πάμε μπροστά

Πέμπτη

24

Μάρτιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του ΔΣ της 23/3/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Μπορείτε να έχετε μία εικόνα του τι συζητήθηκε και του κλίματος που επικράτησε στο ΔΣ.

Ερχόμενο ραντεβού τη Δευτέρα 28/3/2011 στο τελευταίο ΔΣ του Μάρτη.

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.

Εάν θέλετε, διαβάστε το παραπάνω κείμενο και εδώ:

 

18.31

Ο κος πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.

18.46

Ένα έκτακτο θέμα που αφορά το καπνομάγαζο ετέθη απ’τον κο πρόεδρο. Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι ένα μικρό μερίδιο στο οικόπεδο του καπνομάγαζου, αξίας 16.500 ευρώ, αφορά σε ιδιοκτησία εξ’αδιαιρέτου.

Ένα μερίδιο 5 τ.μ. ανήκει σε έναν οδηγό όταν πουλήθηκε το ακίνητο από το ΚΤΕΛ στο δήμο, δεν συμπεριλήφθηκε το όνομα ενός από τους ιδιοκτήτες, του Σταύρου Τσιτάκη.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

18.49

Ένα ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόγραμμα “Βοήθεια Στο Σπίτι” Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται στο δήμο μας αλλά υπάρχει πρόβλημα πληρωμής για τους πρώτους 3 μήνες του έτους. Πρέπει να καταβληθούν 92.000 ευρώ (οι 70.000 ληξιπρόθεσμες) που αφορούν τη ΔΕΤΑΦ και το δήμο Τραϊανούπολης.

Στις Φέρες ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει χρέος 300.000 ευρώ δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Φερών.

Ο δήμος ετοιμάζει όλα τα έγγραφα ως τις 6/4 ώστε να μη σταματήσει το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι.

Η κα Τρέλλη έλαβε το λόγο και είπε ότι έχουν δοθεί συνεντεύξεις για το θέμα και απ’την κα Κατσέλη.

Απ’το 2012 και μετά δε θα παρέχονται υπηρεσίες σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη

αλλά θα επωφελούνται τα ΑΜΕΑ ή οι άνεργοι που θα έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι. Μετά θα μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις.

18.54

Η κα Τρέλλη ανέφερε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (θα προστεθούν εκ των υστέρων).

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι ευχαρίστως θα υιοθετηθεί η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Φαγητό ανέφερε ότι στο δήμο μας παρέχεται απ’το ΚΕΠΑΚΥ και όχι απ’το “Βοήθεια Στο Σπίτι”.

Ο κος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι αυτοί οι 3 μήνες είναι μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει η απόφαση για συνέχιση του προγράμματος να είναι αναδρομική για να μην έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι.

18.56

Ο κος Καρυπίδης ανέφερε ότι το δάνειο των 300.000 δεν είναι του δήμου αλλά της επιχείρησης. Αυτό έγινε λόγω της αφερεγγυότητας του κράτους να δώσει τους πόρους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν 140.000 ευρώ απαιτητά απ’το κράτος. Επειδή οι πιστώσεις αργούν να έρθουν, αναγκάζεται να πληρώνει ΙΚΑ και φόρους για να έχει φορολογική ενημερότητα.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” έληξε τέλος του 2010 και ανέφερε ότι τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων τα εγγυάται ο δήμος. Τα 60.000 ευρώ τα εγγυήθηκε με απόφαση το ΔΣ του δήμου Φερών.

Ο κος Καρυπίδης ανέφερε ότι ο απολογισμός του δημάρχου έγινε μόνο για τους δήμους και όχι για τις επιχειρήσεις.

18.59

Ο Κος Ξανθόπουλος είπε ότι για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις θα γίνει έλεγχος από άλλα ελεγκτικά όργανα.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι από τις 10/3 ζητά τα στοιχεία για τα 25,5 εκ ευρώ έλλειμμα αλλά δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ένα χαρτί.

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι ο κος Γρηγοριάδης ζητά στοιχεία απ’το 1998 στην αίτησή του.

Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι μίλησε για τα χρέη των δήμων και όχι των δημοτικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία της αιτήσεως του κου Γρηγοριάδη είναι έτοιμα και θα του τα παραδώσει (από 1-3 στην αίτησή του). Για το θέμα 4 πρέπει να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του δήμου. Λόγω προϋπολογισμού έχει φόρτο εργασίας και θα τα παραδώσει στον κο Γρηγοριάδη εντός των ημερών.

19.03

Αναγνώστηκε ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον πόλεμο στη Λιβύη. Ακολούθησε διάλογος με τον πρόεδρο του ΔΣ κο Αγγλιά για τη διόρθωση της διατύπωσης του κειμένου περί μη εμπλοκής της χώρας με αεροπλάνα και πλοία στον πόλεμο.

Εγκρίνεται με ένα λευκό του κου Λασκαράκη. 19.07

Ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των 15.000 ευρώ που εκταμίευσε για τη σχολική εκδρομή στη Βαρκελώνη που αντιμετώπισε πρόβλημα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Θεσσαλονίκης Superior.

Ανέφερε ότι ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να εκταμιεύει ποσά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης του συλλόγου γονέων των σχολείων, να διεκδικηθεί ότι μπορεί από το δήμο. Ο κος δήμαρχος πρότεινε όσοι γονείς μπορούν να φέρουν τα χρήματα, και όσοι δεν έχουν να πληρωθεί το ποσό απτό δήμο. Ακόμα, κάποιοι συνδημότες μας έχουν δώσει 3.500 ευρώ, ενώ οι γονείς μάζεψαν άλλα 2.500 ευρώ.

19.12

Ο κος Δευτεραίος ρώτησε τι αφορούν τα 2.500 ευρώ.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι το ποσό των 2.500 ευρώ έχει μαζευτεί από τους γονείς το οποίο δεν είχε καταβληθεί στο πρακτορείο.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι σε λίγο θα ζητούν από τα σχολεία και χρήματα για το πετρέλαιο.

Ο κος Δευτεραίος ζήτησε να μην καταλήξει το ΔΣ σε απόφαση τώρα.

Ο κος Φαλέκας ανέφερε τα ονόματα όσων προσέφεραν τα 3.500 ευρώ. Το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΑ, ο κος Μιχαηλίδης και τα φροντιστήρια του κου Καραμανίδη.

Ο κος Δήμαρχος είπε ότι θα ευχαριστήσει ο δήμος με επιστολή τους συγκεκριμένους δωρητές.

19.16

Ο κος δήμαρχος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα δήμαρχο κο Ευαγγελίδη. Το 1997 το ΔΣ ενώ είχε αποφασίσει να δώσει το όνομά του στην πλατεία του φάρου, τελικά έδωσε το όνομά του σε μία πλατειούλα μετά τη μεταμόρφωση του Σωτήρα, χωρίς πολύ μεγάλη κίνηση.

Προτείνει στο σώμα να δοθεί το όνομά του στο ΟΤ605Α στον Αγ. Βασίλειο (οδοί Σολωμού, Γ. Παπανδρέου, Λόρδου Βύρωνα) στήνοντας μία προτομή του δημάρχου και αναφορά στο έργο του.,

Η σύλληψη της Εγνατίας οδού ήταν (μεταξύ άλλων) του κου Ευαγγελίδη. Αξιομνημόνευτο ήταν το ήθος και η νομιμότητά του. Ανέφερε ένα περιστατικό όπου είχε πει “μπορεί να μην είναι παρανομία αλλά είναι παρατυπία, αν αρχίσει το πουλόβερ να ξηλώνεται…”

Ο κος Ραπτόπουλος ανέφερε ότι συμφωνεί, το ίδιο και ο κος Γρηγοριάδης.

Το σώμα συμφώνησε ομόφωνα την πρόταση. 19.21

Ο κος Αγγλιάς ανέφερε 2 προτάσεις της παράταξης “μαζί πάμε μπροστά” Πρώτα για τη στασιμότητα αποκομιδής των μπλε κάδων και γιατί συμβαίνει αυτό, πότε θα εφαρμοστεί και στις άλλες δημοτικές ενότητες.

Ο αντιδήμαρχος κος Γιαννέλος ανέφερε ότι η ανακύκλωση έγινε σε 18 πόλεις μόνο στην Ελλάδα, από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Οι μπλε κάδοι και 2 απορριμματοφόρα ανήκουν σε αυτή την εταιρεία, ο δήμος βάζει το προσωπικό και τα καύσιμα.

Ο δήμος αυτή την περίοδο είχε πρόβλημα με τα καύσιμα και τα εργατικά χέρια (συνοδοί απορριμματοφόρων). Τις περισσότερες μέρες έβγαινε ένα απορριμματοφόρο.

Μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου έφυγαν 50 άτομα και έμειναν τα 2/3 του προσωπικού. Ο δήμος πήρε 5-6 άτομα αλλά και πάλι δεν φτάνουν. Τους διμηνίτες θέλει να τους κρατήσει για το καλοκαίρι οπότε υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι εκπληκτικό και αξίζει κανείς να το επισκεφτεί. Σε Μαΐστρο, Απαλό, Χιλή, Τραϊανούπολη και Φέρες η εταιρεία Ανακύκλωσης ανέφερε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή και σε περίπτωση που το πρόγραμμά τους διευρυνθεί θα προχωρήσουμε και στις άλλες δημοτικές ενότητες. Ο κος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι είμαστε στις πρώτες πόλεις σε καθαρότητα υλικών στην ανακύκλωση. Ζήτησε να μη μειώνονται τα δρομολόγια της ανακύκλωσης αλλά των αστικών απορριμμάτων ώστε να μην απαξιωθεί ο θεσμός της ανακύκλωσης στην πόλη.

19.29

Ο κος Γιαννέλος είπε ότι είναι θέμα καυσίμων και χεριών. Ο κος Κιτσικίδης ανέφερε ότι το εργοστάσιο δουλεύει πλέον μία βάρδια και έχει διώξει 5-6 άτομα γιατί δεν έχει πρώτη ύλη να δουλέψει.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι παρακαλά τον προμηθευτή καυσίμων για να βάζει καύσιμα στα απορριμματοφόρα.

