πάμε μπροστά

Δευτέρα

28

Μάρτιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 28/3/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Βιοαγρόκτημα, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις στην έκδοση 1.2 μέχρι και το διάλλειμα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Μέρος Ανεπίσημων Πρακτικών του Δ.Σ. της 28/03/2011

(Οι εισηγήσεις για το Δ.Σ., κάντε κλικ εδώ).

Ακολουθεί το παραπάνω κείμενο για να το διαβάσετε εδώ, εφόσον το επιθυμείτε.

6ο ΔΣ Δήμου Αλεξανδρούπολης – 28/3/2011

Ακολουθούν τα ανεπίσημα πρακτικά του ΔΣ όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Έχουν γίνει διορθώσεις στην έκδοση 1.2 μέχρι και το διάλλειμα πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Οι υπόλοιπες διορθώσεις θα γίνουν το συντομότερο δυνατό με τη συνέχιση της απομαγνητοφώνησης των λεγομένων.

Θέμα 1

1. Διάφορες Ενημερώσεις Αιτήσεις

 

Προ ΗΔ Ερώτηση Λασκαράκη για αποθήκες ΚΥΔΕΠ

(θα σκαναριστεί και θα αναρτηθεί αργότερα) – αφορά την ακύρωση αλλαγής χρήσης στο χώρο

Ο κύριος δήμαρχος ενημέρωσε τους συμβούλους ότι ο κύριος Λασκαράκης κάνει μία ερώτηση για ένα θέμα που έχει πολυσυζητηθεί στο ΔΣ και στην προηγούμενη τετραετία. Το ξεκίνημα έγινε με πρωταγωνιστή τον κύριο Λασκαράκη και τον ίδιο συνεπικουρούμενο απ’τον κύριο Δευτεραίο. Αφορούσε την ακύρωση της διαδικασίας αλλαγής της χρήσης στο χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ από Δημοτική Αγορά σε Κεντρικές Λειτουργίες. Είχαν συμφωνήσει τότε και έκαναν την προσφυγή γιατί υπήρχε μία τυπική αταξία, είχε δοθεί έγκριση από τη νομαρχία ενώ έπρεπε να είχε εγκριθεί από άλλο όργανο επειδή ήταν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη θάλασσα. Είχε πει ο ίδιος τότε, αν δεν κάνει λάθος και ο κύριος Δευτεραίος, ότι δεν αμφισβητούσε την κυριότητα των οικοπέδων όπως αυτή προέκυψε από την πώληση των αποθηκών από την ΚΥΔΕΠ στους δύο ιδιώτες. Απ’όσο γνωρίζει ο ίδιος, το κεντρικό ΣΧΟΠ με 7 έναντι 0 έκρινε τις απόψεις των υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης ως σωστές με αποτέλεσμα να επικυρώσει την αλλαγή χρήσης. Η δημοτική αγορά, κατά τη νομολογία, δεν έχει δημόσια ωφέλεια, επομένως το επιχείρημα ότι η αλλαγή της χρήσης από Δημοτική Αγορά σε Κεντρικές Λειτουργίες μας αφαιρεί το δικαίωμα απαλλοτριώσεως ως δήμος καταρρίπτεται, γιατί και στη δημοτική αγορά δεν υπάρχει το δικαίωμα της απαλλοτριώσεως για το δήμο. Τι θα κερδίσουμε περισσότερο αν εμείνουμε στην ερώτηση του κου Λασκαράκη; Θα μείνει ατακτοποίητος όλος εκείνος ο χώρος με αποτέλεσμα να μη τακτοποιηθεί η ρυμοτομική γραμμή. Με την τακτοποίηση της έρχονται στο δήμο 3 στρ. ως κοινόχρηστοι χώροι και έχουν προσδιοριστεί απολύτως τα πάρκα ως πράσινο. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θελήσει να τακτοποιήσει πλήρως την ευχρηστία των αποθηκών, πρέπει να αποδώσουν σε χρήμα το 20% της συνολικής αξίας του συνολικού εμβαδού. Επομένως εάν παγώσουμε τη διαδικασία όπως θέλει ο συνάδελφος τότε ας μου απαντήσει τι θα γίνει αν χρειαστεί να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες για θετική ζημία και διαφυγόν κέρδος. Εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταδικαστεί ο δήμος και δε θα κερδίσει τίποτε απολύτως αφού δεν μπορεί να απαλλοτριώσει. Θα διαμορφώσουμε με μία μελέτη τον χώρο εκείνο και θα επιδιώξουμε την αγορά των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών.

Ο κύριος Λασκαράκης είπε ότι τον εντυπωσιάζει η αλλαγή στάσης του κου Λαμπάκη από την εποχή που όλοι μαζί επεδίωκαν την αποτροπή του αποχαρακτηρισμού του χώρου. Δεν αμφισβητεί κανείς την ιδιοκτησία του χώρου αλλά τη χρήση του χώρου. Τόνισε ότι αν τελικά αποχαρακτηριστεί, οι ιδιοκτήτες του θα μπορούν να κτίσουν με συντελεστή 0,6 και θα ακυρωθεί η πρότασή μας ώστε ο χώρος εκείνος να γίνει λαϊκή αγορά. Εκεί μπορεί να γίνει πλατεία με υπόγειο πάρκινγκ, λαχαναγορά, κρεαταγορά, ψαραγορά, τερματικός σταθμός και ότι άλλο έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Είναι στρατηγικής σημασίας ο χώρος. Οι έχοντες τις αποθήκες πρέπει να αποζημιωθούν με όποιον τρόπο γίνεται. Αυτή η απόφαση του ΔΣ ελήφθη το 2004. Με ποιο δικαίωμα θα αφήσουμε το προπροηγούμενο ΔΣ να αποφασίσει το τι θα κάνουμε στην πόλη μας; Έχουμε το δικαίωμα εμείς να πάρουμε αποφάσεις. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία από την πόλη, υπάρχουν 120 ενστάσεις από πολίτες, συμφωνούν και οι επιστήμονες και αρχιτέκτονες. Δήλωσε απογοητευμένος από την απάντηση του δημάρχου και ζήτησε το θέμα να έρθει στο επόμενο ΔΣ.

Ο κύριος πρόεδρος είπε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενο ΔΣ.

Θέμα 2ο – Έγκριση δανείου

2. Έγκριση σύναψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ή από Τράπεζα για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. (εισηγ. κ. Ξανθόπουλος)

Ο κύριος Αγγλιάς δήλωσε ότι το θέμα του δανείου είναι η κολώνα για το θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού.

Ο κύριος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι το αίτημα για τη σύναψη του δανείου συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του δήμου. Τα τρία χαρακτηριστικά της σημερινής οικονομικής κατάστασης του δήμου, τα υψηλά χρέη, η αδυναμία πληρωμής και η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, καθιστούν αδύνατη την κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού γι’αυτό και απαιτούν λύση άμεση, αποτελεσματική, διαχειρίσιμη και όσο το δυνατόν λιγότερη επώδυνη για τους δημότες.

Οι λύσεις που υπάρχουν για τη δημοτική αρχή:

1)    Η αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Η φύση αυτών των εσόδων ως ανταποδοτικά, καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες αυτής της κατηγορίας, κατά συνέπεια μία αύξηση θα αποδέσμευε ένα μέρος από τους ίδιους πόρους του προϋπολογισμού που δίδονται για να καλύψουν τη διαφορά κόστους μεταξύ των ανταποδοτικών υπηρεσιών και των εσόδων που προκύπτουν από αυτά. Το μέρος που καλύπτει ο προϋπολογισμός δεν είναι μεγάλο, για ευνόητους λόγους δεν το αναφέρει, θα χρειαζόταν μία αύξηση κατά 50% των τελών καθαριότητας στους δημότες. Δεδομένης της δέσμευσης της δημοτικής αρχής και όλων εδώ και ενόψει της οικονομικής συγκυρίας, μία τέτοια αύξηση δε θα έλυνε το πρόβλημα και δεν μπορούμε ούτε καν να τη διανοηθούμε.

2)    Η 2η λύση είναι η είσπραξη των απαιτήσεων του δήμου. Η λύση αυτή είναι απόλυτα αναποτελεσματική λόγω της οικονομικής συγκυρίας και λόγω του χρονοβόρου της διαδικασίας και των μέσων είσπραξης εσόδων που προβλέπει ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων, ιδιαίτερα τα αναγκαστικά μέτρα (ποινικοποιήσεις, κατασχέσεις κλπ.) Έχω βιώσει 35 χρόνια σε ένα μηχανισμό κρατικό βεβαίωσης και είσπραξης και μπορώ να σας πω ότι από την εμπειρία μου πέρα από ένα 25% των ληξιπρόθεσμων δεν μπορούμε να εισπράξουμε, και μιλάμε για έναν κρατικό μηχανισμό που έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή του.

3)    Η 3η λύση είναι η λύση του δανείου που προτείνουμε. Πλεονεκτήματα είναι ότι παίρνουμε γρήγορα το ποσό που θέλουμε και στο ύψος που θέλουμε, αποπληρώνεται σε ένα βάθος χρόνου και αποφεύγει ο δήμος τους βέβαιους έκτακτους κινδύνους από τις προσφυγές που θα ασκήσουν όλοι σε όσους οφείλουμε. Δίνουμε έτσι μία ανάσα στην αγορά. Μειονέκτημα: η επιβάρυνση του δήμου σε κεφάλαιο και σε τόκους. Το κεφάλαιο θα όμως πάει αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών άρα μειώνουμε ισόποσα το χρέος του δήμου. Επιβαρύνουμε δανειακά σε κεφάλαια το δήμο κατά 8 εκατομμύρια, ισόποσα όμως του μειώνουμε το χρέος. Υπάρχει όμως και η επιβάρυνση των τόκων, που την υπολογίζουμε με το σημερινό επιτόκιο που ισχύει στα 5,6 εκατ. ευρώ τα οποία θα πληρωθούν σε βάθος 20 ετών. Να μη σας τρομάζει αυτό το ποσό, γιατί αν αναλογιστούμε τις προσφυγές που θα ασκηθούν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί είναι βέβαιο ότι από ίδια κεφάλαια αυτές οι οφειλές δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε σε 50 χρόνια, οι τόκοι υπερημερίας ίσως είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς τους τόκους. Αυτά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Συζητείται, και μάλλον ψηφίζεται, μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα όπως και η συζητείται και η χορήγηση δανείου για χρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις οι σημερινές σε τοκοχρεολύσια του δήμου θα είναι πολύ χαμηλότερες ακόμα και με το νέο δάνειο από τις ήδη υπάρχουσες σήμερα. Θα υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα στο δήμο να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του σε βάθος 20 χρόνων πολύ πιο εύκολα απ’ότι το 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο που έχουμε για τοκοχρεολύσια σήμερα.

Δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις θέσεις που στηρίζονται σε μία πολιτική φιλοσοφία αλλά όχι αυτές που στηρίζονται σε κάποιες πρακτικές και σε κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις. Παρακάλεσε για τη συναίνεση στη λήψη δανείου 8 εκατ. ευρώ που θα πάνε αποκλειστικά για αποπληρωμή των χρεών.

Ο κύριος δήμαρχος έλαβε το λόγο και είπε ότι  η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική. Έθεσε προ των ευθυνών τους, τους συμβούλους που δε θα συμφωνήσουν να ψηφίσουν με πλειοψηφία 2/3 στη λήψη δανείου. Είναι ένα θέμα που αφορά την επιβίωση του δήμου για τα επόμενα χρόνια. Τα πράγματα σε περίπτωση καταψήφισης δε θα είναι τόσο καλά όχι για τη δημοτική αρχή αλλά για τους ίδιους τους δημότες οι οποίοι περιμένουν τα χρήματά τους. Εάν θέλετε να είμαστε τίμιοι απέναντι στους δημότες και στην ομόφωνη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος σήμερα καλείστε να ψηφίσετε τη λήψη αυτού του δανείου. Οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο δήμο Αλεξανδρούπολης ευνοούν τη λήψη δανείου.

Αν δεν πάρουμε το δάνειο αυτό τότε θα συμβούν τα ακόλουθα έξι πράγματα.

1)    Θα φύγει δια παντός η καλή πίστη και η υποχρέωσή μας για καλή πίστη που απαιτείται όσον αφορά τη διοίκηση του δήμου. Τα χρήματα αυτά τα δικαιούνται οι δημότες. Είναι 8 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλονται, γύρω στα 4,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα, ληξιπρόθεσμα σε κατασκευαστές. Πως θα κοιτάξουμε στα μάτια τους δημότες σα δημοτικό συμβούλιο όταν δε θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ξεπληρώσουμε ούτε σε 2-3 χρόνια.

2)    Η αγορά έχει ανάγκη από την έγκριση των 8 εκατ. ευρώ. Μετά από 5 μήνες περίπου που θα γίνει η εκταμίευση αυτού του δανείου (τέλος Αυγούστου με Σεπτέμβρη), σε μία δύσκολη εποχή του φθινοπώρου για όλη την Ελλάδα, αυτά τα χρήματα θα είναι άνοιξη για το δήμο της Αλεξανδρούπολης.

3)    Διάβασε ένα έγγραφο που έλαβε σήμερα για μία ανεξόφλητη οφειλή μίας εταιρείας που έχει να εισπράξει 282.764 ευρώ τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα στις 22/10/2010. Η ανάλυση για αυτή την οφειλή λέει το εξής: αν δεν πάρετε σήμερα αυτό το δάνειο, αυτή η οφειλή θα συνεχίσει να υπάρχει στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Αυτό πάει να πει ότι θα τρέχει δικαστικός τόκύριος υπερημερίας 9.7%. Όταν θα βγει η διαταγή πληρωμής ή η δικαστική απόφαση από την τακτική διαδικασία, ήδη μέχρι σήμερα, από ανάλυση που έχω κάνει, τα 280.000 έχουν περίπου 27.700 ευρώ τα οποία ήδη χρωστάμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο με 9,7%. Εάν ο δήμος δεν αποπληρώσει αυτό το δάνειο, θα συνεχίσει να τρέχει αυτή η οφειλή αφού θα αποπληρώνουμε όσα μπορούμε από τα έσοδά μας από ΚΑΠ, πρόστιμα, κλπ. Ενώ το δάνειο θα το πάρουμε με επιτόκιο γύρω στο 5% ίσως και πιο κάτω, εδώ έχουμε επιτόκιο 9,7%. Ήδη έχουμε λοιπόν εδώ ένα λόγο, που και μοναδικός να ήταν θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να συναινέσει στη λήψη δανείου.

4)    Εάν ο δήμος λάβει αυτό το δάνειο ως δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα στις τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου. Ας ξεχάσουμε για ποιο λόγο ελήφθη το υφιστάμενο δάνειο των 9 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή και γιατί δημιουργήθηκε οποιοδήποτε έλλειμμα. Εγώ δήλωσα ότι κοιτάζω μπροστά και πέραν αυτού στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συνέβαινε στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Με τη δυνατότητα που έχουμε να επιμηκύνουμε το ήδη υφιστάμενο δάνειο των 9 εκατ. ευρώ (της προηγούμενης δημοτικής αρχής), το 1,320 εκατ. ευρώ που έχουμε ως τοκοχρεολύσιο σήμερα θα γίνει 530.000 ευρώ τοκοχρεολύσιο ετησίως. Θα απαλλαγούμε από μία καταβολή 770.000 ευρώ ετησίως από το υφιστάμενο δάνειο. Σε αυτό θα κολλήσει και το τοκοχρεολύσιο των περίπου 500.000 ευρώ από το νέο δάνειο που θα ζητήσουμε. Τα δύο αυτά τοκοχρεολύσια δε θα υπερβούν το τοκοχρεολύσιο του 1,320 εκατ. ευρώ που πληρώνουμε σήμερα. Θα μπορούμε έτσι να κάνουμε τουλάχιστον έργα καθημερινότητας και συνέπειας όσων έργων χαρακτηρίζονται ως μεγάλα, για το καλό του δήμου μας.

5)    Κατά πληροφόρησή μου και την ταπεινή μου άποψη, η οικονομική δυσκολία που υπάρχει λέει ότι μετά από 6-7 μήνες δε θα δίνονται δάνεια στους ΟΤΑ ούτε από τις τράπεζες ούτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εάν το ελληνικό δημόσιο έρθει σε ακόμα πιο δεινή θέση θα δώσει εντολή στις τράπεζες να μη δίνουν δάνεια στους ΟΤΑ επειδή το ίδιο είναι εκ του νόμου εγγυητής ότι θα επιστραφούν αυτά τα δάνεια με το επιτόκιό τους. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία θα φταίμε εμείς οι 41 ή όσοι καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση της δημοτικής αρχής και θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στους δημότες μας.

6)    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση να ισοσκελίσουμε τον ισολογισμό μας, αν δεχθείτε μικρότερα ποσά από τα 8 εκατ. ευρώ θα αναγκαστούμε να περικόψουμε από προμηθευτές και κατασκευαστές. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε σε βορά όλων αυτών οι οποίοι θα μπορούν με μία διαταγή πληρωμής που θα βγει με δικαστική απόφαση σε το πολύ 15 μέρες, θα επιβαρυνθούμε και τη δικαστική δαπάνη και τα έξοδα εκτελέσεως, γιατί θα μας κατάσχουν ακόμα και τα γραφεία που κάθεστε, και θα τρέχει το χρέος με 9,7%.

Κάτω από αυτούς τους βλοσυρούς αριθμούς πρέπει να μη δημιουργήσετε μία στείρα αντιπολιτευτική τακτική γιατί η ευθύνη θα είναι δικιά σας. Εγώ θα καταδείξω αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για τη μη λήψη απόφασης και τη μη λήψη των 2/3.

Ο κύριος πρόεδρος ζήτησε να τεθούν οι ερωτήσεις.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε ποιά εταιρεία είναι αυτή που έστειλε σήμερα το έγγραφο 282.000 ευρώ, για ποιο έργο και ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης.

Ο κύριος δήμαρχος είπε ότι είναι η εταιρεία  Spinter AE με τα υπ’αριθμ. 133/12/22.10.2010 και τα 134/22.12.2010. Σας ρωτάω κι εγώ τι είναι το 282.000 στις 22/12/2010;

Ο κύριος Γρηγοριάδης απάντησε ότι είναι από τις οριζόντιες δράσεις από το Θησέα, όχι από τον κωδικό του δήμου, με πηγή χρηματοδότησης από το Θησέα. Η εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτε από το δήμο όταν με βεβαιώσεις από την περιφέρεια (υπόσχεση του κου Νάκου) έχει πηγή το Θησέα.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι αν το συγκεκριμένο έργο είναι με χρηματοδότηση από τον Θησέα τότε συμφωνεί απόλυτα με τον κο Γρηγοριάδη.

Ο κύριος δήμαρχος είπε ότι έφερε το συγκεκριμένο παράδειγμα για να τονίσει το επιτόκιο το οποίο τα δικαστήρια καθορίζουν για υπερημερία. Δε γνώριζε από πού προερχόταν η οφειλή.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι επειδή είναι θέμα τιμολογίου που εκδίδεται και υπογράφεται από τον παραλήπτη, καθίσταται σαν χρεόγραφο, σαν συναλλαγματική, επιταγή. Εκδίδεται διαταγή πληρωμής μέσα σε 4-5 μέρες.

Ο κύριος Ραπτόπουλος ζήτησε για άλλη μία φορά αναλυτική κατάσταση προμηθευτών και των χρεών που έχει ο δήμος σε αυτούς. Από τον προϋπολογισμό είπε ότι προκύπτει πως υπάρχουν 1,4 εκατ. ευρώ τοκοχρεολύσια. Ρώτησε τον κο Ξανθόπουλο σε τι ποσό δανείου οφείλονται αυτά τα τοκοχρεολύσια. Τόνισε στον κύριο δήμαρχο ότι η ευθύνη για τα δάνεια δε βαρύνει το δήμαρχο αλλά το δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να μην αποποιούνται κάποιοι τις ευθύνες τους. Δε συμφώνησε με τη φράση του δημάρχου ότι κάποιοι δε φταίνε αλλά είπε πως όλοι εδώ στο δημοτικό συμβούλιο είναι υπεύθυνοι.  Ρώτησε πώς ζητά να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι των δήμων που έχουν συγχωνευτεί με το δήμο Αλεξανδρούπολης για χρέη τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά τον παλιό δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι εκ του νόμου δεν μπορεί να το χωρίσει. Ακόμα τόνισε ότι αν πάρουμε το δάνειο θα έχουμε ελάφρυνση στις υποχρεώσεις των δημοτικών ενοτήτων Φερών και Τραϊανούπολης (επιτόκιο 5% έναντι 9,7%)

Ο κύριος Λασκαράκης ρώτησε αν το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλιών δανείων.

Ο κύριος Ξανθόπουλος αρνήθηκε, τόνισε ότι το δάνειο είναι για αποπληρωμή χρεών. Ψηφίζεται νομοσχέδιο που θα δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να πάρουν νέο δάνειο για να χρηματοδοτήσουν τα παλιά. Στον κο Ραπτόπουλο είπε πως όσον αφορά την κατάσταση προμηθευτών, η απογραφή στο τελευταίο ή στο 3ο τεύχος έχει όλα τα στοιχεία, αν δεν ικανοποιείται θα του τα ξαναδώσει. Τα τοκοχρεολύσια αφορούν υπάρχοντα δάνεια συν το δάνειο των 980.000 ευρώ, συνολικού ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ σήμερα. Όσον αφορά το γιατί να επιβαρυνθούν οι δημότες των Φερών για τα δάνεια, ο νόμος τονίζει ότι το νέο πρόσωπο που δημιουργείται υπεισέρχεται ως ειδικός διαχρονικός διάδοχος και στις υποχρεώσεις και στις απαιτήσεις.

