμφωνία του στο μειωμένο κόστος και στη στήριξη του ντόπιου δυναμικού.

Ψηφίζεται ομόφωνα

20.15

Θέμα 07

Έγκριση συνομολόγησης δανείου, ποσού 980.000 ευρώ, για την αποπεράτωση του έργου: «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Αλεξ/πολης» – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και είπε ότι ξαναξεκίνησε η διαδικασία συνομολόγησης του λόγω του ότι έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 264 του Καλλικρατικού Νόμου, έπρεπε να τεθούν υπόψη του ΔΣ όλα τα οικονομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη σημερινή εισήγηση και κάποιες άλλες ρήτρες που δεν έγιναν αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι το κράτος μέσω των οργάνων του, ψάχνει να βρει αιτιάσεις για να μην υπογραφούν ποτέ συμβάσεις δανείων. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα που παρουσιάζουν προβλήματα, και βάζουν το δήμο να το ξαναπεράσει από οικονομική επιτροπή.

Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε σε προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της προεκλογικής περιόδου. Είπε ότι είναι σύμφωνοι.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε ποιό είναι τελικά το κόστος του έργου.

Η κ. Μπρίκα είπε ότι θα φτάσει το κόστος στα 6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Με τα 980.000 ευρώ και τα 680.000 που αναμένονται από το ΥΠΕΘΟ, το έργο τελειώνει.

Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε πως πάει το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι περιμένει την έγκριση της περιφέρειας.

Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε αν γίνεται να ληφθεί το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ και να μη ληφθεί το δάνειο των 980.000.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι θα προχωρήσουν και τα δύο γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί και η λήψη του δανείου των 8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδώρου θύμισε ότι ο κ. Λαμπάκης και ο κ. Λασκαράκης στήριξαν τη λήψη του συγκεκριμένου δανείου και ζήτησε να αποπερατωθεί το συντομότερο.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είχαν καταψηφίσει το έργο παλιά, το ίδιο και σήμερα.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά (της παράταξης Δευτεραίου)

20.25

Θέμα 08

Έγκριση Χορήγησης αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου – Εισηγητής  κ. Χαρταμπάς Κων/νος

Εισηγήθηκε για το θέμα, είπε ότι λόγω της μεταβατικότητας της περιόδου είπε ότι έδειξαν μία ελαστικότητα στις προθεσμίες πλήρωσης των φακέλων αλλά είναι όλα νόμιμα. Απορρίφθηκε μόνο μία αίτηση λόγω του ότι το εισόδημά του ξεπερνούσε το όριο των 12.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος, κ. Διακάκης, ανέφερε το ιστορικό του, ότι δούλευε στο παρελθόν καντίνα, έμεινε η σύζυγός του έγκυος το 2008, δούλεψε σε λατομείο, απολύθηκε και φαίνεται να έχει πάρει εισόδημα 17.000 ευρώ. Έχει μία καντίνα που κάθεται εδώ και ένα χρόνο.

Ο κ. Χαρταμπάς είπε ότι αν και η περίοδος της δήλωσης γίνεται κάθε Ιανουάριο, χρησιμοποίησε τη φορολογική δήλωση του 2010 του ενδιαφερομένου που είχε λιγότερα εισοδήματα από τη δήλωση του 2009.

Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε γιατί δεν ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Ο κ. Βαμβακερός διευκρίνισε ότι τις άδειες τις έπαιρνε το νομαρχιακό συμβούλιο, τις ενέκρινε η περιφέρεια και στη συνέχεια δινόταν στους δικαιούχους. Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες. Για να αλλάξουν οι θέσεις πρέπει να ληφθεί πάλι απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, να πάει στην περιφέρεια για έγκριση και να αποφασιστεί τον Ιανουάριο του χρόνου.

Συμφωνείται ομόφωνα από το ΔΣ να δοθεί η άδεια να συμμετάσχει ο κύριος Διακάκης στην κλήρωση που θα γίνει για την κατηγορία πολυτέκνων, κινητής καμπίνας (θα κληρωθεί μία άδεια από τις δύο)

Έγινε επιτόπου κλήρωση και βγήκαν τα ονόματα των δικαιούχων, Χακίμ Μεμέτ Εδιμπέ και Διακάκης Σταύρος.

20.39

Θέμα 09

Ανασύνταξη Κανονισμού παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων – Εισηγητής  ο κ. Γερακόπουλος Χρήστος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

Ο κ. Γερακόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με την οικονομική λειτουργία και την αναβάθμιση των καταστημάτων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που γίνεται να εφαρμοστεί η πολεοδομική νομοθεσία.

Στο άρθρο 3, αναφέρεται στους πεζόδρομους στη σελίδα 3 στο (β) αναφέρει ότι στη μέση του πεζόδρομου πρέπει να εξασφαλίζεται διάδρομος πεζών όχι μικρότερος από τα 2 μέτρα. Εδώ υπάρχει μία πρόταση: όταν ο πεζόδρομος είναι μέχρι 6 μέτρα πλάτος ο διάδρομος να είναι όχι μικρότερος από τα 2 μέτρα, και όταν ο πεζόδρομος είναι πάνω από τα 6 μέτρα ο διάδρομος να είναι όχι μικρότερος του 1/3 του πλάτους του πεζοδρόμου. Για παράδειγμα, αν είναι 5 μέτρα ο πεζόδρομος, πρέπει ο διάδρομος να είναι 2 μέτρα.

Αναφέρθηκε στις «πλευρικές καταλήψεις» δεν υπήρχε περιθώριο στο 1/3 του πλάτους των διπλανών ιδιοκτησιών, με την άδεια πάντα του γείτονα, τώρα προτείνεται να δοθεί περιθώριο μέχρι το 1/3 όταν οι όμορες ιδιοκτησίες είναι δημόσιες {στην παράγραφο (γ) }. Αν ο γείτονας είναι ιδιώτης μπορεί να δώσει όλη την ιδιοκτησία του χωρίς να έχουμε τον περιορισμό του 1/3 με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή της πολυκατοικίας αν υπάρχει απόφαση της ΓΣ των συνιδιοκτητών.

Στην πρώτη παράγραφο στο (2) που αφορά τα πεζοδρόμια, αναφέρεται σε πλάτος διέλευσης όχι λιγότερο των 2μ. Αυτό προτείνεται να αλλάξει σε 1,80 μ., αυτό που έχουν ήδη τα καταστήματα. Δε θέλαμε να τους αναγκάσουμε να ξηλώσουν καθίσματα τώρα. Στην ίδια σειρά, σε καταστήματα με πρόσοψη σε δρόμο και για την προστασία των καθημένων, πρέπει να έχουμε απόσταση 1μ απόσταση από το κράσπεδο του δρόμου και να προστατεύονται οι θαμώνες από τα αυτοκίνητα με ειδικές κατασκευές. Στην ίδια παράγραφο, προστίθεται μία γραμμή όταν το πλάτος του πεζοδρομίου είναι από 2 έως 4 μέτρα να μένει ένας διάδρομος 1,5 μέτρα. Όταν το πλάτος του πεζοδρομίου είναι 2 μέτρα, δεν προβλέπονται τραπεζοκαθίσματα.

Στην (ε) παράγραφο αναφέρθηκε για την οδό Ζαρίφη και για την περιοχή από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Προτείνεται να κλείνει ο παραλιακός δρόμος από 1η Μαΐου για τις νυχτερινές ώρες έως τα μέσα Σεπτέμβρη.

Φέτος στην περιοχή της Απολλωνιάδας απαγορεύεται να μπουν τραπεζοκαθίσματα μετά από το πεζοδρόμιο, λόγω αστάθειας του εδάφους και μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε η πρόταση να είναι από 14/5 να επιτρέπεται η χρήση όλου του πεζοδρομίου από τη μεριά της Θάλασσας.

Για την οδό Ζαρίφη ο κ, Γερακόπουλος πρότεινε να επιτρέπεται η κατάληψη όλου του πεζοδρομίου από την μεριά του πάρκου.

Για την οδό Κουντουριώτη προτείνεται να γίνει πεζόδρομος από 14/5 και από 12:00 έως 01:00 το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Μάκρης ζήτησε να πεζοδρομηθεί ο παραλιακός δρόμος της Αγ. Παρασκευής από το εκκλησάκι ως το αναψυκτήριο.

Υπάρχει πάρκινγκ στην Αγ. Παρασκευή και στην Κυανή Ακτή παραλιακά.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ανέφερε το πρόβλημα των 3 καταστημάτων στην παραλία της πόλης όπου έχει καταρρεύσει ο τοίχος αντιστήριξης. Ρώτησε αν γίνεται να προσκομιστούν με ευθύνη των καταστηματαρχών βεβαιώσεις για την ευστάθεια του χώρου και να αρθούν οι επιφυλάξεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας, είναι κενός ο χώρος πίσω από τους τοίχους, περιμένει την έγκριση της Περιφέρειας για να προχωρήσει το έργο.

Ο κ. Αγγλιάς πρότεινε να δώσει το τεχνικό επιμελητήριο έναν μηχανικό για να γνωματεύσει για το χώρο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι αυτό δεν το δέχεται, εμπιστεύεται τη γνωμάτευση των υπαλλήλων του δήμου, γεγονός με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Ραπτόπουλος.

Ο κ. Θεοδώρου ρωτά αν γίνεται για φέτος μπορεί να δοθεί η έκταση μέσα στο δρόμο σε όλα τα μαγαζιά ώστε να διευκολυνθούν.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν θα σηκώνουν τα τραπέζια στις 01:00 για να ανοίγει ο δρόμος.

Ο κ. Γιαννέλος ρώτησε αν δικαιούνται τα μαγαζιά του στενού του λιμεναρχείου να βγάζουν τραπέζια στην παραλία μπροστά σε εκείνο τον χώρο. Ακόμα ανέφερε ότι στο εξωτερικό, στους θερινούς μήνες. τα καταστήματα βάζουν ξύλινες εξέδρες μόνιμες 1-2 μέτρα μέσα στο δρόμο καλύπτοντας και ένα μέρος του πεζοδρομίου και αφήνοντας χώρο για τους πεζούς. Πρότεινε να δούμε αυτή τη λύση στο μέλλον.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα το δουν στις μελέτες που θα γίνουν από το δήμο.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι οι ελεύθεροι χώροι μπαίνουν σε δημοπρασία τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη αλλά προηγούνται τα καταστήματα που δεν έχουν πρόσοψη, από τα στενά.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζήτησε να μονοδρομηθεί ο δρόμος από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ώστε να μη γίνεται μποτιλιάρισμα το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Μάκρης ανέφερε ότι είναι μονόδρομος από την Αγ. Παρασκευή ως την ακτή Τσαούση. Εκεί υπάρχουν δύο ιδιωτικά πάρκινγκ που εξασφαλίζουν χώρο στάθμευσης.

Ο κ. Ραπτόπουλος πρότεινε να μονοδρομηθεί από την ακτή Τσαούση μέχρι το ξενοδοχείο της Κυανής Ακτής.

Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία όπου αποκλείστηκαν όλοι στο χώρο για μία ώρα ώσπου να φύγουν από την περιοχή μετά από μία ξαφνική νεροποντή. Συμφώνησε με τη μονοδρόμηση των οδών και τη δημιουργία κύκλου.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε αν πεζοδρομηθεί από Αγ. Παρασκευή ως την ακτή Τσαούση πώς θα μπαίνουν τα αυτοκίνητα στα ιδιωτικά πάρκινγκ εκεί. Πρότεινε να το δει η κυκλοφοριακή επιτροπή και να το δουν ξανά στο ΔΣ.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι η πρόταση της Μάκρης θα παραπεμφθεί στην επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε αν ο κανονισμός αφορά όλο τον Καλλικρατικό Δήμο, όπως αναφέρεται στον κανονισμό.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε πως αφορά όλον τον Καλλικρατικό Δήμο.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε αν συμμετείχαν μέλη του πρώην δήμου Φερών που ψηφίστηκε το 2008 και που εξυπηρετεί τους καταστηματάρχες. Πρότεινε να δώσει τον κανονισμό στον κ. Γερακόπουλο γιατί αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα σε σημεία με μικρά πεζοδρόμια του δήμου Φερών.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις για τροποποιήσεις του κανονισμού. Ζήτησε από τον κ. Καρυπίδη να αφήσει το δείγμα κανονισμού.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα εξαιρεθούν οι Φέρες από την παρούσα ψήφιση και θα έρθει στο επόμενο ΔΣ.