Ο κος Γιαννέλος ανέφερε ότι σκέφτηκε να πάνε κάδοι στα σχολεία των Φερών και Τραϊανούπολης για να συνηθίζουν τα παιδιά στο θεσμό της ανακύκλωσης, αλλά το πρόβλημα με τα καύσιμα είναι τεράστιο. Έχει μείνει απορριμματοφόρο στο δρόμο από έλλειψη καυσίμων.

19.31

Η παράταξη “μαζί Πάμε Μπροστά” ζητά να κοινοποιούνται τα χρέη των προμηθευτών, τα ποσά που οφείλονται στον καθένα.

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι ζήτησε απ’τον κο Ξανθόπουλο τα στοιχεία αλλά ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι πρέπει να συμβουλευτεί την νομική υπηρεσία.\ Ο κος Αγγλιάς είπε ότι θα το δει νομικά και θα δώσει τα στοιχεία στις παρατάξεις. Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα είναι αδύνατον να δοθούν τα στοιχεία, προτεραιότητα έχει ο κος Γρηγοριάδης.

Ο κος Ραπτόπουλος είπε ότι εφόσον υπάρχει το σύνολο πρέπει να υπάρχουν και οι επιμέρους λίστες.

Ο κος Κολχούρης είπε ότι αυτό είναι εύκολο να βγει απ’το λογιστήριο. Ο κος Ραπτόπουλος είπε ότι ο δήμαρχος Διδυμοτείχου έδωσε τα πλήρη στοιχεία των προμηθευτών που οφείλονται ποσά και σε ποιόν. Ζήτησε ονόματα και όχι συνολικά ποσά.

Ο κος Δευτεραίος ενδιαφέρεται αν μπορεί να δοθεί η λίστα ποσών και για ποιά έργα υπάρχει το χρέος ανά προμηθευτή. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει για ποιά έργα χρωστάμε και ποιά ποσά.

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι θέλει να δει πόσα άτομα στην πόλη έχουν λαμβάνειν ποσά απ’το δήμο και ποιού ύψους (μικρά και μεγάλα ποσά).

19.38

Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να δοθεί λίστα κατανομής των χρημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με ποιά κριτήρια έγινε η κατανομή. Ο κος δήμαρχος είπε ότι έγινε με τα περσινά κριτήρια.

Ο κος Γρηγοριάδης ρώτησε τι έγινε και χάθηκε ο αγώνας ποδοσφαίρου από το γήπεδο Φώτης Κοσμάς.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι αφού χρησιμοποιούσαν 3 ομάδες το γήπεδο δεν ήταν δυνατόν να τακτοποιηθεί το γήπεδο στους χειμερινούς μήνες.

Ο κος Δευτεραίος ανέφερε στον κο Γρηγοριάδη ότι παλαιότερα είχε θέσει το θέμα της χρήσης του γηπέδου από πολλές ομάδες και είχε λοιδορηθεί.

Ο κος Ζιώγας είπε ότι μέσα στο χειμώνα δεν μπορούσε να γίνει άλλη παρέμβαση. Έγιναν προσπάθειες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά ο χλοοτάπητας είναι 30 ετών και δεν μπόρεσε να επανέλθει σε άριστη κατάσταση. Η απόφαση να παίζουν όλα τα σωματεία εκεί ελήφθη απ’τον κο Θεοδώρου επί της απελθούσας δημοτικής αρχής.

Το λόγο έλαβε ο κος Θεοδώρου.

19.48

Ο κος Θεοδώρου ανέφερε το ιστορικό των προβλημάτων του γηπέδου και της απώλειας του αγώνα από το γήπεδο της πόλης μας.

Τα σωματεία ήθελαν να πουλάνε εισιτήρια γιατί μόνο στο κεντρικό γήπεδο πληρώνονται τα εισιτήρια για να μπορούν τα σωματεία να πληρώνουν και τους διαιτητές. Ανέφερε ότι λαμβάνει πλήρως τις ευθύνες για το ότι έδωσε το γήπεδο και στα 3 σωματεία.

Ο κος Ζιώγας έκλεισε τη συζήτηση (θα προστεθούν τα λόγια του αργότερα) 19.51

Το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Μάκρης. Ανέφερε ότι δεν έχει ούτε το τεχνικό πρόγραμμα ούτε τις εισηγήσεις.

Ο κος Κογιομτζής ζήτησε να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της παράταξης για να ενημερώνονται.

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι ξεκινά η λειτουργία της Διαύγειας όπου θα αναρτώνται όλα.

Η κα γραμματέας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα φωτοτυπικά του δήμου λόγω του όγκου των φωτοτυπιών, αλλά ζήτησε να ενημερώνονται οι κοινότητες.

19.54

Το λόγο έλαβε ο γραμματέας κος Γαλάνης. Ανέφερε ότι οι εισηγήσεις δεν είναι όλες οι σελίδες που χρειάζονται αλλά ταυτόχρονα είναι πάρα πολλές οι σελίδες. Υπάρχει κόστος οικολογικό αλλά και οικονομικό. Ζήτησε να γίνεται ηλεκτρονική αποστολή των θεμάτων στους συμβούλους. Ανέφερε για την ιστοσελίδα του δήμου ότι δε λειτουργούν συγκεκριμένα μέρη της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου.

Ο κος Βαμβακερός είπε ότι οι σελίδες είναι τρεις. Έχει δοθεί εντολή να γίνει πιο λειτουργική στην εταιρεία που την έστησε.

Στο πρόγραμμα που θα ψηφιστεί προβλέπεται η συνένωση των τριών ιστοσελίδων.

19.58

Ο κος Ξανθόπουλος διάβασε 3 αιτήσεις για χρηματοδότηση από σχολεία για εκπαιδευτική εκδρομή (δεντροφύτευση) 500 ευρώ έκαστη.

Ο κος Μυτιληνός διαμαρτυρήθηκε για το θόρυβο και για τα ηχεία της αίθουσας που δεν λειτουργούν.

Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γίνει αύριο κιόλας συντήρηση της μικροφωνικής, Ο κος Φαλέκας ζήτησε να ενημερώνεται και ο δήμος να είναι παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι για την 25η Μαρτίου καλύπτεται το κόστος των στεφανιών (800 για Φέρες, 400 για Πέπλο, 80 Καβησό, 150 για το Τριφύλλι, κα που θα προστεθούν αργότερα)

Θέμα 2ο:

Ο κος δήμαρχος ανέφερε το θέμα του κοινού συμβουλίου με τα ΔΣ της Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης καθώς και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Λήμνο.

Θέματα 3-12

Ο κος Κατσαντούρας ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση μοιράσματος των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ του δήμου.

Ευχαρίστησε τους προέδρους των ΔΣ που ενέκριναν τους προϋπολογισμούς των

ΝΠΔΔ οι οποίοι σύντομα θα συγχωνευτούν σε νέο ΝΠΔΔ και θα έρθει ο νέος προϋπολογισμός.

Ο κος Κογιομτζής είπε ότι είναι εύκολα θέματα αλλά ζήτησε να συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα τα θέματα.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι αυτό είναι τυπικό και τη Δευτέρα θα γίνουν συνεδριάσεις για τη συγχώνευση των νέων ΝΠΔΔ.

Ο κος Κογιομτζής ζήτησε να έρχονται όλες οι εισηγήσεις αναλυτικά και να μη χρειάζεται να τρέχουν οι σύμβουλοι να ρωτούν υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιδημάρχους για να ενημερωθούν.

Ο κος Λασκαράκης είπε ότι το θέμα είναι σοβαρό, δεν πρέπει να έρχονται εισηγήσεις πριν το ΔΣ. Ανέφερε ότι η επιτροπή που θα ασχοληθεί με τον κανονισμό δεν έχει συνεδριάσει ακόμα.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι κατανοεί τα προβλήματα του Καλλικράτη αλλά ζήτησε να υπάρχουν εισηγήσεις νωρίτερα αλλά για τα ΝΠΔΔ είπε ότι οι προϋπολογισμοί θα ισχύσουν για 10 μέρες μόνο και παρακάλεσε να ψηφιστούν μέχρι να έρθει ο προϋπολογισμός του συγχωνευμένου ΝΠΔΔ.

Ο κος Ραπτόπουλος είπε ότι όσο τυπικό κι αν είναι το θέμα πρέπει να έχουμε το χρόνο να βλέπουμε τις εισηγήσεις και τους προϋπολογισμούς, Δεν μπορεί να ψηφίζει εν λευκώ θέματα χωρίς ενημέρωση.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι ψηφίζονται εκ των υστέρων οι προϋπολογισμοί για τους 3 μήνες που πέρασαν ήδη, επειδή ο Καλλικράτης τώρα δίνει το δικαίωμα αυτό στους δήμους. Το πρόβλημα είναι του Καλλικράτη,

Πέντε ψήφοι κατά, Λαϊκή Συσπείρωση και Λασκαράκης, Ραπτόπουλος

20.22

Θέμα 13 – κ. Γκότσης

Αναφέρθηκε το θέμα του υπαλλήλου του δήμου Φερών που απασχολείται με τα θέματα ΟΑΕΔ.

Ο κος Δευτεραίος ρώτησε γιατί δεν προσλαμβάνει ο ΟΑΕΔ υπάλληλο στις Φέρες Ο κος Γκότσης είπε ότι έχει τεθεί το θέμα παλιά αλλά δεν μπορεί ο ΟΑΕΔ να ανοίξει γραφείο εκεί.

Ο κος Κολχούρης είπε ότι δεν μπορεί να βγει κάρτα ανεργίας στις Φέρες και ζήτησε να ζητείται άπτον ΟΑΕΔ η παραχώρηση της αρμοδιότητας στον αρμόδιο υπάλληλο για την έκδοση της κάρτας ανεργίας στις Φέρες.

