πάμε μπροστά

Τρίτη

29

Ιούλιος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 28/7/2014… μετά τη λήξη της συνεδρίασης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη

Αναρτούμε εκ των υστέρων τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 28/07/2014. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19:10.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν. 
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com.

=========

Ξεκινώ με ένα μικρό σχόλιο για τη χθεσινή συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Δημητριάδης και Κολχούρης (οι μόνοι εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι της πρώην… μείζoνος και νυν… αποδεκατισμένης αντιπολίτευσης), οι κ.κ. Ραπτόπουλος και Γαλάνης (από την παράταξη μαζί Πάμε Μπροστά), οι κ.κ. Τρέλλη και Πεϊχαμπέρης (από τη Λαϊκή Συσπείρωση), ο ανεξάρτητος κ. Λασκαράκης και οι συμπολιτευόμενοι κ.κ. Κατσαντούρας, Τσονίδου, Ξανθόπουλος, Μυτιληνός, Βαμβακερός, Σπηλιοτόπουλος, Μαυρίδης, Φαλέκας, Γερακόπουλος, Ρήγας, Γκότσης, Μπίκος, Αδαμάκης, Ζητάκης, Ουζουνίδης, Δουνάκης και Βραχιόλογλου. Απόντες ήταν οι κ.κ. Κογιομτζής, Καρυπίδης, Θυμιανίδης, Δευτεραίος και Κοζάρης.

Από τους υποψηφίους των προσφάτων εκλογών παρόντες οι κ.κ. Γκοτσίδης, Ναϊτίδης, Γιώργος Κουκουράβας, Νίκη Δραμανίδου, ο επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη” κ. Παύλος Μιχαηλίδης και η κ. Όλγα Βρετοπούλου.

Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό παρόντες αρκετοί δημοσιογράφοι, η κ. Κική Ηπειρώτου, η κ. Λεμονιά Σακαλάκη και ο κ. Σάκης Σταυρίδης.

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (19:47)

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (19:47)

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (19:47)

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (19:46)

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (19:46)

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (20:46)

Δημοτικό Συμβούλιο της 28/07/2014 (20:46)

Το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα θέματα του δανείου Jessica (που επιτέλους ψηφίστηκαν από 21 δημοτικούς συμβούλους με τη στήριξη των κ.κ. Λασκαράκη, Δημητριάδη και Κολχούρη από την αντιπολίτευση) και (όλως παραδόξως) η αδειοδότηση μίας πρόχειρης εγκατάστασης ποιμνιοστασίου στον Πόταμο που δίχασε τους συμβούλους.

Στα ενδιαφέροντα, όπως θα διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω, το γεγονός ότι ο κ. δήμαρχος για άλλη μία φορά αποδεδειγμένα φουσκώνει τα νούμερα για λόγους εντυπωσιασμού (το μηνιαίο μίσθωμα των αποθηκών ΟΣΕ είναι 700 ευρώ και όχι 1.500 όπως συνεχώς λέει τις τελευταίες ημέρες, οι δε 2 πρώτες αποθήκες οι οποίες θα αναπλαστούν με Jessica έχουν συνολικό μηνιαίο μίσθωμα 200 ευρώ!), μίλησε πολύ άσχημα στον κ. Γαλάνη απαντώντας σε σχόλιο του τελευταίου ότι οι σύμβουλοι έχουν κουραστεί να τον βλέπουν να προεδρεύει στις συνεδριάσεις (λέγοντας του: “Κουράστηκες; Τελείωσες”), και μάθαμε ότι η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα του ΕΕΤΑΑ (για την “Εναρμόνιση οικογενειακής & επαγγελματικής ζωής” μέσω ΕΣΠΑ) και τα μειωμένα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς στους παιδικούς σταθμούς οφείλονται εν πολλοίς στον πρώην πρόεδρο του Πολυκοινωνικού, κ. Χρήστο Κατσαντούρα και σε υπηρεσιακούς του παράγοντες.

19:18

Αρχίζει η συνεδρίαση.

Θέματα 1-3: 

  1. Ακύρωση της 417/2014 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου η οποία αφορά «Έγκριση λήψης δανείου και όρων σύμβασης δανείου με το πρόγραμμα JESSICA για την ανάδειξη των αποθηκών λιμένος Αλεξ/πολης» (Εισηγ: κ. Γερακόπουλος Χρ.)
  2. Έγκριση λήψης δανείου με πιστωτικό ίδρυμα για την συμμετοχή στο πρόγραμμα Jessica και την ανακαίνιση των τριών αποθηκών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με στόχο τη δημιουργία πολυχώρων αναψυχής και πολιτισμού (Εισηγ: κ.Γερακόπουλος Χρ.)
  3. Έγκριση όρων σύμβασης για την λήψη δανείου με το πρόγραμμα JESSICA για την ανάδειξη των αποθηκών λιμένος Αλεξ/πολης (Εισηγ: κ. Γερακόπουλος Χρ.)