Ο κ. Μαυρίδης πρότεινε να ερωτηθούν οι καταστηματάρχες. Το πεζοδρόμιο που τους δώσαμε φέτος το είχαν και πέρυσι. Πρότεινε να δοθεί ένα κομμάτι του δρόμου όταν ο δρόμος είναι κλειστός.

Ο κ. Τερζής είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να δίνουμε το οδόστρωμα μέχρι τη 1:00 η ώρα στους επιχειρηματίες.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι το ΔΣ πρέπει να εξασφαλίζει κυρίως τον πεζό στην πόλη. Τα αυτοκίνητα και τα καταστήματα έχουν προκαλέσει ασφυξία στους πεζούς. Θεωρεί αδιανόητο να κοπεί ένας πεζόδρομος. Διαφωνεί με την πεζοδρόμηση της παραλιακής που θα προκαλέσει μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα. Πρότεινε 1/6 με τέλη Αυγούστου την πεζοδρόμηση, όχι Σεπτέμβριο. Το θέαμα των αυτοκινήτων πλάι στη θάλασσα της Αγ. Παρασκευής είναι οικτρό θέαμα. Να γίνει μελέτη για την περιοχή από ντόπιους μελετητές.

Ο κ. Δευτεραίος διάβασε κομμάτι της εισήγησης και είπε ότι δεν ελήφθη υπόψη η προστασία του περιβάλλοντος. Πεζοδρόμιο σημαίνει δρόμος για τον πεζό. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει οικογένεια, ΑμεΑ στα πεζοδρόμια της πόλης. Οι τζίροι που έγιναν πέρσι θα μειωθούν κι άλλο φέτος. Πρέπει να ψάξουμε τη χρυσή τομή ώστε να κυκλοφορούν οι πολίτες. Τα 2 μέτρα πλάτους για τους πεζούς δε θα είναι 2 αλλά 0 έως 1. Ανέφερε τα λεγόμενα προέδρου σωματείου ότι έχει από τους 5.000 εργαζόμενους και 1.200 ασφαλισμένους, με 3.800 να είναι ανασφάλιστοι. Είπε ότι αλλάζει δρόμο, προτιμά να περπατά σε δρόμους που έχουν αυτοκίνητα αφού τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα. Πρότεινε να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη, να προτρέψουν τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια των καταστημάτων. Γεννήθηκε και περπάτησε σε τεράστια πεζοδρόμια. Θα έπρεπε να περιφρουρηθούν τα πεζοδρόμια της πόλης.

Να μην κοπεί το ένα ρεύμα της παραλιακής οδού για τραπεζοκαθίσματα.

Η παράταξή του δεν συμφωνεί και δε θα ψηφίσει τον κανονισμό.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφορούσε τις ώρες που η παραλιακή οδός θα είναι κλειστή.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Κογιομτζής και ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα για τις μητέρες και πρέπει να διασφαλιστεί το 1,80 πλάτους που προτείνεται. Πρότεινε να κλείνει η παραλιακή από 1/6 και όχι νωρίτερα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όταν κλείσει ο δρόμος ας βοηθηθούν οι καταστηματάρχες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πάρκινγκ και κυκλοφορίας.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν γίνεται να αφεθεί το θέμα για την Τετάρτη.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι η άποψη είναι συγκεκριμένη και θα προχωρήσει η ψήφιση.

Ο κ. Βραχιόλογλου είπε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με πτυχία που δουλεύουν στις ταβέρνες. Είπε ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι βασική και εκείνη η περιοχή τραβάει πολλούς τουρίστες.

Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε και αυτός να δοθούν τα πεζοδρόμια προς χρήση ακόμα και όταν είναι ανοικτοί οι δρόμοι σε κυκλοφορία.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι είναι παράλογο να μην υπάρχει χώρος για τους πεζούς όταν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων στους δρόμους.

Ο κ. Γρηγοριάδης πρότεινε από τα δύο πεζοδρόμια το ένα να δοθεί πλήρως στα καταστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν είναι δυνατόν να κλείσει το πεζοδρόμιο. Θα υποβληθούν μηνύσεις.

Ο κ. Αγγλιάς είπε πως πρέπει να υπάρχει χώρος για τους πεζούς.

Το λόγο έλαβε ένας επιχειρηματίας της περιοχής, ζήτησε να δοθεί τουλάχιστον ένα από τα πεζοδρόμια προς χρήση ώστε τα καταστήματα να επιβιώσουν. Ως άτομο πρότεινε να γίνει πεζοδρόμηση της παραλιακής ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα.

Ο κ. Γερακόπουλος ρώτησε αν το να υπάρχουν δύο διάδρομοι την ημέρα και το βράδυ να κλείνουν είναι χειρότερη από το να έχουν ένα πεζοδρόμιο δικό τους και το ένα τελείως ανοικτό.

Ο κ. δήμαρχος ρώτησε αν συμφωνούν να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα μόνο στο ένα πεζοδρόμιο και στο άλλο καθόλου.

Ο καταστηματάρχης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει γιατί δεν εκπροσωπεί κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του.

Το λόγο έλαβε ο κ. δήμαρχος και είπε ότι το τελευταίο 20ήμερο το 1,80 τηρείται αυστηρά στα πεζοδρόμια. Όσον αφορά την παραλία είπε ότι η παραλιακή ζώνη από το γήπεδο μέχρι πριν την Αργώ να αφεθεί στην παλιά κατάσταση με διαδρόμους σε κάθε πεζοδρόμιο, σεβόμενοι και τους πεζούς και τους καταστηματάρχες που υπέστησαν ζημιά. Το κλείσιμο της παραλίας θα γίνεται από 14/5, θα κλείνει 21:00 το βράδυ και θα ανοίγει μετά τις 02:00 το βράδυ. Στο δρόμο θα απαγορεύεται να μπαίνουν τραπεζοκαθίσματα όταν είναι κλειστός ο δρόμος. Όταν κλείνει η παραλία θα δίνεται το 100% των πεζοδρομίων στα καταστήματα.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 ψήφους κατά (της παράταξης κ. Δευτεραίου), 3 ψήφους κατά (Κογιομτζής, Ραπτόπουλος Λασκαράκης) μόνο όσον αφορά το άνοιγμα της παραλιακής από 14/5.

Το ΔΣ θα διακοπεί μετά τη συζήτηση των τεχνικών θεμάτων για το απόγευμα της Τετάρτης.

Θέμα 10

Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος – Εισηγητής  ο κ. Γερακόπουλος Χρήστος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

Ο κ. Γερακόπουλος εισηγήθηκε το θέμα.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε γιατί δεν μπήκε η διαμόρφωση της επέκτασης της αυλής του 7ου δημοτικού.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι υπάρχει κώλυμα πολεοδομικό που πρέπει να λυθεί πρώτα πριν γίνει η επέκταση της αυλής.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε για την εξερευνητική γεώτρηση βάθους 500μ.

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι θα εξηγηθεί στα σχετικά θέματα που αφορούν τη Γεωθερμία.

Ο κ. Καρυπίδης είπε ότι μιλάμε για τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Υπάρχει βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα έργα θα γίνουν; Και αν υπάρχει γιατί δεν μπήκαν στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού;

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι θα γίνουν από ίδιους πόρους της ΣΑΤΑ.

Ψηφίζεται ομόφωνα υπέρ.

21.41

Θέμα 11

Έγκριση αίτησης παραχώρησης κοινόχρηστης έκτασης 6.967,34τμ που βρίσκεται στο αγρόκτημα Καλλιθέας – Ν. Χιλής Αλεξ/πολης, τμήμα τεμαχίου 2021Γ για τη Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στη ΧιλήΕισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η κ. Μπρίκα είπε ότι έχει ήδη παραχωρηθεί χώρος και ζητά την παραχώρηση επιπλέον χώρου.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 12

Επανέγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου: «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου Καπνομάγαζου» – Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η κ. Μπρίκα είπε ότι θα έπρεπε να μπουν ειδικοί όροι για το διατηρητέο κτίριο. Θα μπουν τεχνικές προδιαγραφές ώστε οι ανάδοχοι να έχουν την τεχνική ικανότητα για τέτοια έργα. Αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό και θα πάμε σε ανοικτή ελεύθερη δημοπρασία.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι βάζοντας το έργο ως ειδικό τότε έρχονται περιορισμένος αριθμός εργοληπτών. Πρέπει να αποφύγουμε τον χαρακτηρισμό των έργων ως ειδικά, στο μέλλον, για να μην έχουμε προβλήματα.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι είναι γραμμή να ζητούν ελεύθερη και ανοικτή δημοπρασία από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

21.50

Θέματα 13, 14, 15, 16

13 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Κατασκευή κοιμητηρίου Μάκρης».

14 Έγκριση 2ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του έργου: «ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΙΣΥΜΗΣ»

15 Έγκριση 3ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του έργου: «Ανέγερση Β΄ ΚΑΠΗ».

16 Έγκριση 3ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του έργου: «Ανάπλαση κέντρου οικισμού Αισύμης»

Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Εγκρίνονται ομόφωνα

Θέματα 17,18,19,20

17 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Διάνοιξη και κατασκευή οδών Δήμου Αλεξανδρούπολης»

18 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Αποχέτευση ομβρίων έναντι αεροδρομίου».

19 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Κατασκευή μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων & αθλητικών εγκαταστάσεων» (Μαΐστρου)

20 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Αλεξ/πολης».

21 Έγκριση χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου: «Κατασκευή κοιμητηρίου Μαΐστρου».

Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Εγκρίνονται κατά πλειοψηφία (2 κατά της παράταξης Δευτεραίου ήτοι Τρέλλη και Πεϊχαμπέρης – για όλα τα θέματα που αφορούν παρατάσεις – Ο κ. Δευτεραίος αναχώρησε από την αίθουσα από τη συζήτηση του θέματος 11)

Για το θέμα 20 δίνεται παράταση ως 31/10 επειδή όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, η εκταμίευση του δανείου θα πάρει τεσσεράμισι μήνες.

Θέματα 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31

22 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «Ανάπλαση οδού Εθνικής Αντίστασης και σύνδεση με κολυμβητήριο»

23 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Ηλεκτροδότηση γηπέδου Άβαντα»

24 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποχέτευση επιφανειακών νερών περιοχής τζαμί Κομάρου-Περάματος»

25 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση και επισκευή κοιμητηρίων Δ.Δ. Συκορράχης – Μάκρης»

26 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Επισκευή ποτιστρών Αισύμης Λεπτοκαρυάς»

27 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση υδρομαστεύσεων ποτιστρών Αισύμης – Λεπτοκαρυάς»

28 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση διαδρόμων και κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στα WC του άλσους»

29 Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Μετατόπιση δικτύων ύδρευσης Δικέλλων»

30 Έγκριση δαπανών επεκτάσεων και βελτιώσεων δικτύου ηλεκτροφωτισμού

31 Έγκριση δαπανών ηλεκτροδότησης κτιρίων και έργων ιδιοκτησίας Δήμου

Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Αδαμάκης είπε ότι είδε τα έργα ένα-ένα, είδε και φωτογραφίες των εργολάβων

Εγκρίνονται ομόφωνα

Ο κ. Κογιομτζής έδωσε συγχαρητήρια στην κ. Μπρίκα για τις εισηγήσεις που έρχονται πλέον στους συμβούλους.

