πάμε μπροστά

Πέμπτη

16

Οκτώβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Γιατί καθυστερούν οι ασφαλτοστρώσεις και η ολοκλήρωση της αποχέτευσης στις Φέρες; [Βίντεο, Ανεπίσημα Πρακτικά Δ.Σ. 27/12/2013]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποχέτευση Φερών, Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Διαύγεια, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Συμπληρωματικές Συμβάσεις

Έργο αποχέτευσης Φερών από ΤΕΚ Θεσσαλονίκης

Έργο αποχέτευσης Φερών από ΤΕΚ Θεσσαλονίκης (πηγή: ιστοσελίδα της ΤΕΚ)

Με αφορμή τις πρόσφατες κατηγορίες που εξαπέλυσαν οι κ.κ. Λαμπάκης και Μυτιληνός κατά της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για μη έγκριση ενταλμάτων και για πιθανές ευθύνες της σε περίπτωση ατυχήματος στις Φέρες, απομαγνητοφωνήσαμε αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αλεξανδρούπολης της 27/12/2013 στο οποίο συζητήθηκαν δύο θέματα, η έγκριση παράτασης του υποέργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Φερών» και η έγκριση του 2ου ΑΠΕ-Ισοζυγίου και της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του έργου.

Η συζήτηση απασχόλησε για αρκετή ώρα τους συμβούλους, συζητήθηκαν το ιστορικό της υπόθεσης του έργου, οι πιθανές ευθύνες για τις καθυστερήσεις και την ανάγκη νέας συμπληρωματικής σύμβασης, ενώ παρόντες ήταν και υπηρεσιακοί παράγοντες που μίλησαν αναλυτικά για την υπόθεση.

Διαβάστε, δείτε, ενημερωθείτε και σχηματίστε τη δικιά σας άποψη για τις ευθύνες που υπάρχουν και που έφτασαν το έργο να καθυστερεί και να κινδυνεύει με απένταξη, κάτι που θα είναι καταστροφικό για το δήμο μας.

==============================

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη του τότε δημάρχου Φερών κ. Γιώργου Ούστογλου στο ΘράκηΝΕΤ στις 3/8/2010, στην οποία είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τη μεγάλη έκπτωση του 62%, ενώ είχε πει:

Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε το διαγωνισμό της αποχέτευσης, ενός έργου 8,5 εκατ. ευρώ περίπου και την Τετάρτη στο ΔΣ θα γίνει η έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας. Συμμετείχαν αρκετές, μεγάλες εταιρείες, περίπου 20 τον αριθμό και η καλύτερη προσφορά ήταν από την ΤΕΚ Θεσσαλονίκης η οποία προσέφερε έκπτωση 62%.

Το 62% είναι όμως ένα ποσοστό το οποίο μας προβληματίζει γιατί τέτοιου είδους έργα ενδεχομένως να μην μπορούν να βγούνε με αυτό το υψηλό ποσοστό έκπτωσης το οποίο έχει δώσει η εταιρεία, φυσικά και αυτή έκανε τους λογαριασμούς της, αλλά μέσα στην απραξία που υπάρχει αυτό το διάστημα για τις εργολαβικές εταιρείες προφανώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουν αυτή την μεγάλη έκπτωση. Παλιότερα υπήρχε μία νομοθεσία που ζητούσε από αυτόν που θα κάνει την καλύτερη προσφορά να αιτιολογήσει το μεγάλο ποσοστό έκπτωσης το οποίο θα έδινε. Σε αυτή την περίπτωση δεν ισχύει αυτό γιατί καταργήθηκε με το νόμο Σουφλιά και ως φαίνεται είναι υποχρεωμένο το δημοτικό συμβούλιο να αποδεχθεί το 62%.

Είμαστε όμως σε θέση να παρακολουθήσουμε το έργο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου, και να μην παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα και να τηρηθεί κατά γράμμα η μελέτη η οποία είχε εκπονηθεί από τις υπηρεσίες μας, έτσι ώστε να μην προκύψουνε προβλήματα για τη λειτουργία του έργου όταν αποπερατωθεί το έργο και δοθεί σε λειτουργία για τους κατοίκους του δήμου μας.

Κατεβάστε τις αναρτήσεις στο Διαύγεια για το Δ.Σ. της 27/12/2013 και τα θέματα 15 & 16 της ημερήσιας διάταξης:

  • «Εισήγηση 1ης παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του υποέργου 1: “Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Φερών” του έργου “Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών (Αναθεώρηση Οριστικής Μελέτης 1984″» – ΑΔΑ ΒΙ63ΩΨΟ-Υ9Λ
    Ημερομηνία ανάρτησης 03/01/2014 10:13:04
    Τελευταία τροποποίηση 03/01/2014 10:13:04
    https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%9963%CE%A9%CE%A8%CE%9F-%CE%A59%CE%9B
  • «Έγκριση 2ου ΑΠΕ-Ισοζυγίου και 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του υποέργου 1: “Αποχέτευση Φερών (Αναθεώρηση αρχικής μελέτης 1984) του έργου “Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών “Δήμου Φερών”» – ΑΔΑ: ΒΙ63ΩΨΟ-ΘΙ4
    Ημερομηνία ανάρτησης 03/01/2014 10:15:25
    Τελευταία τροποποίηση 03/01/2014 10:15:25
    https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%9963%CE%A9%CE%A8%CE%9F-%CE%98%CE%994

Κατεβάστε τη Συμπληρωματική Σύμβαση που υπέγραψε ο κ. δήμαρχος με τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΤΕΚ Θεσσαλονίκης την 7/8/2014:

  • Συμφωνητικό (Συμπληρωματική Σύμβαση) Έργο: Αποχέτευση και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Φερών Υποέργο: Αποχέτευση Φερών (Αναθεώρηση Οριστικής Μελέτης 1984) – ΑΔΑ: ΩΖ8ΤΩΨΟ-06Η
    Ημερομηνία ανάρτησης 08/08/2014 11:50:58
    Τελευταία τροποποίηση 08/08/2014 11:50:58
    https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%968%CE%A4%CE%A9%CE%A8%CE%9F-06%CE%97

==============================

Διαβάστε την απομαγνητοφώνηση του αποσπάσματος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης της 27/12/2013 από το δημοσιογράφο, Δημήτρη Τασμαλή:

Έργο αποχέτευσης Φερών από ΤΕΚ Θεσσαλονίκης

Έργο αποχέτευσης Φερών από ΤΕΚ Θεσσαλονίκης (πηγή: ιστοσελίδα της ΤΕΚ)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 27/12/2013

Θέμα 15: Εισήγηση παράτασης του υποέργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Φερών» της πράξης (217076) «Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών» (Εισηγ.: Καναρίδης Ευάγγελος)

Θέμα 16: Έγκριση 2ου ΑΠΕ-Ισοζυγίου και 1ης συμπληρωματικής σύμβασης του υποέργου 1: «Αποχέτευση Φερών (Αναθεώρηση αρχικής μελέτης 1984) του έργου «Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών» Δήμου Φερών ( Εισηγ: Μυτιληνός Ευάγγελος)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Πάμε στο θέμα 15. Παράταση του υποέργου Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων των Φερών.

Βαγγέλης Καναρίδης (εισηγητής): Η παράταση αφορά το κυρίως έργο. Για το συγκεκριμένο έργο η ημερομηνία περαίωσής του ήταν 30 μήνες. Από 29/6/2011 έχει υπογραφεί η σύμβαση μέχρι της 29/12/2013. Ο ανάδοχος με αίτησή του ζήτησε 8 μήνες παράταση, για λόγους που αναφέρονται μέσα στην εισήγηση. Η Διαχειριστική Αρχή στην οποία στην οποία στάλθηκε το αίτημα για προέγκριση της παράτασης έδωσε παράταση μόνο για 2 μήνες, μέχρι 24/2/2014, μόνο για καιρικές συνθήκες. Για το υπόλοιπο της παράτασης είπε, ότι θα πρέπει να επανέλθει ο Δήμος με νέο αίτημά του, αφού εγκριθεί ο 2ος ΑΠΕ, 1η Συμπληρωματική Σύμβαση του έργου. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω έγγραφα της Διαχειριστικής Αρχής, η υπηρεσία εισηγείται την παράταση του έργου, κυρίως ως τις 24/2/2014, δύο μήνες δηλαδή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Γιώργο….

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): Συγγνώμη, αυτή διαχειριστική αρχή τελικά, έχουμε χάσει τη λογική, είναι δυνατόν μέσα στον Φεβρουάριο, το χειμώνα, να μπορεί κάποιος να εκτελέσει εργασίες; Ειλικρινά δεν μπορούσε να βάλει μέχρι Μάρτιο; Ειλικρινά δηλαδή, η ηλιθιότητα αυτών των ανθρώπων περισσεύει. Ειλικρινά περισσεύει η ηλιθιότητα. Δηλαδή δίνουν μέχρι τον Φεβρουάριο, μέσα στο χειμώνα!!!! Δηλαδή ποιος θα συνεχίσει να κάνει δουλειές μέσα στο χειμώνα;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …Γιώργο φοβούνται…

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …τι φοβούνται Δήμαρχε; Να στέλνουν σε μένα γιατί έκανα μια εισήγηση, ποιος ήταν υπέρ μιας επιτροπής και αυτό εδώ, δεν τα βλέπουν;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …αυτός που το έστειλε αυτό φοβάται, γι’ αυτό…

Βαγγέλης Καναρίδης (εισηγητής): …αυτή η παράταση που επέτρεψε η Διαχειριστική Αρχή είναι μόνο για τις καιρικές συνθήκες. Νομίζω ότι είναι βάση δελτίων κακοκαιρίας, από δελτία της ΕΜΥ. Δηλαδή ότι καθυστερήσεις υπήρχαν….[μιλούν όλοι και δεν είναι κατανοητό τι ακούγεται]…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Εντάξει, πάτε και στο άλλο, είναι το 16. Η Βούλα…

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Αυτό το έργο ξεκίνησε με μελέτη του Δήμου Φερών, με του 2009 μελέτη παλιά. Εμείς το κληρονομήσαμε ως έργο σαν Καλλικρατικός Δήμος. Αυτό βασικά ήταν μια αναθεώρηση μιας παλιάς μελέτης του 1984, η Αποχέτευση των Ακαθάρτων, ως 1ο υποέργο στο ΕΠΠΕΡΑΑ κατατέθηκε και 2ο υποέργο ήταν ο Βιολογικός. Αυτό το έργο είχε κάποια προβλήματα, όχι κάποια, πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα από την αρχή, γιατί όταν έγινε η μελέτη από τον Δήμο Φερών, ζήτησαν οι υπάλληλοι, τότε, από την Διαχειριστική του ΕΠΠΕΡΑΑ όπως λέει, κατά πόσο είναι και αυτό νόθο μυαλό τι να πεις, ζήτησαν τελικές αντιστηρίξεις σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, και άνω των 2 μέτρων είναι απαραίτητες για λόγους ασφαλείας, και λέει όχι εμείς δεν μπορούμε να σας δώσουμε τόσα λεφτά, θα τα βάλετε εσείς. Και αποδέχθηκε ο Δήμος Φερών να το εντάξει, το δέχτηκε. Προχώρησε, εντάχθηκε το έργο, με 2ο υποέργο τον Βιολογικό, έφτασε όμως σε ένα σημείο κατά την κατασκευή, ούτε τα χρήματα να φτάνουν για καλυφθεί το κόστος αυτού του έργου και ένα κυριότερο ακόμα πρόβλημα, δεν είχε ενωθεί το υποέργο αυτό με το υποέργο του Βιολογικού. Έλειπε ένα κομμάτι του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού, ήταν παλιά κατασκευή του 1979, του κ. Γεωργακόπουλου του συγχωρεμένου, και δεν ξέραμε που ακριβώς στο οικόπεδο θα πέσει ο βιολογικός για να μπορέσουμε να τα ενώσουμε. Και τώρα που ήρθε και έλεγχος, αυτά τα έργα έχουν περάσει 2 ελέγχους ΕΣΠΕΛ και έναν ΕΔΕΛ [σ.σ. Ε.Σ.Π.ΕΛ.: Ειδικός Σύμβουλος Ποιοτικού Ελέγχου – Ε.Δ.ΕΛ.: Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου είναι η ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τον έλεγχο της ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου και είναι κοινή για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ και ΕΣΣΑΑΛ)], όταν ήρθε λέει “σας λείπει κομμάτι” και αναγκαστικά μπήκαμε σε συμπληρωματική σύμβαση. Να βάλουμε αυτό το κομμάτι για να ενώσουμε τα 2 υποέργα και για προχωρήσουμε και το ίδιο το έργο που είναι κολλημένο φυσικά στις Φέρες. Και εκτός αυτού γνωρίζουμε ότι αν δεν ενωθούν και δεν λειτουργήσει, δηλαδή εάν δεν λειτουργήσει το έργο της αποχέτευσης, να δώσει λήμματα στο βιολογικό, ο βιολογικός θα έχει και κάποιες ρήτρες μετά, σαν μη τελειωμένο έργο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …οπότε;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …γι’ αυτό το φέραμε 2ο ΑΠΕ, πήραμε προέγκριση από το ΕΠΠΕΡΑΑ, και το φέραμε για να ψηφιστεί για Συμπληρωματική Σύμβαση. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζει ο κύριος του έργου ο κ. Μυτιληνός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Ερωτήσεις; Ο Νίκος.

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): Η συμπληρωματική μπορεί να ενταχθεί στην αρχική χρηματοδότηση;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …μέσα στο υπουργείο;

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): …ή θα είναι από ιδίους πόρους;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …από ιδίους της ΔΕΥΑΑ…

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): …κινδυνεύουμε με αυτή την συμπληρωματική να απεντάξουμε το αρχικό έργο;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …ναι, αν δεν την κάνουμε, μας το απάντησαν και γραπτώς…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …αν δεν την κάνουμε πάει και το ένα, πάει και το άλλο…

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …και τα δύο…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Αυτά τα έχετε γραπτά;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …μας απαντήσαν γραπτώς από το ΕΠΠΕΡΑΑ, όταν τα στείλαμε στην αρχή κιόλας, του 2011 είναι το έγγραφο. Στείλαμε έγγραφο και λέμε “θέλουμε αύξηση οικονομικού και φυσικού αντικειμένου” και λέει “όχι, εμείς ότι σας δώσαμε σας δώσαμε, τώρα θα το κάνετε με δικά σας”.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Κατόπιν τούτου έχετε καμιά ερώτηση;

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): Ναι έχω να κάνω μια ερώτηση. Πριν από 5 νομίζω και 6 ΔΣ, ανοίχτηκε ένα τέτοιο θέμα εδώ χωρίς να υπάρχει θέμα συζήτησης. Αν θυμάστε. Και μάλιστα τότε, ζητήσαμε τουλάχιστον να κλείσουν τα μικρόφωνα, γιατί αν μη τι άλλο, αυτό το οποίο ελέχθη είναι ότι γνωρίζει και ο εργολάβος, ότι αν τυχόν υπάρχει καθυστέρηση το έργο θα απενταχθεί. Δηλαδή ούτε καν διαπραγματευτική ισχύ δεν είχαμε σ’ αυτή την ιστορία. Και η ερώτησή μου είναι, γιατί άνοιξε εκείνο το θέμα πριν 5 ΔΣ, και σήμερα ανακοινώνεται το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …1.200.000 ευρώ ζήταγε ο εργολάβος… το κατεβάσαμε 680.000…