Ο κύριος Σιδεράς, πρόεδρος Καβησού, ρώτησε αν θα πληρωθούν και τα συνεχιζόμενα έργα από το δάνειο αυτό. Έλαβε την απάντηση από τον πρόεδρο κο Αγγλιά ότι θα πληρωθεί ένα μέρος των έργων. Ο κύριος δήμαρχος είπε ότι θα αποπληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τελειώνουν οι ερωτήσεις και προχωρούμε στις τοποθετήσεις.

Ο κύριος Γρηγοριάδης, μιλώντας στον κο Ξανθόπουλο, είπε ότι είκύριοςι μέρες τώρα έχει υποβάλλει ένα ερώτημα ζητώντας κάποια στοιχεία, έχει έρθει στην αίθουσα με προϋπολογισμό, ανακοινώθηκαν κάποια στοιχεία στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων  και δεν έχει λάβει ακόμα ένα επίσημο έγγραφο για να ενημερωθεί. Ρώτησε τον κο αντιδήμαρχο αν θεωρεί την απογραφή επίσημο έγγραφο. Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε καταφατικά.

Ο κύριος Γρηγοριάδης συνέχισε αναφερόμενος στη σελίδα 32 της απογραφής όπου αναφέρεται γενικό σύνολο οφειλών/υποχρεώσεων του δήμου Αλεξανδρούπολης 7,408 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι τα χρέη του δήμου αναφέρονται στην εισήγηση για τη λήψη δανείου. Είναι 5,3 εκατ. στους προμηθευτές, 3 εκατ. ευρώ η ΣΑΤΑ, πάμε στα 8 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα για όλο τον καλλικρατικό δήμο. Σε αυτό το ποσό δεν υπάρχουν οφειλές από άλλες πηγές (ΟΣΚ, κλπ)

Ο κύριος Γρηγοριάδης προσέθεσε ότι υπάρχει ένα αποθεματικό 1,100 εκατ. ευρώ στο δήμο Αλεξανδρούπολης.  Στα επίσημα στοιχεία της απογραφής από τα βεβαιωμένα του δήμου (7,408 εκατ. ευρώ) και το αποθεματικό (1,114 εκατ. ευρώ) υπάρχουν μέσα βεβαιωμένες οφειλές προς ΟΣΚ και Θησέα. Είναι πηγή χρηματοδότησης που δεν ανταποκρίνεται στην αλλαγή πληρωμής.

Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε ότι στα χρέη 5,300 και στα 3 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει οφειλή που να είναι από εξειδικευμένη πηγή.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ανέφερε και τις σελίδες όπου βρήκε οφειλές ΟΣΚ και Θησέας που συμπεριλαμβάνονται στις οφειλές 7,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στη σελίδα 26 ανέφερε δύο χρηματοδοτήσεις για σιδηροδρομικά έργα 146 και 58 χιλιάδες που είναι δάνειο της εθνικής αντίστασης και το βάζουν μέσα στα μη ενταλματοποιημένα. Τα 141.000 ευρώ και 141.000 ευρώ για τα οποία μίλησε προηγουμένως ο κύριος δήμαρχος, είναι Θησέας. Υπάρχουν και δόσεις από τον ΟΣΚ στον εργολάβο που είναι εγκατεστημένος, οπότε δεν μπορεί να μπει στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι αν είναι έτσι, από πηγή, τότε ο κύριος Γρηγοριάδης έχει δίκιο. Είπε όμως ότι πρέπει να είναι σίγουρος ο κύριος Γρηγοριάδης ότι στα νούμερα που έδωσε ότι δεν υπάρχουν μέσα τέτοια ποσά.

Αν από τα 7,4 αφαιρέσω το 1,1 του ταμείου πάμε στα 6,3 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το 1 εκατ. ΟΣΚ, δάνεια και Θησέας πάμε στα 5,3 εκατ. ευρώ. Εμείς υπολογίζουμε ότι θα δώσει 1 εκατ. ευρώ η ΣΑΤΑ η οποία δεν ήρθε πέρσι, πάμε στα 4,300 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες εσόδων που δεν τις ανέφερε καθόλου ο κύριος Ξανθόπουλος:

1)    Βεβαιωμένα στην εφορία πρόστιμα προς είσπραξη είναι 5 εκατ. ευρώ και

2)    Αβεβαίωτα άλλα 6,050 εκατ. ευρώ.

Έχει ψηφιστεί πρόσφατα ένας νόμος που σας δίνει ένα όπλο. Όποια πράξη κάνει κανείς δημότης στην εφορία τον υποχρεώνει να παίρνουν βεβαίωση μη οφειλής προς το δήμο, ένα όπλο που δεν το είχε παλιότερα ο δήμος. Έχουμε ένα τεράστιο ποσό 11 εκατ. ευρώ προς είσπραξη στην εφορία. Κάτω από τα 300 ευρώ δεν μπορούσε ο δήμος να τα βεβαιώσει στην εφορία. Πάνω από 300 ευρώ είχε το δικαίωμα ο κάθε δημότης να κάνει διακανονισμό 24 δόσεων. Οι δημότες πλήρωναν την πρώτη δόση, έκαναν τη δουλειά τους και μετά σταματούσαν τις πληρωμές. Τώρα όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υπάρχουν 11 εκατ. ευρώ προς είσπραξη απ’το δήμο. Αν μπορέσετε να εισπράξετε ένα 40% από αυτά τα ποσά μιλάμε για έσοδα 5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του δήμου, όπως αναφέρεται στον τόμο 3, είναι 6,797 εκατ. ευρώ και 0,509 στο Παρακαταθηκών και στη Eurobank. Ανέφερε το συλλογισμό του ότι το ταμείο του δήμου είναι ισοσκελισμένο. Κάποιος έκανε λάθος και έβγαλε αυτά τα ποσά για τα χρέη του δήμου.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι δε βεβαιώνονται χρέη στην εφορία, απλά δεσμεύεται η φορολογική ενημερότητα απ’το δήμο. Όταν πηγαίνει κάποιος να πάρει φορολογική ενημερότητα τον στέλνουν στο δήμο να πληρώσει την οφειλή. Το γεγονός ότι πλήρωνε μία δόση, αυτό οφειλόταν στην τακτική του δήμου. Η πραγματικότητα λέει ότι αυτός που οφείλει πρέπει για να πάρει φορολογική ενημερότητα να εξοφλήσει όλο το χρέος. Το θέμα της δέσμευσης το ξεκίνησε το 2000 ο ίδιος ο κύριος Ξανθόπουλος, δεν υπήρχε παλαιότερα στο δήμο. Ρώτησε τον κύριο Γρηγοριάδη αν δεν προβληματίζεται και δεν αποδίδει τις ευθύνες εκεί που πρέπει για τα αβεβαίωτα.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι στατιστικά το κράτος εισπράττει περίπου 10% από τα ποσά που του οφείλουν. Αμφιβάλλει αν ο δήμος θα μπορέσει να εισπράξει πάνω από 3%. Εάν υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Γρηγοριάδης, ποσά 3 εκατ. ευρώ από ΟΣΚ και Θησέα, μόλις αυτά έρθουν δεσμεύεται να αποπληρώσει άμεσα το κεφάλαιο του συγκεκριμένου δανείου.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι η εφορία γνωρίζει ονοματεπώνυμα με ΑΦΜ από τους δημότες που οφείλουν στο δήμο και όχι τα ποσά που οφείλουν αυτοί.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι το 1,2 εκατ. ευρώ τοκοχρεολύσια που πληρώνει σήμερα ο δήμος τώρα είναι για 10 χρόνια και όχι για 20 χρόνια όπως το νέο δάνειο που ζητά ο εισηγητής. Τόνισε ότι η παράταξη του θα στηρίξει τη λήψη του δανείου επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη στην αγορά. Πιστεύει ότι ο δήμος μέχρι τέλη Μαϊου θα έχει εκταμιεύσει το δάνειο. Ζήτησε τη δέσμευση από τον κο δήμαρχο ότι όσες εκ των χρηματοδοτήσεων (από Θησέα, ΟΣΚ) έρθουν μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό θα πάνε κατ’ευθείαν στο δάνειο.

Ο κύριος δήμαρχος και ο κύριος Ξανθόπουλος δεσμεύτηκαν ότι αυτό θα γίνει. Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να του δοθούν τα στοιχεία που ζήτησε ώστε να γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δήμου, οι οποίες κατά τη γνώμη του δεν είναι σίγουρα 25 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε ότι αν έβγαινε στην αγορά και ισχυριζόταν ότι θα εισέπραττε το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα τον είχαν κάνει υπουργό οικονομικών. Επέμεινε ότι το χρέος είναι αυτό που είπε.

Ο κύριος Αγγλιάς ρώτησε όταν παρθεί το δάνειο πότε θα πάρουν τα χρήματα οι δημότες. Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι δε γνωρίζει πόσο χρόνο θα πάρει να εγκριθεί το δάνειο, το ανώτερο θα είναι κατά τον ίδιο και τον κο δήμαρχο οι πέντε μήνες.

Ο κύριος Αγγλιάς ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση να πάρει ο κόσμος από άλλη πηγή τα χρήματά του.

Ο κύριος Ξανθόπουλος διαφώνησε με την εκτίμηση του κου Δημάρχου για 10-15 χρόνια, και είπε ότι εκτιμά πως θα πάρει τουλάχιστον 30-40 χρόνια η αποπληρωμή των χρεών.

Ο κύριος Κογιομτζής επέμεινε στην εισήγηση που έκανε και στην οικονομική επιτροπή ότι η παράταξή του δεν πιστεύει πως είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή τη λήψη δανείου. Τη θεωρεί ως την εύκολη λύση. Θύμισε την επίκριση του πρώην δημάρχου για το δάνειο των 6 εκατ. ευρώ που έλαβε η παλιά διοίκηση και ερχόμαστε στην πρώτη συνεδρίαση να αποφασίσουμε για δάνειο 8 εκατ. ευρώ. Ζήτησε να γίνει πρώτα μία προσπάθεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα. Τονίζει πως δεν είναι σωστό να δίνεται το μήνυμα ότι δεν πρέπει κανείς να πληρώσει το δήμο γιατί ο δήμος δε θα εισπράξει τα οφειλόμενα. Το 10% των χρεών που μπορεί να εισπράξει ο δήμος είναι πολύ μικρό αλλά πρέπει να προσπαθήσει να εισπράξει όλο το ποσό. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε έντονα λέγοντας ότι θα πληρώσει τα χρωστούμενα στους δημότες τα 8 εκατ. ευρώ.

Ο κος Κογιομτζής συνέχισε ρωτώντας για ένα νούμερο στην κατάσταση απογραφής, στους λογαριασμούς τάξεως χρεωστικούς, χρεωστικοί λογαριασμοί εγγυήσεων, εμπράγματων ασφαλειών 6,530 εκατ. ευρώ, ρώτησε αν αυτές είναι οφειλές.

Ο κος Αγγλιάς και ο κος Ξανθόπουλος παρακάλεσε να μη τα ρωτάει τώρα αυτά ο κος Κογιομτζής.

Ο κος Κογιομτζής συνέχισε ζητώντας να ξεκινήσει ο δήμος με μία περικοπή του προϋπολογισμού, να μη χρεωθεί άμεσα ο δήμος, αν γίνουν οι ρυθμίσεις που ελέχθησαν και συνεχίσει να υπάρχει αδιέξοδο τότε το θέμα να ξανασυζητηθεί. Αυτή είναι η θέση της παράταξής μας.

Ο κος Αγγλιάς αναρωτήθηκε μέχρι τότε τι θα πούνε οι δημοτικοί σύμβουλοι στους ανθρώπους που έχουν λαμβάνειν ποσά «περιμένετε παιδιά, αν εισπράξουμε θα πάρετε κι εσείς».

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι ο κος δήμαρχος προτείνει τη μοναδική λύση να εισπραχθούν τα ποσά απ’τον κόσμο. Η παράταξή του δε συμφωνεί με αυτή τη λύση. Συμφωνεί με τον κύριος Κογιομτζή ότι με βάση το νέο νόμο μπορεί να εισπράξει παραπάνω απ’το 40% των χρεών στο δήμο και δε θα γίνει υπουργός οικονομικών ο κος Ξανθόπουλος. Δυστυχώς όμως δεν έχει να πληρώσει ο λαός γιατί οι τσέπες αδειάσανε. Η πρόταση των 8 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις που άφησε η προηγούμενη δημοτικής αρχής και η κεντρικής πολιτικής σκηνής θα φορτώσει νέα βάρη στους δημότες και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Το δίλημμα που θέτετε «ή παίρνουμε δάνειο ή θα αυξήσουμε τα ανταποδοτικά ή σταματά η λειτουργία του δήμου» είναι ένα δίλημμα στο οποίο εμείς δεν μπαίνουμε. Πρώτον γιατί δε συμφωνούμε με τους μονόδρομους, δεύτερον γιατί μας θυμίζει λογική Καστελλόριζου με τον κύριο Παπανδρέου (ή σας τα παίρνουμε ή αλλιώς πάμε σε δανεισμό). Τα χρέη που είπατε σήμερα (ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί αν είναι 23,5 εκατ. ευρώ, 8 ή 15,5) έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια από συγκεκριμένη πολιτική. Μειώθηκαν οι πόροι προς τους δήμους, δεν κατέβαλλε αυτά που έπρεπε προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει ευθύνες και η ΚΕΔΚΕ που συναποφάσιζε να μειωθούν οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το συνολικό ποσό της παρακράτησης έχει φτάσει στα 12 δις ευρώ που είναι χρήματα δικά μας. Τα 2 δις ευρώ προέρχονται από την αφαίμαξη με τον τρόπο της μεταφοράς κεντρικών δράσεων στο δήμο χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί να πάρει 1,7 εκατ. ευρώ, από τα 12 δις που της οφείλονται, και σε 8 άτοκες ετήσιες δόσεις (ενώ ο δήμος μας θα πληρώσει τόκο για το δάνειο που θα πάρει). Αυτά είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που ακολουθείται. Προσέξτε σε τι φαύλο κύκλο μπαίνουμε: πήραμε δάνειο για να κάνουμε έργα, παίρνουμε δάνειο για να αποπληρώσουμε τα χρέη που προέκυψαν απ’τα χρέη για να κάνουμε και έργα, θα πάρουμε πάλι άλλο δάνειο για να αποπληρώσουμε τα χρέη. Σε λίγο δε θα μπορούμε να πάρουμε άλλα δάνεια. Τότε τι θα κάνουμε; Θα πάμε σε αύξηση δημοτικών φόρων και τελών.

Ο κος Αγγλιάς ρώτησε αν έχει ο κος Δευτεραίος καμία πρόταση, γιατί αυτά είναι διαπιστώσεις.

Ο κος Δευτεραίος ζήτησε ο δήμος να ζητήσει τα παρακρατηθέντα από το 1990. Απορρίπτει κάθε αρμοδιότητα του δήμου σε ότι αφορά την παιδεία, την υγεία (σε λίγο θα έχουμε κι άλλα έξοδα όπως εμβολιασμούς σε σχολεία), απορρίπτουνε την εφαρμογή των ΣΔΙΤ, στηρίζουμε δωρεάν παροχές σε αθλητισμό, πολιτισμό και σε ανάπτυξη έργων υποδομής που θα πρέπει να γίνονται από την κεντρική διοίκηση (που τα έχει παρακρατήσει ήδη), απορρίπτουμε την επιβολή φόρων απ’την τοπική αυτοδιοίκηση, ένας έμμεσος φόρος είναι η λήψη δανείου που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δημότες σε βάθος χρόνου 20ετίας. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απέναντι σε αυτή την πολιτική και δεν ψηφίζουν το δάνειο.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τα τοπικά θέματα από αυτά της κεντρικής διοίκησης.

Ο κύριος Δευτεραίος απάντησε ότι αυτό δε γίνεται.

Ο κος Λαμπάκης συνέχισε λέγοντας ότι είναι έτοιμος να κατέβει με το κόμμα του κου Δευτεραίου για να πετάει αβγά, είναι έτοιμος για πολλές μορφές αγώνα προκειμένου να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των δημοτών, αλλά ταυτόχρονα από τη θέση που είναι πρέπει να υπερασπίσει τα συμφέροντα του τοπικού λαού. Ρωτά αν διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημότη μόνο με τη διαφορά του επιτοκίου υπερημερίας (9,7%) από αυτό του δανείου (5%). Αν έρθουν τα 3 εκατ. ευρώ που περιμένουμε θα τα δώσει κατευθείαν προκειμένου να μειώσει κατευθείαν το χρέος προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι δημότες πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους που εδόθησαν προς το δήμο είτε ως προϊόν είτε ως εργασία. Σήμερα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτό το θέμα. Είπε ότι ο κος Δευτεραίος πρέπει κάποια στιγμή να κάνει επιλογές από τη θέση που είναι. Παρακάλεσε να υπερψηφιστεί η πρόταση για το καλό των δημοτών.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε δε φοβάται να βάλει τα στήθια του μπροστά ούτε για τοπικά ούτε για γενικότερα προβλήματα. Ακόμα, δε φταίει που δεν είναι στη διοίκηση του δήμου. Αν τον ψήφιζε ο λαός θα ήταν δήμαρχος.

Ο κος Αγγλιάς ρώτησε αν τον έβγαζε ο λαός ως δήμαρχο θα το έπαιρνε το δάνειο ή όχι;

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να γίνει μία διευκρίνιση, να διατυπωθεί σωστά η πρόταση. Πρότεινε τη διατύπωση ότι εάν έρθουν τα 3 εκατ. ευρώ από Θησέα, ΟΣΚ, περσινή ΣΑΤΑ τότε να αποπληρωθεί άμεσα το δάνειο.

Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι αν έρθει η περσινή δόση της ΣΑΤΑ θα αποπληρωθεί το δάνειο.

Ο κος Λαμπάκης ζήτησε το θέμα των μέχρι 3 εκατ ευρώ να μπει σε ξεχωριστή απόφαση για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση του δανείου.

Το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 8 ψήφους κατά (από τις παρατάξεις Κογιομτζή και Δευτεραίου, και τον πρόεδρο Καβησού), λευκό κανένα

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι θα διατυπωθεί όπως πρέπει να διατυπωθεί, σε δύο προτάσεις. Τέσσερεις ώρες πάλευαν για αυτό το θέμα, ο ίδιος ήταν ενάντιος στο δάνειο αλλά ήταν μονόδρομος.

Ο κος Ραπτόπουλος διαμαρτυρήθηκε στον κο πρόεδρο γιατί μιλούν συνέχεια για μονόδρομους. Η διοίκηση ξεκινά με δάνειο και χρεώνονται όλοι οι κάτοικοι. Είπε ότι η παρούσα διοίκηση είναι συνεχιστές της προηγούμενης και συνεχίζει να χρεώνει το δήμο και τους δημότες.

Θέματα 3-4-5

3. Ανάκληση της αριθ. 91/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ  ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ & ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ & ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

4. Τροποποίηση της αριθ. 74/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ Ν.Π.Δ.Δ..(εισηγ. κ. Δήμαρχος).

5. ΣΥΣΤΑΣΗ β΄ Ν.Π.Δ.Δ. με τομείς αρμοδιότητων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» & μεταφορά προσωπικού Κοινωφελών Επιχειρήσεων στο άνω β΄ Ν.Π.Δ.Δ. (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

Ο  κύριος Λαμπάκης είπε ότι τους 3 μήνες αυτούς ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα. Το πρόβλημα της ΚΕΠΑΔΑ που προϋπήρχε δεν έχει λυθεί ως σήμερα εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κοινωφελής επιχείρηση που είναι ΝΠΔΔ, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το δήμο σε ποσοστό πάνω απ’το 50% περίπου του προϋπολογισμού της. Ο κος επίτροπος δέχεται ένα 40% από την επιχείρηση και ένα 60% από το δήμο. Με 72 καθηγητές δεν μπορεί να επιβιώσει και όδευε προς κλείσιμο. Τα έσοδα της ΚΕΠΑΔΑ δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ πολλά δίδακτρα δεν πληρώνονται στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Δεν μπορούσαμε να λύσουμε αυτό το θέμα δημιουργώντας ένα ΝΠΔΔ βάζοντας μέσα δύο θεματολογίες, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Ήρθε νέα εγκύκλιος που μας δίνει τη δυνατότητα να τους διαχωρίσουμε κρατώντας  την κοινωφελή επιχείρηση και βάζοντας τη θεματολογία του Αθλητισμού στο άλλο ΝΠΔΔ.  Αν πηγαίναμε τη θεματολογία του Πολιτισμού να τη συγχωνεύσουμε σε αυτή του Αθλητισμού, θα είχαμε πρόβλημα με τους 72 εργαζόμενους που δε θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ΝΠΔΔ. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να λύσουμε τις παλιές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο ΝΠΔΔ  μεταφέροντας το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων. Ανακαλούμε την προηγούμενη απόφαση για δημιουργία μίας συγχωνευμένης κοινωφελούς επιχείρησης, λύουμε αυτή την επιχείρηση και δημιουργούμε μία νέα με Αθλητικές και Πολιτιστικές αρμοδιότητες μεταφέροντας και το προσωπικό της ΚΕΠΑΔΑ. Έχουμε πλέον δύο ΝΠΔΔ, το ένα συμπεριλαμβάνει τα ΚΑΠΗ, ΚΕΠΑΚΥ και παιδικούς σταθμούς και άλλο τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, χωρίς καμία απόλυση.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε με πόσους νομικούς και πόσες φορές συνεδρίασε ο κύριος Λαμπάκης με τους συμβούλους του για να καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε ότι ο κος Μπίκος, ο κος Μπατζελίδης, ο κος Βασματζίδης, και ο ίδιος ο κος δήμαρχος, τέσσερεις νομικοί πάνω από 4 συνεδρίες με 3 ώρες τη φορά.