Ο κ. Λασκαράκης ενημέρωσε ότι σήμερα είχαμε δημοσίευμα περί παρανόμων υπόγειων πάρκινγκ στις πλατείες.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα εφόσον προκύπτουν νέα στοιχεία.

22.04

Θέμα 32

Εξέταση δύο ενστάσεων και έγκριση 4ου πρακτικού του διαγωνισμού του έργου: «Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων Φερών – Υποέργο: Εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων Φερών»

Εισηγητής ο κ. Καναρίδης Ευάγγελος, υπάλληλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης (πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών πρώην Δήμου Φερών)

Ο εισηγητής, κ. Καναρίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Βρισκόμαστε στο στάδιο της πληρότητας των τεχνικών προσφορών.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε αν μπορεί να αναλυθεί το γεγονός της ψηφοφορίας 4-3 της επιτροπής.

Ο κ Καναρίδης είπε ότι η επιτροπή είναι υπέρ της προσφοράς του κ. Παρασκευόπουλου η οποία τηρεί τη στάθμη 6,70 της προκήρυξης.

Ο κ. Αγγλιάς ρωτά πώς η μειοψηφία των 3 δικαιολόγησε την ψήφο της.

Ο κ. Καναρίδης έδωσε εξηγήσεις για το σκεπτικό της επιτροπής. Το υψόμετρο 6,70 είναι δεσμευτικό από τη διακήρυξη.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε αφού μόνο η μία προσφορά τηρεί τον όρο των 6,70 του κανονισμού.

Ο κ. Κογιομτζής έδωσε συγχαρητήρια για τη λεπτομερέστατη εισήγηση και ρώτησε αν το 6,70 είναι επί ποινή αποκλεισμού για να λάβει θετική απάντηση από τον κ. Καναρίδη.

Ο κ. Τερζής ρωτά πως είναι δυνατόν να ψηφίζουν οι 3 υπέρ μίας προσφοράς που δεν τηρεί τον όρο των 6,70.

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι έγιναν πολλές συνεδριάσεις για να αποφασίσει η επιτροπή.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν η ποινή αποκλεισμού υφίσταται για το 5,70 και το 6,70.

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι η στάθμη για όλους τους συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τα 6,70μ.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε για την πηγή χρηματοδότησης

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι είναι το ΕΠΕΡΑ. Ενημερώθηκαν και οι δύο επιχειρήσεις τηλεφωνικά αλλά παρών είναι μόνο ο εκπρόσωπος της μίας.

 

22.08

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι του κάνει εντύπωση πως ψήφισαν οι 3 υπάλληλοι εφόσον το υψόμετρο των 6,70 είναι δεσμευτικό. Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης και η επιτροπή πήρε τη σωστή θέση.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν θα κτιστούν πάνω σε μπάζα ο βιολογικός καθαρισμός.

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι η εγκατάσταση θα γίνει έτσι και αλλιώς πάνω σε μπάζωμα 3-3,5 μέτρα ώστε να γίνει σε 7 μέτρα υψόμετρο.

Ο κ. Λαμπάκης πρότεινε, σεβόμενοι την υπηρεσία, να ψηφιστεί υπέρ της απόφασης της επιτροπής.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με ένα λευκό από τον κ. Ραπτόπουλο.

22.11

Θέμα 33,34,35,36

33 Επαναφορά για έγκριση των πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Αποκατάσταση κακοτεχνιών στο έργο: Ύδρευση (Αποκατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων)» Εισηγητής ο κ. Καναρίδης Ευάγγελος, υπάλληλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης (πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών πρώην Δήμου Φερών)

 

34 Έγκριση πορίσματος εκτιμητικής επιτροπής για την εκμίσθωση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Αρδανίου στο Κ.Ε.Κ. «ΕΒΡΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ».

Εισηγητής κ. Γκότσης Νικόλαος, αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα

 

35 Συναίνεση ή μη εκμίσθωσης κοινόχρηστης έκτασης αγροκτήματος Μελίας, στην κ. Παρσαλίδου Ζωή του Ιωάννη.

Εισηγητής κ. Γκότσης Νικόλαος, αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα

 

36 Ορισμός εκπροσώπων (τακτικού και αναπληρωματικού), στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Εισηγητής ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αγγλιάς Θεόδωρος

Ψηφίζονται όλα ομόφωνα

Για το θέμα 36 ορίζεται εκπρόσωπος ο κ.Νώντας Τερζής και αναπληρωματικός ο κ. Δουνάκης.

Διακόπτεται η συνεδρίαση για την Τετάρτη 18:30

Τρίτη

10

Μάιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 9/5/2011 (Μέρος Α)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Κανονισμός Λειτουργίας

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα (10/5/2011) δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, εκτός από αποσπάσματα, πλήρη επίσημα πρακτικά για κανένα από τα 7 πρώτα δημοτικά συμβούλια.

Η συνεδρίαση διεκόπη μετά τη συζήτηση των θεμάτων από το 1 έως και το 36. Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν την Τετάρτη 11/5/2011 ώρα 18:30 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

https://www.pamemprosta.org/Files/DS/20110509.8oDS/20110509.AnepisimaPraktikaEdited.v1.01.pdf

Μπορείτε, αντί να κατεβάσετε το πιο πάνω αρχείο να διαβάσετε τα διορθωμένα ανεπίσημα πρακτικά εδώ:

18.41

Οι δημοτικοί σύμβουλοι προσέρχονται στην αίθουσα.

18.43

Η συνεδρίαση αρχίζει.

18.46

Ο κ. Αγγλιάς αναφέρει ότι θα γίνουν δύο ανακοινώσεις από τον κ. δήμαρχο και τέσσερα έκτακτα από την αντιδημαρχία πρασίνου-καθαριότητας.

Θέλουν να εγκριθεί δαπάνη παράβολο 7.000 ευρώ για τα ΚΤΕΟ κάποιων οχημάτων, ποσό 3.000 ευρώ για ταχογράφους για προμήθεια ψηφιακών καρτών, ποσό 4.000 ευρώ για τον έλεγχο πιστοποιητικών καλής λειτουργίας – προπληρωμές σε υπηρεσιακούς παράγοντες, και το ποσό των 2.500 ευρώ για ταξινόμηση-πληρωμή δασμών και λοιπών τελών, όλα στον υπάλληλο Σαριανίδη Γεώργιο.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

18.50

Τον λόγο έλαβε ο κ. δήμαρχος. Αναφέρθηκε σε κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα οποία συμμετέχουν και δημοτικοί σύμβουλοι, τα οποία, όπως είπε, σπιλώνουν το όνομά του διαπράττοντας εις βάρος του το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης αφού στηρίζονται σε ψευδή περιστατικά.

Για παράδειγμα ανέφερε:

1) ότι ουδέποτε υποστήριξε την άποψη ότι θα αγοραστεί ένα πλοίο χωρίς τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες με απευθείας ανάθεση και σε 45 φέτες θέλοντας να υπονοήσουν τις απευθείας παράνομες αναθέσεις. Ουδέποτε είπε ότι θα αγοραστεί πλοίο χωρίς μελέτη σκοπιμότητας και οικονομοτεχνική μελέτη. Το γεγονός ότι στο κοινό ΔΣ με το δήμο της Σαμοθράκης επέδειξα και συζήτησα την πρόταση ενός πλοίου που προτάθηκε από το δήμο της Σαμοθράκης, οφειλόταν στο γεγονός ότι επρόκειτο περί μίας και μοναδικής προτάσεως και ο λόγος απλά περί αυτής λέγοντας ότι θα ερευνήσουμε κάθε πιθανή εκδοχή και πάντα με μελέτη και διαφάνεια.

2) Για το θέμα του πολυκαταστήματος κάποιοι που έδωσαν άδεια λειτουργίας σε αυτό ως αιρετοί πριν ενάμιση χρόνο φαρισαΐζοντας και αποκρύπτοντας τα αληθινά γεγονότα και το γεγονός ότι είχε ήδη εγκριθεί η άδεια ίδρυσης και όχι λειτουργίας, ούτε αυτό έμαθαν, προσδιορισμένου τούτου από την χρήση γης και την τροποποίησή της, όπου δόθηκε η δυνατότητα χρήσης γης για ίδρυση πολυκαταστήματος άπαξ και ούτε καν χρειαζόταν δεύτερη φορά, στο συγκεκριμένο ακίνητο με τη δική τους ψήφο ή την παρέλευση της εκ του νόμου προθεσμίας χωρίς να κατέχουν το αντικείμενο, συκοφαντώντας το πρόσωπό μου και την παράταξή μας,

3) Ο κύριος Λασκαράκης παραβίασε τη δημοσιογραφική δεοντολογία αναμιγνύοντας την ιδιότητά του ως δημοτικού συμβούλου και παρέθεσε σε μία ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας του την αποπομπή από το γραφείο μου μουσουλμάνου δημότη μας ο οποίος πρόσβαλλε εμένα και το δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να ζητήσει τη δική μου άποψη και ενώ στους τέσσερις μήνες δέχθηκα 100 συλλόγους και 1.500 τουλάχιστον δημότες με ευγένεια.

Κάτω από τέτοιου είδους συμπεριφοράς, δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων οι οποίοι προσπαθούν να αντιπολιτευθούν με αυτόν τον ανήκεστο τρόπο, ο οποίος δημιουργεί βλάβη με ένα αδίκημα συκοφαντικής δυσφήμισης στο οποίο η αρχαία Αθήνα εξοστράκιζε αυτούς οι οποίοι παραβίαζαν αυτή το συγκεκριμένο αδίκημα, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει γιατί τα πρακτικά υπάρχουν. Και βέβαια τελευταία λέω ότι ο κύριος Κογιομτζής ομολόγησε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σε εμένα πρότερον ότι υπέπεσε σε πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα μαγνητοφωνώντας και αναρτώντας όλα τα όσα διαδραματίστηκαν στα δημοτικά συμβούλια και στις επιτροπές οικονομική και ποιότητας ζωής. Τούτο μπορεί να συμβεί μόνο ύστερα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δυστυχώς όλα αυτά πληγώνουν τη δημοκρατία μας και δεν βοηθούν τη σύνθεση και το καλό του δήμου μας. Ότι είπα αφορά τον κ. Κογιομτζή και τον κ. Λασκαράκη.

19.03

Ο κ. Κογιομτζής λαμβάνοντας το λόγο απάντησε πρώτα για το θέμα του καταστήματος. Ήταν και στο νομαρχιακό συμβούλιο αντίθετος, υπάρχουν καταγεγραμμένες οι απόψεις του και δεν είχε καμία ευθύνη για την παρέκκλιση της προθεσμίας, ήταν θέμα του προεδρείου και δεν είχε καμία ευθύνη ούτε σαν αντινομάρχης ούτε σαν νομαρχιακός σύμβουλος που μέσα στο νομαρχιακό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή είπε ότι δεν χρειάζονται άλλα μεγάλα καταστήματα στην πόλη.

Ως προς το δεύτερο ποινικό αδίκημα που διέπραξα και αφορά την ηχογράφιση των πρακτικών. Κύριοι συνάδελφοι, εμείς στην ιστοσελίδα μας ενημερώνουμε τον κόσμο για την διαφάνεια την οποία υπηρετούμε και θα υπηρετήσουμε σε όλη τη διάρκεια, τα πρακτικά τα ηχογραφούμε για να γίνεται η απομαγνητοφώνηση…

Ο κ. δήμαρχος διέκοψε τονίζοντας ότι αυτό απαγορεύεται.

