πάμε μπροστά

Δευτέρα

28

Φεβρουάριος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 28/2/2011 ζωντανά!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Οικονομικά δήμου

Από εδώ θα σας πληροφορούμε για τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες των θεμάτων του ΔΣ της 28/2/2011.

Γίνεται μία πρώτη προσπάθεια ζωντανής αναμετάδοσης των όσων συμβαίνουν στην αίθουσα του ΔΣ.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

===========

Σημείωση: Η παρούσα ανάρτηση διορθώθηκε την 1/4/2016 στις 17:40 καθώς το plugin που χρησιμοποιήθηκε για το live blogging μάλλον έχει πρόβλημα. Σταδιακά θα αποκατασταθούν όλες οι αναρτήσεις “ζωντανών μεταδόσεων” που δε λειτουργούν. Αν βρίσκετε κάτι που δε λειτουργεί, στέλνετε ένα email στο pamemrpostaATgmail.com

18:19:46
Αρχίζει η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων.

18:38:24
Μοιράζονται οι εισηγήσεις των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων στους δημοτικούς συμβούλους.

18:41:52
Ο πρόεδρος του ΔΣ ξεκινά την καταμέτρηση των παρόντων και απόντων δημοτικών συμβούλων.

18:42:57
Άρχεται η συνεδρίασις!

18:46:50
Θέμα προ ΗΔ – Η μη μεταφορά του αστυνομικού τμήματος των Φερών σε ακίνητο εκτός της πόλης των Φερών.

Υπάρχει ομόφωνη πρόταση/ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Φερών για το συγκεκριμένο θέμα. Στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί οικόπεδο από τον πρώη δήμο Φερών στην αστυνομία για τη δημιουργία κέντρου συνοριοφυλακής και μόνο.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

18:48:55
Θέμα προ ημερησίας διάταξης – Αίτηση από το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο μουσουλμάνων Αλεξανδρούπολης που ζητά 1.000 ευρώ προκειμένου να θέσει σε λειτουργία ένα φορτηγάκι που τους έχει γίνει δωρεά.

Ο κος δήμαρχος διευκρινίζει ότι αφορά άδεια αυτοκινήτου που θα μετατραπεί σε νεκροφόρα για να μεταφέρει τους νεκρούς. Μέχρι τώρα η μεταφορά γινόταν σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Ο κύριος δήμαρχος τονίζει ότι αυτό γίνεται κατ’εξαίρεση.

18:50:42
Ο κ. δήμαρχος τόνισε ότι τα μόνα αιτήματα που θα εγκριθούν για αποκριάτικες επιχορηγήσεις θα είναι αυτά για το καρναβάλι σε Τραϊανούπολη,  Αλεξανδρούπολη και Φέρες.

Όλα τα άλλα αιτήματα, λόγω της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, απορρίπτονται.

Ο αντιδήμαρχος κος Ξανθόπουλος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης θα κοστίσουν περί τα 1.000 ευρώ.

Οι προηγούμενες αποφάσεις για επιχορήγηση εκδηλώσεων σε Μάκρη και Αισύμη κόβονται, η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην επιχορηγήσει καμία άλλη αποκριάτικη εκδήλωση φέτος πλην των πιο πάνω τριών.

18:52:25

Θέμα προ ΗΔ – Εισήγηση του δημάρχου για ψήφισμα περί μη κατάργησης του γυμνασίου του Πέπλου ή οποιουδήποτε άλλου σχολείου στην περιοχή μας.

Η δημοτικές κοινότητες Πέπλου και Φερών συνηγορούν και αυτοί να μη μετεφερθεί το σχολείο.

Ο κος Θεοδώρου διευκρίνησε ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η μη κατάργηση σχολείων στις παραμεθόριες περιοχές, οπότε καλύπτεται και ο Έβρος.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι έχει άλλη πληροφόρηση, ότι σε Γυμνάσια κάτω των 25 παιδιών καταργούνται και συγχωνεύονται με άλλα και κάτω από 30 σε λύκεια.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

18:54:22
Ενημέρωση δημάρχου – Στελέχωση επιτροπών εν εξελίξει έργων

Έχει μοιραστεί ένα αντίγραφο απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία ήδη λειτουργεί και έχει συνέλθει 3 φορές. Ορίστηκαν ένας υπηρεσιακός και ένας αιρετός παράγοντας από τη συμπολίτευση σε κάθε επιτροπή.

Ο κος δήμαρχος ζητά από ένα μέλος (αιρετό ή μη) για τη στελέχωση 30-40 επιτροπών που αντιστοιχούν σε διάφορα έργα από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

18:57:30
Ενημέρωση δημάρχουΕργασίες στο παλιό δημαρχείο

Προχωρούν οι εργασίες στο παλιό κτίριο του Δήμου. Εργάζονται εκεί 20-30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων που ήρθαν από το εργοστάσιο Θράκη ΑΕ των Φερών.

Στο κτίριο αυτό θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίας του δήμου, η πολεοδομία της νομαρχίας, το ένα ΚΕΠ από τα δύο (το άλλο θα μεταστεγαστεί εκεί που είναι ο αθλητικός οργανισμός στο κέντρο νεότητας, απέναντι απ’το γήπεδο Φώτης Κοσμάς), το ληξιαρχείο, το γραφείο εκδόσεως βεβαιώσεων αλλοδαπών και το γραφείο εκδόσεως βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας.

Στο κεντρικό κτίριο θα εξαπλωθούν οι τεχνικές υπηρεσίες, θα δοθεί από ένα γραφείο στις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ένα στις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να ασκούν με αξιοπρέπεια το αντιπολιτευτικό τους έργο.

Ο ίδιος αύριο το πρωί αναχωρεί για Αθήνα μαζί με την κα Μπρίκα και τον κ. Μαστορόπουλο για να επισκεφθούν το υπουργείο περιβάλλοντος με θέμα την επέκταση του σχεδίου πόλης στη Χιλή και το πάρκο Παρμενίωνα.

Ο κος Αγγλιάς ενημέρωσε ότι η Φιλαρμονική του δήμου θα μεταστεγαστεί στο ΚΕΠΑΚΥ.

19:02:10
Ενημερώσεις δημάρχου

Ευχαρίστησε όλους τους αντιδημάρχους και τους προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων για τις πρώτες 60 ημέρες διακυβέρνησης του δήμου, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Special Olympics

Σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής των Special Olympics. Θα διοργανωθεί απ’το δήμο η λαμπαδηδρομία και η υποδοχή 470 μελών των αποστολών Βουλγαρίας και Ρωσίας. Ο δήμος θα παραχωρήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και θα παραθέσει ένα γεύμα στις 18/6/2011 στους 50 λαμπαδηδρόμους.

Ο κος Θεοδώρου έλαβε το λόγο και ανέφερε ότι θα γίνουν 19 αθλήματα στην Αλεξανδρούπολη. Ζήτησε να γίνει η κατάλληλη διαφήμιση και σύντομα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις να στολιστούν με το σήμα των αγώνων.

Στις Φέρες θα γίνει η αφή της φλόγας.

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι από μελλοντικό δημοτικό συμβούλιο θα αφιερωθούν οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων στους συγκεκριμένους αγώνες.

19:05:28
Ενημέρωση κ. δημάρχου για τα οικονομικά του δήμου.

Ο κος δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας πως είχε υποσχεθεί στον εαυτό του, τους συνδημότες μας και στην έννοια και το θεσμό του δικαίου ότι θα διερευνήσει όλα τα δεδομένα που ακούστηκαν προεκλογικά από τις τότε παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο κος Σεραφειμίδης ρώτησε αν προσκαλέστηκε κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση για να βοηθήσει στην έρευνα και να έχουμε μία ακριβή εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι η διερεύνηση έγινε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, τον ίδιο και από μεγάλη ομάδα στελεχών. Ότι είχαμε να μάθουμε από την απελθούσα δημοτική αρχή, το μάθαμε, δηλαδή τίποτε. Εφόσον έχει εκλεγεί δε βλέπει το λόγο γιατί έπρεπε να καλέσει κάποιον από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η ενημέρωση θα γίνει εδώ στο σώμα, τιμώντας τους συναδέλφους, και δεν πήγε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

19:07:04
Ο κος δήμαρχος συνεχίζει…
Η μαύρη τρύπα του δήμου Αλεξανδρούπολης προσδιορίζεται περίπου στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα τρία νούμερα που απαρτίζουν αυτό το ποσό είναι περίπου ίδια στο ύψος και είναι οι απαιτήσεις των προμηθευτών, περίπου στα 8 εκ. ευρώ. Το άνοιγμα προς τους δημότες που διοικούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι τρομακτικό. Δεν είναι δυνατόν να διοικείς δημότες και να τους οφείλεις 8 εκ. ευρώ.

19:09:07
Άλλα 8 εκ  ευρώ περίπου αφορούν απλήρωτα έργα των προηγούμενων ετών, που σημαίνει ότι όση ΣΑΤΑ έρχεται τα ερχόμενα δύο χρόνια θα πηγαίνει σε εκείνα τα έργα, καλά ή κακά. Εμείς ως καινούρια δημοτική αρχή δε θα αγγίζουμε ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή η δημοτική αρχή θα διοικήσει μόνο ενάμιση χρόνο, όλο το 2013 και το μισό 2014.

Τα δάνεια , μαζί με τα 980 χιλ. ευρώ του κολυμβητηρίου, ανήλθαν στο ποσό των 9 εκ. ευρώ περίπου με τοκοχρεολύσιο 1,380 εκ. ευρώ ετησίως. Από αυτά τα δάνεια τα 6 εκατ. ευρώ συντελέστηκαν το 2010.

Ο προϋπολογισμός που γίνεται από μία χρηστή διοίκηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τις ανάγκες δαπάνης, αλλά και τη δυνατότητα είσπραξης των εσόδων. Η δημοτική αρχή πήγαινε ανάποδα. Έκανε προϋπολογισμό εξόδων που έπρεπε να κάνει και μετά κοιτούσε τα έσοδα. Αυτό δεν είναι χρηστή διοίκηση.

19:10:48
Για όλα τα παραπάνω θα κληθεί ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης.
Αργότερα θα αναφερθεί και στις αναθέσεις.

Το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κος Ξανθόπουλος.

19:13:13
Εισήγηση κου Ξανθόπουλου, αντιδημάρχου οικονομικών, για τα οικονομικά του δήμου.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση που σηματοδοτεί το σήμερα και το αύριο για το δήμο της Αλεξ/πολης, που προδιαγράφει την προτεραιότητα να ασκηθεί μία αυστηρή περιοριστική πολιτική σε όλους τους τομείς, που προδιαγράφει την αναγκαιότητα αναζήτησης άμεσα βραχυπρόθεσμων εσόδων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, η δημοτική αρχή σας την εκθέτει όσο μπορεί πιο παραστατικά και μεγαλύτερη λεπτομέρεια, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες, πρέπει αυτή η κατάσταση να είναι η βάση όλων των αποφάσεων που παίρνουμε και γιατί αυτή η κατάσταση καθορίζει την πορεία βιωσιμότητας και λειτουργίας του δήμου.

Αρχικά αναφέρουμε το χρέος & τις οφειλές έναντι τρίτων.

Αυτό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

1) Τις βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές (δηλαδή είναι ληξιπρόθεσμες, δεν αμφισβητείται η νομική τους υπόσταση και είναι προσδιορισμένες επακριβώς ως προς το ύψος τους)
Στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 8.018.423 ευρώ.

Για τα 7.365.513 ευρώ, που αναλύονται προς προμηθευτές 3.314.000 περίπου, προς κατασκευαστές έργων πληρωτέων μέσω δανείων 19.000 ευρώ, προς κατασκευαστές πληρωτέων μέσω ΣΑΤΑ 3.014.000 περίπου ευρώ,  σε κατασκευαστές έργων πληρωτέων από το πρόγραμμα Θησέας 308.000 ευρώ, σε κατασκευαστές έργων πληρωτέων μέσω από το υπουργείο εθνικής παιδείας 98.000 ευρώ, σε προσωπικό (αιρετούς και συμβασιούχους) 588.000 ευρώ και σε λοιπές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) που είναι 122.000 ευρώ, έχουν εκδοθεί εντάλματα αλλά δεν πληρώθηκαν, ακυρώθηκαν και θα επανεκδοθούν και θα αποτελέσουν οφειλές του νέου προϋπολογισμού.

Για τα υπόλοιπα 652.000 εκ. ευρώ, που αφορούν χρέη σε κατασκευαστές έργων πληρωτέα μέσω της ΣΑΤΑ  492.000 ευρώ, κατασκευαστές έργων από ιδίους πόρους 119.000 ευρώ, και κατασκευαστές έργων που θα πληρωνόταν από το τίμημα εκποίησης ακινήτων 40.000 ευρώ, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα εντάλματα, υπάρχουν όμως λογαριασμοί, έχουν γίνει οι επιμετρήσεις, δεν εκδόθηκαν παραστατικά επειδή οι εκδότες ήθελαν να αποφύγουν ή αδυνατούσαν να πληρώσουν το ΦΠΑ ή άλλους παρακρατημένους φόρους.

19:17:42
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι:

2) βέβαιες και ανεκκαθάριστες οφειλές, αυτές δηλαδή που είναι βραχυπρόθεσμα απαιτητές, δεν αμφισβητείται η νομική τους υπόσταση αλλά δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος τους.

Στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 2.875.000 ευρώ. Αναλυτικά αφορούσαν οφειλές έργων που εντάχθηκαν στη ΣΑΤΑ 2.788.000 ευρώ και οφειλές έργων που εντάχθηκαν σε ίδιους πόρους 205.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα που είναι σε εξέλιξη, ένα μέρος τους έχει αποπερατωθεί μέσα στο 2010 και το υπόλοιπο προβλέπεται να αποπερατωθεί μέσα στο 2011.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το 2010 καταρτίστηκε, επί της ουσίας, ένας ελλειμματικός ισολογισμός μέσα από την υπερεκτίμηση των εσόδων και το, για λόγους σκοπιμότητας, λανθασμένο τρόπο σύνταξης.

Αντί η δημοτική αρχή να τηρήσει τις αρχές που έρχονται κάθε έτος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, να τηρήσει τις αρχές της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού που πρέπει να διέπουν έναν προϋπολογισμό, να προσδιορίσει πρώτα τα έσοδα από τις νομοθετημένες πηγές (τακτικά και έκτακτα) στο πραγματικό ύψος απόδοσής τους (το οποίο βγαίνει από απολογιστικά στοιχεία προηγουμένων ετών), στη συνέχεια να αφαιρέσει τις ανελαστικές δαπάνες (έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργικά) και ότι απομένει σαν υπόλοιπο να προσδιορίσει την πολιτική της, λειτούργησε ανάποδα.

Ο δήμος προσδιόρισε κωδικούς εξόδων σε τέτοιο ύψος που μετά για να τους καλύψει πήγε σε υπερτιμημένα έσοδα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κινούμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κυρίως όμως και οι αιρετοί μέσα σε αυτά τα πλασματικά πλαίσια των κωδικών εξόδων, δημιούργησαν τέτοιες υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

Η τρίτη διαπίστωση, αναφέρεται στο:

3) Εργασιακό κόστος,

…όπως αυτή διαμορφώνεται σε σχέση με τα τακτικά έσοδα του δήμου και όπως ξέρουν όλοι είναι η ασφαλιστική δικλείδα για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, την επιβίωση ενός οικονομικού οργανισμού.

Τα τακτικά έσοδα του 2010 κυμάνθηκαν γύρω στα 14.500.000 ευρώ, και μιλάω για αυτά που έχουν εισπραχθεί.
Οι καταβληθείσες αποδοχές σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό ήταν περίπου 9.500.000 ευρώ περίπου.
Το ποσοστό του εργασιακού κόστους στα τακτικά έσοδα έφτασε στο 66%.

Να σημειώσω εδώ ότι από τα 9,5 εκατ. ευρώ, περίπου τα 2,4 εκατ. ευρώ ήταν αποδοχές ή αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε μη μόνιμο προσωπικό.

19:22:11
4) Αποτελεσματικότητα της ασκηθείσης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά την είσπραξη των απαιτήσεων και τη δημιουργία των υποχρεώσεων.

Είναι γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο εισπρακτικός μηχανισμός του δήμου στον βαθμό που έπρεπε. Δεν έγινε ταυτοποίηση οφειλετών, δεν ελήφθησαν μέτρα που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, δε γινόταν συμψηφισμοί και σε ότι αφορά τις δαπάνες κινηθήκαν σε υποχρεώσεις στα πλαίσια των πλασματικών κωδικών και πολλές φορές πέρα απ’αυτόν.

Θα σας πω ότι υπάρχει έγγραφο υπογεγγραμμένο από αιρετό που αναγνωρίζει αναληφθείσα δαπάνη και συνεχώς επί 1,5-2 χρόνια παρότρυνε τον προμηθευτή να μην εκδώσει παραστατικό μέχρις ότου βρεθεί (κωδικός).

Υπάρχουν εργασιακές σχέσεις που δεν είναι αποτυπωμένες και οφείλονται εισφορές.

5) Δανειοληπτική κατάσταση δήμου
Το υπόλοιπο του κεφαλαίου της 31/12/2010 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν 7.775.000 ευρώ. Το υπόλοιπο κεφαλαίου δανείων από τράπεζες εμπορικές ήταν 375.000 ευρώ. Σύνολο 8.150.000 ευρώ. Τα καταβαλλόμενα τοκοχρεολύσια ανέρχονταν σε 1.275.000 ευρώ ετησίως.

Από αυτό το ποσό των 8.150.000 ευρώ που ήταν σε κεφάλαιο δανειακό, τα 5.736.000 ευρώ ήταν δάνεια που είχαν συναφθεί μέσα στο 2010 και αυτά επιβάρυναν τα τοκοχρεολύσια κατά 775.000 ευρώ το χρόνο.

