πάμε μπροστά

Παρασκευή

23

Μάρτιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Αποχώρηση κ. Χρήστου Κατσαντούρα από το ΔΣ και δηλώσεις στο Maximum FM 93,6

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαύγεια, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Ηχητικά, Κατσαντούρας Χρήστος, Παρατάξεις, Πόλη και Πολίτες, Πολυκοινωνικό, Συνεντεύξεις

Ο κ. Κατσαντούρας Χρήστος, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, μίλησε χθες Πέμπτη 22/3 στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM 93,6 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό για το θέμα της αποχώρησής του από το ΔΣ της Τετάρτης 21/3/2012, τις αυξήσεις τελών της ΔΕΥΑΑ, την αμέλεια του προέδρου του Δ.Σ. κ. Αγγλία σε σχέση με το θέμα του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και την αποχώρησή του από το Πολυκοινωνικό τον Νοέμβριο του 2011.

Για το θέμα της αποχώρησής του από το ΔΣ ανέφερε ότι το έπραξε λόγω του ότι δεν του δόθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο του κ. Αγγλιά για να μιλήσει επί του θέματος της Δ.Ε.Υ.Α.Α., όπως έκαναν πολλοί σύμβουλοι κυρίως της αντιπολίτευσης. Ενώ ζήτησε κατ’επανάληψη το λόγο, ο κ. πρόεδρος ήθελε να κλείσει το θέμα. Αναρωτιέται γιατί συνέβη αυτό, αφού δεν σκόπευε να κάνει αντιπολίτευση στην παράταξή του αλλά να διατυπώσει τη γνώμη του ώστε να υποστηρίξει την ανάγκη αύξησης των τελών.

Εξέφρασε τα παράπονά του καθώς ενώ από τον Απρίλιο του 2011 έχει εκδοθεί ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων από το Υπουργείο Εσωτερικών, το έχουν ψηφίσει όλοι οι δήμοι της Ελλάδας ενώ στην Αλεξανδρούπολη εδώ και 15 μήνες το ΔΣ λειτουργεί χωρίς κανονισμό. Αυτό το απέδωσε σε αμέλεια του προέδρου, κ. Αγγλιά να συγκαλέσει την επιτροπή, στην οποία είναι μέλος και ο ίδιος ο κ. Κατσαντούρας, με σκοπό τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης για τον κανονισμό. Ανέφερε ότι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης μπορεί να ψηφίζουν τα θέματα κανονικά, αλλά πρέπει να έχουν λόγο και άποψη. Ο κ. Αγγλιάς λειτουργεί με έναν τρόπο πολύ έξω από κανονισμούς και από τα προβλεπόμενα.

Τόνισε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στην παράταξη, λειτουργούν κάποιες παρέες και κλίκες, πολλές φορές και εν αγνοία του δημάρχου. Θύμισε την πρόσφατη επιστολή παραίτησης και εκ των υστέρων απόσυρσή της από τον κ. Ρήγα Εμμανουήλ, σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Φερών.

Για την αποχώρησή του από το Πολυκοινωνικό είπε ότι οι λόγοι ήταν καθαρά πολιτικοί, σχετικά με τη λειτουργία του Ν.Π.Δ.Δ.  Το Πολυκοινωνικό είναι ένα νομικό πρόσωπο με 115 άτομα προσωπικό και 5,5 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό. Υπήρχε ένα πρόβλημα στη στελέχωση, χρειαζόταν κάποιοι άνθρωποι για να λειτουργήσει και να μην εκτεθούν στην οικονομική διαχείρηση, επίσης το οικονομικό ήταν πάρα πολύ πιεστικό, δεν μπορούσε να γίνει κανείς προγραμματισμός, και δεν υπήρχε καμία δυνατότητα συνεργασίας με τον κ. Κοζάρη. Όλα αυτά τα είχε πει κατ’ επανάληψη στο δήμαρχο, προφορικά και με επιστολές, δεν εισακούστηκε και έκανε το αυτονόητο, να παραιτηθεί αφήνοντας την έμμισθη θέση του.

Για το θέμα της πρόσφατης αύξησης των τελών ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α.Α. σε αντικατάσταση του καταργηθέντος τέλους 80% θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, όπως ο δανεισμός. Για να υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα θα χρειαστούν δάνεια ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Η Δ.Ε.Υ.Α.Α. αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευμένες ζημίες πάνω από 3 εκατ. ευρώ όταν το κεφάλαιό της είναι 2,194 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις από πελάτες που χρωστάνε 3,6 εκατ. ευρώ. Με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2010, οι αμοιβές του προσωπικού της Δ.Ε.Υ.Α.Α. ήταν στο 82% των εσόδων παροχής υπηρεσιών. Στην τελευταία δημοσιευμένη χρήση είχε ζημίες 1,075 εκατ. ευρώ ζημίες.

Ο δήμος έχει εγγυηθεί όλα τα δάνεια της Δ.Ε.Υ.Α.Α. και έχει εκχωρήσει το σύνολο των Κ.Α.Π. Αν στο μέλλον η Δ.Ε.Υ.Α.Α. δεν μπορεί να πληρώσει ένα δάνειο, δε θα υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι υπάλληλοι του δήμου γιατί έχουν εκχωρηθεί οι Κ.Α.Π.

(σ.τ.σ. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (Κ.Α.Π.) των δήμων προέρχονται από τις παρακάτω πηγές εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού:

  • το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων (Φ.Ε.Φ.Ν.Π.) σε ποσοστό 20% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού,
  • το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) σε ποσοστό 12% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού,
  • το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό 50% των συνολικών ετήσιων εισπράξεων του φόρου αυτού.)

Για τη Δ.Ε.Υ.Α.Α. τόνισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν πολλές παράνομες συνδέσεις (είτε εν αγνοία είτε εν γνώσει τους) και πολλοί συνδημότες μας που δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τους. Έχουν γίνει από τη νέα διοίκηση μειώσεις μισθών, διεκδικούνται τα παλιά χρέη.

Για το θέμα της μελλοντικής του υποψηφιότητας με την ίδια παράταξη στις εκλογές, είπε ότι αυτό δεν είναι μόνο δική του απόφαση αλλά είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Κατσαντούρα στο Maximum FM 93.5 κάνοντας κλικ εδώ.