Ο κ. Κογιομτζής διαφώνησε λέγοντας ότι απαγορεύεται η μετάδοση αυτούσιας της συζήτησης. Οι συνεδριάσεις είναι δημόσιες, μπορούν όλοι να τις μαγνητοφωνούν, χρειάζεται άδεια μόνον εφόσον τις απομαγνητοφωνήσουμε και δώσουμε στη δημοσιότητα αυτούσιες ηχογραφίσεις.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι το δέχεται και ρώτησε αν θέλει να το στείλουν στον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης για να αποφασίσει αυτός, ο κ. Κογιομτζής συμφώνησε, και ο δήμαρχος είπε ότι θα το κάνει πολύ ευχαρίστως.

Ο κ. Κογιομτζής πρότεινε στον κ. δήμαρχο να ανοίξει τον πρότυπο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου που έστειλε ο κ. Ραγκούσης και να δει τι λέγεται για τις συνεδριάσεις για τη μαγνητοφώνηση.

Ο κ. Λαμπάκης είπε: Αφήστε κύριε, όχι μαθήματα.

Ο κ. Κογιομτζής απάντησε πως και μαθήματα θα παίρνει, δεν είναι παντογνώστης.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δεν δέχεται μαθήματα νομικά από τον κ. Κογιομτζή ο οποίος είναι γεωπόνος.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι ήμασταν προσεκτικοί, μας ζήτησαν (ηχητικά) για ορισμένα αμφισβητούμενα αλλά δεν τα δώσαμε, τα κρατούμε γιατί δεν είμαστε στενογράφοι για να γράφουμε ακριβώς τι λέτε και για να είμαστε ακριβείς σε αυτά που γράφουμε και δημοσιεύουμε, τα μαγνητοφωνούμε. Αυτό υπηρετεί τη διαφάνεια και απορώ γιατί μερικούς ενοχλεί η διαφάνεια. Ενοχλεί αυτό που λέμε εδώ να το έχουμε στην ιστοσελίδα μας; Ο δήμος Θεσσαλονίκης και άλλοι δήμοι, μεταδίδουν ζωντανά τις συνεδριάσεις.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε να μιλά τρία λεπτά ο καθένας.

Ο κ. Κογιομτζής συνέχισε λέγοντας ότι είναι σημαντικό και εμείς θα συνεχίσουμε να δημοσιεύουμε, εφόσον πάρουμε άδεια από το ΔΣ θα μπορούμε να αναπαράγουμε αυτά που έχουμε μαγνητοφωνήσει όταν υπάρχουν αντιδικίες. Δηλαδή αν γράψουμε κάτι και μας πείτε  «Όχι, αυτό δεν είναι ακριβές» τότε θα ζητήσουμε την άδειά σας να σας πούμε «Θέλετε να ακούσετε αυτό που είπατε;» Αν αυτό απαγορεύεται…

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε πως απαγορεύεται.

Ο κ. Κογιομτζής είπε πως είναι σίγουρος πως δεν απαγορεύεται.

Ο κ. Βαμβακερός ρώτησε αν ηχογραφήθηκαν ποτέ τα νομαρχιακά συμβούλια.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι αυτό είναι πρωτοποριακό και ρώτησε γιατί δεν θέλουν να τη δεχθούν.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι απαγορεύεται να μαγνητοφωνούνται τα πάντα στην αίθουσα και να βγάζει κατά βούληση ότι θέλει. Απαγορεύεται. Είναι και ποινικό αδίκημα.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε εάν έρθει ένας δημοσιογράφος, μπορεί να έχει μαγνητόφωνο;

Ο κ. Λαμπάκης είπε πως μπορεί, ας πάει να το βγάλει όμως έξω αν μπορεί.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να τα βγάλει στην εφημερίδα του. Είπε ότι δεν βγάζει την φωνή.

Ο κ. Λαμπάκης είπε πως βγάζει ότι θέλει. Ρώτησε τον κ. Κογιομτζή αν τον ρωτά τι θα βγάλει.

Ο κ. Κογιομτζής είπε πως δεν υπάρχει λόγος να τον ρωτήσει.

Ο κ. Λαμπάκης είπε πως αυτό είναι το πρόβλημα.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν αδικήθηκε κάπου ο κ. δήμαρχος.

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε όχι κύριε, ο νομοθέτης αυτό διασφαλίζει, ότι εσύ δεν μπορείς να βγάλεις ότι θέλεις.

Ο κ. Κογιομτζής πρότεινε να δει το προεδρείο τον πρότυπο κανονισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές και επιτρέπεται η μαγνητοφώνηση και η ηχογράφιση.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι στο επόμενο ΔΣ θα έρθει θέμα με αυτό το ζήτημα. Αναφέρθηκε στον 370 Α Παράγραφο 3 του Ποινικού Κώδικα όπου απαγορεύεται η απομαγνητοφώνηση και η δημοσίευση συνομιλίας τρίτου χωρίς τη συναίνεση τρίτου.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι δεν βγάζουμε κανένα ηχητικό στο διαδίκτυο.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι ακούει εδώ μέσα πρωτάκουστα πράγματα. Πού ακούστηκε να φοβούνται τη δημοσιοποίηση στα μέσα των όσων λέγονται. Εδώ κ. δήμαρχε δεν είναι αίθουσα δικαστηρίου. Είστε και οι δύο νομικοί βέβαια αλλά αυτό δυστυχώς δεν συνάδει με την αίθουσα αυτή.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε να μην ξανααναφερθεί στα περί δικαστηρίου και να κοιτά τη δημοσιογραφία του.

Ο κ. Λασκαράκης συνέχισε λέγοντας ότι σε κάθε αυταρχικό καθεστώς αυτόν που κυνηγάνε πρώτα είναι τον τύπο, αυτό είναι γεγονός. Ούτε ο κ. Αλεξανδρής δεν τόλμησε να μιλήσει έτσι ο οποίος υπέστη πολύ έντονη κριτική από εμάς. Αύριο κλείνουμε τα 30 χρόνια λειτουργίας σαν εφημερίδα. Εδώ είμαι δημοτικός σύμβουλος, κύριε δήμαρχε. Ότι γράφω εγώ είναι επώνυμο και αναλαμβάνω την ευθύνη και αν υπάρχει κάτι που θίγει κάποιον σε βαθμό που πρέπει να μου κάνει μήνυση, ας μου κάνει μήνυση, απλά πράγματα. Ο τύπος έχει υποχρέωση να ελέγχει την εξουσία και το κάνουμε γιατί είμαστε μία ανεξάρτητη εφημερίδα που δεν παίρνουμε κανένα μισθό, δεν είμαστε κανενός συνεργάτες και συνεπώς έχουμε κάθε δικαίωμα να μιλάμε στα πλαίσια της νομιμότητας.

Το θέμα του μουσουλμάνου ο οποίος ήρθε στο γραφείο μας και μας είπε ότι τον διώξατε από το γραφείο σας. Αυτό τελικά δεν το διαψεύσατε. Ισχύει αυτό.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε αν πήρε την άποψή του όπως θα όφειλε, δεν είναι δημοσιογραφία και δεοντολογία μόνο με την μία άποψη.

Ο κ. Λασκαράκης απάντησε ότι το γεγονός είναι γεγονός και δεν έχει διαψευστεί.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του για το ζήτημα. Τόνισε ότι μιλά για το συγκεκριμένο άρθρο του και όχι για την έγκριτη εφημερίδα που συμφωνεί απόλυτα και την επιβραβεύει.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι και οι κρίνοντες κρίνονται. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο να παίρνετε την άποψη του ενός χωρίς να ρωτάτε και την άλλη πλευρά.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι η πληροφορία διασταυρώθηκε πριν δημοσιευτεί.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι η δημοκρατία έχει δύο πλευρές. Ο ίδιος προστάτευσα το δημοτικό συμβούλιο πάνω απ’ όλα γιατί ήρθε και μου πέταξε τα 1.000 ευρώ που του δώσαμε στο ΔΣ, όταν του ζήτησα τη νεκροφόρα, για την οποία εξεδόθη άδεια, να τη χρησιμοποιεί μόνο για τις κηδείες των μουσουλμάνων, και μου είπε «μπα, εγώ τη θέλω και για μένα». Και όταν του είπα όχι τότε μου λέει δε θέλω τα λεφτά σας κι εγώ του είπα περάστε έξω κύριε. Ο κ. δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Λασκαράκη να ζητήσει συγγνώμη.

Ο κ. Λασκαράκης απάντησε πως και αυτός αυτά έγραψε. (σ.τ.σ. δείτε το πλήρες κείμενο της δημοσίευσης στο φύλλο της εφημερίδας Γνώμη της 1/4/2011 εδώ: https://www.gnomionline.gr/evros/113/44925 – διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας)

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε πως πάει να φέρει την εφημερίδα και τον χαρακτήρισε θρασύ και ψεύτη.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να καταρτιστεί κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου, να μην κάνει ο καθένας ότι θέλει. Να γίνει η επιτροπή και να τελειώνουμε. Στο Δημοτικό Συμβούλιο προεδρεύει ο πρόεδρος και όχι ο δήμαρχος.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι υπεβλήθη σχέδιο κανονισμού λειτουργίας στο προεδρείο εδώ και δύο μήνες.

19.07

Πρόταση ψηφίσματος από την παράταξη «μαζί Πάμε Μπροστά»

Ο κ. Αγγλιάς διάβασε μία πρόταση ψηφίσματος από την παράταξη του κ. Κογιομτζή για την απόφαση του προέδρου της Αυστριακής κυβέρνησης για την ακύρωση της εκτέλεσης του έργου του “Η μπαλάντα του Μαουτχάουζεν” στην Αυστρία.

«Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την ακατανόητη και αυθαίρετη απόφαση του προέδρου της αυστριακής κυβέρνησης για τη ματαίωση της εκτέλεσης του έργου Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη στις τελετές μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες. Είναι μία απόφαση που με το πρόσχημα των υποτιθέμενων αντισημιτικών δηλώσεων που αποδίδονται στον Μίκη Θεοδωράκη στρέφονται ενάντια στον πολιτισμό και κατά συνέπεια ενάντια σε κάθε πολιτισμένο άνθρωπο. Στρέφεται ενάντια στον άνθρωπο, που κατά παγκόσμια παραδοχή, έχει αγωνιστεί υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και έχει συμβάλλει ποικιλοτρόπως στις δημοκρατικές κατακτήσεις των λαών παγκοσμίως με την ιδιαίτερη φύση και χρώμα που εκφράζονται μέσα από τα έργα του. Η απόφαση ματαίωσης της εκτέλεσης του έργου του δεν αποτελεί μόνο προσβολή προς το πρόσωπό του αλλά προσβολή προς κάθε άνθρωπο που πιστεύει στην πραγματική δημοκρατία, ιδέα που καθώς φαίνεται δεν διαπνέει τις διάνοιες εκείνων που πήραν αυτή την απόφαση, καθότι η φαινομενικά συμπτωματική, στην παρούσα πολιτική περίοδο, απόφαση συμπίπτει με την κίνηση ίδρυσης της κίνησης ανεξάρτητων πολιτών από το Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή η στάση είναι μία σαφής πρόκληση κατά του πολιτισμού και του δικαιώματος κάθε ανθρώπου να γίνεται κοινωνός της τέχνης. Τέτοιες αποφάσεις δείχνουν την πραγματική εικόνα και ποιότητα των εμπνευστών τους που επιδιώκουν την καταστολή της ιδέας της δημοκρατίας όσο και της εφαρμογής της. Οι παιδαριώδεις εξηγήσεις που εδόθησαν από την πρόεδρο της Αυστριακής Κυβέρνησης δεν βρίσκουν θέση στις διάνοιες των πολιτισμένων ανθρώπων. Αντίθετα αποτελούν μία ακόμα έκφραση υποτίμησης και χλευασμού στους πραγματικούς πρωταγωνιστές του δράματος που εκτυλίχθηκε στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και περιγράφεται με τόσο ζωντανά χρώματα στο μεγαλειώδες αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλλη.»