Αν σε αυτά προσθέσουμε το δάνειο των 950.000 ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε ακόμη, τότε τα ποσά διαμορφώνονται σε 9.130.000 ευρώ τα δάνεια, αυτά που συνήφθησαν το 2010 σε 6.716.000 ευρώ και τα τοκοχρεολύσια σε 1.307.000 ευρώ.

Αυτά παρακρατούνται από τους αυτοτελείς πόρους τους μηνιαίους ΚΑΠ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

6) Χρηματικό υπόλοιπο
Στις 31/12/2010 το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου ήταν σε γενικά ανειδίκευτα έσοδα 400.000 ευρώ, σε έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα 282.000 ευρώ και σε ειδικευμένα 452.000 ευρώ, σύνολο 1.135.000 ευρώ

7) Αναξιοπιστία του Δήμου
Το γεγονός ότι αρνούνται να συναλλαχθούν με το δήμο σχεδόν το σύνολο των προμηθευτών φαίνεται ότι δεν προθημοποιήθηκε κανείς να συμμετάσχει σε κανένα διαγωνισμό. Αυτό έγινε εμφανές στο διαγωνισμό για τα καύσιμα. Έχουμε προσφυγές σε δικαστήρια και στο συνήγορο του πολίτη.

Προτού κλείσω για το δήμο Αλεξανδρούπολης, θα ήθελα να πω ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, κυρίως όμως η υλοποίησή του σε ότι αφορά τα έργα που εντάσσονται στη ΣΑΤΑ ή τα έργα που θα πληρωθούν από ίδιους πόρους, παγώνει για τη μεν ΣΑΤΑ για 2 χρόνια για δε τα έργα που θα ενταχθούν σε ίδιους πόρους είναι αβέβαιο, για τουλάχιστον μία δεκαετία δεν μπορούμε να κάνουμε έργο με ιδίους πόρους.

Τα νούμερα αυτά προκύπτουν, σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ, αν δούμε τη διαχρονική εξέλιξή της την τελευταία πενταετία. Ο μέσος όρος που δινόταν στο δήμο ήταν 3.785.000 ευρώ. Σήμερα οι οφειλές για τη ΣΑΤΑ είναι 6.279.000 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι οι αυτοτελείς πόρου μειώθηκαν κατά 18% του 2010 σε σχέση με το 2009, όπως είναι γεγονός ότι δε δόθηκε η τελευταία δόση του 2010 της ΣΑΤΑ (το τελευταίο τρίμηνο). Αυτό δε λέει όμως τίποτε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί το γεγονός της μείωσης ήταν γνωστό, το ξέραν όλοι και μπορούσαν να το δούνε αφού όλοι ξέρανε από τις αρχές του 2010 ότι είχαμε περιστολές, αλλά αυτό φαινότανε και από τις δόσεις που έρχονταν μηνιαίως. Έπρεπε να προσαρμοστεί η πολιτική σε αυτά τα δεδομένα. Το γεγονός ότι δε δόθηκε η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ, που υπολογίζονταν γύρω στα 800.000 ευρώ, δεν αλλοιώνει την κατάσταση.

19:23:39
Μέσα στις οφειλές που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν περιλαμβάνονται τα έργα που χρηματοδοτούνται από ειδικά προγράμματα όπως ο Θησέας, τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ταμείων, τα έργα που χρηματοδοτούνται από ΟΣΚ, κλπ. διότι σε αυτά η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και δεν υπολογίζονται στο χρέος.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Οφειλές άμεσα απαιτητές (ληξιπρόθεσμες) 7.691.000 ευρώ

Οφειλές απαιτητές βραχυπρόθεσμα     2.869.000 ευρώ (είναι τα συνεχιζόμενα έργα)

Τοκοχρεωλυτικές δόσεις ετήσιες  807.000 ευρώ (λόγω των δανείων που έγιναν μέσα στο 2010)

Δάνεια που έγιναν μέσα στο 2010  6.716.000 ευρώ.

Από αυτό αφαιρείται το χρηματικό υπόλοιπο που ήταν μέσα στο ταμείο, περίπου 1.000.000 ευρώ, και βγαίνει το συνολικό χρέος.

19:25:18
Χρέη δήμου Τραϊανούπολης:

Εδώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν συγκρίνει κανείς αναλογικά.

Οι πάσης φύσεως βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές στο δήμο Τραϊανούπολης την 31/12/2010 ήταν 305.000 ευρώ. Από αυτά, προμηθευτές αφορούσαν τα 215.000 ευρώ και έργα-μελέτες 90.000 ευρώ.

Οι πάσης φύσης βέβαιες και ανεκκαθάριστες οφειλές (δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένο το ύψος είναι όμως βεβαιωμένη η νομική τους υπόσταση) είναι 687.000 ευρώ. Από αυτά σε προμηθευτές 107.000, σε έργα 320.000, λοιπές οφειλές-επιδοτήσεις πρώτης κατοικίας 172.000 και καταλογισμού δικαστικών αποφάσεων 186.000 ευρώ, σύνολο περίπου 1.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός εσόδων ανερχόταν σε 1.000.000 ευρώ περίπου.

Το ύψος των δανείων την 31/12/2010 ήταν 386.000 ευρώ.

Τα τακτικά έσοδα ήταν 1.171.000 ευρώ και το κόστος εργαζομένων 480.000 ευρώ, άρα το εργασιακό κόστος ανέρχονταν περίπου στο 41%.

Απ’ότι βλέπετε ο δήμος Τραϊανούπολης μας έστειλε ισολογισμό ισοσκελισμένο σε χρέη και σε τακτικά έσοδα.

19:26:40

Τελευταίος ο Δήμος Φερών, για να κλείσουμε λίγο ευχάριστα και αισιόδοξα. Μια πολιτική συνέπειας και συνέχειας μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η πολιτική αυτή είναι διαχρονική και αποτελεί τιμή σε όσους διαχρονικά διοίκησαν το δήμο Φερών.

Την 31/12/2010 οι οφειλές ήταν 366.000 ευρώ (προμηθευτές 233.000 ευρώ, προσωπικό 1.000 ευρώ, αιρετοί 33.000 ευρώ, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 98.000 ευρώ)

Οι οφειλές σε έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας είναι 82.000 ευρώ αλλά είπα δεν λαμβάνονται υπόψη.

Το εργασιακό κόστος ανέρχεται στο 49%

Χρηματικό υπόλοιπο 493.000 ευρώ δηλαδή κατά τι παραπάνω από τις οφειλές του δήμου.

19:31:16
Το λόγο λαμβάνει ο κ. δήμαρχος.

Όλα αυτά τα οποία ανεγνώσθησαν θα πάνε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.
Μέσα από τη συνέχιση της διερεύνησης των πραγμάτων δούμε την εικονικότητα, ενδεχομένως, κάποιων τιμολογίων και βέβαια θα οδηγηθούμε σε αυτή την περίπτωση και προς τον εισαγγελέα.

Αυτό που θα πάει από αύριο κιόλας στον εισαγγελέα είναι οι απ’ευθείας αναθέσεις. Η νομοθεσία ορίζει 4 περιπτώσεις όπου μία δημοτική αρχή μπορεί να καταφεύγει, πάντα  κατ’εξαίρεση, σε απ’ευθείας αναθέσεις. Ο κανόνας είναι να γίνεται δημοπρασία. Οι εξαιρέσεις είναι κάτω από 45.000 ευρώ (δεν τις δημιουργούμε με κατάτμηση έργων).

Από το 2003-2007 η απελθούσα δημοτική αρχή υλοποίησε 500 απ’ευθείας αναθέσεις από τις οποίες οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα παραληφθεί.

Σε ορισμένα έργα αναφέρεται ότι δεν παραλήφθηκαν λόγω φόρτου εργασίας. Για παράδειγμα αναφέρεται έργο με ημερομηνία βεβαίωσης περαίωσης 27/5/2003, ημερομηνία προβλεπόμενης παραλαβής 27/8/2004 (σήμερα έχουμε 2011) και στις παρατηρήσεις αναγράφεται “Δεν παραλήφθηκε λόγω φόρτου εργασίας”.

Σε όλα αυτά τα έργα μέχρι το 2007 υπάρχει ένας επιβλέπων.

Για τα χρόνια του 2006-2007, όντας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο ίδιος κατέθεσε, για πρώτη φορά στη ζωή του, μηνυτήρια αναφορά. Αφορούσε 200 έργα με απευθείας αναθέσεις της διετίας 2006-2007. Αυτή η υπόθεση προχώρησε με την κύρια ανάκριση (είναι κακουργηματική αφού ήταν πάνω από 75.000 ευρώ). Έχω πληροφορηθεί ότι έχει περαιωθεί η κύρια ανάκριση και βρίσκεται στα χέρια του συμβουλίου εφετών στην Κομοτηνή προκειμένου να παραδοθεί στο ακροατήριου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης.

19:33:01
Την τετραετία 2007-2010 έγιναν 449 απευθείας αναθέσεις (κάτω από 45.000 ευρώ) όταν από έναν δήμο αντίστοιχο με την Αλεξανδρούπολη έχει στην τετραετία 15-20 απευθείας αναθέσεις.

Το 2007    79 αναθέσεις ύψους 1,2 εκ. ευρώ
Το 2008 104 έργα ύψους 2 εκ. ευρώ
Το 2009 155 αναθέσεις ύψους 3,8 εκ ευρώ
Το 2010  111 αναθέσεις ύψους 2,225 εκ ευρώ

Σύνολο 2007-2010:

9.194.601 ευρώ απευθείας αναθέσεις

19:37:16
Στις απ’ευθείας αναθέσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Γίνεται ένας διαγωνισμός  που δημοσιεύεται σε δύο τοπικές εφημερίδες. Μετά από μία προθεσμία που ορίζεται, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον με τις προσφορές τους.

Ενδεικτικά, ο κ. δήμαρχος αναφέρει για 2 έργα του 2009 και 2010.

Στην εφημερίδα Επαρχιακός Τύπος, με την ένδειξη Κυριακή 26/7/2009 έχουν δημοσιευτεί 14 διαγωνισμοί έργων με απευθείας ανάθεση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.
Αφορούν καθαρισμούς ρεμάτων, συντήρηση κοιμητηρίων κλπ (όλα 45 χιλιάδες συν 5 ΦΠΑ σύνολο 50.000 ευρώ το καθένα)
Η προσπάθεια της απόκρυψης σε αυτόν το διαγωνισμό προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται περί μίας δημοσίευσης σε ένα και μοναδικό φύλλο μίας εφημερίδας που δεν εκδίδεται την Κυριακή.

Πήγα στην εφημερίδα και ζήτησα βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα κυκλοφορεί από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο όλα αυτά τα 30 χρόνια. Έχει και κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι όπως:
1) προθεσμίες δημοσιεύσεων διακηρύξεων – εδώ δεν έχουμε καμία προθεσμία, είναι απευθείας αναθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, μπορούμε να το κάνουμε 15 μέρες πριν ή μετά.
2) Έκτακτης επικαιρότητας – δεν έγινε κανένας πόλεμος, εκλογές
Σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις η εφημερίδα εκδίδει φύλλο Κυριακής. Δεν εμπίμπτει η συγκεκριμένη περίπτωση σε καμία εξαίρεση.

Άρα λοιπόν είναι φαεινότερο απ’το φως ότι αυτές οι 14 αναθέσεις μπήκαν σε ένα φύλλο της Κυριακής προκειμένου να πάρουν 14 εργολάβοι σε συνεργασία με τον κο δήμαρχο και δεν ξέρω με ποιόν άλλο (θα το δείξει η δικαιοσύνη) να πάρουν αυτά τα έργα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

19:39:24
Δε σκέφτηκαν σε όλα αυτά τα έργα να βάλουν άλλα ποσοστά έκπτωσης 2%, 8%, 13%, 5%, 9%.

Όλα τα τα έργα του 2009 έχουν έκπτωση:
ο μεν πλειοδότης 2%, και ο μειοδότης 1%, ή
ο πλειοδότης 3% και ο μειοδότης 2%.
Αυτό δείχνει μία πλήρη εικονικότητα και μία πλήρη συμπαίγνια.

Σε ένα έργο ασφαλτοστρώσεων βλέπω έκπτωση 20%. Δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα το Σάββατο, πάλι στον Επαρχιακό Τύπο. Οι δύο που χάσαν είναι 1% και 2% ο άλλος. Κάποιος τρίτος είδε τη δημοσίευση και πήγε και έδωσε προσφορά.

19:40:55
Αυτό σημαίνει ότι 9 εκ ευρώ έχουν δοθεί με 1-2% έκπτωση. Παλαιότερα τα έργα έπαιρνε πάγια η ΑΝΕΤΑ με 3% έκπτωση.

Σε ένα έργο χωματουργικό θα μπορούσαμε να είχαμε 50% έκπτωση. Πρέπει να δούμε πώς εκτελούσε τα έργα η ΑΝΕΤΑ μετά που τα έπαιρνε με την έκπτωση 3%. Το έδινε με πρόχειρο διαγωνισμό σε άλλους εργολάβους και με πόση έκπτωση; Να δούμε τι γινόταν εκεί, δε λέω ότι γινόταν κάτι κακό.

19:43:16
Ο δήμος Αλεξ/πολης στα 8 χρόνια (2003-2010) από τα 1.000 περίπου έργα που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις με εκπτώσεις από 1-3%, αν σκεφτούμε ότι οι εκπτώσεις συνήθως κυμαίνονται κατά μέσον όρο στο 30% στα οικοδομικά, 40% στα ασφαλτικά και 50% στα χωματουργικά και αν αφαιρέσουμε ένα 18% εργολαβικό όφελος, με το μέσο όρο έκπτωσης 40% προκύπτει ότι έχασε περίπου 3,8 εκατ. ευρώ τα οποία θα έμεναν στα ταμεία του δήμου αν γινόταν σύννομα οι διαγωνισμοί με τις εκπτώσεις που κυκλοφορούν στην αγορά.

19:45:41
Τα χρήματα αυτά πήγαν ή στις τσέπες όλων όσοι ενεπλάκησαν και μεθόδευσαν όλα αυτά ή προς εργολάβους ή προς τρίτους διαμεσολαβητές.

Δημιούργησαν κακουργηματικές πράξεις απιστίας, απάτης και υπεξαίρεσης και όλα αυτά θα πάνε απευθείας για μηνύσεις στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης και στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

Θα γίνουν και αγωγές αποζημιώσεως για να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στους δημότες της πόλης. Με τα χρήματα αυτά κτίζαμε 3 ολόκληρα σχολεία ή κάναμε την ανάπλαση της παραλίας.

Πέρασαν 2 μήνες, έχω χειροπιαστά στοιχεία και για αυτό θα πάω στον εισαγγελέα.
Νομίζω ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να φύγει η στάμπα από πολλούς που είναι τίμιοι και κατηγορούνται άδικα.

19:48:22
Ο πρόεδρος του ΔΣ, κος Αγγλιάς, ανέφερε ότι δε νομίζει να υπάρχει κανείς που διαφωνεί με το να έρθει ελεγκτής δημόσιας διοίκησης στην πόλη.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν τα 23,5 εκατ. που είπε ο κος Λαμπάκης είναι ακριβή, με βάση όσα είπε και ο κος Ξανθόπουλος.

Ο δήμαρχος συμπεριέλαβε το σύνολο των δανείων, απάντησε ο κος Ξανθόπουλος.

19:55:03
Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να είναι παρών και ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Ρώτησε από πού προκύπτει ότι η ΣΑΤΑ είναι 3,7 εκ. ευρώ; Σε κάποια έχει διαφορετικά στοιχεία από αυτά που ανέφερε ο κος Ξανθόπουλος.

Ο κος Αγγλιάς, πρόεδρος του ΔΣ, ρώτησε τον κο Γρηγοριάδη πόσο εκτιμά ο ίδιος ότι είναι το χρέος του δήμου.

Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά αν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων.

Ο κος Ξανθόπουλος απάντησε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα συνεχιζόμενα 81 έργα έγιναν εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες για το τι υποχρεώσεις θα δημιουργηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών.

19:59:06
Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε τη διαχρονική εξέλιξη της ΣΑΤΑ και ότι τα νούμερά του είναι από την υπηρεσία του δήμου.

Ο κος Λασκαράκης δήλωσε ότι δεν άκουσε τίποτε σχετικά με τις επιδοτήσεις ύψους 50.000 ευρώ το μήνα σε συλλόγους. Περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο κάνει 4,8 εκ. ευρώ για 8 χρόνια.
Ρωτά αν έγινε απολογισμός των δράσεων αυτών. Πάντα ψήφιζε εναντίον των χρηματοδοτήσεων αυτών, ενώ ο δήμαρχος ήταν πάντα υπέρ.
Σχετικά με το θέμα της διακήρυξης ο κος Λασκαράκης ανέφερε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης συγκεκριμένα έργα που δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία δημοσιότητας που προβλέπεται.
Θα προσκομίσει τα στοιχεία ια τα συγκεκριμένα έργα στον κο Δήμαρχο.

20:01:50
Ο κος Λασκαράκης είπε ότι παρά την ενημέρωση που έλαβε, δε θα σιωπήσει απέναντι στην πολιτική ευθύνη του Δημάρχου τα περασμένα έτη.

Ο κος Λαμπάκης ανέφερε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες στις χρηματοδοτήσεις των συλλόγων και σωματείων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ κος Αγγλιάς δίνει το λόγο στον απερχόμενο αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Τραιανούπολης κ. Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του τέως δημάρχου κου Αλεξανδρή, εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν ερωτήθηκε ποτέ για τον έλεγχο που έγινε.

20:06:20
Ο κος Δημητριάδης, ανέφερε ότι αν υπάρχουν “λαμόγια” του Αλεξανδρή πρέπει να πάνε στη δικαιοσύνη για να τελειώνουμε, και αυτό είναι κάτι που ακούει από τον κόσμο.

Ο κος Ξανθόπουλος διευκρίνησε ότι όλα τα στοιχεία ήρθαν από υπηρεσιακούς παράγοντες. Όταν θα φύγει από τη θέση του ο ίδιος, θα νιώθει πολύ ήσυχος με τη συνείδησή του.

Ο κος Κοζάρης, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, έχοντας την ευθύνη να κάνει την απογραφή των 3 δήμων, ανέφερε ότι στο δήμο Τραϊανούπολης ήταν όλα διαλυμένα. Δε γνώριζαν την περιουσία τους, τα χωράφια, τα κτιριακά.
Δεν υπήρχε πρωτόκολλο καταστροφής για τα πάγια και στους τρεις δήμους. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τη φυσική απογραφή που έγινε στο Δήμο Τραιανούπολης, υπάρχουν διαφορές στα πάγια. Εδώ και 40 μέρες έχουν στείλει 15 υπαλλήλους στο δήμο Τραϊανούπολης, όπου δεν υπήρχε ούτε διπλογραφικό σύστημα.
Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν κατά του δήμου γιατί δεν παρέστη δικηγόρος από πλευράς του δήμου.

20:12:01
Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γίνει νοικοκύρεμα.

Ο κος Φαλέκας είπε ότι έκανε αντιδήμαρχος το 1999 και ζήτησε να τελειώσει η απογραφή και να βγουν όλα στο φως.

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι δεν αποδόθηκε ευθέως καμία ευθύνη. Θα γίνει έλεγχος και οι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι εκπλήσσεται. Λίγο πολύ τα ξέραμε, τα βλέπαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο. Στην ΑΝΕΤΑ πήγε και σαν μάρτυρας κατηγορίας και σαν κατηγορούμενος γιατί ψήφισε κάποιες από τις αναθέσεις που έγιναν.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και η ευθύνη πρέπει να αναδειχθεί.
Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει θεοποιήσει το κέρδος και τον ανταγωνισμό. Πρέπει να έχουμε τη λογική και το σκεπτικό με τον άνθρωπο στο κέντρο.
Ακούστηκε ένα ποσό των 15 περίπου εκ ευρώ από ίδια έσοδα. Ρωτώ από που προέρχονται και σε τι ποσοστό προέρχονται απ’τους δημότες;

Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από τις επιχορηγήσεις και τα ανταποδοτικά (τα ανταποδοτικά είναι έσοδα από τους δημότες).

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι τα ανταποδοτικά είναι σταθερά αυξανόμενα εκτός από την τελευταία προεκλογική χρονιά.

Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι τα ανταποδοτικά ανέρχονται περίπου 4 εκ. ευρώ το 2010.

20:13:48
Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά ποιές είναι οι απευθείας αναθέσεις των δήμων Τραϊανούπολης και Φερών.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ακολούθησε αντιδικία Κοζάρη-Γρηγοριάδη για το θέμα του μη σεβασμού των χρημάτων των δημοτών.

20:13:48
Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά ποιές είναι οι απευθείας αναθέσεις των δήμων Τραϊανούπολης και Φερών.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ακολούθησε αντιδικία Κοζάρη-Γρηγοριάδη για το θέμα του μη σεβασμού των χρημάτων των δημοτών.

20:23:31
Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι έκανε έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων που έστειλαν οι υπηρεσίες των δήμων.

Ο κος Κατσαντούρας, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, ρώτησε αν συμπεριλήφθηκαν ποσά που κατέβαλλε ο δήμος για εγγυήσεις της ΑΝΕΤΑ.

Ο πρόεδρος Καβησσού ρωτά αν το πλεόνασμα του δήμου Φερών υπάρχει στα ταμεία του δήμου ή αν είναι ανείσπρακτα ποσά.

Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει στα ταμεία.

Ο κος Κιτσικίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του πρώην δημάρχου κου Αλεξανδρή, ρωτά πόσα χρέη άφησε ο κος Αρβανιτίδης και πόσο κόστισε να κλείσει η ΔΕΠΕΑ. Ακόμα είπε ότι θα έπρεπε να είναι εδώ ο πρώην δήμαρχος.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι ο κύριος Κιτσικίδης ήταν υπεύθυνος της ΑΝΕΤΑ και δεν καταλόγισε κάποια προσωπική ευθύνη στον ίδιο. Αν προκύψει ευθύνη θα προκύψει από αλλού.

Ο κος Καρυπίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “μαζί Πάμε Μπροστά”, ρωτά τον κο Δήμαρχο και αντιδήμαρχο οικονομικών: Το ότι δε θα γίνουν έργα ΣΑΤΑ για 2,5 χρόνια αφορά το δήμο Αλεξ/πολης ή και αυτόν των Φερών;

Ο κος δήμαρχος είπε ότι οι Φέρες θα εισπράξουν σύμφωνα με τον καλό τους προϋπολογισμό. Την επιβάρυνση των κακών διαχειρίσεων θα έχουν οι δημότες των δήμων στους οποίους έγινε η κακή διαχείριση.

20:24:51
Ο κος δήμαρχος είπε ότι για τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης που αφορούν 26 ως το τέλος (αφορούν σε παραλαβές παλαιών έργων της ΑΝΕΤΑ) αποσύρονται.

Τα αντίστοιχα θέματα που ψηφίστηκαν στο περασμένο ΔΣ (πάλι παραλαβές έργων της ΑΝΕΤΑ) θα έρθουν σε επόμενο συμβούλιο για να αποσυρθούν και να πάνε όλα στον εισαγγελέα.

20:29:45
Ο κος Λαμπάκης συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα έργα που αφορούν στην περίοδο της ΑΝΕΤΑ δεν παραλαμβάνονται στο εξής και θα πηγαίνουν στον εισαγγελέα.

Ο κος Κιτσικίδης είπε να δούμε και τα έργα 1998-2002 για να δούμε πόσα έργα έγιναν τότε με αναθέσεις. Ζήτησε πρώτα να τους φωνάξει ο δήμαρχος να μιλήσουνε και μετά να πάνε όλα στον εισαγγελέα.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι όσον αφορά την τετραετία 1998-2002 θα έπρεπε να κινήσουν τις διαδικασίες αν υπήρχαν ατασθαλίες.

Ο κος Φουντουκίδης ζήτησε να γίνει παραλαβή του έργου του θέματος 26 που είναι πρόσφατο.

Ο κος Μαστορόπουλος ζήτησε να συζητηθεί και η άρση απαλλοτρίωσης (θέμα 21) τώρα.

20:33:12
Θέμα 21 – Άρση απαλλοτρίωσης – εισηγητής Μαστορόπουλος Διονύσης

Αφορά το ΟΤ 460Β. Ο κος Μαστορόπουλος ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης. Το οικοδομικό τετράγωνο αυτό είναι στην οδό Άβαντος, εκεί όπου υπάρχει μία μάντρα με σίδερα (στο τέλος της οδού Ποιμενίδη).

Το δημοτικό συμβούλιο ή θα απαλλοτριώσει τον χώρο και θα διατηρήσει τον χαρακτηρισμό ως χώρος πρασίνου ή θα τον αποχαρακτηρίσει και θα τον αποδώσει στους ιδιοκτήτες.

20:38:56
Ο κος δήμαρχος είπε ότι έχουμε δεκάδες ακίνητα δεσμευμένα χωρίς χρήματα στο δήμο. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος να δεσμεύει τα ακίνητα για δεκάδες χρόνια χωρίς να τα απαλλοτριώνει ο δήμος. Γενικά είναι κατά της αποδέσμευσης χώρων, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος δε χρειάζεται να γίνει κάτι ιδιαίτερο χρηστικά. Στα 150 μέτρα είναι το φυτώριο και το κολυμβητήριο ως χώρος πάρκου.

Ενώ όλα τα ακίνητα της περιοχής έχουν αξία περίπου 500 χιλ ευρώ ενώ αυτό έχει 80.000 ευρώ. Αν είναι μόνο 80.000 ευρώ το αγοράζουμε αύριο κιόλας. Επειδή όμως τα γειτονικά έχουν μεγαλύτερη αξία δεν ξέρουμε αν έρθουμε σε δικαστική διένεξη θα μπορέσουμε να αγοράσουμε σε αυτή την τιμή.

Ο κος Αγγλιάς πρότεινε να βάλει τα 80.000 ευρώ ο Δήμος για να δεσμεύσει το χώρο για πράσινο.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι τα 80.000 ευρώ είναι πολύτιμα για άλλα πιο πολύτιμα οικόπεδα υπό απαλλοτρίωση για πράσινο.

20:47:18
Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι το 1988 χαρακτηρίστηκαν πολλά οικόπεδα ως χώροι πρασίνου. Οι διαδικασίες είναι πολύ μακροχρόνιες. Αναφέρθηκε στο οικόπεδο του Μάρκου είναι κάτω απ’το 6ο σχολείο.
Ρώτησε αν υπάρχουν 7.000 αιτήσεις για τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει χώρους πρασίνου σαν αντιστάθμισμα στους ημιυπαίθριους.
Ζήτησε να μην κάνουμε αποχαρακτηρισμούς πρασίνου. Να γίνουν επαφές με τον ιδιοκτήτη γιατί τα 80.000 ευρώ θα τον καταστρέψουν.

Ο κος Κογιομτζής συνεχάρη τον εισηγητή για την εισήγησή του.
Ζήτησε για 3η φορά σε θέματα έργων, πχ για αυτό του θέματος 23, οι εισηγήσεις να είναι αναλυτικές και να δίνουν μία εικόνα των έργων.
Ρωτά για το συγκεκριμένο οικόπεδο, που είναι 4 στρ., τι σπουδαιότητα έχει ο χώρος και πόσο περίπου κοστίζει η αγορά του;

Ο κος Μαστορόπουλος ανέφερε ότι βάσει τίτλων ιδιοκτηςσίας είναι γύρω στα 4 στρ. Έχει γίνει απαλλοτρίωση γύρω στα 1 στρ. από τον ΟΣΕ, ενώ 325 τ.μ. πωλήθηκαν. Γύρω στα 1,55 στρ. θα είναι ο χώρος που θα μείνει στον ιδιοκτήτη μετά την τακτοποίηση του οικοπέδου. Όσον αφορά το κόστος του οικοπέδου, η ΔΟΥ το περιγράφει κατά λάθος ως αγρό ενώ είναι οικόπεδο μέσα σε οικοδομικό τετράγωνο. Το διπλανό οικόπεδο κοστίζει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. Δικαστικά μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα μεγαλύτερη τιμή, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν την περίοδο εκδίκασης.

20:48:40
Ο κος Δήμαρχος είπε να αποσυρθεί το θέμα για να γίνει συζήτηση με τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν άλλα 13 οικόπεδα δεσμευμένα για πράσινο.

Ο κος Λασκαράκης είπε να γίνει το συντομότερο ένα ΓΠΣ.

Ο κος Δήμαρχος είπε πως θα γίνει το συντομότερο.

20:57:58
Θέμα 23 – Έγκριση παράτασης του έργου: «Ανάπλαση κέντρου οικισμού Αισύμης»
Εισήγηση κας Μπρίκα

Ζήτησε συγγνώμη για την εισήγηση, αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να είναι αναλυτικότερη.
Η παράταση αφορά την ανάπλαση της πλατείας Αισύμης.

Ο κος Δευτεραίος ζητά να μη δοθεί παράταση γιατί ο στόχος είναι η αύξηση του κόστους κατά 50% ήτοι 250 χιλιάδες περίπου.

Από γυναίκα υπάλληλο της υπηρεσίας (ποιά;) διευκρινίστηκε ότι
η παράταση θα κοστίσει 1.000 ευρώ σε αναθεωρήσεις.

Εγκρίνεται με 8 ψήφους κατά.

21:00:42
Θέμα 24 – Έγκριση παράτασης του έργου: «Ανακατασκευή κτιρίου (πρώην Νοσοκομείο) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από σχολεία» – εισηγήτρια κα Μπρίκα

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι στο συγκεκριμένο έργο υπήρξαν πολλές παρατυπίες και δεν προχώρησε από ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης. Πρέπει να επιστραφεί μία εγγυητική στον εργολάβο ύψους 450.000 ευρώ για να μπορεί να συμμετάσχει σε άλλες δημοπρασίες με τον όρο η εγγυητική αυτή επιστολή να ξαναέρθει στο δήμο με την έναρξη των εργασιών.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

21:02:23
Θέμα 25 – Έγκριση πρακτικού ανοίγματος οικονομικών προσφορών του ανοιχτού διαγωνισμού για την «Προμήθεια απορριμματοφόρων κάδων»
εισηγητής κος Σούλτας Χαράλαμπος

Ζητείται έγκριση του πρακτικού.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 14 – Έγκριση χορήγηση παράτασης για την  «Προμήθεια Πινακίδων σήμανσης» – εισηγητής κος Σούλτας Χαράλαμπος

Ζητείται παράταση με τις ίδιες τιμές.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

21:16:20
Θέμα 2 – Αδελφοποίηση – Συνάντηση  πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ελλάδας και του Δήμου Σοσνόβνυι Μπορ (Ρωσική Ομοσπονδία) – (εισηγ.  Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης)

Πρόκειται για εύπορη πόλη αντίστοιχου μεγέθους με εμάς. Θέλουν να προβούν σε αγορά έκτασης στην Αλεξανδρούπολη για κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους. Μας ανακάλυψαν από παλλινοστούντες.

Θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη σύντομα, να τους ξεναγήσουμε, να τους δώσουμε πακέτα τιμών πό τα ξενοδοχεία μας.

Πέρα της αδελφοποίησης μπορεί να προκύψει όφελος για την πόλη μας και μάλιστα ανέξοδα.

Ο κος Ραπτόπουλος ρωτά αν έχουν αποδώσει επί του πρακτέου παρόμοιες προσπάθειες μέχρι σήμερα (Ανδριανούπολη Τουρκίας, Λακατάμια Κύπρου, κά)

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι δεν έχει κόστος, μπορεί να προκύψει κέρδος.

Ο κος Κολχούρης ανέφερε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν έβρισκαν να δείξουν στους προσκεκλημένους μία καθαρή παραλία της πόλης.

Ο κος Κατσαντούρας ρωτά γιατί δεν αναφέρεται καμία αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΚΕ.

Ο κος Θεοδώρου έλαβε το λόγο και ρωτά για το θέμα της αγοράς χώρου για κατασκηνώσεις, αν μπορεί να γίνει ανταλλαγή περιουσίας των παραλιακών κατασκηνώσεων της Μάκρης με το Στρατό.

Ο κος Δευτεραίος ζητά όταν θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες να μην πάμε στο αεροδρόμιο γιατί δεν ξέρουμε πόσοι θα έρθουν.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι 20 παιδάκια από τη Λακατάμια της Κύπρου υπήρξε πρόβλημα έγκρισης του επιτρόπου για το αεροπορικό κόστος της μεταφοράς τους.

Ο κος Γιαννέλος, αντιδήμαρχος πρασίνου & καθαριότητας, είπε ότι η παραλία του  ΕΟΤ έχει πάρει μπλέ σημαία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου κος Κώστας Κασίδης είπε ότι 24 χρόνια τώρα δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ οι εργαζόμενοι στις ανταλλαγές με τις αδελφοποιημένες πόλεις.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι πραγματικά πρέπει να συμμετέχει ο σύλλογος εργαζομένων. Ανέφερε, ευχαριστώντας τους εργαζομένους του Δήμου για την κοινωνική τους ευαισθησία, το ακόλουθο γεγονός. Στο Μαρκοπούλειο παράγονται 220 μερίδες και μοιράζονται στους φτωχούς της πόλης. Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός του χρειάζεται 50.000 ευρώ για να αντικατασταθεί. Το ΔΣ των εργαζομένων διαπραγματεύεται με τράπεζες ώστε να μεταφερθεί η μισθοδοσία τους σε άλλη τράπεζα με αντάλλαγμα 50.000 ευρώ για το Μαρκοπούλειο.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

21:17:31
Θέμα 3 – Ορισμός μελών Δ.Σ., στην επιτροπή για την άδεια εγκατάστασης ατόμων εκδιδομένων με αμοιβή

Ορίζονται ο κος Τερζής και ο κος Καρυπίδης αναπληρωματικός.

21:19:32
Θέμα 4 Ορισμός Προέδρου στη Δημοτική Επιτροπής Παιδείας σύμφωνα με τον Ν. 1566/85
Θα συμπληρωθούν τα στοιχεία του προέδρου κατά την απομαγνητοφώνηση.

Θέμα 5 – Ορισμός μελών επιτροπής για την κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρέπει να δώσουν οι αρχηγοί των παρατάξεων από ένα μέλος.
Ορίζονται Αγγλιάς, Βαμβακερός, Κατσαντούρας, Κεσεσίδου από τη συμπολίτευση, ο κος Λασκαράκης από την ελάσσονα αντιπολίτευση και ένας από κάθε άλλη παράταξη.

21:29:26
Θέμα 6-11Συγχώνευση ΔΕΤΑ-ΔΗΤΕΑ

Ο κος Λασκαράκης ανέφερε ότι πρόκειται για δημοτική επιχείρηση που έχει μία μετοχή. Το καταστατικό είναι λάθος, πρόκειται για καταστατικό ανώνυμης εταιρείας αντεγραμμένο.
Ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι όχι δημοτικός σύμβουλος.
Η ονομασία δεν του άρεσε και πρότεινε εναλλακτική.

Ο κος Λαμπάκης διευκρίνησε ότι το γεωθερμικό πεδίο ανήκει στο κράτος, στην περιφέρεια. Τα ιαματικά λουτρά Τραιανούπολης υπάγονται σε αυτή την εταιρεία.

Ο κος Κατσαντούρας πρότεινε να μπουν δύο τακτικοί ελεγκτές της πόλης μας και όχι ορκωτός από την Αθήνα, γιατί δεν πληροί τα κριτήρια που χρειάζεται να έχει ορκωτό ελεγκτή.
Ορκωτός χρειάζεται για τη διαδικασία συγχώνευσης.

3 καταψηφίζουν τα θέματα από την παράταξη του κου Δευτεραίου.

21:33:53
Θέμα 12 Έγκριση συμφωνίας με Ο.Λ.Α. για ανάπλαση παραλίας και Λαϊκή Αγορά. (εισηγ. Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης)

Ο κος δήμαρχος ξεκίνησε δηλώνοντας ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε το χώρο. Συμφωνήσαμε για την ανάπλαση του χώρου της παραλίας (χωρίς το Λούνα Παρκ και το Πάρκινγκ). Μοιράσθηκε τοπογραφικό σχέδιο στους δημοτικούς συμβούλους.

Η προγραμματική σύμβαση θα προβλέπει ότι ο δήμος θα κάνει την ανάπλαση του χώρου. Θέλουμε να βάλουμε τις αποθήκες του ΟΣΕ και το τελωνείο στην προγραμματική αυτή σύμβαση ώστε να συμπεριλάβουμε την ανάπλαση όλων αυτών των αποθηκών αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη μελέτη.

Υπάρχει μία προμελέτη για την ανάπλαση της παραλίας. Μπορούμε να την τροποποιήσουμε για να γίνει με πιο μικρό κόστος η ανάπλαση.

21:52:22
Ο κος Δήμαρχος διευκρίνησε ότι θα συμφωνηθεί η λαϊκή αγορά να παραμείνει εκεί μέχρι την έναρξη του έργου. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να φύγει από εκεί η λαϊκή και ίσως να πάει στους χώρους των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ για μία λύση σκεπαστής αγοράς εκεί, μετά από αγορά των χώρων από τους νομίμους τους ιδιοκτήτες.

Το λόγο έλαβε ο κος Γρηγοριάδης ο οποίος είπε ότι όλοι θέλουν την αξιοποίηση του χώρου. Έχει τις πληροφορίες ότι σήμερα το ΔΣ του ΟΛΑ απέρριψε το συγκεκριμένο έγγραφο. Τι δίνει ο ΟΛΑ; Παραχώρηση της χρήσης; Το νέο ΔΣ του ΟΛΑ είναι ορεξάτο για συνεργασία αλλά υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Η μελέτη του κου Φυντικάκη με τις 4 της τροποποιήσεις έγινε με το 50% των χώρων της σε χώρους που δεν είναι της ιδιοκτησίας του δήμου.
Τι σημαίνει προγραμματική σύμβαση; Θα δώσουμε χρήματα που δεν έχουμε στο χώρο αυτό;

Ο κος Λαμπάκης απάντησε ότι μόνο ένας μη Αλεξανδρουπολίτης θα μιλούσε έτσι. Ρώτησε αν θέλει να πάρουμε πρώτα την κυριότητα του χώρου και μετά να προχωρήσει ο δήμος; Επιβεβαίωσε ότι σήμερα το ΔΣ του ΟΛΑ ζήτησε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και έστειλε σχέδιο με κόκκινη γραμμή το οποίο και μοιράσθηκε στους δημοτικούς συμβούλους πριν τη συνεδρίαση.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν είμαστε καλυμμένοι με την προγραμματική σύμβαση και ποιό είναι το κόστος της μελέτης και της κατασκευής.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι το κόστος θα είναι περίπου 3,3 εκ ευρώ και προσβλέπει σε χρηματοδότηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με επιτόκιο 2,2% (αν δεν το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια όπως υποσχέθηκε πρόσφατα με 4 εκατ. ευρώ).

Ο κος Θεοδώρου, με την ιδιότητά του και ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΑ, ζήτησε την ακύρωση της ψηφοφορίας αυτού του θέματος. Το ΔΣ του ΟΛΑ δεν αποφάσισε αλλά ζήτησε να έρθει πρόταση απ’το δήμο με το συγκεκριμένο τοπογραφικό ώστε να έχουμε τη σύμφωνη απόφαση του ΔΣ του ΟΛΑ. Ζητά να έχουμε τη σύμφωνη πρόταση του ΟΛΑ πρώτα, πριν ψηφίσει για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κος Λασκαράκης είπε ότι χαίρεται για τη σημερινή πρόταση και για την πιθανή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία και αποτελεί δικιά του πρόταση εδώ και χρόνια.
Εκεί πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, είναι έργο αναπτυξιακό. Η μελέτη Φυντικάκη είναι εξωραϊστική, πρέπει να τη βελτιώσουμε.
Πρέπει να κατασκευαστεί ένας μώλος εκεί για να προστατευτεί η παραλιακή ζώνη και να χρησιμοποιηθούν τα βυθοκορήματα.
Είπε ότι ψηφίζει το θέμα και θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί ο ίδιος.

Ο κος Δευτεραίος ζήτησε η περιοχή της παραλίας να έρθει στην ιδιοκτησία του λαού της πόλης. Ζητά και την ανάπλαση της παραλίας. Το όλο σκηνικό δεν τον καλύπτει γιατί είναι σαν παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.
Αυτή η χρήση θα έχει έναν επιβαρυντικό χαρακτήρα στο ότι δεν ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η οριογραμμή είναι χειρότερη και απ’το φράκτη του Έβρου, της Ιερουσαλήμ και του Βερολίνου.
Προσέξτε πόσο καίρια τεθλασμένη γραμμή δημιουργείται. Κρατάει το χώρο Λούνα Παρκ, όλο το πάρκινγκ, βάζει αναψυκτήριο και αποθήκες ή ότι άλλο χρειαστεί ο ΟΛΑ μέσα σε αυτή την περιοχή.
Κατά την ανάπλαση που θα γίνει θα ήθελε, η παράταξή του, να μη δημιουργηθούν επιχειρήσεις και να επιβαρυνθεί πάλι ο λαός της πόλης το κόστος. Μπορεί να γίνει χώρος φυσικής δραστηριότητας, χώρος αναψυχής (κάμπινγκ).

22:13:56
Ο κος Δευτεραίος διευκρίνησε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό. Φοβάται ότι θα πουληθεί το λιμάνι σε ιδιώτες. Συμφωνεί με όλα αυτά αλλά έχει τους παραπάνω ενδοιασμούς.

Ο κος Γιαννέλος ρώτησε τον κο Γρηγοριάδη αν πήρε την ιδιοκτησία του 2ου ΚΑΠΗ όταν έγινε η επέκταση του ΚΑΠΗ σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι πρόκειται για επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου.

Ο κος Βαμβακερός αναφέρθηκε στον κο Γρηγοριάδη λέγοντας ότι είναι προς τιμήν ΔΣ του ΟΛΑ προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία παρά τις πολιτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν.
Ζήτησε από την πλευρά του κου Δευτεραίου να ψηφίσει θετικά γιατί κατάφερε η παράταξη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τον ΟΛΑ χωρίς αντεκδικήσεις και προβλήματα.

Ο κος Αδαμάκης της συμπολίτευσης, είπε να διεκδικήσουμε δυναμικά το χώρο. Είναι τελείως αντίθετος με το σχέδιο. Δε του αρέσει αυτή η κόκκινη γραμμή καθόλου. Πρέπει να κινητοποιηθεί ο λαός της πόλης.

Ο κος Κιτσικίδης είπε ότι σε ότι καλό προσπαθεί ο δήμος θα είναι σύμφωνη και η αντιπολίτευση.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κο Αδαμάκη. Πήγαμε με πανώ όλοι μαζί έξω απ’τον ΟΛΑ. Ξεκινήστε τη διεκδίκηση άμεσα.

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι είναι σύμφωνος με το θέμα, αλλά συμφωνεί και με τον κο Αδαμάκη. Έχει θέσει το θέμα παλαιότερα και στο νομαρχιακό συμβούλιο, η πλατεία Ελευθερίας στα αστικά ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΛΑ, καθώς και η περιοχή 10 μέτρα μέσα από τον τοίχο του συντριβανίου της παραλίας της πόλης. Πρέπει σαν δημότες, όπως έγινε στην Πάτρα, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν μπορεί να μας βάζουν κόκκινες γραμμές στο πάρκινγκ, στο Λούνα Παρκ. Ακόμα και για το μισό συντριβάνι για να κατασκευαστεί, έπρεπε να πάρουμε άδεια από τον ΟΛΑ.

Ο κος Κατσαντούρας ανέφερε τη διεκδίκηση του δήμου Πατραίων ο οποίος και πέτυχε την παραχώρηση όλης της παραλιακής ζώνης. Βλέπει δόλο από πλευράς ΟΛΑ, βγάζουν σε διαγωνισμό το πάρκινγκ. Η ανάπλαση του δήμου στην παραλία θα δώσει μεγάλη αξία και στην ενοικίαση του πάρκινγκ.

Ο κος Θεοδώρου είπε ότι καταψήφισε και στο πάρκινγκ και συμφωνεί απόλυτα με το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κος Μαυρίδης της συμπολίτευσης, είπε ότι μας παραχωρούν μόνο την άμμο. 4 εκατ. ευρώ στην άμμο δεν κάνουν τίποτε. Πρέπει να πάρουμε όλη την παραλιακή ζώνη από τη Λαϊκή μέχρι τους προσκόπους.

Ο κος Λασκαράκης ζήτησε να μπει στη σύμβαση ο χώρος του πάρκινγκ και του Λούνα Παρκ.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι επί 4 χρόνια διεκδικεί το χώρο από τον ΟΛΑ και απορεί γιατί επαναστατούν ως Αλεξανδρουπολίτες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για το συγκεκριμένο θέμα. Είπε ότι ο ίδιος είναι μπροστάρης σε αγώνες τέτοιου είδους, αλλά χρειάζεται λίγη διπλωματία. Κανείς πολίτης δεν ξέρει ότι η μισή πλατεία Ελευθερίας ανήκει στον ΟΛΑ, η χρήση ανήκει στο δήμο. Χρειάζεται ομοφωνία στο θέμα αυτό. Νομικά όταν δημιουργείς ένα χώρο έχεις επί πλέον δικαιώματα επί του χώρου. Παρακάλεσε τους συναδέλφους της συμπολίτευσης να δεχθούν να γίνει ότι μπορεί να γίνει τώρα και να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας.

Ο κος Δευτεραίος ρώτησε αν θα έχουμε τον ΟΛΑ ιδιοκτήτη και εμείς μπαίνουμε σαν ενοικιαστές.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι θα διεκδικήσουμε από το ελληνικό δημόσιο τον χώρο και όχι από τον ΟΛΑ.

Γίνεται διάλειμμα 5 λεπτών.

22:22:25
Η συνεδρίαση ξεκινάει σε λίγο, μετά την ολιγόλεπτη διακοπή.

22:25:16
Ο κος Δευτεραίος τόνισε μία κόκκινη γραμμή της παράταξής του, που είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Ο χώρος είναι λαϊκή-δημοτική περιουσία. Βλέπει ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις λιμανιών.
Το λευκό είναι μόνο για ένα λόγο. Θέλουμε ανάπλαση στην παραλία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάτι. Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να συμμετέχουν στον αγώνα.

Φηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 λευκά.

22:37:15

Θέμα 13 -Έγκριση για δημιουργία ΒΙΟΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. (εισηγ. Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης)

Ο κος Λαμπάκης ξεκινά περιγράφοντας τα σχέδια για το αγρόκτημα και αναφέροντας ότι ένα 20% της παραγωγής θα δίνεται στο κοινωνικό παντοπωλείο. Θα μπορούν οι ηλικιωμένοι να πηγαίνουν με τα πόδια, ποδήλατο ή το αυτοκίνητο στο χώρο. Θα μπορούν να βελτιώσουν κάπως τα εισοδήματά τους.
Ο δήμος θα παράσχει όλα όσα χρειάζονται για την εκμετάλλευση του χώρου (τρακτέρ, φρέζα, σπόροι, υποστήριξη από γωοπόνους).
Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη αντίστοιχης μονάδας για απόρους.

Ο κος Γρηγοριάδης δήλωσε ότι στηρίζει το σκεπτικό. Ρώτησε ποιά είναι η χρήση των χώρων (είναι αγροί). Λίγη προσοχή σε ποιούς θα δοθούν. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), μέσω του κου Κιτσικίδη, δήλωσε ότι στηρίζει.

Ο κος Κογιομτζής ζήτησε να γίνει μία μικρή γεώτρηση για να εξυπηρετηθεί η άρδευση των 20 στρ. χώρου και να μην υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης από τη βρύση. Τόνισε ότι η πρόταση τον ενθουσιάζει, και σαν γεωπόνο και σαν άνθρωπο.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι σαν εργασιοθεραπεία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαν επιλογή για τους πολίτες. Η εθελοντική εργασία είναι απαραίτητη. Τα περί παρακαταθήκης για εξόφληση σε μελλοντικό χρόνο δε χρειάζονται. Καλό είναι και στην κατασκευή να γίνει εθελοντικά. Με βάση όλα αυτά αναφέρει ότι είναι λίγο σαν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Προσοχή στην ιατρική φροντίδα. Εκεί θα δραστηριοποιούνται άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας. Να βρεθούν εθελοντές και γιατροί και νοσοκόμοι. Δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο κος Καρυπίδης ρωτά αν αφορά μόνο μέλη των ΚΑΠΗ.

Διευκρινίζεται από τον κο Δήμαρχο ότι αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα τρίτης ηλικίας. Η επόμενη μονάδα θα αφορά μη οικονομικά προνομιούχους με εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ.

Ζητήθηκε να γίνει αντίστοιχο έργο και στην Τραϊανούπολη από τον κο Δημητριάδη Ιωάννη από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Ο κος Γκότσης είπε ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους δημότες των Φερών να γίνει και εκεί.

Ο κος Θεοδώρου έδωσε συγχαρητήρια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 3 λευκά.

22:40:47
Θέμα 15 – Συγκρότηση Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 270/81
Λεπτομέρειες θα προστεθούν κατά την απομαγνητοφώνηση του ΔΣ.

Θέμα 16 – Μίσθωση ακινήτου για στέγαση νηπιαγωγείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο κος Γερακόπουλος ανέπτυξε το θέμα, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση του κτιρίου. Βρέθηκε ισόγειο κατάστημα ενοικίου 1.500 ευρώ περίπου που είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σαν νηπιαγωγείο.

Προς το παρόν το νηπιαγωγείο έχει μεταφερθεί σε δύο αίθουσες της Ακαδημίας.

Το λόγο έλαβε ο κος Δευτεραίος. Είπε ότι θα το καταψηφίσει γιατί 1.500 ευρώ είναι πολλά. Η μητρόπολη στην Αίνου έχει χώρο και μπορούμε να το ζητήσουμε δωρεάν ή χώρο δίπλα στη μητρόπολη.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά.

22:43:04
Θέμα 17 – Κατανομή για λειτουργικές δαπάνες σχολείων – Α΄ κατανομή 2011

Θα γίνει κατανομή 52% στην πρωτοβάθμια και 48% στη δευτεροβάθμια όπως και πέρσι.

Ψηφίζεται ομοφώνως.

22:47:50
Θέμα 18 – Συναίνεση ή μη για εγκατάσταση προχείρου ποιμνιοστασίου σε δασικού χαρακτήρα έκταση στον οικισμό Κομάρων

Ψηφίζεται ομοφώνως

Θέμα 19Επιστροφή ΕΙΧ Αυτοκινήτου

Αφορά επιστροφή αυτοκινήτου ΕΙΧ του οποίου η δαπάνη αγοράς απορρίφθηκε από τον επίτροπο και πρέπει να επιστραφεί στον έμπορο.

Ψηφίζεται ομοφώνως

Θέμα 20 – Συναίνεση περί απευθείας παραχώρησης κοινόχρηστων εκτάσεων στο ΤΕΘΑ για τη δημιουργία πεδίου ασκήσεων–βολής.

Απορρίπτεται ομόφωνα

Θέμα 22 – Διάλυση σύμβασης ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Έρευνα αρχιτεκτονικής τοπίου στον πλατανότοπο – ρέμα Μαΐστρου» – Εισηγητής ο κος Γερακόπουλος

Ανέπτυξε το θέμα με βάση την εισήγηση που μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους.
Προτείνεται τη διάλυση της σύμβασης αφού δε θα έχει καμία οικονομική επίπτωση στο δήμο.

Ο κος Ραπτόπουλος ρωτά (και λαμβάνει καταφατική απάντηση) αν η συγκεκριμένη κυρία είναι η ίδια που έκανε τη μελέτη του πάρκου Παρμενίωνα.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

22:50:50
Μόλις έληξε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενδεχόμενα λάθη ή παραλείξεις στο παρόν κείμενο θα διορθωθούν το συντομότερο από την απομαγνητοφώνηση των πεπραγμένων στο ΔΣ.

 

Δευτέρα

28

Φεβρουάριος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της 28/2/2011 ζωντανά!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Οικονομικά δήμου

Από εδώ θα σας πληροφορούμε για τη συζήτηση και τις ψηφοφορίες των θεμάτων του ΔΣ της 28/2/2011.

Γίνεται μία πρώτη προσπάθεια ζωντανής αναμετάδοσης των όσων συμβαίνουν στην αίθουσα του ΔΣ.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

===========

Σημείωση: Η παρούσα ανάρτηση διορθώθηκε την 1/4/2016 στις 17:40 καθώς το plugin που χρησιμοποιήθηκε για το live blogging μάλλον έχει πρόβλημα. Σταδιακά θα αποκατασταθούν όλες οι αναρτήσεις “ζωντανών μεταδόσεων” που δε λειτουργούν. Αν βρίσκετε κάτι που δε λειτουργεί, στέλνετε ένα email στο pamemrpostaATgmail.com

18:19:46
Αρχίζει η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων.

18:38:24
Μοιράζονται οι εισηγήσεις των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων στους δημοτικούς συμβούλους.

18:41:52
Ο πρόεδρος του ΔΣ ξεκινά την καταμέτρηση των παρόντων και απόντων δημοτικών συμβούλων.

18:42:57
Άρχεται η συνεδρίασις!

18:46:50
Θέμα προ ΗΔ – Η μη μεταφορά του αστυνομικού τμήματος των Φερών σε ακίνητο εκτός της πόλης των Φερών.

Υπάρχει ομόφωνη πρόταση/ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Φερών για το συγκεκριμένο θέμα. Στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί οικόπεδο από τον πρώη δήμο Φερών στην αστυνομία για τη δημιουργία κέντρου συνοριοφυλακής και μόνο.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

18:48:55
Θέμα προ ημερησίας διάταξης – Αίτηση από το μορφωτικό πολιτιστικό σύλλογο μουσουλμάνων Αλεξανδρούπολης που ζητά 1.000 ευρώ προκειμένου να θέσει σε λειτουργία ένα φορτηγάκι που τους έχει γίνει δωρεά.

Ο κος δήμαρχος διευκρινίζει ότι αφορά άδεια αυτοκινήτου που θα μετατραπεί σε νεκροφόρα για να μεταφέρει τους νεκρούς. Μέχρι τώρα η μεταφορά γινόταν σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Ο κύριος δήμαρχος τονίζει ότι αυτό γίνεται κατ’εξαίρεση.

18:50:42
Ο κ. δήμαρχος τόνισε ότι τα μόνα αιτήματα που θα εγκριθούν για αποκριάτικες επιχορηγήσεις θα είναι αυτά για το καρναβάλι σε Τραϊανούπολη,  Αλεξανδρούπολη και Φέρες.

Όλα τα άλλα αιτήματα, λόγω της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, απορρίπτονται.

Ο αντιδήμαρχος κος Ξανθόπουλος τόνισε ότι οι εκδηλώσεις Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης θα κοστίσουν περί τα 1.000 ευρώ.

Οι προηγούμενες αποφάσεις για επιχορήγηση εκδηλώσεων σε Μάκρη και Αισύμη κόβονται, η δημοτική αρχή αποφάσισε να μην επιχορηγήσει καμία άλλη αποκριάτικη εκδήλωση φέτος πλην των πιο πάνω τριών.

18:52:25

Θέμα προ ΗΔ – Εισήγηση του δημάρχου για ψήφισμα περί μη κατάργησης του γυμνασίου του Πέπλου ή οποιουδήποτε άλλου σχολείου στην περιοχή μας.

Η δημοτικές κοινότητες Πέπλου και Φερών συνηγορούν και αυτοί να μη μετεφερθεί το σχολείο.

Ο κος Θεοδώρου διευκρίνησε ότι έχει αποφασιστεί από την κυβέρνηση η μη κατάργηση σχολείων στις παραμεθόριες περιοχές, οπότε καλύπτεται και ο Έβρος.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι έχει άλλη πληροφόρηση, ότι σε Γυμνάσια κάτω των 25 παιδιών καταργούνται και συγχωνεύονται με άλλα και κάτω από 30 σε λύκεια.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

18:54:22
Ενημέρωση δημάρχου – Στελέχωση επιτροπών εν εξελίξει έργων

Έχει μοιραστεί ένα αντίγραφο απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής, η οποία ήδη λειτουργεί και έχει συνέλθει 3 φορές. Ορίστηκαν ένας υπηρεσιακός και ένας αιρετός παράγοντας από τη συμπολίτευση σε κάθε επιτροπή.

Ο κος δήμαρχος ζητά από ένα μέλος (αιρετό ή μη) για τη στελέχωση 30-40 επιτροπών που αντιστοιχούν σε διάφορα έργα από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

18:57:30
Ενημέρωση δημάρχουΕργασίες στο παλιό δημαρχείο

Προχωρούν οι εργασίες στο παλιό κτίριο του Δήμου. Εργάζονται εκεί 20-30 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και των υπαλλήλων που ήρθαν από το εργοστάσιο Θράκη ΑΕ των Φερών.

Στο κτίριο αυτό θα στεγαστούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίας του δήμου, η πολεοδομία της νομαρχίας, το ένα ΚΕΠ από τα δύο (το άλλο θα μεταστεγαστεί εκεί που είναι ο αθλητικός οργανισμός στο κέντρο νεότητας, απέναντι απ’το γήπεδο Φώτης Κοσμάς), το ληξιαρχείο, το γραφείο εκδόσεως βεβαιώσεων αλλοδαπών και το γραφείο εκδόσεως βεβαιώσεων μονίμου κατοικίας.

Στο κεντρικό κτίριο θα εξαπλωθούν οι τεχνικές υπηρεσίες, θα δοθεί από ένα γραφείο στις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και ένα στις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να ασκούν με αξιοπρέπεια το αντιπολιτευτικό τους έργο.

Ο ίδιος αύριο το πρωί αναχωρεί για Αθήνα μαζί με την κα Μπρίκα και τον κ. Μαστορόπουλο για να επισκεφθούν το υπουργείο περιβάλλοντος με θέμα την επέκταση του σχεδίου πόλης στη Χιλή και το πάρκο Παρμενίωνα.

Ο κος Αγγλιάς ενημέρωσε ότι η Φιλαρμονική του δήμου θα μεταστεγαστεί στο ΚΕΠΑΚΥ.

19:02:10
Ενημερώσεις δημάρχου

Ευχαρίστησε όλους τους αντιδημάρχους και τους προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων για τις πρώτες 60 ημέρες διακυβέρνησης του δήμου, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Special Olympics

Σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της επιτροπής των Special Olympics. Θα διοργανωθεί απ’το δήμο η λαμπαδηδρομία και η υποδοχή 470 μελών των αποστολών Βουλγαρίας και Ρωσίας. Ο δήμος θα παραχωρήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και θα παραθέσει ένα γεύμα στις 18/6/2011 στους 50 λαμπαδηδρόμους.

Ο κος Θεοδώρου έλαβε το λόγο και ανέφερε ότι θα γίνουν 19 αθλήματα στην Αλεξανδρούπολη. Ζήτησε να γίνει η κατάλληλη διαφήμιση και σύντομα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις να στολιστούν με το σήμα των αγώνων.

Στις Φέρες θα γίνει η αφή της φλόγας.

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι από μελλοντικό δημοτικό συμβούλιο θα αφιερωθούν οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων στους συγκεκριμένους αγώνες.

19:05:28
Ενημέρωση κ. δημάρχου για τα οικονομικά του δήμου.

Ο κος δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας πως είχε υποσχεθεί στον εαυτό του, τους συνδημότες μας και στην έννοια και το θεσμό του δικαίου ότι θα διερευνήσει όλα τα δεδομένα που ακούστηκαν προεκλογικά από τις τότε παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο κος Σεραφειμίδης ρώτησε αν προσκαλέστηκε κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση για να βοηθήσει στην έρευνα και να έχουμε μία ακριβή εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι η διερεύνηση έγινε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, τον ίδιο και από μεγάλη ομάδα στελεχών. Ότι είχαμε να μάθουμε από την απελθούσα δημοτική αρχή, το μάθαμε, δηλαδή τίποτε. Εφόσον έχει εκλεγεί δε βλέπει το λόγο γιατί έπρεπε να καλέσει κάποιον από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η ενημέρωση θα γίνει εδώ στο σώμα, τιμώντας τους συναδέλφους, και δεν πήγε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

19:07:04
Ο κος δήμαρχος συνεχίζει…
Η μαύρη τρύπα του δήμου Αλεξανδρούπολης προσδιορίζεται περίπου στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα τρία νούμερα που απαρτίζουν αυτό το ποσό είναι περίπου ίδια στο ύψος και είναι οι απαιτήσεις των προμηθευτών, περίπου στα 8 εκ. ευρώ. Το άνοιγμα προς τους δημότες που διοικούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι τρομακτικό. Δεν είναι δυνατόν να διοικείς δημότες και να τους οφείλεις 8 εκ. ευρώ.

19:09:07
Άλλα 8 εκ  ευρώ περίπου αφορούν απλήρωτα έργα των προηγούμενων ετών, που σημαίνει ότι όση ΣΑΤΑ έρχεται τα ερχόμενα δύο χρόνια θα πηγαίνει σε εκείνα τα έργα, καλά ή κακά. Εμείς ως καινούρια δημοτική αρχή δε θα αγγίζουμε ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή η δημοτική αρχή θα διοικήσει μόνο ενάμιση χρόνο, όλο το 2013 και το μισό 2014.

Τα δάνεια , μαζί με τα 980 χιλ. ευρώ του κολυμβητηρίου, ανήλθαν στο ποσό των 9 εκ. ευρώ περίπου με τοκοχρεολύσιο 1,380 εκ. ευρώ ετησίως. Από αυτά τα δάνεια τα 6 εκατ. ευρώ συντελέστηκαν το 2010.

Ο προϋπολογισμός που γίνεται από μία χρηστή διοίκηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τις ανάγκες δαπάνης, αλλά και τη δυνατότητα είσπραξης των εσόδων. Η δημοτική αρχή πήγαινε ανάποδα. Έκανε προϋπολογισμό εξόδων που έπρεπε να κάνει και μετά κοιτούσε τα έσοδα. Αυτό δεν είναι χρηστή διοίκηση.

19:10:48
Για όλα τα παραπάνω θα κληθεί ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης.
Αργότερα θα αναφερθεί και στις αναθέσεις.

Το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κος Ξανθόπουλος.

19:13:13
Εισήγηση κου Ξανθόπουλου, αντιδημάρχου οικονομικών, για τα οικονομικά του δήμου.

Η σημερινή οικονομική κατάσταση που σηματοδοτεί το σήμερα και το αύριο για το δήμο της Αλεξ/πολης, που προδιαγράφει την προτεραιότητα να ασκηθεί μία αυστηρή περιοριστική πολιτική σε όλους τους τομείς, που προδιαγράφει την αναγκαιότητα αναζήτησης άμεσα βραχυπρόθεσμων εσόδων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, η δημοτική αρχή σας την εκθέτει όσο μπορεί πιο παραστατικά και μεγαλύτερη λεπτομέρεια, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες, πρέπει αυτή η κατάσταση να είναι η βάση όλων των αποφάσεων που παίρνουμε και γιατί αυτή η κατάσταση καθορίζει την πορεία βιωσιμότητας και λειτουργίας του δήμου.

Αρχικά αναφέρουμε το χρέος & τις οφειλές έναντι τρίτων.

Αυτό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.

1) Τις βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές (δηλαδή είναι ληξιπρόθεσμες, δεν αμφισβητείται η νομική τους υπόσταση και είναι προσδιορισμένες επακριβώς ως προς το ύψος τους)
Στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 8.018.423 ευρώ.

Για τα 7.365.513 ευρώ, που αναλύονται προς προμηθευτές 3.314.000 περίπου, προς κατασκευαστές έργων πληρωτέων μέσω δανείων 19.000 ευρώ, προς κατασκευαστές πληρωτέων μέσω ΣΑΤΑ 3.014.000 περίπου ευρώ,  σε κατασκευαστές έργων πληρωτέων από το πρόγραμμα Θησέας 308.000 ευρώ, σε κατασκευαστές έργων πληρωτέων μέσω από το υπουργείο εθνικής παιδείας 98.000 ευρώ, σε προσωπικό (αιρετούς και συμβασιούχους) 588.000 ευρώ και σε λοιπές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) που είναι 122.000 ευρώ, έχουν εκδοθεί εντάλματα αλλά δεν πληρώθηκαν, ακυρώθηκαν και θα επανεκδοθούν και θα αποτελέσουν οφειλές του νέου προϋπολογισμού.

Για τα υπόλοιπα 652.000 εκ. ευρώ, που αφορούν χρέη σε κατασκευαστές έργων πληρωτέα μέσω της ΣΑΤΑ  492.000 ευρώ, κατασκευαστές έργων από ιδίους πόρους 119.000 ευρώ, και κατασκευαστές έργων που θα πληρωνόταν από το τίμημα εκποίησης ακινήτων 40.000 ευρώ, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα εντάλματα, υπάρχουν όμως λογαριασμοί, έχουν γίνει οι επιμετρήσεις, δεν εκδόθηκαν παραστατικά επειδή οι εκδότες ήθελαν να αποφύγουν ή αδυνατούσαν να πληρώσουν το ΦΠΑ ή άλλους παρακρατημένους φόρους.

19:17:42
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι:

2) βέβαιες και ανεκκαθάριστες οφειλές, αυτές δηλαδή που είναι βραχυπρόθεσμα απαιτητές, δεν αμφισβητείται η νομική τους υπόσταση αλλά δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος τους.

Στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 2.875.000 ευρώ. Αναλυτικά αφορούσαν οφειλές έργων που εντάχθηκαν στη ΣΑΤΑ 2.788.000 ευρώ και οφειλές έργων που εντάχθηκαν σε ίδιους πόρους 205.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα που είναι σε εξέλιξη, ένα μέρος τους έχει αποπερατωθεί μέσα στο 2010 και το υπόλοιπο προβλέπεται να αποπερατωθεί μέσα στο 2011.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το 2010 καταρτίστηκε, επί της ουσίας, ένας ελλειμματικός ισολογισμός μέσα από την υπερεκτίμηση των εσόδων και το, για λόγους σκοπιμότητας, λανθασμένο τρόπο σύνταξης.

Αντί η δημοτική αρχή να τηρήσει τις αρχές που έρχονται κάθε έτος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, να τηρήσει τις αρχές της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού που πρέπει να διέπουν έναν προϋπολογισμό, να προσδιορίσει πρώτα τα έσοδα από τις νομοθετημένες πηγές (τακτικά και έκτακτα) στο πραγματικό ύψος απόδοσής τους (το οποίο βγαίνει από απολογιστικά στοιχεία προηγουμένων ετών), στη συνέχεια να αφαιρέσει τις ανελαστικές δαπάνες (έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργικά) και ότι απομένει σαν υπόλοιπο να προσδιορίσει την πολιτική της, λειτούργησε ανάποδα.

Ο δήμος προσδιόρισε κωδικούς εξόδων σε τέτοιο ύψος που μετά για να τους καλύψει πήγε σε υπερτιμημένα έσοδα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κινούμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κυρίως όμως και οι αιρετοί μέσα σε αυτά τα πλασματικά πλαίσια των κωδικών εξόδων, δημιούργησαν τέτοιες υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να πληρωθούν.

Η τρίτη διαπίστωση, αναφέρεται στο:

3) Εργασιακό κόστος,

…όπως αυτή διαμορφώνεται σε σχέση με τα τακτικά έσοδα του δήμου και όπως ξέρουν όλοι είναι η ασφαλιστική δικλείδα για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, την επιβίωση ενός οικονομικού οργανισμού.

Τα τακτικά έσοδα του 2010 κυμάνθηκαν γύρω στα 14.500.000 ευρώ, και μιλάω για αυτά που έχουν εισπραχθεί.
Οι καταβληθείσες αποδοχές σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό ήταν περίπου 9.500.000 ευρώ περίπου.
Το ποσοστό του εργασιακού κόστους στα τακτικά έσοδα έφτασε στο 66%.

Να σημειώσω εδώ ότι από τα 9,5 εκατ. ευρώ, περίπου τα 2,4 εκατ. ευρώ ήταν αποδοχές ή αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε μη μόνιμο προσωπικό.

19:22:11
4) Αποτελεσματικότητα της ασκηθείσης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά την είσπραξη των απαιτήσεων και τη δημιουργία των υποχρεώσεων.

Είναι γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο εισπρακτικός μηχανισμός του δήμου στον βαθμό που έπρεπε. Δεν έγινε ταυτοποίηση οφειλετών, δεν ελήφθησαν μέτρα που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, δε γινόταν συμψηφισμοί και σε ότι αφορά τις δαπάνες κινηθήκαν σε υποχρεώσεις στα πλαίσια των πλασματικών κωδικών και πολλές φορές πέρα απ’αυτόν.

Θα σας πω ότι υπάρχει έγγραφο υπογεγγραμμένο από αιρετό που αναγνωρίζει αναληφθείσα δαπάνη και συνεχώς επί 1,5-2 χρόνια παρότρυνε τον προμηθευτή να μην εκδώσει παραστατικό μέχρις ότου βρεθεί (κωδικός).

Υπάρχουν εργασιακές σχέσεις που δεν είναι αποτυπωμένες και οφείλονται εισφορές.

5) Δανειοληπτική κατάσταση δήμου
Το υπόλοιπο του κεφαλαίου της 31/12/2010 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν 7.775.000 ευρώ. Το υπόλοιπο κεφαλαίου δανείων από τράπεζες εμπορικές ήταν 375.000 ευρώ. Σύνολο 8.150.000 ευρώ. Τα καταβαλλόμενα τοκοχρεολύσια ανέρχονταν σε 1.275.000 ευρώ ετησίως.

Από αυτό το ποσό των 8.150.000 ευρώ που ήταν σε κεφάλαιο δανειακό, τα 5.736.000 ευρώ ήταν δάνεια που είχαν συναφθεί μέσα στο 2010 και αυτά επιβάρυναν τα τοκοχρεολύσια κατά 775.000 ευρώ το χρόνο.

Αν σε αυτά προσθέσουμε το δάνειο των 950.000 ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε ακόμη, τότε τα ποσά διαμορφώνονται σε 9.130.000 ευρώ τα δάνεια, αυτά που συνήφθησαν το 2010 σε 6.716.000 ευρώ και τα τοκοχρεολύσια σε 1.307.000 ευρώ.

Αυτά παρακρατούνται από τους αυτοτελείς πόρους τους μηνιαίους ΚΑΠ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

6) Χρηματικό υπόλοιπο
Στις 31/12/2010 το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου ήταν σε γενικά ανειδίκευτα έσοδα 400.000 ευρώ, σε έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα 282.000 ευρώ και σε ειδικευμένα 452.000 ευρώ, σύνολο 1.135.000 ευρώ

7) Αναξιοπιστία του Δήμου
Το γεγονός ότι αρνούνται να συναλλαχθούν με το δήμο σχεδόν το σύνολο των προμηθευτών φαίνεται ότι δεν προθημοποιήθηκε κανείς να συμμετάσχει σε κανένα διαγωνισμό. Αυτό έγινε εμφανές στο διαγωνισμό για τα καύσιμα. Έχουμε προσφυγές σε δικαστήρια και στο συνήγορο του πολίτη.

Προτού κλείσω για το δήμο Αλεξανδρούπολης, θα ήθελα να πω ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, κυρίως όμως η υλοποίησή του σε ότι αφορά τα έργα που εντάσσονται στη ΣΑΤΑ ή τα έργα που θα πληρωθούν από ίδιους πόρους, παγώνει για τη μεν ΣΑΤΑ για 2 χρόνια για δε τα έργα που θα ενταχθούν σε ίδιους πόρους είναι αβέβαιο, για τουλάχιστον μία δεκαετία δεν μπορούμε να κάνουμε έργο με ιδίους πόρους.

Τα νούμερα αυτά προκύπτουν, σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ, αν δούμε τη διαχρονική εξέλιξή της την τελευταία πενταετία. Ο μέσος όρος που δινόταν στο δήμο ήταν 3.785.000 ευρώ. Σήμερα οι οφειλές για τη ΣΑΤΑ είναι 6.279.000 ευρώ.

Είναι γεγονός ότι οι αυτοτελείς πόρου μειώθηκαν κατά 18% του 2010 σε σχέση με το 2009, όπως είναι γεγονός ότι δε δόθηκε η τελευταία δόση του 2010 της ΣΑΤΑ (το τελευταίο τρίμηνο). Αυτό δε λέει όμως τίποτε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί το γεγονός της μείωσης ήταν γνωστό, το ξέραν όλοι και μπορούσαν να το δούνε αφού όλοι ξέρανε από τις αρχές του 2010 ότι είχαμε περιστολές, αλλά αυτό φαινότανε και από τις δόσεις που έρχονταν μηνιαίως. Έπρεπε να προσαρμοστεί η πολιτική σε αυτά τα δεδομένα. Το γεγονός ότι δε δόθηκε η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ, που υπολογίζονταν γύρω στα 800.000 ευρώ, δεν αλλοιώνει την κατάσταση.

19:23:39
Μέσα στις οφειλές που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν περιλαμβάνονται τα έργα που χρηματοδοτούνται από ειδικά προγράμματα όπως ο Θησέας, τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ταμείων, τα έργα που χρηματοδοτούνται από ΟΣΚ, κλπ. διότι σε αυτά η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και δεν υπολογίζονται στο χρέος.

Ανακεφαλαιώνοντας:

Οφειλές άμεσα απαιτητές (ληξιπρόθεσμες) 7.691.000 ευρώ

Οφειλές απαιτητές βραχυπρόθεσμα     2.869.000 ευρώ (είναι τα συνεχιζόμενα έργα)

Τοκοχρεωλυτικές δόσεις ετήσιες  807.000 ευρώ (λόγω των δανείων που έγιναν μέσα στο 2010)

Δάνεια που έγιναν μέσα στο 2010  6.716.000 ευρώ.

Από αυτό αφαιρείται το χρηματικό υπόλοιπο που ήταν μέσα στο ταμείο, περίπου 1.000.000 ευρώ, και βγαίνει το συνολικό χρέος.

19:25:18
Χρέη δήμου Τραϊανούπολης:

Εδώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν συγκρίνει κανείς αναλογικά.

Οι πάσης φύσεως βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές στο δήμο Τραϊανούπολης την 31/12/2010 ήταν 305.000 ευρώ. Από αυτά, προμηθευτές αφορούσαν τα 215.000 ευρώ και έργα-μελέτες 90.000 ευρώ.

Οι πάσης φύσης βέβαιες και ανεκκαθάριστες οφειλές (δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένο το ύψος είναι όμως βεβαιωμένη η νομική τους υπόσταση) είναι 687.000 ευρώ. Από αυτά σε προμηθευτές 107.000, σε έργα 320.000, λοιπές οφειλές-επιδοτήσεις πρώτης κατοικίας 172.000 και καταλογισμού δικαστικών αποφάσεων 186.000 ευρώ, σύνολο περίπου 1.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός εσόδων ανερχόταν σε 1.000.000 ευρώ περίπου.

Το ύψος των δανείων την 31/12/2010 ήταν 386.000 ευρώ.

Τα τακτικά έσοδα ήταν 1.171.000 ευρώ και το κόστος εργαζομένων 480.000 ευρώ, άρα το εργασιακό κόστος ανέρχονταν περίπου στο 41%.

Απ’ότι βλέπετε ο δήμος Τραϊανούπολης μας έστειλε ισολογισμό ισοσκελισμένο σε χρέη και σε τακτικά έσοδα.

19:26:40

Τελευταίος ο Δήμος Φερών, για να κλείσουμε λίγο ευχάριστα και αισιόδοξα. Μια πολιτική συνέπειας και συνέχειας μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η πολιτική αυτή είναι διαχρονική και αποτελεί τιμή σε όσους διαχρονικά διοίκησαν το δήμο Φερών.

Την 31/12/2010 οι οφειλές ήταν 366.000 ευρώ (προμηθευτές 233.000 ευρώ, προσωπικό 1.000 ευρώ, αιρετοί 33.000 ευρώ, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 98.000 ευρώ)

Οι οφειλές σε έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας είναι 82.000 ευρώ αλλά είπα δεν λαμβάνονται υπόψη.

Το εργασιακό κόστος ανέρχεται στο 49%

Χρηματικό υπόλοιπο 493.000 ευρώ δηλαδή κατά τι παραπάνω από τις οφειλές του δήμου.

19:31:16
Το λόγο λαμβάνει ο κ. δήμαρχος.

Όλα αυτά τα οποία ανεγνώσθησαν θα πάνε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.
Μέσα από τη συνέχιση της διερεύνησης των πραγμάτων δούμε την εικονικότητα, ενδεχομένως, κάποιων τιμολογίων και βέβαια θα οδηγηθούμε σε αυτή την περίπτωση και προς τον εισαγγελέα.

Αυτό που θα πάει από αύριο κιόλας στον εισαγγελέα είναι οι απ’ευθείας αναθέσεις. Η νομοθεσία ορίζει 4 περιπτώσεις όπου μία δημοτική αρχή μπορεί να καταφεύγει, πάντα  κατ’εξαίρεση, σε απ’ευθείας αναθέσεις. Ο κανόνας είναι να γίνεται δημοπρασία. Οι εξαιρέσεις είναι κάτω από 45.000 ευρώ (δεν τις δημιουργούμε με κατάτμηση έργων).

Από το 2003-2007 η απελθούσα δημοτική αρχή υλοποίησε 500 απ’ευθείας αναθέσεις από τις οποίες οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα παραληφθεί.

Σε ορισμένα έργα αναφέρεται ότι δεν παραλήφθηκαν λόγω φόρτου εργασίας. Για παράδειγμα αναφέρεται έργο με ημερομηνία βεβαίωσης περαίωσης 27/5/2003, ημερομηνία προβλεπόμενης παραλαβής 27/8/2004 (σήμερα έχουμε 2011) και στις παρατηρήσεις αναγράφεται “Δεν παραλήφθηκε λόγω φόρτου εργασίας”.

Σε όλα αυτά τα έργα μέχρι το 2007 υπάρχει ένας επιβλέπων.

Για τα χρόνια του 2006-2007, όντας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο ίδιος κατέθεσε, για πρώτη φορά στη ζωή του, μηνυτήρια αναφορά. Αφορούσε 200 έργα με απευθείας αναθέσεις της διετίας 2006-2007. Αυτή η υπόθεση προχώρησε με την κύρια ανάκριση (είναι κακουργηματική αφού ήταν πάνω από 75.000 ευρώ). Έχω πληροφορηθεί ότι έχει περαιωθεί η κύρια ανάκριση και βρίσκεται στα χέρια του συμβουλίου εφετών στην Κομοτηνή προκειμένου να παραδοθεί στο ακροατήριου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης.

19:33:01
Την τετραετία 2007-2010 έγιναν 449 απευθείας αναθέσεις (κάτω από 45.000 ευρώ) όταν από έναν δήμο αντίστοιχο με την Αλεξανδρούπολη έχει στην τετραετία 15-20 απευθείας αναθέσεις.

Το 2007    79 αναθέσεις ύψους 1,2 εκ. ευρώ
Το 2008 104 έργα ύψους 2 εκ. ευρώ
Το 2009 155 αναθέσεις ύψους 3,8 εκ ευρώ
Το 2010  111 αναθέσεις ύψους 2,225 εκ ευρώ

Σύνολο 2007-2010:

9.194.601 ευρώ απευθείας αναθέσεις

19:37:16
Στις απ’ευθείας αναθέσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Γίνεται ένας διαγωνισμός  που δημοσιεύεται σε δύο τοπικές εφημερίδες. Μετά από μία προθεσμία που ορίζεται, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον με τις προσφορές τους.

Ενδεικτικά, ο κ. δήμαρχος αναφέρει για 2 έργα του 2009 και 2010.

Στην εφημερίδα Επαρχιακός Τύπος, με την ένδειξη Κυριακή 26/7/2009 έχουν δημοσιευτεί 14 διαγωνισμοί έργων με απευθείας ανάθεση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.
Αφορούν καθαρισμούς ρεμάτων, συντήρηση κοιμητηρίων κλπ (όλα 45 χιλιάδες συν 5 ΦΠΑ σύνολο 50.000 ευρώ το καθένα)
Η προσπάθεια της απόκρυψης σε αυτόν το διαγωνισμό προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται περί μίας δημοσίευσης σε ένα και μοναδικό φύλλο μίας εφημερίδας που δεν εκδίδεται την Κυριακή.

Πήγα στην εφημερίδα και ζήτησα βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας.

Η εφημερίδα κυκλοφορεί από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο όλα αυτά τα 30 χρόνια. Έχει και κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι όπως:
1) προθεσμίες δημοσιεύσεων διακηρύξεων – εδώ δεν έχουμε καμία προθεσμία, είναι απευθείας αναθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, μπορούμε να το κάνουμε 15 μέρες πριν ή μετά.
2) Έκτακτης επικαιρότητας – δεν έγινε κανένας πόλεμος, εκλογές
Σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις η εφημερίδα εκδίδει φύλλο Κυριακής. Δεν εμπίμπτει η συγκεκριμένη περίπτωση σε καμία εξαίρεση.

Άρα λοιπόν είναι φαεινότερο απ’το φως ότι αυτές οι 14 αναθέσεις μπήκαν σε ένα φύλλο της Κυριακής προκειμένου να πάρουν 14 εργολάβοι σε συνεργασία με τον κο δήμαρχο και δεν ξέρω με ποιόν άλλο (θα το δείξει η δικαιοσύνη) να πάρουν αυτά τα έργα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

19:39:24
Δε σκέφτηκαν σε όλα αυτά τα έργα να βάλουν άλλα ποσοστά έκπτωσης 2%, 8%, 13%, 5%, 9%.

Όλα τα τα έργα του 2009 έχουν έκπτωση:
ο μεν πλειοδότης 2%, και ο μειοδότης 1%, ή
ο πλειοδότης 3% και ο μειοδότης 2%.
Αυτό δείχνει μία πλήρη εικονικότητα και μία πλήρη συμπαίγνια.

Σε ένα έργο ασφαλτοστρώσεων βλέπω έκπτωση 20%. Δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα το Σάββατο, πάλι στον Επαρχιακό Τύπο. Οι δύο που χάσαν είναι 1% και 2% ο άλλος. Κάποιος τρίτος είδε τη δημοσίευση και πήγε και έδωσε προσφορά.

19:40:55
Αυτό σημαίνει ότι 9 εκ ευρώ έχουν δοθεί με 1-2% έκπτωση. Παλαιότερα τα έργα έπαιρνε πάγια η ΑΝΕΤΑ με 3% έκπτωση.

Σε ένα έργο χωματουργικό θα μπορούσαμε να είχαμε 50% έκπτωση. Πρέπει να δούμε πώς εκτελούσε τα έργα η ΑΝΕΤΑ μετά που τα έπαιρνε με την έκπτωση 3%. Το έδινε με πρόχειρο διαγωνισμό σε άλλους εργολάβους και με πόση έκπτωση; Να δούμε τι γινόταν εκεί, δε λέω ότι γινόταν κάτι κακό.

19:43:16
Ο δήμος Αλεξ/πολης στα 8 χρόνια (2003-2010) από τα 1.000 περίπου έργα που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις με εκπτώσεις από 1-3%, αν σκεφτούμε ότι οι εκπτώσεις συνήθως κυμαίνονται κατά μέσον όρο στο 30% στα οικοδομικά, 40% στα ασφαλτικά και 50% στα χωματουργικά και αν αφαιρέσουμε ένα 18% εργολαβικό όφελος, με το μέσο όρο έκπτωσης 40% προκύπτει ότι έχασε περίπου 3,8 εκατ. ευρώ τα οποία θα έμεναν στα ταμεία του δήμου αν γινόταν σύννομα οι διαγωνισμοί με τις εκπτώσεις που κυκλοφορούν στην αγορά.

19:45:41
Τα χρήματα αυτά πήγαν ή στις τσέπες όλων όσοι ενεπλάκησαν και μεθόδευσαν όλα αυτά ή προς εργολάβους ή προς τρίτους διαμεσολαβητές.

Δημιούργησαν κακουργηματικές πράξεις απιστίας, απάτης και υπεξαίρεσης και όλα αυτά θα πάνε απευθείας για μηνύσεις στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης και στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

Θα γίνουν και αγωγές αποζημιώσεως για να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στους δημότες της πόλης. Με τα χρήματα αυτά κτίζαμε 3 ολόκληρα σχολεία ή κάναμε την ανάπλαση της παραλίας.

Πέρασαν 2 μήνες, έχω χειροπιαστά στοιχεία και για αυτό θα πάω στον εισαγγελέα.
Νομίζω ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να φύγει η στάμπα από πολλούς που είναι τίμιοι και κατηγορούνται άδικα.

19:48:22
Ο πρόεδρος του ΔΣ, κος Αγγλιάς, ανέφερε ότι δε νομίζει να υπάρχει κανείς που διαφωνεί με το να έρθει ελεγκτής δημόσιας διοίκησης στην πόλη.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν τα 23,5 εκατ. που είπε ο κος Λαμπάκης είναι ακριβή, με βάση όσα είπε και ο κος Ξανθόπουλος.

Ο δήμαρχος συμπεριέλαβε το σύνολο των δανείων, απάντησε ο κος Ξανθόπουλος.

19:55:03
Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να είναι παρών και ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Ρώτησε από πού προκύπτει ότι η ΣΑΤΑ είναι 3,7 εκ. ευρώ; Σε κάποια έχει διαφορετικά στοιχεία από αυτά που ανέφερε ο κος Ξανθόπουλος.

Ο κος Αγγλιάς, πρόεδρος του ΔΣ, ρώτησε τον κο Γρηγοριάδη πόσο εκτιμά ο ίδιος ότι είναι το χρέος του δήμου.

Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά αν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων.

Ο κος Ξανθόπουλος απάντησε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα συνεχιζόμενα 81 έργα έγιναν εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες για το τι υποχρεώσεις θα δημιουργηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών.

19:59:06
Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε τη διαχρονική εξέλιξη της ΣΑΤΑ και ότι τα νούμερά του είναι από την υπηρεσία του δήμου.

Ο κος Λασκαράκης δήλωσε ότι δεν άκουσε τίποτε σχετικά με τις επιδοτήσεις ύψους 50.000 ευρώ το μήνα σε συλλόγους. Περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο κάνει 4,8 εκ. ευρώ για 8 χρόνια.
Ρωτά αν έγινε απολογισμός των δράσεων αυτών. Πάντα ψήφιζε εναντίον των χρηματοδοτήσεων αυτών, ενώ ο δήμαρχος ήταν πάντα υπέρ.
Σχετικά με το θέμα της διακήρυξης ο κος Λασκαράκης ανέφερε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης συγκεκριμένα έργα που δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία δημοσιότητας που προβλέπεται.
Θα προσκομίσει τα στοιχεία ια τα συγκεκριμένα έργα στον κο Δήμαρχο.

20:01:50
Ο κος Λασκαράκης είπε ότι παρά την ενημέρωση που έλαβε, δε θα σιωπήσει απέναντι στην πολιτική ευθύνη του Δημάρχου τα περασμένα έτη.

Ο κος Λαμπάκης ανέφερε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες στις χρηματοδοτήσεις των συλλόγων και σωματείων.

Ο πρόεδρος του ΔΣ κος Αγγλιάς δίνει το λόγο στον απερχόμενο αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Τραιανούπολης κ. Δημητριάδη.

Ο κ. Δημητριάδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του τέως δημάρχου κου Αλεξανδρή, εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν ερωτήθηκε ποτέ για τον έλεγχο που έγινε.

20:06:20
Ο κος Δημητριάδης, ανέφερε ότι αν υπάρχουν “λαμόγια” του Αλεξανδρή πρέπει να πάνε στη δικαιοσύνη για να τελειώνουμε, και αυτό είναι κάτι που ακούει από τον κόσμο.

Ο κος Ξανθόπουλος διευκρίνησε ότι όλα τα στοιχεία ήρθαν από υπηρεσιακούς παράγοντες. Όταν θα φύγει από τη θέση του ο ίδιος, θα νιώθει πολύ ήσυχος με τη συνείδησή του.

Ο κος Κοζάρης, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, έχοντας την ευθύνη να κάνει την απογραφή των 3 δήμων, ανέφερε ότι στο δήμο Τραϊανούπολης ήταν όλα διαλυμένα. Δε γνώριζαν την περιουσία τους, τα χωράφια, τα κτιριακά.
Δεν υπήρχε πρωτόκολλο καταστροφής για τα πάγια και στους τρεις δήμους. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τη φυσική απογραφή που έγινε στο Δήμο Τραιανούπολης, υπάρχουν διαφορές στα πάγια. Εδώ και 40 μέρες έχουν στείλει 15 υπαλλήλους στο δήμο Τραϊανούπολης, όπου δεν υπήρχε ούτε διπλογραφικό σύστημα.
Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν κατά του δήμου γιατί δεν παρέστη δικηγόρος από πλευράς του δήμου.

20:12:01
Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γίνει νοικοκύρεμα.

Ο κος Φαλέκας είπε ότι έκανε αντιδήμαρχος το 1999 και ζήτησε να τελειώσει η απογραφή και να βγουν όλα στο φως.

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι δεν αποδόθηκε ευθέως καμία ευθύνη. Θα γίνει έλεγχος και οι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι εκπλήσσεται. Λίγο πολύ τα ξέραμε, τα βλέπαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο. Στην ΑΝΕΤΑ πήγε και σαν μάρτυρας κατηγορίας και σαν κατηγορούμενος γιατί ψήφισε κάποιες από τις αναθέσεις που έγιναν.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και η ευθύνη πρέπει να αναδειχθεί.
Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει θεοποιήσει το κέρδος και τον ανταγωνισμό. Πρέπει να έχουμε τη λογική και το σκεπτικό με τον άνθρωπο στο κέντρο.
Ακούστηκε ένα ποσό των 15 περίπου εκ ευρώ από ίδια έσοδα. Ρωτώ από που προέρχονται και σε τι ποσοστό προέρχονται απ’τους δημότες;

Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από τις επιχορηγήσεις και τα ανταποδοτικά (τα ανταποδοτικά είναι έσοδα από τους δημότες).

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι τα ανταποδοτικά είναι σταθερά αυξανόμενα εκτός από την τελευταία προεκλογική χρονιά.

Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι τα ανταποδοτικά ανέρχονται περίπου 4 εκ. ευρώ το 2010.

20:13:48
Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά ποιές είναι οι απευθείας αναθέσεις των δήμων Τραϊανούπολης και Φερών.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ακολούθησε αντιδικία Κοζάρη-Γρηγοριάδη για το θέμα του μη σεβασμού των χρημάτων των δημοτών.

20:13:48
Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά ποιές είναι οι απευθείας αναθέσεις των δήμων Τραϊανούπολης και Φερών.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ακολούθησε αντιδικία Κοζάρη-Γρηγοριάδη για το θέμα του μη σεβασμού των χρημάτων των δημοτών.

20:23:31
Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι έκανε έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων που έστειλαν οι υπηρεσίες των δήμων.

Ο κος Κατσαντούρας, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, ρώτησε αν συμπεριλήφθηκαν ποσά που κατέβαλλε ο δήμος για εγγυήσεις της ΑΝΕΤΑ.

Ο πρόεδρος Καβησσού ρωτά αν το πλεόνασμα του δήμου Φερών υπάρχει στα ταμεία του δήμου ή αν είναι ανείσπρακτα ποσά.

Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει στα ταμεία.

Ο κος Κιτσικίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του πρώην δημάρχου κου Αλεξανδρή, ρωτά πόσα χρέη άφησε ο κος Αρβανιτίδης και πόσο κόστισε να κλείσει η ΔΕΠΕΑ. Ακόμα είπε ότι θα έπρεπε να είναι εδώ ο πρώην δήμαρχος.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι ο κύριος Κιτσικίδης ήταν υπεύθυνος της ΑΝΕΤΑ και δεν καταλόγισε κάποια προσωπική ευθύνη στον ίδιο. Αν προκύψει ευθύνη θα προκύψει από αλλού.

Ο κος Καρυπίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “μαζί Πάμε Μπροστά”, ρωτά τον κο Δήμαρχο και αντιδήμαρχο οικονομικών: Το ότι δε θα γίνουν έργα ΣΑΤΑ για 2,5 χρόνια αφορά το δήμο Αλεξ/πολης ή και αυτόν των Φερών;

Ο κος δήμαρχος είπε ότι οι Φέρες θα εισπράξουν σύμφωνα με τον καλό τους προϋπολογισμό. Την επιβάρυνση των κακών διαχειρίσεων θα έχουν οι δημότες των δήμων στους οποίους έγινε η κακή διαχείριση.

20:24:51
Ο κος δήμαρχος είπε ότι για τα θέματα της Ημερησίας Διάταξης που αφορούν 26 ως το τέλος (αφορούν σε παραλαβές παλαιών έργων της ΑΝΕΤΑ) αποσύρονται.

Τα αντίστοιχα θέματα που ψηφίστηκαν στο περασμένο ΔΣ (πάλι παραλαβές έργων της ΑΝΕΤΑ) θα έρθουν σε επόμενο συμβούλιο για να αποσυρθούν και να πάνε όλα στον εισαγγελέα.

20:29:45
Ο κος Λαμπάκης συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα έργα που αφορούν στην περίοδο της ΑΝΕΤΑ δεν παραλαμβάνονται στο εξής και θα πηγαίνουν στον εισαγγελέα.

Ο κος Κιτσικίδης είπε να δούμε και τα έργα 1998-2002 για να δούμε πόσα έργα έγιναν τότε με αναθέσεις. Ζήτησε πρώτα να τους φωνάξει ο δήμαρχος να μιλήσουνε και μετά να πάνε όλα στον εισαγγελέα.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι όσον αφορά την τετραετία 1998-2002 θα έπρεπε να κινήσουν τις διαδικασίες αν υπήρχαν ατασθαλίες.

Ο κος Φουντουκίδης ζήτησε να γίνει παραλαβή του έργου του θέματος 26 που είναι πρόσφατο.

Ο κος Μαστορόπουλος ζήτησε να συζητηθεί και η άρση απαλλοτρίωσης (θέμα 21) τώρα.

20:33:12
Θέμα 21 – Άρση απαλλοτρίωσης – εισηγητής Μαστορόπουλος Διονύσης

Αφορά το ΟΤ 460Β. Ο κος Μαστορόπουλος ανέφερε το ιστορικό της υπόθεσης. Το οικοδομικό τετράγωνο αυτό είναι στην οδό Άβαντος, εκεί όπου υπάρχει μία μάντρα με σίδερα (στο τέλος της οδού Ποιμενίδη).

Το δημοτικό συμβούλιο ή θα απαλλοτριώσει τον χώρο και θα διατηρήσει τον χαρακτηρισμό ως χώρος πρασίνου ή θα τον αποχαρακτηρίσει και θα τον αποδώσει στους ιδιοκτήτες.

20:38:56
Ο κος δήμαρχος είπε ότι έχουμε δεκάδες ακίνητα δεσμευμένα χωρίς χρήματα στο δήμο. Δεν είναι δυνατόν ο δήμος να δεσμεύει τα ακίνητα για δεκάδες χρόνια χωρίς να τα απαλλοτριώνει ο δήμος. Γενικά είναι κατά της αποδέσμευσης χώρων, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος δε χρειάζεται να γίνει κάτι ιδιαίτερο χρηστικά. Στα 150 μέτρα είναι το φυτώριο και το κολυμβητήριο ως χώρος πάρκου.

Ενώ όλα τα ακίνητα της περιοχής έχουν αξία περίπου 500 χιλ ευρώ ενώ αυτό έχει 80.000 ευρώ. Αν είναι μόνο 80.000 ευρώ το αγοράζουμε αύριο κιόλας. Επειδή όμως τα γειτονικά έχουν μεγαλύτερη αξία δεν ξέρουμε αν έρθουμε σε δικαστική διένεξη θα μπορέσουμε να αγοράσουμε σε αυτή την τιμή.

Ο κος Αγγλιάς πρότεινε να βάλει τα 80.000 ευρώ ο Δήμος για να δεσμεύσει το χώρο για πράσινο.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι τα 80.000 ευρώ είναι πολύτιμα για άλλα πιο πολύτιμα οικόπεδα υπό απαλλοτρίωση για πράσινο.

20:47:18
Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι το 1988 χαρακτηρίστηκαν πολλά οικόπεδα ως χώροι πρασίνου. Οι διαδικασίες είναι πολύ μακροχρόνιες. Αναφέρθηκε στο οικόπεδο του Μάρκου είναι κάτω απ’το 6ο σχολείο.
Ρώτησε αν υπάρχουν 7.000 αιτήσεις για τακτοποιήσεις ημιυπαιθρίων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να δώσει χώρους πρασίνου σαν αντιστάθμισμα στους ημιυπαίθριους.
Ζήτησε να μην κάνουμε αποχαρακτηρισμούς πρασίνου. Να γίνουν επαφές με τον ιδιοκτήτη γιατί τα 80.000 ευρώ θα τον καταστρέψουν.

Ο κος Κογιομτζής συνεχάρη τον εισηγητή για την εισήγησή του.
Ζήτησε για 3η φορά σε θέματα έργων, πχ για αυτό του θέματος 23, οι εισηγήσεις να είναι αναλυτικές και να δίνουν μία εικόνα των έργων.
Ρωτά για το συγκεκριμένο οικόπεδο, που είναι 4 στρ., τι σπουδαιότητα έχει ο χώρος και πόσο περίπου κοστίζει η αγορά του;

Ο κος Μαστορόπουλος ανέφερε ότι βάσει τίτλων ιδιοκτηςσίας είναι γύρω στα 4 στρ. Έχει γίνει απαλλοτρίωση γύρω στα 1 στρ. από τον ΟΣΕ, ενώ 325 τ.μ. πωλήθηκαν. Γύρω στα 1,55 στρ. θα είναι ο χώρος που θα μείνει στον ιδιοκτήτη μετά την τακτοποίηση του οικοπέδου. Όσον αφορά το κόστος του οικοπέδου, η ΔΟΥ το περιγράφει κατά λάθος ως αγρό ενώ είναι οικόπεδο μέσα σε οικοδομικό τετράγωνο. Το διπλανό οικόπεδο κοστίζει περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. Δικαστικά μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα μεγαλύτερη τιμή, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν την περίοδο εκδίκασης.

20:48:40
Ο κος Δήμαρχος είπε να αποσυρθεί το θέμα για να γίνει συζήτηση με τον ιδιοκτήτη. Υπάρχουν άλλα 13 οικόπεδα δεσμευμένα για πράσινο.

Ο κος Λασκαράκης είπε να γίνει το συντομότερο ένα ΓΠΣ.

Ο κος Δήμαρχος είπε πως θα γίνει το συντομότερο.

20:57:58
Θέμα 23 – Έγκριση παράτασης του έργου: «Ανάπλαση κέντρου οικισμού Αισύμης»
Εισήγηση κας Μπρίκα

Ζήτησε συγγνώμη για την εισήγηση, αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν μπόρεσε να είναι αναλυτικότερη.
Η παράταση αφορά την ανάπλαση της πλατείας Αισύμης.

Ο κος Δευτεραίος ζητά να μη δοθεί παράταση γιατί ο στόχος είναι η αύξηση του κόστους κατά 50% ήτοι 250 χιλιάδες περίπου.

Από γυναίκα υπάλληλο της υπηρεσίας (ποιά;) διευκρινίστηκε ότι
η παράταση θα κοστίσει 1.000 ευρώ σε αναθεωρήσεις.

Εγκρίνεται με 8 ψήφους κατά.

21:00:42
Θέμα 24 – Έγκριση παράτασης του έργου: «Ανακατασκευή κτιρίου (πρώην Νοσοκομείο) προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από σχολεία» – εισηγήτρια κα Μπρίκα

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι στο συγκεκριμένο έργο υπήρξαν πολλές παρατυπίες και δεν προχώρησε από ευθύνη της απερχόμενης διοίκησης. Πρέπει να επιστραφεί μία εγγυητική στον εργολάβο ύψους 450.000 ευρώ για να μπορεί να συμμετάσχει σε άλλες δημοπρασίες με τον όρο η εγγυητική αυτή επιστολή να ξαναέρθει στο δήμο με την έναρξη των εργασιών.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

21:02:23
Θέμα 25 – Έγκριση πρακτικού ανοίγματος οικονομικών προσφορών του ανοιχτού διαγωνισμού για την «Προμήθεια απορριμματοφόρων κάδων»
εισηγητής κος Σούλτας Χαράλαμπος

Ζητείται έγκριση του πρακτικού.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 14 – Έγκριση χορήγηση παράτασης για την  «Προμήθεια Πινακίδων σήμανσης» – εισηγητής κος Σούλτας Χαράλαμπος

Ζητείται παράταση με τις ίδιες τιμές.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

21:16:20
Θέμα 2 – Αδελφοποίηση – Συνάντηση  πολιτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ελλάδας και του Δήμου Σοσνόβνυι Μπορ (Ρωσική Ομοσπονδία) – (εισηγ.  Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης)

Πρόκειται για εύπορη πόλη αντίστοιχου μεγέθους με εμάς. Θέλουν να προβούν σε αγορά έκτασης στην Αλεξανδρούπολη για κατασκηνώσεις για τα παιδιά τους. Μας ανακάλυψαν από παλλινοστούντες.

Θα έρθουν στην Αλεξανδρούπολη σύντομα, να τους ξεναγήσουμε, να τους δώσουμε πακέτα τιμών πό τα ξενοδοχεία μας.

Πέρα της αδελφοποίησης μπορεί να προκύψει όφελος για την πόλη μας και μάλιστα ανέξοδα.

Ο κος Ραπτόπουλος ρωτά αν έχουν αποδώσει επί του πρακτέου παρόμοιες προσπάθειες μέχρι σήμερα (Ανδριανούπολη Τουρκίας, Λακατάμια Κύπρου, κά)

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι δεν έχει κόστος, μπορεί να προκύψει κέρδος.

Ο κος Κολχούρης ανέφερε ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν έβρισκαν να δείξουν στους προσκεκλημένους μία καθαρή παραλία της πόλης.

Ο κος Κατσαντούρας ρωτά γιατί δεν αναφέρεται καμία αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΚΕ.

Ο κος Θεοδώρου έλαβε το λόγο και ρωτά για το θέμα της αγοράς χώρου για κατασκηνώσεις, αν μπορεί να γίνει ανταλλαγή περιουσίας των παραλιακών κατασκηνώσεων της Μάκρης με το Στρατό.

Ο κος Δευτεραίος ζητά όταν θα έρθουν οι πρώτοι τουρίστες να μην πάμε στο αεροδρόμιο γιατί δεν ξέρουμε πόσοι θα έρθουν.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι 20 παιδάκια από τη Λακατάμια της Κύπρου υπήρξε πρόβλημα έγκρισης του επιτρόπου για το αεροπορικό κόστος της μεταφοράς τους.

Ο κος Γιαννέλος, αντιδήμαρχος πρασίνου & καθαριότητας, είπε ότι η παραλία του  ΕΟΤ έχει πάρει μπλέ σημαία.

Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του δήμου κος Κώστας Κασίδης είπε ότι 24 χρόνια τώρα δεν έχουν συμπεριληφθεί ποτέ οι εργαζόμενοι στις ανταλλαγές με τις αδελφοποιημένες πόλεις.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι πραγματικά πρέπει να συμμετέχει ο σύλλογος εργαζομένων. Ανέφερε, ευχαριστώντας τους εργαζομένους του Δήμου για την κοινωνική τους ευαισθησία, το ακόλουθο γεγονός. Στο Μαρκοπούλειο παράγονται 220 μερίδες και μοιράζονται στους φτωχούς της πόλης. Ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός του χρειάζεται 50.000 ευρώ για να αντικατασταθεί. Το ΔΣ των εργαζομένων διαπραγματεύεται με τράπεζες ώστε να μεταφερθεί η μισθοδοσία τους σε άλλη τράπεζα με αντάλλαγμα 50.000 ευρώ για το Μαρκοπούλειο.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

21:17:31
Θέμα 3 – Ορισμός μελών Δ.Σ., στην επιτροπή για την άδεια εγκατάστασης ατόμων εκδιδομένων με αμοιβή

Ορίζονται ο κος Τερζής και ο κος Καρυπίδης αναπληρωματικός.

21:19:32
Θέμα 4 Ορισμός Προέδρου στη Δημοτική Επιτροπής Παιδείας σύμφωνα με τον Ν. 1566/85
Θα συμπληρωθούν τα στοιχεία του προέδρου κατά την απομαγνητοφώνηση.

Θέμα 5 – Ορισμός μελών επιτροπής για την κατάρτιση του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρέπει να δώσουν οι αρχηγοί των παρατάξεων από ένα μέλος.
Ορίζονται Αγγλιάς, Βαμβακερός, Κατσαντούρας, Κεσεσίδου από τη συμπολίτευση, ο κος Λασκαράκης από την ελάσσονα αντιπολίτευση και ένας από κάθε άλλη παράταξη.

21:29:26
Θέμα 6-11Συγχώνευση ΔΕΤΑ-ΔΗΤΕΑ

Ο κος Λασκαράκης ανέφερε ότι πρόκειται για δημοτική επιχείρηση που έχει μία μετοχή. Το καταστατικό είναι λάθος, πρόκειται για καταστατικό ανώνυμης εταιρείας αντεγραμμένο.
Ο διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι όχι δημοτικός σύμβουλος.
Η ονομασία δεν του άρεσε και πρότεινε εναλλακτική.

Ο κος Λαμπάκης διευκρίνησε ότι το γεωθερμικό πεδίο ανήκει στο κράτος, στην περιφέρεια. Τα ιαματικά λουτρά Τραιανούπολης υπάγονται σε αυτή την εταιρεία.

Ο κος Κατσαντούρας πρότεινε να μπουν δύο τακτικοί ελεγκτές της πόλης μας και όχι ορκωτός από την Αθήνα, γιατί δεν πληροί τα κριτήρια που χρειάζεται να έχει ορκωτό ελεγκτή.
Ορκωτός χρειάζεται για τη διαδικασία συγχώνευσης.

3 καταψηφίζουν τα θέματα από την παράταξη του κου Δευτεραίου.

21:33:53
Θέμα 12 Έγκριση συμφωνίας με Ο.Λ.Α. για ανάπλαση παραλίας και Λαϊκή Αγορά. (εισηγ. Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης)

Ο κος δήμαρχος ξεκίνησε δηλώνοντας ότι συνεχίζουμε να διεκδικούμε το χώρο. Συμφωνήσαμε για την ανάπλαση του χώρου της παραλίας (χωρίς το Λούνα Παρκ και το Πάρκινγκ). Μοιράσθηκε τοπογραφικό σχέδιο στους δημοτικούς συμβούλους.

Η προγραμματική σύμβαση θα προβλέπει ότι ο δήμος θα κάνει την ανάπλαση του χώρου. Θέλουμε να βάλουμε τις αποθήκες του ΟΣΕ και το τελωνείο στην προγραμματική αυτή σύμβαση ώστε να συμπεριλάβουμε την ανάπλαση όλων αυτών των αποθηκών αφού πρώτα γίνει η απαραίτητη μελέτη.

Υπάρχει μία προμελέτη για την ανάπλαση της παραλίας. Μπορούμε να την τροποποιήσουμε για να γίνει με πιο μικρό κόστος η ανάπλαση.

21:52:22
Ο κος Δήμαρχος διευκρίνησε ότι θα συμφωνηθεί η λαϊκή αγορά να παραμείνει εκεί μέχρι την έναρξη του έργου. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να φύγει από εκεί η λαϊκή και ίσως να πάει στους χώρους των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ για μία λύση σκεπαστής αγοράς εκεί, μετά από αγορά των χώρων από τους νομίμους τους ιδιοκτήτες.

Το λόγο έλαβε ο κος Γρηγοριάδης ο οποίος είπε ότι όλοι θέλουν την αξιοποίηση του χώρου. Έχει τις πληροφορίες ότι σήμερα το ΔΣ του ΟΛΑ απέρριψε το συγκεκριμένο έγγραφο. Τι δίνει ο ΟΛΑ; Παραχώρηση της χρήσης; Το νέο ΔΣ του ΟΛΑ είναι ορεξάτο για συνεργασία αλλά υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Η μελέτη του κου Φυντικάκη με τις 4 της τροποποιήσεις έγινε με το 50% των χώρων της σε χώρους που δεν είναι της ιδιοκτησίας του δήμου.
Τι σημαίνει προγραμματική σύμβαση; Θα δώσουμε χρήματα που δεν έχουμε στο χώρο αυτό;

Ο κος Λαμπάκης απάντησε ότι μόνο ένας μη Αλεξανδρουπολίτης θα μιλούσε έτσι. Ρώτησε αν θέλει να πάρουμε πρώτα την κυριότητα του χώρου και μετά να προχωρήσει ο δήμος; Επιβεβαίωσε ότι σήμερα το ΔΣ του ΟΛΑ ζήτησε να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Δήμο και έστειλε σχέδιο με κόκκινη γραμμή το οποίο και μοιράσθηκε στους δημοτικούς συμβούλους πριν τη συνεδρίαση.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν είμαστε καλυμμένοι με την προγραμματική σύμβαση και ποιό είναι το κόστος της μελέτης και της κατασκευής.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι το κόστος θα είναι περίπου 3,3 εκ ευρώ και προσβλέπει σε χρηματοδότηση δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με επιτόκιο 2,2% (αν δεν το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια όπως υποσχέθηκε πρόσφατα με 4 εκατ. ευρώ).

Ο κος Θεοδώρου, με την ιδιότητά του και ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΑ, ζήτησε την ακύρωση της ψηφοφορίας αυτού του θέματος. Το ΔΣ του ΟΛΑ δεν αποφάσισε αλλά ζήτησε να έρθει πρόταση απ’το δήμο με το συγκεκριμένο τοπογραφικό ώστε να έχουμε τη σύμφωνη απόφαση του ΔΣ του ΟΛΑ. Ζητά να έχουμε τη σύμφωνη πρόταση του ΟΛΑ πρώτα, πριν ψηφίσει για το θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο κος Λασκαράκης είπε ότι χαίρεται για τη σημερινή πρόταση και για την πιθανή χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία και αποτελεί δικιά του πρόταση εδώ και χρόνια.
Εκεί πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης, είναι έργο αναπτυξιακό. Η μελέτη Φυντικάκη είναι εξωραϊστική, πρέπει να τη βελτιώσουμε.
Πρέπει να κατασκευαστεί ένας μώλος εκεί για να προστατευτεί η παραλιακή ζώνη και να χρησιμοποιηθούν τα βυθοκορήματα.
Είπε ότι ψηφίζει το θέμα και θέλει να συμβάλλει όσο μπορεί ο ίδιος.

Ο κος Δευτεραίος ζήτησε η περιοχή της παραλίας να έρθει στην ιδιοκτησία του λαού της πόλης. Ζητά και την ανάπλαση της παραλίας. Το όλο σκηνικό δεν τον καλύπτει γιατί είναι σαν παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.
Αυτή η χρήση θα έχει έναν επιβαρυντικό χαρακτήρα στο ότι δεν ξεκαθαρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Η οριογραμμή είναι χειρότερη και απ’το φράκτη του Έβρου, της Ιερουσαλήμ και του Βερολίνου.
Προσέξτε πόσο καίρια τεθλασμένη γραμμή δημιουργείται. Κρατάει το χώρο Λούνα Παρκ, όλο το πάρκινγκ, βάζει αναψυκτήριο και αποθήκες ή ότι άλλο χρειαστεί ο ΟΛΑ μέσα σε αυτή την περιοχή.
Κατά την ανάπλαση που θα γίνει θα ήθελε, η παράταξή του, να μη δημιουργηθούν επιχειρήσεις και να επιβαρυνθεί πάλι ο λαός της πόλης το κόστος. Μπορεί να γίνει χώρος φυσικής δραστηριότητας, χώρος αναψυχής (κάμπινγκ).

22:13:56
Ο κος Δευτεραίος διευκρίνησε ότι η παράταξή του θα ψηφίσει λευκό. Φοβάται ότι θα πουληθεί το λιμάνι σε ιδιώτες. Συμφωνεί με όλα αυτά αλλά έχει τους παραπάνω ενδοιασμούς.

Ο κος Γιαννέλος ρώτησε τον κο Γρηγοριάδη αν πήρε την ιδιοκτησία του 2ου ΚΑΠΗ όταν έγινε η επέκταση του ΚΑΠΗ σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του ΟΣΕ.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι πρόκειται για επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου.

Ο κος Βαμβακερός αναφέρθηκε στον κο Γρηγοριάδη λέγοντας ότι είναι προς τιμήν ΔΣ του ΟΛΑ προχώρησε σε αυτή τη διαδικασία παρά τις πολιτικές πιέσεις που του ασκήθηκαν.
Ζήτησε από την πλευρά του κου Δευτεραίου να ψηφίσει θετικά γιατί κατάφερε η παράταξη να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τον ΟΛΑ χωρίς αντεκδικήσεις και προβλήματα.

Ο κος Αδαμάκης της συμπολίτευσης, είπε να διεκδικήσουμε δυναμικά το χώρο. Είναι τελείως αντίθετος με το σχέδιο. Δε του αρέσει αυτή η κόκκινη γραμμή καθόλου. Πρέπει να κινητοποιηθεί ο λαός της πόλης.

Ο κος Κιτσικίδης είπε ότι σε ότι καλό προσπαθεί ο δήμος θα είναι σύμφωνη και η αντιπολίτευση.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι συμφωνεί απόλυτα με τον κο Αδαμάκη. Πήγαμε με πανώ όλοι μαζί έξω απ’τον ΟΛΑ. Ξεκινήστε τη διεκδίκηση άμεσα.

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι είναι σύμφωνος με το θέμα, αλλά συμφωνεί και με τον κο Αδαμάκη. Έχει θέσει το θέμα παλαιότερα και στο νομαρχιακό συμβούλιο, η πλατεία Ελευθερίας στα αστικά ανήκει στη δικαιοδοσία του ΟΛΑ, καθώς και η περιοχή 10 μέτρα μέσα από τον τοίχο του συντριβανίου της παραλίας της πόλης. Πρέπει σαν δημότες, όπως έγινε στην Πάτρα, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν μπορεί να μας βάζουν κόκκινες γραμμές στο πάρκινγκ, στο Λούνα Παρκ. Ακόμα και για το μισό συντριβάνι για να κατασκευαστεί, έπρεπε να πάρουμε άδεια από τον ΟΛΑ.

Ο κος Κατσαντούρας ανέφερε τη διεκδίκηση του δήμου Πατραίων ο οποίος και πέτυχε την παραχώρηση όλης της παραλιακής ζώνης. Βλέπει δόλο από πλευράς ΟΛΑ, βγάζουν σε διαγωνισμό το πάρκινγκ. Η ανάπλαση του δήμου στην παραλία θα δώσει μεγάλη αξία και στην ενοικίαση του πάρκινγκ.

Ο κος Θεοδώρου είπε ότι καταψήφισε και στο πάρκινγκ και συμφωνεί απόλυτα με το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κος Μαυρίδης της συμπολίτευσης, είπε ότι μας παραχωρούν μόνο την άμμο. 4 εκατ. ευρώ στην άμμο δεν κάνουν τίποτε. Πρέπει να πάρουμε όλη την παραλιακή ζώνη από τη Λαϊκή μέχρι τους προσκόπους.

Ο κος Λασκαράκης ζήτησε να μπει στη σύμβαση ο χώρος του πάρκινγκ και του Λούνα Παρκ.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι επί 4 χρόνια διεκδικεί το χώρο από τον ΟΛΑ και απορεί γιατί επαναστατούν ως Αλεξανδρουπολίτες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για το συγκεκριμένο θέμα. Είπε ότι ο ίδιος είναι μπροστάρης σε αγώνες τέτοιου είδους, αλλά χρειάζεται λίγη διπλωματία. Κανείς πολίτης δεν ξέρει ότι η μισή πλατεία Ελευθερίας ανήκει στον ΟΛΑ, η χρήση ανήκει στο δήμο. Χρειάζεται ομοφωνία στο θέμα αυτό. Νομικά όταν δημιουργείς ένα χώρο έχεις επί πλέον δικαιώματα επί του χώρου. Παρακάλεσε τους συναδέλφους της συμπολίτευσης να δεχθούν να γίνει ότι μπορεί να γίνει τώρα και να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας.

Ο κος Δευτεραίος ρώτησε αν θα έχουμε τον ΟΛΑ ιδιοκτήτη και εμείς μπαίνουμε σαν ενοικιαστές.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι θα διεκδικήσουμε από το ελληνικό δημόσιο τον χώρο και όχι από τον ΟΛΑ.

Γίνεται διάλειμμα 5 λεπτών.

22:22:25
Η συνεδρίαση ξεκινάει σε λίγο, μετά την ολιγόλεπτη διακοπή.

22:25:16
Ο κος Δευτεραίος τόνισε μία κόκκινη γραμμή της παράταξής του, που είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου. Ο χώρος είναι λαϊκή-δημοτική περιουσία. Βλέπει ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις λιμανιών.
Το λευκό είναι μόνο για ένα λόγο. Θέλουμε ανάπλαση στην παραλία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από κάτι. Καλούμε όλο τον λαό της πόλης να συμμετέχουν στον αγώνα.

Φηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 λευκά.

22:37:15

Θέμα 13 -Έγκριση για δημιουργία ΒΙΟΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ. (εισηγ. Δήμαρχος, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης)

Ο κος Λαμπάκης ξεκινά περιγράφοντας τα σχέδια για το αγρόκτημα και αναφέροντας ότι ένα 20% της παραγωγής θα δίνεται στο κοινωνικό παντοπωλείο. Θα μπορούν οι ηλικιωμένοι να πηγαίνουν με τα πόδια, ποδήλατο ή το αυτοκίνητο στο χώρο. Θα μπορούν να βελτιώσουν κάπως τα εισοδήματά τους.
Ο δήμος θα παράσχει όλα όσα χρειάζονται για την εκμετάλλευση του χώρου (τρακτέρ, φρέζα, σπόροι, υποστήριξη από γωοπόνους).
Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη αντίστοιχης μονάδας για απόρους.

Ο κος Γρηγοριάδης δήλωσε ότι στηρίζει το σκεπτικό. Ρώτησε ποιά είναι η χρήση των χώρων (είναι αγροί). Λίγη προσοχή σε ποιούς θα δοθούν. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), μέσω του κου Κιτσικίδη, δήλωσε ότι στηρίζει.

Ο κος Κογιομτζής ζήτησε να γίνει μία μικρή γεώτρηση για να εξυπηρετηθεί η άρδευση των 20 στρ. χώρου και να μην υπάρχουν προβλήματα ύδρευσης από τη βρύση. Τόνισε ότι η πρόταση τον ενθουσιάζει, και σαν γεωπόνο και σαν άνθρωπο.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι σαν εργασιοθεραπεία είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σαν επιλογή για τους πολίτες. Η εθελοντική εργασία είναι απαραίτητη. Τα περί παρακαταθήκης για εξόφληση σε μελλοντικό χρόνο δε χρειάζονται. Καλό είναι και στην κατασκευή να γίνει εθελοντικά. Με βάση όλα αυτά αναφέρει ότι είναι λίγο σαν να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Προσοχή στην ιατρική φροντίδα. Εκεί θα δραστηριοποιούνται άνθρωποι προχωρημένης ηλικίας. Να βρεθούν εθελοντές και γιατροί και νοσοκόμοι. Δε λύνει το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο κος Καρυπίδης ρωτά αν αφορά μόνο μέλη των ΚΑΠΗ.

Διευκρινίζεται από τον κο Δήμαρχο ότι αφορά χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα τρίτης ηλικίας. Η επόμενη μονάδα θα αφορά μη οικονομικά προνομιούχους με εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ.

Ζητήθηκε να γίνει αντίστοιχο έργο και στην Τραϊανούπολη από τον κο Δημητριάδη Ιωάννη από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Ο κος Γκότσης είπε ότι αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους δημότες των Φερών να γίνει και εκεί.

Ο κος Θεοδώρου έδωσε συγχαρητήρια

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 3 λευκά.

22:40:47
Θέμα 15 – Συγκρότηση Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του Π.Δ. 270/81
Λεπτομέρειες θα προστεθούν κατά την απομαγνητοφώνηση του ΔΣ.

Θέμα 16 – Μίσθωση ακινήτου για στέγαση νηπιαγωγείου του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο κος Γερακόπουλος ανέπτυξε το θέμα, αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση του κτιρίου. Βρέθηκε ισόγειο κατάστημα ενοικίου 1.500 ευρώ περίπου που είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα σαν νηπιαγωγείο.

Προς το παρόν το νηπιαγωγείο έχει μεταφερθεί σε δύο αίθουσες της Ακαδημίας.

Το λόγο έλαβε ο κος Δευτεραίος. Είπε ότι θα το καταψηφίσει γιατί 1.500 ευρώ είναι πολλά. Η μητρόπολη στην Αίνου έχει χώρο και μπορούμε να το ζητήσουμε δωρεάν ή χώρο δίπλα στη μητρόπολη.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά.

22:43:04
Θέμα 17 – Κατανομή για λειτουργικές δαπάνες σχολείων – Α΄ κατανομή 2011

Θα γίνει κατανομή 52% στην πρωτοβάθμια και 48% στη δευτεροβάθμια όπως και πέρσι.

Ψηφίζεται ομοφώνως.

22:47:50
Θέμα 18 – Συναίνεση ή μη για εγκατάσταση προχείρου ποιμνιοστασίου σε δασικού χαρακτήρα έκταση στον οικισμό Κομάρων

Ψηφίζεται ομοφώνως

Θέμα 19Επιστροφή ΕΙΧ Αυτοκινήτου

Αφορά επιστροφή αυτοκινήτου ΕΙΧ του οποίου η δαπάνη αγοράς απορρίφθηκε από τον επίτροπο και πρέπει να επιστραφεί στον έμπορο.

Ψηφίζεται ομοφώνως

Θέμα 20 – Συναίνεση περί απευθείας παραχώρησης κοινόχρηστων εκτάσεων στο ΤΕΘΑ για τη δημιουργία πεδίου ασκήσεων–βολής.

Απορρίπτεται ομόφωνα

Θέμα 22 – Διάλυση σύμβασης ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Έρευνα αρχιτεκτονικής τοπίου στον πλατανότοπο – ρέμα Μαΐστρου» – Εισηγητής ο κος Γερακόπουλος

Ανέπτυξε το θέμα με βάση την εισήγηση που μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους.
Προτείνεται τη διάλυση της σύμβασης αφού δε θα έχει καμία οικονομική επίπτωση στο δήμο.

Ο κος Ραπτόπουλος ρωτά (και λαμβάνει καταφατική απάντηση) αν η συγκεκριμένη κυρία είναι η ίδια που έκανε τη μελέτη του πάρκου Παρμενίωνα.

Ψηφίστηκε ομόφωνα.

22:50:50
Μόλις έληξε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ενδεχόμενα λάθη ή παραλείξεις στο παρόν κείμενο θα διορθωθούν το συντομότερο από την απομαγνητοφώνηση των πεπραγμένων στο ΔΣ.