πάμε μπροστά

Τετάρτη

9

Μάρτιος 2011

1

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά συνεδριάσεως Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτική Κοινότητα Αλεξ/πολης, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικών Κοινοτήτων, Ημερήσια Διάταξη, Οικονομικά δήμου

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών της συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου κυρίας Πόντικα Μαρίας, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης συναντήθηκαν σήμερα 09/03/2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Παρόντες ήταν όλα τα μέλη.

Ακολουθούν τα θέματα που συζητήθηκαν, βάσει της αρχικής προσκλήσεως, οι εισηγήσεις και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο PDF με μέρος των ανεπίσημων πρακτικών επιλέγοντας το ακόλουθο link ή να συνεχίσετε να διαβάζετε εδώ:

http:/www.pamemprosta.org/Files/TopikesKoinotites/20110309/20110309.Anepisima.Praktika.DimKoinAXD.pdf

Ο κος Κοσμάς Χρήστος, ξεκίνησε διαπιστώνοντας ότι το συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει για ορισμένα θέματα και όχι μόνο να εισηγείται. Διάβασε αποσπάσματα του άρθρου 5 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 49 (κατεβάστε την εδώ: εγκύκλιος 49/2010 του Υπ.Εσ.Α.Η.Δ – Α.Δ.Α. 4ΙΙΛΚ-9Γ, διαβάστε την online εδώ) για το θέμα των «αποφασιστικών αρμοδιοτήτων» του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Τόνισε ότι σε κάθε συμβούλιο δεν έχει νόημα να συζητά μόνο για τις λακκούβες στην πόλη. Αναρωτήθηκε ποιός είναι ο ρόλος της δημοτικής κοινότητας, αν είναι μόνο απλά η καταγραφή των προβλημάτων. Σαν παράδειγμα αναρμοδιότητας της Δημοτικής Κοινότητας ανέφερε το θέμα της επέκτασης της πόλης δυτικά της Αλεξανδρούπολης.

(18:58) ο κ. Δήμος Καραδαγής, συμφωνεί να αποφασίζει η Κοινότητα για τα θέματα που μπορεί (προέγκριση για καταστήματα).

(19:01) Η κα Πόντικα ζήτησε να ερωτηθεί η νομική υπηρεσία του δήμου για το αν έχει αρμοδιότητα η Δημοτική Κοινότητα για αυτά τα θέματα που ορίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος και όχι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπως λέει ο κ. Δήμαρχος.

(19:04) Ο κος Κοσμάς είπε ότι δεν μίλησε για υποκατάσταση της Επιτροπής αλλά για να αναλάβει τις αρμοδιότητές της η Δημοτική Κοινότητα Αλεξ/πολης.

19:05 Η κα Χιώνη Κατερίνα ζήτησε να διαβαστεί ο νόμος από όλους και την άλλη φορά να αποφασίσουν.

ΘΕΜΑ: Επέκταση της πόλης δυτικά της Αλεξανδρούπολης (εισηγ. Πόντικα Μαρία)

(19:05) Η κυρία πρόεδρος ξεκίνησε, εισηγούμενη το θέμα, αναφέροντας ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια και έχει πια σταματήσει. Γιατί δεν προχωράει το σχέδιο πόλης; Έχει γίνει η μελέτη, έχει βγει το προσχέδιο, έγιναν ενστάσεις από τους δημότες, γιατί ζητούσε 800 τμ για να κτίσει κανείς. Πριν 7-8 χρόνια οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 10% στο δήμο για να προχωρήσει το σχέδιο αλλά δεν έγινε τίποτε.

19:07 ο κος Κοσμάς ρώτησε το συγκεκριμένο θέμα τίθεται για να ασκήσει πίεση στο ΔΣ ώστε να προχωρήσει το σχέδιο πόλης. Η Κοινότητα δεν είναι αρμόδια να αποφασίζει χωρίς γνώσεις και χωρίς τεχνοκράτες για το θέμα.

Η κα πρόεδρος ανέφερε ότι ο λόγος είναι όντως η πίεση προς την πολεοδομία για να επεκταθεί ανατολικά και δυτικά.

 

Ο κος Κοσμάς ζήτησε να ενημερωθεί η Κοινότητα για τα θέματα αυτά από αρμόδιους αλλά συμφώνησε ότι είναι θεμιτό να ασκηθεί μία πίεση.

Ο κος Κωστικίδης  ζήτησε να μη μιλάμε μόνο για επέκταση της πόλης στα δυτικά αλλά  προς όλες τις πλευρές.

Ο κος Τοπτσής ζήτησε να τεθούν τα θέματα επέκτασης των οικισμών για όλους τους οικισμούς της δημοτικής κοινότητας Αλεξ/πολης, και για την οδό Καρτάλη.

Ο κος Κοσμάς ζήτησε η πολεοδομία να δώσει ένα ενημερωτικό σημείωμα για όλους τους οικισμούς της πόλης για να έρθει το θέμα στην κοινότητα ξανά.

Το θέμα ψηφίζεται ομόφωνα με την προσθήκη να προχωρήσει το σχέδιο πόλης για όλες τις περιοχές του δήμου για να πιεστούν οι υπηρεσίες. (Να επιταχυνθεί μελέτη επέκτασης για όλες τις κοινότητες της περιοχής μας).

 

ΘΕΜΑΤΑ: Συντήρηση – Κατασκευή έργων πόλης:

ΘΕΜΑ 1: Συντήρηση – χαλικόστρωση κατά θέσεις του Αγροτικού δρόμου Απαλού – Αγνάντιας (εισηγ. Γκιντίδης Χρήστος),

Αγροτικός δρόμος 2,5 χλμ. κατεστραμμένος, ανέφερε ο κος Γκιντίδης.

ΘΕΜΑ 2: Ασφαλτόστρωση του συνολικού οδικού δικτύου Μαΐστρου (εισηγ. Γκιντίδης Χρήστος)

Πριν 3 χρόνια έγιναν εκσκαφές για αποχέτευση, την επόμενη χρονιά για το αέριο, τώρα για την ύδρευση. Να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι του Μαΐστρου. Ένα παρόμοιο θέμα έχει και ο Απαλός.

Η κα πρόεδρος είπε ότι όλα αυτά θα πάνε στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κος Κοσμάς θύμισε ότι είχε πει να βρεθούν δανειοθάλαμοι για κάθε περιοχή. Να βγαίνει ένα μεγαλύτερο έργο σε δημοπρασία από τα μικρά μπαλώματα που γίνονται τώρα ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες εκπτώσεις από τους εργολάβους.