Υπογράφουν τα μέλη της παράταξης του κ. Κογιομτζή.

Ο κ. Τερζής έλαβε το λόγο λέγοντας ότι δεν μπορούμε να παρακαλάμε σαν Έλληνες όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες να μας στηρίζουν, να μας βοηθήσουν και εμείς να βγαίνουμε και να ψηφίζουμε. Δεν ξέρουμε τι θέλουμε τελικά. Δεν ξέρω με ποια αιτιολογία η κυβέρνηση αυτή έδρασε, όμως είμαστε σε μία φάση που πρέπει να σκύψουμε λίγο το κεφάλι και να παίξουμε και έναν ρόλο πολύ διαφορετικό, δηλαδή τους χρειαζόμαστε τους Ευρωπαίους. Απ’τη μια βγαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας και λέει καταρρέει η οικονομία και πάμε για πτώχευση, απ’την άλλη ερχόμαστε είτε είναι η Γερμανία, που την παρακαλάμε την κυρία Μέρκελ, είτε είναι η Αυστρία να λέμε α ποιοι είστε εσείς, εμείς είμαστε Έλληνες. Εγώ είμαι κατά κύριε πρόεδρε.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με αρνητικό τον κ. Τερζή της συμπολίτευσης.

Ερώτηση για αποθήκες ΚΥΔΕΠ

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι είχε κάνει μία ερώτηση πριν από κάποιες συνεδριάσεις για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ και δεν ικανοποιήθηκε, παρακάλεσε το θέμα να έρθει τακτικό σε δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι υπάρχουν πολλά θέματα και δεν γινόταν να προστεθεί άλλο ένα.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι τα σημερινά θέματα είναι τετριμμένα και ανούσια και ότι αυτό συνιστά παράβαση του κανονισμού και του νόμου.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Αίτημα ενίσχυσης Εθνικού

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε σε ένα αίτημα του συλλόγου Εθνικός ώστε να αναλάβει ο δήμος τις δαπάνες ένδυσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων στο βόλεϊ. Η δαπάνη είναι 5.000 ευρώ

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν τα οικονομικά μας είναι καλά τώρα.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι αν έλεγε ότι τα οικονομικά μας είναι εντάξει τότε θα ήταν ψεύτης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε εκδηλώσεις που προβάλλουνε την πόλη.

Εγκρίνεται ομόφωνα

19.13

Θέμα 02

Έκδοση Ψηφίσματος για τη στήριξη των τοπικών και των ελληνικών προϊόντων – Εισηγητής  κ. Ζητάκης Παναγιώτης

Ο εισηγητής κ. Ζητάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα. Το κίνημα δημιουργήθηκε στην Αθήνα και ονομάζεται «Καταναλώνουμε Ότι Παράγουμε». Το συγκεκριμένο κίνημα σε συνεργασία με όλες τις πρωτεύουσες νομών συστήνει συντονιστικές επιτροπές. Στόχος είναι η στήριξη της εγχώριας οικονομίας μέσω της στήριξης του εγχώριου τουρισμού, των ελλήνων παραγωγών, των ελληνικών καταστημάτων. Αναφέρθηκε στη συνάντηση που έγινε με τα ΜΜΕ και τους φορείς της πόλης.

Παρακάλεσε να συναινέσουν όλοι στη σύσταση της επιτροπής.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός ότι έτσι θα στηριχθεί η Ελληνική οικονομία. Αν καταναλώνουμε ότι παράγουμε, δεν θα μπορούμε να τρώμε ψωμί, να βάζουμε βαμβακερά ρούχα (δεν έχουμε παραγωγή μαλακού σιταριού και βαμβακιού).

Με αυτή την έννοια δεν το στηρίζει η παράταξή του.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά (της παράταξης του κ. Δευτεραίου).

 

Τρεις Ερωτήσεις κ. Νίκου Γρηγοριάδη

Ο κ. Γρηγοριάδης έλαβε τον λόγο και αναφέρθηκε στην αίθουσα που χρειάζεται, βάσει του Καλλικράτη, η παράταξή του.

Ακόμα, στο θέμα του κανονισμού που προαναφέρθηκε, η ηχογράφηση ή η μαγνητοφώνηση εάν και εφόσον προέρθει από ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να γίνεται. Νομίζω ότι δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε.  Ζήτησε να γίνει άμεσα ο κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου και να ψηφιστεί άμεσα με τροποποιήσεις του πλάνου που εξέδωσε ο κ. Ραγκούσης.

Ακόμα, ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Αισύμης εξέφρασε παράπονα γιατί δεν προσεκλήθη σε συνάντηση των προέδρων των κοινοτήτων από τον κ. Γερακόπουλο.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε συγνώμη για το λάθος της γραμματείας να μην προσκαλέσει τον πρόεδρο της Αισύμης και από την παράταξη του κ. Γρηγοριάδη. Στο θέμα των αιθουσών, είπε ότι είναι πολύ σημαντικό για την παρούσα αρχή. Στεγάστηκαν 48 άτομα στα γραφεία της νέας δημαρχίας που έφυγαν από 4 μισθωμένα ακίνητα (πολεοδομία νομαρχίας, ΚΕΠ πρώην νομαρχίας και άλλα δύο ακίνητα μισθωμένα). Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος στην παλιά και στη νέα δημαρχία. Προτείνει να ενοικιαστεί ένα τριάρι στο κέντρο της πόλης ώστε να στεγαστούν σε ένα δωμάτιο η κάθε παράταξη. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι σαν παράταξη δε συμφωνεί.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι τίθεται και θέμα λειτουργικό.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι εάν βρεθεί χώρος πολύ ευχαρίστως να δοθεί στις παρατάξεις.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι δεν έχει γραφείο ούτε ο ίδιος.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να ενοικιαστεί γραφείο στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Μπορεί να λειτουργήσουν οι παρατάξεις και χωρίς γραφείο.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν θα είχαν αντίρρηση αν επρόκειτο για ένα πολύ φθηνό διαμέρισμα.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι δεν πρέπει να ενοικιαστεί χώρος, αλλά αν μπορούσε να βρεθεί χώρος στη δημαρχία για να μπορούν να είναι οι παρατάξεις κοντά στις υπηρεσίες του δήμου.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να βρεθεί έστω ένας χώρος για όλες τις παρατάξεις. Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι δεν παίρνει ούτε τις προσκλήσεις για τις εκδηλώσεις, τις πιο πολλές τις παίρνει ετεροχρονισμένα.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα, ήταν προτεραιότητα και του ιδίου, αλλά δεν υπάρχει χώρος. Θα κάνει άλλη μία προσπάθεια να βρεθεί χώρος.

Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στον δεκατετράχρονο κ. Μιχαλετζάκη Δημοσθένης που αγωνίζεται στους Παραολυμπιακούς σε ένα meeting στην Αγγλία και έχει κερδίσει 8 μετάλλια από τα 9 αγωνίσματα που συμμετείχε.

Αναφέρθηκε ότι θα τιμηθεί δεόντως από τον κ. δήμαρχο.

Ο κ. Δευτεραίος ζήτησε να έρχονται τα θέματα και οι εισηγήσεις έστω και σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά νωρίτερα, δύο με τρεις μέρες πριν. Μπορούν να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του δήμου, και να μη μεσολαβεί Σαββατοκύριακο. Ας έχουν 4-5 μέρες πριν τις εισηγήσεις.

Ο κ. Κογιομτζής ζήτησε να έρχονται αριθμημένες οι εισηγήσεις και προσφέρθηκε να βοηθήσει τη γραμματεία στην ταξινόμηση την επόμενη φορά.

19.35

Θέμα 03

Εξέταση αίτησης των κληρονόμων του Χαράλαμπου Φατεσίδη για παράταση χρόνου ανταλλαγής οικοπέδου με ίσης αξίας οικόπεδο του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και στην εισήγησή του εν συντομία.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 04

Έγκριση 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου Αλεξ/πολης, οικ. έτους 2011 – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο θέμα. Η πρώτη αναμόρφωση έρχεται σχετικά γρήγορα και αναφέρεται σε ενισχύσεις και μειώσεις κωδικών εσόδων και εξόδων καθώς και στη δημιουργία νέων κωδικών στη φάση ότι πρέπει να προσαρμόσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του δήμου. Δεν αλλάζει το σύνολο των εσόδων-εξόδων σε σχέση με τον παλιό προϋπολογισμό, απλά γίνονται μειώσεις κάποιων κωδικών εξόδων και ενισχύονται κάποιοι άλλοι. Θέλει να συμπεριληφθούν μέσα ένα έργο 320.000 ευρώ για τα αδέσποτα σκυλιά, για το οποίο περιμένουν χρήματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και δύο άλλοι κωδικοί που αναφέρονται σε χρηματοδότηση 368.000 και 75.000 ευρώ από το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Ελλάδος-Βουλγαρίας, σε αυτά έχουμε αντίστοιχα έσοδα και δαπάνες χωρίς να επηρεάζεται ο προϋπολογισμός.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε για μία ενίσχυση και μία δημιουργία κωδικού εξόδων. Η μία από 30.000 σε 200.000 ευρώ, στη σελίδα 4 στον κωδικό 20.73.25.001. Είναι για όλον το Καλλικρατικό Δήμο;

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι ο κωδικός αυτός δημιουργήθηκε βάσει των αιτήσεων και των εγκρίσεων που υπάρχουν για ηλεκτροδότηση των εντός σχεδίου.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε ρωτώντας για την σελίδα 5, κωδικό 30.73.33.007 κατασκευή αγροτικής οδοποιίας ρώτησε για το ποσό των 300.000 ευρώ ρώτησε πόσος χρόνος χρειάζεται για να προχωρήσει το έργο και να αρχίσει να υλοποιείται.

Ο κ. Γερακόπουλος απάντησε ότι το έργο αυτό μπορεί να καθυστερήσει αν υπάρξουν ενστάσεις ή καθυστερήσεις στη διαδικασία δημοπράτησης και για αυτό τον λόγο έχει ανοίξει ένας κωδικός που αναφέρεται σε εκμίσθωση μηχανημάτων βαρέως τύπου που είναι γύρω στις 80.000 ευρώ το μήνα έτσι ώστε άμεσα να μπορούν να εκμισθωθούν μηχανήματα για τέτοιες παρεμβάσεις. Με μηχανήματα της υπηρεσίας έχουν ξεκινήσει ήδη να γίνονται παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία. Τα χρήματα από αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθούν και για το χειμώνα και ενδεχόμενη παγωνιά.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε από που προέκυψε το ποσό των 300.000 ευρώ για αγροτική οδοποιία στον προϋπολογισμό, υπήρχε στον αρχικό προϋπολογισμό αυτό το ποσό και που θα βρεθούν τα χρήματα.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι δεν υπήρχε γι’ αυτό και δημιουργήθηκε νέος κωδικός.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι τα χρήματα προκύπτουν από μείωση άλλων κωδικών.

Ο πρόεδρος Καβησού κ. Σιδεράς, αναφέρθηκε στο θέμα των νεκροταφείων που έχουν καταρρεύσει από το φθινόπωρο για το οποίο ζητήθηκε, από ομόφωνη απόφαση της Τοπικής Κοινότητας, στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του δήμου να προστεθεί και το συγκεκριμένο τεχνικό έργο.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για το έργο, δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Ο κ. Γερακόπουλος είπε πως θα μπει στην επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε πως το πρώτο που χρειάζεται είναι οι αγροτικές οδοποιίες. Είπε ότι πρέπει να γίνουν άμεσα τα έργα, αν γίνουν Αύγουστο δεν θα έχει κανένα νόημα.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι θα γίνει δημοπρασία και δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα.