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …να το εξηγήσω λίγο, να πω. Αγαπητοί συνάδελφοι, καταρχάς να ευχηθώ χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και όλους τους συμβούλους και θα προσπαθήσω να αναφερθώ στην συμπληρωματική αυτή σύμβαση, η οποία πραγματικά ένα χρόνο τώρα μας μαύρισε την ψυχή στη ΔΕΥΑΑ. Όπως όλοι γνωρίζετε αυτό το έργο το κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Φερών. Η οποία στις 4/8/2010, με απόφαση του ΔΣ κατοκύρωσε το έργο μετά από διαγωνισμό που έγινε στις 27/7/2010, στην τεχνική εταιρεία ΤΕΚ της Θεσσαλονίκης η οποία έδωσε έκπτωση 62,15%, συγκρατήστε λίγο τα νούμερα. Τι σημαίνει αυτό; Έχουμε από την μια, μια μελέτη, η οποία προέβλεπε ότι για την κατασκευή απαιτούνται 8.650.000 ευρώ. Με την έκπτωση ο εργολάβος έπρεπε να το τελειώσει με 2.495.000 ευρώ. Δηλαδή έδωσαν έκπτωση 6.156.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε όλοι ότι, από μόνο του το έργο δεν μπορούσε να γίνει, ήταν αδύνατο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …πότε έγινε αυτό;

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …στις 27/7/2010. Από την πρώτη στιγμή το καταλάβαμε όλοι ότι το έργο δεν μπορούσε να γίνει. Λάθη επί λαθών από την αρχή της ένταξης. Γιατί έγιναν; Πιθανολογώ ότι το άγχος της τότε δημοτικής αρχής να προλάβει να το εντάξει το έργο, γιατί πραγματικά είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή των Φερών, και πράγματι θέλει στήριγμα από όλους μας, γι’ αυτό και το φορτώσανε και στη ΔΕΥΑΑ. Σαν Δήμος δεν μπορούσα να το εντάξουν, υποχρεωτικά έπρεπε ο φορέας να είναι η ΔΕΥΑΑ. Υπεργολάβος του έργου, αυτός που ανέλαβε να αποπερατώσει το έργο είναι η ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΑΤΕΒΕ. Το συμφωνητικό το υπογράψανε 29/6/2011. Ο διαγωνισμός δηλαδή έγινε έναν χρόνο πριν και το συμφωνητικό υπεγράφη 29/6/2011. Και η προθεσμία για να τελειώσει το έργο 30 μήνες. Δηλαδή το έργο έπρεπε να τελειώσει 29/12/2013. Στις 14/11 ο Δήμος βλέποντας ότι το έργο δεν τελειώνει, έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες και κατάφερε να πάρει έστω και αυτήν την δίμηνη παράταση η οποία πραγματικά είναι λίγη αλλά πήραμε την δέσμευση ότι θα πάρουμε άλλους 6 μήνες για να προλάβουμε να τελειώσει το έργο. Το έργο περιήλθε στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, ο οποίος εκτελεί χρέη διευθύνουσας και επιβλέπουσας υπηρεσίας και στην ΔΕΥΑΑ η οποία είναι ο κύριος του έργου. Απ’ την πρώτη στιγμή της εμπλοκής της ΔΕΥΑΑ και λόγω της μεγάλης εμπειρίας που έχουμε στην κατασκευή τέτοιων έργων, άρχισαν οι διαμάχες με τον εργολάβο, με το υπεργολάβο θα έλεγα. Ο οποίος κατέβαλε μεν κάποιες φιλότιμες προσπάθειες για να το τελειώσει, αλλά οι αστοχίες της μελέτης, η οποία έγινε από το 1984 για να γίνει το έργο το 2014. Στηρίχθηκε σε μια μελέτη που έγινε το 1984 και από την βιασύνη να μπορέσουν να το χώσουν μέσα να περάσει, με κανένα δυο προσθήκες που επιβάλαν την καταθέσαν το 2009. Ένα ολόκληρο χρόνο ήμασταν σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τον υπεργολάβο. Ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις για την συμπληρωματική από το 1.800.000 ευρώ. Ο εργολάβος ζήτησε για να τελειώσει το έργο 1.800.000 ευρώ στη συμπληρωματική. Κατέβηκε μετά από πολύ πίεση στο 1.200.000 από υπηρεσιακούς οι οποίοι το παζαρεύανε για να μπορέσουμε να βρούμε κάποια άκρη, όταν εμπλακήκαμε και εμείς ως αιρετοί, σε συνεννόηση με τον Δήμαρχο, τους κάναμε μια πρόταση με 350.000 ευρώ, να κάνουμε μια συμπληρωματική για να τελειώσει το έργο. Γιατί ήδη τα είχαμε προβλέψει, τα είχαμε βάλει στον προϋπολογισμό του 2013 και θα μπορούσε να πάρει τα χρήματα και το έργο να έχει τελειώσει και σήμερα. Δυστυχώς από τον φόβο μην τυχόν, γιατί θα ρωτήσει κάποιος γιατί δεν τον βγάλαμε έκπτωτο; Διακινδυνεύαμε το έργο, ήδη τα λεφτά, τα 2.500.000 ευρώ, είχαν εκταμιευτεί, τα είχε πάρει ο εργολάβος, το έργο δεν πρόκειται να τελειώσει, αν λοιπόν το βγάζαμε έκπτωτο, σε πρώτη φάση έπρεπε να επιστρέψουμε τα χρήματα. Τα χρήματα έπρεπε να επιστραφούν από τους ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΑ. Όπως καταλαβαίνετε αυτομάτως μια υπηρεσία η οποία είναι μια χαρά οικονομικά, βυθιζότανε στο χρέος και ήταν έτοιμη για κλείσιμο. Οι προθεσμίες περνούσανε και μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις, όπως είπα και πριν, καταλήξαμε σε ένα ποσό το οποίο είναι της τάξεως των 687.781 ευρώ και βέβαια αυτό το νούμερο προέρχεται μετά από μετρήσεις που έκανε η κ. Καρκάνη σε συνεργασία με τους μηχανικούς της ΔΕΥΑΑ και μετά από πάρα πολύ χρόνο. Δηλαδή μαζί με το ΦΠΑ θα δώσουμε 846.000 ευρώ περίπου. Το ποσό αυτό είναι προϋπολογισμένο στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΑ, θα καλυφθεί όλο από δικά της χρήματα, μπορούμε να τα καταβάλουμε μέσα στο 2014, με την προϋπόθεση και με μια συμφωνία κυρίων ότι το έργο, ο εργολάβος, θα πρέπει να το τελειώσει το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Διότι η κατάσταση στα Φέραι κύριοι είναι τραγική. Πραγματικά ντρεπόμαστε να περάσουμε. Πολύ περισσότερο εσείς που είστε από τα Φέραι, τι δέχεστε κάθε μέρα από τους κατοίκους που είναι ήρωες, από τη μια να είναι μέσα στις λακκούβες, μέσα στα χώματα, να μην μπορεί να ρίξει ο εργολάβος άσφαλτο, να πέφτουν μηχανάκια, να πέφτουν αυτοκίνητα και να έχουμε ένα έργο ημιτελές, που το καλοκαίρι έχει σκόνη, τον χειμώνα έχει λάσπες και συν τοις άλλοις κινδυνεύουμε με μεγάλα πρόστιμα. Αν δεν μπορέσουμε να δώσουμε το έργο αυτό για να γίνει σύνδεση με τον βιολογικό, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος, τα πρόστιμα τα οποία θα επιβληθούν αγγίζουν τις 50.000 ευρώ την ημέρα. Τα έξοδα είναι πάρα πολλά και νομίζω ότι στην τελική, παρότι μας είναι ένα πάρα πολύ δυσβάστακτο κονδύλιο για την ΔΕΥΑΑ, η οποία τα χρήματα αυτά είχε σκοπό να τα διαθέσει στην μείωση των τιμολογίων για ωφεληθούν όλοι οι συνδημότες. Αγγίζει την τάξη, ως προς την έκπτωση, υπολογίζαμε ότι είναι ένα 12% περίπου που θα μπορούσαμε να κάνουμε ακόμη έκπτωση και δεν θα την κάνουμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε το έργο αυτό των Φερών και να το κλείσουμε. Θα σας παρακαλούσα η ψήφο σας να είναι θετική και να ψηφιστεί ομόφωνα, όπως ομόφωνα πέρασε και από το τεχνικό συμβούλιο που κάναμε το αίτημα για να πάρουμε την συμπληρωματική, όπως το ίδιο μας ήρθε και η απάντηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ το οποίο μας λέει “ναι μεν καταλαβαίνουμε και εμείς ότι πρέπει να κάνετε συμπληρωματική, με την μόνη διαφορά ότι θα καλύψετε τα χρήματα από ιδίους πόρους”. Σας παρακαλώ λοιπόν για το καλό της πόλης των Φερών, για την οποία πράγματι αποτελεί έργο πνοής, πρέπει να γίνουν αυτά, ήδη τον εργολάβο τον έχουμε βάλει μέσα με κάτι υπόλοιπα που είχε να παίρνει από τη ΔΕΥΑΑ, να αρχίσει να κάνει συνδέσεις για να μην χάνει χρόνο, και με τα χρήματα αυτά που τα έχουμε έτοιμα να τον δώσουμε χρήματα να πάει να πάρει ασφαλτικά, να τελειώσει το έργο, να ησυχάσουμε όλοι και εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο, και σαν ΔΣ της ΔΕΥΑΑ, αλλά βασικότερα οι κάτοικοι των Φερών. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): Κύριε Πρόεδρε, από ποια όργανα έχει εγκριθεί αυτή η συμπληρωματική σύμβαση;