ΘΕΜΑ 3: Δημιουργία νέου Κοιμητηρίου στην περιοχή του πρώην Πεδίου Βολής του οικισμού της Νέας Χιλής και συνάμα καθαρισμός-συντήρηση του ήδη υπάρχοντος Κοιμητηρίου (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος),

Ο κος Γκιουμουσίδης είπε ότι έχει κορεστεί το παλιό κοιμητήριο της Νέας Χιλής. Ελεύθερος χώρος είναι στο παλιό πεδίο βολής όπου θα γινόταν η ακαδημία λιμενικού. Το υπάρχον κοιμητήριο είναι σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης χωρίς να υπάρχει μόνιμος υπάλληλος. Ζητά 1-2 φορές το μήνα να ζητά να καθαρίζονται οι χώροι από υπάλληλο του δήμου τους κοινόχρηστους χώρους του κοιμητηρίου.

(19:28) Η κα Χιώνη ανέφερε ότι κάτοικοι της Χιλής είχαν παλαιότερα αντιδράσει το χώρο του πεδίου βολής γιατί θεωρούν ότι είναι μακριά.

Ο κος Γκιουμουσίδης Χρήστος απάντησε ότι το χώρο του τον πρότειναν οι κάτοικοι της πόλης. Το οικόπεδο είναι της ΚΕΔ  και το είχε δρομολογήσει ο κος Φωτιάδης να δοθεί για ακαδημία.

ΘΕΜΑ 4: Κατασκευή οχετών για την απαγωγή των όμβριων υδάτων της ευρύτερης από το σημείο περιοχής στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Κατακουζηνού στον Άγιο Βασίλειο και από τον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης επί της οδού Μαργαρίτας Κουταβού (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

Τρέχουν εργασίες για ακάθαρτα αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για όμβρια ύδατα. Όλα τα νερά του 2ου Γυμνασίου διοχετεύονται σε αυτή την περιοχή και μπαίνουν στα υπόγεια των κατοίκων. Ζήτησε να βρεθεί λύση και να γίνουν τα κατάλληλα τεχνικά έργα.

ΘΕΜΑ 5: Κάλυψη τις λακκούβες στους δρόμους της πόλης με άσφαλτο και ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της πόλης (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Ο κος Κωστικίδης ζήτησε να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα οι ασφαλτοστρώσεις. Καταστρέφονται αυτοκίνητα, φορτηγά, υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα μηχανών και ποδηλάτων. Εθνικής Αντίστασης, 28ης Οκτωβρίου, κ.ά.

ΘΕΜΑ 6: Δημιουργία χώρων (εσοχές στους δρόμους) των κάδων συλλογής σκουπιδιών (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης),

Πρόβλημα με τη μεταφορά των κάδων από τους κατοίκους από σημείο σε σημείο. Οι κάδοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένες θέσεις και οι συνοδοί των απορριμματοφόρων να φρενάρουν τους κάδους.

Το θέμα έχει συζητηθεί και στο ΔΣ όπου ο εργολάβος ζήτησε παράταση της εργολαβίας για δημιουργία εσοχών.

ΘΕΜΑ 7: Αποκατάσταση όμβριων υδάτων στο κτήμα «Βασίλη» και στην Άβαντος (στρίβοντας για τα Β’ νεκροταφεία μετά τις γραμμές και δίπλα από το μαρμαράδικο Ταλιαντζή) (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Είναι ήδη υπό εξέλιξη το έργο.

ΘΕΜΑ 8: Συντήρηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων του αθλητικού χώρου « Μιχάλης Παρασκευόπουλος» πρώην γήπεδο Μαρακανά (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Είναι δημόσια έκταση παραχωρημένη στον Εθνικό. Ο Εθνικός δεν  μπορεί να το  συντηρήσει. Ζητήθηκε να συμπεριληφθούν όλα τα γήπεδα. Ψηφίζεται ομόφωνα για να προταθεί η συντήρηση όλων των γηπέδων της Κοινότητας.

ΘΕΜΑ 9: Συντήρηση και επιδιόρθωση των δύο πάρκων στον οικισμό της Νέας Χιλής ( το ένα δίπλα στο γήπεδο και το άλλο στην άλλη μεριά του οικισμού «3 ΠΛΑΤΑΝΙΑ» ( εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος

Ο κος Γκιουμουσίδης ζήτησε τη συντήρηση των πάρκων, κλάδεμα δέντρων, συντήρηση εξοπλισμού σε παιδικές χαρές, κλπ. Ζητήθηκε από τους συναδέλφους του να διευρυνθεί η πρόταση για όλες τις παιδικές χαρές της Κοινότητας.

Ο κος Κοσμάς ζήτησε να υπάρχει ενημέρωση από το προεδρείο για το τι γίνεται με τα θέματα των παλαιοτέρων συνεδριάσεων και το ποια πρόοδο ή μη παρουσιάζουν.

Η κα πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόταση και απάντησε ότι από την ερχόμενη συνεδρίαση θα γίνεται αντίστοιχη ενημέρωση.

(19:52) ο κος Γκιουμουσίδης ζήτησε να γίνει η φωταγώγηση της οδού Κονδύλη.

ΘΕΜΑ 10: Συντήρηση και επιδιόρθωση των πεζοδρομίων που διασυνδέουν την Αλεξανδρούπολη με την Νέα Χιλή ( εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

Ο κος Γκιουμουσίδης ζήτησε την επιδιόρθωση των 4 χλμ. πεζοδρομίων μεταξύ των 2 οικισμών. Στη βόρεια πλευρά τα πεζοδρόμια διακόπτονται ενώ στη νότια πλευρά είναι συνεχή. Ο κος Κωστικίδης ζήτησε να γίνει ποδηλατόδρομος.

(19:56) Μπήκε στην αίθουσα ο κος Δήμαρχος.

Ζήτησε από τα μέλη της δημοτικής κοινότητας να μη πνίγονται στις λεπτομέρειες. Να πει την άποψή της η κοινότητα για τα μεγάλα έργα της πόλης. Είναι απαραίτητο να ασχοληθεί η κοινότητα με τα μεγάλα θέματα της πόλης. Να πηγαίνουν στις υπηρεσίες του δήμου και να ερωτούν για να μαθαίνουν για όλα τα θέματα. Θέλει από την κοινότητα να βγουν τα αυριανά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησε να έρχονται και στο ΔΣ για να παρακολουθούν.

(20:01) Η κα πρόεδρος ζήτησε απ´το δήμαρχο να διευκρινίσει τι ισχύει και ποιές είναι οι αρμοδιότητες του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

(20:02) Ο κος Κοσμάς ρώτησε τον κύριο Δήμαρχο για το θέμα των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, όπως αυτές αναφέρονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο 49 (διαβάστε την online εδώ).