Ο κ. Γκότσης είπε ότι όντως θα καθυστερήσουν οι αγροτικές οδοποιίες και θα είναι δώρον άδωρο. Σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα έχουμε ήδη προβλήματα. Πρότεινε να γίνουν κάποιες αναθέσεις σε τοπικά μηχανήματα, επειδή ο δήμος τους χρειάζεται όλους για τις χιονοπτώσεις του χειμώνα. Είπε ότι οι ντόπιοι εργολάβοι κάνουν πολύ καλό έργο, ιδίως στην περιοχή των Φερών.

Ο κ. Καρυπίδης συμφώνησε με την άποψη του κ. Γκότση, είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναθέσεις στον προϋπολογισμό. Οι αναθέσεις είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει αυτή την περίοδο ώστε οι αγροτικοί οδοί να είναι έτοιμες έγκαιρα.

Ο κ. Λαμπάκης πρότεινε να δημοσιευτούν σε 4 εφημερίδες και να γίνουν αναθέσεις των 60.000.

Ο κ. Σεραφειμίδης είπε ότι πιθανά θα υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία.

Ο κ. Δευτεραίος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, είπε ότι τον καταψήφισαν με συγκεκριμένη τοποθέτηση. Αναγνωρίζει ότι οι αναμορφώσεις είναι εργαλείο για το δήμο, αλλά ψηφίζουν λευκό.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το 4ο θέμα της 1ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 5 κατά (Γρηγοριάδης, Δημητριάδης, Σεραφειμίδης, Δούρος, Θεοδώρου) και 9 λευκά (οι 5 της παράταξης Κογιομτζή, οι τρεις της παράταξης Δευτεραίου και ο κ. Κολχούρης).

19.56

Θέμα 05

Υποβολή τριμηνιαίας έκθεσης υλοποίησης προϋπολογισμού 2011, από την Οικονομική Επιτροπή – Εισηγητής  κ. Πεντίδης Χρήστος

Ο κ. Ξανθόπουλος εισηγήθηκε για την πορεία των οικονομικών του δήμου το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν πήγε ικανοποιητικά το πρώτο τρίμηνο.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι πήγε ικανοποιητικά επειδή δεν έγιναν δαπάνες.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι είναι ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο με τον Καλλικράτη ακόμα να ψάχνεται. Αναφέρθηκε στους 58 υπερχρεωμένους δήμους της Ελλάδας και στο γεγονός ότι ο δήμος μας δεν είναι μέσα σε αυτούς.

Ο κ. Κολχούρης ρώτησε πως πάνε τα έσοδα και τι τακτική ακολουθεί ο δήμος όσον αφορά τις ενημερότητες των πολιτών που είναι απαραίτητες.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι δεν είναι ακόμα απαραίτητη η ενημερότητα από χρέη του Δήμου. Όσον αφορά την πολιτική, εξετάζεται το πρόβλημα του κάθε πολίτη και αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Η κ. Τρέλλη είπε ότι θα ψηφίσουν λευκό.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι θα ψηφίσει λευκό γιατί στο πρώτο τρίμηνο δεν είχαν ουσιαστικά στοιχεία συγκριτικά, χωρίς να αμφισβητεί την ακρίβεια των ποσών.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε αν ήρθε η ΣΑΤΑ για να πάρει αρνητική απάντηση.

Ψηφίζεται με 9 λευκά κατά πλειοψηφία (λευκά οι 3 της παράταξης Δευτεραίου, οι 5 της παράταξης Κογιομτζή και ο κ. Κολχούρης).

20.04

Θέμα 6ο

Έγκριση δαπανών για τις εκδηλώσεις: «Ελευθέρια Αλεξανδρούπολης 2011»Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο κ. Ζιώγας είπε ότι θα ενημερωθούν όλοι για κάθε ευρώ που θα δαπανηθεί. Το συνολικό κόστος είναι 19.000 ευρώ. Το πρόγραμμα είναι πολύ πλούσιο με πολύ μικρό κόστος.

Ο κ. Αγγλιάς ζήτησε να ενισχύσουν με την παρουσία τους οι σύμβουλοι τις εκδηλώσεις.

Ο κ. Ζιώγας είπε ότι έλαβαν υπόψη το περιεχόμενο και το κόστος. Δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ για κάποιον που θα έρθει εκτός Αλεξανδρούπολης. Εξέφρασε την εκτίμηση του στο έργο των μαθητών και των ντόπιων καλλιτεχνών. Υπάρχουν εκδηλώσεις και εκπαιδευτικού χαρακτήρα με ομιλητές πολύ υψηλού επιπέδου.

Ακόμα εκφράστηκε με πολύ θετικά λόγια για τη συνεργασία του με τον κ. Βραχιόλογλου Στέλιο. Ο κ. Ζιώγας είπε ότι θα είναι δίπλα σε όλες τις παρατάξεις και να μη γίνεται ο πολιτισμός πεδίο αντιπαράθεσης.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είναι υπέρ της τοπικής δημιουργίας και ευχήθηκε να μην έχει αποκλειστεί κανείς που θα ήθελε να συμμετέχει. Θα ήθελε να συμμετέχουν όλοι, χωρίς να είναι απαραίτητο να αυξηθεί το κόστος. Καλό θα ήταν να λειτουργούσε η επιτροπή πολιτισμού και να άκουγαν όλες τις προτάσεις.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ρώτησε αν έχει μπει η Θύελλα Φερών στο τουρνουά μπάσκετ παίδων για να λάβει την απάντηση από τον κ. δήμαρχο ότι μπήκαν.

Ο κ. Γρηγοριάδης εξέφρασε παράπονα για το γεγονός ότι πήραν οι παρατάξεις τις δαπάνες τελευταία στιγμή.

Ο κ. Κογιομτζής εξέφρασε τη συμφωνία του στο μειωμένο κόστος και στη στήριξη του ντόπιου δυναμικού.

Ψηφίζεται ομόφωνα

20.15

Θέμα 07

Έγκριση συνομολόγησης δανείου, ποσού 980.000 ευρώ, για την αποπεράτωση του έργου: «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Αλεξ/πολης» – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο ιστορικό και είπε ότι ξαναξεκίνησε η διαδικασία συνομολόγησης του λόγω του ότι έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία του άρθρου 264 του Καλλικρατικού Νόμου, έπρεπε να τεθούν υπόψη του ΔΣ όλα τα οικονομικά στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη σημερινή εισήγηση και κάποιες άλλες ρήτρες που δεν έγιναν αποδεκτές από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι το κράτος μέσω των οργάνων του, ψάχνει να βρει αιτιάσεις για να μην υπογραφούν ποτέ συμβάσεις δανείων. Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα θέματα που παρουσιάζουν προβλήματα, και βάζουν το δήμο να το ξαναπεράσει από οικονομική επιτροπή.

Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε σε προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της προεκλογικής περιόδου. Είπε ότι είναι σύμφωνοι.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε ποιό είναι τελικά το κόστος του έργου.

Η κ. Μπρίκα είπε ότι θα φτάσει το κόστος στα 6 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Με τα 980.000 ευρώ και τα 680.000 που αναμένονται από το ΥΠΕΘΟ, το έργο τελειώνει.

Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε πως πάει το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι περιμένει την έγκριση της περιφέρειας.

Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε αν γίνεται να ληφθεί το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ και να μη ληφθεί το δάνειο των 980.000.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι θα προχωρήσουν και τα δύο γιατί δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθεί και η λήψη του δανείου των 8 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Θεοδώρου θύμισε ότι ο κ. Λαμπάκης και ο κ. Λασκαράκης στήριξαν τη λήψη του συγκεκριμένου δανείου και ζήτησε να αποπερατωθεί το συντομότερο.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είχαν καταψηφίσει το έργο παλιά, το ίδιο και σήμερα.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά (της παράταξης Δευτεραίου)

20.25

Θέμα 08

Έγκριση Χορήγησης αδειών υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου – Εισηγητής  κ. Χαρταμπάς Κων/νος

Εισηγήθηκε για το θέμα, είπε ότι λόγω της μεταβατικότητας της περιόδου είπε ότι έδειξαν μία ελαστικότητα στις προθεσμίες πλήρωσης των φακέλων αλλά είναι όλα νόμιμα. Απορρίφθηκε μόνο μία αίτηση λόγω του ότι το εισόδημά του ξεπερνούσε το όριο των 12.000 ευρώ.

Ο ενδιαφερόμενος, κ. Διακάκης, ανέφερε το ιστορικό του, ότι δούλευε στο παρελθόν καντίνα, έμεινε η σύζυγός του έγκυος το 2008, δούλεψε σε λατομείο, απολύθηκε και φαίνεται να έχει πάρει εισόδημα 17.000 ευρώ. Έχει μία καντίνα που κάθεται εδώ και ένα χρόνο.

Ο κ. Χαρταμπάς είπε ότι αν και η περίοδος της δήλωσης γίνεται κάθε Ιανουάριο, χρησιμοποίησε τη φορολογική δήλωση του 2010 του ενδιαφερομένου που είχε λιγότερα εισοδήματα από τη δήλωση του 2009.

Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε γιατί δεν ικανοποιούνται όλες οι αιτήσεις.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Ο κ. Βαμβακερός διευκρίνισε ότι τις άδειες τις έπαιρνε το νομαρχιακό συμβούλιο, τις ενέκρινε η περιφέρεια και στη συνέχεια δινόταν στους δικαιούχους. Οι θέσεις είναι συγκεκριμένες. Για να αλλάξουν οι θέσεις πρέπει να ληφθεί πάλι απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, να πάει στην περιφέρεια για έγκριση και να αποφασιστεί τον Ιανουάριο του χρόνου.

Συμφωνείται ομόφωνα από το ΔΣ να δοθεί η άδεια να συμμετάσχει ο κύριος Διακάκης στην κλήρωση που θα γίνει για την κατηγορία πολυτέκνων, κινητής καμπίνας (θα κληρωθεί μία άδεια από τις δύο)

Έγινε επιτόπου κλήρωση και βγήκαν τα ονόματα των δικαιούχων, Χακίμ Μεμέτ Εδιμπέ και Διακάκης Σταύρος.

20.39

Θέμα 09

Ανασύνταξη Κανονισμού παραχώρησης Κοινόχρηστων Χώρων – Εισηγητής  ο κ. Γερακόπουλος Χρήστος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

Ο κ. Γερακόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με την οικονομική λειτουργία και την αναβάθμιση των καταστημάτων σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που γίνεται να εφαρμοστεί η πολεοδομική νομοθεσία.

Στο άρθρο 3, αναφέρεται στους πεζόδρομους στη σελίδα 3 στο (β) αναφέρει ότι στη μέση του πεζόδρομου πρέπει να εξασφαλίζεται διάδρομος πεζών όχι μικρότερος από τα 2 μέτρα. Εδώ υπάρχει μία πρόταση: όταν ο πεζόδρομος είναι μέχρι 6 μέτρα πλάτος ο διάδρομος να είναι όχι μικρότερος από τα 2 μέτρα, και όταν ο πεζόδρομος είναι πάνω από τα 6 μέτρα ο διάδρομος να είναι όχι μικρότερος του 1/3 του πλάτους του πεζοδρόμου. Για παράδειγμα, αν είναι 5 μέτρα ο πεζόδρομος, πρέπει ο διάδρομος να είναι 2 μέτρα.

Αναφέρθηκε στις «πλευρικές καταλήψεις» δεν υπήρχε περιθώριο στο 1/3 του πλάτους των διπλανών ιδιοκτησιών, με την άδεια πάντα του γείτονα, τώρα προτείνεται να δοθεί περιθώριο μέχρι το 1/3 όταν οι όμορες ιδιοκτησίες είναι δημόσιες {στην παράγραφο (γ) }. Αν ο γείτονας είναι ιδιώτης μπορεί να δώσει όλη την ιδιοκτησία του χωρίς να έχουμε τον περιορισμό του 1/3 με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη ή του διαχειριστή της πολυκατοικίας αν υπάρχει απόφαση της ΓΣ των συνιδιοκτητών.