Η κα Τρέλλη ρώτησε γιατί δε ζητάμε να υπάρχει υπάλληλος του ΟΑΕΔ στις Φέρες. Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γραφεί να γίνει αίτημα να έρθει υπάλληλος του ΟΑΕΔ στις Φέρες.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

20.26

Θέμα 14 – κ. Γκότσης

Ο συγκεκριμένος αγρότης υπέστη πλήγμα στις εγκαταστάσεις του στο Δέλτα του Έβρου (θα προστεθούν στοιχεία αργότερα) Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέμα 15 – κ. Γκότσης

Εγκρίνεται το θέμα ομόφωνα.

Θέμα 16 – κ. Γκότσης

Ανέφερε ότι δεν το εγκρίνει ο επίτροπος και αποσύρεται το θέμα. Ο πρόεδρος Καβησού κος Σιδεράς ρώτησε αν αυτό ισχύει και για την Καβησό για την μετακίνηση των κατοίκων, όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε πως δεν ισχύει για την Καβησό.

Ο κος Γκότσης είπε ότι ο δήμος δεν επιβαρυνόταν τίποτε. Τα πετρέλαια και τον οδηγό τα πλήρωναν τα σωματεία, ο δήμος έβαζε μόνο το λεωφορείο.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι εάν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης τότε θα το κάνει ευχαρίστως.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι το θέμα είναι σοβαρό. Πρέπει να ψαχτεί το θέμα και να δούμε από πλευράς νομιμότητας πως μπορεί να γίνει. Θέλει ημερήσια έγκριση και ΚΤΕΟ όταν μεταφέρει ανηλίκους, υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με το ΚΤΕΛ και επιτρέπεται μόνο σε συνδιοργανώσεις του Δήμου.

Η κα Κεσεσίδου είπε ότι η κίνηση των λεωφορείων δεν πρέπει να γίνεται για σκοπό διαφορετικό από αυτόν που προβλέπεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι αποσύρει το θέμα για να επανέλθει.

20.36

Είχαμε πρόβλημα σύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο. Κύριε Βαμβακερέ, ακούτε; :-)

21.26

Θέμα 22 – Καντίνα

Εγκρίνεται ομόφωνα

Θέμα 23 – Οδοιπορικά Δημάρχου-Αντιδημάρχων

Εγκρίνεται ομόφωνα

Θέμα 24 – Κανονισμός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αλεξανδρούπολης – Βαμβακερός

Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση (3 λευκά)

Θέμα 25 – κ. Λαμπάκης

Ο κος Δήμαρχος ανακαλεί την αποδοχή του πρωτοκόλλου παραλαβής ώστε να ενταχθούν σε έρευνα για όλες τις αναθέσεις. Τα έργα που θα διαπιστωθεί ότι έγιναν θα έρθουν όλα μαζί σε μελλοντικό ΔΣ για να εγκριθούν. Εκκρεμούν 800 έργα που δεν έχουν παραλειφθεί.

Εγκρίνεται ομόφωνα

20:50

Θέμα 26 – Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αλεξανδρούπολης – Γερακόπουλος Χρήστος

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου για το 2011-­2014

Συνολικό ποσό 125 εκ. ευρώ περίπου.

Υπάρχουν έργα διαφόρων μεγεθών και χρονοδιαγραμμάτων, μεγάλα και μακροπρόθεσμα.

Η κατανομή είναι περίπου αναλογική, 95 εκ ευρώ στην Αλεξ/πολη, 16.5 εκ ευρώ στις Φέρες και 10 εκ ευρώ στην Τραϊανούπολη.

Τους προηγούμενους μήνες επισκέφτηκαν τις κοινότητες και άκουσαν τα προβλήματα. Περίμεναν να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των κοινοτήτων και ζητήθηκε από τους αρχηγούς να δώσουν τις προτάσεις τους. Το Τεχνικό Πρόγραμμα αφορά όλους τους συμπολίτες και πρέπει να το δούμε συναινετικά, όπως συναινετικά το είδε ο δήμος και προσπάθησε να εντάξει έργα που πρότειναν όλοι, κάνοντας και ορθολογική κατανομή και στις 3 ενότητες του δήμου. Περιμένουμε και άλλες προτάσεις, παρατηρήσεις και σας καλούμε να μας δώσετε τη βοήθειά σας για να κάνουμε ένα ουσιαστικό τεχνικό πρόγραμμα. Η φιλοσοφία μας είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό των συνδημοτών μας.

Το λόγο έλαβε ο κος Δήμαρχος. Η σύνθεση μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι πολύτιμη. Κύριε Κογιομτζή σας ευχαριστώ που στην Οικονομική Επιτροπή διορθώσατε λάθη στην ενότητα των Φερών και καλύψαμε το 80% όπως οφείλαμε απ’το νόμο. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα και όχι ονειρώδες. Ευχαρίστησε τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προσπάθειά τους στην κατάρτιση του προγράμματος, και τις παρατάξεις Γρηγοριάδη και Κογιομτζή για τη συνεισφορά τους στη σύνταξή του.

Ανέφερε την ανάγκη οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να κατέβουν στο κέντρο της πόλης και να μη μένουν εγκλωβισμένοι στο τέρμα Άβαντος, Μίλησε για την περιφερειακή οδό που θα αλλάξει τη δομή της κίνησης των Αλεξανδρουπολιτών. Η ανάπλαση της παραλίας βρίσκεται προ της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΛΑ και θα διαμορφώσει την κοινωνική δομή της πόλης τους 8 μήνες απ’τους 12.

Η διαμόρφωση του Φώτης Κοσμάς με την ένωσή του με το πάρκο Εγνατία ώστε να αλλάξει τα πάντα μέσα στην πόλη.

Η ανάπλαση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ. Η ΕΑΣ πώλησε τα ακίνητα σε 2 ιδιώτες. Ο χώρος πρέπει να εξαγοραστεί και να έρθει στο δήμο ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα της Ανατολικής πλευράς της πόλης και να μεταφερθεί εκεί μία εμπορική κίνηση. Ο Παρμενίων υπό την καινούρια δομή του. Περιμένει ακόμα απάντηση σε έγγραφό του προς το ΥΠΕΘΑ για τη επαναμεταβίβαση της χρήσης του Πάρκου στο Δήμο. Επανέρχονται οι τρεις χρήσεις στο πάρκο, 30 στρ. σχολεία, 80 στρ. για πάρκο και 10- 12 στρ. για αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι τρεις αυτές χρήσεις θα χωριστούν με δρόμο 3 μέτρων, όπως μας ζήτησαν απ’το υπουργείο.

Ανέφερε τις αλλαγές που θα γίνουν στη μελέτη και ότι θα λυθεί το πρόβλημα των σχολείων για 30 χρόνια.

Το παλιό-παλιό νοσοκομείο προχωρά σε 2-3 μήνες. Θα παραμείνει ο ημιώροφος πίσω για να μην επηρεαστεί η στατικότητα του κτιρίου. Θα νομιμοποιηθούν τα ακίνητα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, θα βγει η οικοδομική άδεια ώστε να μη χαθεί το 1,2 εκ ευρώ του υπουργείου.

Για το σχέδιο πόλης λύθηκε το θέμα των ρεμάτων σε πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα και προχωράμε. Περισσότερες πληροφορίες απ’τον κο Μαστορόπουλο.

Το ΓΠΣ θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς γιατί είναι αναγκαιότητα να γίνει.

Η Τραϊανούπολη έχει βασικούς άξονες σε πολλά θέματα: αρδεύσεις, ύδρευση, κεντρικές είσοδοι, γέφυρα Αριστείνου, κα.

Στις Φέρες πρέπει να υλοποιηθεί το σφαγείο. Τα σφαγεία Διδυμοτείχου και Σάπων κλείνουν οπότε η βιωσιμότητά του είναι πιο σίγουρη. Θα γίνει αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων σε όλα τα χωριά της ενότητας.

Στο βιοαγρόκτημα υπάρχουν 270 τεμάχια των 50-80 τμ με αναψυκτήριο, τουαλέτες, αποθήκη, φωριαμοί, φυτώριο 3 στρέμματα, χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων, ποδηλάτων και μηχανών. Είναι 17 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, Όποιος θέλει μπορεί να πάρει φωτοτυπία του τοπογραφικού απ’το γραφείο μου αύριο.

Η ιχθυαγορά και η τράπεζα με ΣΔΙΤ θα δημιουργήσουν μία νέα ιχθυαγορά εκεί ακριβώς που ήταν.

Το γήπεδο της Χιλής θα μεταφερθεί εκεί που έχει προσδιοριστεί απ’την παλιά δημοτική αρχή.

Αν έχετε διαπιστώσει ελαττώματα, ελλείψεις δεχόμαστε τις προτάσεις σας.

21.35

Το λόγο έλαβε ο κος Γρηγοριάδης αναφέροντας προβλήματα που βρήκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και έλαβε απαντήσεις απ’τον κο Γερακόπουλο.

21.38

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι υπήρξε συνεργασία με την υπηρεσία και διορθώθηκαν κάποια θέματα που βρήκαμε. Ελπίζουμε να πάρουμε και τον προϋπολογισμό σε φύλλο εργασίας για να το δούμε

Ο κος Κολχούρης πήρε το λόγο και παρακάλεσε να γίνει μία τελευταία προσπάθεια αν μπορούμε να κάνουμε μελέτη για το αρδευτικό του πετάλου και μέρος του υπολοίπου των Φερών.

Πρότεινε η μελέτες να γίνουν σε μελετητές ιδιώτες.

21.41

Ο κος Δημητριάδης Ιωάννης ανέφερε πως πιστεύει πως στα χωριά θα υπάρχει μαρασμός από τεχνικά έργα. Δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός στα χωριά. Η αγροτική οδοποιία πάσχει, καθώς και η επέκταση σχεδίου στον οικισμό της Τραϊανούπολης.

Ο κος Γερακόπουλος είπε πως στον πρόγραμμα υπάρχουν οι προτάσεις των ενοτήτων που προέκυψαν από διάλογο.

