πάμε μπροστά

Τετάρτη

26

Νοέμβριος 2014

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η “μεγάλη” περιφερειακή οδός της Αλεξανδρούπολης [Χάρτες από την κυκλοφοριακή μελέτη]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Μεγάλα θέματα δήμου, Περιφερειακή Οδός, Φωτογραφίες/Γραφικά

Η νέα περιφερειακή οδός της Αλεξανδρούπολης, όπως την εξήγγειλε πρόσφατα ο υπουργός κ. Χρυσοχοΐδης, είναι συνολικού μήκους 6 χλμ. (2,5 χλμ. ο δυτικός κλάδος από τη Λεωφόρο Μάκρης, εκεί που κατασκευάζεται σήμερα ο κόμβος του μικρού περιφερειακού, μέχρι την οδό Ηροδότου και 3,5 χλμ. ο ανατολικός κλάδος από την οδό Ηροδότου μέχρι και την περιοχή της γέφυρας του Μαΐστρου, στα όρια της έκτασης του Λιμένα Αλεξανδρούπολης).

Μετά την κατασκευή της μεγάλης περιφερειακής, το λιμάνι μας θα μπορεί να ενωθεί με την Εγνατία Οδό και με το δρόμο Αλεξανδρούπολης-Φερών που οδηγεί στον αερολιμένα μετά την κατασκευή ενός επιπλέον κομματιού 1,2 χλμ. σε περιοχή που εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Ο.Λ.Α. (οδική σύνδεση που συμπεριλαμβάνεται στο ήδη υπάρχον master plan του Οργανισμού) και με χρηματοδότηση που αναμένεται να βρεθεί σε δεύτερη φάση (είτε από το υπουργείο είτε από τον μελλοντικό ιδιοκτήτη/ιδιώτη επενδυτή του λιμένα).

Η χρηματοδότηση που εξήγγειλε ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι 55 εκατομμύρια ευρώ, 15 για το δυτικό κλάδο και 40 για τον ανατολικό. Για το έργο έχουν εκπονηθεί δύο ξεχωριστές μελέτες, μία για κάθε κλάδο, είναι όμως θέμα πολιτικής επιλογής αν θα κατασκευαστούν και θα δημοπρατηθούν και τα δύο κομμάτια μαζί ή το καθένα ξεχωριστά (οι εξαγγελίες του υπουργού πάντως δείχνουν ότι το έργο θα προχωρήσει ως ενιαίο με μία δημοπράτηση).

Στην περιφερειακή οδό θα κατασκευαστούν πέντε κόμβοι από τους οποίους οι τέσσερεις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγειες διαβάσεις στο δρόμο της Παλαγίας και του Άβαντα (ο περιφερειακός θα περνάει από επάνω τους).

Κόμβος Λεωφόρου Μάκρης με Δυτικό Κλάδο Περιφερειακής Οδού

Κόμβος Λεωφόρου Μάκρης με Δυτικό Κλάδο Περιφερειακής Οδού

Δυτικός Κλάδος Περιφερειακής Οδού (από Λεωφόρο Μάκρης μέχρι Ηροδότου)

Δυτικός Κλάδος Περιφερειακής Οδού (από Λεωφόρο Μάκρης μέχρι Ηροδότου)

Ανατολικός Κλάδος Περιφερειακής Οδού (από Ηροδότου μέχρι γέφυρα Μαΐστρου)

Ανατολικός Κλάδος Περιφερειακής Οδού (από Ηροδότου μέχρι γέφυρα Μαΐστρου)

Κόμβος Γέφυρας Μαΐστρου με Ανατολικό Κλάδο Περιφερειακής Οδού

Κόμβος Γέφυρας Μαΐστρου με Ανατολικό Κλάδο Περιφερειακής Οδού – το κομμάτι που πρέπει να κατασκευαστεί από τον ΟΛΑ είναι ίσο με 1,2 χλμ.

Πηγή σχεδίων: alexpolis.gr – περιοχή μελέτης 1 (PDF Υψηλής Ανάλυσης)