3ο ΔΣ – Θέμα 20ο – Υπόγειος χώρος στάθμευσης πλατείας Ανεξαρτησίας
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Υπόγειο πάρκινγκ, Φωτογραφίες/Γραφικά
Το 20ο θέμα που συζητήθηκε, αφορούσε στην έγκριση των πρακτικών του διαγωνισμού για την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην περιοχή της πλατείας Εθνικής Ανεξαρτησίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ν. Έβρου.
Η συζήτηση επί του θέματος ξεκίνησε στις 20:28 με την ανάγνωση της εισήγησης από τον κο Παπαντωνίου Ιωάννη.
Το λόγο έλαβε ο κος Σάββας Δευτεραίος και ανέφερε τα ακόλουθα:
Την ημέρα που γινόταν ο διαγωνισμός, εμείς σαν παράταξη με περίπου 100 άτομα είχαμε αποκλείσει τον χώρο. Εκείνη την ημέρα, επειδή διάβασα στο πρώτο πρακτικό που λέει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά λέει στα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών, κάπου τα μπερδεύει λίγο το πρώτο πρακτικό – αν θέλετε διαβάστε το και προσέξτε το πώς λέει πού συνεδρίασε αυτή η επιτροπή, εκείνη την ημέρα λοιπόν (επικαλούμαι τη μαρτυρία του κου Φουντουκίδη, τότε αντιδήμαρχου τεχνικών υπηρεσιών) γύρω στις 11:30-12:00 μας διαβεβαίωσαν ότι δε συνεδρίασε η επιτροπή, και δεν υπήρξε προσφορά (όπως είπε σε συνάδελφό μας – νομίζω ο κος Παπαντωνίου ήταν) και μας ενημέρωσε την άλλη μέρα ότι είχε έρθει εκπρόθεσμα. Το αναφέρω βάζοντας ερωτηματικά και μάλιστα πολλά και ενισχυμένα. Εγώ πιστεύω ότι για πολλούς λόγους το πάρκινγκ δεν πρέπει να γίνει εκεί. Η ερώτησή μου λοιπόν είναι, ενημερώστε μας τι έγινε.
Το λόγο έλαβε ο κος Λασκαράκης Γιάννης ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα:
Για τους νέους εδώ, είναι μία ιστορία-αμαρτία της Δημοτικής Αρχής που μας πέρασε. Ρωτάω λοιπόν τον υπεύθυνο εκεί, μηχανικό της υπηρεσίας, αν όλα έχουν γίνει με βάση τη διακήρυξη της μελέτης. Ήξερα ότι η μελέτη δεν είναι όπως ακριβώς προβλέπει η διακήρυξη. Είχε λιγότερες θέσεις πάρκινγκ και αντί για τρεις ορόφους είχε δύο. Αυτό πώς ξεπεράστηκε κύριε συνάδελφε από την επιτροπή; Και επίσης πώς ξεπεράστηκε το θέμα του πτυχίου της εταιρείας;
Στα ερωτήματα απάντησε ο κος Παπαντωνίου ως εξής:
Όσον αφορά τον κο Δευτεραίο, ο διαγωνισμός διεξήχθη τρεις φορές. Τη δεύτερη φορά όντως δεν υπήρχε κανένας διαγωνιζόμενος και μάλιστα ήρθε την επόμενη μέρα. Την Τρίτη φορά που διεξήχθη ο διαγωνισμός, η εταιρεία η οποία ενδιαφέρθηκε υπέβαλλε την προσφορά την προηγούμενη ημέρα στο πρωτόκολλο του δήμου και μετά ανοίχθηκαν οι προσφορές όταν ανοίχθηκαν.
Σε αυτό το σημείο ο κύριος Δευτεραίος ρώτησε τον κο Παπαντωνίου αν μπορεί να τον κοιτάξει στα μάτια, αν ισχυρίζεται ότι δεν ήταν εκεί ο ίδιος τη συγκεκριμένη μέρα κατάθεσης των προσφορών και αν αρνείται ότι τον διαβεβαίωσε πως δεν υπήρχε κατατεθειμένη προσφορά.
Ο κος Παπαντωνίου απάντησε ότι δεν είπε πως δεν ήταν εκεί ο κος Δευτεραίος και ότι η προσφορά κατατέθηκε στο πρωτόκολλο.
Ο κος Δευτεραίος συνέχισε λέγοντας: Μη μου φέρνετε ένα έγγραφο που λέει ότι συνεδρίασε η επιτροπή στις 13:30, πού συνεδρίασε αυτή η επιτροπή; Γράψτε τουλάχιστον πήγαμε σε μία καφετέρια και συνεδριάσαμε, μη γράφετε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου αφού ήμασταν εδώ, μη γράφετε στις τεχνικές υπηρεσίες αφού ήμασταν εκεί, μη γράφετε στο πρωτόκολλο – ήμασταν κι εκεί και μη γράφετε στο γραφείο του αντιδημάρχου αφού ήμασταν κι εκεί. Πέστε τα καθαρά τα πράγματα.
