πάμε μπροστά

Δευτέρα

2

Απρίλιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Παλινωδίες του κ. δημάρχου στο θέμα της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Αποθήκες ΚΥΔΕΠ, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Διαύγεια, Ηχητικά, Λαμπάκης Ευάγγελος, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά

Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.)“ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ” εναντίον “ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ”

Τη λύση της “Προγραμματικής Σύμβασης” προτείνει και πάλι για την ανάπλαση της Δυτικής Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, βάσει δύο πρόσφατων αναρτήσεων στο Διαύγεια που θα αναφέρω παρακάτω, ο κ. δήμαρχος, λύση την οποία είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011 στο Δημοτικό Συμβούλιο της 10/8/2011.

Στην ενδιάμεση περίοδο, και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6/2/2012, ο κ. δήμαρχος είχε παρουσιάσει τη λύση του “Πρωτοκόλλου Συναίνεσης” ως τη μοναδική και αναμφισβήτητη λύση, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τη λύση της “Προγραμματικής Σύμβασης” που υποστήριζε μέχρι τότε. Για να την υποστηρίξει, ο κ. δήμαρχος είχε ανεβάσει τους τόνους αντιπαράθεσης με τον Ο.Λ.Α. και είχε κινδυνολογήσει λέγοντας ότι “αν αυτό το πρωτόκολλο δεν υπογραφεί άμεσα, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει ποτέ η χρήση της παραλίας, της δυτικής χερσαίας ζώνης στους δημότες”. Είχε μάλιστα μιλήσει στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Α. περί νομίμου απειλής από το λαό του δήμου της Αλεξανδρούπολης, σε περίπτωση που αυτό δεν υπογραφεί.

Με την απόσυρση της πρότασης του “Πρωτοκόλλου Συναίνεσης” δικαιώνονται  ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Α. κ. Χρήστος Σκεύας και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λασκαράκης, που επέμειναν στη λύση της Προγραμματικής Σύμβασης στο δημοτικό συμβούλιο της 6/2/2012. Ειδικά ο κ. Λασκαράκης πρέπει να αισθάνεται εν μέρει δικαιωμένος καθώς με τις αναρτήσεις στο Διαύγεια που θα παρουσιαστούν παρακάτω, ο κ. δήμαρχος υιοθετεί σε μεγάλο βαθμό την πρότασή του για Προγραμματική Σύμβαση με τον Ο.Λ.Α. και δημιουργία δημοτικής αγοράς στις αποθήκες Κ.Υ.Δ.Ε.Π. (χωρίς όμως απαλλοτρίωσή τους αλλά με τη προσπάθεια εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης των σημερινών ιδιοκτητών τους).

Στην εμφάνισή του στην εκπομπή “Η Ώρα του Δημάρχου” πριν από 10 μέρες, την Πέμπτη 22/3/2012, ο κ. δήμαρχος εμφανίστηκε πιο συναινετικός απ’ότι στο παρελθόν. Μίλησε για υπογραφή “Προγραμματικής Σύμβασης” με τον Ο.Λ.Α. αλλά και “Πρωτοκόλλου Συναίνεσης” (το θέμα της υπογραφής του “Πρωτοκόλλου Συναίνεσης” το παρουσιάζει, κατά πάσα πιθανότητα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασής του, την οποία προ 2 μηνών είχε παρουσιάσει στο μεταξύ ως τη μοναδική λύση – Εξακολουθεί να είναι αμφίβολο αν θα δεχθεί να το υπογράψει η διοίκηση του Ο.Λ.Α. – είδωμεν…).

 

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ 

Την περασμένη Παρασκευή 30/3/2012 αναρτήθηκαν στο Διαύγεια δύο αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου που αφορούν την παραλιακή ζώνη της πόλης μας.

Στην πρώτη ανάρτηση, με ημερομηνία ανάρτησης 30/3/2012, ώρα 11:30:41 και θέμα «Κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με Ο.Λ.Α. και Περιφέρεια για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης», ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Όπως είχε προσδιοριστεί στην Α.Δ.Σ. (σ.τ.σ. αναφέρεται μάλλον στην Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου της 10/8/2011 με θέμα ημερήσιας διάταξης Νο.56 και τίτλο “Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης Ο.Λ.Α. και Δήμου Αλεξανδρούπολης για την υλοποίηση της ανάπλασης της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος που είναι στη χρήση του Ο.Λ.Α.¨) σχετικά με την ανάπλαση της παραλίας θα καταρτιστεί Προγραμματική Σύμβαση στην οποία θα προστεθεί και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ.»