Στην πρώτη παράγραφο στο (2) που αφορά τα πεζοδρόμια, αναφέρεται σε πλάτος διέλευσης όχι λιγότερο των 2μ. Αυτό προτείνεται να αλλάξει σε 1,80 μ., αυτό που έχουν ήδη τα καταστήματα. Δε θέλαμε να τους αναγκάσουμε να ξηλώσουν καθίσματα τώρα. Στην ίδια σειρά, σε καταστήματα με πρόσοψη σε δρόμο και για την προστασία των καθημένων, πρέπει να έχουμε απόσταση 1μ απόσταση από το κράσπεδο του δρόμου και να προστατεύονται οι θαμώνες από τα αυτοκίνητα με ειδικές κατασκευές. Στην ίδια παράγραφο, προστίθεται μία γραμμή όταν το πλάτος του πεζοδρομίου είναι από 2 έως 4 μέτρα να μένει ένας διάδρομος 1,5 μέτρα. Όταν το πλάτος του πεζοδρομίου είναι 2 μέτρα, δεν προβλέπονται τραπεζοκαθίσματα.

Στην (ε) παράγραφο αναφέρθηκε για την οδό Ζαρίφη και για την περιοχή από το Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη. Προτείνεται να κλείνει ο παραλιακός δρόμος από 1η Μαΐου για τις νυχτερινές ώρες έως τα μέσα Σεπτέμβρη.

Φέτος στην περιοχή της Απολλωνιάδας απαγορεύεται να μπουν τραπεζοκαθίσματα μετά από το πεζοδρόμιο, λόγω αστάθειας του εδάφους και μετά από αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Ο κ. Δήμαρχος ζήτησε η πρόταση να είναι από 14/5 να επιτρέπεται η χρήση όλου του πεζοδρομίου από τη μεριά της Θάλασσας.

Για την οδό Ζαρίφη ο κ, Γερακόπουλος πρότεινε να επιτρέπεται η κατάληψη όλου του πεζοδρομίου από την μεριά του πάρκου.

Για την οδό Κουντουριώτη προτείνεται να γίνει πεζόδρομος από 14/5 και από 12:00 έως 01:00 το βράδυ.

Ο πρόεδρος της Μάκρης ζήτησε να πεζοδρομηθεί ο παραλιακός δρόμος της Αγ. Παρασκευής από το εκκλησάκι ως το αναψυκτήριο.

Υπάρχει πάρκινγκ στην Αγ. Παρασκευή και στην Κυανή Ακτή παραλιακά.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ανέφερε το πρόβλημα των 3 καταστημάτων στην παραλία της πόλης όπου έχει καταρρεύσει ο τοίχος αντιστήριξης. Ρώτησε αν γίνεται να προσκομιστούν με ευθύνη των καταστηματαρχών βεβαιώσεις για την ευστάθεια του χώρου και να αρθούν οι επιφυλάξεις της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας, είναι κενός ο χώρος πίσω από τους τοίχους, περιμένει την έγκριση της Περιφέρειας για να προχωρήσει το έργο.

Ο κ. Αγγλιάς πρότεινε να δώσει το τεχνικό επιμελητήριο έναν μηχανικό για να γνωματεύσει για το χώρο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι αυτό δεν το δέχεται, εμπιστεύεται τη γνωμάτευση των υπαλλήλων του δήμου, γεγονός με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Ραπτόπουλος.

Ο κ. Θεοδώρου ρωτά αν γίνεται για φέτος μπορεί να δοθεί η έκταση μέσα στο δρόμο σε όλα τα μαγαζιά ώστε να διευκολυνθούν.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν θα σηκώνουν τα τραπέζια στις 01:00 για να ανοίγει ο δρόμος.

Ο κ. Γιαννέλος ρώτησε αν δικαιούνται τα μαγαζιά του στενού του λιμεναρχείου να βγάζουν τραπέζια στην παραλία μπροστά σε εκείνο τον χώρο. Ακόμα ανέφερε ότι στο εξωτερικό, στους θερινούς μήνες. τα καταστήματα βάζουν ξύλινες εξέδρες μόνιμες 1-2 μέτρα μέσα στο δρόμο καλύπτοντας και ένα μέρος του πεζοδρομίου και αφήνοντας χώρο για τους πεζούς. Πρότεινε να δούμε αυτή τη λύση στο μέλλον.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα το δουν στις μελέτες που θα γίνουν από το δήμο.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι οι ελεύθεροι χώροι μπαίνουν σε δημοπρασία τα καταστήματα που έχουν πρόσοψη αλλά προηγούνται τα καταστήματα που δεν έχουν πρόσοψη, από τα στενά.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζήτησε να μονοδρομηθεί ο δρόμος από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής ώστε να μη γίνεται μποτιλιάρισμα το καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Μάκρης ανέφερε ότι είναι μονόδρομος από την Αγ. Παρασκευή ως την ακτή Τσαούση. Εκεί υπάρχουν δύο ιδιωτικά πάρκινγκ που εξασφαλίζουν χώρο στάθμευσης.

Ο κ. Ραπτόπουλος πρότεινε να μονοδρομηθεί από την ακτή Τσαούση μέχρι το ξενοδοχείο της Κυανής Ακτής.

Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία όπου αποκλείστηκαν όλοι στο χώρο για μία ώρα ώσπου να φύγουν από την περιοχή μετά από μία ξαφνική νεροποντή. Συμφώνησε με τη μονοδρόμηση των οδών και τη δημιουργία κύκλου.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε αν πεζοδρομηθεί από Αγ. Παρασκευή ως την ακτή Τσαούση πώς θα μπαίνουν τα αυτοκίνητα στα ιδιωτικά πάρκινγκ εκεί. Πρότεινε να το δει η κυκλοφοριακή επιτροπή και να το δουν ξανά στο ΔΣ.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι η πρόταση της Μάκρης θα παραπεμφθεί στην επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε αν ο κανονισμός αφορά όλο τον Καλλικρατικό Δήμο, όπως αναφέρεται στον κανονισμό.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε πως αφορά όλον τον Καλλικρατικό Δήμο.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε αν συμμετείχαν μέλη του πρώην δήμου Φερών που ψηφίστηκε το 2008 και που εξυπηρετεί τους καταστηματάρχες. Πρότεινε να δώσει τον κανονισμό στον κ. Γερακόπουλο γιατί αλλιώς θα υπάρχει πρόβλημα σε σημεία με μικρά πεζοδρόμια του δήμου Φερών.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις για τροποποιήσεις του κανονισμού. Ζήτησε από τον κ. Καρυπίδη να αφήσει το δείγμα κανονισμού.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα εξαιρεθούν οι Φέρες από την παρούσα ψήφιση και θα έρθει στο επόμενο ΔΣ.

Ο κ. Μαυρίδης πρότεινε να ερωτηθούν οι καταστηματάρχες. Το πεζοδρόμιο που τους δώσαμε φέτος το είχαν και πέρυσι. Πρότεινε να δοθεί ένα κομμάτι του δρόμου όταν ο δρόμος είναι κλειστός.

Ο κ. Τερζής είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να δίνουμε το οδόστρωμα μέχρι τη 1:00 η ώρα στους επιχειρηματίες.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι το ΔΣ πρέπει να εξασφαλίζει κυρίως τον πεζό στην πόλη. Τα αυτοκίνητα και τα καταστήματα έχουν προκαλέσει ασφυξία στους πεζούς. Θεωρεί αδιανόητο να κοπεί ένας πεζόδρομος. Διαφωνεί με την πεζοδρόμηση της παραλιακής που θα προκαλέσει μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα. Πρότεινε 1/6 με τέλη Αυγούστου την πεζοδρόμηση, όχι Σεπτέμβριο. Το θέαμα των αυτοκινήτων πλάι στη θάλασσα της Αγ. Παρασκευής είναι οικτρό θέαμα. Να γίνει μελέτη για την περιοχή από ντόπιους μελετητές.

Ο κ. Δευτεραίος διάβασε κομμάτι της εισήγησης και είπε ότι δεν ελήφθη υπόψη η προστασία του περιβάλλοντος. Πεζοδρόμιο σημαίνει δρόμος για τον πεζό. Δεν μπορεί να κυκλοφορήσει οικογένεια, ΑμεΑ στα πεζοδρόμια της πόλης. Οι τζίροι που έγιναν πέρσι θα μειωθούν κι άλλο φέτος. Πρέπει να ψάξουμε τη χρυσή τομή ώστε να κυκλοφορούν οι πολίτες. Τα 2 μέτρα πλάτους για τους πεζούς δε θα είναι 2 αλλά 0 έως 1. Ανέφερε τα λεγόμενα προέδρου σωματείου ότι έχει από τους 5.000 εργαζόμενους και 1.200 ασφαλισμένους, με 3.800 να είναι ανασφάλιστοι. Είπε ότι αλλάζει δρόμο, προτιμά να περπατά σε δρόμους που έχουν αυτοκίνητα αφού τα πεζοδρόμια είναι κατειλημμένα. Πρότεινε να μειωθούν δραστικά τα δημοτικά τέλη, να προτρέψουν τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια των καταστημάτων. Γεννήθηκε και περπάτησε σε τεράστια πεζοδρόμια. Θα έπρεπε να περιφρουρηθούν τα πεζοδρόμια της πόλης.

Να μην κοπεί το ένα ρεύμα της παραλιακής οδού για τραπεζοκαθίσματα.

Η παράταξή του δεν συμφωνεί και δε θα ψηφίσει τον κανονισμό.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αφορούσε τις ώρες που η παραλιακή οδός θα είναι κλειστή.

Τον λόγο έλαβε ο κ. Κογιομτζής και ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα για τις μητέρες και πρέπει να διασφαλιστεί το 1,80 πλάτους που προτείνεται. Πρότεινε να κλείνει η παραλιακή από 1/6 και όχι νωρίτερα, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όταν κλείσει ο δρόμος ας βοηθηθούν οι καταστηματάρχες. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα πάρκινγκ και κυκλοφορίας.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν γίνεται να αφεθεί το θέμα για την Τετάρτη.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι η άποψη είναι συγκεκριμένη και θα προχωρήσει η ψήφιση.

Ο κ. Βραχιόλογλου είπε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με πτυχία που δουλεύουν στις ταβέρνες. Είπε ότι η τουριστική ανάπτυξη είναι βασική και εκείνη η περιοχή τραβάει πολλούς τουρίστες.

Ο κ. Δημητριάδης πρότεινε και αυτός να δοθούν τα πεζοδρόμια προς χρήση ακόμα και όταν είναι ανοικτοί οι δρόμοι σε κυκλοφορία.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι είναι παράλογο να μην υπάρχει χώρος για τους πεζούς όταν υπάρχει κυκλοφορία αυτοκινήτων στους δρόμους.

Ο κ. Γρηγοριάδης πρότεινε από τα δύο πεζοδρόμια το ένα να δοθεί πλήρως στα καταστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε αν είναι δυνατόν να κλείσει το πεζοδρόμιο. Θα υποβληθούν μηνύσεις.

Ο κ. Αγγλιάς είπε πως πρέπει να υπάρχει χώρος για τους πεζούς.

Το λόγο έλαβε ένας επιχειρηματίας της περιοχής, ζήτησε να δοθεί τουλάχιστον ένα από τα πεζοδρόμια προς χρήση ώστε τα καταστήματα να επιβιώσουν. Ως άτομο πρότεινε να γίνει πεζοδρόμηση της παραλιακής ώστε να λυθεί μόνιμα το πρόβλημα.

Ο κ. Γερακόπουλος ρώτησε αν το να υπάρχουν δύο διάδρομοι την ημέρα και το βράδυ να κλείνουν είναι χειρότερη από το να έχουν ένα πεζοδρόμιο δικό τους και το ένα τελείως ανοικτό.