Ο κύριος Δευτεραίος ρώτησε αν είναι σίγουρο ότι δεν θα απολυθεί προσωπικό και έλαβε την απάντηση ότι δε θα απολυθεί κανείς. Ρώτησε ακόμα αν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο και να δημιουργηθούν διευθύνσεις.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε ότι είναι πιθανόν να συμβεί και αυτό, κατά την άποψή του ίσως είναι και το καλύτερο, αλλά πάντως οι υπάλληλοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου αν πήγαιναν εκεί πάλι σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση ιδιωτικού δικαίου θα πήγαιναν.

Ο κος Ραπτόπουλος ζήτησε τη διευκρίνιση αν η μουσική σχολή του δήμου Φερών συμπεριλαμβάνεται στο νέο ΝΠΔΔ, και έλαβε καταφατική απάντηση.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέματα 6-9

6.  Συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 103 Ν. 3852/2010). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

7. Συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 103 Ν. 3852/2010). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

8. Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου νέου ΝΠΔΔ Σχολικής Επιτροπής (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

9. Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου νέου ΝΠΔΔ Σχολικής Επιτροπής (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

Ο κος Λαμπάκης ζήτησε ένα όνομα από κάθε παράταξη για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ψηφίζονται ομόφωνα.

Θέμα 10

10. Ανανέωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης του πρώην Σχολικού Κτηρίου Αρδανίου στις Φέρες στο Κ.Ε.Κ. ΕΒΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ. (εισηγ. κ. Γκότσης Νικόλαος).

Μετά την εισήγηση του κυρίου Γκότση, το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

Ορίστηκαν στην τριμελή επιτροπή οι κύριοι Γκότσης, Καρυπίδης και ένας υπάλληλος, ο κύριος Καναρίδης Ευάγγελος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Φερών.

Θέμα 11

11. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή (Τ.Ο.Ε.) «Πόλις-Αμφιτρύων». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

Θα οριστεί ο εκπρόσωπος από την συμπολίτευση.

Θέμα 12

12. Ανανέωση Συνδρομών του Δήμου, σε εφημερίδες-περιοδικά & ηλεκτρονικών βάσεων ενημέρωσης. (εισηγ. κ. Ξανθόπουλος)

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι θα ανανεωθούν οι συνδρομές των εφημερίδων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Τόνισε ότι το ετήσιο κόστος όλων των συνδρομών είναι γύρω στα 16.000 ευρώ.

Από την αντιπολίτευση τονίστηκε ότι 6-7 εφημερίδες δεν κυκλοφορούν.

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε να δοθεί η άδεια να αφαιρεθούν οι εφημερίδες που δεν υπάρχουν. Ζήτησε οι συνδρομές υπ’αριθμ. 12 και 13 να καταργηθούν.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί και το 18 γιατί είναι δωρεάν.

Ο κύριος Γκότσης ζήτησε να καλυφθούν όλες οι δημοτικές ενότητες.

Ο κος Αγγλιάς απάντησε ότι από αυτά που θα υπάρχουν στο δήμο θα ενημερώνονται και οι δημοτικές ενότητες.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέμα 13

Έγκριση ή μη του αιτήματος της «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», για χορήγηση άδειας ίδρυσης «ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» στην Αλεξανδρούπολη στη θέση «ΜΑΪΣΤΡΟΣ» στο ανατολικό τμήμα της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου. (εισηγ. κ. Παπαδόπουλος Κων/νος).

Ο κύριος Αγγλιάς ρώτησε τον εισηγητή αν η χορήγηση άδειας ίδρυσης είναι υποχρεωτική από το νόμο. Ζήτησε να μην πλατειάζουν και να μην κάνουν θεωρίες οι σύμβουλοι, οι αντιρρήσεις να γίνονται, σημείωσε ότι και ο ίδιος είναι κατά, αλλά μας υποχρεώνει ο νόμος.

Ο κύριος Δευτεραίος ζήτησε να πάνε μία φορά ενάντια στο νόμο, δεν πειράζει, δημοτικό συμβούλιο είμαστε. Ας πούμε κατά να δούμε τι θα γίνει. Υπενθύμισε ότι η Κομοτηνή ψήφισε κατά σε αντίστοιχο αίτημα.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι έτσι θα γλιτώσουμε τρεις μήνες, θα πάρει την άδεια από κάτω και σε τρεις μήνες θα το στήσει. Αλλά θα χαθεί κάποιο δέλεαρ για το δήμο.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι από σύμφωνα με τον Καλλικράτη είναι αρμοδιότητα του δήμου να χορηγήσει τις άδειες ίδρυσης υπεραγορών λιανικού εμπορίου σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, παλιά ήταν αρμοδιότητα της νομαρχίας. Η εταιρεία προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το κατάστημα είναι εμβαδού 4300 τμ. και βρίσκεται στην περιοχή Μαΐστρου.

Ο κύριος Λασκαράκης ρώτησε αν είναι συμβουλευτική η απόφαση, αφού το κατάστημα ήδη κτίζεται.

Ο κύριος Γρηγοριάδης θύμισε το ιστορικό της έκδοσης αδείας για λειτουργία εμπορικού κέντρου που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το περασμένο δημοτικό συμβούλιο. Κατόπιν το θέμα παραπέμφθηκε στη νομαρχία για την επικύρωση της απόφασης. Η νομαρχία ήταν αρνητική όμως πέρασαν 45 μέρες χωρίς να κοινοποιήσει ότι η απόφαση ήταν αρνητική και έδωσε ο νόμος στην εταιρεία το δικαίωμα να πάει στην περιφέρεια. Πήρε την έγκριση από την περιφέρεια και έρχονται τώρα οι συμμετέχοντες στο εμπορικό κέντρο ο καθένας ξεχωριστά να πάρουν έκδοση αδείας υπεραγοράς. Τότε πολλοί από εμάς, παρά το ότι ο ρόλος του δήμου ήταν επικουρικός και όχι ουσιαστικός όπως της νομαρχίας, ψηφίσαμε αρνητικά. Τώρα είναι ουσιαστικός ο ρόλος μας. Θύμισε ότι και τότε ήταν αρνητικός, μαζί με τον κύριο Αγγλιά, τον κύριο Δούρο και τον κύριο Δευτεραίο, με τα τότε δεδομένα κάποιοι συνάδελφοι ψήφισαν ναι. Με τα σημερινά όμως δεδομένα, και μιλάει από εμπειρία μαζί με το σύμβουλο κύριο Κώστα Μαυρίδη, τα καταστήματα της πόλης έχουν ήδη μεγάλο μαρασμό ενώ με τη συγκεκριμένη αδειοδότηση θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, σε λίγες μέρες θα ανοίξει και άλλο κατάστημα που δραστηριοποιείται στα δομικά υλικά. Ο ίδιος είπε ότι είναι κατά της χορήγησης άδειας ίδρυσης.

Η κα Τρέλλη δήλωσε ότι είναι κατά και ζήτησε να δει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να ανοίξει το κατάστημα.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι προσπαθεί να ζητήσει πληροφορίες απ’το υπουργείο εδώ και εβδομάδες, αλλά με δυσκολία μπόρεσε να έρθει σε επαφή μαζί τους. Τελικά βρήκε άκρη και πήρε την απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι αρμοδιότητα του ΔΣ να εγκρίνει ή μη την χορήγηση της άδειας ίδρυσης και μετά έπεται η άδεια λειτουργίας. Οι αποστάσεις ήταν παλιά 20 χλμ. μακριά απ’την πόλη.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι έτσι είναι και τώρα.

Ο κύριος Αδαμάκης είπε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο δεν πήρε απόφαση και ανέβαλλε το ζήτημα. Εδώ πρέπει να παρθεί μία απόφαση.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι παρερχομένης απράκτου της προθεσμίας, θεωρείται σιωπηρή έγκριση.

Ο κύριος Ραπτόπουλος ανέφερε πως δημιουργείται μία εύλογη απορία στους συμβούλους πώς κτίζεται το κατάστημα χωρίς να έχει πάρει άδεια και έγκριση και πόσα χλμ. πρέπει να είναι απ’την πόλη.

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε ότι πέρασε η προθεσμία των 45 ημερών από το νομαρχιακό συμβούλιο και έχει δικαίωμα να βγάλει άδεια κατασκευής.

Ο κύριος Αγγλιάς ζήτησε να προχωρήσουν στις τοποθετήσεις.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι είναι ενάντιος (όπως και παλαιότερα). Η συγκεκριμένη επένδυση μπορούσε να σταματήσει τότε. Τώρα κινδυνεύουν με μηνύσεις αν δεν αιτιολογηθεί η άρνηση έγκρισης.

Ο κύριος Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι το υπουργείο το Μάρτιο του 2011 κατάργησε την απαίτηση ύπαρξης οικονομοτεχνικής μελέτης και της μελέτης σκοπιμότητας απ’το οικείο επιμελητήριο.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι στο νομαρχιακό συμβούλιο τοποθετήθηκαν αρνητικά απλά η ημερομηνία που είχε έρθει είχε διαφύγει από τη γραμματέα και έγινε ΕΔΕ. Υπογράμμισε  ότι θα είναι πλήγμα για την αγορά να γίνει ένα τέτοιο μεγάλο κατάστημα. Ο ίδιος είχε προτείνει τότε να γίνει στο ύψος της Τραϊανούπολης, στα 16 χλμ. απόσταση απ’την πόλη. Η παράταξη θα είναι κατά γιατί θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός, έχουν έρθει όλες οι μεγάλες αλυσίδες. Θα δημιουργηθούν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας αλλά θα κλείσουν και κάποια μαγαζιά.

Ο κύριος Αγγλιάς απάντησε ότι όλοι ενστερνίζονται τα λεγόμενα του κυρίου Κογιομτζή αλλά αναρωτήθηκε αν είναι αυτός λόγος για να μπει στην απόφαση εάν αυτή είναι αρνητική.

Η κα Τρέλλη είπε ότι το εμπόριο συγκεντρώνεται σε μία χούφτα εταιρειών. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες πλήττονται καίρια. Η παράταξή της είναι κατά της προτάσεως επειδή σε αυτά τα καταστήματα υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις (τετράωρα, εξάωρα). Θα πρέπει να λέμε επιτέλους και κάποια όχι στους νόμους που υπάρχουν για να εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα.

Ο κύριος Κατσαντούρας είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε έρθει στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή της νομαρχίας περίπου ένα χρόνο πριν, στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς του νομού. Όλοι ήταν εκτός από τους επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας όλοι οι άλλοι ήταν υπέρ, οι ιατρικός, φαρμακευτικός και δικηγορικός  σύλλογος, το οικονομικό και το εμπορικό επιμελητήριο. Ακόμα και ο εκπρόσωπος των μικροεπαγγελματιών, κύριος Μαλτσάκης, που υποτίθεται ήταν κατά της απόφασης αυτής, δεν ήρθε καν να ψηφίσει. Επειδή είχε έρθει με καθυστέρηση το χαρτί στη νομαρχιακή, ο ίδιος με επιστολή και φαξ είχε προειδοποιήσει για την προθεσμία των 45 ημερών που θα εξέπνεε αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτε, πέρασε άπρακτη η προθεσμία και τελικά εδόθη η άδεια. Είπε ότι το υπερψηφίζει γιατί θέλει να εξελίσσεται η οικονομία και ο κόσμος. Θύμισε ότι στον αρχικό φάκελο της επένδυσης προβλεπόταν και 80 καταστήματα για επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης.

Ο κύριος Αδαμάκης είπε ότι είναι υπέρ της επένδυσης γιατί πρέπει να πάμε μπροστά, είναι εκτός του ιστού της πόλης.

Ο κύριος Δημητριάδης Γιάννης είπε ότι τέτοιες πολυεθνικές χρησιμοποιούν πάντα τον αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι αδίστακτες στον οποιοδήποτε. Ζήτησε να γίνει, όπως ορίζουν οι αποφάσεις, μετά τα 20 χλμ. και όχι στην περιοχή της Τραϊανούπολης.

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι λέει ναι στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και στην επένδυση κάποιων εκατομυρίων ευρώ που γίνεται στην περιοχή μας. Λόγω και της ιδεολογίας στην οποία ανήκει στηρίζει την έγκριση του αιτήματος.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι η επανάσταση είναι καλή αλλά όταν δεν εδράζεται πάνω στην ουτοπία. Η αλήθεια εν προκειμένω είναι ότι πρόκειται στην ουσία περί επικαιροποιήσεως. Έχουν πάρει ήδη την άδεια, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες και κτίζουν, δεν μπορούμε να τους πούμε ότι δεν δικαιούνται την άδεια ίδρυσης. Αν αρνηθούμε θα πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε 2-3 μήνες θα πάρουν την απόφαση. Αν όχι τόσο σύντομα, θα την πάρουν λίγο αργότερα και θα ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης έναντι του δήμου Αλεξανδρούπολης. Θύμισε ότι και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια μαγαζάτορα αλλά δεν είναι δυνατόν να έρθει κόντρα στους καιρούς και στην πραγματικότητα και να χαϊδεύει τα αυτιά των καταστηματαρχών της πόλης. Ζήτησε από τους συμβούλους να υπερψηφιστεί.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, αρνητικές ψήφοι από όλη την αντιπολίτευση και τον κύριο Μαυρίδης από την συμπολίτευση.

Θέμα 14

Συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (άρθρο 78 παρ. 1 Ν. 3852/2010). (εισηγ. κ. Δήμαρχος)

 

Θα δώσουν όλες οι παρατάξεις από έναν αντιπρόσωπο για την επιτροπή. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

Θέμα 15

Συμμετοχή Δήμου Αλεξανδρούπολης στην 20η πανελλήνια εμπορική έκθεση «ΘΡΑΚΗ Thrace 2011». (εισηγ. κ. Τερζής Επαμεινώνδας)

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι η έκθεση είναι για το τέλος Μαΐου και είναι καλό να συμμετέχει ο δήμος.

Ο κύριος Τερζής ανέφερε ότι η έκθεση γίνεται στην Κομοτηνή. Θα συμμετέχουν όλοι οι νομοί της περιφέρειας. Η περσινή επισκεψιμότητα ήταν γύρω στους 9.000 επισκέπτες. Το κόστος είναι πολύ μικρό, μόνο 2.000 ευρώ. Ο δήμος μας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε σε αυτή την έκθεση.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέμα 16-17

16.  Υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013»:  ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 9: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα  Ζωής στην Ανατολική Μακεδονία –  Θράκη»   –  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΡΑΙΟΤΗΤΑ 77: «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ     ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ». (εισηγ. κ. Βαμβακερός Αντώνιος).

17.  Υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ. (εισηγ. κ. Βαμβακερός Αντώνιος).

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι έχει ανοίξει το μέτρο του ΕΣΠΑ για τους σταθμούς των νηπίων. Από πλευράς ωριμότητας υπήρχε μία μελέτη για τον πρώτο παιδικό σταθμό, δίπλα στην Ακαδημία. Έγινε μία καταγραφή από όλους τους παιδικούς σταθμούς για την προμήθεια υλικών, σε αυτό βοήθησαν οι κύριοι Κατσαντούρας και Κοζάρης. Το μέτρο έχει περίπου 20 εκατ. ευρώ για όλη την περιφέρεια. Ευελπιστούμε να πάρουμε 1,150 εκατ. ευρώ από αυτή τη δράση.

Ο κύριος Ραπτόπουλος έθεσε δύο ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν απ’τον κύριο Βαμβακερό. Αν χρειάζεται προϋπολογισμό η ένταξη ενός έργου και αν ποσά από αυτά τα κονδύλια διεκδικούν μόνο οι δήμοι ή αν μπορεί να διεκδικήσει και η περιφέρεια.

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι χρειάζεται να έχει το έργο πλήρη ωριμότητα (κυριότητα ακινήτου, μελέτη κοστολογημένη, περιβαλλοντική μελέτη, πυρασφάλεια και ότι χρειάζεται). Το ποσό θα είναι περίπου συνολικά 1,100 εκατ. ευρώ, 600.000 για την επισκευή του Α’ παιδικού σταθμού και 500.000 για την προμήθεια υλικών για τους παιδικούς σταθμούς. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δήμοι. Εκτός από τη στημένη πρόταση που πρέπει να έχουμε, πρέπει να πιέζουμε και την περιφέρεια να ανοίξει τα μέτρα για τα οποία έχουμε έτοιμες μελέτες.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι δε συμφωνεί με την ωριμότητα και την πίεση προς την περιφέρεια. Το μέτρο αυτό μιλάει για παιδιά με αναπηρία και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και η κατασκευή παιδικού σταθμού στην πόλη, την έχουμε ανάγκη. Το ερώτημα είναι αν αυτό σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ή αν το έκανε η νέα, γιατί μείναμε στο ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ και δεν πάμε στα 112 εκατ. ευρώ που χρειαζόμαστε.

Ο κύριος Βαμβακερός απάντησε ότι δεν ήταν δυνατόν να ενταχθεί η επισκευή του ειδικού σχολείου αφού δεν υπάρχει η ιδιοκτησία του ακινήτου. Δεν υπήρχε σε ωριμότητα για κατασκευή κάποιου παιδικού σταθμού (έτοιμο οικόπεδο με μελέτη). Η μελέτη του Α’ Παιδικού Σταθμού ήταν έτοιμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ψηφίστηκε από αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό το έργο το βρήκαμε έτοιμο.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε ποια ημερομηνία άνοιξε το έργο και πότε κλείνει.

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι έχει ανοίξει εδώ και 10 μέρες.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι μέσα σε 25 μέρες ζητάνε να κατατεθούνε μελέτες και η προεργασία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων οι οποίες δεν προλαβαίνουν ακόμα και αν δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως.

Ο κύριος Δημητριάδης μίλησε για την κακή κατάσταση των παιδικών σταθμών, στην Τραϊανούπολη ο βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο ακίνητο με άκρως απαράδεκτες εγκαταστάσεις (με σόμπες πετρελαίου χωρίς εξαερισμό).

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 18

18. Συνδιοργάνωση του 2ου Χρηματοοικονομικού Συνεδρίου Θράκης, σε συνεργασία με την εταιρία «ECONOMIC FORUM OF THRACE». (εισηγ. κ. Βαμβακερός Αντώνιος).

Ο κύριος Βαμβακερός ανέφερε ότι ζητείται η στήριξη και η συνδιοργάνωση του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Θράκης από το δήμο. Θυμίζω ότι πέρσι παρέστη ο πρόεδρος της Deutsche Bank και φέτος θα κληθούν πολύ μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες. Ο κύριος δήμαρχος θα παρουσιάσει το διαμετακομιστικό κέντρο που θέλει να δημιουργηθεί όπως και η πρόταση εκμίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου για την ανάπτυξη του γεωθερμικού πεδίου της Τραϊανούπολης στο επίπεδο της καλλιέργειας με τη μέθοδο του θερμοκηπίου. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τοπικούς επενδυτές. Ακόμα πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη του 1983 κάνοντας ελκυστική την πρόταση για ένα πράσινο ξενοδοχείο που θα δημιουργεί εναλλακτικό τουρισμό και νέες δομές εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης του spa. Για τη συνδιοργάνωση δε ζητούν χρήματα, μόνο μία αίθουσα.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι το οικονομικό φόρουμ θα συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο κύριος Θεοδώρου είπε ότι το πρώτο Φόρουμ ήταν κάτι πολύ σημαντικό, το στήριξε η νομαρχία. Παρευρέθησαν πολλά και σημαντικά πρόσωπα, θα πρέπει ο δήμος να μπει μπροστά στη συνδιοργάνωση.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι καταψηφίζει. Διάβασε μάλιστα τον τίτλο του συνεδρίου που είναι «Η Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς το ευρώ. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης.» Για την παράταξή του, η Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς τους λαούς της Ευρώπης και οι προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης προς όφελος του λαού.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι ο λαός στην παράταξη του κυρίου Δευτεραίου έρχεται μόνο κατά 4%, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι προασπίζει τα συμφέροντα του 55,5%.

Ο κύριος Δευτεραίος θύμισε ότι στις δημοτικές εκλογές η παράταξή του είχε 13%.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 λευκά από τον κύριο  Δευτεραίο και την παράταξή του τη  Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέματα 19-29

19.  Ανάκληση της διακήρυξης του διαγωνισμού του έργου: «Κατασκευή υπαίθριου χώρου στάθμευσης στο γήπεδο Φώτης Κοσμάς». (Εισηγ. Γερακόπουλος Χρ.)

20.  Έγκριση παράτασης του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Απαλού». (εισηγ. κ. Παπαντωνίου Ι. ).

21.  Ένταξη έργου: «Κατασκευή νηπιαγωγείου Παλαγίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι. )

22.  Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου: «Αναβάθμιση και Επέκταση του Δημοτικού Ωδείου». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

23.  Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου: «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου Καπνομάγαζου». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

24.  Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Διαμόρφωση πλατείας εργατικών Παλαγίας». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

25.  Έγκριση μερικής διόρθωσης της 99/2011 ΑΔΣ για το έργο: «Διαμόρφωση πλατείας εργατικών Παλαγίας». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

26.  Έγκριση παράτασης του έργου: «Ανέγερση Β΄ ΚΑΠΗ». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

27.  Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 171/2007 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου «Τροποποίηση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Οικισμού Παλιννοστούντων Ομογενών Παλαγίας Ν. Έβρου». (Εισηγ. Μαστορόπουλος Δ.)

28.  Πολεοδομική μελέτη τμήματος στρατοπέδου «ΠΑΤΣΟΥΚΑ». (Εισηγ. Μαστορόπουλος Δ.)

29.  Έγκριση οριστικής παραλαβής του έργου: «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Περιοχής Αγ. Νικολάου Φερών». (Εισηγ. Καναρίδης Ευάγγ.)

Ο κύριος Μαστορόπουλος ανέφερε ότι το θέμα 28 αποσύρεται για να περάσει πρώτα απ’την επιτροπή ποιότητας ζωής. Ήρθε για ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

Ο κύριος Κογιομτζής έδωσε και πάλι συγχαρητήρια στον κύριο Μαστορόπουλο για τις εισηγήσεις του με αφορμή αυτήν του θέματος 27.

Ο κύριος Μαστορόπουλος ανέφερε εν συντομία το ιστορικό του θέματος 27 (τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού παλιννοστούντων ομογενών Παλαγίας Ν. Έβρου).

Ο κύριος Μαστορόπουλος ευχαρίστησε τον κύριο δήμαρχο για τους συνεργάτες (τεχνικούς συμβούλους του) που έδωσε στην πολεοδομική υπηρεσία (Εξακουστός Κωνσταντίνος, Μαργαρίτης Καραβασίλης και Λαζογιάννης Κυριάκος). Υπάρχουν γύρω στις 2.700 αιτήσεις προστίμων που πρέπει να βγουν μέχρι τις 28 Απρίλη.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι η επιλογή αυτών των ατόμων έγινε με κριτήριο τη νεότητα και την όρεξη για δουλειά, οι οποίοι δεν πληρώνονται ακόμα. Στους τρεις μήνες αυτούς έχουν πάει τουλάχιστον σε πέντε διαφορετικές διευθύνσεις και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε κενά όπου δεν πήγαιναν υπάλληλοι του δήμου είτε γιατί δεν μπορούσαν είτε γιατί δεν ήθελαν να πάνε.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε από πότε ξεκίνησαν οι πιο πάνω και με τι σχέσεις εργασίας. Ρώτησε αν ο κύριος Εξακουστός είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ο κύριος Λαμπάκης το επιβεβαίωσε και είπε πως έχει δίπλα του και τον ανιψιό του κυρίου Κογιομτζή και την ανιψιά του κυρίου Ιωσηφίδη.

Εγκρίνονται όλα ομόφωνα.

Διάλλειμα 5 λεπτά

20:55 Αρχίζει η συνεδρίαση

Θέμα: Η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κύριος Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στη χειρόγραφη εισήγησή του. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή. Τα έσοδα προσπάθησε να τα προσδιορίσει στην πραγματική τους βάση  και τα έξοδα στις πραγματικές δαπάνες. Έγινε αποκατάσταση για την παράλειψη του ποσού της ΣΑΤΑ που δικαιούταν η Τραϊανούπολη ύψους 93.000 ευρώ για έργα, 3000 ευρώ για βιβλία.

Στις Φέρες έγιναν κι εκεί κάποιες αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Ξανθόπουλος.

21:02

Ο κύριος Γρηγοριάδης ανέφερε τη σελίδα 49 του προϋπολογισμού του οικοπάρκου Αλτιναλμάζη, 1 εκατ. ευρώ συνεχιζόμενο έργο ΕΤΕΡΠΣ. Θύμισε ότι ο κύριος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι επέμενε πως υπάρχει χρηματοδότηση για το πάρκο Αλτιναλμάζη από το ΕΤΕΡΠΣ ενώ ο κύριος δήμαρχος επέμενε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι το έργο αυτό θα γίνει γιατί δεν υπάρχει η κυριότητα στο δήμο. Το ΕΤΕΡΠΣ έχει καταργηθεί και δημιουργήθηκε το Πράσινο Ταμείο, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχε χρηματοδότηση απ’το ΕΤΕΡΠΣ.

Ο κύριος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στη σελίδα 12, στα πρόστιμα, και ρώτησε αν τα ποσά αυτά προσδοκόνται να εισπραχθούν. Πέρσι βεβαιώθηκαν 450 χιλ. ευρώ πρόστιμα από αστυνομία και 45 χιλ ευρώ από τη δημοτική αστυνομία.

Ο κύριος Ξανθόπουλος διευκρίνισε ότι βεβαιωμένα στην εφορία είναι 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι δε θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο κύριος Κογιομτζής ανέφερε ότι από την οικονομική επιτροπή πέρασε άλλος προϋπολογισμός και στον καινούριο έχουν γίνει μειώσεις σε περίπου 110 κωδικούς. Τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε περάσει εκ νέου απ’την οικονομική επιτροπή πριν έρθει στο ΔΣ. Ο κύριος Κογιομτζής ρώτησε για διάφορους κωδικούς στους οποίους εγκρίθηκαν άλλα ποσά στην οικονομική επιτροπή και στον προϋπολογισμό που έρχεται στο ΔΣ είναι άλλα τα ποσά και ζήτησε διευκρινήσεις. Η παράταξη δε θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί η εκτέλεσή του στηρίζεται στο δάνειο των 8 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Δευτεραίος ρώτησε τι ποσοστό των εσόδων προέρχεται απ’τον κόσμο.

Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε ότι αν αφαιρεθούν ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, προνοιακά επιδόματα και ότι έρχεται απ’την κεντρική εξουσία  μπορείτε να δείτε τι ποσά προέρχονται απ’τους δημότες.

Η κα Τρέλλη είπε ότι το σημαντικό θέμα είναι από που έρχονται οι πόροι και ποιούς εξυπηρετούν αυτοί. Είναι η μοναδική παράταξη που ήταν κατά του Καλλικράτη. Η εισήγηση της κυρίας Τρέλλη θα προστεθεί το συντομότερο δυνατόν από την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Η παράταξη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

21:31

Ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Άνθεια με την περίφραξη του κοιμητηρίου.

Ο κύριος Ραπτόπουλος ρώτησε αν ο προϋπολογισμός είναι πραγματοποιήσιμος. Ρώτησε αν δεν έρθουν οι έκτακτοι πόροι που περιμένει ο δήμος, τι θα γίνει με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι πάντα δύσκολη. Πρέπει να υλοποιηθούν οι προβλέψεις των εσόδων. Στη σελίδα 54 του προϋπολογισμού είναι ο πίνακας οφειλών του δήμου, ο οποίος ψηφίζεται με ειδική μνεία. Πηγές χρηματοδότησης είναι ΣΑΤΑ και ίδιοι πόροι.

Ο κύριος Καρυπίδης ρωτά αν οι πιστώσεις που δίνονται στις δημοτικές ενότητες θα είναι μόνο 80%, Ο πρώην δήμος Φερών δεν απεμπολεί το υπόλοιπο 20%. Προτείνει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις ανασκαφές στον Αρχαίο Δορίσκο. Ακόμα, ρωτά αν συνεργάστηκε με τις Τεχν. Υπηρεσίες του δήμου Φερών και μίλησε για συγκεκριμένο έργο αντιπυρικών ζωνών. Ακόμα, ρώτησε για τις κοινότητες ενότητας Φερών που δεν είναι γραμμένα έργα. Από το 1986 και μετά ο δήμος Φερών παίρνει διπλάσια ΣΑΤΑ λόγω της εθελούσιας ένωσης. Δεν αρκείται στα κοινά έργα αγροτικής οδοποιίας που αναφέρει ο κύριος δήμαρχος.

Ο κύριος Λασκαράκης απάντησε στην κα Τρέλλη ότι είναι τοπική αυτοδιοίκηση και όχι τοπική διοίκηση. Σχετικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι είναι λάθος η δομή του. Δε μας δίνει εικόνα ούτε η εισηγητική έκθεση του. Τι κάνουμε για τον κοινωνικό τομέα, το περιβάλλον, τη χωροταξία, τη δημόσια ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ενέργεια. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό έστω ποσό για πιλοτικά προγράμματα. Πιστεύει ότι ο δήμος μπορεί να αναπτύξει δράσεις χωρίς πολλά χρήματα. Να γίνει μία μελέτη πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος στον πολίτη. 35 εκατ. ευρώ λειτουργικές δαπάνες και 19 εκατ. ευρώ μισθοδοσία  σύνολο 54 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει ο δήμος. Να γίνει ένας μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων.  Δεν υπάρχει σχέδιο για τη χωροταξία, δεν υπάρχει ποσό για τη μελέτη του ΓΠΣ στον προϋπολογισμό, μπορεί από παράλειψη. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου όχι από εκποίηση. Να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, με μουσική , με συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο. Η Κίρκη μένει στο έλεος του θεού. Οι δαπάνες των μελετών είναι πολλές καθώς και των αιρετών και συμβούλων είναι γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε ότι οι αντιδήμαρχοι παίρνουν 1.600 ευρώ και ο δήμαρχος 2.600 ευρώ.

Ο κύριος Λασκαράκης συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα είναι το συμφέρον του δημότη. Τα μαγαζιά έχουν πολλές παρανομίες. Ρώτησε αν εισπράττονται πρόστιμα.

21:47

Ο κύριος Τερζής είπε ότι είναι λυπηρό να καταγγέλλει ο κύριος Λασκαράκης για πράγματα που δεν έγιναν 200 χρόνια τη νέα δημοτική αρχή. Είπε ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να στηρίξει το ξεκίνημα της δημοτικής αρχής και αν μετά αποτύχει να την κατακρίνει. Έπλεξε το εγκώμιο του κου Ξανθόπουλου ο οποίος συνέταξε έναν υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.

Ο κύριος Μαυρίδης είπε ότι εντυπωσιάζεται ότι ψηφίζεται το τεχνικό πρόγραμμα και δεν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Ακόμα είπε ότι δε συμφωνεί με τον κύριο Λασκαράκη ότι δεν πρέπει να δίνεται ένα ευρώ χωρίς ανταποδοτικότητα. Ο δήμος πρέπει να κάνει και κοινωνικό έργο.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι η αντιπολίτευση και ο καθένας είναι ελεύθερος να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι δεν υπάρχει σχέση του Τεχνικού Προγράμματος με τον προϋπολογισμό. Ο λαός επέλεξε εσάς να διοικήσετε το δήμο, διαφωνούμε με την εκτέλεση των έργων που επιλέγετε.

21:53

Ο κύριος Κατσαντούρας είπε ότι η κατάρτιση και η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι τυπική διαδικασία αλλά πολιτική. Υπάρχει οξύ πρόβλημα και θα το δούμε τις επόμενες χρονιές. Ο δήμος έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 10 εκατ. ευρώ που δεν καλύπτονται ούτε από το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ. Πρέπει να δούμε τα θέματα των εσόδων και εξόδων απ’την αρχή στο δήμο. Να γίνει μία μελέτη για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Στον προϋπολογισμό βλέπουμε ότι έχουμε μόνο 640 χιλ ευρώ από τη δημοτική περιουσία. Να βρούμε νέες πηγές εσόδων. 22 εκατ. ευρώ έχει έσοδα ο δήμος. Στα έξοδα, πρέπει να δούμε όλες τις δαπάνες από μηδενική βάση, γιατί μετά το δάνειο υπάρχει και η συνέχεια.

21:56

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι παρά τα ισχνά οικονομικά και το μεγάλο κόστος της μισθοδοσίας στο δήμο είπε ότι υπάρχουν και οι αναπτυξιακές πινελιές (αξιοποίηση Τραϊανούπολης, αξιοποίηση του μεταλλείου της Κίρκης, δημιουργία της ομάδας που θα βρει πόρους από άλλα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα). Εταιρεία που ζήτησε 60.000 ευρώ για να κάνει τη μελέτη εκμίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου, βρήκαμε οικονομικότερη λύση.

Ο κύριος Κολχούρης είπε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό γιατί δεν προβλέφθηκε να έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς οι ενότητες Φερών και Πέπλου.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι δεν μπορούσε να βάλει.

22:01

Ο κύριος Ραπτόπουλος ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει πίεση χρόνου αλλά να υπάρχει ένα ΔΣ μόνο για τον προϋπολογισμό. Συμφωνεί με τον κύριο Κατσαντούρα για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων. Υπάρχουν συνολικά έσοδα 85 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό αλλά κάποια θεωρεί ότι είναι υπερεκτιμημένα, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Στα έκτακτα έσοδα εκτός των 4 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ, όλα τα άλλα είναι αμφισβητούμενα, Ανέφερε διάφορα ποσά που θα μπορούσαν να είναι μικρότερα. Η μείωση επιχορηγήσεων σε συλλόγους τον βρίσκει σύμφωνο με τον κύριο Ξανθόπουλο και θα ήθελε να γίνει προσπάθεια να μειωθούν και άλλο. Το δάνειο, πιστεύει, δε βρίσκει σύμφωνους τους δημότες. Δεν μπορεί η παράταξη να στηρίξει ένα προϋπολογισμό που στηρίζεται σε δάνεια, είναι συνεχιστές του έργου της προηγούμενης παράταξης.

Ο κύριος Χατζηαθανασίου, πρόεδρος της Μάκρης ρώτησε πως θα λειτουργήσουν οι τοπικές κοινότητες.

Ο κύριος Γαλάνης πρότεινε όσοι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν να δωρίσουν τις αμοιβές τους ώστε να γίνει ένα έργο στην πόλη.

Ο κύριος Γερακόπουλος απάντησε στον κύριο Καρυπίδη για τα έργα που προγραμματίστηκαν στις κοινότητες.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι τα έσοδα τα προϋπολόγισε με 20% επί των διεκδικούμενων οπότε κρίνει ρεαλιστικό τον στόχο.

22:08

Ο κύριος Καρυπίδης είπε ότι ρώτησε για προϋπολογισμό αλλά πήρε απάντηση για το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε στον κύριο Λασκαράκη λέγοντας ότι υπάρχουν όλα μέσα στον προϋπολογισμό αλλά ο ίδιος δεν τα βλέπει μυωπικά. Αντιπολιτευτική τακτική για την αντιπολίτευση δεν πρέπει να γίνεται. Στην κα Τρέλλη είπε ότι έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση και λειτουργούμε ανεξάρτητα για τον τόπο μας. Ρώτησε την παράταξη Δευτεραίου αν θα μπορούν να αντικρύσουν την αγορά αν δεν έχει ο δήμος τα χρήματα να πληρώσει τα χρέη του στους δημότες.

22:15

Ο κύριος Ραπτόπουλος ρώτησε γιατί δεν προσκομίστηκαν τα στοιχεία που οφείλει ο δήμος τα ποσά και ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτε.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι δεν πέρασε ούτε μία φορά από το μυαλό του ούτε του κου Ξανθόπουλου να μη δώσει στοιχεία. Όσον αφορά το βιοαγρόκτημα είπε ότι θα κοστίσει 125.000 ευρώ. Το βιοαγρόκτημα θα παράγει χρήμα για όσους θα καλλιεργούν εκεί.

Ο κύριος Σιδεράς, πρόεδρος Καβησού, είπε ότι οι κοινότητες είναι εγκαταλελειμμένες.

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε να στηριχθεί η δημοτική αρχή που αγωνίζεται επί 80 μέρες χωρίς ιδιοτέλεια. Ζητά στήριξη για να πάμε όλοι μαζί μπροστά για όφελος των δημοτών. Θύμισε στον κύριο Καρυπίδη ότι είναι μέλος του διευρυμένου δήμου.

Ο κύριος Αγγλιάς έθεσε σε ψηφοφορία τον προϋπολογισμό. Ψηφίζουν και τα τοπικά συμβούλια. Είπε ότι δε θα επιτρέψει να κυριαρχήσει το μίσος μέσα σε αυτή την αίθουσα. Θέλουμε ομόνοια και ανταλλαγή απόψεων με ευγενή τρόπο.

Ψήφοι κατά 14 (όλη η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Καβησού).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Ο κύριος Λαμπάκης ενημέρωσε τους συμβούλους για τα συνέδρια και τους αγώνες που θα γίνουν την ερχόμενη περίοδο στην πόλη μας. Θα έρθουν στην πόλη 6-7.000 άτομα στην πόλη και παρακαλεί να είναι εν μέρει συναινετικοί στη χρηματοδότηση. Ο επίτροπος είπε ότι είναι ανεκτό ένα ποσό των 4.000 ευρώ για την κάθε εκδήλωση. Ο κύριος δήμαρχος πρότεινε να γίνει συνολική συνεννόηση με το Θράκη Παλλάς για δεξίωση κόστους 3-4.000 ευρώ ανά εκδήλωση. 4.000 Χ 5 = 20.000 ευρώ για όλα. Υπολογίζει ότι θα αφήσουν 150.000 ευρώ στην πόλη.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρωτά αν θα γίνει ένα γεύμα για 6.000 συνέδρους.

Ο κύριος δήμαρχος διευκρίνισε ότι οι σύνεδροι θα είναι γύρω στους 600.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να βγουν έξω τα ιατρικά συνέδρια αλλά να δοθούν τα χρήματα για τα άλλα. Τα ιατρικά συνέδρια έχουν άλλα έσοδα και θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου. Ζήτησε να πάει όλο το ποσό στα αθλητικά σωματεία.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι τα συνέδρια δεν έχουν σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες. Το πυρηνικής ιατρικής ειδικά δεν θα πάρει τίποτε από εταιρείες. Αυτά τα συνέδρια φέρνουν πολύ κόσμο, το καλοκαίρι είχε φέρει 1700 άτομα ένα διαβαλκανικό ακτινολογικό συνέδριο.

Ο κύριος Γιαννέλος είπε, με την ιδιότητά του ως γιατρός, ότι συμφωνεί με τον κύριο Δευτεραίο και τόνισε ότι τα συγκεκριμένα συνέδρια δεν έχουν καμία σχέση με εταιρείες.

Ο κύριος Θεοδώρου είπε ότι στο παρελθόν επικρίθηκε για τη χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για ανάδειξη του τουρισμού είναι η υποστήριξη του συνεδριακού τουρισμού.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Τελευταίο Θέμα – Έγκριση ισολογισμού έναρξης Δήμου Αλεξανδρούπολης

22:40

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι έχουμε μπροστά μας την απογραφή των άυλων και υλικών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Έγινε από επιτροπή αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών που έδωσαν την ψυχή τους. Έγινε σε 4 φάσεις, είναι εδώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο ορκωτός λογιστής.

Το λόγο έλαβε ο ορκωτός λογιστής (Κώστας Χαρταμπάς)

Αναφέρθηκε στη διαδικασία απογραφής και στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής του δήμου.

22:45

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε τον κύριο Καββαθά (;) για διευκρινήσεις για διάφορα ποσά (θα προστεθούν αργότερα).

Από τα 5 εκατ. ευρώ που έχει να εισπράττει ο δήμος Αλεξανδρούπολης υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν θα εισπραχθούν τα 3,8 εκατ. ευρώ.

23:04

Ο κύριος Κιρτσίδης είπε ότι από το 2001 υπάρχουν μικροποσά μη βεβαιωθέντα από την πολεοδομία, και έχει γίνει έλεγχος μέχρι το 2008. Εκκρεμεί έλεγχος του 2009 και 2010.

Ο κύριος Ξανθόπουλος ρώτησε αν βεβαιωθούν αυτά τα ποσά, πότε και ποιά ποσά θα εισπραχθούν απ’το δήμο;

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι καταψηφίζουν τον ισολογισμό.

Ο κύριος Κοζάρης ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προσπάθειά τους.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία. Ψηφίζουν λευκό οι παρατάξεις των κυρίων Γρηγοριάδη, Κογιομτζή και Δευτεραίου.

Κοινή Συνεδρίαση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι 13/4 θα γίνει κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης ώρα 18:00 στην Αλεξανδρούπολη.

Δευτέρα

28

Μάρτιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 28/3/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Βιοαγρόκτημα, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις στην έκδοση 1.2 μέχρι και το διάλλειμα πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Μέρος Ανεπίσημων Πρακτικών του Δ.Σ. της 28/03/2011

(Οι εισηγήσεις για το Δ.Σ., κάντε κλικ εδώ).

Ακολουθεί το παραπάνω κείμενο για να το διαβάσετε εδώ, εφόσον το επιθυμείτε.

6ο ΔΣ Δήμου Αλεξανδρούπολης – 28/3/2011

Ακολουθούν τα ανεπίσημα πρακτικά του ΔΣ όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Έχουν γίνει διορθώσεις στην έκδοση 1.2 μέχρι και το διάλλειμα πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Οι υπόλοιπες διορθώσεις θα γίνουν το συντομότερο δυνατό με τη συνέχιση της απομαγνητοφώνησης των λεγομένων.