Ο κ. Δήμαρχος λέει ενημερώνει τους δημοτικούς συμβούλους που απουσίαζαν σε περασμένα Δ.Σ. για τα όσα ελέχθησαν για το θέμα του δανείου Jessica για τις αποθήκες ΟΣΕ στο λιμάνι. Μιλά για την ανταποδοτικότητα των αποθηκών και δηλώνει βέβαιος ότι το δάνειο θα αποπληρώνεται από τα μισθώματα που θα εισπράττονται από την αποθήκη που θα μετατραπεί σε ρεστοράν-καφέ.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι ομόφωνα είχαν πανηγυρίσει για τη χρήση των αποθηκών που πήρε ο δήμος, είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής ανακαίνιση με δάνειο όπως είναι το Jessica.

Ο κ. Λαμπάκης ζητά να έχει το αντεπιχείρημα για να δεχθεί οποιαδήποτε αρνητική ψήφο.

Ο κ. Ραπτόπουλος δε δέχεται καμία μομφή ή απειλή για το πρόσωπό του. Ζητά να αναζητηθεί άλλο εργαλείο χρηματοδότησης. Ο δήμαρχος ζητά συναίνεση τώρα όταν η διαδρομή εδώ και τρεισήμισι χρόνια ήταν ακριβώς το αντίθετο. Είμαστε συνεπείς στις θέσεις μας από την αρχή.

Η κ. Τρέλλη λέει ότι είναι εντελώς στην απέναντι πλευρά της λογικής των χαρατσίων στους δημότες για κάθε έργο που θα γίνει, για να πάει σε ιδιώτη και οι χρήστες να το ξαναπληρώνουν.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η παράταξη της κ. Τρέλλη είναι έξω από την κοινωνία.

Ο κ. Δημητριάδης δηλώνει ότι είδε με πολλή λεπτομέρεια τη μελέτη από αυτό το έργο. Διαπίστωσε ότι στον ένα χώρο της αποθήκης που θα φτιαχτεί δημιουργούνται 20-24 καταστήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν ως εκθετήρια ή πρατήρια για όλες τις συνεταιριστικές ομάδες και τις ομάδες παραγωγών που λειτουργούν. Δημιουργείται λοιπόν ένα σημείο αναφοράς για τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων στην πόλη μας, σε ένα καινούριο χώρο. Ζητά δέσμευση ότι σε αυτό το χώρο θα πωλούνται προϊόντα που παράγονται μόνο στο δήμο και όχι γενικότερα στο νομό μας, γιατί γι’ αυτό το έργο θα χρεωθούν οι δημότες μας. Αναθεωρεί λοιπόν την απόφασή του, ακόμα κι αν χρεωθούν κάτι οι δημότες θα είναι προς όφελος του πρωτογενή τομέα και θα υπερψηφίσει.

Ο κ. Κατσαντούρας είχε πει και την προηγούμενη φορά ότι όλοι θέλουμε το καλό της πολης, είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα, είχε καταψηφίσει την απευθείας ανάθεση στον καθηγητή Λιανό, τώρα έχουμε νέα δεδομένα. Το έργο είναι ώριμο, έχουμε ένα πολύ καλό επιτόκιο 3,1%, θέλει να επισημάνει κάποια πράγματα για τη σύμβαση με την τράπεζα την οποία πήρε τώρα από τις εισηγήσεις.

Στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αναφέρεται, εκ παραδρομής, ότι η ισχύς της σύμβασης θα είναι μέχρι 31/12/2014, πρέπει να διορθωθεί, στο άρθρο 20 αναφέρεται ότι η ισχύς της σύμβασης λήγει στις 30/6/2035.

Όταν πέρασε το θέμα από την οικονομική επιτροπή, στην απόφαση είχε γραφτεί ότι θα ζητηθεί από την τράπεζα να μειωθούν οι εξασφαλίσεις που θα δοθούν σε αυτή από 50% σε 25% για τη ΣΑΤΑ και τα τέλη ΤΑΠ που εισπράτονται από τη ΔΕΗ, ρωτά αν αυτό έγινε δεκτό. Ο κ. δήμαρχος επιβεβαιώνει ότι αυτή η πρόταση έγινε αποδεκτή από την τράπεζα.

Ο κ. Κατσαντούρας συνεχίζει αναφερόμενος στην κυρίως σύμβαση. Στον όρο 7 γίνεται αναφορά για τους τόκους, μιλάει για διατραπεζικό επιτόκιο euribor (στην παράγραφο 7.1). Αυτή τη στιγμή το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor του εξαμήνου είναι 0,31%. Πού υπάρχει το παράξενο; Απ’ ότι γράφεται σε άλλους όρους στη σύμβαση, το δάνειο θα είναι με σταθερό επιτόκιο 3,1%. Αυτός ο όρος δεν ξέρω γιατί μπαίνει και επειδή έχω μία εμπειρία από την θητεία μου στις τράπεζες πιστεύω ότι ίσως είναι εκ του πονηρού, γιατί και πιο κάτω, στην παράγραφο 9.4, λέει ότι “σε περίπτωση μεταβολής οποιουδήποτε νόμου, κανονιστικής διάταξης, από οποιαδήποτε δικαστική ή διοικητική, νομισματική άλλη αρχή, βλέπε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν υπάρχει αλλαγή στο επιτόκιο αναπροσαρμόζεται και αυτό εδώ το επιτόκιο”. Δείτε το κ. δήμαρχε, είστε και νομικός, πιστεύω ότι μπήκε εκ του πονηρού. Όταν λέμε σταθερό επιτόκιο και υπογράφουμε μια σύμβαση 20 χρόνια με σταθερό επιτόκιο δεν ανακατεύουμε ούτε euribor ούτε μεταβολές επιτοκίων. Είναι 3,1% σταθερό όσο διαρκεί η σύμβαση.