Τελικά, η Εκτελεστική Επιτροπή, αποφασίζει ομόφωνα «την κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με Ο.Λ.Α. και Περιφέρεια για την Ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης από το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων μέχρι και το αλιευτικό καταφύγιο»

Στη δεύτερη ανάρτηση, με ημερομηνία ανάρτησης 30/3/2012, ώρα 11:35:13 και θέμα «Κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με Ο.Λ.Α. και ιδιώτες και Ο.Σ.Ε.», ο κ. Λαμπάκης αναφέρει:

«Αποφασίζουμε τη διερεύνηση και κατάρτιση Προγραμματικής Σύμβασης με τον Ο.Λ.Α. προκειμένου να εντάξουμε στο Jessica με δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον εξωραϊσμό των αποθηκών του Ο.Σ.Ε. και την ανάπλασή τους με τη δημιουργία Πολιτιστικού Κέντρου, Αιθουσών Θεάτρου και Κινηματογράφου, Αναψυκτηρίου, Εστιατορίου, Παιδοτόπου, Εκθεσιακού Κέντρου, κ.λ.π. Επίσης τη δημιουργία κτιρίου εντός του λιμένος για έκδοση εισιτηρίων και αναμονής, την ανάπλαση της οδού Καραολή και Δημητρίου και την ανάπλαση των αποθηκών της Κ.Υ.Δ.Ε.Π. για τη δημιουργία δημοτικής αγοράς (το τελευταίο θα ισχύσει εφόσον γίνουν αντισυμβαλλόμενοι στην προκείμενη Προγραμματική Σύμβαση και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες, κύριοι των αποθηκών Κ.Υ.Δ.Ε.Π., καθόσον με το υφιστάμενο νομοθετικό καθεστώς και την τελευταία απόφαση του κεντρικού Σ.Χ.Ο.Π. του αρμοδίου Υπουργείου η χρήση βάσει της τροποποίησης του Γ.Π.Σ. είναι «κεντρικές λειτουργίες» και όχι «δημοτική αγορά», πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η απαλλοτρίωσή τους). Επίσης, η ΓΑΙΑΟΣΕ θα συμμετέχει στην Προγραμματική Σύμβαση με την εισφορά των αποθηκών του Ο.Σ.Ε. ή θα προβεί στην εκμίσθωσή τους προς το Δήμο απευθείας μετά τον άγονο διαγωνισμό του Δήμου για εκμίσθωση στην περιοχή αντιστοίχων χώρων.»

Τελικά η Εκτελεστική Επιτροπή αποφασίζει ομόφωνα «την κατάρτιση προγραμματικής σύμβασης με Ο.Λ.Α. και ιδιώτες και Ο.Σ.Ε.»

 

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Δείτε ένα ιστορικό δηλώσεων του κ. δημάρχου σχετικά με το θέμα καθώς και ιστορικά έγγραφα παραχωρήσεων της δυτικής χερσαίας ζώνης στο δήμο και την πρόταση Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου προς τον Ο.Λ.Α. τον Ιούλιο του 2011, σε παλαιότερη ανάρτησή μας, κάνοντας κλικ εδώ.

 

Τη λύση της προγραμματικής Σύμβασης με τον Ο.Λ.Α. είχε φέρει ο ίδιος ο κ. δήμαρχος ως θέμα 56 της ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 10/8/2011 (θέματα και εισηγήσεις – ζωντανή μετάδοση).

