πάμε μπροστά

Δευτέρα

8

Οκτώβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Υπάρχει πρόβλημα με τις αποθήκες του Ο.Σ.Ε. στο λιμάνι και την ένταξή τους στο Jessica;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Αρχεία βίντεο, Γρηγοριάδης Νίκος, Δημοσιεύματα, Ηχητικά, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά" (1/1/2011-31/8/2014), Πάρκινγκ ΟΛΑ, Συνεντεύξεις

Νίκος Γρηγοριάδης, επικεφαλής παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση

Νίκος Γρηγοριάδης, επικεφαλής παράταξης Ανεξάρτητη Δημοτική Ενωτική Κίνηση

Καταγγελία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Νίκου Γρηγοριάδη, έγινε σήμερα Δευτέρα 8/10/2012 στο ραδιοφωνικό σταθμό Ελληνικό 88,9 FM και στους Γιώργο Φουντουκίδη και Άννα Φυλλαρίδου. Ο κ. Γρηγοριάδης κατάγγειλε ότι προέκυψε εμπλοκή με τις αποθήκες του Ο.Σ.Ε. στο λιμάνι και γι’ αυτό το λόγο επισκέφθηκε την πόλη μας ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων κ. Μουτζούρης.

Ανέφερε ότι το master plan του Ο.Λ.Α. προέβλεπε χαμηλό συντελεστή δόμησης, αφαίρεση κτιρίου γιατί δημιουργείται διάνοιξη δρόμου εκεί (στην πρώτη, γωνιακή αποθήκη), κι εμείς σαν δήμος πήγαμε με έναν υψηλό συντελεστή δόμησης για να μπορέσουμε να βγάλουμε την οικοδομική άδεια. Αυτό όπως δεν μπορεί να γίνει αν δεν αλλάξει το master plan του λιμένα, κάτι που δε γνωρίζουμε πόσο χρόνο θα απαιτήσει.

Δυστυχώς, έχουμε υπογράψει μία προγραμματική σύμβαση και αναθέσαμε απευθείας στον καθηγητή κ. Νικόλαο Λιανό τη μελέτη (ερευνητικό πρόγραμμα) ύψους 160.000 ευρώ, αποκλείοντας από αυτή τη διαδικασία των μελετών ανθρώπους που έχουν άμεση γνώση του αντικειμένου, είτε μέσω του Ο.Λ.Α. είτε μέσω του δήμου. Θα έπρεπε όλα αυτά τα στοιχεία να είχαν ληφθεί από τους μελετητές από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και του Ο.Λ.Α. (ποιός είναι ο συντελεστής δόμησης, τι προβλέπει Γ.Π.Σ. και τι το master plan, τι θέλουμε να κάνουμε εμείς – για παράδειγμα να κρατήσουμε όλο το σύμπλεγμα αποθηκών για ιστορικούς λόγους).

Κατά την άποψη του κ. Γρηγοριάδη, πρέπει να γίνει μία τροποποίηση του master plan του Ο.Λ.Α. που υπερισχύει του Γ.Π.Σ., είναι λιμενική ζώνη και γι’ αυτό ισχύει ειδικό καθεστώς. Πρέπει να μείνουν οι αποθήκες και να αλλάξει ο συντελεστής δόμησης. Για να βγει οικοδομική άδεια όλα αυτά πρέπει να υπάρχουν. Αν δεν έχεις οικοδομική άδεια δεν μπορείς να ενταχθείς σε κανένα Jessica.

Όλα αυτά είναι πατάτες και γκάφες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γρηγοριάδη, έχουν εκτεθεί κόσμος με δηλώσεις. Οι κ.κ. Γερακόπουλος και Λαμπάκης οφείλουν να απαντήσουν τι τρέχει με τις αποθήκες του Ο.Σ.Ε.

Αποθήκες ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Αποθήκες ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Αναμένουμε λοιπόν την ενημέρωση από τον κ. δήμαρχο για το θέμα αυτό.

  • Έχει χαθεί η προθεσμία υποβολής φακέλου στο Jessica;
  • Έχει πληρωθεί η μελέτη-έρευνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;
  • Ζητήθηκαν στοιχεία από τις υπηρεσίες από το μελετητή του έργου κ. Λιανό και την ομάδα του, και αν ναι, πότε;

ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ Κ. ΛΙΑΝΟΥ

Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε, ως παράταξη, τον εμπαιγμό του δημοτικού συμβουλίου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης από τον καθηγητή κ. Λιανό. Υποσχέθηκε, μετά από αίτημα εκείνη τη μέρα του κ. Σάββα Δευτεραίου, να μας χορηγήσει αντίγραφο της παρουσίασής του (σε μορφή powerpoint) στο Δ.Σ. της 29/8/2012 αλλά ενάμιση μήνα τώρα κωλυσιεργεί και δεν το έχει πράξει ακόμα.

Τον καλούμε άλλη μία φορά να μας το αποστείλει όπως ακριβώς το παρουσίασε εκείνη τη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο και χωρίς καμία αλλαγή και ενημέρωση. Η χορήγηση των εισηγήσεων στους δημοτικούς συμβούλους είναι υποχρέωση όλων των εισηγητών.

Ακούστε απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Γρηγοριάδη στον Ελληνικό 889 FM κάνοντας κλικ εδώ.

Δείτε το βίντεο των ειδήσεων της Δέλτα Τηλεόρασης το Σάββατο 6/10/2012 σχετικά με την επίσκεψη του κ. Κώστας Μουτζούρης, Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, εδώ:

Σε αυτήν, ο κ. Μουτζούρης αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Διαπιστώνω ότι το πάγιο αίτημα της πόλεως να της παραχωρηθεί ένα κομμάτι της χερσαίας λιμενικής ζώνης όπου υπάρχει σήμερα μία παραλία και όπου ο δήμος προγραμματίζει να κάνει ανάπτυξη για να γίνει καλύτερη η παραλία λουομένων, είναι εφικτή αυτή η παραχώρηση. Τη Δευτέρα, στο υπουργείο, θα το δω και τελειωτικά με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η δικιά μας πολιτική βούληση είναι να προχωρήσουμε σε αυτή την παραχώρηση διότι, αφενός μεν το λιμάνι δε θα παρενοχληθεί στη λειτουργία του, αφετέρου – και σημαντικότατο για αυτή την κυβέρνηση – να μπορέσει η πόλη να νιώσει καλύτερα και να έρθει πιο κοντά στο υγρό στοιχείο.”

“Επισκεφτήκαμε αυτό το σύμπλεγμα των παλιών αποθηκών, από το 19ο αιώνα, για το οποίο ο δήμος έχει εκπονήσει με τη βοήθεια της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης μία μελέτη αναπλάσεως και επαναχρήσεως. Θα προσπαθήσω να δω αν θα μπορέσουμε αυτές τις αποθήκες να τις βγάλουμε  εκτός συντελεστή δομήσεως του λιμένα, διότι αν προσμετρώνται στο συντελεστή δομήσεως ο οργανισμός δεν μπορεί να κάνει την ανάπτυξη των κτιρίων που χρειάζονται για το λιμάνι. Είναι ένα θέμα, δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτε, αλλά θα το κοιτάξω με πολύ θετική διάθεση.”