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά τον κ. Κατσαντούρα, “άρα να αφαιρεθεί το άρθρο 7 έτσι;”

Ο κ. Κατσαντούρας λέει τα άρθρα 7.1 και 9.4, αυτά δεν εξυπηρετούν τίποτε, τα βάζουν οι τράπεζες όταν υπογράφουν συμβάσεις κυμαινόμενου επιτοκίου, και αυτό το νόημα έχουν φυσικά.

Ο κ. Κατσαντούρας συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν 2-3 όροι οι οποίοι με νομολογία των δικαστηρίων έχουν κηρυχθεί κατά καιρούς παράνομοι και καταχρηστικοί, οι λεγόμενοι “ειδικοί όροι συναλλαγών”. Στο 11.4 λέει ότι “οι τόκοι υπολογίζονται με βάση το έτος 360 ημερών”. Έχουν βγει πάμπολλες αποφάσεις δικαστηρίων που το ακυρώνουν αυτό σε 365, σε ετήσια βάση μιλάμε για διαφορά επιτοκίου γύρω στο 0,5%, σκεφτείτε τι επιβάρυνση προκύπτει στην 20ετία.

Επίσης, άλλος όρος αναφέρει ότι “για να πάρει ο δήμος οποιοδήποτε δάνειο πρέπει να πάρει έγκριση από την IBG”. Για όνομα του θεού, να την ενημερώσει ναι, να πάει στοιχεία ναι αλλά… Λέει στο άρθρο 13.3 στο τέλος ότι “συνάπτει σύμβαση δανείου με οποιονδήποτε χωρίς προηγούμενη έγκριση της IBG”, παράνομος και καταχρηστικός όρος. Όπως επίσης στο άρθρο 14 που γράφει πάλι για την καταγγελία, στο Ι, ότι “το δάνειο κηρύσσεται ληξιπρόθεσμο και απαιτητό αν ο φορέας του έργου συμμετέχει σε διαδικασίες συγχωνεύσεων, απορροφήσεων χωρίς σύμφωνη γνώμη της IBG”. Αυτό να το γράψεις για μία εταιρεία που συμβάλλεται με την τράπεζα το καταλαβαίνω. Μιλάμε όμως για δήμο, αν αύριο μεθαύριο στα πλαίσια της τροποποίησης του Καλλικράτη γίνει μία ενοποίηση με το δήμο Σαμοθράκης πρέπει να πάρουμε πάλι άδεια από την Τράπεζα για να το κάνουμε.

Έχω μάθει να κάνω κριτική και προτάσεις. Είχα μία τραπεζική εμπειρία που ουδέποτε αξιοποιήθηκε από το δήμο, προσφέρθηκα πάρα πολλές φορές, ποτέ κανένας δεν με κάλεσε να με ρωτήσει να προσφέρω αφιλοκερδώς τις γνώσεις μου. Εγώ το επισημαίνω απλώς.

Ένα τελευταίο που θέλω να επισημάνω, στο παράρτημα Α στους ειδικούς όρους του δανείου, που λέει για τις εκχωρήσεις, εκεί λέει ότι “η τράπεζα θα παρακρατάει το 25% των εισπραττομένων τελών από τη ΔΕΗ και το 25% από τη ΣΑΤΑ για να καλύπτει τις δύο επόμενες δόσεις”. Μιλάμε για εξάμηνες δόσεις, δηλαδή θα πηγαίνουν τα έσοδα του δήμου από τη ΔΕΗ και από το Υπουργείο Εσωτερικών (τη ΣΑΤΑ) στην τράπεζα, θα κρατάει η τράπεζα τις δύο δόσεις, ουσιαστικά για ένα χρόνο, και τα υπόλοιπα θα μας τα δίνει. Τη στιγμή που οι δόσεις είναι εξάμηνες και ειδικά της ΣΑΤΑ έρχονται πιο σύντομα, θα μπορούν να συσσωρεύεται το κεφάλαιο που θα καλύπτει τη δόση και να μην παρακρατάει τίποτε παραπάνω η τράπεζα. Είχα χορηγήσει δάνειο στο δήμο Κομοτηνής και είχαμε κάνει ακριβώς αυτό.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα δοθεί το δικαίωμα από το σώμα στη δημοτική αρχή να τροποποιήσει κάποιες από τις προτεινόμενες στην εισήγηση διατάξεις στο βαθμό που πιστεύουν ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα του δήμου. Είναι και άλλα 2-3 νομικά σημεία, εννοείται.

Με όλες αυτές τις παρατηρήσεις ο κ. Κατσαντούρας το υπερψηφίζει.