Ο κος δήμαρχος απάντησε ότι δεν πρέπει να ενοχλεί το θέμα του μοιράσματος της πίτας. Το τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένας αναπτυξιακός μοχλός, αλλά τα θέματα των οικισμών αφορούν και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

21.46

Ο κος Κιτσικίδης ανέφερε κάποια προβλήματα που βρήκε και τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τις αγροτικές οδοποιίες.

Τα μηχανήματα του δήμου είναι μόνο για να διορθώνουν προβλήματα. Πρέπει σε όλα τα χωριά να γίνει συντήρηση των δρόμων.

Ζήτησε να γίνονται έργα υποδομής που αυξάνουν το εισόδημα των κατοίκων.

21.49

Το λόγο πήρε ο κος Δευτεραίος. Ανέφερε ότι βασικό κριτήριο είναι η επιλεξιμότητα των έργων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα στηρίξει τα έργα με αυτεπιστασία.

Τα μεγάλα έργα που έχουν πληρωθεί με πολλά και μεγάλα δάνεια (θα χρειαστεί και άλλος δανεισμός) όταν έρχονται στο τέλος τους είναι πίσω απ’τις ανάγκες του λαού (πχ Παπαναστασίου που ολοκληρώθηκε μετά από 20 χρόνια, περιφερειακή οδός που πρέπει να γίνει άμεσα – δεν είναι επιλέξιμο, χώροι στάθμευσης – αυτοχρηματοδότηση).

Τα μη επιλέξιμα έργα επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών τελικά.

Τα μεγάλα έργα πιστεύει ότι πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι του δήμου.

Ευχαρίστησε τον κο Γερακόπουλο για το γεγονός ότι πρώτη φορά του ζητήθηκαν

προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Δήλωσε πως θα καταψηφίσουν.

21.59

Ο κος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι θα στηρίζει το Τεχνικό Έργο η παράταξή του, 22.06

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε τα σχόλιά του για συγκεκριμένα έργα (θα αναφερθούν εκτενέστερα αργότερα).

Τόνισε ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί στο παρελθόν και θα καταψηφίσει τη δημιουργία νηπιαγωγείου στο χώρο του πρώτου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης. Τόνισε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει στις μελέτες η μελέτη για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ ενώ υπάρχει στο σχέδιο προϋπολογισμού. Ο κος δήμαρχος επιβεβαίωσε την παράλειψη και ζήτησε να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα η μελέτη για τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ.

Τελειώνοντας ανέφερε ότι η παράταξη θα στηρίξει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

22.10

Το λόγο έλαβε ο κος Λασκαράκης. Ανέφερε ότι το πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Θα πρέπει για κάθε έργο να υπάρχει μία στοιχειώδης έρευνα σκοπιμότητας του έργου.

Θα ήθελε να υπάρχει κάποια αναφορά στο θέμα της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, στη χωροταξική ανάπτυξη της πόλης και στο πώς συντονίζονται οι υπηρεσίες της πόλης για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος. Με το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ διαφωνούμε, θα έπρεπε εκεί να είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Οι μελέτες που αναφέρονται στα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας είναι πολύ χρήσιμες.

Ο δρόμος Αισύμης-φράγματος μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Στα νέα έργα, σχολεία, συμφωνούμε απόλυτα.

Το 3ο Δημοτικό σχολείο (στη μητρόπολη) ζήτησε να μεταφερθεί στον Παρμενίωνα επειδή δεν έχει αυλή.

Για την ιχθυαγορά ζήτησε να πάει στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ.

Το παλιό νοσοκομείο σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η στατικότητα των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων είναι ιδιαίτερης σημασίας,.

Η πλατεία στην οδό Άβαντος είναι απαραίτητη ώστε να χρησιμοποιείται για γιορτές και ψυχαγωγία των κατοίκων εκεί.

Ζήτησε να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη,

Συμφωνεί για το υπόγειο πάρκινγκ της μητρόπολης.

Στη Μάκρη πρέπει να αναδειχθούν τα ιστορικά σημεία της Μάκρης (χαμάμ, μπαζωμένα γεφύρια) και να αναδειχτεί η παλιά Εγνατία οδός που περνά απ’την περιοχή μας.

Στη ΔΕΥΑΑ εισπράττονται χρήματα απ’τους δημότες για έργα τα οποία δεν γίνονται και τα πληρώνει ο δήμος. Πρέπει να μπει τάξη στη ΔΕΥΑΑ και να γίνονται έργα με τους πόρους της.

Η παραγωγή ρεύματος από την υδατόπτωση στο φράγμα. Να αλλαχθούν οι λαμπτήρες με λάμπες LED.

Το ΓΠΣ να γίνει από επιστήμονες της πόλης με επιστασία ενός καθηγητή. Για τις Φέρες πρέπει να γίνει μία μελέτη διαχείρισης/αξιοποίησης των υπόγειων υδάτινων πόρων.

Για την Τραϊανούπολη ζήτησε να γίνει μελέτη για spa. 22.26

Ο κος Τερζής Επαμεινώνδας ανέφερε ότι νιώθει περήφανος που όλες οι παρατάξεις συνέβαλλαν στη σύνταξη του παρόντος Τεχνικού Προγράμματος.

Ο κος Αδαμάκης ανέφερε ότι το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα από το νοσοκομείο να έρθει κανείς στην πόλη, περνώντας μέσα απ’τη Χιλή. Ζήτησε να γίνει παράπλευρος δρόμος απ’τον κόμβο της Αλεξανδρούπολης και να πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Ο κος Μυτιλινός ανέφερε ότι στη ΔΕΥΑΑ αυτά που ανέφερε ο κος Λασκαράκης είναι σωστά, υπάρχει ο προγραμματισμός για τα λύματα και την ενέργεια αλλά θα αναφερθεί άλλη μέρα σε αυτά τα θέματα.

Ο κος Κατσαντούρας μίλησε για την πίεση του χρόνου που υπήρχε στη σύνταξη του προγράμματος και την ασάφεια των κανονισμών του Καλλικράτη. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου είναι το όραμα της αρχής σε βάθος τριετίας ή ακόμα και οκταετίας. Πρέπει να γίνει ιεράρχηση αυτών των προγραμμάτων ώστε την ερχόμενη Δευτέρα που θα συζητήσουμε τον προϋπολογισμό να ξέρουμε ποιά έργα επείγει να ενταχθούν. Στο επόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να έχουμε περισσότερες μελέτες. Πόροι υπάρχουν όταν έχεις έτοιμες μελέτες.

Δεν είδα μέσα να υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή παιδικού σταθμού, έχει 12 χρόνια να γίνει παιδικός σταθμός στην πόλη.

22.36

Το λόγο πήρε ο κος Βαμβακερός.

Ο κος Γαλάνης Νικόλαος πρότεινε τη δημιουργία ενός αστεροσκοπείου στην περιοχή μας.

Ο κος Καρυπίδης Νίκος ομολόγησε ότι ο δήμαρχος ήταν δίκαιος στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και ζήτησε το ίδιο και για τον προϋπολογισμό. Ζήτησε την αξιοποίηση του φράγματος της Καβησού. Η δημοτική ενότητα Φερών υδροδοτείται από γεωτρήσεις.

Ζήτησε να κατασκευαστεί ένα νέο λύκειο στις Φέρες. Το υπάρχον είναι κατασκευασμένο πάνω σε μπάζα.

Ο πρόεδρος κος Αγγλιάς είπε ότι οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων ψηφίζουν και αυτοί στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κος Γερακόπουλος ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους του δήμου, τους συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τη βοήθειά τους. Το πρόγραμμα είναι 125 εκατ. ευρώ και είναι σε βάθος 3ετίας. Ζητά να ψηφιστούν απ’τη Λαϊκή Συσπείρωση όλα τα έργα πλην αυτών με ΣΔΙΤ και αυτοχρηματοδότηση.

Ο κος Λαμπάκης ζήτησε από τον κο Δευτεραίο και την παράταξή του να μη ψηφίσουν ΣΔΙΤ και να ψηφίσουν όλα τα άλλα (ΕΣΠΑ-ΣΑΤΑ) που είναι πόροι απ’την κεντρική διοίκηση και αποτελούν την πλειοψηφία. Ευχαρίστησε όλους και είπε πως καταδείχθηκε πως όταν δουλεύεις όχι με εγωισμούς και λειτουργείς με ταπεινοφροσύνη τότε υπάρχουν οι δυνάμεις που θα το αξιολογήσουν και θα σε στηρίξουν.

Ο κος Λασκαράκης είπε ότι θα ψηφίσει λευκό για να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που είχε από τους άλλους συμβούλους.

Ο κος Αγγλιάς είπε πως είναι απαράδεκτο για τόσο παλιό σύμβουλο να ψηφίζει έτσι.

Ψηφίζεται με τρία κατά (από Λαϊκή Συσπείρωση) και ένα λευκό από τον κο Λασκαράκη.

22.49

Ο πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.

Πέμπτη

24

Μάρτιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του ΔΣ της 23/3/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Μπορείτε να έχετε μία εικόνα του τι συζητήθηκε και του κλίματος που επικράτησε στο ΔΣ.

Ερχόμενο ραντεβού τη Δευτέρα 28/3/2011 στο τελευταίο ΔΣ του Μάρτη.

Κατεβάστε το αρχείο σε μορφή PDF κάνοντας κλικ εδώ.

Εάν θέλετε, διαβάστε το παραπάνω κείμενο και εδώ:

 

18.31

Ο κος πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης.

18.46

Ένα έκτακτο θέμα που αφορά το καπνομάγαζο ετέθη απ’τον κο πρόεδρο. Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι ένα μικρό μερίδιο στο οικόπεδο του καπνομάγαζου, αξίας 16.500 ευρώ, αφορά σε ιδιοκτησία εξ’αδιαιρέτου.