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): Η συμπληρωματική σύμβαση έχει εγκριθεί από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Όλες οι συμπληρωματικές πηγαίνουν εκεί για έγκριση…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …ομόφωνα;

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …ομόφωνα ναι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Παιδιά τοποθετηθείτε…

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): ….μια ερώτηση μόνο. Κύριε Πρόεδρε αυτά που είπατε τα καταλαβαίνουμε, έχω μια ερώτηση να κάνω. Είπατε ότι στο 2013 είχατε προϋπολογισμένα 300.000 ευρώ τα οποία πιστεύω ότι θα γίνει η δουλειά. Το δέχομαι. Σε ένα άλλο σημείο του λόγου σας είπατε ότι είχατε προϋπολογισμένα 650.000 ευρώ. Τελικά πόσα έχετε προϋπολογισμένα 300 ή 650 χιλιάδες;

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …θα σας πω αμέσως. Όπως σας είπα οι διαπραγματεύσεις γίνονται εδώ και 1 χρόνο. Στον πρώτο χρόνο λοιπόν εμείς είπαμε ευθύς εξαρχής, όταν ζητούσε 1.800.000 ευρώ και κατεβήκαμε στο 1.200.000 ευρώ, λέμε εμείς με τον Δήμαρχο, εμείς έχουμε να δώσουμε 350.000 ευρώ. Αυτά είναι. Όταν όμως μετά αρχίσαμε να βλέπουμε ότι το έργο, ήδη υπέβαλε την πρώτη παραίτησή του να εγκαταλείψει το έργο και τα πράγματα δυσκόλεψαν, φέτος, τώρα στον προϋπολογισμό που περάσαμε από ΔΣ της ΔΕΥΑΑ πριν από 5 μέρες, έχουμε προϋπολογίσει όλο το ποσό. Γιατί καταλήξαμε σε συμφωνία.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Τοποθετηθείτε συνάδελφοι….

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): Μία ερώτηση πριν την τοποθέτηση. Διαβεβαιώσεις για τη συμπληρωματική, ότι θα προλάβουμε τις ημερομηνίες και δεν θα απενταχθεί το έργο, που σημαίνει καταστροφή για τη ΔΕΥΑΑ, εξ’ ολοκλήρου επιστροφή των χρημάτων κτλ. έχουμε κάποιες τέτοιες διαβεβαιώσεις, μπορούμε να βασιστούμε δηλαδή ότι τους επόμενους 4 μήνες, θα γίνει αυτό που δεν έγινε όλον αυτό τον καιρό; Δεν θέλω να μου απαντήσεις ξέρω την δύσκολη θέση σου. Κάνω τοποθέτηση. Κύριε Δήμαρχε, πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, ήθελα να ακούσω την τοποθέτηση του Βαγγέλη του Λαμπάκη, που έκανε 1/1/2011, περί νοικοκυρεμένων δήμων. Είναι ένα έργο το οποίο, δεν θέλει κανένας να είναι στη θέση του Δημάρχου. Δεν το λέω ούτε για τον γλύψω, ούτε για τον καλύψω. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Το ζήσαμε το 2001 – 2002 αν δεν κάνω λάθος, με το φράγμα, 600.000.000 ζημιά έκανε στη ΔΕΥΑΑ ή 800 αν θυμάμαι καλά. Το ζούμε σήμερα με αυτό, υπάρχει και άλλο τέτοιο έργο. Στη βιασύνη τους να εντάξουν τότε έργα, χωρίς να έχει ΔΕΥΑΑ, έγινε η ΔΕΥΑΑ σε μια νύχτα με 200.000 προϋπολογισμό και έπαιρνε έργα 8.000.000, 4.000.000, είχε κενά, από τη μια βέβαια υπάρχει η αγωνία να προλάβεις το μέτρο, γιατί είδατε και πιο μπροστά με την ΕΕΤΑ, 24 του μηνός βγαίνει η ανακοίνωση μια ένταξης, μιας πρότασης 29 κλείνει. Ένα σύστημα που επικρατούσε κατά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα. Και επιβαρυνόταν οι Δήμοι οι οποίοι είχαν μελέτες, ωριμότητα και επιλεξιμότητα στα έργα. Ο Δήμος Φερών δυστυχώς δεν είχε τη δυνατότητα για ένα τόσο μεγάλο έργο. Έπεσε το μπαλάκι στην εκάστοτε δημοτική αρχή που ακολούθησε, τα προεδρεία κλπ. Δύσκολη η απόφαση, το καταλαβαίνω απόλυτα, είναι πολύ δύσκολη. Κινδυνεύουμε να μας ζητήσουν πίσω τα 2 εκατομμύρια. Αλλά αυτό το μπακαλίστικο, ζήτησε 1.800.000, πέσαμε στο 1.200.000, τους δώσαμε 350.000, φτάσαμε στα 680.000 αλλά θα δώσουμε 840.000, πρόεδρε μην το χρησιμοποιείτε αλλού, εδώ είμαστε να συναινούμε, να βοηθάμε, αλλά τα σκαμπανεβάσματα των εκατομμυρίων, από τα 350 στα 2 εκατομμύρια πέσαμε στα 1.000 και δώσαμε 850 είναι λίγο τρομάζουν, τρομάζουν!!!! Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να τελειώσει το έργο, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αυτό το έργο πρέπει να τελειώσει. Έχει και άλλο έργο από πίσω που θα το βρείτε μπροστά σας. Κι άλλο τέτοιο έργο, των 3.100.000, θα το δείτε και εκείνο. Οι “μαγκαφέζικες” αυτές αποφάσεις, οι βιαστικές τον 10ο, 11ο, 12ο μήνα με μελέτες του ’84, 30 χρόνια πίσω, θα τις ξαναβρούμε μπροστά μας. Εγώ σας είπα, ειλικρινά, θα, μπορούσα να είμαι πιο καυστικός με τα λεγόμενά σας Δήμαρχε, τον πρώτο μήνα του 2011, με τη σημερινή κατάσταση που αντιμετωπίζετε τώρα και δεν θέλω ούτε να δυσκολέψω ούτε να χαϊδέψω. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σας. Απλά όμως εμείς επειδή για 22% εκπτώσεις πάμε απολογούμενοι, αυτά τα έργα των 62% εκπτώσεων τα οποία έρχονται και ζητάν άλλα 20% μετά συμπληρωματικές, δεν μπορούμε να τα ψηφίσουμε. Λευκό.

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): Κυρίες και κύριοι, εγώ, είναι ένα ζήτημα το οποίο νομίζω ότι υπάρχει και λίγο ένα ομιχλώδες τοπίο, για το οποίο εγώ βέβαια έχω τις ενστάσεις μου. Λέτε ότι η μια η μελέτη έγινε το 1984, η οποία τροποποιήθηκε το 2009 και το έργο ξεκίνησε το 2011. Πείτε μου σας παρακαλώ, τι άλλαξε στις εδαφολογικές μελέτες που αφορούν τις Φέρες; Άλλαξε το έδαφος; Άλλαξε η επέκταση του δικτύου; Γιατί, επανέρχομαι και λέω ότι πριν 5 δημοτικά συμβούλια, αυτό το οποίο ακούσαμε ήταν ότι προχώρησε το κομμάτι το μαλακό που ήταν εύκολο, και στο σκληρό, αυτό που έχει και βράχο και έχει προβλήματα, σταματάει. Και έρχομαι και λέω εγώ, αυτή μελέτη του 1984 η οποία τροποποιήθηκε το 2009, δεν τα ανέφερε αυτά; Προφανώς τα ανέφερε. Αλλά εξετάζουμε και λέμε η προχειρότητα της εργολαβίας, ή μάλλον της μελέτης, τα λάθη που έχει, που εγώ δεν τα δέχομαι, και δεν λέμε ότι οι εργολάβοι έδωσαν 60% και έκπτωση, σε ένα έργο που ξέρω ότι είναι τόσο δύσκολο. Δηλαδή τα λάθη των εργολάβων ερχόμαστε τώρα εμείς να τα καλύψουμε. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, κύριοι πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι ότι το έργο ήταν ενταγμένο. Το διεκδίκησαν και το πήραν, απλά η ΔΕΥΑΑ το υλοποιεί, και από αυτά τα χρήματα η ΔΕΥΑΑ θα βγάλει χρήματα. Σαφώς και πήρε δάνειο και κάποια χρήματα για να ολοκληρώσει το έργο, αλλά από αυτό το έργο, θα εισέρθουν χρήματα στο ταμείο της. Επομένως μη το λέμε και το ξαναλέμε ότι οι Φέρες και οι Φέρες, λες και μας κάνει καμιά μεγάλη χάρη. Σε κάθε περίπτωση εμείς σαν παράταξη μέχρι τώρα, είμασταν κατά των συμπληρωματικών συμβάσεων. Και ειδικά σε αυτή την χρονική στιγμή, που ο υπεργολάβος πραγματικά μας βάζει το μαχαίρι στο λαιμό. Εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε αυτό, γιατί πάει ως συμπληρωματική σύμβαση και γιατί δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να κάνουμε τα χατίρια των εργολάβων. Που αυτή η πόλη, δυστυχώς και το λέω και αφορά μόνον εμένα και δεν μπορώ να πάρω κανέναν άλλο στις πλάτες μου, είναι μια πόλη που ελέγχεται από 10 εργολάβους, 2 κανάλια και μια εφημερίδα. Αν σας αρέσει, σας αρέσει. Μια πόλη διαπλεκόμενη, αυτή είναι η Αλεξανδρούπολη, και αυτό δεν θα την πάει ποτέ μπροστά.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης):Από πού ελέγχεται, για ξαναπές το δεν τ’ άκουσα;

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): Από 10 εργολάβους, 2 κανάλια και μια εφημερίδα

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): Από ποια εφημερίδα;

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): Όποιος κατάλαβε, κατάλαβε!!!!

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): Γιώργο, αυτή η μελέτη η αρχική του 1984, δεν εφαρμόζεται στο σύνολό της, καθώς αν θυμάσαι καλά, επί Δημαρχίας Μανούση ξεκίνησε ένα κομμάτι της αποχέτευσης και έγινε, και όπως έγινε και ένα κομμάτι όταν έγινε η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου των Φερών. Αυτά εξαιρέθηκαν από την αρχική μελέτη του 1984, έτσι δεν είναι Βαγγέλη; 6,5 χιλιόμετρα προϋπήρχαν αυτής της εργολαβίας αποχέτευσης. Αυτό τώρα που λες το τι άλλαξε, πραγματικά και μένα μου έκανε εντύπωση, με τις ξύλινες αντιστηρίξεις. Η οποία θεωρώ ότι ήταν μια πεπαλαιωμένη μέθοδος. Έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …κυρία Καρκάνη, διευκρινίστε το αυτό σας παρακαλώ.

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …Ναι, υπάρχει έγγραφο, ο κ. Καναρίδης όταν έκανε την αναθεώρηση της μελέτης, αναθεώρηση σημαίνει ως προς τα τιμολόγια του Σουφλιά, παίρνω μια παλιά και βάζω 2 νέα τιμολόγια, ζήτησε από κάτω από το ΕΠΠΕΡΑΑ από την Διαχειριστική, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές τα μεταλλικά [αντιστηρίγματα] και του το αρνήθηκαν. Του τα ‘κόψαν από 100% μεταλλικά και του τα έκαναν 50 μεταλλικά και 50 ξύλινα.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …επομένως θέλω σε αυτό που είπε ο Γιώργος, έφταιγε τελικά η μελέτη ή ο εργολάβος;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …για την έκπτωση; Και τα δυο είναι Δήμαρχε. Και η έκπτωση είναι πολύ μεγάλη και η μελέτη είχε μεγάλο λάθος από την αρχή….

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …όχι, όχι, αααα ο εργολάβος έφταιγε για την μεγάλη έκπτωση, μετά στην πορεία της υλοποίησης του έργου ο εργολάβος έφταιγε;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …όχι…όχι, στην έκπτωση τη μεγάλη λέω…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …είχε εκ του νόμου όμως δικαίωμα να δώσει τόσο μεγάλη έκπτωση ο εργολάβος, έτσι;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …σαφώς, απόλυτα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, Γιώργο, ότι η μελέτη είχε το πρόβλημα, όχι ο εργολάβος. Όσο και αν είναι κακός ή οτιδήποτε άλλο, δεν ξέρω.

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …σκεφτείτε ότι είναι 30 χιλιόμετρα δίκτυο…

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …κάτι τελευταίο, Δήμαρχε να σας πω, Γιώργο, όταν έγινε το 1984, πολλές διανοίξεις οδών δεν είχαν προηγηθεί στις Φέρες. Έγιναν μετά τη μελέτη οι διανοίξεις των οδών. Ολόκληρα κομμάτια δηλαδή σήμαινε ότι θα γίνουν χωρίς την αποχέτευση από μπροστά τους.

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): …εντάξει, συμπληρωθήκαν αυτά, Γιώργο, γίναν συμπληρωματική. Δεν μπορείς στη μελέτη να κρατήσεις τους 3 δρόμους που είχε το 1984.

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …έγινε το 2009 ρε παιδιά. Μπήκαν προσθήκες το 2009.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ (Γκότσης Νικόλαος): …δεν συμπληρώθηκαν οι νέες διανοίξεις, Βαγγέλη συμπληρώθηκαν οι διανοίξεις; Όλες; Γιατί βρήκαμε ολόκληρα κομμάτια εκεί πίσω στο ρέμα του Κοτζιά από πίσω….

[…μιλούν όλοι μαζί και δεν είναι κατανοητό τι λένε]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Γιάννη έλα σε παρακαλώ, έχεις τον λόγο.

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): Εγώ νομίζω ότι αυτή η έκπτωση, καταρχήν δεν σημαίνει τίποτα μια έκπτωση. Μπορεί να είναι 30 και να είναι μεγάλη και μπορεί να 60 και να είναι μικρή. Γιώργο Ραπτόπουλε αν είμαι εργολάβος το ξέρεις πολύ καλά…

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …τι πράγμα;

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): …αλλά σε παρακαλώ πάρα πολύ, όταν μιλάω δεν θέλω να παρεμβαίνεις. Να μην παρεμβαίνεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Δεν το είπε για σένα ρε Γιάννη… Είπε για εργολάβους γενικά, δεν το είπε για σένα.

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …τι λέει τώρα;

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): …Λοιπόν, μια έκπτωση μπορεί να είναι μικρή ή μεγάλη αναλόγως με το τι είδους έργο είναι αυτό, έχει σημασία. Και βέβαια σε σχέση με τι τιμές έχει η μελέτη. Από ότι άκουσα οι τιμές ήταν παλιές.

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): …έγινε αναπροσαρμογή ρε Γιάννη. Το λες εσύ αυτό ρε Γιάννη με τη δικιά σου εμπειρία;

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …το 2009!!!

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): …ρωτάω έγινε αναπροσαρμογή το 2009; Άρα μιλάμε τώρα οι τιμές είναι καινούργιες; Άρα λοιπόν και η έκπτωση είναι δικαιολογημένη σε ένα βαθμό. Δεν είναι δηλαδή μεγάλη έκπτωση αυτή. Και έχουν κι άλλα έργα με ποιο μεγάλες εκπτώσεις. Γιατί έχουν υλικά, έχουν εργασίες που λόγο των μηχανημάτων που έχουν σήμερα οι μεγάλες εταιρίες και έχουν και μεγάλη απόδοση. Άρα λοιπόν δεν θεωρώ ότι αυτή η έκπτωση την αιτία που έγινε το πρόβλημα. Τι φταίει; Εδώ θα πρέπει να δούμε λιγάκι και τις ευθύνες που έχουν και οι υπηρεσίες. Δεν θέλω να γίνω κακός με κανένα, αλλά ένα έργο από την αρχή το πιάνεις σωστά, σφίγγεις τον ανάδοχο, γιατί αυτός κοιτά να κερδίσει περισσότερα από ότι λένε τα χαρτιά, το θέμα αυτό είναι πάντα υπό στενή παρακολούθηση, γίνεται στην αρχή, που έχεις τα περιθώρια να κάνεις ειδικές παρεμβάσεις και τα έγγραφα αυτά που θα τον αναγκάσουν να συμμορφωθεί ή αλλιώς να έχεις δικαίωμα να κηρύξεις ακόμα και σε έκπτωση τον εργολάβο. Αυτό δεν έγινε στην πορεία.

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): Αυτόν κ. Λασκαράκη ήταν για καθαρά θέμα ασφαλείας. Οι αντιστηρίξεις είναι θέμα ασφαλείας…

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): …Δηλαδή γίναν νέες τιμές μονάδος;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …όχι, δεν γίνανε αλλά ήταν περισσότερες οι ποσότητες…

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): Αλλά μόνο η ποσότητα άλλαξε τις αξίες. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας. Δηλαδή όλο το ποσό αυτό αφορά;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …Ένα κομμάτι είναι αυτό, οι αντιστηρίξεις οι μεταλλικές, και ένα είναι αυτό το κομμάτι που δεν ένωσε τότε, του κ. Γεωργακόπουλου, με το βιολογικό […] και όταν ήρθε ο ΕΔΕΛ τότε μας το εντόπισε και λέει “αν δεν ενώσετε τα δύο έργα τότε πώς θα δουλέψουν;”

Υπηρεσιακός Παράγοντας: …Κατά 90% είναι μεταλλικές αντιστηρίξεις, κατά 90%…

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): Το θέμα εντοπίστηκε ποιο είναι, είναι οι αντιστηρίξεις κατά 90%…Λοιπόν με τη λογική αυτή…

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …μα δεν είναι μόνο οι αντιστηρίξεις, μα δεν είναι μόνο η αντιστήριξη, υπάρχει διαφορά στο χαντάκι και στο φάρδος του, υπάρχει διαφορά στο βράχο, πως είναι, μόνο οι αντιστηρίξεις είναι;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …είναι η συνένωση των 2 έργων, είναι πολλά…

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …και δεν είναι μια λανθασμένη εικόνα, δεν είναι μόνο οι αντιστηρίξεις, αλλά εδώ πλανάται ότι είναι μόνο η αντιστήριξη, δεν είναι μόνο η αντιστήριξη άλλα 4 είναι…

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): …υπάρχουν ποσά που δικαιολογούνται με βάση τις ποσότητες του έργου, και όχι με βάση τις τιμές μονάδας. Έχει σημασία αυτό που λέμε. Οι ποσότητες διαπιστώθηκαν ότι είναι αυτές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …ολοκλήρωσε Γιάννη…

Λασκαράκης Γιάννης (Ανεξάρτητος): …εγώ θέλω να ξέρω, εάν κάποιος ελεγκτής ελέγξει το έργο θα βρει κάτι μεμπτό σε σχέση με το έργο αυτό;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …όχι έχει έρθει δυο ΕΣΠΕΛ και ένας ΕΔΕΛ και είχαν κάποιες παρατηρήσεις μόνο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …εντάξει, ποιος; Τι είναι ρε;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …να τελειώσω εγώ Αντώνη; Να τελειώσω;

Βαμβακερός Αντώνης (Πόλη & Πολίτες): Κύριε Πρόεδρε εδώ εξετάζουμε ένα θέμα στο οποίο ερχόμαστε να δώσουμε ζεστά λεφτά. Και δεν έγινε πρώτη φορά. Δεν έγινε πρώτη φορά. Ζεστά χρήματα έγινε και στο έργο αποχέτευσης Απαλού. Και εκεί ήταν λάθος τα υψόμετρα και εκεί ήταν λάθος ο τρόπος και εκεί ήταν λάθος η άσφαλτος. Και πολλές φορές, αυτά τα χρήματα τα οποία επίσης, σε ένα έργο του ΕΣΠΑ, του ΕΠΠΕΡΑΑ ας πούμε, που είναι ανεξάρτητα αν είναι παλιά του ΚΕΠΑΚΥ ή οικειοποιήθηκε, ο εργολάβος που ήρθε πήρε τεύχη δημοπράτησης, τα τεύχη δημοπράτησης είχαν τιμές, είχαν τρόπο κατασκευής. Άρα έχει επιτελείο και τα διάβασε πολύ καλά. Έτσι είναι, εκείνο που διάβασε έδωσε και τις εκπτώσεις. Όπως ξέρω κ. Δήμαρχε και οι εκπτώσεις που δώσαν στον περιφερειακό [σ.σ. εννοεί την περιφερειακή οδό της Αλεξανδρούπολης] είναι αυξημένες έναντι των εκπτώσεων που έδινε η ΕΓΝΑΤΙΑ για παρόμοια έργα αυτού του τύπου. Και εύχομαι να μην το βρούμε μπροστά μας. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί που με δική τους υπαιτιότητα συμφωνούν απ’ έξω, πριν να πάνε στη δημοπρασία τιμές, μονάδες και έρχονται, αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους όταν έρχεται η ώρα της πληρωμής. Γιατί η πεπατημένη, το έρθω εγώ, κι εσύ και όλη η παράταξη ή το Συμβούλιο, προ τετελεσμένων γεγονότων ότι το έργο δεν εκτελείται, γιατί μπορώ, γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή σταμάτησε τις δουλειές εκεί ο εργολάβος γιατί βρήκε βράχο. Και τελικά πήγαν οι υπηρεσίες και δεν είχε βράχο ρε γαμώτο!!!! Αυτήν την πεπατημένη που ξέραν κάποτε και ούτε στο δικό σου χαρακτήρα είναι, ούτε στο δικό μας. Ας ξέρουν αυτοί οι κύριοι ότι τα λεφτά αυτά, εσύ, εμείς, με πολύ κόπο τα βγάλαμε για να τα περισσέψουμε σ’ αυτή την Δημοτική Αρχή. Τα πονάει η ψυχή μου, όταν 700.000 ευρώ μείον στον προϋπολογισμό της κοινωνικής υπηρεσίας. Και ξαφνικά ερχόμαστε εδώ γιατί πρέπει να τελειώσει το έργο, ενώ ήξερες εκ των προτέρων. Και να πω και κάτι άλλο κλείνοντας, δεν μπορεί να εκτελούμε έργα, να έχουμε επιβλέποντες και προϊστάμενους. Ή θα μπαίνετε στις επιτροπές ή δεν θα μπαίνετε στις επιτροπές. Κανένας δεν ήρθε να παραλάβει από την επιτροπή για τα 500.000 ευρώ τα έπιπλα του Πολυκοινωνικού. Και αν περιμέναμε την υπηρεσία να έρθει, ακόμα τα έπιπλα δεν θα τα είχα πάρει. Άρα λοιπόν, παρατήρηση στην τεχνική υπηρεσία, ότι ο επιβλέπων τιμά το μεροκάματο και δεν πιέζεται, αλλά και ο εργολάβος που έρχεται να πάρει τα τεύχη δημοπράτησης να το διαβάζει. Δεν μπορεί εδώ να έρχομαι να ψηφίσω κάτω από την απειλή του έργου. Παρόλα αυτά, και για την ομάδα θα ψηφίσω με βαριά καρδιά, και ειλικρινά σου μιλάω, δεν ξέρω τι θα κάνω την επόμενη φορά, θα ψηφίσω με βαριά καρδιά δηλαδή. Ειλικρινά σου μιλάω δεν θα το ξανακάνω την επόμενη φορά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Δήμαρχε έχεις τον λόγο.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): Κύριε Πρόεδρε…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Σιγά παιδιά…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …λοιπόν ακούστε, δεν νομίζω να υπάρχουν, τουλάχιστον, πιο σκληρά από μένα, θα έλεγα ότι ίσως το ίδιο, ένα τόνο πιο κάτω ή πιο πάνω, όσον αφορά το θέμα της αντιμετώπισης των συμπληρωματικών συμβάσεων από πλευράς μου σε σχέση με σας. Έχω την ίδια ακριβώς λειτουργία σκέψης απέναντι στις συμπληρωματικές συμβάσεις. Σας άκουσα με πάρα πολύ προσοχή, ιδιαίτερα την αντιπολίτευση. Κανείς ευτυχώς δεν υπονόησε ότι μπορεί να συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, ίσως, συνήθως στις συμπληρωματικές συμβάσεις. Αντιλαμβάνεστε τι λέω, δεν προχωράω, άνω τελεία.
Γιώργο, δεν είμαι από τις Φέρες και δεν είναι γενέτειρά μου. Δεν μπορώ να παραδεχτώ ή να υπερηφανευτώ ή να υποστηρίξω τις Φέρες παραπάνω από εσένα. Όμως ως θεσμικός και ως άνθρωπος, είμαι υποχρεωμένος, ιδιαίτερα σε αυτό το έργο να αγαπήσω τις Φέρες. Και να μην τις στερήσω το δικαίωμα, γρήγορα μέσα σε λίγους μήνες πια, να γευτεί αυτό το έργο που σημαίνει πολιτισμός. Απαραίτητο να υπάρχει βιολογικός το 2014, σε έναν τόπο 7.000 κατοίκων. Και βέβαια, πέραν τούτου, θα πω ότι είναι εντοπισμένα τα λάθη και είναι πάνω στη μελέτη, 4 συγκεκριμένα σημεία. Όσο και αν κάποιος είναι κακόπιστος, δεν μπορεί παρά να το αποδεχθεί. Θα σταματήσω εδώ λέγοντας ποιοι δεν φταίνε. Δεν φταίνε οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Δεν φταίει η παρούσα Δημοτική Αρχή και εγώ βέβαια μέσα σε αυτήν. Δεν φταίει κανείς επιβλέπων από την παρούσα υπηρεσιακή δομή. Και πέραν τούτου, θέλω γνωρίζοντας επί πάρα πολύ καιρό τι τράβηξαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι αιρετοί και οι επιβλέποντες, να ευχαριστήσω γι’ αυτό που τράβηξαν αγόγγυχτα, την Βούλα Καρκάνη, Τον Βαγγέλη τον Καναρίδη, τον Τανταλάκη για όσο ήταν επιβλέπων, από την Δημοτική Ενότητα Φερών τον Μανώλη Μεϊμάρογλου, τον Νίκο Γκότση, τον Κώστα Δουνάκη, Τον Λάκη Τσιβά, τον Μυτιληνό Βαγγέλη ως πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ, τον Θυμιανίδη Κώστα ως αντιπρόεδρο, γιατί; Γιατί οι συσκέψεις οι απανωτές στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ, στο γραφείο μου, ακόμα και σήμερα αγαπητοί συνάδελφοι, το 680 ήταν ένα ποσό που επετεύχθη με πάρα πολύ κόπο και να σας πω και μια απόλυτη αλήθεια; Και τα 680.000 ευρώ, όταν επετεύχθη η συμφωνία και δώσαμε τα χέρια με πολύ κόπο και με εγκρίσεις και επαφές με τη διαχειριστική, ξέρετε ότι αμφισβητήθηκε τουλάχιστον 3 φορές και είχαμε άλλες 3 απανωτές συνεδριάσεις μέσα στο γραφείο μου; Είναι έτσι κύριοι ή δεν είναι; Άλλες τρεις!!!!! Σας το λέω αυτό για να σας αποδείξω ότι ο αγώνας μας να φτάσουμε σε ένα πεδίο ποσού το οποίο δεν θα ήταν πάνω από 680, ακόμα και τώρα είναι επικίνδυνο να υπάρχει. Ακόμα και τώρα που μιλάμε ο υπεργολάβος ζητάει με ποιο τρόπο θα του τα δώσουμε τα 680, γιατί φοβάται ότι δεν θα πάει μέχρι το τέλος, όπως πάει το έργο, και έρχεται συνεχώς με διαρκή αιτήματα. Έχω χτικιάσει με την υπόθεση αυτή και σε ευχαριστώ Νίκο που με προσδιόρισες σαν […] και μένα και τους υπολοίπους. Είναι μια από τις χειρότερες υποθέσεις που αντιμετώπισα στα 3 χρόνια εγώ, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, και οι συνάδελφοί μου στην Δημοτική Αρχή.
Σας παρακαλώ πολύ, όχι να το ψηφίσετε. Αν θέλετε τηρείστε την αρχή σας και καταψηφίστε το, γιατί εγώ, είμαι καθαρός στη συνείδησή μου, ως και οι συνάδελφοί μου αλλά και οι υπηρεσιακοί, κάναμε ότι έπρεπε να κάνουμε και δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση με κανένα παρατράγουδο ως συμπληρωματική σύμβαση αυτή η συγκεκριμένη. Γίνεται μόνο για ένα λόγο, γιατί αγαπάμε τον τόπο μας, δεν θέλουμε το κακό καμιάς κοινότητας από τις τρεις, πρέπει να γίνει αυτό το έργο αλλιώς κινδυνεύουμε και με πρόστιμα, κινδυνεύουμε και με απεντάξεις, οπότε αντί για 680 θα δώσουμε πολλά περισσότερα εκατομμύρια και θα είναι και κρίμα και θα είναι και λάθος μας. Δεν πρέπει να συμβεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Όσοι κάναν μπορεί ένας ή δύο ή και κανένας να θέλει να κάνει αντιπολίτευση χωρίς ουσία. Καλώς είχατε ενδοιασμούς, καλώς κάνατε πολλές ερωτήσεις, και εγώ αυτό θα έκανα αν ήμουν στη θέση σας, αλλά εν τέλει μια φορά σε ένα έργο σαν αυτό, που υπάρχουν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι να αποδεχτούμε, ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε, να ομονοήσουμε και να το ψηφίσουμε όλοι, γιατί αυτό το θέλουν στις Φέρες.

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …εμείς δεν αφήσαμε αιχμές για κανένα, ξεκαθαρισμένα πράγματα. Είμαστε κατά της φιλοσοφίας λόγω αρχής…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …σας άκουσα και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει καμία υπονόηση…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Αυτό είναι ξεκάθαρο.

[…μιλούν όλοι μαζί και δεν είναι κατανοητό τι λένε]

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): Νίκο μισό λεπτό, δεύτερον υπάρχει και η […] από την αντιπολίτευση, ο κ. Γρηγοριάδης τα εύσημα ζήτησε να σας δοθούν, στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): …δημιουργείται ένα άλλο θέμα τώρα με τα λεγόμενα της κ. Καρκάνη, έχει κατατεθεί ένσταση επί της απόφασης Βούλα;

Βούλα Καρκάνη (Υπηρεσιακός Παράγοντας): …όχι, αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος, ότι όσο και αν προσπαθήσαμε με αυτό τον κύριο να συνεννοηθούμε, με τον υπεργολάβο τέλος πάντων, πάντα ζητούσε περισσότερα και τώρα έχει φέρει ένσταση για το ΠΠΑΕ που υπογράψαμε και τώρα θέλει πάλι περισσότερα από αυτά που τον δίνουμε, δηλαδή κουραστήκαμε… [σ.σ. Πρωτόκολλο παραλαβής αφανών εργασιών (ΠΠΑΕ) – Οι λογαριασμοί για την πληρωμή ενός δημοσίου έργου συντάσσονται από τον ανάδοχο βάσει Αναλυτικών Επιμετρήσεων. Οι αναλυτικές επιμετρήσεις προκύπτουν από επιμετρητικά φύλλα που συντάσσονται (αν είναι δυνατό σε καθημερινή βάση) σε δύο αντίγραφα που υπογράφονται από Ανάδοχο και Επιβλέποντα. Αν οι επιμετρούμενες ποσότητες είναι αφανείς (πχ σκυροδέτηση θεμελίων) πρέπει να συντάσσεται Πρωτόκολλο Παραλαβής Αφανών Εργασιών (ΠΠΑΕ) από τριμελή επιτροπή τεχνικών υπαλλήλων]

Ραπτόπουλος Γιώργος (μαζί ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ): …μα εκβιάζει τώρα…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …τι να κάνω ρε Γιώργο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο τώρα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …ένα λεπτό ρε παιδιά, μου έρχεται μια σκέψη. Τον κύριο αυτό δεν μπορούμε να τον δεσμεύσουμε το χρόνο που θα ολοκληρώσει;

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …όχι…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …όχι;

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): Είναι θέμα συμφέροντος πλέον…

ΔΗΜΑΡΧΟΣ (Λαμπάκης Βαγγέλης): …ανά πάσα στιγμή μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος, να τα παρατήσει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …λοιπόν πάμε να το ψηφίσουμε και από εκεί και πέρα βλέπουμε…

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …μισό λεπτό, μια διευκρίνηση θέλω να κάνω, μια ερώτηση που έθεσε ο κ. Γρηγοριάδης για το παζάρεμα. Το παζάρεμα δεν έχει να κάνει έχω λεφτά, δίνουμε ή δεν έχω. Είναι καθαρά θέμα διαφορετικής άποψης και χρέωσης και κοστολόγησης του έργου από την πλευρά των μηχανικών του Δήμου και της ΔΕΥΑΑ και του εργολάβου. Ένα παράδειγμα δηλαδή ήθελε να χρεώσει….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …κατανοητό, κατανοητό…

Μυτιληνός Ευάγγελος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΕΥΑΑ): …κρατήσαμε μια σκληρή γραμμή και να τονίσω ότι η ΔΕΥΑΑ που είναι ο κύριος του έργου, δυστυχώς βάσει του νόμου, δεν είμασταν ούτε καν επιβλέποντες, έτσι. Καμιά ανάμειξη. Μόνο καλούμαστε να βάλουμε τα λεφτά τώρα.

Γρηγοριάδης Νίκος (Ανεξάρτητη Ενωτική Δημοτική Κίνηση): …εγώ ήμουν καυστικός στον τρόπο που τοποθετηθήκατε, έτσι; Δηλαδή αφήνετε υπονοούμενα, 1.800.000, 200, 350, 680, αυτό είναι ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα ως προς την διαπραγμάτευση στην τοποθέτησή σας ήταν λάθος, γι’ αυτό δώσαμε….

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αγγλιάς Θεόδωρος): …λοιπόν, πάμε στην ψηφοφορία.

Ψηφοφορία

(απόντες από τη συνεδρίαση οι κ.κ. Νικόλαος Καρυπίδης, Νικόλαος Γαλάνης, Σάββας Δευτεραίος, Πασχάλης Πεϊχαμπέρης, Εμμανουήλ Ρήγας, Γεώργιος Ουζουνίδης, Μαρίνα Κεσεσίδου, Νικόλαος Κοζάρης, Λάζαρος Κιτσικίδης, Ιωάννης Δημητριάδης, Αθανάσιος Κολχούρης, Σπύρος Σεραφειμίδης, Λάζαρος Φουντουκίδης)

Θέμα 15: Παράταση: ψηφίζεται ομόφωνα
Θέμα 16: Συμπληρωματική Σύμβαση: υπέρ 17, κατά από τους κ.κ. Ραπτόπουλο και Κογιομτζή, λευκό οι κ.κ. Γρηγοριάδης, Δούρος, Θεοδώρου, Λασκαράκης, Τρέλλη (απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι κ.κ. Σπηλιοτόπουλος και Θυμιανίδης)