Θέμα 1

1. Διάφορες Ενημερώσεις Αιτήσεις

 

Προ ΗΔ Ερώτηση Λασκαράκη για αποθήκες ΚΥΔΕΠ

(θα σκαναριστεί και θα αναρτηθεί αργότερα) – αφορά την ακύρωση αλλαγής χρήσης στο χώρο

Ο κύριος δήμαρχος ενημέρωσε τους συμβούλους ότι ο κύριος Λασκαράκης κάνει μία ερώτηση για ένα θέμα που έχει πολυσυζητηθεί στο ΔΣ και στην προηγούμενη τετραετία. Το ξεκίνημα έγινε με πρωταγωνιστή τον κύριο Λασκαράκη και τον ίδιο συνεπικουρούμενο απ’τον κύριο Δευτεραίο. Αφορούσε την ακύρωση της διαδικασίας αλλαγής της χρήσης στο χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ από Δημοτική Αγορά σε Κεντρικές Λειτουργίες. Είχαν συμφωνήσει τότε και έκαναν την προσφυγή γιατί υπήρχε μία τυπική αταξία, είχε δοθεί έγκριση από τη νομαρχία ενώ έπρεπε να είχε εγκριθεί από άλλο όργανο επειδή ήταν σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τη θάλασσα. Είχε πει ο ίδιος τότε, αν δεν κάνει λάθος και ο κύριος Δευτεραίος, ότι δεν αμφισβητούσε την κυριότητα των οικοπέδων όπως αυτή προέκυψε από την πώληση των αποθηκών από την ΚΥΔΕΠ στους δύο ιδιώτες. Απ’όσο γνωρίζει ο ίδιος, το κεντρικό ΣΧΟΠ με 7 έναντι 0 έκρινε τις απόψεις των υπηρεσιών του δήμου Αλεξανδρούπολης ως σωστές με αποτέλεσμα να επικυρώσει την αλλαγή χρήσης. Η δημοτική αγορά, κατά τη νομολογία, δεν έχει δημόσια ωφέλεια, επομένως το επιχείρημα ότι η αλλαγή της χρήσης από Δημοτική Αγορά σε Κεντρικές Λειτουργίες μας αφαιρεί το δικαίωμα απαλλοτριώσεως ως δήμος καταρρίπτεται, γιατί και στη δημοτική αγορά δεν υπάρχει το δικαίωμα της απαλλοτριώσεως για το δήμο. Τι θα κερδίσουμε περισσότερο αν εμείνουμε στην ερώτηση του κου Λασκαράκη; Θα μείνει ατακτοποίητος όλος εκείνος ο χώρος με αποτέλεσμα να μη τακτοποιηθεί η ρυμοτομική γραμμή. Με την τακτοποίηση της έρχονται στο δήμο 3 στρ. ως κοινόχρηστοι χώροι και έχουν προσδιοριστεί απολύτως τα πάρκα ως πράσινο. Στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες θελήσει να τακτοποιήσει πλήρως την ευχρηστία των αποθηκών, πρέπει να αποδώσουν σε χρήμα το 20% της συνολικής αξίας του συνολικού εμβαδού. Επομένως εάν παγώσουμε τη διαδικασία όπως θέλει ο συνάδελφος τότε ας μου απαντήσει τι θα γίνει αν χρειαστεί να αποζημιώσουμε τους ιδιοκτήτες για θετική ζημία και διαφυγόν κέρδος. Εγώ δεν μπορώ να συνεργαστώ γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταδικαστεί ο δήμος και δε θα κερδίσει τίποτε απολύτως αφού δεν μπορεί να απαλλοτριώσει. Θα διαμορφώσουμε με μία μελέτη τον χώρο εκείνο και θα επιδιώξουμε την αγορά των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών.

Ο κύριος Λασκαράκης είπε ότι τον εντυπωσιάζει η αλλαγή στάσης του κου Λαμπάκη από την εποχή που όλοι μαζί επεδίωκαν την αποτροπή του αποχαρακτηρισμού του χώρου. Δεν αμφισβητεί κανείς την ιδιοκτησία του χώρου αλλά τη χρήση του χώρου. Τόνισε ότι αν τελικά αποχαρακτηριστεί, οι ιδιοκτήτες του θα μπορούν να κτίσουν με συντελεστή 0,6 και θα ακυρωθεί η πρότασή μας ώστε ο χώρος εκείνος να γίνει λαϊκή αγορά. Εκεί μπορεί να γίνει πλατεία με υπόγειο πάρκινγκ, λαχαναγορά, κρεαταγορά, ψαραγορά, τερματικός σταθμός και ότι άλλο έχει συζητηθεί στο παρελθόν. Είναι στρατηγικής σημασίας ο χώρος. Οι έχοντες τις αποθήκες πρέπει να αποζημιωθούν με όποιον τρόπο γίνεται. Αυτή η απόφαση του ΔΣ ελήφθη το 2004. Με ποιο δικαίωμα θα αφήσουμε το προπροηγούμενο ΔΣ να αποφασίσει το τι θα κάνουμε στην πόλη μας; Έχουμε το δικαίωμα εμείς να πάρουμε αποφάσεις. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία από την πόλη, υπάρχουν 120 ενστάσεις από πολίτες, συμφωνούν και οι επιστήμονες και αρχιτέκτονες. Δήλωσε απογοητευμένος από την απάντηση του δημάρχου και ζήτησε το θέμα να έρθει στο επόμενο ΔΣ.

Ο κύριος πρόεδρος είπε ότι το θέμα θα έρθει σε επόμενο ΔΣ.

Θέμα 2ο – Έγκριση δανείου

2. Έγκριση σύναψης δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων ή από Τράπεζα για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. (εισηγ. κ. Ξανθόπουλος)

Ο κύριος Αγγλιάς δήλωσε ότι το θέμα του δανείου είναι η κολώνα για το θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού.

Ο κύριος Ξανθόπουλος ανέφερε ότι το αίτημα για τη σύναψη του δανείου συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία του δήμου. Τα τρία χαρακτηριστικά της σημερινής οικονομικής κατάστασης του δήμου, τα υψηλά χρέη, η αδυναμία πληρωμής και η παντελής έλλειψη ρευστότητας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, καθιστούν αδύνατη την κατάρτιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού γι’αυτό και απαιτούν λύση άμεση, αποτελεσματική, διαχειρίσιμη και όσο το δυνατόν λιγότερη επώδυνη για τους δημότες.

Οι λύσεις που υπάρχουν για τη δημοτική αρχή:

1)    Η αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού. Η φύση αυτών των εσόδων ως ανταποδοτικά, καλύπτει αποκλειστικά και μόνο τις δαπάνες αυτής της κατηγορίας, κατά συνέπεια μία αύξηση θα αποδέσμευε ένα μέρος από τους ίδιους πόρους του προϋπολογισμού που δίδονται για να καλύψουν τη διαφορά κόστους μεταξύ των ανταποδοτικών υπηρεσιών και των εσόδων που προκύπτουν από αυτά. Το μέρος που καλύπτει ο προϋπολογισμός δεν είναι μεγάλο, για ευνόητους λόγους δεν το αναφέρει, θα χρειαζόταν μία αύξηση κατά 50% των τελών καθαριότητας στους δημότες. Δεδομένης της δέσμευσης της δημοτικής αρχής και όλων εδώ και ενόψει της οικονομικής συγκυρίας, μία τέτοια αύξηση δε θα έλυνε το πρόβλημα και δεν μπορούμε ούτε καν να τη διανοηθούμε.

2)    Η 2η λύση είναι η είσπραξη των απαιτήσεων του δήμου. Η λύση αυτή είναι απόλυτα αναποτελεσματική λόγω της οικονομικής συγκυρίας και λόγω του χρονοβόρου της διαδικασίας και των μέσων είσπραξης εσόδων που προβλέπει ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων, ιδιαίτερα τα αναγκαστικά μέτρα (ποινικοποιήσεις, κατασχέσεις κλπ.) Έχω βιώσει 35 χρόνια σε ένα μηχανισμό κρατικό βεβαίωσης και είσπραξης και μπορώ να σας πω ότι από την εμπειρία μου πέρα από ένα 25% των ληξιπρόθεσμων δεν μπορούμε να εισπράξουμε, και μιλάμε για έναν κρατικό μηχανισμό που έχει όλα τα μέσα στη διάθεσή του.

3)    Η 3η λύση είναι η λύση του δανείου που προτείνουμε. Πλεονεκτήματα είναι ότι παίρνουμε γρήγορα το ποσό που θέλουμε και στο ύψος που θέλουμε, αποπληρώνεται σε ένα βάθος χρόνου και αποφεύγει ο δήμος τους βέβαιους έκτακτους κινδύνους από τις προσφυγές που θα ασκήσουν όλοι σε όσους οφείλουμε. Δίνουμε έτσι μία ανάσα στην αγορά. Μειονέκτημα: η επιβάρυνση του δήμου σε κεφάλαιο και σε τόκους. Το κεφάλαιο θα όμως πάει αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών άρα μειώνουμε ισόποσα το χρέος του δήμου. Επιβαρύνουμε δανειακά σε κεφάλαια το δήμο κατά 8 εκατομμύρια, ισόποσα όμως του μειώνουμε το χρέος. Υπάρχει όμως και η επιβάρυνση των τόκων, που την υπολογίζουμε με το σημερινό επιτόκιο που ισχύει στα 5,6 εκατ. ευρώ τα οποία θα πληρωθούν σε βάθος 20 ετών. Να μη σας τρομάζει αυτό το ποσό, γιατί αν αναλογιστούμε τις προσφυγές που θα ασκηθούν σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, γιατί είναι βέβαιο ότι από ίδια κεφάλαια αυτές οι οφειλές δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε σε 50 χρόνια, οι τόκοι υπερημερίας ίσως είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς τους τόκους. Αυτά με βάση τα σημερινά δεδομένα. Συζητείται, και μάλλον ψηφίζεται, μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα όπως και η συζητείται και η χορήγηση δανείου για χρηματοδότηση των ήδη υπαρχόντων δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις οι σημερινές σε τοκοχρεολύσια του δήμου θα είναι πολύ χαμηλότερες ακόμα και με το νέο δάνειο από τις ήδη υπάρχουσες σήμερα. Θα υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα στο δήμο να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του σε βάθος 20 χρόνων πολύ πιο εύκολα απ’ότι το 1,3 εκατ. ευρώ το χρόνο που έχουμε για τοκοχρεολύσια σήμερα.

Δήλωσε ότι καταλαβαίνει τις θέσεις που στηρίζονται σε μία πολιτική φιλοσοφία αλλά όχι αυτές που στηρίζονται σε κάποιες πρακτικές και σε κάποιες θεωρητικές προσεγγίσεις. Παρακάλεσε για τη συναίνεση στη λήψη δανείου 8 εκατ. ευρώ που θα πάνε αποκλειστικά για αποπληρωμή των χρεών.

Ο κύριος δήμαρχος έλαβε το λόγο και είπε ότι  η συνεδρίαση αυτή είναι ιστορική. Έθεσε προ των ευθυνών τους, τους συμβούλους που δε θα συμφωνήσουν να ψηφίσουν με πλειοψηφία 2/3 στη λήψη δανείου. Είναι ένα θέμα που αφορά την επιβίωση του δήμου για τα επόμενα χρόνια. Τα πράγματα σε περίπτωση καταψήφισης δε θα είναι τόσο καλά όχι για τη δημοτική αρχή αλλά για τους ίδιους τους δημότες οι οποίοι περιμένουν τα χρήματά τους. Εάν θέλετε να είμαστε τίμιοι απέναντι στους δημότες και στην ομόφωνη ψήφιση του τεχνικού προγράμματος σήμερα καλείστε να ψηφίσετε τη λήψη αυτού του δανείου. Οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στο δήμο Αλεξανδρούπολης ευνοούν τη λήψη δανείου.

Αν δεν πάρουμε το δάνειο αυτό τότε θα συμβούν τα ακόλουθα έξι πράγματα.

1)    Θα φύγει δια παντός η καλή πίστη και η υποχρέωσή μας για καλή πίστη που απαιτείται όσον αφορά τη διοίκηση του δήμου. Τα χρήματα αυτά τα δικαιούνται οι δημότες. Είναι 8 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη που οφείλονται, γύρω στα 4,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και τα υπόλοιπα, ληξιπρόθεσμα σε κατασκευαστές. Πως θα κοιτάξουμε στα μάτια τους δημότες σα δημοτικό συμβούλιο όταν δε θα έχουμε τη δυνατότητα να τους ξεπληρώσουμε ούτε σε 2-3 χρόνια.

2)    Η αγορά έχει ανάγκη από την έγκριση των 8 εκατ. ευρώ. Μετά από 5 μήνες περίπου που θα γίνει η εκταμίευση αυτού του δανείου (τέλος Αυγούστου με Σεπτέμβρη), σε μία δύσκολη εποχή του φθινοπώρου για όλη την Ελλάδα, αυτά τα χρήματα θα είναι άνοιξη για το δήμο της Αλεξανδρούπολης.

3)    Διάβασε ένα έγγραφο που έλαβε σήμερα για μία ανεξόφλητη οφειλή μίας εταιρείας που έχει να εισπράξει 282.764 ευρώ τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα στις 22/10/2010. Η ανάλυση για αυτή την οφειλή λέει το εξής: αν δεν πάρετε σήμερα αυτό το δάνειο, αυτή η οφειλή θα συνεχίσει να υπάρχει στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Αυτό πάει να πει ότι θα τρέχει δικαστικός τόκύριος υπερημερίας 9.7%. Όταν θα βγει η διαταγή πληρωμής ή η δικαστική απόφαση από την τακτική διαδικασία, ήδη μέχρι σήμερα, από ανάλυση που έχω κάνει, τα 280.000 έχουν περίπου 27.700 ευρώ τα οποία ήδη χρωστάμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο με 9,7%. Εάν ο δήμος δεν αποπληρώσει αυτό το δάνειο, θα συνεχίσει να τρέχει αυτή η οφειλή αφού θα αποπληρώνουμε όσα μπορούμε από τα έσοδά μας από ΚΑΠ, πρόστιμα, κλπ. Ενώ το δάνειο θα το πάρουμε με επιτόκιο γύρω στο 5% ίσως και πιο κάτω, εδώ έχουμε επιτόκιο 9,7%. Ήδη έχουμε λοιπόν εδώ ένα λόγο, που και μοναδικός να ήταν θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να συναινέσει στη λήψη δανείου.

4)    Εάν ο δήμος λάβει αυτό το δάνειο ως δημοτικό συμβούλιο θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τα αναγκαία έργα στις τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου. Ας ξεχάσουμε για ποιο λόγο ελήφθη το υφιστάμενο δάνειο των 9 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη δημοτική αρχή και γιατί δημιουργήθηκε οποιοδήποτε έλλειμμα. Εγώ δήλωσα ότι κοιτάζω μπροστά και πέραν αυτού στην σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι συνέβαινε στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Με τη δυνατότητα που έχουμε να επιμηκύνουμε το ήδη υφιστάμενο δάνειο των 9 εκατ. ευρώ (της προηγούμενης δημοτικής αρχής), το 1,320 εκατ. ευρώ που έχουμε ως τοκοχρεολύσιο σήμερα θα γίνει 530.000 ευρώ τοκοχρεολύσιο ετησίως. Θα απαλλαγούμε από μία καταβολή 770.000 ευρώ ετησίως από το υφιστάμενο δάνειο. Σε αυτό θα κολλήσει και το τοκοχρεολύσιο των περίπου 500.000 ευρώ από το νέο δάνειο που θα ζητήσουμε. Τα δύο αυτά τοκοχρεολύσια δε θα υπερβούν το τοκοχρεολύσιο του 1,320 εκατ. ευρώ που πληρώνουμε σήμερα. Θα μπορούμε έτσι να κάνουμε τουλάχιστον έργα καθημερινότητας και συνέπειας όσων έργων χαρακτηρίζονται ως μεγάλα, για το καλό του δήμου μας.

5)    Κατά πληροφόρησή μου και την ταπεινή μου άποψη, η οικονομική δυσκολία που υπάρχει λέει ότι μετά από 6-7 μήνες δε θα δίνονται δάνεια στους ΟΤΑ ούτε από τις τράπεζες ούτε από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εάν το ελληνικό δημόσιο έρθει σε ακόμα πιο δεινή θέση θα δώσει εντολή στις τράπεζες να μη δίνουν δάνεια στους ΟΤΑ επειδή το ίδιο είναι εκ του νόμου εγγυητής ότι θα επιστραφούν αυτά τα δάνεια με το επιτόκιό τους. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία θα φταίμε εμείς οι 41 ή όσοι καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση της δημοτικής αρχής και θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στους δημότες μας.

6)    Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη λύση να ισοσκελίσουμε τον ισολογισμό μας, αν δεχθείτε μικρότερα ποσά από τα 8 εκατ. ευρώ θα αναγκαστούμε να περικόψουμε από προμηθευτές και κατασκευαστές. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε σε βορά όλων αυτών οι οποίοι θα μπορούν με μία διαταγή πληρωμής που θα βγει με δικαστική απόφαση σε το πολύ 15 μέρες, θα επιβαρυνθούμε και τη δικαστική δαπάνη και τα έξοδα εκτελέσεως, γιατί θα μας κατάσχουν ακόμα και τα γραφεία που κάθεστε, και θα τρέχει το χρέος με 9,7%.

Κάτω από αυτούς τους βλοσυρούς αριθμούς πρέπει να μη δημιουργήσετε μία στείρα αντιπολιτευτική τακτική γιατί η ευθύνη θα είναι δικιά σας. Εγώ θα καταδείξω αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για τη μη λήψη απόφασης και τη μη λήψη των 2/3.

Ο κύριος πρόεδρος ζήτησε να τεθούν οι ερωτήσεις.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε ποιά εταιρεία είναι αυτή που έστειλε σήμερα το έγγραφο 282.000 ευρώ, για ποιο έργο και ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης.

Ο κύριος δήμαρχος είπε ότι είναι η εταιρεία  Spinter AE με τα υπ’αριθμ. 133/12/22.10.2010 και τα 134/22.12.2010. Σας ρωτάω κι εγώ τι είναι το 282.000 στις 22/12/2010;

Ο κύριος Γρηγοριάδης απάντησε ότι είναι από τις οριζόντιες δράσεις από το Θησέα, όχι από τον κωδικό του δήμου, με πηγή χρηματοδότησης από το Θησέα. Η εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτε από το δήμο όταν με βεβαιώσεις από την περιφέρεια (υπόσχεση του κου Νάκου) έχει πηγή το Θησέα.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι αν το συγκεκριμένο έργο είναι με χρηματοδότηση από τον Θησέα τότε συμφωνεί απόλυτα με τον κο Γρηγοριάδη.

Ο κύριος δήμαρχος είπε ότι έφερε το συγκεκριμένο παράδειγμα για να τονίσει το επιτόκιο το οποίο τα δικαστήρια καθορίζουν για υπερημερία. Δε γνώριζε από πού προερχόταν η οφειλή.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι επειδή είναι θέμα τιμολογίου που εκδίδεται και υπογράφεται από τον παραλήπτη, καθίσταται σαν χρεόγραφο, σαν συναλλαγματική, επιταγή. Εκδίδεται διαταγή πληρωμής μέσα σε 4-5 μέρες.

Ο κύριος Ραπτόπουλος ζήτησε για άλλη μία φορά αναλυτική κατάσταση προμηθευτών και των χρεών που έχει ο δήμος σε αυτούς. Από τον προϋπολογισμό είπε ότι προκύπτει πως υπάρχουν 1,4 εκατ. ευρώ τοκοχρεολύσια. Ρώτησε τον κο Ξανθόπουλο σε τι ποσό δανείου οφείλονται αυτά τα τοκοχρεολύσια. Τόνισε στον κύριο δήμαρχο ότι η ευθύνη για τα δάνεια δε βαρύνει το δήμαρχο αλλά το δημοτικό συμβούλιο και ζήτησε να μην αποποιούνται κάποιοι τις ευθύνες τους. Δε συμφώνησε με τη φράση του δημάρχου ότι κάποιοι δε φταίνε αλλά είπε πως όλοι εδώ στο δημοτικό συμβούλιο είναι υπεύθυνοι.  Ρώτησε πώς ζητά να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι των δήμων που έχουν συγχωνευτεί με το δήμο Αλεξανδρούπολης για χρέη τα οποία βαρύνουν αποκλειστικά τον παλιό δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι εκ του νόμου δεν μπορεί να το χωρίσει. Ακόμα τόνισε ότι αν πάρουμε το δάνειο θα έχουμε ελάφρυνση στις υποχρεώσεις των δημοτικών ενοτήτων Φερών και Τραϊανούπολης (επιτόκιο 5% έναντι 9,7%)

Ο κύριος Λασκαράκης ρώτησε αν το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή παλιών δανείων.

Ο κύριος Ξανθόπουλος αρνήθηκε, τόνισε ότι το δάνειο είναι για αποπληρωμή χρεών. Ψηφίζεται νομοσχέδιο που θα δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να πάρουν νέο δάνειο για να χρηματοδοτήσουν τα παλιά. Στον κο Ραπτόπουλο είπε πως όσον αφορά την κατάσταση προμηθευτών, η απογραφή στο τελευταίο ή στο 3ο τεύχος έχει όλα τα στοιχεία, αν δεν ικανοποιείται θα του τα ξαναδώσει. Τα τοκοχρεολύσια αφορούν υπάρχοντα δάνεια συν το δάνειο των 980.000 ευρώ, συνολικού ύψους περίπου 9 εκατ. ευρώ σήμερα. Όσον αφορά το γιατί να επιβαρυνθούν οι δημότες των Φερών για τα δάνεια, ο νόμος τονίζει ότι το νέο πρόσωπο που δημιουργείται υπεισέρχεται ως ειδικός διαχρονικός διάδοχος και στις υποχρεώσεις και στις απαιτήσεις.

Ο κύριος Σιδεράς, πρόεδρος Καβησού, ρώτησε αν θα πληρωθούν και τα συνεχιζόμενα έργα από το δάνειο αυτό. Έλαβε την απάντηση από τον πρόεδρο κο Αγγλιά ότι θα πληρωθεί ένα μέρος των έργων. Ο κύριος δήμαρχος είπε ότι θα αποπληρωθούν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τελειώνουν οι ερωτήσεις και προχωρούμε στις τοποθετήσεις.

Ο κύριος Γρηγοριάδης, μιλώντας στον κο Ξανθόπουλο, είπε ότι είκύριοςι μέρες τώρα έχει υποβάλλει ένα ερώτημα ζητώντας κάποια στοιχεία, έχει έρθει στην αίθουσα με προϋπολογισμό, ανακοινώθηκαν κάποια στοιχεία στις εφημερίδες και στα δελτία ειδήσεων  και δεν έχει λάβει ακόμα ένα επίσημο έγγραφο για να ενημερωθεί. Ρώτησε τον κο αντιδήμαρχο αν θεωρεί την απογραφή επίσημο έγγραφο. Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε καταφατικά.

Ο κύριος Γρηγοριάδης συνέχισε αναφερόμενος στη σελίδα 32 της απογραφής όπου αναφέρεται γενικό σύνολο οφειλών/υποχρεώσεων του δήμου Αλεξανδρούπολης 7,408 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι τα χρέη του δήμου αναφέρονται στην εισήγηση για τη λήψη δανείου. Είναι 5,3 εκατ. στους προμηθευτές, 3 εκατ. ευρώ η ΣΑΤΑ, πάμε στα 8 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα για όλο τον καλλικρατικό δήμο. Σε αυτό το ποσό δεν υπάρχουν οφειλές από άλλες πηγές (ΟΣΚ, κλπ)

Ο κύριος Γρηγοριάδης προσέθεσε ότι υπάρχει ένα αποθεματικό 1,100 εκατ. ευρώ στο δήμο Αλεξανδρούπολης.  Στα επίσημα στοιχεία της απογραφής από τα βεβαιωμένα του δήμου (7,408 εκατ. ευρώ) και το αποθεματικό (1,114 εκατ. ευρώ) υπάρχουν μέσα βεβαιωμένες οφειλές προς ΟΣΚ και Θησέα. Είναι πηγή χρηματοδότησης που δεν ανταποκρίνεται στην αλλαγή πληρωμής.

Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε ότι στα χρέη 5,300 και στα 3 εκατ. ευρώ δεν υπάρχει οφειλή που να είναι από εξειδικευμένη πηγή.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ανέφερε και τις σελίδες όπου βρήκε οφειλές ΟΣΚ και Θησέας που συμπεριλαμβάνονται στις οφειλές 7,4 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα στη σελίδα 26 ανέφερε δύο χρηματοδοτήσεις για σιδηροδρομικά έργα 146 και 58 χιλιάδες που είναι δάνειο της εθνικής αντίστασης και το βάζουν μέσα στα μη ενταλματοποιημένα. Τα 141.000 ευρώ και 141.000 ευρώ για τα οποία μίλησε προηγουμένως ο κύριος δήμαρχος, είναι Θησέας. Υπάρχουν και δόσεις από τον ΟΣΚ στον εργολάβο που είναι εγκατεστημένος, οπότε δεν μπορεί να μπει στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι αν είναι έτσι, από πηγή, τότε ο κύριος Γρηγοριάδης έχει δίκιο. Είπε όμως ότι πρέπει να είναι σίγουρος ο κύριος Γρηγοριάδης ότι στα νούμερα που έδωσε ότι δεν υπάρχουν μέσα τέτοια ποσά.

Αν από τα 7,4 αφαιρέσω το 1,1 του ταμείου πάμε στα 6,3 εκατ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το 1 εκατ. ΟΣΚ, δάνεια και Θησέας πάμε στα 5,3 εκατ. ευρώ. Εμείς υπολογίζουμε ότι θα δώσει 1 εκατ. ευρώ η ΣΑΤΑ η οποία δεν ήρθε πέρσι, πάμε στα 4,300 εκατ. ευρώ.

Υπάρχουν και άλλες δύο κατηγορίες εσόδων που δεν τις ανέφερε καθόλου ο κύριος Ξανθόπουλος:

1)    Βεβαιωμένα στην εφορία πρόστιμα προς είσπραξη είναι 5 εκατ. ευρώ και

2)    Αβεβαίωτα άλλα 6,050 εκατ. ευρώ.

Έχει ψηφιστεί πρόσφατα ένας νόμος που σας δίνει ένα όπλο. Όποια πράξη κάνει κανείς δημότης στην εφορία τον υποχρεώνει να παίρνουν βεβαίωση μη οφειλής προς το δήμο, ένα όπλο που δεν το είχε παλιότερα ο δήμος. Έχουμε ένα τεράστιο ποσό 11 εκατ. ευρώ προς είσπραξη στην εφορία. Κάτω από τα 300 ευρώ δεν μπορούσε ο δήμος να τα βεβαιώσει στην εφορία. Πάνω από 300 ευρώ είχε το δικαίωμα ο κάθε δημότης να κάνει διακανονισμό 24 δόσεων. Οι δημότες πλήρωναν την πρώτη δόση, έκαναν τη δουλειά τους και μετά σταματούσαν τις πληρωμές. Τώρα όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Υπάρχουν 11 εκατ. ευρώ προς είσπραξη απ’το δήμο. Αν μπορέσετε να εισπράξετε ένα 40% από αυτά τα ποσά μιλάμε για έσοδα 5 εκατ. ευρώ. Τα χρέη του δήμου, όπως αναφέρεται στον τόμο 3, είναι 6,797 εκατ. ευρώ και 0,509 στο Παρακαταθηκών και στη Eurobank. Ανέφερε το συλλογισμό του ότι το ταμείο του δήμου είναι ισοσκελισμένο. Κάποιος έκανε λάθος και έβγαλε αυτά τα ποσά για τα χρέη του δήμου.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι δε βεβαιώνονται χρέη στην εφορία, απλά δεσμεύεται η φορολογική ενημερότητα απ’το δήμο. Όταν πηγαίνει κάποιος να πάρει φορολογική ενημερότητα τον στέλνουν στο δήμο να πληρώσει την οφειλή. Το γεγονός ότι πλήρωνε μία δόση, αυτό οφειλόταν στην τακτική του δήμου. Η πραγματικότητα λέει ότι αυτός που οφείλει πρέπει για να πάρει φορολογική ενημερότητα να εξοφλήσει όλο το χρέος. Το θέμα της δέσμευσης το ξεκίνησε το 2000 ο ίδιος ο κύριος Ξανθόπουλος, δεν υπήρχε παλαιότερα στο δήμο. Ρώτησε τον κύριο Γρηγοριάδη αν δεν προβληματίζεται και δεν αποδίδει τις ευθύνες εκεί που πρέπει για τα αβεβαίωτα.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι στατιστικά το κράτος εισπράττει περίπου 10% από τα ποσά που του οφείλουν. Αμφιβάλλει αν ο δήμος θα μπορέσει να εισπράξει πάνω από 3%. Εάν υπάρχουν, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Γρηγοριάδης, ποσά 3 εκατ. ευρώ από ΟΣΚ και Θησέα, μόλις αυτά έρθουν δεσμεύεται να αποπληρώσει άμεσα το κεφάλαιο του συγκεκριμένου δανείου.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι η εφορία γνωρίζει ονοματεπώνυμα με ΑΦΜ από τους δημότες που οφείλουν στο δήμο και όχι τα ποσά που οφείλουν αυτοί.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι το 1,2 εκατ. ευρώ τοκοχρεολύσια που πληρώνει σήμερα ο δήμος τώρα είναι για 10 χρόνια και όχι για 20 χρόνια όπως το νέο δάνειο που ζητά ο εισηγητής. Τόνισε ότι η παράταξη του θα στηρίξει τη λήψη του δανείου επειδή υπάρχει άμεση ανάγκη στην αγορά. Πιστεύει ότι ο δήμος μέχρι τέλη Μαϊου θα έχει εκταμιεύσει το δάνειο. Ζήτησε τη δέσμευση από τον κο δήμαρχο ότι όσες εκ των χρηματοδοτήσεων (από Θησέα, ΟΣΚ) έρθουν μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό θα πάνε κατ’ευθείαν στο δάνειο.

Ο κύριος δήμαρχος και ο κύριος Ξανθόπουλος δεσμεύτηκαν ότι αυτό θα γίνει. Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι εκ των πραγμάτων είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν αυτό.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να του δοθούν τα στοιχεία που ζήτησε ώστε να γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του δήμου, οι οποίες κατά τη γνώμη του δεν είναι σίγουρα 25 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε ότι αν έβγαινε στην αγορά και ισχυριζόταν ότι θα εισέπραττε το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα τον είχαν κάνει υπουργό οικονομικών. Επέμεινε ότι το χρέος είναι αυτό που είπε.

Ο κύριος Αγγλιάς ρώτησε όταν παρθεί το δάνειο πότε θα πάρουν τα χρήματα οι δημότες. Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι δε γνωρίζει πόσο χρόνο θα πάρει να εγκριθεί το δάνειο, το ανώτερο θα είναι κατά τον ίδιο και τον κο δήμαρχο οι πέντε μήνες.

Ο κύριος Αγγλιάς ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση να πάρει ο κόσμος από άλλη πηγή τα χρήματά του.

Ο κύριος Ξανθόπουλος διαφώνησε με την εκτίμηση του κου Δημάρχου για 10-15 χρόνια, και είπε ότι εκτιμά πως θα πάρει τουλάχιστον 30-40 χρόνια η αποπληρωμή των χρεών.

Ο κύριος Κογιομτζής επέμεινε στην εισήγηση που έκανε και στην οικονομική επιτροπή ότι η παράταξή του δεν πιστεύει πως είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή τη λήψη δανείου. Τη θεωρεί ως την εύκολη λύση. Θύμισε την επίκριση του πρώην δημάρχου για το δάνειο των 6 εκατ. ευρώ που έλαβε η παλιά διοίκηση και ερχόμαστε στην πρώτη συνεδρίαση να αποφασίσουμε για δάνειο 8 εκατ. ευρώ. Ζήτησε να γίνει πρώτα μία προσπάθεια να εισπραχθούν τα οφειλόμενα. Τονίζει πως δεν είναι σωστό να δίνεται το μήνυμα ότι δεν πρέπει κανείς να πληρώσει το δήμο γιατί ο δήμος δε θα εισπράξει τα οφειλόμενα. Το 10% των χρεών που μπορεί να εισπράξει ο δήμος είναι πολύ μικρό αλλά πρέπει να προσπαθήσει να εισπράξει όλο το ποσό. Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα να εισπραχθούν περισσότερα χρήματα.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε έντονα λέγοντας ότι θα πληρώσει τα χρωστούμενα στους δημότες τα 8 εκατ. ευρώ.

Ο κος Κογιομτζής συνέχισε ρωτώντας για ένα νούμερο στην κατάσταση απογραφής, στους λογαριασμούς τάξεως χρεωστικούς, χρεωστικοί λογαριασμοί εγγυήσεων, εμπράγματων ασφαλειών 6,530 εκατ. ευρώ, ρώτησε αν αυτές είναι οφειλές.

Ο κος Αγγλιάς και ο κος Ξανθόπουλος παρακάλεσε να μη τα ρωτάει τώρα αυτά ο κος Κογιομτζής.

Ο κος Κογιομτζής συνέχισε ζητώντας να ξεκινήσει ο δήμος με μία περικοπή του προϋπολογισμού, να μη χρεωθεί άμεσα ο δήμος, αν γίνουν οι ρυθμίσεις που ελέχθησαν και συνεχίσει να υπάρχει αδιέξοδο τότε το θέμα να ξανασυζητηθεί. Αυτή είναι η θέση της παράταξής μας.

Ο κος Αγγλιάς αναρωτήθηκε μέχρι τότε τι θα πούνε οι δημοτικοί σύμβουλοι στους ανθρώπους που έχουν λαμβάνειν ποσά «περιμένετε παιδιά, αν εισπράξουμε θα πάρετε κι εσείς».

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι ο κος δήμαρχος προτείνει τη μοναδική λύση να εισπραχθούν τα ποσά απ’τον κόσμο. Η παράταξή του δε συμφωνεί με αυτή τη λύση. Συμφωνεί με τον κύριος Κογιομτζή ότι με βάση το νέο νόμο μπορεί να εισπράξει παραπάνω απ’το 40% των χρεών στο δήμο και δε θα γίνει υπουργός οικονομικών ο κος Ξανθόπουλος. Δυστυχώς όμως δεν έχει να πληρώσει ο λαός γιατί οι τσέπες αδειάσανε. Η πρόταση των 8 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις που άφησε η προηγούμενη δημοτικής αρχής και η κεντρικής πολιτικής σκηνής θα φορτώσει νέα βάρη στους δημότες και κυρίως τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους άνεργους που αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς. Το δίλημμα που θέτετε «ή παίρνουμε δάνειο ή θα αυξήσουμε τα ανταποδοτικά ή σταματά η λειτουργία του δήμου» είναι ένα δίλημμα στο οποίο εμείς δεν μπαίνουμε. Πρώτον γιατί δε συμφωνούμε με τους μονόδρομους, δεύτερον γιατί μας θυμίζει λογική Καστελλόριζου με τον κύριο Παπανδρέου (ή σας τα παίρνουμε ή αλλιώς πάμε σε δανεισμό). Τα χρέη που είπατε σήμερα (ομολογώ ότι έχω μπερδευτεί αν είναι 23,5 εκατ. ευρώ, 8 ή 15,5) έχουν δημιουργηθεί εδώ και χρόνια από συγκεκριμένη πολιτική. Μειώθηκαν οι πόροι προς τους δήμους, δεν κατέβαλλε αυτά που έπρεπε προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχει ευθύνες και η ΚΕΔΚΕ που συναποφάσιζε να μειωθούν οι πόροι για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το συνολικό ποσό της παρακράτησης έχει φτάσει στα 12 δις ευρώ που είναι χρήματα δικά μας. Τα 2 δις ευρώ προέρχονται από την αφαίμαξη με τον τρόπο της μεταφοράς κεντρικών δράσεων στο δήμο χωρίς αντίστοιχη χρηματοδότηση. Η ΚΕΔΚΕ συμφωνεί να πάρει 1,7 εκατ. ευρώ, από τα 12 δις που της οφείλονται, και σε 8 άτοκες ετήσιες δόσεις (ενώ ο δήμος μας θα πληρώσει τόκο για το δάνειο που θα πάρει). Αυτά είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που ακολουθείται. Προσέξτε σε τι φαύλο κύκλο μπαίνουμε: πήραμε δάνειο για να κάνουμε έργα, παίρνουμε δάνειο για να αποπληρώσουμε τα χρέη που προέκυψαν απ’τα χρέη για να κάνουμε και έργα, θα πάρουμε πάλι άλλο δάνειο για να αποπληρώσουμε τα χρέη. Σε λίγο δε θα μπορούμε να πάρουμε άλλα δάνεια. Τότε τι θα κάνουμε; Θα πάμε σε αύξηση δημοτικών φόρων και τελών.

Ο κος Αγγλιάς ρώτησε αν έχει ο κος Δευτεραίος καμία πρόταση, γιατί αυτά είναι διαπιστώσεις.

Ο κος Δευτεραίος ζήτησε ο δήμος να ζητήσει τα παρακρατηθέντα από το 1990. Απορρίπτει κάθε αρμοδιότητα του δήμου σε ότι αφορά την παιδεία, την υγεία (σε λίγο θα έχουμε κι άλλα έξοδα όπως εμβολιασμούς σε σχολεία), απορρίπτουνε την εφαρμογή των ΣΔΙΤ, στηρίζουμε δωρεάν παροχές σε αθλητισμό, πολιτισμό και σε ανάπτυξη έργων υποδομής που θα πρέπει να γίνονται από την κεντρική διοίκηση (που τα έχει παρακρατήσει ήδη), απορρίπτουμε την επιβολή φόρων απ’την τοπική αυτοδιοίκηση, ένας έμμεσος φόρος είναι η λήψη δανείου που θα κληθούν να αποπληρώσουν οι δημότες σε βάθος χρόνου 20ετίας. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι απέναντι σε αυτή την πολιτική και δεν ψηφίζουν το δάνειο.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τα τοπικά θέματα από αυτά της κεντρικής διοίκησης.

Ο κύριος Δευτεραίος απάντησε ότι αυτό δε γίνεται.

Ο κος Λαμπάκης συνέχισε λέγοντας ότι είναι έτοιμος να κατέβει με το κόμμα του κου Δευτεραίου για να πετάει αβγά, είναι έτοιμος για πολλές μορφές αγώνα προκειμένου να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα των δημοτών, αλλά ταυτόχρονα από τη θέση που είναι πρέπει να υπερασπίσει τα συμφέροντα του τοπικού λαού. Ρωτά αν διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημότη μόνο με τη διαφορά του επιτοκίου υπερημερίας (9,7%) από αυτό του δανείου (5%). Αν έρθουν τα 3 εκατ. ευρώ που περιμένουμε θα τα δώσει κατευθείαν προκειμένου να μειώσει κατευθείαν το χρέος προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Οι δημότες πρέπει να πάρουν τα λεφτά τους που εδόθησαν προς το δήμο είτε ως προϊόν είτε ως εργασία. Σήμερα πρέπει να δοθεί απάντηση σε αυτό το θέμα. Είπε ότι ο κος Δευτεραίος πρέπει κάποια στιγμή να κάνει επιλογές από τη θέση που είναι. Παρακάλεσε να υπερψηφιστεί η πρόταση για το καλό των δημοτών.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε δε φοβάται να βάλει τα στήθια του μπροστά ούτε για τοπικά ούτε για γενικότερα προβλήματα. Ακόμα, δε φταίει που δεν είναι στη διοίκηση του δήμου. Αν τον ψήφιζε ο λαός θα ήταν δήμαρχος.

Ο κος Αγγλιάς ρώτησε αν τον έβγαζε ο λαός ως δήμαρχο θα το έπαιρνε το δάνειο ή όχι;

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να γίνει μία διευκρίνιση, να διατυπωθεί σωστά η πρόταση. Πρότεινε τη διατύπωση ότι εάν έρθουν τα 3 εκατ. ευρώ από Θησέα, ΟΣΚ, περσινή ΣΑΤΑ τότε να αποπληρωθεί άμεσα το δάνειο.

Ο κος Ξανθόπουλος είπε ότι αν έρθει η περσινή δόση της ΣΑΤΑ θα αποπληρωθεί το δάνειο.

Ο κος Λαμπάκης ζήτησε το θέμα των μέχρι 3 εκατ ευρώ να μπει σε ξεχωριστή απόφαση για να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση του δανείου.

Το θέμα ετέθη σε ψηφοφορία.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 8 ψήφους κατά (από τις παρατάξεις Κογιομτζή και Δευτεραίου, και τον πρόεδρο Καβησού), λευκό κανένα

Ο κος Αγγλιάς είπε ότι θα διατυπωθεί όπως πρέπει να διατυπωθεί, σε δύο προτάσεις. Τέσσερεις ώρες πάλευαν για αυτό το θέμα, ο ίδιος ήταν ενάντιος στο δάνειο αλλά ήταν μονόδρομος.

Ο κος Ραπτόπουλος διαμαρτυρήθηκε στον κο πρόεδρο γιατί μιλούν συνέχεια για μονόδρομους. Η διοίκηση ξεκινά με δάνειο και χρεώνονται όλοι οι κάτοικοι. Είπε ότι η παρούσα διοίκηση είναι συνεχιστές της προηγούμενης και συνεχίζει να χρεώνει το δήμο και τους δημότες.

Θέματα 3-4-5

3. Ανάκληση της αριθ. 91/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου «ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ  ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ & ΛΥΣΗ ΤΟΥΣ – ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ & ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΗ». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

4. Τροποποίηση της αριθ. 74/2011 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ Ν.Π.Δ.Δ..(εισηγ. κ. Δήμαρχος).

5. ΣΥΣΤΑΣΗ β΄ Ν.Π.Δ.Δ. με τομείς αρμοδιότητων «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» & μεταφορά προσωπικού Κοινωφελών Επιχειρήσεων στο άνω β΄ Ν.Π.Δ.Δ. (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

Ο  κύριος Λαμπάκης είπε ότι τους 3 μήνες αυτούς ασχολείται με τα συγκεκριμένα θέματα. Το πρόβλημα της ΚΕΠΑΔΑ που προϋπήρχε δεν έχει λυθεί ως σήμερα εδώ και ενάμιση χρόνο. Η κοινωφελής επιχείρηση που είναι ΝΠΔΔ, δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από το δήμο σε ποσοστό πάνω απ’το 50% περίπου του προϋπολογισμού της. Ο κος επίτροπος δέχεται ένα 40% από την επιχείρηση και ένα 60% από το δήμο. Με 72 καθηγητές δεν μπορεί να επιβιώσει και όδευε προς κλείσιμο. Τα έσοδα της ΚΕΠΑΔΑ δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ πολλά δίδακτρα δεν πληρώνονται στην παρούσα οικονομική κατάσταση. Δεν μπορούσαμε να λύσουμε αυτό το θέμα δημιουργώντας ένα ΝΠΔΔ βάζοντας μέσα δύο θεματολογίες, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Ήρθε νέα εγκύκλιος που μας δίνει τη δυνατότητα να τους διαχωρίσουμε κρατώντας  την κοινωφελή επιχείρηση και βάζοντας τη θεματολογία του Αθλητισμού στο άλλο ΝΠΔΔ.  Αν πηγαίναμε τη θεματολογία του Πολιτισμού να τη συγχωνεύσουμε σε αυτή του Αθλητισμού, θα είχαμε πρόβλημα με τους 72 εργαζόμενους που δε θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο ΝΠΔΔ. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα να λύσουμε τις παλιές επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε ένα δεύτερο ΝΠΔΔ  μεταφέροντας το προσωπικό των κοινωφελών επιχειρήσεων. Ανακαλούμε την προηγούμενη απόφαση για δημιουργία μίας συγχωνευμένης κοινωφελούς επιχείρησης, λύουμε αυτή την επιχείρηση και δημιουργούμε μία νέα με Αθλητικές και Πολιτιστικές αρμοδιότητες μεταφέροντας και το προσωπικό της ΚΕΠΑΔΑ. Έχουμε πλέον δύο ΝΠΔΔ, το ένα συμπεριλαμβάνει τα ΚΑΠΗ, ΚΕΠΑΚΥ και παιδικούς σταθμούς και άλλο τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, χωρίς καμία απόλυση.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε με πόσους νομικούς και πόσες φορές συνεδρίασε ο κύριος Λαμπάκης με τους συμβούλους του για να καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε ότι ο κος Μπίκος, ο κος Μπατζελίδης, ο κος Βασματζίδης, και ο ίδιος ο κος δήμαρχος, τέσσερεις νομικοί πάνω από 4 συνεδρίες με 3 ώρες τη φορά.

Ο κύριος Δευτεραίος ρώτησε αν είναι σίγουρο ότι δεν θα απολυθεί προσωπικό και έλαβε την απάντηση ότι δε θα απολυθεί κανείς. Ρώτησε ακόμα αν υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στο δήμο και να δημιουργηθούν διευθύνσεις.

Ο κος Λαμπάκης απάντησε ότι είναι πιθανόν να συμβεί και αυτό, κατά την άποψή του ίσως είναι και το καλύτερο, αλλά πάντως οι υπάλληλοι ορισμένου ή αορίστου χρόνου αν πήγαιναν εκεί πάλι σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση ιδιωτικού δικαίου θα πήγαιναν.

Ο κος Ραπτόπουλος ζήτησε τη διευκρίνιση αν η μουσική σχολή του δήμου Φερών συμπεριλαμβάνεται στο νέο ΝΠΔΔ, και έλαβε καταφατική απάντηση.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέματα 6-9

6.  Συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 103 Ν. 3852/2010). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

7. Συγχώνευση Σχολικών Επιτροπών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (άρθρο 103 Ν. 3852/2010). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

8. Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου νέου ΝΠΔΔ Σχολικής Επιτροπής (πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

9. Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου νέου ΝΠΔΔ Σχολικής Επιτροπής (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). (εισηγ. κ. Παπατζελίδης Δημοσθένης).

Ο κος Λαμπάκης ζήτησε ένα όνομα από κάθε παράταξη για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ψηφίζονται ομόφωνα.

Θέμα 10

10. Ανανέωση Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης του πρώην Σχολικού Κτηρίου Αρδανίου στις Φέρες στο Κ.Ε.Κ. ΕΒΡΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ. (εισηγ. κ. Γκότσης Νικόλαος).

Μετά την εισήγηση του κυρίου Γκότση, το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα

Ορίστηκαν στην τριμελή επιτροπή οι κύριοι Γκότσης, Καρυπίδης και ένας υπάλληλος, ο κύριος Καναρίδης Ευάγγελος από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου Φερών.

Θέμα 11

11. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην Τοπική Οργανωτική Επιτροπή (Τ.Ο.Ε.) «Πόλις-Αμφιτρύων». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

Θα οριστεί ο εκπρόσωπος από την συμπολίτευση.

Θέμα 12

12. Ανανέωση Συνδρομών του Δήμου, σε εφημερίδες-περιοδικά & ηλεκτρονικών βάσεων ενημέρωσης. (εισηγ. κ. Ξανθόπουλος)

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι θα ανανεωθούν οι συνδρομές των εφημερίδων που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Τόνισε ότι το ετήσιο κόστος όλων των συνδρομών είναι γύρω στα 16.000 ευρώ.

Από την αντιπολίτευση τονίστηκε ότι 6-7 εφημερίδες δεν κυκλοφορούν.

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε να δοθεί η άδεια να αφαιρεθούν οι εφημερίδες που δεν υπάρχουν. Ζήτησε οι συνδρομές υπ’αριθμ. 12 και 13 να καταργηθούν.

Ο κος Δευτεραίος είπε ότι πρέπει να καταργηθεί και το 18 γιατί είναι δωρεάν.

Ο κύριος Γκότσης ζήτησε να καλυφθούν όλες οι δημοτικές ενότητες.

Ο κος Αγγλιάς απάντησε ότι από αυτά που θα υπάρχουν στο δήμο θα ενημερώνονται και οι δημοτικές ενότητες.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέμα 13

Έγκριση ή μη του αιτήματος της «ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», για χορήγηση άδειας ίδρυσης «ΥΠΕΡΑΓΟΡΑΣ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ» στην Αλεξανδρούπολη στη θέση «ΜΑΪΣΤΡΟΣ» στο ανατολικό τμήμα της εδαφικής περιφέρειας του Δήμου. (εισηγ. κ. Παπαδόπουλος Κων/νος).

Ο κύριος Αγγλιάς ρώτησε τον εισηγητή αν η χορήγηση άδειας ίδρυσης είναι υποχρεωτική από το νόμο. Ζήτησε να μην πλατειάζουν και να μην κάνουν θεωρίες οι σύμβουλοι, οι αντιρρήσεις να γίνονται, σημείωσε ότι και ο ίδιος είναι κατά, αλλά μας υποχρεώνει ο νόμος.

Ο κύριος Δευτεραίος ζήτησε να πάνε μία φορά ενάντια στο νόμο, δεν πειράζει, δημοτικό συμβούλιο είμαστε. Ας πούμε κατά να δούμε τι θα γίνει. Υπενθύμισε ότι η Κομοτηνή ψήφισε κατά σε αντίστοιχο αίτημα.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι έτσι θα γλιτώσουμε τρεις μήνες, θα πάρει την άδεια από κάτω και σε τρεις μήνες θα το στήσει. Αλλά θα χαθεί κάποιο δέλεαρ για το δήμο.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι από σύμφωνα με τον Καλλικράτη είναι αρμοδιότητα του δήμου να χορηγήσει τις άδειες ίδρυσης υπεραγορών λιανικού εμπορίου σύμφωνα με το νόμο 3852/2010, παλιά ήταν αρμοδιότητα της νομαρχίας. Η εταιρεία προσκόμισε τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Το κατάστημα είναι εμβαδού 4300 τμ. και βρίσκεται στην περιοχή Μαΐστρου.

Ο κύριος Λασκαράκης ρώτησε αν είναι συμβουλευτική η απόφαση, αφού το κατάστημα ήδη κτίζεται.

Ο κύριος Γρηγοριάδης θύμισε το ιστορικό της έκδοσης αδείας για λειτουργία εμπορικού κέντρου που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από το περασμένο δημοτικό συμβούλιο. Κατόπιν το θέμα παραπέμφθηκε στη νομαρχία για την επικύρωση της απόφασης. Η νομαρχία ήταν αρνητική όμως πέρασαν 45 μέρες χωρίς να κοινοποιήσει ότι η απόφαση ήταν αρνητική και έδωσε ο νόμος στην εταιρεία το δικαίωμα να πάει στην περιφέρεια. Πήρε την έγκριση από την περιφέρεια και έρχονται τώρα οι συμμετέχοντες στο εμπορικό κέντρο ο καθένας ξεχωριστά να πάρουν έκδοση αδείας υπεραγοράς. Τότε πολλοί από εμάς, παρά το ότι ο ρόλος του δήμου ήταν επικουρικός και όχι ουσιαστικός όπως της νομαρχίας, ψηφίσαμε αρνητικά. Τώρα είναι ουσιαστικός ο ρόλος μας. Θύμισε ότι και τότε ήταν αρνητικός, μαζί με τον κύριο Αγγλιά, τον κύριο Δούρο και τον κύριο Δευτεραίο, με τα τότε δεδομένα κάποιοι συνάδελφοι ψήφισαν ναι. Με τα σημερινά όμως δεδομένα, και μιλάει από εμπειρία μαζί με το σύμβουλο κύριο Κώστα Μαυρίδη, τα καταστήματα της πόλης έχουν ήδη μεγάλο μαρασμό ενώ με τη συγκεκριμένη αδειοδότηση θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, σε λίγες μέρες θα ανοίξει και άλλο κατάστημα που δραστηριοποιείται στα δομικά υλικά. Ο ίδιος είπε ότι είναι κατά της χορήγησης άδειας ίδρυσης.

Η κα Τρέλλη δήλωσε ότι είναι κατά και ζήτησε να δει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για να ανοίξει το κατάστημα.

Ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι προσπαθεί να ζητήσει πληροφορίες απ’το υπουργείο εδώ και εβδομάδες, αλλά με δυσκολία μπόρεσε να έρθει σε επαφή μαζί τους. Τελικά βρήκε άκρη και πήρε την απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι είναι αρμοδιότητα του ΔΣ να εγκρίνει ή μη την χορήγηση της άδειας ίδρυσης και μετά έπεται η άδεια λειτουργίας. Οι αποστάσεις ήταν παλιά 20 χλμ. μακριά απ’την πόλη.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι έτσι είναι και τώρα.

Ο κύριος Αδαμάκης είπε ότι το νομαρχιακό συμβούλιο δεν πήρε απόφαση και ανέβαλλε το ζήτημα. Εδώ πρέπει να παρθεί μία απόφαση.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι παρερχομένης απράκτου της προθεσμίας, θεωρείται σιωπηρή έγκριση.

Ο κύριος Ραπτόπουλος ανέφερε πως δημιουργείται μία εύλογη απορία στους συμβούλους πώς κτίζεται το κατάστημα χωρίς να έχει πάρει άδεια και έγκριση και πόσα χλμ. πρέπει να είναι απ’την πόλη.

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε ότι πέρασε η προθεσμία των 45 ημερών από το νομαρχιακό συμβούλιο και έχει δικαίωμα να βγάλει άδεια κατασκευής.

Ο κύριος Αγγλιάς ζήτησε να προχωρήσουν στις τοποθετήσεις.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι είναι ενάντιος (όπως και παλαιότερα). Η συγκεκριμένη επένδυση μπορούσε να σταματήσει τότε. Τώρα κινδυνεύουν με μηνύσεις αν δεν αιτιολογηθεί η άρνηση έγκρισης.

Ο κύριος Παπαδόπουλος συμπλήρωσε ότι το υπουργείο το Μάρτιο του 2011 κατάργησε την απαίτηση ύπαρξης οικονομοτεχνικής μελέτης και της μελέτης σκοπιμότητας απ’το οικείο επιμελητήριο.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι στο νομαρχιακό συμβούλιο τοποθετήθηκαν αρνητικά απλά η ημερομηνία που είχε έρθει είχε διαφύγει από τη γραμματέα και έγινε ΕΔΕ. Υπογράμμισε  ότι θα είναι πλήγμα για την αγορά να γίνει ένα τέτοιο μεγάλο κατάστημα. Ο ίδιος είχε προτείνει τότε να γίνει στο ύψος της Τραϊανούπολης, στα 16 χλμ. απόσταση απ’την πόλη. Η παράταξη θα είναι κατά γιατί θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις, υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός, έχουν έρθει όλες οι μεγάλες αλυσίδες. Θα δημιουργηθούν ορισμένες νέες θέσεις εργασίας αλλά θα κλείσουν και κάποια μαγαζιά.

Ο κύριος Αγγλιάς απάντησε ότι όλοι ενστερνίζονται τα λεγόμενα του κυρίου Κογιομτζή αλλά αναρωτήθηκε αν είναι αυτός λόγος για να μπει στην απόφαση εάν αυτή είναι αρνητική.

Η κα Τρέλλη είπε ότι το εμπόριο συγκεντρώνεται σε μία χούφτα εταιρειών. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επαγγελματίες πλήττονται καίρια. Η παράταξή της είναι κατά της προτάσεως επειδή σε αυτά τα καταστήματα υπάρχουν ελαστικές εργασιακές σχέσεις (τετράωρα, εξάωρα). Θα πρέπει να λέμε επιτέλους και κάποια όχι στους νόμους που υπάρχουν για να εξυπηρετούν κάποια συμφέροντα.

Ο κύριος Κατσαντούρας είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είχε έρθει στην οικονομική και κοινωνική επιτροπή της νομαρχίας περίπου ένα χρόνο πριν, στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς του νομού. Όλοι ήταν εκτός από τους επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης και της Ορεστιάδας όλοι οι άλλοι ήταν υπέρ, οι ιατρικός, φαρμακευτικός και δικηγορικός  σύλλογος, το οικονομικό και το εμπορικό επιμελητήριο. Ακόμα και ο εκπρόσωπος των μικροεπαγγελματιών, κύριος Μαλτσάκης, που υποτίθεται ήταν κατά της απόφασης αυτής, δεν ήρθε καν να ψηφίσει. Επειδή είχε έρθει με καθυστέρηση το χαρτί στη νομαρχιακή, ο ίδιος με επιστολή και φαξ είχε προειδοποιήσει για την προθεσμία των 45 ημερών που θα εξέπνεε αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτε, πέρασε άπρακτη η προθεσμία και τελικά εδόθη η άδεια. Είπε ότι το υπερψηφίζει γιατί θέλει να εξελίσσεται η οικονομία και ο κόσμος. Θύμισε ότι στον αρχικό φάκελο της επένδυσης προβλεπόταν και 80 καταστήματα για επιχειρηματίες της Αλεξανδρούπολης.

Ο κύριος Αδαμάκης είπε ότι είναι υπέρ της επένδυσης γιατί πρέπει να πάμε μπροστά, είναι εκτός του ιστού της πόλης.

Ο κύριος Δημητριάδης Γιάννης είπε ότι τέτοιες πολυεθνικές χρησιμοποιούν πάντα τον αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι αδίστακτες στον οποιοδήποτε. Ζήτησε να γίνει, όπως ορίζουν οι αποφάσεις, μετά τα 20 χλμ. και όχι στην περιοχή της Τραϊανούπολης.

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι λέει ναι στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν και στην επένδυση κάποιων εκατομυρίων ευρώ που γίνεται στην περιοχή μας. Λόγω και της ιδεολογίας στην οποία ανήκει στηρίζει την έγκριση του αιτήματος.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι η επανάσταση είναι καλή αλλά όταν δεν εδράζεται πάνω στην ουτοπία. Η αλήθεια εν προκειμένω είναι ότι πρόκειται στην ουσία περί επικαιροποιήσεως. Έχουν πάρει ήδη την άδεια, έχουν προχωρήσει σε μεγάλες δαπάνες και κτίζουν, δεν μπορούμε να τους πούμε ότι δεν δικαιούνται την άδεια ίδρυσης. Αν αρνηθούμε θα πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε 2-3 μήνες θα πάρουν την απόφαση. Αν όχι τόσο σύντομα, θα την πάρουν λίγο αργότερα και θα ασκήσουν αγωγές αποζημίωσης έναντι του δήμου Αλεξανδρούπολης. Θύμισε ότι και ο ίδιος προέρχεται από οικογένεια μαγαζάτορα αλλά δεν είναι δυνατόν να έρθει κόντρα στους καιρούς και στην πραγματικότητα και να χαϊδεύει τα αυτιά των καταστηματαρχών της πόλης. Ζήτησε από τους συμβούλους να υπερψηφιστεί.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, αρνητικές ψήφοι από όλη την αντιπολίτευση και τον κύριο Μαυρίδης από την συμπολίτευση.

Θέμα 14

Συγκρότηση Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (άρθρο 78 παρ. 1 Ν. 3852/2010). (εισηγ. κ. Δήμαρχος)

 

Θα δώσουν όλες οι παρατάξεις από έναν αντιπρόσωπο για την επιτροπή. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική.

Θέμα 15

Συμμετοχή Δήμου Αλεξανδρούπολης στην 20η πανελλήνια εμπορική έκθεση «ΘΡΑΚΗ Thrace 2011». (εισηγ. κ. Τερζής Επαμεινώνδας)

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι η έκθεση είναι για το τέλος Μαΐου και είναι καλό να συμμετέχει ο δήμος.

Ο κύριος Τερζής ανέφερε ότι η έκθεση γίνεται στην Κομοτηνή. Θα συμμετέχουν όλοι οι νομοί της περιφέρειας. Η περσινή επισκεψιμότητα ήταν γύρω στους 9.000 επισκέπτες. Το κόστος είναι πολύ μικρό, μόνο 2.000 ευρώ. Ο δήμος μας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμμετάσχουμε σε αυτή την έκθεση.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Θέμα 16-17

16.  Υποβολή προτάσεων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα: «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013»:  ΑΞΟΝΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 9: «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα  Ζωής στην Ανατολική Μακεδονία –  Θράκη»   –  ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΡΑΙΟΤΗΤΑ 77: «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ     ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ». (εισηγ. κ. Βαμβακερός Αντώνιος).

17.  Υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑ. (εισηγ. κ. Βαμβακερός Αντώνιος).

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι έχει ανοίξει το μέτρο του ΕΣΠΑ για τους σταθμούς των νηπίων. Από πλευράς ωριμότητας υπήρχε μία μελέτη για τον πρώτο παιδικό σταθμό, δίπλα στην Ακαδημία. Έγινε μία καταγραφή από όλους τους παιδικούς σταθμούς για την προμήθεια υλικών, σε αυτό βοήθησαν οι κύριοι Κατσαντούρας και Κοζάρης. Το μέτρο έχει περίπου 20 εκατ. ευρώ για όλη την περιφέρεια. Ευελπιστούμε να πάρουμε 1,150 εκατ. ευρώ από αυτή τη δράση.

Ο κύριος Ραπτόπουλος έθεσε δύο ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν απ’τον κύριο Βαμβακερό. Αν χρειάζεται προϋπολογισμό η ένταξη ενός έργου και αν ποσά από αυτά τα κονδύλια διεκδικούν μόνο οι δήμοι ή αν μπορεί να διεκδικήσει και η περιφέρεια.

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι χρειάζεται να έχει το έργο πλήρη ωριμότητα (κυριότητα ακινήτου, μελέτη κοστολογημένη, περιβαλλοντική μελέτη, πυρασφάλεια και ότι χρειάζεται). Το ποσό θα είναι περίπου συνολικά 1,100 εκατ. ευρώ, 600.000 για την επισκευή του Α’ παιδικού σταθμού και 500.000 για την προμήθεια υλικών για τους παιδικούς σταθμούς. Δικαιούχοι είναι όλοι οι δήμοι. Εκτός από τη στημένη πρόταση που πρέπει να έχουμε, πρέπει να πιέζουμε και την περιφέρεια να ανοίξει τα μέτρα για τα οποία έχουμε έτοιμες μελέτες.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι δε συμφωνεί με την ωριμότητα και την πίεση προς την περιφέρεια. Το μέτρο αυτό μιλάει για παιδιά με αναπηρία και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί και η κατασκευή παιδικού σταθμού στην πόλη, την έχουμε ανάγκη. Το ερώτημα είναι αν αυτό σχεδιάστηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή ή αν το έκανε η νέα, γιατί μείναμε στο ποσό του 1,1 εκατ. ευρώ και δεν πάμε στα 112 εκατ. ευρώ που χρειαζόμαστε.

Ο κύριος Βαμβακερός απάντησε ότι δεν ήταν δυνατόν να ενταχθεί η επισκευή του ειδικού σχολείου αφού δεν υπάρχει η ιδιοκτησία του ακινήτου. Δεν υπήρχε σε ωριμότητα για κατασκευή κάποιου παιδικού σταθμού (έτοιμο οικόπεδο με μελέτη). Η μελέτη του Α’ Παιδικού Σταθμού ήταν έτοιμη από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ψηφίστηκε από αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό το έργο το βρήκαμε έτοιμο.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε ποια ημερομηνία άνοιξε το έργο και πότε κλείνει.

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι έχει ανοίξει εδώ και 10 μέρες.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε ότι μέσα σε 25 μέρες ζητάνε να κατατεθούνε μελέτες και η προεργασία από τις Τεχνικές Υπηρεσίες των δήμων οι οποίες δεν προλαβαίνουν ακόμα και αν δουλεύουν επί 24ώρου βάσεως.

Ο κύριος Δημητριάδης μίλησε για την κακή κατάσταση των παιδικών σταθμών, στην Τραϊανούπολη ο βρεφονηπιακός σταθμός λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο ακίνητο με άκρως απαράδεκτες εγκαταστάσεις (με σόμπες πετρελαίου χωρίς εξαερισμό).

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 18

18. Συνδιοργάνωση του 2ου Χρηματοοικονομικού Συνεδρίου Θράκης, σε συνεργασία με την εταιρία «ECONOMIC FORUM OF THRACE». (εισηγ. κ. Βαμβακερός Αντώνιος).

Ο κύριος Βαμβακερός ανέφερε ότι ζητείται η στήριξη και η συνδιοργάνωση του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Θράκης από το δήμο. Θυμίζω ότι πέρσι παρέστη ο πρόεδρος της Deutsche Bank και φέτος θα κληθούν πολύ μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες. Ο κύριος δήμαρχος θα παρουσιάσει το διαμετακομιστικό κέντρο που θέλει να δημιουργηθεί όπως και η πρόταση εκμίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου για την ανάπτυξη του γεωθερμικού πεδίου της Τραϊανούπολης στο επίπεδο της καλλιέργειας με τη μέθοδο του θερμοκηπίου. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από τοπικούς επενδυτές. Ακόμα πρέπει να επικαιροποιηθεί η μελέτη του 1983 κάνοντας ελκυστική την πρόταση για ένα πράσινο ξενοδοχείο που θα δημιουργεί εναλλακτικό τουρισμό και νέες δομές εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης του spa. Για τη συνδιοργάνωση δε ζητούν χρήματα, μόνο μία αίθουσα.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι το οικονομικό φόρουμ θα συνδιοργανώνεται κάθε χρόνο στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο κύριος Θεοδώρου είπε ότι το πρώτο Φόρουμ ήταν κάτι πολύ σημαντικό, το στήριξε η νομαρχία. Παρευρέθησαν πολλά και σημαντικά πρόσωπα, θα πρέπει ο δήμος να μπει μπροστά στη συνδιοργάνωση.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι καταψηφίζει. Διάβασε μάλιστα τον τίτλο του συνεδρίου που είναι «Η Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς το ευρώ. Οι προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης.» Για την παράταξή του, η Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς τους λαούς της Ευρώπης και οι προοπτικές ανάπτυξης της Θράκης προς όφελος του λαού.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι ο λαός στην παράταξη του κυρίου Δευτεραίου έρχεται μόνο κατά 4%, ενώ ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι προασπίζει τα συμφέροντα του 55,5%.

Ο κύριος Δευτεραίος θύμισε ότι στις δημοτικές εκλογές η παράταξή του είχε 13%.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 λευκά από τον κύριο  Δευτεραίο και την παράταξή του τη  Λαϊκή Συσπείρωση.

Θέματα 19-29

19.  Ανάκληση της διακήρυξης του διαγωνισμού του έργου: «Κατασκευή υπαίθριου χώρου στάθμευσης στο γήπεδο Φώτης Κοσμάς». (Εισηγ. Γερακόπουλος Χρ.)

20.  Έγκριση παράτασης του έργου: «Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Απαλού». (εισηγ. κ. Παπαντωνίου Ι. ).

21.  Ένταξη έργου: «Κατασκευή νηπιαγωγείου Παλαγίας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι. )

22.  Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου: «Αναβάθμιση και Επέκταση του Δημοτικού Ωδείου». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

23.  Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης του έργου: «Αποκατάσταση Διατηρητέου Κτιρίου Καπνομάγαζου». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

24.  Έγκριση 1ου ΑΠΕ του έργου: «Διαμόρφωση πλατείας εργατικών Παλαγίας». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

25.  Έγκριση μερικής διόρθωσης της 99/2011 ΑΔΣ για το έργο: «Διαμόρφωση πλατείας εργατικών Παλαγίας». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

26.  Έγκριση παράτασης του έργου: «Ανέγερση Β΄ ΚΑΠΗ». (Εισηγ. Παπαντωνίου Ι.)

27.  Επικαιροποίηση της υπ’ αριθμ. 171/2007 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου «Τροποποίηση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου Οικισμού Παλιννοστούντων Ομογενών Παλαγίας Ν. Έβρου». (Εισηγ. Μαστορόπουλος Δ.)

28.  Πολεοδομική μελέτη τμήματος στρατοπέδου «ΠΑΤΣΟΥΚΑ». (Εισηγ. Μαστορόπουλος Δ.)

29.  Έγκριση οριστικής παραλαβής του έργου: «Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Περιοχής Αγ. Νικολάου Φερών». (Εισηγ. Καναρίδης Ευάγγ.)

Ο κύριος Μαστορόπουλος ανέφερε ότι το θέμα 28 αποσύρεται για να περάσει πρώτα απ’την επιτροπή ποιότητας ζωής. Ήρθε για ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.

Ο κύριος Κογιομτζής έδωσε και πάλι συγχαρητήρια στον κύριο Μαστορόπουλο για τις εισηγήσεις του με αφορμή αυτήν του θέματος 27.

Ο κύριος Μαστορόπουλος ανέφερε εν συντομία το ιστορικό του θέματος 27 (τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου οικισμού παλιννοστούντων ομογενών Παλαγίας Ν. Έβρου).

Ο κύριος Μαστορόπουλος ευχαρίστησε τον κύριο δήμαρχο για τους συνεργάτες (τεχνικούς συμβούλους του) που έδωσε στην πολεοδομική υπηρεσία (Εξακουστός Κωνσταντίνος, Μαργαρίτης Καραβασίλης και Λαζογιάννης Κυριάκος). Υπάρχουν γύρω στις 2.700 αιτήσεις προστίμων που πρέπει να βγουν μέχρι τις 28 Απρίλη.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι η επιλογή αυτών των ατόμων έγινε με κριτήριο τη νεότητα και την όρεξη για δουλειά, οι οποίοι δεν πληρώνονται ακόμα. Στους τρεις μήνες αυτούς έχουν πάει τουλάχιστον σε πέντε διαφορετικές διευθύνσεις και έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε κενά όπου δεν πήγαιναν υπάλληλοι του δήμου είτε γιατί δεν μπορούσαν είτε γιατί δεν ήθελαν να πάνε.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε από πότε ξεκίνησαν οι πιο πάνω και με τι σχέσεις εργασίας. Ρώτησε αν ο κύριος Εξακουστός είναι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

Ο κύριος Λαμπάκης το επιβεβαίωσε και είπε πως έχει δίπλα του και τον ανιψιό του κυρίου Κογιομτζή και την ανιψιά του κυρίου Ιωσηφίδη.

Εγκρίνονται όλα ομόφωνα.

Διάλλειμα 5 λεπτά

20:55 Αρχίζει η συνεδρίαση

Θέμα: Η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κύριος Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στη χειρόγραφη εισήγησή του. Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την οικονομική επιτροπή. Τα έσοδα προσπάθησε να τα προσδιορίσει στην πραγματική τους βάση  και τα έξοδα στις πραγματικές δαπάνες. Έγινε αποκατάσταση για την παράλειψη του ποσού της ΣΑΤΑ που δικαιούταν η Τραϊανούπολη ύψους 93.000 ευρώ για έργα, 3000 ευρώ για βιβλία.

Στις Φέρες έγιναν κι εκεί κάποιες αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο κύριος Ξανθόπουλος.

21:02

Ο κύριος Γρηγοριάδης ανέφερε τη σελίδα 49 του προϋπολογισμού του οικοπάρκου Αλτιναλμάζη, 1 εκατ. ευρώ συνεχιζόμενο έργο ΕΤΕΡΠΣ. Θύμισε ότι ο κύριος Γρηγοριάδης ανέφερε ότι επέμενε πως υπάρχει χρηματοδότηση για το πάρκο Αλτιναλμάζη από το ΕΤΕΡΠΣ ενώ ο κύριος δήμαρχος επέμενε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι το έργο αυτό θα γίνει γιατί δεν υπάρχει η κυριότητα στο δήμο. Το ΕΤΕΡΠΣ έχει καταργηθεί και δημιουργήθηκε το Πράσινο Ταμείο, αλλά παραδέχθηκε ότι υπήρχε χρηματοδότηση απ’το ΕΤΕΡΠΣ.

Ο κύριος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στη σελίδα 12, στα πρόστιμα, και ρώτησε αν τα ποσά αυτά προσδοκόνται να εισπραχθούν. Πέρσι βεβαιώθηκαν 450 χιλ. ευρώ πρόστιμα από αστυνομία και 45 χιλ ευρώ από τη δημοτική αστυνομία.

Ο κύριος Ξανθόπουλος διευκρίνισε ότι βεβαιωμένα στην εφορία είναι 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι δε θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Ο κύριος Κογιομτζής ανέφερε ότι από την οικονομική επιτροπή πέρασε άλλος προϋπολογισμός και στον καινούριο έχουν γίνει μειώσεις σε περίπου 110 κωδικούς. Τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε περάσει εκ νέου απ’την οικονομική επιτροπή πριν έρθει στο ΔΣ. Ο κύριος Κογιομτζής ρώτησε για διάφορους κωδικούς στους οποίους εγκρίθηκαν άλλα ποσά στην οικονομική επιτροπή και στον προϋπολογισμό που έρχεται στο ΔΣ είναι άλλα τα ποσά και ζήτησε διευκρινήσεις. Η παράταξη δε θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό γιατί η εκτέλεσή του στηρίζεται στο δάνειο των 8 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Δευτεραίος ρώτησε τι ποσοστό των εσόδων προέρχεται απ’τον κόσμο.

Ο κύριος Ξανθόπουλος απάντησε ότι αν αφαιρεθούν ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, προνοιακά επιδόματα και ότι έρχεται απ’την κεντρική εξουσία  μπορείτε να δείτε τι ποσά προέρχονται απ’τους δημότες.

Η κα Τρέλλη είπε ότι το σημαντικό θέμα είναι από που έρχονται οι πόροι και ποιούς εξυπηρετούν αυτοί. Είναι η μοναδική παράταξη που ήταν κατά του Καλλικράτη. Η εισήγηση της κυρίας Τρέλλη θα προστεθεί το συντομότερο δυνατόν από την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών. Η παράταξη καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

21:31

Ο κύριος Δημητριάδης ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα στην Άνθεια με την περίφραξη του κοιμητηρίου.

Ο κύριος Ραπτόπουλος ρώτησε αν ο προϋπολογισμός είναι πραγματοποιήσιμος. Ρώτησε αν δεν έρθουν οι έκτακτοι πόροι που περιμένει ο δήμος, τι θα γίνει με την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι πάντα δύσκολη. Πρέπει να υλοποιηθούν οι προβλέψεις των εσόδων. Στη σελίδα 54 του προϋπολογισμού είναι ο πίνακας οφειλών του δήμου, ο οποίος ψηφίζεται με ειδική μνεία. Πηγές χρηματοδότησης είναι ΣΑΤΑ και ίδιοι πόροι.

Ο κύριος Καρυπίδης ρωτά αν οι πιστώσεις που δίνονται στις δημοτικές ενότητες θα είναι μόνο 80%, Ο πρώην δήμος Φερών δεν απεμπολεί το υπόλοιπο 20%. Προτείνει να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τις ανασκαφές στον Αρχαίο Δορίσκο. Ακόμα, ρωτά αν συνεργάστηκε με τις Τεχν. Υπηρεσίες του δήμου Φερών και μίλησε για συγκεκριμένο έργο αντιπυρικών ζωνών. Ακόμα, ρώτησε για τις κοινότητες ενότητας Φερών που δεν είναι γραμμένα έργα. Από το 1986 και μετά ο δήμος Φερών παίρνει διπλάσια ΣΑΤΑ λόγω της εθελούσιας ένωσης. Δεν αρκείται στα κοινά έργα αγροτικής οδοποιίας που αναφέρει ο κύριος δήμαρχος.

Ο κύριος Λασκαράκης απάντησε στην κα Τρέλλη ότι είναι τοπική αυτοδιοίκηση και όχι τοπική διοίκηση. Σχετικά με τον προϋπολογισμό είπε ότι είναι λάθος η δομή του. Δε μας δίνει εικόνα ούτε η εισηγητική έκθεση του. Τι κάνουμε για τον κοινωνικό τομέα, το περιβάλλον, τη χωροταξία, τη δημόσια ανάπτυξη, το περιβάλλον, την ενέργεια. Δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό έστω ποσό για πιλοτικά προγράμματα. Πιστεύει ότι ο δήμος μπορεί να αναπτύξει δράσεις χωρίς πολλά χρήματα. Να γίνει μία μελέτη πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος στον πολίτη. 35 εκατ. ευρώ λειτουργικές δαπάνες και 19 εκατ. ευρώ μισθοδοσία  σύνολο 54 εκατ. ευρώ για να λειτουργήσει ο δήμος. Να γίνει ένας μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων.  Δεν υπάρχει σχέδιο για τη χωροταξία, δεν υπάρχει ποσό για τη μελέτη του ΓΠΣ στον προϋπολογισμό, μπορεί από παράλειψη. Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου όχι από εκποίηση. Να αλλάξει το κλίμα στην αγορά, με μουσική , με συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο. Η Κίρκη μένει στο έλεος του θεού. Οι δαπάνες των μελετών είναι πολλές καθώς και των αιρετών και συμβούλων είναι γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε ότι οι αντιδήμαρχοι παίρνουν 1.600 ευρώ και ο δήμαρχος 2.600 ευρώ.

Ο κύριος Λασκαράκης συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα είναι το συμφέρον του δημότη. Τα μαγαζιά έχουν πολλές παρανομίες. Ρώτησε αν εισπράττονται πρόστιμα.

21:47

Ο κύριος Τερζής είπε ότι είναι λυπηρό να καταγγέλλει ο κύριος Λασκαράκης για πράγματα που δεν έγιναν 200 χρόνια τη νέα δημοτική αρχή. Είπε ότι η αντιπολίτευση θα έπρεπε να στηρίξει το ξεκίνημα της δημοτικής αρχής και αν μετά αποτύχει να την κατακρίνει. Έπλεξε το εγκώμιο του κου Ξανθόπουλου ο οποίος συνέταξε έναν υλοποιήσιμο προϋπολογισμό.

Ο κύριος Μαυρίδης είπε ότι εντυπωσιάζεται ότι ψηφίζεται το τεχνικό πρόγραμμα και δεν ψηφίζεται ο προϋπολογισμός. Ακόμα είπε ότι δε συμφωνεί με τον κύριο Λασκαράκη ότι δεν πρέπει να δίνεται ένα ευρώ χωρίς ανταποδοτικότητα. Ο δήμος πρέπει να κάνει και κοινωνικό έργο.

Ο κύριος Αγγλιάς είπε ότι η αντιπολίτευση και ο καθένας είναι ελεύθερος να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Ο κύριος Γρηγοριάδης είπε ότι δεν υπάρχει σχέση του Τεχνικού Προγράμματος με τον προϋπολογισμό. Ο λαός επέλεξε εσάς να διοικήσετε το δήμο, διαφωνούμε με την εκτέλεση των έργων που επιλέγετε.

21:53

Ο κύριος Κατσαντούρας είπε ότι η κατάρτιση και η ψήφιση του προϋπολογισμού δεν είναι τυπική διαδικασία αλλά πολιτική. Υπάρχει οξύ πρόβλημα και θα το δούμε τις επόμενες χρονιές. Ο δήμος έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 10 εκατ. ευρώ που δεν καλύπτονται ούτε από το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ. Πρέπει να δούμε τα θέματα των εσόδων και εξόδων απ’την αρχή στο δήμο. Να γίνει μία μελέτη για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Στον προϋπολογισμό βλέπουμε ότι έχουμε μόνο 640 χιλ ευρώ από τη δημοτική περιουσία. Να βρούμε νέες πηγές εσόδων. 22 εκατ. ευρώ έχει έσοδα ο δήμος. Στα έξοδα, πρέπει να δούμε όλες τις δαπάνες από μηδενική βάση, γιατί μετά το δάνειο υπάρχει και η συνέχεια.

21:56

Ο κύριος Βαμβακερός είπε ότι παρά τα ισχνά οικονομικά και το μεγάλο κόστος της μισθοδοσίας στο δήμο είπε ότι υπάρχουν και οι αναπτυξιακές πινελιές (αξιοποίηση Τραϊανούπολης, αξιοποίηση του μεταλλείου της Κίρκης, δημιουργία της ομάδας που θα βρει πόρους από άλλα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά προγράμματα). Εταιρεία που ζήτησε 60.000 ευρώ για να κάνει τη μελέτη εκμίσθωσης του γεωθερμικού πεδίου, βρήκαμε οικονομικότερη λύση.

Ο κύριος Κολχούρης είπε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό γιατί δεν προβλέφθηκε να έχουν δικούς τους προϋπολογισμούς οι ενότητες Φερών και Πέπλου.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι δεν μπορούσε να βάλει.

22:01

Ο κύριος Ραπτόπουλος ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει πίεση χρόνου αλλά να υπάρχει ένα ΔΣ μόνο για τον προϋπολογισμό. Συμφωνεί με τον κύριο Κατσαντούρα για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων. Υπάρχουν συνολικά έσοδα 85 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό αλλά κάποια θεωρεί ότι είναι υπερεκτιμημένα, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Στα έκτακτα έσοδα εκτός των 4 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ, όλα τα άλλα είναι αμφισβητούμενα, Ανέφερε διάφορα ποσά που θα μπορούσαν να είναι μικρότερα. Η μείωση επιχορηγήσεων σε συλλόγους τον βρίσκει σύμφωνο με τον κύριο Ξανθόπουλο και θα ήθελε να γίνει προσπάθεια να μειωθούν και άλλο. Το δάνειο, πιστεύει, δε βρίσκει σύμφωνους τους δημότες. Δεν μπορεί η παράταξη να στηρίξει ένα προϋπολογισμό που στηρίζεται σε δάνεια, είναι συνεχιστές του έργου της προηγούμενης παράταξης.

Ο κύριος Χατζηαθανασίου, πρόεδρος της Μάκρης ρώτησε πως θα λειτουργήσουν οι τοπικές κοινότητες.

Ο κύριος Γαλάνης πρότεινε όσοι δημοτικοί σύμβουλοι θέλουν να δωρίσουν τις αμοιβές τους ώστε να γίνει ένα έργο στην πόλη.

Ο κύριος Γερακόπουλος απάντησε στον κύριο Καρυπίδη για τα έργα που προγραμματίστηκαν στις κοινότητες.

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι τα έσοδα τα προϋπολόγισε με 20% επί των διεκδικούμενων οπότε κρίνει ρεαλιστικό τον στόχο.

22:08

Ο κύριος Καρυπίδης είπε ότι ρώτησε για προϋπολογισμό αλλά πήρε απάντηση για το τεχνικό πρόγραμμα.

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε στον κύριο Λασκαράκη λέγοντας ότι υπάρχουν όλα μέσα στον προϋπολογισμό αλλά ο ίδιος δεν τα βλέπει μυωπικά. Αντιπολιτευτική τακτική για την αντιπολίτευση δεν πρέπει να γίνεται. Στην κα Τρέλλη είπε ότι έχουμε τοπική αυτοδιοίκηση και λειτουργούμε ανεξάρτητα για τον τόπο μας. Ρώτησε την παράταξη Δευτεραίου αν θα μπορούν να αντικρύσουν την αγορά αν δεν έχει ο δήμος τα χρήματα να πληρώσει τα χρέη του στους δημότες.

22:15

Ο κύριος Ραπτόπουλος ρώτησε γιατί δεν προσκομίστηκαν τα στοιχεία που οφείλει ο δήμος τα ποσά και ακόμα δεν έχουν πάρει τίποτε.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι δεν πέρασε ούτε μία φορά από το μυαλό του ούτε του κου Ξανθόπουλου να μη δώσει στοιχεία. Όσον αφορά το βιοαγρόκτημα είπε ότι θα κοστίσει 125.000 ευρώ. Το βιοαγρόκτημα θα παράγει χρήμα για όσους θα καλλιεργούν εκεί.

Ο κύριος Σιδεράς, πρόεδρος Καβησού, είπε ότι οι κοινότητες είναι εγκαταλελειμμένες.

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε να στηριχθεί η δημοτική αρχή που αγωνίζεται επί 80 μέρες χωρίς ιδιοτέλεια. Ζητά στήριξη για να πάμε όλοι μαζί μπροστά για όφελος των δημοτών. Θύμισε στον κύριο Καρυπίδη ότι είναι μέλος του διευρυμένου δήμου.

Ο κύριος Αγγλιάς έθεσε σε ψηφοφορία τον προϋπολογισμό. Ψηφίζουν και τα τοπικά συμβούλια. Είπε ότι δε θα επιτρέψει να κυριαρχήσει το μίσος μέσα σε αυτή την αίθουσα. Θέλουμε ομόνοια και ανταλλαγή απόψεων με ευγενή τρόπο.

Ψήφοι κατά 14 (όλη η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Καβησού).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ

Ο κύριος Λαμπάκης ενημέρωσε τους συμβούλους για τα συνέδρια και τους αγώνες που θα γίνουν την ερχόμενη περίοδο στην πόλη μας. Θα έρθουν στην πόλη 6-7.000 άτομα στην πόλη και παρακαλεί να είναι εν μέρει συναινετικοί στη χρηματοδότηση. Ο επίτροπος είπε ότι είναι ανεκτό ένα ποσό των 4.000 ευρώ για την κάθε εκδήλωση. Ο κύριος δήμαρχος πρότεινε να γίνει συνολική συνεννόηση με το Θράκη Παλλάς για δεξίωση κόστους 3-4.000 ευρώ ανά εκδήλωση. 4.000 Χ 5 = 20.000 ευρώ για όλα. Υπολογίζει ότι θα αφήσουν 150.000 ευρώ στην πόλη.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρωτά αν θα γίνει ένα γεύμα για 6.000 συνέδρους.

Ο κύριος δήμαρχος διευκρίνισε ότι οι σύνεδροι θα είναι γύρω στους 600.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να βγουν έξω τα ιατρικά συνέδρια αλλά να δοθούν τα χρήματα για τα άλλα. Τα ιατρικά συνέδρια έχουν άλλα έσοδα και θα ανοίξουμε τους ασκούς του Αιόλου. Ζήτησε να πάει όλο το ποσό στα αθλητικά σωματεία.

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι τα συνέδρια δεν έχουν σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες. Το πυρηνικής ιατρικής ειδικά δεν θα πάρει τίποτε από εταιρείες. Αυτά τα συνέδρια φέρνουν πολύ κόσμο, το καλοκαίρι είχε φέρει 1700 άτομα ένα διαβαλκανικό ακτινολογικό συνέδριο.

Ο κύριος Γιαννέλος είπε, με την ιδιότητά του ως γιατρός, ότι συμφωνεί με τον κύριο Δευτεραίο και τόνισε ότι τα συγκεκριμένα συνέδρια δεν έχουν καμία σχέση με εταιρείες.

Ο κύριος Θεοδώρου είπε ότι στο παρελθόν επικρίθηκε για τη χρηματοδότηση τέτοιων εκδηλώσεων.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για ανάδειξη του τουρισμού είναι η υποστήριξη του συνεδριακού τουρισμού.

Εγκρίνεται ομόφωνα.

Τελευταίο Θέμα – Έγκριση ισολογισμού έναρξης Δήμου Αλεξανδρούπολης

22:40

Ο κύριος Ξανθόπουλος είπε ότι έχουμε μπροστά μας την απογραφή των άυλων και υλικών περιουσιακών στοιχείων του Δήμου. Έγινε από επιτροπή αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών που έδωσαν την ψυχή τους. Έγινε σε 4 φάσεις, είναι εδώ οι υπηρεσιακοί παράγοντες και ο ορκωτός λογιστής.

Το λόγο έλαβε ο ορκωτός λογιστής (Κώστας Χαρταμπάς)

Αναφέρθηκε στη διαδικασία απογραφής και στον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής του δήμου.

22:45

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε τον κύριο Καββαθά (;) για διευκρινήσεις για διάφορα ποσά (θα προστεθούν αργότερα).

Από τα 5 εκατ. ευρώ που έχει να εισπράττει ο δήμος Αλεξανδρούπολης υπάρχει πρόβλεψη ότι δεν θα εισπραχθούν τα 3,8 εκατ. ευρώ.

23:04

Ο κύριος Κιρτσίδης είπε ότι από το 2001 υπάρχουν μικροποσά μη βεβαιωθέντα από την πολεοδομία, και έχει γίνει έλεγχος μέχρι το 2008. Εκκρεμεί έλεγχος του 2009 και 2010.

Ο κύριος Ξανθόπουλος ρώτησε αν βεβαιωθούν αυτά τα ποσά, πότε και ποιά ποσά θα εισπραχθούν απ’το δήμο;

Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι καταψηφίζουν τον ισολογισμό.

Ο κύριος Κοζάρης ευχαρίστησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την προσπάθειά τους.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία. Ψηφίζουν λευκό οι παρατάξεις των κυρίων Γρηγοριάδη, Κογιομτζή και Δευτεραίου.

Κοινή Συνεδρίαση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι 13/4 θα γίνει κοινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης ώρα 18:00 στην Αλεξανδρούπολη.