Ο κ. δήμαρχος ρώτησε αν συμφωνούν να υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα μόνο στο ένα πεζοδρόμιο και στο άλλο καθόλου.

Ο καταστηματάρχης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει γιατί δεν εκπροσωπεί κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του.

Το λόγο έλαβε ο κ. δήμαρχος και είπε ότι το τελευταίο 20ήμερο το 1,80 τηρείται αυστηρά στα πεζοδρόμια. Όσον αφορά την παραλία είπε ότι η παραλιακή ζώνη από το γήπεδο μέχρι πριν την Αργώ να αφεθεί στην παλιά κατάσταση με διαδρόμους σε κάθε πεζοδρόμιο, σεβόμενοι και τους πεζούς και τους καταστηματάρχες που υπέστησαν ζημιά. Το κλείσιμο της παραλίας θα γίνεται από 14/5, θα κλείνει 21:00 το βράδυ και θα ανοίγει μετά τις 02:00 το βράδυ. Στο δρόμο θα απαγορεύεται να μπαίνουν τραπεζοκαθίσματα όταν είναι κλειστός ο δρόμος. Όταν κλείνει η παραλία θα δίνεται το 100% των πεζοδρομίων στα καταστήματα.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 ψήφους κατά (της παράταξης κ. Δευτεραίου), 3 ψήφους κατά (Κογιομτζής, Ραπτόπουλος Λασκαράκης) μόνο όσον αφορά το άνοιγμα της παραλιακής από 14/5.

Το ΔΣ θα διακοπεί μετά τη συζήτηση των τεχνικών θεμάτων για το απόγευμα της Τετάρτης.

Θέμα 10

Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος – Εισηγητής  ο κ. Γερακόπουλος Χρήστος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

Ο κ. Γερακόπουλος εισηγήθηκε το θέμα.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε γιατί δεν μπήκε η διαμόρφωση της επέκτασης της αυλής του 7ου δημοτικού.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι υπάρχει κώλυμα πολεοδομικό που πρέπει να λυθεί πρώτα πριν γίνει η επέκταση της αυλής.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε για την εξερευνητική γεώτρηση βάθους 500μ.

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι θα εξηγηθεί στα σχετικά θέματα που αφορούν τη Γεωθερμία.

Ο κ. Καρυπίδης είπε ότι μιλάμε για τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Υπάρχει βεβαιότητα ότι τα συγκεκριμένα έργα θα γίνουν; Και αν υπάρχει γιατί δεν μπήκαν στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού;

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι θα γίνουν από ίδιους πόρους της ΣΑΤΑ.

Ψηφίζεται ομόφωνα υπέρ.

21.41

Θέμα 11

Έγκριση αίτησης παραχώρησης κοινόχρηστης έκτασης 6.967,34τμ που βρίσκεται στο αγρόκτημα Καλλιθέας – Ν. Χιλής Αλεξ/πολης, τμήμα τεμαχίου 2021Γ για τη Δημιουργία Αθλητικού Κέντρου στη ΧιλήΕισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η κ. Μπρίκα είπε ότι έχει ήδη παραχωρηθεί χώρος και ζητά την παραχώρηση επιπλέον χώρου.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 12

Επανέγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου: «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου Καπνομάγαζου» – Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η κ. Μπρίκα είπε ότι θα έπρεπε να μπουν ειδικοί όροι για το διατηρητέο κτίριο. Θα μπουν τεχνικές προδιαγραφές ώστε οι ανάδοχοι να έχουν την τεχνική ικανότητα για τέτοια έργα. Αυτό το αίτημα δεν έγινε δεκτό και θα πάμε σε ανοικτή ελεύθερη δημοπρασία.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι βάζοντας το έργο ως ειδικό τότε έρχονται περιορισμένος αριθμός εργοληπτών. Πρέπει να αποφύγουμε τον χαρακτηρισμό των έργων ως ειδικά, στο μέλλον, για να μην έχουμε προβλήματα.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι είναι γραμμή να ζητούν ελεύθερη και ανοικτή δημοπρασία από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

21.50

Θέματα 13, 14, 15, 16

13 Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Κατασκευή κοιμητηρίου Μάκρης».

14 Έγκριση 2ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του έργου: «ΟΔΟΠΟΙΪΑ ΑΙΣΥΜΗΣ»

15 Έγκριση 3ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του έργου: «Ανέγερση Β΄ ΚΑΠΗ».

16 Έγκριση 3ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του έργου: «Ανάπλαση κέντρου οικισμού Αισύμης»

Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Εγκρίνονται ομόφωνα

Θέματα 17,18,19,20

17 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Διάνοιξη και κατασκευή οδών Δήμου Αλεξανδρούπολης»

18 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Αποχέτευση ομβρίων έναντι αεροδρομίου».

19 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Κατασκευή μιας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων & αθλητικών εγκαταστάσεων» (Μαΐστρου)

20 Έγκριση χορήγησης παράτασης του έργου: «Κατασκευή Κλειστού Κολυμβητηρίου Αλεξ/πολης».

21 Έγκριση χορήγηση παράτασης εκτέλεσης του έργου: «Κατασκευή κοιμητηρίου Μαΐστρου».

Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Εγκρίνονται κατά πλειοψηφία (2 κατά της παράταξης Δευτεραίου ήτοι Τρέλλη και Πεϊχαμπέρης – για όλα τα θέματα που αφορούν παρατάσεις – Ο κ. Δευτεραίος αναχώρησε από την αίθουσα από τη συζήτηση του θέματος 11)

Για το θέμα 20 δίνεται παράταση ως 31/10 επειδή όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, η εκταμίευση του δανείου θα πάρει τεσσεράμισι μήνες.

Θέματα 22,23,24,25,26,27,28,29,30,31

22 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «Ανάπλαση οδού Εθνικής Αντίστασης και σύνδεση με κολυμβητήριο»

23 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Ηλεκτροδότηση γηπέδου Άβαντα»

24 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Αποχέτευση επιφανειακών νερών περιοχής τζαμί Κομάρου-Περάματος»

25 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση και επισκευή κοιμητηρίων Δ.Δ. Συκορράχης – Μάκρης»

26 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Επισκευή ποτιστρών Αισύμης Λεπτοκαρυάς»

27 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση υδρομαστεύσεων ποτιστρών Αισύμης – Λεπτοκαρυάς»

28 Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Συντήρηση διαδρόμων και κατασκευή ράμπας ΑΜΕΑ στα WC του άλσους»

29 Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Μετατόπιση δικτύων ύδρευσης Δικέλλων»

30 Έγκριση δαπανών επεκτάσεων και βελτιώσεων δικτύου ηλεκτροφωτισμού

31 Έγκριση δαπανών ηλεκτροδότησης κτιρίων και έργων ιδιοκτησίας Δήμου

Εισηγήτρια η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Αδαμάκης είπε ότι είδε τα έργα ένα-ένα, είδε και φωτογραφίες των εργολάβων

Εγκρίνονται ομόφωνα

Ο κ. Κογιομτζής έδωσε συγχαρητήρια στην κ. Μπρίκα για τις εισηγήσεις που έρχονται πλέον στους συμβούλους.

Ο κ. Λασκαράκης ενημέρωσε ότι σήμερα είχαμε δημοσίευμα περί παρανόμων υπόγειων πάρκινγκ στις πλατείες.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα εφόσον προκύπτουν νέα στοιχεία.

22.04

Θέμα 32

Εξέταση δύο ενστάσεων και έγκριση 4ου πρακτικού του διαγωνισμού του έργου: «Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων Φερών – Υποέργο: Εγκατάσταση επεξεργασίας Λυμάτων Φερών»

Εισηγητής ο κ. Καναρίδης Ευάγγελος, υπάλληλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης (πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών πρώην Δήμου Φερών)

Ο εισηγητής, κ. Καναρίδης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Βρισκόμαστε στο στάδιο της πληρότητας των τεχνικών προσφορών.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε αν μπορεί να αναλυθεί το γεγονός της ψηφοφορίας 4-3 της επιτροπής.

Ο κ Καναρίδης είπε ότι η επιτροπή είναι υπέρ της προσφοράς του κ. Παρασκευόπουλου η οποία τηρεί τη στάθμη 6,70 της προκήρυξης.

Ο κ. Αγγλιάς ρωτά πώς η μειοψηφία των 3 δικαιολόγησε την ψήφο της.

Ο κ. Καναρίδης έδωσε εξηγήσεις για το σκεπτικό της επιτροπής. Το υψόμετρο 6,70 είναι δεσμευτικό από τη διακήρυξη.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε αφού μόνο η μία προσφορά τηρεί τον όρο των 6,70 του κανονισμού.

Ο κ. Κογιομτζής έδωσε συγχαρητήρια για τη λεπτομερέστατη εισήγηση και ρώτησε αν το 6,70 είναι επί ποινή αποκλεισμού για να λάβει θετική απάντηση από τον κ. Καναρίδη.

Ο κ. Τερζής ρωτά πως είναι δυνατόν να ψηφίζουν οι 3 υπέρ μίας προσφοράς που δεν τηρεί τον όρο των 6,70.

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι έγιναν πολλές συνεδριάσεις για να αποφασίσει η επιτροπή.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν η ποινή αποκλεισμού υφίσταται για το 5,70 και το 6,70.

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι η στάθμη για όλους τους συμμετέχοντες έπρεπε να είναι τα 6,70μ.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε για την πηγή χρηματοδότησης

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι είναι το ΕΠΕΡΑ. Ενημερώθηκαν και οι δύο επιχειρήσεις τηλεφωνικά αλλά παρών είναι μόνο ο εκπρόσωπος της μίας.

 

22.08

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι του κάνει εντύπωση πως ψήφισαν οι 3 υπάλληλοι εφόσον το υψόμετρο των 6,70 είναι δεσμευτικό. Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης και η επιτροπή πήρε τη σωστή θέση.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν θα κτιστούν πάνω σε μπάζα ο βιολογικός καθαρισμός.

Ο κ. Καναρίδης είπε ότι η εγκατάσταση θα γίνει έτσι και αλλιώς πάνω σε μπάζωμα 3-3,5 μέτρα ώστε να γίνει σε 7 μέτρα υψόμετρο.

Ο κ. Λαμπάκης πρότεινε, σεβόμενοι την υπηρεσία, να ψηφιστεί υπέρ της απόφασης της επιτροπής.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με ένα λευκό από τον κ. Ραπτόπουλο.

22.11

Θέμα 33,34,35,36

33 Επαναφορά για έγκριση των πρακτικών δημοπρασίας του έργου: «Αποκατάσταση κακοτεχνιών στο έργο: Ύδρευση (Αποκατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων)» Εισηγητής ο κ. Καναρίδης Ευάγγελος, υπάλληλος του Δήμου Αλεξανδρούπολης (πρώην διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών πρώην Δήμου Φερών)

 

34 Έγκριση πορίσματος εκτιμητικής επιτροπής για την εκμίσθωση του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Αρδανίου στο Κ.Ε.Κ. «ΕΒΡΟΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ».

Εισηγητής κ. Γκότσης Νικόλαος, αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα

 

35 Συναίνεση ή μη εκμίσθωσης κοινόχρηστης έκτασης αγροκτήματος Μελίας, στην κ. Παρσαλίδου Ζωή του Ιωάννη.

Εισηγητής κ. Γκότσης Νικόλαος, αντιδήμαρχος Φερών και Πρωτογενούς Τομέα

 

36 Ορισμός εκπροσώπων (τακτικού και αναπληρωματικού), στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου.

Εισηγητής ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Αγγλιάς Θεόδωρος

Ψηφίζονται όλα ομόφωνα

Για το θέμα 36 ορίζεται εκπρόσωπος ο κ.Νώντας Τερζής και αναπληρωματικός ο κ. Δουνάκης.

Διακόπτεται η συνεδρίαση για την Τετάρτη 18:30