Ένα μερίδιο 5 τ.μ. ανήκει σε έναν οδηγό όταν πουλήθηκε το ακίνητο από το ΚΤΕΛ στο δήμο, δεν συμπεριλήφθηκε το όνομα ενός από τους ιδιοκτήτες, του Σταύρου Τσιτάκη.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

18.49

Ένα ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για το πρόγραμμα “Βοήθεια Στο Σπίτι” Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται στο δήμο μας αλλά υπάρχει πρόβλημα πληρωμής για τους πρώτους 3 μήνες του έτους. Πρέπει να καταβληθούν 92.000 ευρώ (οι 70.000 ληξιπρόθεσμες) που αφορούν τη ΔΕΤΑΦ και το δήμο Τραϊανούπολης.

Στις Φέρες ανακαλύφθηκε ότι υπάρχει χρέος 300.000 ευρώ δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου Φερών.

Ο δήμος ετοιμάζει όλα τα έγγραφα ως τις 6/4 ώστε να μη σταματήσει το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι.

Η κα Τρέλλη έλαβε το λόγο και είπε ότι έχουν δοθεί συνεντεύξεις για το θέμα και απ’την κα Κατσέλη.

Απ’το 2012 και μετά δε θα παρέχονται υπηρεσίες σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη

αλλά θα επωφελούνται τα ΑΜΕΑ ή οι άνεργοι που θα έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι. Μετά θα μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικές επιχειρήσεις.

18.54

Η κα Τρέλλη ανέφερε τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης (θα προστεθούν εκ των υστέρων).

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι ευχαρίστως θα υιοθετηθεί η εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης. Φαγητό ανέφερε ότι στο δήμο μας παρέχεται απ’το ΚΕΠΑΚΥ και όχι απ’το “Βοήθεια Στο Σπίτι”.

Ο κος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι αυτοί οι 3 μήνες είναι μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει η απόφαση για συνέχιση του προγράμματος να είναι αναδρομική για να μην έχουν πρόβλημα οι εργαζόμενοι.

18.56

Ο κος Καρυπίδης ανέφερε ότι το δάνειο των 300.000 δεν είναι του δήμου αλλά της επιχείρησης. Αυτό έγινε λόγω της αφερεγγυότητας του κράτους να δώσει τους πόρους στις δημοτικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν 140.000 ευρώ απαιτητά απ’το κράτος. Επειδή οι πιστώσεις αργούν να έρθουν, αναγκάζεται να πληρώνει ΙΚΑ και φόρους για να έχει φορολογική ενημερότητα.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” έληξε τέλος του 2010 και ανέφερε ότι τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων τα εγγυάται ο δήμος. Τα 60.000 ευρώ τα εγγυήθηκε με απόφαση το ΔΣ του δήμου Φερών.

Ο κος Καρυπίδης ανέφερε ότι ο απολογισμός του δημάρχου έγινε μόνο για τους δήμους και όχι για τις επιχειρήσεις.

18.59

Ο Κος Ξανθόπουλος είπε ότι για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις θα γίνει έλεγχος από άλλα ελεγκτικά όργανα.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι από τις 10/3 ζητά τα στοιχεία για τα 25,5 εκ ευρώ έλλειμμα αλλά δεν έχει λάβει ακόμα ούτε ένα χαρτί.

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι ο κος Γρηγοριάδης ζητά στοιχεία απ’το 1998 στην αίτησή του.

Ο κος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι μίλησε για τα χρέη των δήμων και όχι των δημοτικών επιχειρήσεων. Τα στοιχεία της αιτήσεως του κου Γρηγοριάδη είναι έτοιμα και θα του τα παραδώσει (από 1-3 στην αίτησή του). Για το θέμα 4 πρέπει να συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες του δήμου. Λόγω προϋπολογισμού έχει φόρτο εργασίας και θα τα παραδώσει στον κο Γρηγοριάδη εντός των ημερών.

19.03

Αναγνώστηκε ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον πόλεμο στη Λιβύη. Ακολούθησε διάλογος με τον πρόεδρο του ΔΣ κο Αγγλιά για τη διόρθωση της διατύπωσης του κειμένου περί μη εμπλοκής της χώρας με αεροπλάνα και πλοία στον πόλεμο.

Εγκρίνεται με ένα λευκό του κου Λασκαράκη. 19.07

Ο κος Δήμαρχος αναφέρθηκε στο θέμα των 15.000 ευρώ που εκταμίευσε για τη σχολική εκδρομή στη Βαρκελώνη που αντιμετώπισε πρόβλημα με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Θεσσαλονίκης Superior.

Ανέφερε ότι ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να εκταμιεύει ποσά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης του συλλόγου γονέων των σχολείων, να διεκδικηθεί ότι μπορεί από το δήμο. Ο κος δήμαρχος πρότεινε όσοι γονείς μπορούν να φέρουν τα χρήματα, και όσοι δεν έχουν να πληρωθεί το ποσό απτό δήμο. Ακόμα, κάποιοι συνδημότες μας έχουν δώσει 3.500 ευρώ, ενώ οι γονείς μάζεψαν άλλα 2.500 ευρώ.

19.12

Ο κος Δευτεραίος ρώτησε τι αφορούν τα 2.500 ευρώ.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι το ποσό των 2.500 ευρώ έχει μαζευτεί από τους γονείς το οποίο δεν είχε καταβληθεί στο πρακτορείο.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι σε λίγο θα ζητούν από τα σχολεία και χρήματα για το πετρέλαιο.

Ο κος Δευτεραίος ζήτησε να μην καταλήξει το ΔΣ σε απόφαση τώρα.

Ο κος Φαλέκας ανέφερε τα ονόματα όσων προσέφεραν τα 3.500 ευρώ. Το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΑ, ο κος Μιχαηλίδης και τα φροντιστήρια του κου Καραμανίδη.

Ο κος Δήμαρχος είπε ότι θα ευχαριστήσει ο δήμος με επιστολή τους συγκεκριμένους δωρητές.

19.16

Ο κος δήμαρχος αναφέρθηκε στον εκλιπόντα δήμαρχο κο Ευαγγελίδη. Το 1997 το ΔΣ ενώ είχε αποφασίσει να δώσει το όνομά του στην πλατεία του φάρου, τελικά έδωσε το όνομά του σε μία πλατειούλα μετά τη μεταμόρφωση του Σωτήρα, χωρίς πολύ μεγάλη κίνηση.

Προτείνει στο σώμα να δοθεί το όνομά του στο ΟΤ605Α στον Αγ. Βασίλειο (οδοί Σολωμού, Γ. Παπανδρέου, Λόρδου Βύρωνα) στήνοντας μία προτομή του δημάρχου και αναφορά στο έργο του.,

Η σύλληψη της Εγνατίας οδού ήταν (μεταξύ άλλων) του κου Ευαγγελίδη. Αξιομνημόνευτο ήταν το ήθος και η νομιμότητά του. Ανέφερε ένα περιστατικό όπου είχε πει “μπορεί να μην είναι παρανομία αλλά είναι παρατυπία, αν αρχίσει το πουλόβερ να ξηλώνεται…”

Ο κος Ραπτόπουλος ανέφερε ότι συμφωνεί, το ίδιο και ο κος Γρηγοριάδης.

Το σώμα συμφώνησε ομόφωνα την πρόταση. 19.21

Ο κος Αγγλιάς ανέφερε 2 προτάσεις της παράταξης “μαζί πάμε μπροστά” Πρώτα για τη στασιμότητα αποκομιδής των μπλε κάδων και γιατί συμβαίνει αυτό, πότε θα εφαρμοστεί και στις άλλες δημοτικές ενότητες.

Ο αντιδήμαρχος κος Γιαννέλος ανέφερε ότι η ανακύκλωση έγινε σε 18 πόλεις μόνο στην Ελλάδα, από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Οι μπλε κάδοι και 2 απορριμματοφόρα ανήκουν σε αυτή την εταιρεία, ο δήμος βάζει το προσωπικό και τα καύσιμα.

Ο δήμος αυτή την περίοδο είχε πρόβλημα με τα καύσιμα και τα εργατικά χέρια (συνοδοί απορριμματοφόρων). Τις περισσότερες μέρες έβγαινε ένα απορριμματοφόρο.

Μόλις ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου έφυγαν 50 άτομα και έμειναν τα 2/3 του προσωπικού. Ο δήμος πήρε 5-6 άτομα αλλά και πάλι δεν φτάνουν. Τους διμηνίτες θέλει να τους κρατήσει για το καλοκαίρι οπότε υπάρχουν και οι μεγαλύτερες ανάγκες. Το εργοστάσιο ανακύκλωσης είναι εκπληκτικό και αξίζει κανείς να το επισκεφτεί. Σε Μαΐστρο, Απαλό, Χιλή, Τραϊανούπολη και Φέρες η εταιρεία Ανακύκλωσης ανέφερε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή και σε περίπτωση που το πρόγραμμά τους διευρυνθεί θα προχωρήσουμε και στις άλλες δημοτικές ενότητες. Ο κος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι είμαστε στις πρώτες πόλεις σε καθαρότητα υλικών στην ανακύκλωση. Ζήτησε να μη μειώνονται τα δρομολόγια της ανακύκλωσης αλλά των αστικών απορριμμάτων ώστε να μην απαξιωθεί ο θεσμός της ανακύκλωσης στην πόλη.

19.29

Ο κος Γιαννέλος είπε ότι είναι θέμα καυσίμων και χεριών. Ο κος Κιτσικίδης ανέφερε ότι το εργοστάσιο δουλεύει πλέον μία βάρδια και έχει διώξει 5-6 άτομα γιατί δεν έχει πρώτη ύλη να δουλέψει.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι παρακαλά τον προμηθευτή καυσίμων για να βάζει καύσιμα στα απορριμματοφόρα.

Ο κος Γιαννέλος ανέφερε ότι σκέφτηκε να πάνε κάδοι στα σχολεία των Φερών και Τραϊανούπολης για να συνηθίζουν τα παιδιά στο θεσμό της ανακύκλωσης, αλλά το πρόβλημα με τα καύσιμα είναι τεράστιο. Έχει μείνει απορριμματοφόρο στο δρόμο από έλλειψη καυσίμων.

19.31

Η παράταξη “μαζί Πάμε Μπροστά” ζητά να κοινοποιούνται τα χρέη των προμηθευτών, τα ποσά που οφείλονται στον καθένα.