==============================================================(Απόσπασμα Ερμηνευτικής Εγκυκλίου 49/2010 του Υπ.Εσ.Α.Η.Δ – Α.Δ.Α. 4ΙΙΛΚ-9Γ)
Άρθρο 5. Αρμοδιότητες συμβουλίου δημοτικής κοινότητας
Αποφασιστικές αρμοδιότητες

Στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, παρέχεται εκ του νόμου η δυνατότητα, στα όρια της περιφέρειάς του, να αποφασίζει για τα εξής θέματα, χωρίς τη σύμπραξη άλλων δημοτικών οργάνων:
1) τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
2) τη χορήγηση και την ανάκληση άδειας λειτουργίας μουσικής.
Σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, όπου συνίσταται Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η αρμοδιότητα της ανάκλησης άδειας λειτουργίας μουσικής δεν ασκείται από το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αλλά από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Οι αποφάσεις αυτές των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων είναι εκτελεστές από τη δημοσίευσή τους, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
==============================================================

Ο κος Δήμαρχος ζήτησε αντίγραφο της ερμηνευτικής εγκυκλίου και δεσμεύτηκε να απαντήσει ως την επόμενη μέρα στο γραφείο του. Είπε ότι ορίζονται ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Δημοτικής Κοινότητας και ότι αύριο θα έχει την απάντηση στο γραφείο του.

ΘΕΜΑ 11: Δημιουργία πάρκου στο 683ο οικοδομικό τετράγωνο της Αλεξ/πολης (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Το συγκεκριμένο σημείο είναι ανάμεσα στην Καρτάλη και στο Παρμενίωνα (2 τετράγωνα κάτω απ´το πάρκο Παρμενίωνα). Είναι γύρω στα 4,6 στέμματα. Ζητά να δούνε το θέμα μήπως γίνει τελικά το πάρκο εκεί σύντομα γιατί έχει καταντήσει σκουπιδότοπος.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι όταν βρεθούν τα χρήματα ο χώρος θα γίνει πάρκο. Ο κος δήμαρχος ζήτησε να το δουν το θέμα αύριο το πρωί, αν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις και τι χρήματα απαιτούνται για την αξιοποίηση του χώρου.

(20:16) Για το θέμα των ΑΜΕΑ ο κ. Δήμαρχος είπε ότι οι οικογένειες ΑΜΕΑ που έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα τύχουν απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη.

ΘΕΜΑ 12: Συντήρηση του κτιρίου Ατόμων με Αναπηρία και κάλυψη θέρμανσης. (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Τα κόστη είναι πολύ μεγάλα. Χρειάζεται βοήθεια για τη συντήρηση του χώρου (ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικά κλπ) Ζήτησε λίγο πετρέλαιο από το δήμο. 60.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για τη συντήρηση του χώρου με τη βοήθεια πολλών, μεταξύ άλλων και του πρώην δημάρχου. Πρόβλημα με τα ποντίκια!

(20:19) Ο κος Γερακόπουλος στην αίθουσα.

(20:21) Ο κος Γερακόπουλος ανέφερε ότι η διοίκηση του δήμου στηρίζουν τα ΑΜΕΑ. Θα περάσει κάποιος από την Τεχνική υπηρεσία να δει το χώρο, μόλις τελειώσουν οι εργασίες στο παλιό δημαρχείο. Πριν τίθενται θέματα στην Κοινότητα παρακάλεσε να ερωτάται η τεχνική υπηρεσία ώστε να μην έρχονται θέματα στο δημοτικό συμβούλιο που είναι ήδη λυμένα. Αρκετά από τα σημερινά θέματα θα είναι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

ΘΕΜΑ 13: Συνάντηση και διάλογος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Αλεξανδρούπολης, ώστε ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς να επεκταθεί και στους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

(20:08) Να γίνονται περιπολίες και στους οικισμούς της περιοχής μας. Αυτή την περίοδο γίνεται μόνο στις πόλεις.

(20:25) Η κα Χιώνη (εκπρόσωπος λαϊκής συσπείρωσης) τόνισε την αντίθεση της παράταξής της στους αστυνόμους της γειτονιάς σε ρόλο χαφιέδων.

ΘΕΜΑ 14: Αγορά εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης ορισμένου αριθμού αντιτύπων από την ποιητική συλλογή του συντοπίτη μας, φιλολόγου και μοναδικού Εβρίτη ποιητή, Θεόδωρου Μουσίκα (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

(20:26) Ο εισηγητής συνεχάρη την δημοτική αρχή για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ζήτησε να αγοραστούν βιβλία κάποιας από τις 8 ποιητικές συλλογές του και να μοιραστούν στα παιδιά των δημοτικών υπαλλήλων.  Να διοργανωθεί τελετή για βράβευση και συνομιλία με τους πολίτες.

Ο κος Κοσμάς είπε ότι είναι θετική η βράβευση αλλά όσο αφορά για τις ποιητικές συλλογές προτείνει να αγοραστούν για τη δημοτική βιβλιοθήκη και όχι να μοιραστούν μαζικά.

ΘΕΜΑ 15: Δημοτική Αστυνομία, αυστηρή αστυνόμευση για μπάζα έξω από πολυκατοικίες ή σε έργα που πραγματοποιούνται και κλείνουν τα πεζοδρόμια (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης )

Η δημοτική αστυνομία να μη γράφει μόνο αυτοκίνητα αλλά να προσέχει γενικότερα (αυθαίρετες κατασκευές, κ.ά.) Να ενημερωθούν για τα καθήκοντά τους και να τα ασκούν σε όλη την πόλη.

Ζητήθηκε ακόμα να προσέχει τη συμπεριφορά της.

ΘΕΜΑ 16: Το τηλεφωνικό κέντρο 2551022222 να ενημερώνει άμεσα την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας για θέματα προτεραιότητας και ανάγκης (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης )

Λειτουργεί; Ανταποκρίνεται στους πολίτες;

Ο κος Γερακόπουλος είπε ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα. Τα αιτήματα καταγράφονται και προωθούνται στους αρμόδιους αντιδημάρχους. (20:34) Δεν υπάρχουν πόροι για αγορά καυσίμων αυτή την περίοδο μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Καλύπτονται μόνο οι ανάγκες των απορριμματοφόρων.

 

Προτάσεις συγκοινωνιακών θεμάτων στην πόλη – διευκολύνσεις ατόμων ΑΜΕΑ:

ΘΕΜΑ 1: Σαμαράκια στην Ηροδότου και στην Αγίου Δημητρίου, ο δρόμος για τη Δ.Ο.Υ. (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης )

ΘΕΜΑ 2: Πινακίδες προειδοποίησης προς το γήπεδο της Καππαδοκίας και από τις δύο πλευρές (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Ο κος Γερακόπουλος ενημέρωσε ότι απαγορεύονται τα σαμαράκια σε διαμπερείς δρόμους απ’όπου περνούν λεωφορεία. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να πάνε στην επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Για όλα πρέπει να ψηφίζει το ΔΣ (θέσεις πάρκινγκ ΑΜΕΑ, πινακίδες σήμανσης, σαμαράκια). Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας είναι μόνο η ελεγχόμενη στάθμευση και όχι η παράνομη στάθμευση.

ΘΕΜΑ 3: Ηχητικά φανάρια σε όλη τη πόλη (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

ΘΕΜΑ 4: Κατασκευή όπου δεν υπάρχουν και βελτίωση των υπαρχουσών ραμπών σε όλη την πόλη. (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

ΘΕΜΑ 5: Πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες για άτομα με Αναπηρία (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

(20:48) Ηχητικά φανάρια υπάρχουν στη Λέσχη Αξιωματικών. Ζητά να μπουν σε όσο περισσότερα σημεία γίνεται. Οι ράμπες στον κεντρικό δρόμο έχουν βελτιωθεί. Ζητά να γίνουν καινούριες ράμπες σε άνοδο, κάθοδο και καθέτους δρόμους, στην Εθνικής Αντίστασης μεταξύ ΚΑΠΗ και καθόδου.

(20:52) Ο κος Γερακόπουλος αναφέρθηκε στη βελτίωση των υπαρχόντων ραμπών. Έχει ήδη μιλήσει με τον κύριο Πιρπιρή για τη βελτίωση των υπαρχόντων ραμπών σε άνοδο και κάθοδο. Τα ηχητικά φανάρια είναι άμεση προτεραιότητα να μπουν άμεσα σε όλα τα κεντρικά φανάρια.

ΘΕΜΑ 6: Δημιουργία θέσεων πάρκινγκ ΑΜΕΑ παραπλεύρως της Εθνικής Τράπεζας (επί της Μητροπολίτου Ιωακείμ), απέναντι του ΚΤΕΛ και του σταθμού ΟΣΕ (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Ζήτησε αστυνόμευση των υπαρχόντων θέσεων και νέες θέσεις πάρκινγκ σε ΚΤΕΛ και ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Η κα Χιώνη, ως σύζυγος ΑΜΕΑ, αναφέρθηκε στις θέσεις πάρκινγκ που είναι πάντα κατειλημμένες στα ΕΛΤΑ, στην Εθνική και πίσω απ’τον ΟΤΕ. Ζήτησε αστυνόμευση και η δημοτική αστυνομία να ενημερώνει την αστυνομία για να βεβαιώνει παραβάσεις.

ΘΕΜΑ 7: Ρύθμιση κυκλοφορίας στο Στρατιωτικό Πρατήριο (πλαστικά) (εισηγ. κ. Παχίδου Αναστασία)

Αναφέρθηκε στα ερυθρόλευκα πλαστικά δοχεία νερού στην οδό Μαρκοπούλου. Ζήτησε, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων, να αφαιρεθούν τα πλαστικά δοχεία ή να γίνει μονόδρομος η Μαρκοπούλου.

(20:55) Ο κος Γερακόπουλος απάντησε ότι αυτά υπάρχουν λόγω εφαρμογής συγκεκριμένης συγκοινωνιακής μελέτης. Χρειάζεται να προσεχθεί λίγο η σήμανση.

ΘΕΜΑ 8: Ρύθμιση λειτουργίας φαναριών Αγίου Βασιλείου – Κάμπινγκ (εισηγ. κ. Παχίδου Αναστασία)

Τα φανάρια του κάμπινγκ έχουν φωτοκύτταρα ενώ του Αγ. Βασιλείου έχουν χρονοδιακόπτη.

(20:59) Ο κος Γερακόπουλος είπε ότι ερωτήθηκε η περιφέρεια για το συγκεκριμένο θέμα και είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, όλα λειτουργούν όπως προβλέπεται.

Εισήγηση εκτός ΗΔ της κυρίας Παχίδου Αναστασίας: Ο Σύλλογος «Έξοδος» (με μέλη τα καφέ μπαρ εστιατόρια της περιοχής μας) ζητά να παραχωρηθεί ο χώρος του πάρκου Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή του Πάσχα ώστε να γίνει γλέντι.
(21:02) Τα μέλη του συλλόγου «Έξοδος» ζητούν μόνο την τοποθέτηση μίας εξέδρας. Βάζουν 40 αρνιά για σούβλα, ποτά, πλαστικά ποτήρια και πιρούνια, ορχήστρα. Στο δήμο δε θα κοστίσει κάτι άλλο. Το κάνουν για στήριξη των μη προνομιούχων της πόλης.

Η κα πρόεδρος είπε να ερωτηθεί ο κ. Δήμαρχος.

Ο κος Γερακόπουλος βρήκε την πρόταση ενδιαφέρουσα αλλά ζήτησε να τεθεί υπό εξέταση η ημέρα του γεγονότος. Ζήτησε να γίνει την επόμενη Κυριακή μετά το Πάσχα ή την Τρίτη μετά το Πάσχα.

(21:07) Ο κος Γερακόπουλος ζήτησε να ενημερώνεται για τα θέματα της Κοινότητας ώστε τα μέλη της να ενημερώνονται άτυπα, όχι τυπικά από υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν υποχρεούνται οι υπάλληλοι του δήμου να παρίστανται εκτός αν τους ζητήσουν οι αντιδήμαρχοι. Εάν γνωρίζει τα θέματα θα μπορεί είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος να ενημερώνει την κοινότητα.

Προτάσεις για απασχόληση – εξυπηρέτηση ατόμων ΑΜΕΑ:

•       ΘΕΜΑ 1: Απόσπαση ενός υπαλλήλου από τον Δήμο για γραμματειακή υποστήριξη στο σύλλογο ΑΜΕΑ. (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

•       ΘΕΜΑ 2: Απασχόληση ατόμων με αναπηρία στις επιχειρήσεις του Δήμου (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

•       ΘΕΜΑ 3: Μείωση 50% στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Τα θέματα αυτά αποσύρονται για να επανέλθουν σε μελλοντική συνεδρίαση της κοινότητας.

 

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Αλεξανδρούπολης, κα Μαρία Πόντικα κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης (21:12).

1 Σχόλιο

Τετάρτη

9

Μάρτιος 2011

1

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά συνεδριάσεως Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτική Κοινότητα Αλεξ/πολης, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικών Κοινοτήτων, Ημερήσια Διάταξη, Οικονομικά δήμου

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών της συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Κατόπιν πρόσκλησης της προέδρου κυρίας Πόντικα Μαρίας, τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης συναντήθηκαν σήμερα 09/03/2011 ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.30 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σε ΤΑΚΤΙΚΗ συνεδρίαση, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Παρόντες ήταν όλα τα μέλη.