Ο κος Παπαντωνίου, συνέχισε απαντώντας στον κο Λασκαράκη όσον αφορά τις μελέτες, υπάρχουν κυκλοφοριακή, οικονομοτεχνική και γεωλογική μελέτη. Όσον αφορά τους ορόφους όντως έχουμε άδεια για τριώροφο και 486 θέσεις. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα, βάσει της διακήρυξης, να υποβάλλει προσφορά για μικρότερης χωρητικότητας πάρκινγκ εφόσον το δικαιολογήσει επαρκώς. Ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το στάδιο ελέγχου της προσφοράς. Υπήρχαν κάποιες ελλείψεις στις μελέτες που υπέβαλλαν με τις οποίες τους δίνουμε τη δυνατότητα, με την έγκριση αυτού του πρακτικού, να τις υποβάλλουν εκ των υστέρων συμπληρωματικά. Είμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα 60.
Το λόγο έλαβε ο κος Κογιομτζής Μιχάλης, ο οποίος επανέλαβε τη θέση της παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά» ότι ο συγκεκριμένος χώρος δεν ενδείκνυται για υπόγειο πάρκινγκ. Αν υπήρχαν δύο ή τρεις στο διαγωνισμό, δεν θα υπήρχε περίπτωση να δεχθεί κάποιος αυτή την προσφορά: έλλειψη στο πτυχίο (είχε κατώτερο από το ζητούμενο), πρόβλημα που ξεπεράστηκε και δεν ξέρω αν με τη διαπραγμάτευση μπορούν να γίνουν όλα, δεν υπάρχει οριστική μελέτη. Διακρίνω μία έλλειψη ενδιαφέροντος απ’την εταιρεία, δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικά σχέδια, από πού θα μπαίνουν και από πού θα βγαίνουν τα αυτοκίνητα, τι υλικά θα χρησιμοποιήσει, έχουμε 3 σελίδες παρατηρήσεις ως προς τις ελλείψεις της προσφοράς και εξακολουθούμε να τις δεχόμαστε και να δίνουμε παρατάσεις; Εγώ φοβάμαι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει να γίνει. Εμείς είμαστε αντίθετοι.
Ο κος Λασκαράκης ανέφερε ότι το σημαντικό είναι αν υπάρχει θέληση του δημοτικού συμβουλίου να γίνει το έργο. Το θέμα είναι αν συμφέρει στην πόλη να γίνει το πάρκινγκ εκεί, ειδικά τώρα που μειώνονται οι θέσεις και ο ανάδοχος θα αναγκαστεί να βάλει πιο μεγάλο τίμημα στο πάρκινγκ. Εκείνος ο χώρος είναι καταραμένος; Θα πρέπει να γίνει πλατεία με ντουβάρια και με σκάλες και με μπάρες αντί να γίνει το ιστορικό μας κέντρο; Δήμαρχε, θυμάμαι είχες κάνει μία ερώτηση στον κο Αλεξανδρή και ήσουν εναντίον αυτής της λύσης. Ξαφνικά γιατί άλλαξες; Και μάλιστα η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε δώσει και άλλα πάρκινγκ μέσα στην πόλη, στους δρόμους, στις πλατείες, παντού για να γίνει ελκυστική η προσφορά για το έργο. Τελικά μετά από παρέμβαση δική μας, αυτό ακυρώθηκε. Πώς γίνεται να προχωρούμε σε τέτοιο πάρκινγκ χωρίς να υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ); Τη στιγμή που η πόλη χρειάζεται να αποσυμφορήσει το κέντρο της; Όταν ο περιφερειακός θα ξεκινάει από το Lidl στη μία μεριά και θα καταλήγει στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ στην άλλη, και θα χρειαστούμε εκεί να κάνουμε πάρκινγκ για αυτοκίνητα ώστε να έρθουν οι πολίτες στην πόλη με άλλα μέσα (πόδια, τραμ, ποδήλατο) εμείς θέλουμε να φέρουμε τους ανθρώπους στην πόλη με τα αυτοκίνητά τους να μπλοκάρει όλη η πόλη; Αυτή η επιλογή είναι καταστροφική, όταν κι εσείς ήσαστε κάποτε αντίθετος. Λυπάμαι πάρα πολύ αλλά εμείς θα προχωρήσουμε με κάθε μέσο για το συμφέρον αυτού του τόπου.