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι ζήτησε απ’τον κο Ξανθόπουλο τα στοιχεία αλλά ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι πρέπει να συμβουλευτεί την νομική υπηρεσία.\ Ο κος Αγγλιάς είπε ότι θα το δει νομικά και θα δώσει τα στοιχεία στις παρατάξεις. Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι μέχρι τη Δευτέρα είναι αδύνατον να δοθούν τα στοιχεία, προτεραιότητα έχει ο κος Γρηγοριάδης.

Ο κος Ραπτόπουλος είπε ότι εφόσον υπάρχει το σύνολο πρέπει να υπάρχουν και οι επιμέρους λίστες.

Ο κος Κολχούρης είπε ότι αυτό είναι εύκολο να βγει απ’το λογιστήριο. Ο κος Ραπτόπουλος είπε ότι ο δήμαρχος Διδυμοτείχου έδωσε τα πλήρη στοιχεία των προμηθευτών που οφείλονται ποσά και σε ποιόν. Ζήτησε ονόματα και όχι συνολικά ποσά.

Ο κος Δευτεραίος ενδιαφέρεται αν μπορεί να δοθεί η λίστα ποσών και για ποιά έργα υπάρχει το χρέος ανά προμηθευτή. Πρέπει ο κόσμος να ξέρει για ποιά έργα χρωστάμε και ποιά ποσά.

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι θέλει να δει πόσα άτομα στην πόλη έχουν λαμβάνειν ποσά απ’το δήμο και ποιού ύψους (μικρά και μεγάλα ποσά).

19.38

Ο κος Γρηγοριάδης ζήτησε να δοθεί λίστα κατανομής των χρημάτων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με ποιά κριτήρια έγινε η κατανομή. Ο κος δήμαρχος είπε ότι έγινε με τα περσινά κριτήρια.

Ο κος Γρηγοριάδης ρώτησε τι έγινε και χάθηκε ο αγώνας ποδοσφαίρου από το γήπεδο Φώτης Κοσμάς.

Ο κος δήμαρχος ανέφερε ότι αφού χρησιμοποιούσαν 3 ομάδες το γήπεδο δεν ήταν δυνατόν να τακτοποιηθεί το γήπεδο στους χειμερινούς μήνες.

Ο κος Δευτεραίος ανέφερε στον κο Γρηγοριάδη ότι παλαιότερα είχε θέσει το θέμα της χρήσης του γηπέδου από πολλές ομάδες και είχε λοιδορηθεί.

Ο κος Ζιώγας είπε ότι μέσα στο χειμώνα δεν μπορούσε να γίνει άλλη παρέμβαση. Έγιναν προσπάθειες βελτίωσης των κτιριακών εγκαταστάσεων αλλά ο χλοοτάπητας είναι 30 ετών και δεν μπόρεσε να επανέλθει σε άριστη κατάσταση. Η απόφαση να παίζουν όλα τα σωματεία εκεί ελήφθη απ’τον κο Θεοδώρου επί της απελθούσας δημοτικής αρχής.

Το λόγο έλαβε ο κος Θεοδώρου.

19.48

Ο κος Θεοδώρου ανέφερε το ιστορικό των προβλημάτων του γηπέδου και της απώλειας του αγώνα από το γήπεδο της πόλης μας.

Τα σωματεία ήθελαν να πουλάνε εισιτήρια γιατί μόνο στο κεντρικό γήπεδο πληρώνονται τα εισιτήρια για να μπορούν τα σωματεία να πληρώνουν και τους διαιτητές. Ανέφερε ότι λαμβάνει πλήρως τις ευθύνες για το ότι έδωσε το γήπεδο και στα 3 σωματεία.

Ο κος Ζιώγας έκλεισε τη συζήτηση (θα προστεθούν τα λόγια του αργότερα) 19.51

Το λόγο έλαβε ο πρόεδρος της Μάκρης. Ανέφερε ότι δεν έχει ούτε το τεχνικό πρόγραμμα ούτε τις εισηγήσεις.

Ο κος Κογιομτζής ζήτησε να μπαίνουν στην ιστοσελίδα της παράταξης για να ενημερώνονται.

Ο κος Δήμαρχος ανέφερε ότι ξεκινά η λειτουργία της Διαύγειας όπου θα αναρτώνται όλα.

Η κα γραμματέας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα και με τα φωτοτυπικά του δήμου λόγω του όγκου των φωτοτυπιών, αλλά ζήτησε να ενημερώνονται οι κοινότητες.

19.54

Το λόγο έλαβε ο γραμματέας κος Γαλάνης. Ανέφερε ότι οι εισηγήσεις δεν είναι όλες οι σελίδες που χρειάζονται αλλά ταυτόχρονα είναι πάρα πολλές οι σελίδες. Υπάρχει κόστος οικολογικό αλλά και οικονομικό. Ζήτησε να γίνεται ηλεκτρονική αποστολή των θεμάτων στους συμβούλους. Ανέφερε για την ιστοσελίδα του δήμου ότι δε λειτουργούν συγκεκριμένα μέρη της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου.

Ο κος Βαμβακερός είπε ότι οι σελίδες είναι τρεις. Έχει δοθεί εντολή να γίνει πιο λειτουργική στην εταιρεία που την έστησε.

Στο πρόγραμμα που θα ψηφιστεί προβλέπεται η συνένωση των τριών ιστοσελίδων.

19.58

Ο κος Ξανθόπουλος διάβασε 3 αιτήσεις για χρηματοδότηση από σχολεία για εκπαιδευτική εκδρομή (δεντροφύτευση) 500 ευρώ έκαστη.

Ο κος Μυτιληνός διαμαρτυρήθηκε για το θόρυβο και για τα ηχεία της αίθουσας που δεν λειτουργούν.

Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γίνει αύριο κιόλας συντήρηση της μικροφωνικής, Ο κος Φαλέκας ζήτησε να ενημερώνεται και ο δήμος να είναι παρών σε τέτοιες εκδηλώσεις.

Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι για την 25η Μαρτίου καλύπτεται το κόστος των στεφανιών (800 για Φέρες, 400 για Πέπλο, 80 Καβησό, 150 για το Τριφύλλι, κα που θα προστεθούν αργότερα)

Θέμα 2ο:

Ο κος δήμαρχος ανέφερε το θέμα του κοινού συμβουλίου με τα ΔΣ της Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης καθώς και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Λήμνο.

Θέματα 3-12

Ο κος Κατσαντούρας ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση μοιράσματος των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ του δήμου.

Ευχαρίστησε τους προέδρους των ΔΣ που ενέκριναν τους προϋπολογισμούς των

ΝΠΔΔ οι οποίοι σύντομα θα συγχωνευτούν σε νέο ΝΠΔΔ και θα έρθει ο νέος προϋπολογισμός.

Ο κος Κογιομτζής είπε ότι είναι εύκολα θέματα αλλά ζήτησε να συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα τα θέματα.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι αυτό είναι τυπικό και τη Δευτέρα θα γίνουν συνεδριάσεις για τη συγχώνευση των νέων ΝΠΔΔ.

Ο κος Κογιομτζής ζήτησε να έρχονται όλες οι εισηγήσεις αναλυτικά και να μη χρειάζεται να τρέχουν οι σύμβουλοι να ρωτούν υπηρεσιακούς παράγοντες και αντιδημάρχους για να ενημερωθούν.

Ο κος Λασκαράκης είπε ότι το θέμα είναι σοβαρό, δεν πρέπει να έρχονται εισηγήσεις πριν το ΔΣ. Ανέφερε ότι η επιτροπή που θα ασχοληθεί με τον κανονισμό δεν έχει συνεδριάσει ακόμα.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι κατανοεί τα προβλήματα του Καλλικράτη αλλά ζήτησε να υπάρχουν εισηγήσεις νωρίτερα αλλά για τα ΝΠΔΔ είπε ότι οι προϋπολογισμοί θα ισχύσουν για 10 μέρες μόνο και παρακάλεσε να ψηφιστούν μέχρι να έρθει ο προϋπολογισμός του συγχωνευμένου ΝΠΔΔ.

Ο κος Ραπτόπουλος είπε ότι όσο τυπικό κι αν είναι το θέμα πρέπει να έχουμε το χρόνο να βλέπουμε τις εισηγήσεις και τους προϋπολογισμούς, Δεν μπορεί να ψηφίζει εν λευκώ θέματα χωρίς ενημέρωση.

Ο κος δήμαρχος είπε ότι ψηφίζονται εκ των υστέρων οι προϋπολογισμοί για τους 3 μήνες που πέρασαν ήδη, επειδή ο Καλλικράτης τώρα δίνει το δικαίωμα αυτό στους δήμους. Το πρόβλημα είναι του Καλλικράτη,

Πέντε ψήφοι κατά, Λαϊκή Συσπείρωση και Λασκαράκης, Ραπτόπουλος

20.22

Θέμα 13 – κ. Γκότσης

Αναφέρθηκε το θέμα του υπαλλήλου του δήμου Φερών που απασχολείται με τα θέματα ΟΑΕΔ.

Ο κος Δευτεραίος ρώτησε γιατί δεν προσλαμβάνει ο ΟΑΕΔ υπάλληλο στις Φέρες Ο κος Γκότσης είπε ότι έχει τεθεί το θέμα παλιά αλλά δεν μπορεί ο ΟΑΕΔ να ανοίξει γραφείο εκεί.

Ο κος Κολχούρης είπε ότι δεν μπορεί να βγει κάρτα ανεργίας στις Φέρες και ζήτησε να ζητείται άπτον ΟΑΕΔ η παραχώρηση της αρμοδιότητας στον αρμόδιο υπάλληλο για την έκδοση της κάρτας ανεργίας στις Φέρες.