Ακολουθούν τα θέματα που συζητήθηκαν, βάσει της αρχικής προσκλήσεως, οι εισηγήσεις και τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Μπορείτε να κατεβάσετε ένα αρχείο PDF με μέρος των ανεπίσημων πρακτικών επιλέγοντας το ακόλουθο link ή να συνεχίσετε να διαβάζετε εδώ:

http:/www.pamemprosta.org/Files/TopikesKoinotites/20110309/20110309.Anepisima.Praktika.DimKoinAXD.pdf

Ο κος Κοσμάς Χρήστος, ξεκίνησε διαπιστώνοντας ότι το συμβούλιο πρέπει να αποφασίζει για ορισμένα θέματα και όχι μόνο να εισηγείται. Διάβασε αποσπάσματα του άρθρου 5 της ερμηνευτικής εγκυκλίου 49 (κατεβάστε την εδώ: εγκύκλιος 49/2010 του Υπ.Εσ.Α.Η.Δ – Α.Δ.Α. 4ΙΙΛΚ-9Γ, διαβάστε την online εδώ) για το θέμα των «αποφασιστικών αρμοδιοτήτων» του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Τόνισε ότι σε κάθε συμβούλιο δεν έχει νόημα να συζητά μόνο για τις λακκούβες στην πόλη. Αναρωτήθηκε ποιός είναι ο ρόλος της δημοτικής κοινότητας, αν είναι μόνο απλά η καταγραφή των προβλημάτων. Σαν παράδειγμα αναρμοδιότητας της Δημοτικής Κοινότητας ανέφερε το θέμα της επέκτασης της πόλης δυτικά της Αλεξανδρούπολης.

(18:58) ο κ. Δήμος Καραδαγής, συμφωνεί να αποφασίζει η Κοινότητα για τα θέματα που μπορεί (προέγκριση για καταστήματα).

(19:01) Η κα Πόντικα ζήτησε να ερωτηθεί η νομική υπηρεσία του δήμου για το αν έχει αρμοδιότητα η Δημοτική Κοινότητα για αυτά τα θέματα που ορίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος και όχι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όπως λέει ο κ. Δήμαρχος.

(19:04) Ο κος Κοσμάς είπε ότι δεν μίλησε για υποκατάσταση της Επιτροπής αλλά για να αναλάβει τις αρμοδιότητές της η Δημοτική Κοινότητα Αλεξ/πολης.

19:05 Η κα Χιώνη Κατερίνα ζήτησε να διαβαστεί ο νόμος από όλους και την άλλη φορά να αποφασίσουν.

ΘΕΜΑ: Επέκταση της πόλης δυτικά της Αλεξανδρούπολης (εισηγ. Πόντικα Μαρία)

(19:05) Η κυρία πρόεδρος ξεκίνησε, εισηγούμενη το θέμα, αναφέροντας ότι η μελέτη έχει ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια και έχει πια σταματήσει. Γιατί δεν προχωράει το σχέδιο πόλης; Έχει γίνει η μελέτη, έχει βγει το προσχέδιο, έγιναν ενστάσεις από τους δημότες, γιατί ζητούσε 800 τμ για να κτίσει κανείς. Πριν 7-8 χρόνια οι ιδιοκτήτες πλήρωσαν 10% στο δήμο για να προχωρήσει το σχέδιο αλλά δεν έγινε τίποτε.

19:07 ο κος Κοσμάς ρώτησε το συγκεκριμένο θέμα τίθεται για να ασκήσει πίεση στο ΔΣ ώστε να προχωρήσει το σχέδιο πόλης. Η Κοινότητα δεν είναι αρμόδια να αποφασίζει χωρίς γνώσεις και χωρίς τεχνοκράτες για το θέμα.

Η κα πρόεδρος ανέφερε ότι ο λόγος είναι όντως η πίεση προς την πολεοδομία για να επεκταθεί ανατολικά και δυτικά.

 

Ο κος Κοσμάς ζήτησε να ενημερωθεί η Κοινότητα για τα θέματα αυτά από αρμόδιους αλλά συμφώνησε ότι είναι θεμιτό να ασκηθεί μία πίεση.

Ο κος Κωστικίδης  ζήτησε να μη μιλάμε μόνο για επέκταση της πόλης στα δυτικά αλλά  προς όλες τις πλευρές.

Ο κος Τοπτσής ζήτησε να τεθούν τα θέματα επέκτασης των οικισμών για όλους τους οικισμούς της δημοτικής κοινότητας Αλεξ/πολης, και για την οδό Καρτάλη.

Ο κος Κοσμάς ζήτησε η πολεοδομία να δώσει ένα ενημερωτικό σημείωμα για όλους τους οικισμούς της πόλης για να έρθει το θέμα στην κοινότητα ξανά.

Το θέμα ψηφίζεται ομόφωνα με την προσθήκη να προχωρήσει το σχέδιο πόλης για όλες τις περιοχές του δήμου για να πιεστούν οι υπηρεσίες. (Να επιταχυνθεί μελέτη επέκτασης για όλες τις κοινότητες της περιοχής μας).

 

ΘΕΜΑΤΑ: Συντήρηση – Κατασκευή έργων πόλης:

ΘΕΜΑ 1: Συντήρηση – χαλικόστρωση κατά θέσεις του Αγροτικού δρόμου Απαλού – Αγνάντιας (εισηγ. Γκιντίδης Χρήστος),

Αγροτικός δρόμος 2,5 χλμ. κατεστραμμένος, ανέφερε ο κος Γκιντίδης.

ΘΕΜΑ 2: Ασφαλτόστρωση του συνολικού οδικού δικτύου Μαΐστρου (εισηγ. Γκιντίδης Χρήστος)

Πριν 3 χρόνια έγιναν εκσκαφές για αποχέτευση, την επόμενη χρονιά για το αέριο, τώρα για την ύδρευση. Να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι του Μαΐστρου. Ένα παρόμοιο θέμα έχει και ο Απαλός.

Η κα πρόεδρος είπε ότι όλα αυτά θα πάνε στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κος Κοσμάς θύμισε ότι είχε πει να βρεθούν δανειοθάλαμοι για κάθε περιοχή. Να βγαίνει ένα μεγαλύτερο έργο σε δημοπρασία από τα μικρά μπαλώματα που γίνονται τώρα ώστε να επιτυγχάνονται καλύτερες εκπτώσεις από τους εργολάβους.

ΘΕΜΑ 3: Δημιουργία νέου Κοιμητηρίου στην περιοχή του πρώην Πεδίου Βολής του οικισμού της Νέας Χιλής και συνάμα καθαρισμός-συντήρηση του ήδη υπάρχοντος Κοιμητηρίου (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος),

Ο κος Γκιουμουσίδης είπε ότι έχει κορεστεί το παλιό κοιμητήριο της Νέας Χιλής. Ελεύθερος χώρος είναι στο παλιό πεδίο βολής όπου θα γινόταν η ακαδημία λιμενικού. Το υπάρχον κοιμητήριο είναι σε κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης χωρίς να υπάρχει μόνιμος υπάλληλος. Ζητά 1-2 φορές το μήνα να ζητά να καθαρίζονται οι χώροι από υπάλληλο του δήμου τους κοινόχρηστους χώρους του κοιμητηρίου.

(19:28) Η κα Χιώνη ανέφερε ότι κάτοικοι της Χιλής είχαν παλαιότερα αντιδράσει το χώρο του πεδίου βολής γιατί θεωρούν ότι είναι μακριά.

Ο κος Γκιουμουσίδης Χρήστος απάντησε ότι το χώρο του τον πρότειναν οι κάτοικοι της πόλης. Το οικόπεδο είναι της ΚΕΔ  και το είχε δρομολογήσει ο κος Φωτιάδης να δοθεί για ακαδημία.

ΘΕΜΑ 4: Κατασκευή οχετών για την απαγωγή των όμβριων υδάτων της ευρύτερης από το σημείο περιοχής στη συμβολή των οδών Φιλικής Εταιρείας και Κατακουζηνού στον Άγιο Βασίλειο και από τον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης επί της οδού Μαργαρίτας Κουταβού (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

Τρέχουν εργασίες για ακάθαρτα αλλά δεν υπάρχει πρόβλεψη για όμβρια ύδατα. Όλα τα νερά του 2ου Γυμνασίου διοχετεύονται σε αυτή την περιοχή και μπαίνουν στα υπόγεια των κατοίκων. Ζήτησε να βρεθεί λύση και να γίνουν τα κατάλληλα τεχνικά έργα.

ΘΕΜΑ 5: Κάλυψη τις λακκούβες στους δρόμους της πόλης με άσφαλτο και ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων της πόλης (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Ο κος Κωστικίδης ζήτησε να μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα οι ασφαλτοστρώσεις. Καταστρέφονται αυτοκίνητα, φορτηγά, υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα μηχανών και ποδηλάτων. Εθνικής Αντίστασης, 28ης Οκτωβρίου, κ.ά.

ΘΕΜΑ 6: Δημιουργία χώρων (εσοχές στους δρόμους) των κάδων συλλογής σκουπιδιών (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης),

Πρόβλημα με τη μεταφορά των κάδων από τους κατοίκους από σημείο σε σημείο. Οι κάδοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένες θέσεις και οι συνοδοί των απορριμματοφόρων να φρενάρουν τους κάδους.

Το θέμα έχει συζητηθεί και στο ΔΣ όπου ο εργολάβος ζήτησε παράταση της εργολαβίας για δημιουργία εσοχών.

ΘΕΜΑ 7: Αποκατάσταση όμβριων υδάτων στο κτήμα «Βασίλη» και στην Άβαντος (στρίβοντας για τα Β’ νεκροταφεία μετά τις γραμμές και δίπλα από το μαρμαράδικο Ταλιαντζή) (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Είναι ήδη υπό εξέλιξη το έργο.

ΘΕΜΑ 8: Συντήρηση των γηπεδικών εγκαταστάσεων του αθλητικού χώρου « Μιχάλης Παρασκευόπουλος» πρώην γήπεδο Μαρακανά (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Είναι δημόσια έκταση παραχωρημένη στον Εθνικό. Ο Εθνικός δεν  μπορεί να το  συντηρήσει. Ζητήθηκε να συμπεριληφθούν όλα τα γήπεδα. Ψηφίζεται ομόφωνα για να προταθεί η συντήρηση όλων των γηπέδων της Κοινότητας.

ΘΕΜΑ 9: Συντήρηση και επιδιόρθωση των δύο πάρκων στον οικισμό της Νέας Χιλής ( το ένα δίπλα στο γήπεδο και το άλλο στην άλλη μεριά του οικισμού «3 ΠΛΑΤΑΝΙΑ» ( εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος

Ο κος Γκιουμουσίδης ζήτησε τη συντήρηση των πάρκων, κλάδεμα δέντρων, συντήρηση εξοπλισμού σε παιδικές χαρές, κλπ. Ζητήθηκε από τους συναδέλφους του να διευρυνθεί η πρόταση για όλες τις παιδικές χαρές της Κοινότητας.

Ο κος Κοσμάς ζήτησε να υπάρχει ενημέρωση από το προεδρείο για το τι γίνεται με τα θέματα των παλαιοτέρων συνεδριάσεων και το ποια πρόοδο ή μη παρουσιάζουν.

Η κα πρόεδρος έκανε δεκτή την πρόταση και απάντησε ότι από την ερχόμενη συνεδρίαση θα γίνεται αντίστοιχη ενημέρωση.

(19:52) ο κος Γκιουμουσίδης ζήτησε να γίνει η φωταγώγηση της οδού Κονδύλη.

ΘΕΜΑ 10: Συντήρηση και επιδιόρθωση των πεζοδρομίων που διασυνδέουν την Αλεξανδρούπολη με την Νέα Χιλή ( εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

Ο κος Γκιουμουσίδης ζήτησε την επιδιόρθωση των 4 χλμ. πεζοδρομίων μεταξύ των 2 οικισμών. Στη βόρεια πλευρά τα πεζοδρόμια διακόπτονται ενώ στη νότια πλευρά είναι συνεχή. Ο κος Κωστικίδης ζήτησε να γίνει ποδηλατόδρομος.

(19:56) Μπήκε στην αίθουσα ο κος Δήμαρχος.

Ζήτησε από τα μέλη της δημοτικής κοινότητας να μη πνίγονται στις λεπτομέρειες. Να πει την άποψή της η κοινότητα για τα μεγάλα έργα της πόλης. Είναι απαραίτητο να ασχοληθεί η κοινότητα με τα μεγάλα θέματα της πόλης. Να πηγαίνουν στις υπηρεσίες του δήμου και να ερωτούν για να μαθαίνουν για όλα τα θέματα. Θέλει από την κοινότητα να βγουν τα αυριανά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ζήτησε να έρχονται και στο ΔΣ για να παρακολουθούν.

(20:01) Η κα πρόεδρος ζήτησε απ´το δήμαρχο να διευκρινίσει τι ισχύει και ποιές είναι οι αρμοδιότητες του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας.

(20:02) Ο κος Κοσμάς ρώτησε τον κύριο Δήμαρχο για το θέμα των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, όπως αυτές αναφέρονται στην ερμηνευτική εγκύκλιο 49 (διαβάστε την online εδώ).

==============================================================(Απόσπασμα Ερμηνευτικής Εγκυκλίου 49/2010 του Υπ.Εσ.Α.Η.Δ – Α.Δ.Α. 4ΙΙΛΚ-9Γ)
Άρθρο 5. Αρμοδιότητες συμβουλίου δημοτικής κοινότητας
Αποφασιστικές αρμοδιότητες

Στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας, παρέχεται εκ του νόμου η δυνατότητα, στα όρια της περιφέρειάς του, να αποφασίζει για τα εξής θέματα, χωρίς τη σύμπραξη άλλων δημοτικών οργάνων:
1) τη χορήγηση προέγκρισης ίδρυσης ή εγκατάστασης καταστημάτων, επιχειρήσεων και λοιπών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,
2) τη χορήγηση και την ανάκληση άδειας λειτουργίας μουσικής.
Σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων, όπου συνίσταται Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η αρμοδιότητα της ανάκλησης άδειας λειτουργίας μουσικής δεν ασκείται από το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αλλά από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.
Οι αποφάσεις αυτές των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων είναι εκτελεστές από τη δημοσίευσή τους, χωρίς να απαιτείται αντίστοιχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
==============================================================

Ο κος Δήμαρχος ζήτησε αντίγραφο της ερμηνευτικής εγκυκλίου και δεσμεύτηκε να απαντήσει ως την επόμενη μέρα στο γραφείο του. Είπε ότι ορίζονται ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Δημοτικής Κοινότητας και ότι αύριο θα έχει την απάντηση στο γραφείο του.

ΘΕΜΑ 11: Δημιουργία πάρκου στο 683ο οικοδομικό τετράγωνο της Αλεξ/πολης (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Το συγκεκριμένο σημείο είναι ανάμεσα στην Καρτάλη και στο Παρμενίωνα (2 τετράγωνα κάτω απ´το πάρκο Παρμενίωνα). Είναι γύρω στα 4,6 στέμματα. Ζητά να δούνε το θέμα μήπως γίνει τελικά το πάρκο εκεί σύντομα γιατί έχει καταντήσει σκουπιδότοπος.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι όταν βρεθούν τα χρήματα ο χώρος θα γίνει πάρκο. Ο κος δήμαρχος ζήτησε να το δουν το θέμα αύριο το πρωί, αν έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις και τι χρήματα απαιτούνται για την αξιοποίηση του χώρου.

(20:16) Για το θέμα των ΑΜΕΑ ο κ. Δήμαρχος είπε ότι οι οικογένειες ΑΜΕΑ που έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ θα τύχουν απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη.

ΘΕΜΑ 12: Συντήρηση του κτιρίου Ατόμων με Αναπηρία και κάλυψη θέρμανσης. (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Τα κόστη είναι πολύ μεγάλα. Χρειάζεται βοήθεια για τη συντήρηση του χώρου (ελαιοχρωματισμοί, υδραυλικά κλπ) Ζήτησε λίγο πετρέλαιο από το δήμο. 60.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για τη συντήρηση του χώρου με τη βοήθεια πολλών, μεταξύ άλλων και του πρώην δημάρχου. Πρόβλημα με τα ποντίκια!

(20:19) Ο κος Γερακόπουλος στην αίθουσα.

(20:21) Ο κος Γερακόπουλος ανέφερε ότι η διοίκηση του δήμου στηρίζουν τα ΑΜΕΑ. Θα περάσει κάποιος από την Τεχνική υπηρεσία να δει το χώρο, μόλις τελειώσουν οι εργασίες στο παλιό δημαρχείο. Πριν τίθενται θέματα στην Κοινότητα παρακάλεσε να ερωτάται η τεχνική υπηρεσία ώστε να μην έρχονται θέματα στο δημοτικό συμβούλιο που είναι ήδη λυμένα. Αρκετά από τα σημερινά θέματα θα είναι στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου.

ΘΕΜΑ 13: Συνάντηση και διάλογος με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αστυνομικής Υπηρεσίας της Αλεξανδρούπολης, ώστε ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς να επεκταθεί και στους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

(20:08) Να γίνονται περιπολίες και στους οικισμούς της περιοχής μας. Αυτή την περίοδο γίνεται μόνο στις πόλεις.

(20:25) Η κα Χιώνη (εκπρόσωπος λαϊκής συσπείρωσης) τόνισε την αντίθεση της παράταξής της στους αστυνόμους της γειτονιάς σε ρόλο χαφιέδων.

ΘΕΜΑ 14: Αγορά εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του Καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρούπολης ορισμένου αριθμού αντιτύπων από την ποιητική συλλογή του συντοπίτη μας, φιλολόγου και μοναδικού Εβρίτη ποιητή, Θεόδωρου Μουσίκα (εισηγ. Γκιουμουσίδης Χρήστος)

(20:26) Ο εισηγητής συνεχάρη την δημοτική αρχή για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ζήτησε να αγοραστούν βιβλία κάποιας από τις 8 ποιητικές συλλογές του και να μοιραστούν στα παιδιά των δημοτικών υπαλλήλων.  Να διοργανωθεί τελετή για βράβευση και συνομιλία με τους πολίτες.

Ο κος Κοσμάς είπε ότι είναι θετική η βράβευση αλλά όσο αφορά για τις ποιητικές συλλογές προτείνει να αγοραστούν για τη δημοτική βιβλιοθήκη και όχι να μοιραστούν μαζικά.

ΘΕΜΑ 15: Δημοτική Αστυνομία, αυστηρή αστυνόμευση για μπάζα έξω από πολυκατοικίες ή σε έργα που πραγματοποιούνται και κλείνουν τα πεζοδρόμια (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης )

Η δημοτική αστυνομία να μη γράφει μόνο αυτοκίνητα αλλά να προσέχει γενικότερα (αυθαίρετες κατασκευές, κ.ά.) Να ενημερωθούν για τα καθήκοντά τους και να τα ασκούν σε όλη την πόλη.

Ζητήθηκε ακόμα να προσέχει τη συμπεριφορά της.

ΘΕΜΑ 16: Το τηλεφωνικό κέντρο 2551022222 να ενημερώνει άμεσα την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας για θέματα προτεραιότητας και ανάγκης (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης )

Λειτουργεί; Ανταποκρίνεται στους πολίτες;

Ο κος Γερακόπουλος είπε ότι δεν έχει αξιοποιηθεί ακόμα. Τα αιτήματα καταγράφονται και προωθούνται στους αρμόδιους αντιδημάρχους. (20:34) Δεν υπάρχουν πόροι για αγορά καυσίμων αυτή την περίοδο μέχρι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Καλύπτονται μόνο οι ανάγκες των απορριμματοφόρων.

 

Προτάσεις συγκοινωνιακών θεμάτων στην πόλη – διευκολύνσεις ατόμων ΑΜΕΑ:

ΘΕΜΑ 1: Σαμαράκια στην Ηροδότου και στην Αγίου Δημητρίου, ο δρόμος για τη Δ.Ο.Υ. (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης )

ΘΕΜΑ 2: Πινακίδες προειδοποίησης προς το γήπεδο της Καππαδοκίας και από τις δύο πλευρές (εισηγ. Κωστικίδης Παναγιώτης)

Ο κος Γερακόπουλος ενημέρωσε ότι απαγορεύονται τα σαμαράκια σε διαμπερείς δρόμους απ’όπου περνούν λεωφορεία. Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να πάνε στην επιτροπή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Για όλα πρέπει να ψηφίζει το ΔΣ (θέσεις πάρκινγκ ΑΜΕΑ, πινακίδες σήμανσης, σαμαράκια). Όσο και αν φαίνεται παράξενο, η αρμοδιότητα της δημοτικής αστυνομίας είναι μόνο η ελεγχόμενη στάθμευση και όχι η παράνομη στάθμευση.

ΘΕΜΑ 3: Ηχητικά φανάρια σε όλη τη πόλη (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

ΘΕΜΑ 4: Κατασκευή όπου δεν υπάρχουν και βελτίωση των υπαρχουσών ραμπών σε όλη την πόλη. (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

ΘΕΜΑ 5: Πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες για άτομα με Αναπηρία (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

(20:48) Ηχητικά φανάρια υπάρχουν στη Λέσχη Αξιωματικών. Ζητά να μπουν σε όσο περισσότερα σημεία γίνεται. Οι ράμπες στον κεντρικό δρόμο έχουν βελτιωθεί. Ζητά να γίνουν καινούριες ράμπες σε άνοδο, κάθοδο και καθέτους δρόμους, στην Εθνικής Αντίστασης μεταξύ ΚΑΠΗ και καθόδου.

(20:52) Ο κος Γερακόπουλος αναφέρθηκε στη βελτίωση των υπαρχόντων ραμπών. Έχει ήδη μιλήσει με τον κύριο Πιρπιρή για τη βελτίωση των υπαρχόντων ραμπών σε άνοδο και κάθοδο. Τα ηχητικά φανάρια είναι άμεση προτεραιότητα να μπουν άμεσα σε όλα τα κεντρικά φανάρια.

ΘΕΜΑ 6: Δημιουργία θέσεων πάρκινγκ ΑΜΕΑ παραπλεύρως της Εθνικής Τράπεζας (επί της Μητροπολίτου Ιωακείμ), απέναντι του ΚΤΕΛ και του σταθμού ΟΣΕ (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Ζήτησε αστυνόμευση των υπαρχόντων θέσεων και νέες θέσεις πάρκινγκ σε ΚΤΕΛ και ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ.

Η κα Χιώνη, ως σύζυγος ΑΜΕΑ, αναφέρθηκε στις θέσεις πάρκινγκ που είναι πάντα κατειλημμένες στα ΕΛΤΑ, στην Εθνική και πίσω απ’τον ΟΤΕ. Ζήτησε αστυνόμευση και η δημοτική αστυνομία να ενημερώνει την αστυνομία για να βεβαιώνει παραβάσεις.

ΘΕΜΑ 7: Ρύθμιση κυκλοφορίας στο Στρατιωτικό Πρατήριο (πλαστικά) (εισηγ. κ. Παχίδου Αναστασία)

Αναφέρθηκε στα ερυθρόλευκα πλαστικά δοχεία νερού στην οδό Μαρκοπούλου. Ζήτησε, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων, να αφαιρεθούν τα πλαστικά δοχεία ή να γίνει μονόδρομος η Μαρκοπούλου.

(20:55) Ο κος Γερακόπουλος απάντησε ότι αυτά υπάρχουν λόγω εφαρμογής συγκεκριμένης συγκοινωνιακής μελέτης. Χρειάζεται να προσεχθεί λίγο η σήμανση.

ΘΕΜΑ 8: Ρύθμιση λειτουργίας φαναριών Αγίου Βασιλείου – Κάμπινγκ (εισηγ. κ. Παχίδου Αναστασία)

Τα φανάρια του κάμπινγκ έχουν φωτοκύτταρα ενώ του Αγ. Βασιλείου έχουν χρονοδιακόπτη.

(20:59) Ο κος Γερακόπουλος είπε ότι ερωτήθηκε η περιφέρεια για το συγκεκριμένο θέμα και είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο, όλα λειτουργούν όπως προβλέπεται.

Εισήγηση εκτός ΗΔ της κυρίας Παχίδου Αναστασίας: Ο Σύλλογος «Έξοδος» (με μέλη τα καφέ μπαρ εστιατόρια της περιοχής μας) ζητά να παραχωρηθεί ο χώρος του πάρκου Εθνικής Αντίστασης την Κυριακή του Πάσχα ώστε να γίνει γλέντι.
(21:02) Τα μέλη του συλλόγου «Έξοδος» ζητούν μόνο την τοποθέτηση μίας εξέδρας. Βάζουν 40 αρνιά για σούβλα, ποτά, πλαστικά ποτήρια και πιρούνια, ορχήστρα. Στο δήμο δε θα κοστίσει κάτι άλλο. Το κάνουν για στήριξη των μη προνομιούχων της πόλης.

Η κα πρόεδρος είπε να ερωτηθεί ο κ. Δήμαρχος.

Ο κος Γερακόπουλος βρήκε την πρόταση ενδιαφέρουσα αλλά ζήτησε να τεθεί υπό εξέταση η ημέρα του γεγονότος. Ζήτησε να γίνει την επόμενη Κυριακή μετά το Πάσχα ή την Τρίτη μετά το Πάσχα.

(21:07) Ο κος Γερακόπουλος ζήτησε να ενημερώνεται για τα θέματα της Κοινότητας ώστε τα μέλη της να ενημερώνονται άτυπα, όχι τυπικά από υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν υποχρεούνται οι υπάλληλοι του δήμου να παρίστανται εκτός αν τους ζητήσουν οι αντιδήμαρχοι. Εάν γνωρίζει τα θέματα θα μπορεί είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος να ενημερώνει την κοινότητα.

Προτάσεις για απασχόληση – εξυπηρέτηση ατόμων ΑΜΕΑ:

•       ΘΕΜΑ 1: Απόσπαση ενός υπαλλήλου από τον Δήμο για γραμματειακή υποστήριξη στο σύλλογο ΑΜΕΑ. (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

•       ΘΕΜΑ 2: Απασχόληση ατόμων με αναπηρία στις επιχειρήσεις του Δήμου (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

•       ΘΕΜΑ 3: Μείωση 50% στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης (εισηγ. Τοπτσής Γιάννης)

Τα θέματα αυτά αποσύρονται για να επανέλθουν σε μελλοντική συνεδρίαση της κοινότητας.

 

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  Αλεξανδρούπολης, κα Μαρία Πόντικα κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης (21:12).

1 Σχόλιο