Ο κος Δευτεραίος ανέφερε ότι σχεδόν υπογράφει αυτά που είπε ο κος Λασκαράκης, εκτός της τελευταίας παραγράφου, δε νομίζω ότι τα πολιτικά ζητήματα λύνονται στις αίθουσες δικαστηρίων αλλά με τους λαϊκούς αγώνες. Το πάρκο της Εθνικής Ανεξαρτησίας το έχουμε πει κατ’επανάληψη, έχει άλλο σκοπό. Ο σκοπός είναι να γίνει παιδότοπος, χώρος ξεκούρασης, αναψυχής και βρίσκεται σε ένα πολύ νευραλγικό σημείο. Η ουσία δεν είναι να πούμε σήμερα ναι ή όχι σε μία δημοπρασία αλλά ναι ή όχι στο αν αυτή η δημοπρασία είναι προς όφελος της Αλεξανδρούπολης και δεύτερον αν ακόμα με κριτήρια κυκλοφοριακά και συγκοινωνιακά εξυπηρετεί εκεί αυτός ο χώρος. Με όλα αυτά λοιπόν εμείς επαναλαμβάνουμε ότι, εκτός των άλλων που αναφέρουμε της εμπορευματοποίησης του χώρου στάθμευσης και των ανταλλαγμάτων που θα πάρει η εταιρεία, δε συμβάλει και στη βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος. Αντίθετα πιστεύουμε πως θα το οξύνει και θα συμβάλλει μόνο σε έναν τομέα: στο να αυξηθεί το χαράτσι του παρκαρίσματος και να πέσει στις πλάτες του κόσμου, γι’αυτό δε θα ψηφίσουμε.
Ο κος Γρηγοριάδης ξεκινώντας την παρέμβασή του είπε ότι πρέπει να καταλάβουμε ότι οι εκλογές τελειώσανε. Προεκλογικές τοποθετήσεις οι οποίες δικαιολογούσαν την υπέρβαση, τώρα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δε τις δικαιολογούν. Καταρχάς, η αρχική μελέτη πού προβλέπει την κατάργηση του πάρκου; Το πάρκινγκ είναι υπόγειο, το πάρκο παραμένει. Αν είναι τσιμέντο, εδώ είναι το σώμα για να μη δώσει συνέχεια στο έργο. Να ξέρουμε τι λέμε. Αμφισβητούμε μελέτες, αμφισβητούμε υπηρεσίες, αμφισβητούμε εργαζόμενους. Δεν παίρνουμε απόφαση να κάνουμε το έργο αλλά να προχωρήσει η επόμενη φάση. Θα κάνει μία καινούρια πρόταση η μοναδική εταιρεία από αυτό τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό. Αν αυτή η πρόταση δε μας καλύπτει, το βλέπουμε. Όταν θα έρθει η πρόταση της εταιρείας, να δούμε τι προβλέπει η οικονομοτεχνική μελέτη για να δούμε ποιες εξωτερικές θέσεις απαιτεί, γιατί τέθηκε και αυτό το θέμα. Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η εισήγηση της υπηρεσίας, και αν δε μας καλύπτει αργότερα το έργο δεν το ψηφίζουμε.
Το λόγο έλαβε ο κος Λαμπάκης. Ανέφερε ότι το το έργο θα γίνει όχι με χρήματα του Δήμου. Ακόμα, κάνοντας μία μομφή και προς τον πρόεδρο του ΔΣ, ανέφερε ότι πρέπει να διατηρήσουμε περιορισμό χρόνου για να συζητάμε και θέματα που χρειάζονται χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε επί της ουσίας για ένα καθαρά διαδικαστικό θέμα, αν συμφωνούν ή διαφωνούν επί της διαδικασίας και της αποδοχής της ενστάσεως. Αν θέλετε να ακολουθήσω την ανακολουθία σας και να μιλήσω επί της ουσίας, θα σας πω μόνο ετούτο, ότι δεν είδατε την μελέτη για την ανάπλαση του χώρου επάνω όπου θα είναι για τους δημότες χωρίς κανένα αντίτιμο γιατί αν βλέπατε τη μελέτη θα υπαναχωρούσατε. Το 2006 έλεγα όχι στη συγκεκριμένη λύση και έλεγα ναι στα μικρά περιφερειακά πάρκινγκ. Το 2006 άλλαξα και επί 4 χρόνια έχω αυτή την άποψη και μάλιστα διαφοροποιημένη με την υπόγεια σύνδεση του αυτού του πάρκινγκ με το υπέργειο στο χώρο της παραλίας. Εάν δεν παρακολουθείτε τα προγράμματα των παρατάξεων λυπάμαι πάρα πολύ.
Όλα τα έγγραφα που μοιράστηκαν στους δημοτικούς συμβούλους, παρατίθενται παρακάτω: