Οικονομική κατάσταση Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου
Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του 3ου Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.
Κατεβάστε, κάνοντας κλικ εδώ, σε ένα αρχείο συγκεντρωμένες τις εισηγήσεις του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κου Λαμπάκη και του αντιδημάρχου Οικονομικών κου Ξανθόπουλου στο χθεσινό 3ο ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης για την κατάσταση που παραλαμβάνουν στα οικονομικά του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Στη συνέχεια, ακολουθεί όλο το κείμενο του παραπάνω αρχείου.
Εισήγηση του κ. Δημάρχου κου Λαμπάκη και του αντιδημάρχου οικονομικών κ. Ξανθόπουλου για την οικονομική κατάσταση του Καλλικρατικού δήμου Αλεξανδρούπολης.
Ενημέρωση του κυρίου δημάρχου για τα οικονομικά του δήμου.
Ο κος δήμαρχος ξεκίνησε λέγοντας πως είχε υποσχεθεί στον εαυτό του, τους συνδημότες μας και στην έννοια και το θεσμό του δικαίου ότι θα διερευνήσει όλα τα δεδομένα που ακούστηκαν προεκλογικά από τις τότε παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ο κος Σεραφειμίδης ρώτησε αν προσκαλέστηκε κάποιος από την απερχόμενη διοίκηση για να βοηθήσει στην έρευνα και να έχουμε μία ακριβή εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης.
Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι η διερεύνηση έγινε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών, τον ίδιο και από μεγάλη ομάδα στελεχών. Ότι είχαμε να μάθουμε από την απελθούσα δημοτική αρχή, το μάθαμε, δηλαδή τίποτε. Εφόσον έχει εκλεγεί δε βλέπει το λόγο γιατί έπρεπε να καλέσει κάποιον από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η ενημέρωση θα γίνει εδώ στο σώμα, τιμώντας τους συναδέλφους, και δεν πήγε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η μαύρη τρύπα του δήμου Αλεξανδρούπολης προσδιορίζεται περίπου στα 23,5 εκατομμύρια ευρώ. Τα τρία νούμερα που απαρτίζουν αυτό το ποσό είναι περίπου ίδια στο ύψος και είναι οι απαιτήσεις των προμηθευτών, περίπου στα 8 εκ. ευρώ. Το άνοιγμα προς τους δημότες που διοικούσε η προηγούμενη δημοτική αρχή είναι τρομακτικό. Δεν είναι δυνατόν να διοικείς δημότες και να τους οφείλεις 8 εκ. ευρώ.
Άλλα 8 εκ. ευρώ περίπου αφορούν απλήρωτα έργα των προηγούμενων ετών, που σημαίνει ότι όση ΣΑΤΑ έρχεται τα ερχόμενα δύο χρόνια θα πηγαίνει σε εκείνα τα έργα, καλά ή κακά. Εμείς ως καινούρια δημοτική αρχή δε θα αγγίζουμε ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, δηλαδή η δημοτική αρχή θα διοικήσει μόνο ενάμιση χρόνο, όλο το 2013 και το μισό 2014.
Τα δάνεια , μαζί με τα 980 χιλ. ευρώ του κολυμβητηρίου, ανήλθαν στο ποσό των 9 εκ. ευρώ περίπου με τοκοχρεολύσιο 1,380 εκ. ευρώ ετησίως. Από αυτά τα δάνεια τα 6 εκατ. ευρώ συντελέστηκαν το 2010.
Ο προϋπολογισμός που γίνεται από μία χρηστή διοίκηση πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι τις ανάγκες δαπάνης, αλλά και τη δυνατότητα είσπραξης των εσόδων. Η δημοτική αρχή πήγαινε ανάποδα. Έκανε προϋπολογισμό εξόδων που έπρεπε να κάνει και μετά κοιτούσε τα έσοδα. Αυτό δεν είναι χρηστή διοίκηση.
Για όλα τα παραπάνω θα κληθεί ο ελεγκτής δημόσιας διοίκησης.
Αργότερα θα αναφερθεί και στις αναθέσεις.
Το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, κος Ξανθόπουλος.
Χρέη Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η σημερινή οικονομική κατάσταση που σηματοδοτεί το σήμερα και το αύριο για το δήμο της Αλεξ/πολης, που προδιαγράφει την προτεραιότητα να ασκηθεί μία αυστηρή περιοριστική πολιτική σε όλους τους τομείς, που προδιαγράφει την αναγκαιότητα αναζήτησης άμεσα βραχυπρόθεσμων εσόδων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, η δημοτική αρχή σας την εκθέτει όσο μπορεί πιο παραστατικά και μεγαλύτερη λεπτομέρεια, γιατί πιστεύει ότι πρέπει να ενημερωθούν οι δημότες, πρέπει αυτή η κατάσταση να είναι η βάση όλων των αποφάσεων που παίρνουμε και γιατί αυτή η κατάσταση καθορίζει την πορεία βιωσιμότητας και λειτουργίας του δήμου.
Αρχικά αναφέρουμε το χρέος & τις οφειλές έναντι τρίτων.
Αυτό χωρίζεται σε δύο κατηγορίες.
1) Τις βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές (δηλαδή είναι ληξιπρόθεσμες, δεν αμφισβητείται η νομική τους υπόσταση και είναι προσδιορισμένες επακριβώς ως προς το ύψος τους)
Στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 8.018.423 ευρώ.
Για τα 7.365.513 ευρώ, που αναλύονται προς προμηθευτές 3.314.000 περίπου, προς κατασκευαστές έργων πληρωτέων μέσω δανείων 19.000 ευρώ, προς κατασκευαστές πληρωτέων μέσω ΣΑΤΑ 3.014.000 περίπου ευρώ, σε κατασκευαστές έργων πληρωτέων από το πρόγραμμα Θησέας 308.000 ευρώ, σε κατασκευαστές έργων πληρωτέων μέσω από το υπουργείο εθνικής παιδείας 98.000 ευρώ, σε προσωπικό (αιρετούς και συμβασιούχους) 588.000 ευρώ και σε λοιπές υποχρεώσεις (ασφαλιστικές εισφορές, κλπ) που είναι 122.000 ευρώ, έχουν εκδοθεί εντάλματα αλλά δεν πληρώθηκαν, ακυρώθηκαν και θα επανεκδοθούν και θα αποτελέσουν οφειλές του νέου προϋπολογισμού.
Για τα υπόλοιπα 652.000 εκ. ευρώ, που αφορούν χρέη σε κατασκευαστές έργων πληρωτέα μέσω της ΣΑΤΑ 492.000 ευρώ, κατασκευαστές έργων από ιδίους πόρους 119.000 ευρώ, και κατασκευαστές έργων που θα πληρωνόταν από το τίμημα εκποίησης ακινήτων 40.000 ευρώ, δεν έχουν εκδοθεί ακόμα εντάλματα, υπάρχουν όμως λογαριασμοί, έχουν γίνει οι επιμετρήσεις, δεν εκδόθηκαν παραστατικά επειδή οι εκδότες ήθελαν να αποφύγουν ή αδυνατούσαν να πληρώσουν το ΦΠΑ ή άλλους παρακρατημένους φόρους.
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι:
2) βέβαιες και ανεκκαθάριστες οφειλές, αυτές δηλαδή που είναι βραχυπρόθεσμα απαιτητές, δεν αμφισβητείται η νομική τους υπόσταση αλλά δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς το ύψος τους.
Στις 31/12/2010 ανέρχονταν σε 2.875.000 ευρώ. Αναλυτικά αφορούσαν οφειλές έργων που εντάχθηκαν στη ΣΑΤΑ 2.788.000 ευρώ και οφειλές έργων που εντάχθηκαν σε ίδιους πόρους 205.000 ευρώ. Πρόκειται για έργα που είναι σε εξέλιξη, ένα μέρος τους έχει αποπερατωθεί μέσα στο 2010 και το υπόλοιπο προβλέπεται να αποπερατωθεί μέσα στο 2011.
Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι το 2010 καταρτίστηκε, επί της ουσίας, ένας ελλειμματικός ισολογισμός μέσα από την υπερεκτίμηση των εσόδων και το, για λόγους σκοπιμότητας, λανθασμένο τρόπο σύνταξης.
Αντί η δημοτική αρχή να τηρήσει τις αρχές που έρχονται κάθε έτος για τη σύνταξη του προϋπολογισμού, να τηρήσει τις αρχές της ειλικρίνειας και του ρεαλισμού που πρέπει να διέπουν έναν προϋπολογισμό, να προσδιορίσει πρώτα τα έσοδα από τις νομοθετημένες πηγές (τακτικά και έκτακτα) στο πραγματικό ύψος απόδοσής τους (το οποίο βγαίνει από απολογιστικά στοιχεία προηγουμένων ετών), στη συνέχεια να αφαιρέσει τις ανελαστικές δαπάνες (έξοδα μισθοδοσίας και λειτουργικά) και ότι απομένει σαν υπόλοιπο να προσδιορίσει την πολιτική της, λειτούργησε ανάποδα.
Ο δήμος προσδιόρισε κωδικούς εξόδων σε τέτοιο ύψος που μετά για να τους καλύψει πήγε σε υπερτιμημένα έσοδα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Κινούμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, κυρίως όμως και οι αιρετοί μέσα σε αυτά τα πλασματικά πλαίσια των κωδικών εξόδων, δημιούργησαν τέτοιες υποχρεώσεις που δεν μπορούσαν να πληρωθούν.
Η τρίτη διαπίστωση, αναφέρεται στο:
3) Εργασιακό κόστος,
…όπως αυτή διαμορφώνεται σε σχέση με τα τακτικά έσοδα του δήμου και όπως ξέρουν όλοι είναι η ασφαλιστική δικλείδα για τον προγραμματισμό, το σχεδιασμό, την επιβίωση ενός οικονομικού οργανισμού.
Τα τακτικά έσοδα του 2010 κυμάνθηκαν γύρω στα 14.500.000 ευρώ, και μιλάω για αυτά που έχουν εισπραχθεί.
Οι καταβληθείσες αποδοχές σε μόνιμο και εποχικό προσωπικό ήταν περίπου 9.500.000 ευρώ περίπου.
Το ποσοστό του εργασιακού κόστους στα τακτικά έσοδα έφτασε στο 66%.
Να σημειώσω εδώ ότι από τα 9,5 εκατ. ευρώ, περίπου τα 2,4 εκατ. ευρώ ήταν αποδοχές ή αμοιβές που έχουν καταβληθεί σε μη μόνιμο προσωπικό.
4) Αποτελεσματικότητα της ασκηθείσης οικονομικής πολιτικής σε ότι αφορά την είσπραξη των απαιτήσεων και τη δημιουργία των υποχρεώσεων.
Είναι γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκε ο εισπρακτικός μηχανισμός του δήμου στον βαθμό που έπρεπε. Δεν έγινε ταυτοποίηση οφειλετών, δεν ελήφθησαν μέτρα που προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης των Δημοσίων Εσόδων, δε γινόταν συμψηφισμοί και σε ότι αφορά τις δαπάνες κινηθήκαν σε υποχρεώσεις στα πλαίσια των πλασματικών κωδικών και πολλές φορές πέρα απ’αυτόν.
Θα σας πω ότι υπάρχει έγγραφο υπογεγραμμένο από αιρετό που αναγνωρίζει αναληφθείσα δαπάνη και συνεχώς επί 1,5-2 χρόνια παρότρυνε τον προμηθευτή να μην εκδώσει παραστατικό μέχρις ότου βρεθεί (κωδικός).
Υπάρχουν εργασιακές σχέσεις που δεν είναι αποτυπωμένες και οφείλονται εισφορές.
5) Δανειοληπτική κατάσταση δήμου
Το υπόλοιπο του κεφαλαίου της 31/12/2010 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ήταν 7.775.000 ευρώ. Το υπόλοιπο κεφαλαίου δανείων από τράπεζες εμπορικές ήταν 375.000 ευρώ. Σύνολο 8.150.000 ευρώ. Τα καταβαλλόμενα τοκοχρεολύσια ανέρχονταν σε 1.275.000 ευρώ ετησίως.
Από αυτό το ποσό των 8.150.000 ευρώ που ήταν σε κεφάλαιο δανειακό, τα 5.736.000 ευρώ ήταν δάνεια που είχαν συναφθεί μέσα στο 2010 και αυτά επιβάρυναν τα τοκοχρεολύσια κατά 775.000 ευρώ το χρόνο.
Αν σε αυτά προσθέσουμε το δάνειο των 950.000 ευρώ που δεν εκταμιεύθηκε ακόμη, τότε τα ποσά διαμορφώνονται σε 9.130.000 ευρώ τα δάνεια, αυτά που συνήφθησαν το 2010 σε 6.716.000 ευρώ και τα τοκοχρεολύσια σε 1.307.000 ευρώ.
Αυτά παρακρατούνται από τους αυτοτελείς πόρους τους μηνιαίους ΚΑΠ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
6) Χρηματικό υπόλοιπο
Στις 31/12/2010 το χρηματικό υπόλοιπο του δήμου ήταν σε γενικά ανειδίκευτα έσοδα 400.000 ευρώ, σε έκτακτα ανειδίκευτα έσοδα 282.000 ευρώ και σε ειδικευμένα 452.000 ευρώ, σύνολο 1.135.000 ευρώ
7) Αναξιοπιστία του Δήμου
Το γεγονός ότι αρνούνται να συναλλαχθούν με το δήμο σχεδόν το σύνολο των προμηθευτών φαίνεται ότι δεν προθημοποιήθηκε κανείς να συμμετάσχει σε κανένα διαγωνισμό. Αυτό έγινε εμφανές στο διαγωνισμό για τα καύσιμα. Έχουμε προσφυγές σε δικαστήρια και στο συνήγορο του πολίτη.
Προτού κλείσω για το δήμο Αλεξανδρούπολης, θα ήθελα να πω ότι το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, κυρίως όμως η υλοποίησή του σε ότι αφορά τα έργα που εντάσσονται στη ΣΑΤΑ ή τα έργα που θα πληρωθούν από ίδιους πόρους, παγώνει για τη μεν ΣΑΤΑ για 2 χρόνια για δε τα έργα που θα ενταχθούν σε ίδιους πόρους είναι αβέβαιο, για τουλάχιστον μία δεκαετία δεν μπορούμε να κάνουμε έργο με ιδίους πόρους.
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν, σε ότι αφορά τη ΣΑΤΑ, αν δούμε τη διαχρονική εξέλιξή της την τελευταία πενταετία. Ο μέσος όρος που δινόταν στο δήμο ήταν 3.785.000 ευρώ. Σήμερα οι οφειλές για τη ΣΑΤΑ είναι 6.279.000 ευρώ.
Είναι γεγονός ότι οι αυτοτελείς πόρου μειώθηκαν κατά 18% του 2010 σε σχέση με το 2009, όπως είναι γεγονός ότι δε δόθηκε η τελευταία δόση του 2010 της ΣΑΤΑ (το τελευταίο τρίμηνο). Αυτό δε λέει όμως τίποτε, κύριοι συνάδελφοι, γιατί το γεγονός της μείωσης ήταν γνωστό, το ξέραν όλοι και μπορούσαν να το δούνε αφού όλοι ξέρανε από τις αρχές του 2010 ότι είχαμε περιστολές, αλλά αυτό φαινότανε και από τις δόσεις που έρχονταν μηνιαίως. Έπρεπε να προσαρμοστεί η πολιτική σε αυτά τα δεδομένα. Το γεγονός ότι δε δόθηκε η τελευταία δόση της ΣΑΤΑ, που υπολογίζονταν γύρω στα 800.000 ευρώ, δεν αλλοιώνει την κατάσταση.
Μέσα στις οφειλές που αναφέρθηκαν πιο πάνω δεν περιλαμβάνονται τα έργα που χρηματοδοτούνται από ειδικά προγράμματα όπως ο Θησέας, τα έργα που χρηματοδοτούνται μέσω ταμείων, τα έργα που χρηματοδοτούνται από ΟΣΚ, κλπ. διότι σε αυτά η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και δεν υπολογίζονται στο χρέος.
Ανακεφαλαιώνοντας:
Οφειλές άμεσα απαιτητές (ληξιπρόθεσμες) 7.691.000 ευρώ
Οφειλές απαιτητές βραχυπρόθεσμα 2.869.000 ευρώ (είναι τα συνεχιζόμενα έργα)
Τοκοχρεωλυτικές δόσεις ετήσιες 807.000 ευρώ (λόγω των δανείων που έγιναν μέσα στο 2010)
Δάνεια που έγιναν μέσα στο 2010 6.716.000 ευρώ.
Από αυτό αφαιρείται το χρηματικό υπόλοιπο που ήταν μέσα στο ταμείο, περίπου 1.000.000 ευρώ, και βγαίνει το συνολικό χρέος.
Χρέη δήμου Τραϊανούπολης:
Εδώ η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη αν συγκρίνει κανείς αναλογικά.
Οι πάσης φύσεως βέβαιες και εκκαθαρισμένες οφειλές στο δήμο Τραϊανούπολης την 31/12/2010 ήταν 305.000 ευρώ. Από αυτά, προμηθευτές αφορούσαν τα 215.000 ευρώ και έργα-μελέτες 90.000 ευρώ.
Οι πάσης φύσης βέβαιες και ανεκκαθάριστες οφειλές (δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένο το ύψος είναι όμως βεβαιωμένη η νομική τους υπόσταση) είναι 687.000 ευρώ. Από αυτά σε προμηθευτές 107.000, σε έργα 320.000, λοιπές οφειλές-επιδοτήσεις πρώτης κατοικίας 172.000 και καταλογισμού δικαστικών αποφάσεων 186.000 ευρώ, σύνολο περίπου 1.000.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός εσόδων ανερχόταν σε 1.000.000 ευρώ περίπου.
Το ύψος των δανείων την 31/12/2010 ήταν 386.000 ευρώ.
Τα τακτικά έσοδα ήταν 1.171.000 ευρώ και το κόστος εργαζομένων 480.000 ευρώ, άρα το εργασιακό κόστος ανέρχονταν περίπου στο 41%.
Απ’ότι βλέπετε ο δήμος Τραϊανούπολης μας έστειλε ισολογισμό ισοσκελισμένο σε χρέη και σε τακτικά έσοδα.
Χρέη δήμου Φερών:
Τελευταίος ο Δήμος Φερών, για να κλείσουμε λίγο ευχάριστα και αισιόδοξα. Μια πολιτική συνέπειας και συνέχειας μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Η πολιτική αυτή είναι διαχρονική και αποτελεί τιμή σε όσους διαχρονικά διοίκησαν το δήμο Φερών.
Την 31/12/2010 οι οφειλές ήταν 366.000 ευρώ (προμηθευτές 233.000 ευρώ, προσωπικό 1.000 ευρώ, αιρετοί 33.000 ευρώ, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις 98.000 ευρώ)
Οι οφειλές σε έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας είναι 82.000 ευρώ αλλά είπα δεν λαμβάνονται υπόψη.
Το εργασιακό κόστος ανέρχεται στο 49%
Χρηματικό υπόλοιπο 493.000 ευρώ δηλαδή κατά τι παραπάνω από τις οφειλές του δήμου.
Το λόγο λαμβάνει ο κ. δήμαρχος.
Όλα αυτά τα οποία ανεγνώσθησαν θα πάνε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.
Μέσα από τη συνέχιση της διερεύνησης των πραγμάτων δούμε την εικονικότητα, ενδεχομένως, κάποιων τιμολογίων και βέβαια θα οδηγηθούμε σε αυτή την περίπτωση και προς τον εισαγγελέα.
Αυτό που θα πάει από αύριο κιόλας στον εισαγγελέα είναι οι απευθείας αναθέσεις. Η νομοθεσία ορίζει 4 περιπτώσεις όπου μία δημοτική αρχή μπορεί να καταφεύγει, πάντα κατ’εξαίρεση, σε απευθείας αναθέσεις. Ο κανόνας είναι να γίνεται δημοπρασία. Οι εξαιρέσεις είναι κάτω από 45.000 ευρώ (δεν τις δημιουργούμε με κατάτμηση έργων).
Από το 2003-2007 η απελθούσα δημοτική αρχή υλοποίησε 500 απευθείας αναθέσεις από τις οποίες οι περισσότερες δεν έχουν ακόμα παραληφθεί.
Σε ορισμένα έργα αναφέρεται ότι δεν παραλήφθηκαν λόγω φόρτου εργασίας. Για παράδειγμα αναφέρεται έργο με ημερομηνία βεβαίωσης περαίωσης 27/5/2003, ημερομηνία προβλεπόμενης παραλαβής 27/8/2004 (σήμερα έχουμε 2011) και στις παρατηρήσεις αναγράφεται “Δεν παραλήφθηκε λόγω φόρτου εργασίας”.
Σε όλα αυτά τα έργα μέχρι το 2007 υπάρχει ένας επιβλέπων.
Για τα χρόνια του 2006-2007, όντας επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο ίδιος κατέθεσε, για πρώτη φορά στη ζωή του, μηνυτήρια αναφορά. Αφορούσε 200 έργα με απευθείας αναθέσεις της διετίας 2006-2007. Αυτή η υπόθεση προχώρησε με την κύρια ανάκριση (είναι κακουργηματική αφού ήταν πάνω από 75.000 ευρώ). Έχω πληροφορηθεί ότι έχει περαιωθεί η κύρια ανάκριση και βρίσκεται στα χέρια του συμβουλίου εφετών στην Κομοτηνή προκειμένου να παραδοθεί στο ακροατήριου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης.
Την τετραετία 2007-2010 έγιναν 449 απευθείας αναθέσεις (κάτω από 45.000 ευρώ) όταν από έναν δήμο αντίστοιχο με την Αλεξανδρούπολη έχει στην τετραετία 15-20 απευθείας αναθέσεις.
Το 2007 79 αναθέσεις ύψους 1,2 εκ. ευρώ
Το 2008 104 αναθέσεις ύψους 2 εκ. ευρώ
Το 2009 155 αναθέσεις ύψους 3,8 εκ ευρώ
Το 2010 111 αναθέσεις ύψους 2,225 εκ ευρώ
Σύνολο 2007-2010: 9.194.601 ευρώ απευθείας αναθέσεις
Στις απευθείας αναθέσεις υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία. Γίνεται ένας διαγωνισμός που δημοσιεύεται σε δύο τοπικές εφημερίδες. Μετά από μία προθεσμία που ορίζεται, οι ενδιαφερόμενοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον με τις προσφορές τους.
Ενδεικτικά, ο κ. δήμαρχος αναφέρει για 2 έργα του 2009 και 2010.
Στην εφημερίδα Επαρχιακός Τύπος, με την ένδειξη Κυριακή 26/7/2009 έχουν δημοσιευτεί 14 διαγωνισμοί έργων με απευθείας ανάθεση συνολικού ύψους 700.000 ευρώ.
Αφορούν καθαρισμούς ρεμάτων, συντήρηση κοιμητηρίων κλπ (όλα 45 χιλιάδες συν 5 ΦΠΑ σύνολο 50.000 ευρώ το καθένα)
Η προσπάθεια της απόκρυψης σε αυτόν το διαγωνισμό προκύπτει από το γεγονός ότι πρόκειται περί μίας δημοσίευσης σε ένα και μοναδικό φύλλο μίας εφημερίδας που δεν εκδίδεται την Κυριακή.
Πήγα στην εφημερίδα και ζήτησα βεβαίωση από την οποία θα προκύπτει η καθημερινή κυκλοφορία της εφημερίδας.
Η εφημερίδα κυκλοφορεί από την Τρίτη μέχρι και το Σάββατο όλα αυτά τα 30 χρόνια. Έχει και κάποιες εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που συντρέχουν λόγοι όπως:
1) προθεσμίες δημοσιεύσεων διακηρύξεων – εδώ δεν έχουμε καμία προθεσμία, είναι απευθείας αναθέσεις μέσα στο καλοκαίρι, μπορούμε να το κάνουμε 15 μέρες πριν ή μετά.
2) Έκτακτης επικαιρότητας – δεν έγινε κανένας πόλεμος, εκλογές
Σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις η εφημερίδα εκδίδει φύλλο Κυριακής. Δεν εμπίπτει η συγκεκριμένη περίπτωση σε καμία εξαίρεση.
Άρα λοιπόν είναι φαεινότερο απ’το φως ότι αυτές οι 14 αναθέσεις μπήκαν σε ένα φύλλο της Κυριακής προκειμένου να πάρουν 14 εργολάβοι σε συνεργασία με τον κο δήμαρχο και δεν ξέρω με ποιόν άλλο (θα το δείξει η δικαιοσύνη) να πάρουν αυτά τα έργα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.
Δε σκέφτηκαν σε όλα αυτά τα έργα να βάλουν άλλα ποσοστά έκπτωσης 2%, 8%, 13%, 5%, 9%.
Όλα τα τα έργα του 2009 έχουν έκπτωση:
ο μεν πλειοδότης 2%, και ο μειοδότης 1%, ή
ο πλειοδότης 3% και ο μειοδότης 2%.
Αυτό δείχνει μία πλήρη εικονικότητα και μία πλήρη συμπαιγνία.
Σε ένα έργο ασφαλτοστρώσεων βλέπω έκπτωση 20%. Δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα το Σάββατο, πάλι στον Επαρχιακό Τύπο. Οι δύο που χάσαν είναι 1% και 2% ο άλλος. Κάποιος τρίτος είδε τη δημοσίευση και πήγε και έδωσε προσφορά.
Αυτό σημαίνει ότι 9 εκ ευρώ έχουν δοθεί με 1-2% έκπτωση. Παλαιότερα τα έργα έπαιρνε πάγια η ΑΝΕΤΑ με 3% έκπτωση.
Σε ένα έργο χωματουργικό θα μπορούσαμε να είχαμε 50% έκπτωση. Πρέπει να δούμε πώς εκτελούσε τα έργα η ΑΝΕΤΑ μετά που τα έπαιρνε με την έκπτωση 3%. Το έδινε με πρόχειρο διαγωνισμό σε άλλους εργολάβους και με πόση έκπτωση; Να δούμε τι γινόταν εκεί, δε λέω ότι γινόταν κάτι κακό.
Ο δήμος Αλεξ/πολης στα 8 χρόνια (2003-2010) από τα 1.000 περίπου έργα που δόθηκαν με απευθείας αναθέσεις με εκπτώσεις από 1-3%, αν σκεφτούμε ότι οι εκπτώσεις συνήθως κυμαίνονται κατά μέσον όρο στο 30% στα οικοδομικά, 40% στα ασφαλτικά και 50% στα χωματουργικά και αν αφαιρέσουμε ένα 18% εργολαβικό όφελος, με το μέσο όρο έκπτωσης 40% προκύπτει ότι έχασε περίπου 3,8 εκατ. ευρώ τα οποία θα έμεναν στα ταμεία του δήμου αν γινόταν σύννομα οι διαγωνισμοί με τις εκπτώσεις που κυκλοφορούν στην αγορά.
Τα χρήματα αυτά πήγαν ή στις τσέπες όλων όσοι ενεπλάκησαν και μεθόδευσαν όλα αυτά ή προς εργολάβους ή προς τρίτους διαμεσολαβητές.
Δημιούργησαν κακουργηματικές πράξεις απιστίας, απάτης και υπεξαίρεσης και όλα αυτά θα πάνε απευθείας για μηνύσεις στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης και στον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.
Θα γίνουν και αγωγές αποζημιώσεως για να επιστραφούν αυτά τα χρήματα στους δημότες της πόλης. Με τα χρήματα αυτά κτίζαμε 3 ολόκληρα σχολεία ή κάναμε την ανάπλαση της παραλίας.
Πέρασαν 2 μήνες, έχω χειροπιαστά στοιχεία και για αυτό θα πάω στον εισαγγελέα.
Νομίζω ότι πρέπει να λάμψει η αλήθεια και να φύγει η στάμπα από πολλούς που είναι τίμιοι και κατηγορούνται άδικα.
Ο πρόεδρος του ΔΣ, κος Αγγλιάς, ανέφερε ότι δε νομίζει να υπάρχει κανείς που διαφωνεί με το να έρθει ελεγκτής δημόσιας διοίκησης στην πόλη.
Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν τα 23,5 εκατ. που είπε ο κος Λαμπάκης είναι ακριβή, με βάση όσα είπε και ο κος Ξανθόπουλος.
Ο δήμαρχος συμπεριέλαβε το σύνολο των δανείων, απάντησε ο κος Ξανθόπουλος.
Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να είναι παρών και ο αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις.
Ρώτησε από πού προκύπτει ότι η ΣΑΤΑ είναι 3,7 εκ. ευρώ; Σε κάποια έχει διαφορετικά στοιχεία από αυτά που ανέφερε ο κος Ξανθόπουλος.
Ο κος Αγγλιάς, πρόεδρος του ΔΣ, ρώτησε τον κο Γρηγοριάδη πόσο εκτιμά ο ίδιος ότι είναι το χρέος του δήμου.
Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά αν συμπεριλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων.
Ο κος Ξανθόπουλος απάντησε ότι δεν συμπεριλαμβάνονται οι δημοτικές επιχειρήσεις. Όσον αφορά τα συνεχιζόμενα 81 έργα έγιναν εκτιμήσεις από τις υπηρεσίες για το τι υποχρεώσεις θα δημιουργηθούν μέχρι την ολοκλήρωση των έργων αυτών.
Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε τη διαχρονική εξέλιξη της ΣΑΤΑ και ότι τα νούμερά του είναι από την υπηρεσία του δήμου.
Ο κος Λασκαράκης δήλωσε ότι δεν άκουσε τίποτε σχετικά με τις επιδοτήσεις ύψους 50.000 ευρώ το μήνα σε συλλόγους. Περίπου 600.000 ευρώ το χρόνο κάνει 4,8 εκ. ευρώ για 8 χρόνια.
Ρωτά αν έγινε απολογισμός των δράσεων αυτών. Πάντα ψήφιζε εναντίον των χρηματοδοτήσεων αυτών, ενώ ο δήμαρχος ήταν πάντα υπέρ.
Σχετικά με το θέμα της διακήρυξης ο κος Λασκαράκης ανέφερε στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης συγκεκριμένα έργα που δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία δημοσιότητας που προβλέπεται.
Θα προσκομίσει τα στοιχεία ια τα συγκεκριμένα έργα στον κο Δήμαρχο.
Ο κος Λασκαράκης είπε ότι παρά την ενημέρωση που έλαβε, δε θα σιωπήσει απέναντι στην πολιτική ευθύνη του Δημάρχου τα περασμένα έτη.
Ο κος Λαμπάκης ανέφερε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες στις χρηματοδοτήσεις των συλλόγων και σωματείων.
Ο πρόεδρος του ΔΣ κος Αγγλιάς δίνει το λόγο στον απερχόμενο αντιδήμαρχο οικονομικών του δήμου Τραϊανούπολης κ. Δημητριάδη.
Ο κ. Δημητριάδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του τέως δημάρχου κου Αλεξανδρή, εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν ερωτήθηκε ποτέ για τον έλεγχο που έγινε.
Ο κος Δημητριάδης, ανέφερε ότι αν υπάρχουν “λαμόγια” του Αλεξανδρή πρέπει να πάνε στη δικαιοσύνη για να τελειώνουμε, και αυτό είναι κάτι που ακούει από τον κόσμο.
Ο κος Ξανθόπουλος διευκρίνισε ότι όλα τα στοιχεία ήρθαν από υπηρεσιακούς παράγοντες. Όταν θα φύγει από τη θέση του ο ίδιος, θα νιώθει πολύ ήσυχος με τη συνείδησή του.
Ο κος Κοζάρης, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, έχοντας την ευθύνη να κάνει την απογραφή των 3 δήμων, ανέφερε ότι στο δήμο Τραϊανούπολης ήταν όλα διαλυμένα. Δε γνώριζαν την περιουσία τους, τα χωράφια, τα κτιριακά.
Δεν υπήρχε πρωτόκολλο καταστροφής για τα πάγια και στους τρεις δήμους. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση τη φυσική απογραφή που έγινε στο Δήμο Τραϊανούπολης, υπάρχουν διαφορές στα πάγια. Εδώ και 40 μέρες έχουν στείλει 15 υπαλλήλους στο δήμο Τραϊανούπολης, όπου δεν υπήρχε ούτε διπλογραφικό σύστημα.
Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που βγήκαν κατά του δήμου γιατί δεν παρέστη δικηγόρος από πλευράς του δήμου.
Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γίνει νοικοκύρεμα.
Ο κος Φαλέκας είπε ότι έκανε αντιδήμαρχος το 1999 και ζήτησε να τελειώσει η απογραφή και να βγουν όλα στο φως.
Ο κος Αγγλιάς είπε ότι δεν αποδόθηκε ευθέως καμία ευθύνη. Θα γίνει έλεγχος και οι καθαροί δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε.
Ο κος Δευτεραίος είπε ότι εκπλήσσεται. Λίγο πολύ τα ξέραμε, τα βλέπαμε αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτε. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κάτι ποινικά κολάσιμο. Στην ΑΝΕΤΑ πήγε και σαν μάρτυρας κατηγορίας και σαν κατηγορούμενος γιατί ψήφισε κάποιες από τις αναθέσεις που έγιναν.
Το πρόβλημα είναι πολιτικό και η ευθύνη πρέπει να αναδειχθεί.
Η πολιτική που εφαρμόζεται έχει θεοποιήσει το κέρδος και τον ανταγωνισμό. Πρέπει να έχουμε τη λογική και το σκεπτικό με τον άνθρωπο στο κέντρο.
Ακούστηκε ένα ποσό των 15 περίπου εκ ευρώ από ίδια έσοδα. Ρωτώ από που προέρχονται και σε τι ποσοστό προέρχονται απ’τους δημότες;
Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι από τις επιχορηγήσεις και τα ανταποδοτικά (τα ανταποδοτικά είναι έσοδα από τους δημότες).
Ο κος Δευτεραίος είπε ότι τα ανταποδοτικά είναι σταθερά αυξανόμενα εκτός από την τελευταία προεκλογική χρονιά.
Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι τα ανταποδοτικά ανέρχονται περίπου 4 εκ. ευρώ το 2010.
Ο κος Γρηγοριάδης ρωτά ποιές είναι οι απευθείας αναθέσεις των δήμων Τραϊανούπολης και Φερών.
Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι η έρευνα συνεχίζεται.
Ακολούθησε αντιδικία Κοζάρη–Γρηγοριάδη για το θέμα του μη σεβασμού των χρημάτων των δημοτών.
Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι έκανε έλεγχο των απολογιστικών στοιχείων που έστειλαν οι υπηρεσίες των δήμων.
Ο κος Κατσαντούρας, δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, ρώτησε αν συμπεριλήφθηκαν ποσά που κατέβαλλε ο δήμος για εγγυήσεις της ΑΝΕΤΑ.
Ο πρόεδρος Καβησσού ρωτά αν το πλεόνασμα του δήμου Φερών υπάρχει στα ταμεία του δήμου ή αν είναι ανείσπρακτα ποσά.
Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει στα ταμεία.
Ο κος Κιτσικίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του πρώην δημάρχου κου Αλεξανδρή, ρωτά πόσα χρέη άφησε ο κος Αρβανιτίδης και πόσο κόστισε να κλείσει η ΔΕΠΕΑ. Ακόμα είπε ότι θα έπρεπε να είναι εδώ ο πρώην δήμαρχος.
Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι ο κύριος Κιτσικίδης ήταν υπεύθυνος της ΑΝΕΤΑ και δεν καταλόγισε κάποια προσωπική ευθύνη στον ίδιο. Αν προκύψει ευθύνη θα προκύψει από αλλού.
Ο κος Καρυπίδης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “μαζί Πάμε Μπροστά”, ρωτά τον κο Δήμαρχο και αντιδήμαρχο οικονομικών: Το ότι δε θα γίνουν έργα ΣΑΤΑ για 2,5 χρόνια αφορά το δήμο Αλεξ/πολης ή και αυτόν των Φερών;
Ο κος δήμαρχος είπε ότι οι Φέρες θα εισπράξουν σύμφωνα με τον καλό τους προϋπολογισμό. Την επιβάρυνση των κακών διαχειρίσεων θα έχουν οι δημότες των δήμων στους οποίους έγινε η κακή διαχείριση.