19:39

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι είχε μιλήσει την περασμένη Πέμπτη για το θέμα αυτό, ήθελε να σημειώσει μερικά πράγματα.

Η αρχική του αντίθεση για το θέμα του Jessica πριν δύο χρόνια είχε δύο σκέλη, το ένα ότι  σε 2 μήνες δεν προλαβαίναμε να τελειώσει η μελέτη και να ενταχθούμε στο Jessica (σε αυτό δικαιωθήκαμε, περάσαν δύο χρόνια) και δεύτερον ότι θα μπορούσε να βρεθεί άλλη χρηματοδότηση αντί για δάνειο.

Στα δύο χρόνια που πέρασαν δεν υπήρξε άλλη χρηματοδότηση. Οπότε τώρα μένει αυτή η περίπτωση στην οποία έχουμε αυτές τις μελέτες που τις πληρώσαμε 160.000 ευρώ, και έχουμε και μια σύμβαση με το Jessica, απομένει να εγκριθεί το δάνειο αυτό. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού με τα δάνεια που έχουν σκοπό να κάνουν επενδύσεις, αυτές να είναι βιώσιμες και να σου δίνουν τους τόκους και τα χρεωλύσια. Αρκεί βέβαια να έχουμε μία βιώσιμη επένδυση, να παράγουν πλούτο, θέσεις εργασίας και εισόδημα, σε αυτά τα δάνεια πρέπει να είμαστε υπέρ. Σαφώς υπάρχει ρίσκο, αυτό το υπολογίζεις ανάλογα με το τι πας να κάνεις.

Δυστυχώς δε βλέπω άλλη λύση πλην του ΣΔΙΤ σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά αυτό είναι πάρα πολύ αμφιλεγόμενο και που θα βρεις ενδιαφερόμενο ιδιώτη.

Το δάνειο είναι καλό, επιτόκιο 3,1% δε βρίσκεις εύκολα, το άλλο είναι 7,9% από τη δικιά μας τράπεζα. Η μελέτη βιωσιμότητας λέει ότι το δάνειο εξυπηρετείται με τα μισθώματα που θα έχει.

Το θέμα είναι ότι ψηφίζουμε με σκεπτικό μόνο το τι συμφέρει στην πόλη μας. Φαντάζεται το κέντρο της πόλης με αυτό το κέντρο πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εμπορίου σε σχέση με τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, το εμπορικό κέντρο, το κέντρο μεταφορών και το ιστορικό μας κέντρο που είναι δυτικά της πόλης. Αυτό που ψηφίζουμε τώρα είναι ο ένας από τους 3 πόλους. Ευελπιστώ το νέο συμβούλιο να το δει το θέμα και στη μεγάλη εικόνα αυτή ώστε να έχουμε τη μέγιστη ωφέλεια.

Σε σχέση με τη σύμβαση με τον ΟΣΕ, η διάρκεια είναι 30 χρόνια, στο τέλος θα δώσουμε πίσω στον ΟΣΕ τις αποθήκες. Εδώ έχει μία μικρή επιφύλαξη, μήπως μπορούμε να ανεβάσουμε το χρόνο στα 50 χρόνια, μήπως και δοθούν και οι αποθήκες του ΟΣΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει άλλη λογική.

Ο ίδιος συμφωνεί και θα υπερψηφίσει.

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι ο νόμος του ΤΑΙΠΕΔ λέει ότι όλα τα δικαιώματα τρίτων που προϋπήρχαν αποσβαίνονται, ακόμα και το δικαίωμα της κατοχής για όσο χρονικό διάστημα, και το μοναδικό δικαίωμα που απομένει στον τρίτο ο οποίος είχε από την κατοχή ας πούμε αποζημιώσεως και απ’ ότι δαπάνησε, είναι μόνο η αγωγή αποζημιώσεως και τίποτε άλλο. Αλλά έχω την εντύπωση, Γιάννη, ότι δε θα τολμήσουν τέτοιου είδους ακίνητα τα οποία προσδιορίζουν την ιστορία των τοπικών κοινωνιών να τα δώσουν σε τρίτους. Μπορεί να δώσουν το κτίριο της εφορίας, αλλά το κάμπινγκ και τις αποθήκες του ΟΣΕ δε νομίζω να τα δώσουν.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι οι σύμβουλοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το μίσθωμα προς την ΓΑΙΑΟΣΕ είναι 1.500 το μήνα και για τις έξι αποθήκες, όπως υφίστανται τώρα, δηλαδή 18.000 ετησίως. Αν δεν τις αναπλάσουμε θα πληρώνουμε χωρίς να κερδίζουμε κάτι. Αν αρχίσει η ανάπλαση θα σταματήσει να καταβάλλεται το ποσό με την έναρξη των εργασιών.