Η κα Τρέλλη ρώτησε γιατί δε ζητάμε να υπάρχει υπάλληλος του ΟΑΕΔ στις Φέρες. Ο κος Αγγλιάς ζήτησε να γραφεί να γίνει αίτημα να έρθει υπάλληλος του ΟΑΕΔ στις Φέρες.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

20.26

Θέμα 14 – κ. Γκότσης

Ο συγκεκριμένος αγρότης υπέστη πλήγμα στις εγκαταστάσεις του στο Δέλτα του Έβρου (θα προστεθούν στοιχεία αργότερα) Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέμα 15 – κ. Γκότσης

Εγκρίνεται το θέμα ομόφωνα.

Θέμα 16 – κ. Γκότσης

Ανέφερε ότι δεν το εγκρίνει ο επίτροπος και αποσύρεται το θέμα. Ο πρόεδρος Καβησού κος Σιδεράς ρώτησε αν αυτό ισχύει και για την Καβησό για την μετακίνηση των κατοίκων, όπου δεν υπάρχει συγκοινωνία.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε πως δεν ισχύει για την Καβησό.

Ο κος Γκότσης είπε ότι ο δήμος δεν επιβαρυνόταν τίποτε. Τα πετρέλαια και τον οδηγό τα πλήρωναν τα σωματεία, ο δήμος έβαζε μόνο το λεωφορείο.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι εάν υπάρχει τρόπος χρηματοδότησης τότε θα το κάνει ευχαρίστως.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι το θέμα είναι σοβαρό. Πρέπει να ψαχτεί το θέμα και να δούμε από πλευράς νομιμότητας πως μπορεί να γίνει. Θέλει ημερήσια έγκριση και ΚΤΕΟ όταν μεταφέρει ανηλίκους, υπάρχει θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού με το ΚΤΕΛ και επιτρέπεται μόνο σε συνδιοργανώσεις του Δήμου.

Η κα Κεσεσίδου είπε ότι η κίνηση των λεωφορείων δεν πρέπει να γίνεται για σκοπό διαφορετικό από αυτόν που προβλέπεται στην άδεια κυκλοφορίας.

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι αποσύρει το θέμα για να επανέλθει.

20.36

Είχαμε πρόβλημα σύνδεσης με το ασύρματο δίκτυο. Κύριε Βαμβακερέ, ακούτε; :-)

21.26

Θέμα 22 – Καντίνα

Εγκρίνεται ομόφωνα

Θέμα 23 – Οδοιπορικά Δημάρχου-Αντιδημάρχων

Εγκρίνεται ομόφωνα

Θέμα 24 – Κανονισμός Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Αλεξανδρούπολης – Βαμβακερός

Λευκό η Λαϊκή Συσπείρωση (3 λευκά)

Θέμα 25 – κ. Λαμπάκης

Ο κος Δήμαρχος ανακαλεί την αποδοχή του πρωτοκόλλου παραλαβής ώστε να ενταχθούν σε έρευνα για όλες τις αναθέσεις. Τα έργα που θα διαπιστωθεί ότι έγιναν θα έρθουν όλα μαζί σε μελλοντικό ΔΣ για να εγκριθούν. Εκκρεμούν 800 έργα που δεν έχουν παραλειφθεί.

Εγκρίνεται ομόφωνα

20:50

Θέμα 26 – Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Αλεξανδρούπολης – Γερακόπουλος Χρήστος

Το πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου για το 2011-­2014

Συνολικό ποσό 125 εκ. ευρώ περίπου.

Υπάρχουν έργα διαφόρων μεγεθών και χρονοδιαγραμμάτων, μεγάλα και μακροπρόθεσμα.

Η κατανομή είναι περίπου αναλογική, 95 εκ ευρώ στην Αλεξ/πολη, 16.5 εκ ευρώ στις Φέρες και 10 εκ ευρώ στην Τραϊανούπολη.

Τους προηγούμενους μήνες επισκέφτηκαν τις κοινότητες και άκουσαν τα προβλήματα. Περίμεναν να γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των κοινοτήτων και ζητήθηκε από τους αρχηγούς να δώσουν τις προτάσεις τους. Το Τεχνικό Πρόγραμμα αφορά όλους τους συμπολίτες και πρέπει να το δούμε συναινετικά, όπως συναινετικά το είδε ο δήμος και προσπάθησε να εντάξει έργα που πρότειναν όλοι, κάνοντας και ορθολογική κατανομή και στις 3 ενότητες του δήμου. Περιμένουμε και άλλες προτάσεις, παρατηρήσεις και σας καλούμε να μας δώσετε τη βοήθειά σας για να κάνουμε ένα ουσιαστικό τεχνικό πρόγραμμα. Η φιλοσοφία μας είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί για το καλό των συνδημοτών μας.

Το λόγο έλαβε ο κος Δήμαρχος. Η σύνθεση μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι πολύτιμη. Κύριε Κογιομτζή σας ευχαριστώ που στην Οικονομική Επιτροπή διορθώσατε λάθη στην ενότητα των Φερών και καλύψαμε το 80% όπως οφείλαμε απ’το νόμο. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένα υλοποιήσιμο πρόγραμμα και όχι ονειρώδες. Ευχαρίστησε τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προσπάθειά τους στην κατάρτιση του προγράμματος, και τις παρατάξεις Γρηγοριάδη και Κογιομτζή για τη συνεισφορά τους στη σύνταξή του.

Ανέφερε την ανάγκη οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας να κατέβουν στο κέντρο της πόλης και να μη μένουν εγκλωβισμένοι στο τέρμα Άβαντος, Μίλησε για την περιφερειακή οδό που θα αλλάξει τη δομή της κίνησης των Αλεξανδρουπολιτών. Η ανάπλαση της παραλίας βρίσκεται προ της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με τον ΟΛΑ και θα διαμορφώσει την κοινωνική δομή της πόλης τους 8 μήνες απ’τους 12.

Η διαμόρφωση του Φώτης Κοσμάς με την ένωσή του με το πάρκο Εγνατία ώστε να αλλάξει τα πάντα μέσα στην πόλη.

Η ανάπλαση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ. Η ΕΑΣ πώλησε τα ακίνητα σε 2 ιδιώτες. Ο χώρος πρέπει να εξαγοραστεί και να έρθει στο δήμο ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα της Ανατολικής πλευράς της πόλης και να μεταφερθεί εκεί μία εμπορική κίνηση. Ο Παρμενίων υπό την καινούρια δομή του. Περιμένει ακόμα απάντηση σε έγγραφό του προς το ΥΠΕΘΑ για τη επαναμεταβίβαση της χρήσης του Πάρκου στο Δήμο. Επανέρχονται οι τρεις χρήσεις στο πάρκο, 30 στρ. σχολεία, 80 στρ. για πάρκο και 10- 12 στρ. για αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι τρεις αυτές χρήσεις θα χωριστούν με δρόμο 3 μέτρων, όπως μας ζήτησαν απ’το υπουργείο.

Ανέφερε τις αλλαγές που θα γίνουν στη μελέτη και ότι θα λυθεί το πρόβλημα των σχολείων για 30 χρόνια.

Το παλιό-παλιό νοσοκομείο προχωρά σε 2-3 μήνες. Θα παραμείνει ο ημιώροφος πίσω για να μην επηρεαστεί η στατικότητα του κτιρίου. Θα νομιμοποιηθούν τα ακίνητα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, θα βγει η οικοδομική άδεια ώστε να μη χαθεί το 1,2 εκ ευρώ του υπουργείου.

Για το σχέδιο πόλης λύθηκε το θέμα των ρεμάτων σε πρόσφατο ταξίδι στην Αθήνα και προχωράμε. Περισσότερες πληροφορίες απ’τον κο Μαστορόπουλο.

Το ΓΠΣ θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς γιατί είναι αναγκαιότητα να γίνει.

Η Τραϊανούπολη έχει βασικούς άξονες σε πολλά θέματα: αρδεύσεις, ύδρευση, κεντρικές είσοδοι, γέφυρα Αριστείνου, κα.

Στις Φέρες πρέπει να υλοποιηθεί το σφαγείο. Τα σφαγεία Διδυμοτείχου και Σάπων κλείνουν οπότε η βιωσιμότητά του είναι πιο σίγουρη. Θα γίνει αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων σε όλα τα χωριά της ενότητας.

Στο βιοαγρόκτημα υπάρχουν 270 τεμάχια των 50-80 τμ με αναψυκτήριο, τουαλέτες, αποθήκη, φωριαμοί, φυτώριο 3 στρέμματα, χώρος πάρκινγκ αυτοκινήτων, ποδηλάτων και μηχανών. Είναι 17 λεπτά με τα πόδια από το κέντρο της πόλης, Όποιος θέλει μπορεί να πάρει φωτοτυπία του τοπογραφικού απ’το γραφείο μου αύριο.

Η ιχθυαγορά και η τράπεζα με ΣΔΙΤ θα δημιουργήσουν μία νέα ιχθυαγορά εκεί ακριβώς που ήταν.

Το γήπεδο της Χιλής θα μεταφερθεί εκεί που έχει προσδιοριστεί απ’την παλιά δημοτική αρχή.

Αν έχετε διαπιστώσει ελαττώματα, ελλείψεις δεχόμαστε τις προτάσεις σας.

21.35

Το λόγο έλαβε ο κος Γρηγοριάδης αναφέροντας προβλήματα που βρήκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και έλαβε απαντήσεις απ’τον κο Γερακόπουλο.

21.38

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε ότι υπήρξε συνεργασία με την υπηρεσία και διορθώθηκαν κάποια θέματα που βρήκαμε. Ελπίζουμε να πάρουμε και τον προϋπολογισμό σε φύλλο εργασίας για να το δούμε

Ο κος Κολχούρης πήρε το λόγο και παρακάλεσε να γίνει μία τελευταία προσπάθεια αν μπορούμε να κάνουμε μελέτη για το αρδευτικό του πετάλου και μέρος του υπολοίπου των Φερών.

Πρότεινε η μελέτες να γίνουν σε μελετητές ιδιώτες.

21.41

Ο κος Δημητριάδης Ιωάννης ανέφερε πως πιστεύει πως στα χωριά θα υπάρχει μαρασμός από τεχνικά έργα. Δεν υπάρχει κατάλληλος φωτισμός στα χωριά. Η αγροτική οδοποιία πάσχει, καθώς και η επέκταση σχεδίου στον οικισμό της Τραϊανούπολης.