 

Θυμίζω ότι στο δημοτικό συμβούλιο της 6/2/2012, ο κ. Λαμπάκης είχε εξαπολύσει δημοσίως δριμεία επίθεση στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ο.Λ.Α. κ. Χρήστο Σκεύα, ευχαρίστησε την βουλευτή Έβρου κ. Ελένη Τσιαούση για τη βοήθειά της στο θέμα της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης και παρουσίασε τη λύση της υπογραφής «Συμφωνητικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας» ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση. Κατακεραύνωσε τον δημοτικό σύμβουλο κ. Γιάννη Λασκαράκη που επέμενε στη λύση της Προγραμματικής Σύμβασης. Χαρακτηριστικά, είχε αναφέρει:

«Η μεταβίβαση της χρήσης πρέπει να γίνει με τον τρόπο αυτό. Πρέπει να υπογραφεί από κοινού ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας όπου μέσα θα ορίζονται αυτές οι παράμετροι τις οποίες πρέπει να συμφωνήσουμε, να πάμε αυτό το Πρωτόκολλο για πάρουμε τις εγκρίσεις από τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Οικονομικών, Γ.Ε.Ν. και από την Περιφέρεια, και θα έρθουμε με τις εγκρίσεις αυτές, αφού έχουμε πάρει ήδη την πολιτική συναίνεση, για να υπογράψουμε τη Σύμβαση Παραχώρησης για 40 χρόνια ο δήμος και ο Ο.Λ.Α. Αυτή είναι η σωστή νομική φορά που πρέπει να πάρουν τα πράγματα και αυτό είναι απολύτως διακριβωμένο. Βέβαια, ακούστηκε από πολιτικό πρόσωπο ότι αυτά είναι «φύκια και μεταξωτές κορδέλες» (σ.τ.σ. εννοεί τον βουλευτή Έβρου κ. Γιώργο Ντόλιο ο οποίος σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο δημοτικό ραδιόφωνο την 30/1/2012 είχε αναφέρει για το θέμα της ανάπλασης της δυτικής χερσαίας ζώνης πως “δεν πρέπει κανείς μας να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να λέμε τα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν”). Του το επιστρέφω. Αν έχει να πει κάτι άλλο επί της ουσίας και επί του τύπου, να μας το πει και να μας βοηθήσει. Γιατί εμείς βοήθεια ζητάμε, δεν είμαστε εγωιστές. Δεν τα ξέρουμε όλα, προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε.»

Ανέγνωσε μάλιστα στους συμβούλους και πρόταση «Κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Ο.Λ.Α. ΑΕ».

Κατηγόρησε τον κ. Λασκαράκη ότι είναι άσχετος και δε γνωρίζει τον νόμο, ενώ ο ίδιος τον διάβαζε για μία εβδομάδα πριν καταλήξει στη πρόταση της μοναδικής λύσης του Πρωτόκολλου Συναίνεσης.

 

Ακούστε τη συνέντευξη του δημάρχου κ. Λαμπάκη στο δημοτικό ραδιόφωνο Σφερικός FM 99,3 την Τρίτη 7/2/2012.

Σε αυτήν ο κ. δήμαρχος μιλά σε υψηλούς τόνους για τη στάση του βουλευτή κ. Γιώργου Ντόλιου στο θέμα και του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Ο.Λ.Α. κ. Χρήστου Σκεύα. Τόνισε ότι όποιος δεν υπογράψει το Πρωτόκολλο Συναίνεσης θα είναι κατά των συμφερόντων της πόλης.

 

Παρακολουθείστε τις δηλώσεις του κ. Λαμπάκη στην εκπομπή «Η Ώρα του Δημάρχου την Πέμπτη 9/2/2012 στο ΘράκηΝΕΤ. Μιλάει για τη μελέτη του νόμου από τον ίδιο, η οποία τον  βοήθησε να αποκρυσταλλώσει μία άποψη που δεν επιδέχεται αντίλογο από όσους δεν γνωρίζουν νομικά και δεν διάβασαν το νόμο. Επιμένει στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συναίνεσης από το Δ.Σ. του Ο.Λ.Α.

 

Παρακολουθείστε το απόσπασμα της εισήγησης του κ. δημάρχου που αναφέρεται στην ανάπλαση της παραλίας στο ειδικό Δ.Σ. της Δευτέρας 20/2/2012 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2011.

 

Από τη Δευτέρα 26/3/2012, που ήταν προγραμματισμένη, εκκρεμεί η κοινή συνέντευξη τύπου του δημάρχου κ. Λαμπάκη με τον περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη και τον πρόεδρο & δ/ντα σύμβουλο του Ο.Λ.Α. κ. Σκεύα. Σε αυτήν θα δοθούν οι εξηγήσεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε επιτέλους στην ανάπλαση της παραλιακής ζώνης.