(σ.σ. απορώ γιατί αναφέρεται συνεχώς στο ποσό των 1.500 ευρώ ο κ. δήμαρχος, στην εισήγηση που μοιράστηκε στους συμβούλους στο ΔΣ της 15/5/2012, στο σχέδιο μίσθωσης των αποθηκών το μηνιαίο μίσθωμα ήταν ίσο με 700 ευρώ, οι δε 2 πρώτες αποθήκες που θα αναπλαστούν τώρα με το Jessica είχαν συνολικό μηνιαίο μίσθωμα 200 ευρώ… Εκτός και αν μετά την ψήφιση του θέματος αλλάξαν τα ποσά της μίσθωσης και δεν έχουμε ενημερωθεί… Δείτε και την ανάρτηση της μίσθωσης στο Διαύγεια κάνοντας κλικ εδώ. Για άλλη μία φορά ο κ. δήμαρχος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να “φουσκώνει” τα νούμερα… :-))

Τα μισθώματα των αποθηκών ΟΣΕ όπως ορίζονται στο σχέδιο Συμφωνητικού Μίσθωσης δήμου-ΓΑΙΑΟΣΕ που μοιράστηκε ως εισήγηση στο ΔΣ της 15/5/2012

Τα μισθώματα των αποθηκών ΟΣΕ όπως ορίζονται στο σχέδιο Συμφωνητικού Μίσθωσης δήμου-ΓΑΙΑΟΣΕ που μοιράστηκε ως εισήγηση στο ΔΣ της 15/5/2012 (Δείτε και την ανάρτηση στο Διαύγεια εδώ)

Ο κ. Γαλάνης σε ερώτηση του κ. δημάρχου δηλώνει ότι συντάσσεται με την άποψη του επικεφαλής της παράταξής του κ. Ραπτόπουλου.

Προχωρούμε στην ψηφοφορία:

  • Κατά: 4 (οι κ.κ. Ραπτόπουλος, Γαλάνης, Τρέλλη, Πεϊχαμπέρης)
  • Λευκό: 0
  • Υπέρ: 21 (όλη η συμπολίτευση μαζί με τον κ. Λασκαράκη, τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Κολχούρη – απόντες από την αντιπολίτευση οι κ.κ. Κογιομτζής, Καρυπίδης, Δευτεραίος και οι ανεξάρτητοι Θυμιανίδης και Κοζάρης).

Θέμα 4 – Παράταση υλοποίησης της πράξης «Εύθραυστες Ανθρώπινες Μονάδες Νοτίου Έβρου» (Εισηγ: κ. Καδόγλου Κ.)

Ο κ. Καδόγλου λέει ότι αυτό είναι δράσεις δημοσιότητας υπό το συντονισμό ενός σικού προσώπου που είναι ο διαχειριστής αυτής της σύμπραξης.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά τι θα ωφεληθούν οι μονογονεϊκές οικογένειες από τα ραδιοφωνική σποτάκια;

Ο κ. Καδόγλου λέει ότι μπορούν να ενημερωθούν και να κάνουν βιογραφικό, να ενημερωθούν, να βρουν δουλειά. Ανάλογης ενημέρωση θα γίνει στις ημερίδες που θα γίνουν.

Ο κ. Κατσαντούρας ρωτά ποιος είναι ο υπεργολάβος και αν έγινε με ανάθεση ή με διαγωνισμό.

Ο κ. Καδόγλου λέει ότι θα μπορούσε να γίνει με ανάθεση αλλά έχουν γίνει διαγωνισμοί πρόχειρος.

Η κ. Τρέλλη λέει ότι η παράταξή της είναι αντίθετη σε αυτές τις συμπράξεις από την αρχή, κόβονται τα επιδόματα και δεν μπορούν να επιβιώσει ο κόσμος, με αυτές τις συμπράξεις θα ρόκα ιστούς εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτιέται πόσα από αυτά φτάσανε στις ευάλωτες ομάδες και κατά πόσον βοηθούνται αυτοί οι άνθρωποι.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι η μέχρι τώρα εμπειρία από προγράμματα της δημοσυνεταιριστικής δεν απέδωσαν τίποτε, αυτό που έμεινε είναι κάποια χρήματα που έπαιρναν όσοι συμμετείχαν και το σάντουιτς και η πορτοκαλάδα που έτρωγαν στα σεμινάρια.

Ο κ. Λαμπάκης λέει οτι τα αντίστοιχα προγράμματα σε άλλες χώρες πιάνουν τόπο.

Ο κ. Μαυρίδης λέει ότι τα προγράμματα είναι πολύ καλά και έχουν χρήματα, ο κόσμος γράφεται για να πάρει τα χρήματα και όχι για να δουλέψει από αυτά που έμαθε μετά. Δεν φταίνε αυτοί που μας δίνουν τα χρήματα αλλά εμείς.

Ο κ. Μπίκος λέει ότι ο δήμος έτρεξε 120 προγράμματα εθελοντικά. Ο κόσμος ψάχνει να βρει προγράμματα τέτοια.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι είναι 380 προγράμματα (στο δια βίου μάθησης) που τα παρακολούθησαν 3.800 άτομα, με 6.500 αιτήσεις. Για εταιρεία που έψαχνε άτομα για την κυκλοφοριακή μελέτη – θα μετρούσαμε οχήματα που διέρχονται από διασταυρώσεις (με αμοιβή 4€ την ώρα χωρίς πλήρη απασχόληση) και τελικά έμειναν 4 άτομα. Στο Πολυκοινωνικο έχει 500 βιογραφικά που ζητούν εργασία.

Ο κ. Γαλάνης λέει ότι διαχειριζόμαστε ευρωπαϊκά χρήματα με ελαφρότητα, δεν είναι έτσι. Συμφωνούμε όλοι ότι το κοινό των σεμιναρίων δεν τα αντιμετωπίζει σοβαρά.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι το ΔΣ δεν μπορεί να πει όχι σε τέτοια προγράμματα, τα δεχόμαστε και προσπαθούμε να πιάσουν τόπο.

Καταψηφίζουν οι κ.κ Γαλάνης, Ραπτόπουλος, Πεϊχαμπέρης και Τρέλλη

20:11

Θέμα 5 – Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου «Καθαρισμός ρεμάτων Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης» (Εισηγ: Κάβουρας Γ.)

Ο κ. Ουζουνίδης λέει ότι πρόκειται για παράταση καθαρισμού ρεμάτων λόγω έντονων βροχοπτώσεων.

Στο ρέμα του Λουτρού περιμένουμε να μειωθεί κι άλλο η ροή και να δώσει το ΟΚ ο στρατηγός.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Δορίσκου, ο κ. Δεληδούκας Χρήστος, μιλά για γέφυρα που πρέπει να καθαριστεί καθώς από τη βλάστηση και τα χώματα έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά να μπουν περισσότερα σήματα μονοδρόμησης στην παραλίας των Δικέλλων.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι οι δικαιολογίες δείχνουν ότι οι οδηγοί γνωρίζουν αλλά παραβιάζουν τη μονοδρόμηση εν γνώσει τους.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 6 – Λήψη απόφασης συναίνεσης ή μη για εγκατάσταση πρόχειρου ποιμνιοστασίου σε δάσος. (Εισηγ: κ. Γερακόπουλος Χρ).

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι είχαμε ομόφωνη απόφαση της δημοτικής κοινότητας (5 υπέρ με 1 κατά) και της υπηρεσίας δόμησης.

Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι πρέπει να εξυπηρετηθεί ο ενδιαφερόμενος, έπρεπε να είναι εδώ ο συνήγορος του δημότη. Η έγκριση του δασαρχείου μπορεί να δόθηκε για την άδεια ίδρυσης, για την άδεια λειτουργίας πρέπει να υπάρχουν κάποιες αποστάσεις. Αν δεν ισχύουν οι αποστάσεις δε θα δοθεί άδεια λειτουργίας. Μήπως πρέπει να δούμε την περίπτωση πιο καλά.

Ο κ. Δουνάκης λέει οπτι αρμόδια είναι η επιτροπή σταυλισμού της περιφέρειας. Εμείς απλώς συναινούμε.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι επηρεάζουμε με τη γνωμοδότηση μας αυτόν που αποφασίζει, πρέπει να κάνουμε τους ελέγχους μας κι εμείς.

Η κ. Τρέλλη λέει το ιστορικό της υπόθεσης που το γνωρίζει προσωπικά. Η επιτροπή σταυλισμού είναι θετική και το δασαρχείο το ίδιο. Ορισμένοι κάτοικοι όμως συνεχίζουν να αντιδρούν.

Ο κ. Καραμανίδης Νικηφόρος, πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ, εκεί που ζητάει υπάρχουν γύρω γύρω άλλες στάνες, θα μαλώνουν, θα έχουν τον ίδιο βοσκότοπο, τα ζώα και τα σκυλιά τους θα μπερδεύονται. Δεν μπορεί να καταλάβει την εμμονή να εγκατασταθεί διπλα στον Πόταμο.

Ο κ. Δουνάκης λέει ότι είναι λογικό να πάει δίπλα εφόσον έχει πρόσβαση σε νερό και ρεύμα ευκολότερα.

Ο κ. Τοπσής (ΑΜΕΑ, μέλος της δημοτικής κοινότητας) λέει ότι είναι συνέχεια του κάστρου του Άβαντα, έχουν βρεθεί πολλά βυζαντινά ευρήματα, να πάνε μετά το σκουπιδότοπο στα παλιά μαντριά, με ποτίστρες. Ο χώρος εκεί έχει το,καλύτερο κλίμα, είναι απαραίτητος για την πόλη, σε 350 μέτρα έχουμε 3 μαντριά με ελάχιστη βλάστηση και πάνε 2-3 χλμ. μακριά για να βοσκήσουν.

Η κ. Όλγα Βρετοπούλου λέει ότι ο οικισμός Πόταμος ήταν η πρωτεύουσα του δήμου Αλεξανδρούπολης, κάτοικοι είχαν κλήρους εκεί, τους ξαναπήραν. Με το νέο μαντρί υποβαθμίζουμε κι άλλο την περιοχή.

Ο κ. Ζούπης (ο αδελφός του έχει μαντρί στα 150 μέτρα από την περιοχή όπου θέλει ο αιτών να δημιουργήσει το μαντρί του) λέει ότι πριν από ένα χρόνο απασχολήθηκαν πάλι οι υπηρεσίες με το θέμα αυτό. Υπήρχαν 5 ποτίστρες στην Παλαγία, οι 3 έκλεισαν και έμειναν 2. Ουσιαστικά λειτουργεί μόνο μια ποτίστρα.

20:30

Μιλά ο ενδιαφερόμενος, ο κ. Δήμαρχος τον ρωτά αν είναι πρόβλημα ότι σε λίγα μέτρα διπλα έχει άλλα μαντριά. Ο κ. Γκότσης λέει ότι η γειτνίαση είναι ένα πρόβλημα.

Η κ. Πόντικα λέει ότι ο χώρος ανήκει στο δασαρχείο και όχι στο δήμο. Δεν πρέπει να μαλώνουμε σε ξένον αχυρώνα, δε μπορούμε να απαγορεύσουμε σε έναν άνθρωπο να ζήσει, η αίτηση έγινε σε γυναικείο όνομα για κτηνοτρόφος.

Ο κ. Δήμαρχος λέει να ακούσουμε τον κ. Δουνάκη και τον κ. Δημητριάδη που είναι του χώρου και γνωρίζουν (σ.σ. η κ. Πόντικα διαμαρτύρεται, ο πατέρας της ήταν κι αυτός κτηνοτρόφος…).

Ο κ. Δουνάκης λέει ότι αφού η δημοτική κοινότητα αποφάσισε έτσι το ΔΣ είναι απαραίτητο να εγκρίνει. Οι λόγοι που ακούσαμε για να μη γίνει το συγκεκριμένο ποιμνιοστάσιο δεν πείθουν. Οι υπηρεσίες ελέγχουν τις αποστάσεις και συναινούν.

Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι η πρόθεση όλων είναι να διευκολύνουν. Σε προηγούμενο ΔΣ η τοπική κοινότητα Λουτρού ήταν αρνητική και το ΔΣ υπερψήφισε για να διευκολύνει. Αν είναι σε πρόγραμμα νέων αγροτών να διευκολύνουμε. Αν οι αποστάσεις δεν καλύπτουν, δε θα πληρωθεί. Στη Νίψα (οικισμό κάτω των 500 κατοίκων με την απογραφή του 2001) η απόσταση πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή 500 μέτρα. Να δούμε το θέμα και να δούμε αν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Άδεια σταυλικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν έχουν προηγηθεί όλες οι άλλες.

Ο κ. Κολχούρης ρωτά αν το έλεγξε ο κ. Τρέλλης το θέμα, η κ. Τρέλλη λέει ναι. Τότε το συγκεκριμένο μαντρί μπορεί να αδειοδοτηθεί.

Ο κ. Λαμπάκης ζητά το θέμα να ψηφιστεί κατά συνείδηση.

Ο κ. Φαλέκας ζητάει το λόγο από τον κ. πρόεδρο επί προσωπικού (για μομφές που δέχθηκε).

Ο κ. Λαμπάκης του απαντά ότι δεν έχει κανένα έννομο συμφέρον.

Ο κ. Μπίκος δίνει το λόγο στον κ. Φαλέκα για ένα λεπτό.

Ο κ. Γαλάνης ζητά από τον πρόεδρο να αφήσει τον κ. Φαλέκα να μιλήσει, λέει ότι ο κ. δήμαρχος δεν μπορεί να αποφασίσει (σ.σ. ο οποίος ζητούσε να λάβει το λόγο επί προσωπικού αλλά ο κ. Λαμπάκης τον… κατσάδιασε). Κουράστηκαν οι σύμβουλοι τρεισήμιση χρόνια από τον κ. Λαμπάκη να προεδρεύει.

Ο κ. Λαμπάκης λέει: “Σε κούρασε; Τελείωσες. Ούτως ή άλλως τελείωσες αγόρι μου.” (σ.σ. εννοώντας ότι σε 1 μήνα δε θα είναι δημοτικός σύμβουλος – αυτός είναι ο δήμαρχος που ΔΕΝ θέλουμε…)

Ο κ. Φαλέκας λέει (σ.σ. απευθυνόμενος στην κ. Τρέλλη που κάθεται όρθια δίπλα στην πόρτα του Δ.Σ.) ότι έχουμε δώσει αρκετές φορές σε κτηνοτρόφους και κτηνοτρόφισσες χωρίς να δούμε ποιοι άνθρωποι είναι, αφού ένας νέος θέλει να ξεκινήσει ας πάρει γη για να κάνει τη δουλειά του, δεν θα υπάρχει πρόβλημα αν πάρει έκταση λίγο μακρύτερα. Δε θα υπερψηφίσει.

Ο κ. Αδαμάκης λέει ότι δεν είναι δυνατόν να μη θέλουμε τα ζώα στην περιοχή μας, στο εξωτερικό τα ζώα είναι δίπλα στα σπίτια.

Ο κ. Γαλάνης λέει ότι αν υπερψηφίσει το ΔΣ και ο κτηνοτρόφος δεν πάρει την άδεια κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Ο κ. Δουνάκης λέει ότι αφού δεν πλήρωσε μπορούμε να ψάξουμε άλλη λύση.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τους κ.κ. Μαυρίδη, Σπηλιοτόπουλο, Γκότση, Φαλέκα, Σεφεριάδη, λευκά οι κ.κ. Δημητριάδης, Κολχούρης, Γαλάνης, Μυτηλινός.

20:50

Θέμα 7 – Έγκριση της 47/2104 απόφασης του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» , η οποία αφορά την «Έγκριση της 4ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού οικ. έτος 2014» (Εισηγ: κ. Βαμβακερός)

Θέμα 8 – Έγκριση της 60/2104 απόφασης του Δ.Σ του Ν.Π.Δ.Δ «ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ» , η οποία αφορά την «Έγκριση της 5ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού οικ. έτος 2014» (Εισηγ: κ. Βαμβακερός)

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι και στις δύο αναμορφώσεις το αποθεματικό είναι μηδέν. Ο νόμος λέει ότι δεν επιτρέπεται να είναι περισσότερο από το 5% των τακτικών εσόδων. Μηδενικό αποθεματικό βλέπει πρώτη φορά. Δείτε το, μπορεί να παραστεί ανάγκη να χρειαστεί ένα δεκαδικό και να πρέπει να συνεδριάσει πάλι το δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για πανελλαδική πρωτοτυπία. Θέλει διευκρινήσεις για την προμήθεια κτιριακού εξοπλισμού, ξεκινάει 53.000, στη τέταρτη αναμόρφωση μειώνεται 13.000, στην άλλη ξανακατεβαίνει άλλα 23.000 ευρώ και μένουν 14.806, πείτε μας δυο λόγια περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είχε γίνει παρόμοια πρόταση παλιότερα, όμως ζητούσαν ίντερνετ μεγάλων ταχυτήτων και ειδικές εγκαταστάσεις για ηλεκτρονικά καρδιογραφήματα. Για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού 14.800 ευρώ και για την υποστήριξη για το πρόγραμμα των 18.450 αν θα γίνει διαγωνισμός ή απευθείας αναθέσεις.

Ο κ. δήμαρχος λέει ότι θα γίνουν σίγουρα διαγωνισμοί.

Ο κ. Μπίκος λέει στον κ. Βαμβακερό να συντομεύει.

Ο κ. Βαμβακερός κατσαδιάζει τον κ. Μπίκο γιατί δεν τον αφήνει να μιλήσει :-) (σ.σ. μάλλον κατευθύνει την οργή του για την παρέμβαση του κ. δημάρχου και την απάντησή του στον κ. Κατσαντούρα, στον πρόεδρο κ. Μπίκο :-) )

Απαντά στον κ. Κατσαντούρα ο οποίος ήταν πρόεδρος του Πολυκοινωνικού δεν τα είχε καταφέρει πολύ καλά στα οικονομικά, τώρα παίρνουμε μικρότερη επιχορήγηση από το δήμο και κάνουμε εκατονταπλάσιες δράσεις και προγράμματα. Η τηλεϊατρική είχε προταθεί στο παρελθόν, απορρίφθηκε, δεν προλαβαίναμε τις προθεσμίες να κάνουμε διαγωνισμό και έτσι αφαιρέθηκαν τα χρήματα και έμειναν 14.000 ευρώ, δε θα γίνει αυτή η προμήθεια, θα περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ.

Η μελέτη των 18.450 έγινε σε συνεργασία με τον κ. Φαλέκα, ο οποίος σαν μελισσούλα ψάχνει κάθε φορά και βρίσκει κάτι, εκεί μετράει η αποδοτικότητα ενός δημοτικού συμβούλου και όχι μόνο όταν ακολουθούμε τους αριθμούς κατά γράμμα. Είναι ένα πρόγραμμα για να εξοικονομούμε ενέργεια στο Πολυκοινωνικό, γιατί διαθέτουμε τα περισσότερα ενεργοβόρα και πολυδάπανα κτίρια του δήμου. Με αυτή την πρόταση του 1,5 εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσουμε και ενέργεια, τώρα κάνουμε τη μελέτη.

Ο κ. Κατσαντούρας απαντάει λέγοντας ότι ενώ το πρόγραμμα για την εναρμόνιση κοινωνικής και οικογενειακής ζωής από την ΕΕΤΑΑ υπήρχε ήδη δύο χρόνια, κανείς από την προηγούμενη δημοτική αρχή Αλεξανδρή δεν το είχε πάρει χαμπάρι. Ο ίδιος σαν πρόεδρος, χωρίς κανένα σύμβουλο, χωρίς καμία βοήθεια από το δήμο, το είχε βρει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες το πρόγραμμα, το ξεκίνησαν και σήμερα τα πιο πολλά έσοδα του νομικού προσώπου του Πολυκοινωνικού προέρχονται από εκεί.

[σ.σ. αυτό δεν το γνωρίζαμε, μπράβο στον κ. Κατσαντούρα και τους υπηρεσιακούς του Πολυκοινωνικού, λοιπόν, οι γονείς που δεν πληρώνουν τροφεία αυξημένα τα τελευταία χρόνια, οι γονείς που στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες για το ότι λειτούργησαν έτσι, προς το συμφέρον του δήμου και των δημοτών.]

Λευκά οι κ.κ. Πεϊχαμπέρης και Τρέλλη.

20:56
Λύεται η συνεδρίαση.