Ο κος Γερακόπουλος είπε πως στον πρόγραμμα υπάρχουν οι προτάσεις των ενοτήτων που προέκυψαν από διάλογο.

Ο κος δήμαρχος απάντησε ότι δεν πρέπει να ενοχλεί το θέμα του μοιράσματος της πίτας. Το τεχνικό Πρόγραμμα είναι ένας αναπτυξιακός μοχλός, αλλά τα θέματα των οικισμών αφορούν και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

21.46

Ο κος Κιτσικίδης ανέφερε κάποια προβλήματα που βρήκε και τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τις αγροτικές οδοποιίες.

Τα μηχανήματα του δήμου είναι μόνο για να διορθώνουν προβλήματα. Πρέπει σε όλα τα χωριά να γίνει συντήρηση των δρόμων.

Ζήτησε να γίνονται έργα υποδομής που αυξάνουν το εισόδημα των κατοίκων.

21.49

Το λόγο πήρε ο κος Δευτεραίος. Ανέφερε ότι βασικό κριτήριο είναι η επιλεξιμότητα των έργων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα στηρίξει τα έργα με αυτεπιστασία.

Τα μεγάλα έργα που έχουν πληρωθεί με πολλά και μεγάλα δάνεια (θα χρειαστεί και άλλος δανεισμός) όταν έρχονται στο τέλος τους είναι πίσω απ’τις ανάγκες του λαού (πχ Παπαναστασίου που ολοκληρώθηκε μετά από 20 χρόνια, περιφερειακή οδός που πρέπει να γίνει άμεσα – δεν είναι επιλέξιμο, χώροι στάθμευσης – αυτοχρηματοδότηση).

Τα μη επιλέξιμα έργα επιβαρύνουν τις τσέπες των πολιτών τελικά.

Τα μεγάλα έργα πιστεύει ότι πρέπει να είναι ευθύνη της πολιτείας και όχι του δήμου.

Ευχαρίστησε τον κο Γερακόπουλο για το γεγονός ότι πρώτη φορά του ζητήθηκαν

προτάσεις για το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Δήλωσε πως θα καταψηφίσουν.

21.59

Ο κος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι θα στηρίζει το Τεχνικό Έργο η παράταξή του, 22.06

Ο κος Κογιομτζής ανέφερε τα σχόλιά του για συγκεκριμένα έργα (θα αναφερθούν εκτενέστερα αργότερα).

Τόνισε ότι ο ίδιος είχε δεσμευτεί στο παρελθόν και θα καταψηφίσει τη δημιουργία νηπιαγωγείου στο χώρο του πρώτου δημοτικού σχολείου Αλεξανδρούπολης. Τόνισε ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν υπάρχει στις μελέτες η μελέτη για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ ενώ υπάρχει στο σχέδιο προϋπολογισμού. Ο κος δήμαρχος επιβεβαίωσε την παράλειψη και ζήτησε να μπει στο τεχνικό πρόγραμμα η μελέτη για τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ.

Τελειώνοντας ανέφερε ότι η παράταξη θα στηρίξει το Τεχνικό Πρόγραμμα.

22.10

Το λόγο έλαβε ο κος Λασκαράκης. Ανέφερε ότι το πρόγραμμα δεν έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία.

Θα πρέπει για κάθε έργο να υπάρχει μία στοιχειώδης έρευνα σκοπιμότητας του έργου.

Θα ήθελε να υπάρχει κάποια αναφορά στο θέμα της αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, στη χωροταξική ανάπτυξη της πόλης και στο πώς συντονίζονται οι υπηρεσίες της πόλης για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου προγράμματος. Με το θέμα του υπόγειου πάρκινγκ διαφωνούμε, θα έπρεπε εκεί να είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Οι μελέτες που αναφέρονται στα θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας είναι πολύ χρήσιμες.

Ο δρόμος Αισύμης-φράγματος μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά. Στα νέα έργα, σχολεία, συμφωνούμε απόλυτα.

Το 3ο Δημοτικό σχολείο (στη μητρόπολη) ζήτησε να μεταφερθεί στον Παρμενίωνα επειδή δεν έχει αυλή.

Για την ιχθυαγορά ζήτησε να πάει στις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ.

Το παλιό νοσοκομείο σε συνεργασία με το υπουργείο υγείας πρέπει να αξιοποιηθεί.

Η στατικότητα των δημοσίων κτιρίων και των σχολείων είναι ιδιαίτερης σημασίας,.

Η πλατεία στην οδό Άβαντος είναι απαραίτητη ώστε να χρησιμοποιείται για γιορτές και ψυχαγωγία των κατοίκων εκεί.

Ζήτησε να γίνει κυκλοφοριακή μελέτη για όλη την πόλη,

Συμφωνεί για το υπόγειο πάρκινγκ της μητρόπολης.

Στη Μάκρη πρέπει να αναδειχθούν τα ιστορικά σημεία της Μάκρης (χαμάμ, μπαζωμένα γεφύρια) και να αναδειχτεί η παλιά Εγνατία οδός που περνά απ’την περιοχή μας.

Στη ΔΕΥΑΑ εισπράττονται χρήματα απ’τους δημότες για έργα τα οποία δεν γίνονται και τα πληρώνει ο δήμος. Πρέπει να μπει τάξη στη ΔΕΥΑΑ και να γίνονται έργα με τους πόρους της.

Η παραγωγή ρεύματος από την υδατόπτωση στο φράγμα. Να αλλαχθούν οι λαμπτήρες με λάμπες LED.

Το ΓΠΣ να γίνει από επιστήμονες της πόλης με επιστασία ενός καθηγητή. Για τις Φέρες πρέπει να γίνει μία μελέτη διαχείρισης/αξιοποίησης των υπόγειων υδάτινων πόρων.

Για την Τραϊανούπολη ζήτησε να γίνει μελέτη για spa. 22.26

Ο κος Τερζής Επαμεινώνδας ανέφερε ότι νιώθει περήφανος που όλες οι παρατάξεις συνέβαλλαν στη σύνταξη του παρόντος Τεχνικού Προγράμματος.

Ο κος Αδαμάκης ανέφερε ότι το καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα από το νοσοκομείο να έρθει κανείς στην πόλη, περνώντας μέσα απ’τη Χιλή. Ζήτησε να γίνει παράπλευρος δρόμος απ’τον κόμβο της Αλεξανδρούπολης και να πηγαίνει στο νοσοκομείο.

Ο κος Μυτιλινός ανέφερε ότι στη ΔΕΥΑΑ αυτά που ανέφερε ο κος Λασκαράκης είναι σωστά, υπάρχει ο προγραμματισμός για τα λύματα και την ενέργεια αλλά θα αναφερθεί άλλη μέρα σε αυτά τα θέματα.

Ο κος Κατσαντούρας μίλησε για την πίεση του χρόνου που υπήρχε στη σύνταξη του προγράμματος και την ασάφεια των κανονισμών του Καλλικράτη. Το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου είναι το όραμα της αρχής σε βάθος τριετίας ή ακόμα και οκταετίας. Πρέπει να γίνει ιεράρχηση αυτών των προγραμμάτων ώστε την ερχόμενη Δευτέρα που θα συζητήσουμε τον προϋπολογισμό να ξέρουμε ποιά έργα επείγει να ενταχθούν. Στο επόμενο Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να έχουμε περισσότερες μελέτες. Πόροι υπάρχουν όταν έχεις έτοιμες μελέτες.

Δεν είδα μέσα να υπάρχει πρόβλεψη για κατασκευή παιδικού σταθμού, έχει 12 χρόνια να γίνει παιδικός σταθμός στην πόλη.

22.36

Το λόγο πήρε ο κος Βαμβακερός.

Ο κος Γαλάνης Νικόλαος πρότεινε τη δημιουργία ενός αστεροσκοπείου στην περιοχή μας.

Ο κος Καρυπίδης Νίκος ομολόγησε ότι ο δήμαρχος ήταν δίκαιος στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος και ζήτησε το ίδιο και για τον προϋπολογισμό. Ζήτησε την αξιοποίηση του φράγματος της Καβησού. Η δημοτική ενότητα Φερών υδροδοτείται από γεωτρήσεις.

Ζήτησε να κατασκευαστεί ένα νέο λύκειο στις Φέρες. Το υπάρχον είναι κατασκευασμένο πάνω σε μπάζα.

Ο πρόεδρος κος Αγγλιάς είπε ότι οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων ψηφίζουν και αυτοί στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κος Γερακόπουλος ευχαρίστησε όλους τους υπαλλήλους του δήμου, τους συμβούλους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τη βοήθειά τους. Το πρόγραμμα είναι 125 εκατ. ευρώ και είναι σε βάθος 3ετίας. Ζητά να ψηφιστούν απ’τη Λαϊκή Συσπείρωση όλα τα έργα πλην αυτών με ΣΔΙΤ και αυτοχρηματοδότηση.

Ο κος Λαμπάκης ζήτησε από τον κο Δευτεραίο και την παράταξή του να μη ψηφίσουν ΣΔΙΤ και να ψηφίσουν όλα τα άλλα (ΕΣΠΑ-ΣΑΤΑ) που είναι πόροι απ’την κεντρική διοίκηση και αποτελούν την πλειοψηφία. Ευχαρίστησε όλους και είπε πως καταδείχθηκε πως όταν δουλεύεις όχι με εγωισμούς και λειτουργείς με ταπεινοφροσύνη τότε υπάρχουν οι δυνάμεις που θα το αξιολογήσουν και θα σε στηρίξουν.

Ο κος Λασκαράκης είπε ότι θα ψηφίσει λευκό για να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που είχε από τους άλλους συμβούλους.

Ο κος Αγγλιάς είπε πως είναι απαράδεκτο για τόσο παλιό σύμβουλο να ψηφίζει έτσι.

Ψηφίζεται με τρία κατά (από Λαϊκή Συσπείρωση) και ένα λευκό από τον κο Λασκαράκη.

22.49

Ο πρόεδρος κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης.