πάμε μπροστά

Πέμπτη

14

Απρίλιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 13/4/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Κοινή Συνεδρίαση με ΔΣ Σαμοθράκης, Προ Ημερησίας Διάταξης

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ανεπίσημα πρακτικά 7ου ΔΣ Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ανεπίσημα πρακτικά του κοινού ΔΣ των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης

Αν επιθυμείτε, διαβάστε τα ανεπίσημα πρακτικά που ακολουθούν:

Ανεπίσημα Πρακτικά Κοινού ΔΣ της 13/04/2011

Κοινό δημοτικό συμβούλιο Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Τένεδος» στο ξενοδοχείο Grecotel.

20.01

Ο κος πρόεδρος καλωσόρισε τους περιφερειακούς συμβούλους κα Κουκουβέλα και Βαβία στο ΔΣ.

Παρακάλεσε τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Σαμοθράκης να συμπροεδρεύσουν στο βήμα.

20.14

Ο κος Αγγλίας καλωσορίζει το ΔΣ και το δήμαρχο της Σαμοθράκης. Δίνει το λόγο στον κύριο Χανό.

Ο κύριος Χανός, δήμαρχος Σαμοθράκης, είπε ότι θεωρεί τον εαυτό του ευτυχή που είναι παρών στη διαδικασία και στη ευόδωση της συνεργασίας των δύο δήμων. Είναι απαίτηση των δημοτών και των δύο περιοχών. Η περιοχή μας είναι σε στασιμότητα, πολλά οράματα δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως πρέπει να παλεύουμε για να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας. Τα χρόνια που έρχονται για ν περιοχή μας θα δρομολογήσουν σημαντικές εξελίξεις (ενέργεια, τουρισμός, διακρατικές συνεργασίες).

Προς το παρόν πρέπει να δρομολογηθούν συγκεκριμένα θέματα και να δοθεί το μήνυμα ότι μπαίνουμε σε μία καινούργια εποχή συνεργασίας των δύο δήμων.

1)    Θέλουμε η θάλασσα να είναι ζώνη επικοινωνίας και όχι να μας χωρίζει απ’τον υπόλοιπο κόσμο.

2) Ένα άλλο θέμα είναι η περιοχή μας να έρθει σε επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Ο κος Χανός ζήτησε να δουν τι μπορεί να γίνει στα θέματα τουρισμού και πολιτισμού για φέτος, καθώς και στήριξη από τεχνικές υπηρεσίες και πολεοδομία του δήμου Αλεξανδρούπολης ώστε να ωριμάσουν ορισμένα έργα του δήμου του.

Απεύθυνε έκκληση στους υπαλλήλους του δήμου να είναι ανοικτοί σε βοήθεια προς το δήμο του. Αναφέρθηκε στη συνεργασία των προηγούμενων δύο δημάρχων )Αλεξανδρή και Πετρούδα) που πρέπει να προχωρήσει και να διευρυνθεί. Η πρώτη προσπάθεια με ν υπογραφή 3 προγραμματικών συμβάσεων έγινε απ’τον ίδιο και τον κύριο Αρβανιτίδη, πρώην δήμαρχο Αλεξ/πολης το 2000. Κάλεσε τους συμβούλους στο ερχόμενο κοινό ΔΣ στη Σαμοθράκη.

20.21

Ο κος Λαμπάκης καλωσόρισε το δήμαρχο και το ΔΣ της Σαμοθράκης, και είπε ότι κατάφεραν να πετύχουν το αυτονόητο, να συνευρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Τα συμφέροντα των δύο δήμων ταυτίζονται σε πολλούς τομείς.

20.22

Ο κος Αγγλίας ανέφερε ότι σήμερα εκφράζεται μία βούληση για διαδημοτική συνεργασία.

Ο κος Λασκαράκης ρώτησε αν υπάρχει εισήγηση.

Θα απευθυνθούν πρώτα οι χαιρετισμοί.

20.27

Ο κος Γρηγοριάδης αφού καλωσόρισε όλους,  ζήτησε στην ερχόμενη κοινή συνεδρίαση στη Σαμοθράκη να προσκληθούν οι παλαιότεροι δήμαρχοι που έκαναν τα πρώτα βήματα συνεργασίας. Ανέφερε ότι στο παρελθόν ο δήμος έστελνε άτυπα μηχανικό στο νησί για να ωριμάσουν κάποια έργα για το νησί. Ο Καλλικράτης δίνει δυνατότητες αλλά έχει και παγίδες. Στο νησιωτικό δήμο δίνει περισσότερες δυνατότητες για σύσταση ανωνύμων εταιρειών, ενώ η Αλεξανδρούπολη ως ηπειρωτικός έχει περιορισμούς.

20.32

Το  λόγο  έλαβε η  κα Αντωνάκη,   επικεφαλής της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης του  ΔΣ της Σαμοθράκης.

Χαιρέτισε τους συμβούλους και το κοινό της αίθουσας. Το νησί είναι προικισμένο, αρχαιολογικοί χώροι, ιαματικές πηγές, άνεμος, κα. Η σημερινή συνάντηση σημαίνει ότι όλοι θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό τον τόπο.

Έχουν να γίνουν πολλά πράγματα. Έχουμε έναν νησιωτικό δήμο σε μία ηπειρωτική περιφέρεια. Όλος ο σχεδιασμός της είναι φτιαγμένος για στεριανούς δήμους. Το Αιγαίο σταματά στη Λήμνο.

Ζητά να γίνει ψήφισμα ώστε να διεκδικήσουν να εφαρμόζονται όλα τα προγράμματα που βγαίνουν για το Αιγαίο.

Οι   καταστηματάρχες   της   Σαμοθράκης   ψωνίζουν   πολλά   από   τα   προϊόντα   τους   από   την Αλεξανδρούπολη. Ζήτησε από όλους να επισκεφτούν το νησί και να ληφθούν αποφάσεις άμεσα για την ανάπτυξη της Σαμοθράκης που θα φέρει ανάπτυξη και στην Αλεξανδρούπολη.

20.36

Ο κος Κογιομτζής έλαβε το λόγο. Ανέφερε ότι επισκέπτεται από το 1974 το νησί και κατέβαλλε πολλές προσπάθειες για την πρόοδο του νησιού.

Έχουμε χρέος να συνεργαστούμε σε πολιτισμό, τουρισμό και να στηρίξουμε τις υπηρεσίες του νησιού. Πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα της συγκοινωνίας για το νησί πριν 20 χρόνια είχαμε 2 πλοία και συχνότερη συγκοινωνία. Πρέπει να μελετηθεί πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς να δίνουμε άμεσα αστήρικτες υποσχέσεις.

20.39

Το  λόγο  έλαβε  ο κος  Δευτεραίος.  Αναφέρθηκε  στα προβλήματα,  αφού  καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους. Ο Καλλικράτης, για τον ίδιο, δεν έχει θετικά για τους νησιωτικούς δήμους. Η Σαμοθράκη είναι από τα πιο πράσινα νησιά ζην Ελλάδα, ίσως και παγκοσμίως. Το ζητούμενο είναι πως θα αξιοποιηθούν οι ομορφιές. Χαιρετίζει την πρώτη κοινή συνεδρίαση και ελπίζει να περάσουν και σε κοινούς αγώνες.

20.42

Τον λόγο έλαβε ο γραμματέας του ΔΣ Σαμοθράκης. Ανοίγει ένας δρόμος για τη συνεργασία και το καλό και των δύο πλευρών. Πολλοί Σαμοθρακίτες έχουν επενδύσει στη Αλεξανδρούπολη αλλά δεν έχει συμβεί το αντίθετο. Προσδοκά σε μία συνεργασία γόνιμη με το δήμο Αλεξανδρούπολης, στον οποίον μεταβιβάστηκαν οι υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας που θα εξυπηρετήσουν τους δημότες σ Σαμοθράκης.

20.48

Ο κος Γιαννέλος έλαβε τον λόγο. Ο κόσμος Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης έχουν έρθει κοντά εδώ και χρόνια, αλλά η θεσμική συνεργασία έχει μείνει πίσω. Ελπίζω να αρθεί αυτή η μονομέρεια.

21.06

Ο κος Αγγλίας ευχαρίστησε τους συμβούλους για τους χαιρετισμού τους αλλά ζήτησε να εκτεθούν οι σκέψεις και οι προτάσεις του κου δημάρχου Σαμοθράκης.

Ο κος Χανός αναφέρθηκε πρώτα στο θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η οποία θα μας φέρει πιο κοντά και θα συσφίξει τους δεσμούς των δύο πόλεων.

Ένα δεύτερο θέμα είναι η ένταξη έργων όπως τα λιμάνια, μία μεγάλη λιμνοδεξαμενή και κάποια άλλα έργα υποδομών που προσπαθούν να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Η υπηρεσία αποτελείται από έναν μηχανικό μόνο. Χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια από το δήμο Αλεξανδρούπολης. Υπάρχουν θέματα πολεοδομίας, θέματα οικοδομικών αδειών, θέματα εντάξεων σε ρυθμιστικά σχέδια. Ζήτησε τη βοήθεια της πολεοδομίας Αλεξανδρούπολης για να λυθούν τα προβλήματα της Σαμοθράκης. Το τρίτο θέμα που έθιξε είναι αυτό της κοινής τουριστικής προβολής των δύο δήμων. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα το Δέλτα του Έβρου, τον ορεινό όγκο, τη Μάκρη, τη Μεσημβρία. Ζήτησε να γίνει προσπάθεια να έρθουν ομάδες τουριστών από Βουλγαρία, Ρουμανία για συγκεκριμένες δράσεις. Να γίνει ένα συγκεκριμένο πακέτο με προορισμούς στην Αλεξανδρούπολη και στη Σαμοθράκη που θα είναι πιο ελκυστικό για τους τουρίστες. Η καλή συγκοινωνία και η βελτίωση των υποδομών στη Σαμοθράκη, με τη βοήθεια της Αλεξανδρούπολης, θα δώσει ένα αξιόπιστο τουριστικό πακέτο. Οι ξενοδόχοι της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ έμπειροι και οργανωμένοι. Πρέπει να μπουν στο παιχνίδι οι επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης και τα τουριστικά πρακτορεία της πόλης. Σημαντική είναι και η ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού καθώς και η κινητοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τις αρχαιότητες. Πρότεινε να ξαναγίνει το δημοσιογραφικό συνέδριο σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, λίγες μέρες σε κάθε δήμο. Τη δημιουργία καλοκαιρινού πολιτιστικού φεστιβάλ στην Σαμοθράκη και τη μεταφορά θεατρικών παραστάσεων το χειμώνα από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη. Η Σαμοθράκη δεν μπορεί να παράγει θεατρικές παραστάσεις μόνη της. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να γίνουν δρώμενα με παγκόσμια απήχηση. Στο παρελθόν έχουν μαζευτεί 2-3.000 άτομα στον αρχαιολογικό χώρο σε εκδηλώσεις. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στα Ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως έγινε με το Leader, τώρα τρέχει το Interreg III).

Ζήτησε τη σύνδεση για τα ιαματικά νερά Σαμοθράκης και Τραϊανούπολης μέσω προγραμμάτων. Να δούμε και τα κοινά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης (πχ Ελλάδα). Ο ίδιος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχουν τη μαχητικότητα και τη διάθεση να δώσουν κοινούς αγώνες εκεί που πρέπει για να έχουν αποτέλεσμα.

Τα πιο πάνω θέματα είναι καλύτερα να συζητηθούν στο ερχόμενο κοινό ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη, όταν θα υπάρχει και συγκεκριμένη ατζέντα. Η Σαμοθράκη έχει προβλήματα σε όλους τους τομείς και η διοίκηση του καλεί για τεχνική και πολιτική βοήθεια το δήμο Αλεξανδρούπολης. Το νησί θέλει να συμβάλλει σε οποιαδήποτε πρόταση της Αλεξανδρούπολης για το κοινό καλό. Η μεγαλύτερη συμβολή του νησιού όμως θα είναι το παγκόσμια αναγνωρίσιμο όνομα του νησιού της Σαμοθράκης.

Υπάρχει ένα κλίμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια έναντι της Αλεξανδρούπολης από μέρος των Σαμοθρακιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η πόλη είναι υπεύθυνη για ορισμένα κακά του νησιού. Αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε λόγω κακών πολιτικών χειρισμών του παρελθόντος και πρέπει να σπάσει και θα σπάσει αν η θάλασσα μας γίνει γέφυρα που μας ενώνει και όχι που μας χωρίζει. Εδώ σταματά την εισήγηση του ζητώντας τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των συμβούλων ώστε να καταγραφούν. Το πολιτικό στίγμα δόθηκε σήμερα.

21.15

Ο κύριος Χανός συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξυπηρέτησης του νησιού από τα πλοία Σάος και Αρσινόη και τα ιπτάμενα δελφίνια. Το τελευταίο διάστημα το πρώτο πρόβλημα για το νησί της Σαμοθράκης είναι η θαλάσσια συγκοινωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αξιόπλοο πλοίο το οποίο κάνει συγκεκριμένα επιδοτούμενα δρομολόγια Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη και καλύπτει με αυτό τον τρόπο το νησί. Απ’το 1988, με αγώνες και προσπάθειες συμπατριωτών μας απ’τη Γερμανία, ήρθαν δύο πλοία. Και τα δύο πλοία μέσα σε 4-5 χρόνια άλλαξαν το σκηνικό. Όταν ήρθε το πλοίο Αρσινόη υπήρξε το ζήτημα του διχασμού. Χωρίστηκε ο κόσμος στα δύο. Παρόλα αυτά τα δύο πλοία ανέβασαν την κίνηση στη Σαμοθράκη τις δεκαετίες 1980-1990 σε ύψος ασύλληπτο για τα σημερινά δεδομένα. Είχαμε γραμμές από Λαύριο, Κύμη, Λίμνο, Καβάλα, Μυτιλήνη, και δύο δελφίνια. Αυτά χάθηκαν όλα και μείναμε εδώ. Βλέπουμε ότι πέσαμε σε μία κίνηση που είναι περίπου στα ίδια όλα τα χρόνια. Ή θα αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι ή θα κάνουμε μία πολιτική παρέμβαση. Παρέμβαση γίνεται ή αναγκάζοντας την πολιτεία να φέρει γραμμές ή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ. Πάνω σε αυτό είπαμε με τον δήμαρχο ότι πρέπει οι δήμοι να βγουν μπροστά και να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, να βρούνε πλοία. Υπήρχε μία μελέτη σκοπιμότητας πέρσι-πρόπερσι για ένα μικρό καταμαράν που υπάρχει και είπαμε ότι δεν φτάνει αυτό, πρέπει να βρούμε καλύτερη λύση στην προσπάθεια μας αργότερα και για μεγάλο πλοίο. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο είπαμε ότι εκ των πραγμάτων φέτος δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι, και εμείς σαν ΔΣ αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην πολιτεία και να ζητήσουμε να βάλει γραμμές. Βλέπουμε γραμμές Κύμη-Λήμνος, Λαύριο-Λήμνος και τίποτε άλλο. Άρα η καλύτερη περίπτωση είναι ένα διερχόμενο πλοίο από τη Λήμνο να έρθει εδώ πάνω. Πιθανότατα για φέτος θα είμαστε στα ίδια. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό είπαμε με το δήμαρχο να βρούμε μία καλύτερη περίπτωση, αν υπάρχει κάτι προς το παρόν και ούτω καθ’εξής.

Εγώ μπορώ να σας πω ότι πριν από μία εβδομάδα, τελείως τυχαία, σε συζήτηση μου είπαν ότι υπάρχει ένα Χ σκάφος το οποίο είναι αυτό και το οποίο το είχε κάποιος. Λέω «να το δούμε». Μετά από δύο μέρες με πήρε τηλέφωνο κάποιος άλλος κύριος ο οποίος είπε πως έμαθε ότι ενδιαφερόμαστε για τη συγκοινωνία του νησιού, δεν ξέρω πως το έμαθε, και συστήθηκε ως ο ιδιοκτήτης του σκάφους. Και σήμερα ακόμα δεν ξέρω άμα είναι αυτός ο ιδιοκτήτης. Του απάντησα να το δούμε. Μου ανέφερε ότι το σκάφος λέγεται Ίλιον, είναι κάπου 46 μέτρα τύπου καταμαράν σε πολύ καλή κατάσταση, απ’ότι διαπιστώσαμε. Αρχικά είχε δρομολογηθεί στις Κυκλάδες, μετά στους Παξούς. Για Χ & Υ λόγους τώρα έχει σταματήσει, ίσως δεν πήρε επιδότηση, και εν πάσει περιπτώσει αυτό το σκάφος έχει δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 33 IX και 300 επιβάτες. Με μία μετασκευή μπορεί να βάλει 2-3 τουριστικά λεωφορεία. Έχει δύο μηχανές 2.000, έχει ταχύτητες από 16 έως 19 κόμβους, κόμβοι νομίζω είναι πιο πολύ απ’τα ναυτικά μίλια, έχει πλήρωμα 8 άτομα. Το σκάφος δεν κοστίζει τίποτε ιδιαίτερα, αξίζει με τις μετασκευές γύρω στα 1,3 εκατ. ευρώ και υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τράπεζες. Αυτό το πλοίο, αν συμφωνήσουμε, φυσικά θα πρέπει να γίνουν επιθεωρήσεις, οικονομικές μελέτες όλα αυτά γιατί δεν παίρνουμε γουρούνι στο σακί. Εγώ αυτό που σας είπα το διερεύνησα απ’όλες τις πλευρές ώστε αν αποφασιστεί, εφόσον όλα τα υπόλοιπα είναι όπως πρέπει να είναι, να αποφασίσουμε στο τέλος για αυτό το πράγμα.

Αυτό ανακοινώθηκε στη Σαμοθράκη και είχε μία τεράστια απήχηση στο σύνολο των επαγγελματιών του νησιού. Ανέλαβαν μία προσπάθεια να γίνει λαϊκής βάσεως και να μαζέψουν χρήματα κλπ. Γιατί παρόλο ότι υπάρχουν ορισμένες απόψεις που λένε κυρίως για τη βιωσιμότητα, το μάνατζμεντ, και τη λειτουργία του, τα οποία έχουν διερευνηθεί και δεν είναι τόσο φοβερά, δεν πρόκειται για κανένα υπερωκεάνιο, αυτό το βαπόρι είναι οικονομικό, ευέλικτο, συνδέει αμέσως την Αλεξανδρούπολη με Σαμοθράκη, έχει δυνατότητα για οποιαδήποτε εκδρομή από εδώ για Σαμοθράκη, Ίμβρο, Θάσο, Άγιο Όρος και Λήμνο, είναι αξιόπλοο. Ο ίδιος έχει μία επιφύλαξη, όπως και όλοι, είναι όσον αφορά τη βιωσιμότητα του σκάφους η οποία είναι δυνατόν να ελεγχθεί με σύγχρονα οικονομικά κριτήρια.

Οι προοπτικές είναι μεγάλες. Θα δώσει τεράστιο αέρα στην περιοχή, θα βοηθήσει και το ΣΑΟΣ γιατί θα σπάσει το κέλυφος της ελλιπούς συγκοινωνίας, θα είναι ένα πλεονέκτημα για την περιοχή και θα μπορούμε να διεκδικήσουμε μία επιδότηση δρομολογίου με τη Λήμνο ή με τη Μυτιλήνη, τουλάχιστο με τη Λήμνο τη δικαιούμαστε.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφάνεια, την οποία θα διασφαλίσουμε όλοι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους δύο δήμους στη χρηματοδότηση και μπορεί επίσης να γίνει άνοιγμα ώστε η εταιρεία να ανήκει κατά 51% στους δήμους και το υπόλοιπο σε μικρούς ή μεγάλους μετόχους. Αν θέλουν να το πάρουν επαγγελματίες πράκτορες να το λειτουργήσουν, καμιά αντίρρηση σε αυτό το πράγμα. Αυτό είναι το δεδομένο το οποίο έχω εγώ. Από εδώ και πέρα, αν υπάρξουν από όλους σας καλύτερες προτάσεις, γιατί αγορά υπάρχει, εγώ τυχαία το βρήκα, δεν έβαλα μεσάζοντες ή πράκτορες, έγινε σε μία τυχαία συζήτηση. Σαν εγχείρημα πιστεύω, δήμαρχε, πως δεν είναι σπουδαίο πράγμα και βάζει βάσεις. Εάν δε γίνει μία υγιής ναυτιλιακή εταιρεία, εδώ μπορούμε να καλέσουμε και τον κύριο Μανούση να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εγώ του είχα προτείνει πολλές φορές να φέρει ένα δεύτερο σκάφος για να δούμε τι γίνεται και υπήρχε μία αναβλητικότητα. Εγώ πάντως το βλέπω ότι είναι μία αρχή που θα σπάσει κάποια δεδομένα και θα δώσει μία διέξοδο στον κόσμο για να πάει Σαμοθράκη με ένα απ’τα δύο πλοία.

21.28

Τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος κος Λαμπάκης. Μέχρι σήμερα 4 πρωθυπουργοί από διαφορετικά κομματικά μετερίζια επισκέφτηκαν το νησί. Αν ρωτήσεις έναν Σαμόθρακα αν είναι ευχαριστημένος και τι απέδωσαν αυτές οι επισκέψεις θα σου πει τίποτα σχεδόν. Δεν υπαινίσσομαι κάτι για την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού, μακάρι να κάνει το ένα τέταρτο απ’όσα έχει πει αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, μακάρι να διαψευστώ. Απομένει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διοικήσει τον τόπο της. Να προχωρήσουμε με γρήγορες αποφάσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένες απόψεις αφού έχουμε ήδη απορρίψει άλλα πράγματα που προσέκρουαν στην επιλεγόμενη άποψη. Μέχρι τώρα δεν έχω απογοητευτεί από αυτές μου τις γρήγορες αποφάσεις. Πρέπει να πάρουμε οφέλη από έναν πολύπλευρο τουρισμό. Να δούμε αν μας συμφέρει η συνεργασία σε επίπεδο τουρισμού; Ναι, μας συμφέρει. Σας οδηγώ στο τελικό αποτέλεσμα, το τελικό προϊόν, που θα είναι για την αγορά μίας μικρής λύσης 100 ατόμων με 600.000 ή της δεύτερης λύσης με 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έχει τις προδιαγραφές που είπε εδώ ο δήμαρχος και μου το δίνει εδώ. Είναι ένα πανέμορφο πλοιάριο, το οποίο θεωρώ θα είμαστε περήφανοι όλοι για την επιλογή αυτή, αν την κάνουμε. Δεν μπορούμε σε αυτό τον ακριτικό τόπο να λειτουργήσουμε μόνοι μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την αρχαία Μεσημβρία και το Δέλτα του Έβρου και τελειώσαμε, ελάτε εδώ να τα απολαύσετε, δε γίνεται. Πρέπει στο τουριστικό πρόγραμμα της Αλεξανδρούπολης να μπει και η Σαμοθράκη για να κάνουμε ελκυστικότερο το προϊόν μας. Να καταλάβουμε ότι δεν μας χαρίζονται οι Σαμοθρακίτες, μας δίνουν τα εχέγγυα να λειτουργήσουμε τουριστικά και να κάνουμε το πακέτο ελκυστικό, προς την Ελλάδα πρώτα. Να φέρουμε εσωτερικό τουρισμό από την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Δράμα και σχολικό τουρισμό. Το πλοίο αυτό παίρνει πάνω από 400 άτομα. Αντιλαμβάνεστε πόσα πακέτα μπορεί να δημιουργηθούν και τι αλυσίδα επισκέψεων μπορεί να γίνει, Σαμοθράκη, Ίμβρο, Τένεδο, Άγιο Όρος και να τα προσφέρουμε όλα αυτά μέσα από το κέντρο που είναι η Αλεξανδρούπολη. Μην είμαστε μεμψίμοιροι όσον αφορά την τελική μας κρίση. Αυτοί οι οποίοι τολμούν και προσπαθούν πρέπει να τιμούνται από τις τοπικές κοινωνίες κι όταν ακόμα αποτυγχάνουν. Όταν μεν επιτυγχάνουν τιμή σε αυτούς, όταν δε αποτυγχάνουν όχι καταστροφή σε αυτούς, τιμή πάλι, γιατί μέσα από την προσπάθεια θα προκύψει το όφελος το τελικό και μέσα από τις προσπάθειες όλες θα υπάρξουν και αποτυχίες. Λέω, μπορεί και να αποτύχει. Σε τι βαθμό; Πολύ ελάχιστο. Και σε τι ποσότητα; Πολύ ελάχιστη απέναντι στα κόστη και στα 8 άτομα προσωπικό. Πόσο μπορεί να αποτύχει αυτό το εγχείρημα ώστε να μην μπορέσουμε να προσελκύσουμε σχολεία; Είδατε τι έγινε με ένα σχολείο που πήγε στο εξωτερικό φέτος. Γιατί να μην έρθουν στη Σαμοθράκη απ’τη Θεσσαλονίκη και απ’τη Σπάρτη; Να γνωρίσουν αυτό τον τόπο που λέγεται Θράκη και έχει τόση ιστορία; Είπα το πρωί ότι νιώθω περήφανος που το νησί αυτό βρίσκεται μέσα στον κορμό της πατρίδας μου. Όταν πήγα στο Λούβρο και είδα τη Νίκη της Σαμοθράκης ανατρίχιασα, δάκρυσα και είπα «είμαι από εκεί, είμαι από τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη». Αυτή η αερογέφυρα είναι ενωμένη και ορατή , έχει σάρκα και οστά και λέγεται δύο δημοτικά συμβούλια, αυτή είναι η σάρκα και τα οστά αυτής της αερογέφυρας. Είμαστε εμείς σήμερα εδώ και σήμερα τα μάτια των Σαμοθρακιτών και των Αλεξανδρουπολιτών μας κοιτάζουν και περιμένουν απόφαση ουσιαστική. Αν δε συμβεί αυτό θα έχουμε χάσει μία μεγάλη ευκαιρία για να αναπτύξουμε δύο οικονομίες οι οποίες στην ουσία είναι μία οικονομία. Επειδή δεν θέλω να πει κανείς ότι η γρήγορη απόφαση είναι και επιπόλαια, δήμαρχε να κάνουμε μία επιτροπή που θα διερευνήσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη συνεργασίας όσον αφορά τον τουρισμό, ειδικότερα, την πράσινη ανάπτυξη με την κοινή ανάπτυξη των δύο γεωθερμικών πεδίων σε Τραϊανούπολης και Σαμοθράκη, να δούμε τις ιαματικές πηγές, να δούμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερα το εμπόριο.

Προτείνω το Σάββατο 7/5/2011 να γίνει το ερχόμενο κοινό ΔΣ στη Σαμοθράκη αφού γίνει η διεργασία με μία απ’ευθείας ανάθεση που θα κάνουμε τώρα εδώ γρήγορα-γρήγορα, σε λίγες μέρες θα την έχουμε, και για τη λύση αυτή, και για τη λύση ενός μικρού φέρυ των 110 ατόμων. Ξέρετε γιατί; Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης (σ.τ.σ. εννοεί το πλοίο «Ίλιον»), κατευθείαν, δε χρειάζεται να συζητάω κάτι άλλο. Για να την αποκλείσουμε και αυτή την περίπτωση της μικρής επιλογής για να μην έχει να πει κανείς τίποτα ότι είχαν επιπόλαιες συμπεριφορές τα δύο δημοτικά συμβούλια και δεν συζητήσαμε στο έπακρο την ουσία και αυτής της επιλογής. Αν λοιπόν λειτουργήσει αυτή η επιλογή και συνδέσουμε τις τύχες των δύο πληθυσμιακών ομάδων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, έχω την εντύπωση ότι αυτό θα δημιουργήσει το έναυσμα για τη δημοτική συνεργασία πολλαπλών άλλων περιπτώσεων και εκεί μπορεί να καταλήξει σε πολλά άλλα πράγματα τα οποία τώρα ενδεχομένως θα είναι όνειρα θερινής νυκτός. Ναι λοιπόν λέω, καταρχήν, εγώ σ’αυτό, παρακαλώ και προσκαλώ όλους σας να έχετε αυτήν τη διάθεση. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, έχουμε πάρα πολλά να κερδίσουμε δημιουργώντας ένα τουριστικό προϊόν που θα φτάνει από το Διδυμότειχο από τα τείχη του Κατακουζηνού μέχρι και την Αρχαία Μεσημβρία συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης. Το πακέτο θα είναι ελκυστικό γιατί μέσα σε τρία τέταρτα θα μπορούν οι τουρίστες να πάνε Σαμοθράκη. Για να καλύψουν οι 19 κόμβοι τα 24 ναυτικά μίλια θέλουν 45 λεπτά.

(σ.τ.σ. ο κος Δήμαρχος κάνει λάθος. Ένας κόμβος είναι η ταχύτητα πλοίου που διανύει ένα ναυτικό μίλι σε μία ώρα. https://en.wikipedia.org/wiki/Knot %28unit%29 άρα η απόσταση των 24 ναυτικών μιλίων θα διανύεται σε μία ώρα και ένα τέταρτο στην καλύτερη περίπτωση)

Θέλω κι εγώ να πηγαίνω σε μία ώρα στο νησί. Σε όλα αυτή η πρόταση λέει ναι. Δεν έχουμε παρά τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, να απορρίψουμε την πρώτη και να προχωρήσουμε στις 7/5 στην επόμενη διαδημοτική συνεδρίαση να πούμε ένα μεγάλο ναι και να αρχίσουμε βάζοντας τα θεμέλια σε μία τουριστική ανάπτυξη και σε μία ανθοφορία των δύο αγορών η οποία θα είναι μόνο προς όφελος των δημοτών παίρνοντας στα χέρια μας τις αγορές μας.

21.34

Ο κος Αγγλίας, μιλώντας στους υπευθύνους του πολιτισμού που σχεδιάζουν τα προγράμματα, ένα θέατρο να συμφωνήσουν να πάει και Σαμοθράκη.

Το λόγο έλαβε ο κύριος Βίτσας Αθανάσιος, αντιδήμαρχος Σαμοθράκης. Τόνισε την αξία της σημερινής προσέγγισης των δύο δήμων αρκεί να δοθεί περιεχόμενο και να μη μείνουμε στα ευχολόγια, οι πρώτες ενδείξεις είναι πάντως θετικές. Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε στην Αλεξανδρούπολη. Η Αλεξανδρούπολη είναι το μέρος όπου εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού για αγαθά και υπηρεσίες στην πόλη. Έχει την αίσθηση ότι η πόλη δε βλέπει θάλασσα. Είναι παραθαλάσσια πόλη αλλά θαλάσσια σύνδεση δεν επιδίωξε ποτέ. Έχει ένα αναξιοποίητο λιμάνι του οποίου η μοναδική χρήση γίνεται από τους Σαμοθρακίτες και τους επισκέπτες του νησιού. Ρώτησε αν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον για σύνδεση με άλλα νησιά, λιμάνια με την πόλη, η σύνδεση με Αη-Στράτη, Λέσβο, Λήμνο, Λήμνο είναι πολύ απλή και σύντομη. Έχει γίνει αποδέκτης προβληματισμών σχετικά με το πλοίο. Υπάρχει και ενδιαφέρον αλλά και μία αδιαφορία. Ερωτήσεις αν συμφέρει, αν θα κοστίσει. Η τιμή του συγκεκριμένου πλοίου με την προοπτική πολυμετοχικής σύνθεσης δεν είναι καθόλου αποκαρδιωτική. Για 1,3 εκατ. ευρώ έχουμε 1.500 μετοχές των 1.000 ευρώ. Μπορεί ο καθένας να πάρει μία μετοχή. Το ρίσκο δεν είναι μεγάλο, δεν μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Η συμμετοχή των δύο δήμων έχει και μία συμβολική και πολιτική διάσταση. Η οικονομική διάσταση δεν πιστεύω ότι είναι αποκαρδιωτική. Πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα πολύ σοβαρά. Τους Σαμοθρακίτες τους συμφέρει σίγουρα, αλλά πρέπει και η Αλεξανδρουπολίτες να δουν ότι έχουν συμφέρον, να μη βλέπουν μόνο την ενδοχώρα αλλά και τις συνδέσεις μέσω θάλασσας.

21.39

Ο κος Γρηγοριάδης ξεκίνησε λέγοντας ότι μπήκαμε στην ουσία. Έχουμε ιστορική ευθύνη, να μη ρευστοποιήσουμε να μη καπηλεύσουμε αυτή την όρεξη που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία και να μη την ξαναχάσουμε για χρόνια. Πολύ φοβάμαι ότι εκεί θα οδηγηθούμε, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σαφώς και οι δύο δήμαρχοι μας εκφράζουν προς την κοινωνία αλλά και η κοινωνία είναι καχύποπτη τις δύσκολες αυτές εποχές. Πρέπει να παρουσιαστεί μελέτη βιωσιμότητας και οικονομοτεχνική. Σαφώς και θέλουμε να συνεργαστούμε με το νησί μας, αλλά ο Καλλικράτης δεν μας επιτρέπει. Εταιρείες με αντικείμενο πλοίο έχουν μόνο οι νησιωτικοί δήμοι. Πώς θα συμμετέχουμε εμείς σαν δήμος, πώς θα χρηματοδοτήσουμε; Διαδικαστικά καλό θα είναι να μπει σαν θέμα, να τα ονομάσουμε και να τα βάλουμε σε σειρά. Συμφωνώ με τις γρήγορες αποφάσεις, κύριε δήμαρχε, αλλά τεκμηριωμένες αποφάσεις, πρέπει να τις αιτιολογήσουμε στον κόσμο γιατί αν αποτύχουμε θα είναι ιστορική αποτυχία. Δεν θα δοθεί πάλι τόση βαρύτητα σε συναντήσεις. Θα μας περάσουν για θεατρινισμούς, θεαθήναι. Στην εισήγηση δεν βλέπω κάτι συγκεκριμένο. Να τα κάνουμε θέματα, να τα αριθμήσουμε. Στο επόμενο ΔΣ σε 15 μέρες να ψάξουμε νομικά…

Ο κύριος Αγγλίας διέκοψε αναφέροντας ότι στην παράγραφο Παρ. 265 Άρθρο 3 του νέου νόμου το επιτρέπει. Αλλά δε θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

(σ.τ.σ. στο Νόμο 3852 του 2010, του Καλλικράτη, στην Παράγραφο 265 που αναφέρθηκε ο κος πρόεδρος, έχουμε Άρθρο 265 Προϋποθέσεις και όροι δανεισμού. Στην παράγραφο 3 αναφέρεται: Οι διατάξεις, που επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρων κατά τη σύνταξη δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων, δεν εφαρμόζονται για τις περιφέρειες. Οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση των δανείων δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων. Μάλλον κάποιο λάθος έκανε στην αναφορά στο άρθρο και την παράγραφο, αφού εδώ δεν αναφέρεται κάτι σχετικό.)

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να έχει βιωσιμότητες, οικονομικά στοιχεία, μέτρα σύγκρισης ώστε να μπορούν να τα ανακοινώσουν σωστά και τεκμηριωμένα. Δε νομίζει ότι η απουσία συνεργασίας 20-30 χρόνων θα κολλήσει σε 20 μέρες. Να έρθουν αυτά σαν θέματα μαζί με τις κατάλληλες απαντήσεις. Αν πάλι είναι τόσο βιαστικό, θα μας απαντήστε εσείς 5-10 μέρες, λειτουργία επιτροπής, επιλογές, πάμε για μία αγορά ενός καραβιού που πολύ εύκολα αν αποτύχει, που ευχόμαστε όλοι να πετύχει. Δεν είναι μόνο το θέμα βιωσιμότητας, είναι και το θέμα δημιουργίας ανταγωνισμού στον κύριο Μανούση. Εγώ το έχω ζήσει σαν ναύτης στο νησί για 2 χρόνια, το συγκεκριμένο καράβι που έκανε το δρομολόγιο σε δυόμιση ώρες να το κάνει σε μία και όταν ρώτησα τον καπετάνιο γιατί μου είπε πως όταν πάει το καράβι στη μία καίει τα διπλάσια καύσιμα. Αν του δημιουργήσουμε ανταγωνισμό ίσως να πετύχουμε κέρδος χρόνου, συμφωνώ μαζί σας. Όλα αυτά πρέπει να είναι τεκμηριωμένα για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Θερμή παράκληση για να μην πέσουμε σε τέτοια λάθη, να τα φέρουμε θέματα στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο αριθμημένα και σωστά;

Ο πρόεδρος κύριος Αγγλίας είπε ότι εύλογα είναι τα θέματα που έθεσε ο κύριος Γρηγοριάδης.

Ο   δήμαρχος   κύριος   Λαμπάκης   είπε   ότι   όταν   έλεγε   για   γρήγορες   αποφάσεις   εννοούσε τεκμηριωμένες. Έχουμε τη δυνατότητα συνεταιριστικής προσπάθειας αλλά και την δυνατότητα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 581/2008 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,… (σ.τ.σ.     https://www.nsk.gr/gnompdf/2008/5812008.pdf   Δυνατότητα    συμμετοχής    Δήμων    και Κοινοτήτων στη σύσταση ναυτικής εταιρείας του Ν 959/1979) …να δημιουργήσουμε μία Ναυτική Εταιρεία του Ν.571/1979 και κατ’εφαρμογή του άρθρου 252 του Νόμου 3463/2006 και επίσης μπορούμε να κατέχουμε την πλειοψηφία εμείς οι δήμοι ή να είμαστε οι αποκλειστικοί μέτοχοι σε αυτή τη ναυτική εταιρεία η οποία θα λειτουργήσει με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας. Κατοχυρωμένο το νομικό πλαίσιο. Η δικιά μου πρόταση μάλλον θα είναι αυτή, να μην εμπλακούν ιδιώτες παρά μόνο οι δύο δήμοι.

21.50

Ο κος Δημητριάδης, από την παράταξη του κου Γρηγοριάδη, ζήτησε να γίνει ένα γραφείο προώθησης γεωργικών προϊόντων από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη με έναν υπάλληλο του δήμου. Ανέφερε το ιστορικό, από προσωπική του πείρα, του εμπορίου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και την απώλεια αγορών από τους αγρότες των Σερρών. Μπορούμε να στείλουμε και καλαμπόκι, και τριφύλλια, και γουρούνια στο νησί.

Το λόγο έλαβε ο κύριος Κογιομτζής. Υπάρχει διάθεση συνεργασίας όλων. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ατζέντα με συγκεκριμένα 3-4 θέματα για την προώθηση τους από τους δύο δήμους, κυρίως τουρισμού, πολιτισμού και στήριξης των υπηρεσιών του δήμου Σαμοθράκης. Η στήριξη από την πλευρά της περιφερειακής ενότητας είναι σημαντική και πρέπει να ζητηθεί και να υπάρξει. Για το θέμα του καραβιού, η παράταξη του είναι εντελώς απροετοίμαστη. Αρχικά λένε ναι αλλά θα πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικό εισιτήριο. Αν το εισιτήριο, επειδή το πλοίο θα είναι γρήγορο, φτάσει τα 25 ευρώ δεν κάνουμε τίποτε, θα αποτύχουμε. Αν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία πώς θα αποφασίσουμε; Παρακάλεσε να έχει ενημέρωση από ειδικούς που γνωρίζουν τα ναυτιλιακά θέματα, εάν το πλοίο έχει οκτώ άτομα προσωπικό πιθανά να χρειάζονται άλλα τέσσερα για να καλύπτονται οι βάρδιες. Πρέπει όλα αυτά να ληφθούν υπόψη για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Ο κύριος Αγγλίας είπε ότι σήμερα δεν λαμβάνεται απόφαση αλλά γίνεται η προεργασία. Ο κύριος δήμαρχος είπε πως η απόφαση θα ληφθεί 7/5/2011.

Ο κύριος Δευτεραίος συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι το θέμα ήταν λίγο ξαφνικό, απότομο και χωρίς καμία ενημέρωση και καμία συζήτηση. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός τόπου όπως η Σαμοθράκη. Όλοι οι δείκτες μέχρι σήμερα δείχνουν υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, και στην περιοχή μας. Έχει γίνει κατάργηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, του ορίου ηλικίας των πλοίων βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες και τους εργαζόμενους και καθορίζονται αυθαίρετα οι τιμές από τους ακτοπλόους. Πρόσφατα ακούστηκε αύξηση επιπλέον 8% στους ναύλους των πλοίων. Στην πόλη μας έχει γίνει αυθαίρετος και παράνομος παροπλισμός πλοίων στο λιμάνι της πόλης μας. Αυτός ο επιχειρηματίας σήμερα, απ’το δήμαρχο Σαμοθράκης, ακούστηκε ότι μπορεί να έρθει στο τραπέζι ως συνομιλητής μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Αυτός είναι που πήγε τους ναυτεργάτες στα δικαστήρια, αυτός είναι που δεν πλήρωνε, που άφησε το νησί χωρίς καράβι, έβαλε σε διαδικασία τους νησιώτες να πηγαινοέρχονται αναγκαστικά, ακόμα και για να πάνε στο γιατρό, μία φορά την εβδομάδα την Πέμπτη που τους βολεύει το δρομολόγιο να πάνε και να γυρίσουν. Αυτά όλα δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Επιπλέον, υπάρχει προγραμματισμός για ξεπούλημα του λιμανιού μας σε ιδιώτες μαζί με άλλα λιμάνια της Ελλάδας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Αυτά όλα θα συνενωθούν και θα δημιουργήσουν μία ανώνυμη εταιρεία, και πείτε μου σε τι ανταγωνιστικό περιβάλλον θα λειτουργήσει μία συνεταιριστική ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.

Πρέπει να διεκδικήσουμε να υπάρχουν καθημερινά, ασφαλή δρομολόγια με το νησί καθώς και σύνδεση με τη χερσαία ζώνη (όχι μόνο την Αλεξανδρούπολη) και τα άλλα νησιά. Τα πλοία πρέπει να είναι ασφαλή και σύγχρονα και τα εισιτήρια μειωμένα κατά 50% για τους επιβάτες και τους αναπήρους γιατί με τέτοιες τιμές δε θα πηγαίνει κανείς. Αν ο Αλεξανδρουπολίτης θέλει ένα μηνιάτικο για να πάει στη Σαμοθράκη, δε θα πάει. Να επεκταθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις και σ Σαμοθράκη. Θα πάει στη Θάσο και μετά θα έχουμε παράπονα ότι οι Σαμοθρακίτες δραστηριοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη και οι Αλεξανδρουπολίτες δεν πάνε στη Σαμοθράκη. Μα ούτε ο ίδιος ο Σαμοθρακίτης δεν μπορεί να πάει στο νησί του αν έρθει στην Αλεξανδρούπολη, είναι πανάκριβο. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση με ψήφισμα να γίνει μείωση 50% στα εισιτήρια. Με τόσα λεφτά που έπεσαν για επιδοτήσεις θα μπορούσε να χτιστεί αερογέφυρα μέχρι τη Σαμοθράκη, χρήματα που τα έφαγαν κάποιοι. Δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε να βελτιωθούν και να επεκταθούν και οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Κλείνοντας, όλα αυτά να γίνουν σήμερα, αύριο, μεθαύριο το πρωί. Πολιτική βούληση, να ζητήσουμε να εφαρμοστεί ειδικό τιμολόγιο για τη Σαμοθράκη, απελευθέρωση των δρομολογίων, μείωση υποχρεωτική 50% στα εισιτήρια, δωρεάν στα ΑμεΑ. Όλα αυτά να γίνουν το συντομότερο. Η μόνη λύση για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι ο εθνικός ακτοπλοϊκός φορέας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στους δημότες, κύριοι δήμαρχοι.

22.04

Ο κύριος Λαμπάκης, αναφερόμενος στον κύριο Δευτεραίο του είπε ότι απεμπολεί το δικαίωμα που έχει να αυτοδιοικηθεί. Τις μειώσεις αυτών των τιμών θα τις κάνουμε εμείς μόνοι μας. Αυτή είναι η αυτοδιοίκηση. Η άρνηση σε όλα με κρατισμό έχει αποτύχει.

Ο κος Δευτεραίος απάντησε: δεν εκχωρώ κανένα δικαίωμα και θα συμμετέχω και θα προσπαθώ τόσο εγώ όσο και η παράταξη η οποία αντιπροσωπεύω. Το δικαίωμα της μη αυτοδιοίκησης το απεμπόλησε από εμάς ο ίδιος ο Καλλικράτης. Δεν είμαστε αυτοδιοίκηση, είμαστε τοπική διοίκηση, δέστε πόσες φορές λέτε «Ο νόμος δεν αφήνει».

Κι εμείς αντιστεκόμαστε, έλα μαζί να αγωνιστούμε, απάντησε ο κος Λαμπάκης.

Ο κύριος Χανός είπε στον κύριο Δευτεραίο ότι είπε κάποια πράγματα που τον προσέβαλλαν. Και εσείς είπατε για κραυγές και μας προσβάλλατε, απάντησε ο κύριος Δευτεραίος. Ο κύριος Χανός συνέχισε λέγοντας, για όλα αυτά όλοι συμφωνούμε, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν. Εμείς σήμερα λέμε, μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε κάποια στοιχεία; Εσείς λέτε δεν μπορούμε. Εγώ σας λέω ότι μπορούμε.

Ακολούθησε μία λεκτική αψιμαχία των κυρίων Δευτεραίου με Κοζάρη. Ο κος Δευτεραίος είπε στον κύριο Χανό ότι και εκείνος τον προσέβαλλε όταν στην εισήγηση του μίλησε για κραυγές θεωρώντας κραυγές κάθε προσπάθεια αγώνα, διεκδίκησης. Είπε ότι πιστεύει πως μπορούν να διεκδικηθούν όλα από εμάς τους ίδιους.

Ο κύριος Αγγλίας ρώτησε τον κύριο Δευτεραίο αν ζητήσουν όλοι μαζί από το κράτος να φέρει τις συγκοινωνίες και όλα, και δεν τα φέρει, θα περιμένουμε πολλά χρόνια; Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ήδη 2.000.000 ευρώ. Ας τα δώσει για να κάνουμε την εταιρεία.

Το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος κύριος Γιαννέλος. Ζήτησε να προχωρήσουμε σε εφικτά θέματα, όπως τα διοικητικά και διάφορα άλλα. Το πλοίο είναι μία μεγάλη αναγκαιότητα για το νησί, είναι ιστορική ευθύνη, αν τη χάσουμε θα πάμε 100 χρόνια πίσω. Πρέπει να προσέξουμε τα λιμάνια μας, σε Αλεξ/πολη, Σαμοθράκη και Θέρμα. Αυτά θέλουν μεγάλες παρεμβάσεις, προτού προχωρήσουμε στα μεγάλα πράγματα που λέτε εσείς, κύριε δήμαρχε. Πρέπει να κάτσουμε να υπολογίσουμε την περίπτωση και την διάσταση. Λέμε να μεταφέρουμε 400 άτομα, πολύ μεγάλος αριθμός. Όταν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα λεωφορείο ή ένα φορτηγό με τρόφιμα, τι θα κάνουμε; Πως θα το μεταφέρουμε το φορτηγό;

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε: «Ο ιδιώτης».

Ο κύριος Γιαννέλος, συνεχίζοντας είπε: Ναι, θα πάρεις την αφρόκρεμα από τον ιδιώτη και αυτός θα κουβαλάει τα αυτοκίνητα;

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι τα πολλά λεφτά είναι στην μεταφορά φορτηγών.

Ο κος Γιαννέλος παρακάλεσε να το δούνε το θέμα και θα τον θυμηθούνε, μπορεί να είναι λίγο αργά αλλά δεν πειράζει, θα το συζητήσουνε.

Ο κύριος Λαμπάκης ρώτησε τον κύριο Γιαννέλο αν λέει ναι ή όχι για να απαντήσει αυτός Ναι-Όχι και εν τέλει ναι.

Το λόγο έλαβε ο κύριος Βαμβακερός. Η προσπάθεια των δημάρχων σήμερα σπάει τα αυγά και δίνει μία γροθιά σε μία κατάσταση που κρατάει τελματωμένο το νησί εδώ και χρόνια. Το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο αλλά σε σύγκριση με τα 3 εκατ ευρώ που θα χρειαζόταν για το πάρκο του Παρμενίωνα και τα πιθανά οφέλη του…

Ο κύριος Φαλέκας, αντιδήμαρχος ενέργειας της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά της γεωθερμίας και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούν οι δύο δήμοι σε αυτό τον τομέα.

22.13

Το λόγο έλαβε ο κος Παππάς Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης, ο οποίος μεγάλωσε και δραστηριοποιείται στην πόλη μας και πολιτεύεται στη Σαμοθράκη. Η πατρότητα αυτής της συνάντησης δεν μπορεί να διεκδικηθεί από κανέναν, η κοινωνία μας έφερε εδώ. Ζητώ μία ειλικρινή έκθεση των όσων μπορούν να γίνουν από κοινού από τους δύο δήμους. Η Σαμοθράκη έχει πολλά να δώσει και έχει δώσει απείρως περισσότερα από όσα έχει πάρει. Αιχμή του δόρατος του τουρισμού της περιοχής μας πρέπει να είναι η Σαμοθράκη. Η Σαμοθράκη έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα. Έχει μοναδικό φυσικό τοπίο αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Έχει την ευθύνη ότι ποτέ δεν διεκδίκησε αυτά που της ανήκουν. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία στεριανή πόλη παρόλο που βρέχεται από θάλασσα. Πρέπει να διεκδικήσουμε δρομολόγια από τη νότια Ελλάδα να καταλήγουν σε Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά καραβιού που να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και των δύο πόλεων.

Ο κος Θεοδώρου έχει ετοιμάσει ένα πακέτο με 25 προτάσεις το οποίο όμως δεν το ανέπτυξε. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία συνεργασίας και ομόνοιας. Μία από τις προτάσεις που αναφέρθηκε είναι να γίνει διοργάνωση μίας ρεγκάτας σκαφών που θα περιλαμβάνει τουριστικούς προορισμούς στη Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη.

22.20

Το λόγο έλαβε ο κος Λασκαράκης. Διαμαρτυρήθηκε ότι δε γίνεται συζήτηση ουσίας αλλά συναισθήματος και για το γεγονός ότι ο κος δήμαρχος είναι εκτός αίθουσας κάνοντας δηλώσεις στα κανάλια. Είμαστε ένα δίπολο ανάπτυξης, η Σαμοθράκη και η Αλεξανδρούπολη. Το τουριστικό πρόγραμμα της Σαμοθράκης δε θα το κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Είμαστε συνεργάτες στα σημεία που αφορούν και τους δύο τόπους.

Τα κοινά σημεία των δύο τόπων είναι το συγκοινωνιακό και η ανάπτυξη. Η συγκοινωνία δεν είναι το παν. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στο νησί και να γίνουν δράσεις που θα φέρουν κόσμο. Αν δεν υπάρχει επιβατικό κοινό δε θα υπάρχει περίπτωση φτηνού εισιτηρίου. Να δούμε τη σύνδεση με τη Θάσο, τη Λήμνο, την Ίμβρο, την απέναντι ακτή της Τουρκίας. Ένα πλοίο πρέπει να προσεγγίζει όλα αυτά τα λιμάνια. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση των λιμανιών στη Σαμοθράκη. Πιστεύει ότι ο τουρισμός από Τουρκία και Βουλγαρία θα αναπτυχθεί τα ερχόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, πολεοδόμηση, χρήσεις γης στο νησί, ώστε να μπορούν να κάνουν εκεί τις εξοχικές κατοικίες τους οι δημότες. Αν 1.000 κάτοικοι της πόλης πάνε κάθε χρόνο στη Σαμοθράκη, όλο το χρόνο. Η ενέργεια της Σαμοθράκης είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, ήλιος, αέρας, νερά, ένα θέμα που είναι αποκλειστικά του δήμου Σαμοθράκης. Η Σαμοθράκη έχει έλλειψη προσωπικού, δεν μπορεί να προσλάβει πολλούς υπαλλήλους όπως έχει η Αλεξανδρούπολη. Χρειάζεται να γίνει ένας αυτοδύναμος φορέας ανάπτυξης και των δύο δήμων με προσωπικό και από τους δύο δήμους. Να κάνει προτάσεις για τα κοινά σημεία που αφορούν τους δύο δήμους.

22.23

Ο κος Αγγλίας είπε ότι αυτός ο φορέας θα γίνει, ώστε να εντοπίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα είναι θέμα υλοποίησης. Είπε ότι οι Λημνιοί διαμαρτύρονται που το πλοίο δε συνεχίζει για Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη. Ζήτησε, μέχρι να γυρίσουν οι δήμαρχοι από τις δηλώσεις τους στα κανάλια, να εκφραστεί η βούληση και των δύο δήμων να υπάρξει σύνδεση ακτοπλοϊκή με τη Νότια Ελλάδα. Η Καβάλα έχει 6 δρομολόγια την εβδομάδα προς Λήμνο και Μυτιλήνη.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι αυτό το αίτημα το είχε η Νομαρχία για 10 ολόκληρα χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Έλαβε ομόφωνη στήριξη από όλες τις παρατάξεις.

22.28

Ο κος Ραπτόπουλος αρχικά καλωσόρισε τους συναδέλφους από τη Σαμοθράκη. Υπάρχουν τομείς όπου πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε υπηρεσιακό προσωπικό, γεωθερμία, τουρισμό και πολιτισμό.

Ακούσαμε για ομογενειακά και δημοσιογραφικά χωριά, για αεροδρόμια όμως το 2011, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα όποια βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά ώστε να μη δώσουμε ελπίδες που τελικά δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Θεωρεί ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία, άποψη που δε συνερίζεται η παράταξη του. Αυτά τα σχήματα δεν έχουν τελεσφορήσει και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Σε ένα δήμο με τέτοιο μεγάλο οικονομικό άνοιγμα πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για αγορά πλοίων. Ζήτησε να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία δρομολογίων της άγονης γραμμής με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και προορισμό τη Ρόδο, γραμμή που είχε ωφελήσει και τον τουρισμό και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

22.39

Το λόγο έλαβε η κυρία Αντωνάκη. Δήλωσε ότι συμφωνεί με τους προλαλήσαντες για τους τομείς συνεργασίας των δύο δήμων. Ζήτησε να γίνει διαδημοτική συνεργασία για το κάμπινγκ και τις ιαματικές πηγές.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συγκοινωνία τα Σάββατα για Σαμοθράκη.

Το λιμάνι της Καμαριώτισσας έχει βύθισμα λιγότερο από 4,5 μέτρα γιατί εκβάλλει εκεί ένας δυνατός χείμαρρος. Έγινε μία μελέτη για την επέκταση του λιμανιού. Οφείλονται 39.000 ευρώ στο μελετητή και δεν υπάρχουν πόροι για να πληρωθεί. Ζήτησε από το δήμο Αλεξανδρούπολης ένα κονδύλι για να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό. Το λιμάνι Θέρμων απέχει 24 μίλια από Αλεξανδρούπολη. Θα μπορούσε η συγκοινωνία από εκεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς. Είχε γίνει προσπάθεια εκβάθυνσης που κόστιζε 35.000 ευρώ με την έκπτωση, αλλά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης πόρων. Ζήτησε ένα κονδύλι €110.000 ευρώ για να λειτουργήσουν τα λιμάνια της Σαμοθράκης.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα.

Η κυρία Αντωνάκη συνέχισε λέγοντας ότι με τη δεδομένη κατάσταση δεν είναι δυνατόν να μπουν μεγάλα πλοία στα λιμάνια του νησιού. Προβλήματα υπάρχουν με την ακτοπλοΐα σε όλες τις χώρες, αφού έστω και με έναν επιβάτη πρέπει να γίνει το δρομολόγιο. Ας μας πει κάποιος πόσα χρήματα χρωστάνε ακόμα τα πλοία που προαναφέρθηκαν και οι κληρονόμοι τους. Πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν βιώσιμες. Και βέβαια να πάρουμε πλοίο, και βέβαια να μπουν οι δήμοι μπροστά, να γίνει όμως πρώτα μία σοβαρή οικονομική μελέτη.

Αυτό το πλοίο, το “Ίλιον”, δεν είναι καταμαράν, είναι τύπου καταμαράν κατασκευασμένο από σίδερο, βαρύ, όχι από αλουμίνιο. Έχει κατασκευαστεί το 1995. Σε όποιο δρομολόγιο μπήκε έχασε χρήματα. Στις Κυκλάδες, που έχει πολύ μεγάλη κίνηση, το πλοίο μπήκε μέσα. Από τις 2/10/2010 μέχρι 2/2/2011 ήταν δρομολογημένο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξοί και πάλι μπήκε μέσα. Την 2/2/2011 το πλοίο σταμάτησε διότι δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Δεν πρέπει να μας προβληματίσει αυτό; Μπορεί να είναι καλή η τιμή του. Είναι τύπου παντόφλα. Θέλει μία προσθήκη ύψους 500.000 ευρώ. Αν ρωτήσουμε τον οποιοδήποτε ανεμοτρατάρη μπορούμε να μάθουμε τι κόστος έχει ένα σκάφος, έστω και αλιευτικό, ναυτολόγια, ασφάλειες, καύσιμα, βλάβες. Ζήτησε να γίνει μία σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη. Να εξουσιοδοτηθούν οι δήμαρχοι ώστε να γίνει μία σοβαρή μελέτη, να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε για να μην απογοητευτεί ο κόσμος πάλι. Ένα πλοίο που μεταφέρει 35 IX και 300 το πολύ επιβάτες με ένα πλοίο 30 μέτρα μικρότερο από την Αρσινόη, θα είναι πιθανά προβληματικό. Μήπως κάνουμε κάτι που δεν το περιμένουμε; Να μπορεί να βγάζει τα έξοδα του το πλοίο. Όσο πιο γρήγορα κινείται τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος. Να βρούμε σοβαρούς ανθρώπους που κάνουν οικονομοτεχνικές μελέτες για τέτοια θέματα, ναυτιλιακά, όχι έναν οποιονδήποτε που έχει σπουδάσει οικονομικά. Η λύση της ναυτικής εταιρείας είναι μία πολύ σοβαρή λύση. Ποιος θα διαχειριστεί όλο αυτό το εγχείρημα; Manager ή υπάλληλος του δήμου;

Ο κος Αγγλίας είπε ότι το θέμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και ανέφερε περιπτώσεις για πόσους έχουν χάσει τα λεφτά τους, είναι φυλακή και για δήμους που είναι κατηγορούμενοι για αυτά τα θέματα.

22.44

Το λόγο έλαβε ο γραμματέας του ΔΣ της Σαμοθράκης, συμφώνησε απόλυτα στη διαδημοτική συνεργασία. Πρότεινε να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη ως προς το τι πλοίο χρειάζεται, ποιους προορισμούς θα συνδέσει, τι ναύλα θα έχουμε και ποιους θα εξυπηρετεί. Υπάρχει η πιθανότητα το πλοίο να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά. Με το υψηλό κόστος βενζίνης και τα διόδια που υπάρχουν, ίσως η μετακίνηση μέσω θάλασσας να διευκολύνει τουρίστες από την Αθήνα να έρθουν στο νησί. Εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα της νομικής σύστασης της επιχείρησης. Ευελπιστεί η συνεργασία να έχει ένα καλό αποτέλεσμα και για τις δύο περιοχές.

Η κυρία Τρέλλη είπε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη. Οι Σαμοθρακίτες φορολογούνται άγρια αλλά δεν εξυπηρετούνται από το κράτος.

22.53

Το λόγο έλαβε ο κος Σκαρλατίδης Θανάσης, δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης που ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Η μία από τις δύο εταιρείες με χρηστή διαχείριση άφησε και αποθεματικό στο τέλος. Υπάρχουν μόνο πράγματα που μας ενώνουν και έτσι πρέπει να το δούμε.

Από δημοτικό σύμβουλο Σαμοθράκης ζητήθηκε να απαιτηθεί η άμεση μείωση του εισιτηρίου αυτοκινήτων. Έχει αγροτικό αυτοκίνητο και κοστίζει €200 ευρώ το ταξίδι μετ’ επιστροφής. Ο πλοιοκτήτης σε κάθε δρομολόγιο επιδοτείται με 5.000 ευρώ από το κράτος. Ζήτησε να δοθεί έμφαση στον σχολικό τουρισμό (ο οποίος παλαιότερα επιδοτούνταν)

Ο κος Κολχούρης είπε ότι τον ερχόμενο μήπως θα υπογραφεί η επιδότηση για 9 χρόνια του κου Μανούση. Θα υπάρχει ένα πλοίο που έχει 6 δρομολόγια το χειμώνα και καθημερινά το καλοκαίρι. Εάν μπει ένα πλοίο μόνο για Σαμοθράκη δε θα βγει βιώσιμο. Αν μπει και η Λήμνος, πρέπει να δούμε πλοίο που θα μπορεί να μεταφέρει και φορτηγά, ώστε να εξυπηρετηθεί και το εμπόριο από την περιοχή μας στα νησιά. Ζήτησε να δοθεί λύση με μόνιμο χαρακτήρα. Να μη χρειαστεί μετά από 1 χρόνο άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για να συνεχιστεί η γραμμή. Σήμερα η Λήμνος ψωνίσει αγροτικά και ζωοτροφές από τις Σέρρες.

Ο κος Χανός αναφέρθηκε στα ακόλουθα. Σήμερα το πλοίο Σάος έχει ονομαστική αξία 15 εκατ. ευρώ. Για να βάλουμε οποιοδήποτε άλλο σκάφος αυτών των προδιαγραφών (μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση) χρειάζονται το λιγότερο 6 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχω κάνει προσωπικές επαφές με το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη Μυτιλήνης και με το δήμαρχο της Λήμνου και τους πέρασε το μήνυμα να συνδεθούν με την Αλεξανδρούπολη και το θέλουν. Έχω κάνει ενέργειες στο Υπουργείο Αιγαίου να γίνει σύνδεση με καινούρια γραμμή. Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε ένα σκάφος που να μπορεί να πηγαίνει στη Μυτιλήνη. Με αυτό το σκάφος το συγκεκριμένο, του 1 εκατ. ευρώ, μιλάμε για βιωσιμότητα, πόσο μάλλον για ένα σκάφος των 5-6 εκατ. ευρώ. Αυτό το εγχείρημα είναι απλό, με μικρό ρίσκο και ανοίγει μία προοπτική για την περιοχή. Αν το εγχείρημα αυτό δεν πετύχει, είτε λόγω ανταγωνισμού ή συνθηκών, αυτό το πλοίο θα είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα και ας έρθει να το πάρει. Δεν νομίζω ότι θα πάθουμε τίποτε. Αυτό το πλοίο θα δώσει στο Σάος την δυνατότητα να απελευθερωθεί από όλη αυτή τη λέρα που έχει συσσωρευτεί επάνω του όλα αυτά τα χρόνια και να κάνει τη σωστή γραμμή αυτή που μπορεί, είναι και επιδοτούμενη καλώς ή κακώς, θα έχουμε όμως μία εξασφαλισμένη συγκοινωνία μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Αυτό το πράγμα δεν είναι ανταγωνιστικό. Αν πάθει μία μείωση σε 100-200 άτομα την εβδομάδα γιατί κόπτεστε τόσο πολύ; Εγώ είμαι χρόνια στη θάλασσα, δεν είναι μεγάλο σκάφος, μία τράτα μεγάλη είναι. Σιγά το πράγμα. Έχουμε οικονομικό επιτελείο εδώ, ο πραγματογνώμονας θα κάνει επίσημη έκθεση, χρηματοοικονομική είναι ένα πράγμα που θα βγει άμεσα. Αν το πάρουμε αυτή την περίοδο, φέτος, θα δουλέψει τρεις μήνες σίγουρα, θα δούμε από εκεί και πέρα τι γίνεται, θα ζητήσουμε επιδοτούμενη γραμμή για τη Λήμνο κατ’αρχήν, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα της περιοχής με αυτό, απλά αλλάζουμε τα δεδομένα.

Δε βαρεθήκατε εδώ χρόνια να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και να μη βλέπουμε τίποτε; Σιγά το πράγμα, ένα μεγάλο καΐκι είναι. Και καπεταναίους έχουμε, και μηχανικούς και ανθρώπους οικονομολόγους που γνωρίζουν τα πράγματα. Θέλουμε να βγει στον κόσμο ότι τα πράγματα θα είναι διαφανή και καθαρά και θα είναι ένα μέσον που θα ανήκει σε όλους μας. Μπορεί αύριο ο κύριος Μανούσης να πάρει το προωθήσουμε να πάρει τη γραμμή από το Λαύριο μέχρι επάνω ή να γίνει μία κοινοπραξία και να μπορεί αυτό εδώ να καλύπτει μέρες εδώ και να μπορεί να πάει προς τα κάτω. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά.

Θα σας πω και κάτι άλλο, δεν ξέρω το συμβούλιο μου τι θα πει, δεν θέλω να προσβάλλω εσάς και τον δήμαρχο, γιατί εμείς το έχουμε ήδη αποφασίσει. Αλλιώς θα το πάρει ο δήμος Σαμοθράκης, θα το πάρουν οι Σαμοθρακίτες, ειλικρινά σας το λέω, χαρά στο πράγμα.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε τι αποφασίσατε;

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ως παράταξη, να σας το προτείνουμε. Μιλήσαμε για αγορά σήμερα; Τρεις ώρες και δεν κατάλαβες τι έγινε; 7/5/2011 θα κάνουμε άλλο συμβούλιο και θα αποφασίσουμε.

Ο κύριος Αγγλίας ενημέρωσε τους δύο δημάρχους ότι θα βγει ψήφισμα να έρχεται στην Αλεξανδρούπολη και στη Σαμοθράκη η άγονη γραμμή. Πρότεινε να σκεφτούμε τη γραμμή Τσανάκαλε-Ίμβρο-Λήμνο 2 φορές την εβδομάδα και να γίνει επαφή με την Τουρκία για μία γραμμή.

Ο κύριος Λαμπάκης ανέφερε ότι για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να επιλέξουμε μία τέτοια λύση. Για να συμβούν όλα αυτά τα πράγματα και να αναπτύξουμε τον τουρισμό στο νησί και στην Αλεξανδρούπολη και να ενώσουμε τις τύχες όσον αφορά στο επίπεδο της οικονομίας, χρειάζεται να γίνει αυτή η αγορά.

Ο κύριος Κογιομτζής ρώτησε αν πρέπει να γίνει αυτή η συγκεκριμένη αγορά. Τώρα τα ανατρέπετε πάλι. Είπαμε να ξεκινήσουμε μία συνεργασία, μας φέρατε ήδη το πλοίο, ακούσαμε από την κυρία Αντωνάκη, λείπατε…

Ο κος Λαμπάκης ρώτησε αν έχει ο κος Κογιομτζής παραλήρημα διακοπής αγενώς κιόλας. Εμείς αυτό προτείνουμε, έχετε κάτι άλλο κύριε συνάδελφε;

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε για το πλοίο, αν είναι μόνο αυτό το συγκεκριμένο.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε λυπάμαι γιατί έχετε 20 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν έχετε μάθει να είστε ευγενής. Αφήστε με να πω αυτό που θέλω εγώ. Νόμιζα ότι διακατέχεστε από ευγένεια. Με διακόψατε και τολμάτε να λέτε…

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι μιλούσε ο κύριος Χανός και αν και ζήτησε το λόγο απ’τον κύριο πρόεδρο, ο κύριος Λαμπάκης τον πήρε από μόνος του.

Ο κύριος Αγγλίας διευκρίνισε ότι συζητήθηκε να γίνει μία οικονομοτεχνική μελέτη για τη σύνδεση Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης γενικώς. Είτε θα είναι τάνκερ, καίκι, καταμαράν. Θα το δούμε τι θα αποφασίσουμε.

23:05

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε συγγνώμη που έλειπε εκτός αίθουσας αλλά πληροφορήθηκε για τα λεγόμενα από τους συναδέλφους. Είπε ότι ο ίδιος παίρνει γρήγορα αποφάσεις τεκμηριωμένες απόλυτα. Ανέφερε ότι και να κινδυνεύσει το 1,5 εκατ. ευρώ δε θα κινδυνεύσουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και η Σαμοθράκης.

Τι μας έπιασε ξαφνικά εμάς όλους εδώ πέρα να σώσουμε το 1,5 εκατ. ευρώ., που δε θα κινδυνεύσει και αυτό. Σήμερα κάνουμε αντιπολίτευση σε μία πρόταση η οποία οδηγεί δύο τόπους σε μία κοινή ένωση και μία εφορία οικονομικής διάστασης με ένα μικρό τίμημα για μία επιτακτική, κοινωνική ανάγκη; Θυμηθείτε σας παρακαλώ πόσα εκατομμύρια έκαναν φτερά εδώ και τόσα χρόνια για διάφορους λόγους, δε μιλάω για ποινική διάσταση των υποθέσεων ή κακοδιαχείριση; Τι μπορεί να χαθεί τώρα; Ενάμιση εκατομμύριο. Εσείς κυρία Αντωνάκη δε σκέφτεστε το κοινωνικό όφελος της σύνδεσης των δύο δήμων; Θα δημιουργηθούν 8 θέσεις εργασίας όταν τα χρυσωρυχεία μιλούν για 80 θέσεις εργασίας και είναι κάποιοι έτοιμοι να θυσιάσουν τον τόπο τους για 80 θέσεις; Σήμερα είναι ιστορική στιγμή, με λίγα πράγματα θα δώσουμε πάρα πολλά στον τόπο, είναι ευχής έργο ότι καταφέραμε και βρεθήκαμε εδώ μετά από τόσα πολλά χρόνια. Και εμείς εδώ οι της Αλεξανδρούπολης που είναι τίποτε το ενάμιση εκατομμύριο απέναντι στο κοινωνικό όφελος. Είναι πραγματικά λυπηρό. Όσοι θα σταθούν απέναντι σε αυτή την λύση και την προοπτική της ανάπτυξης θα λογοδοτήσουν, όχι υπό την έννοια της απειλής, αλλά της προσφοράς τους στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Παρακαλώ να μην είστε απ’έξω ή να μην έχετε την αρνητική διάσταση. Πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί. Και βέβαια θα γίνει οικονομοτεχνική μελέτη. Είπε κανείς ότι θα πάρουμε σήμερα απόφαση; Η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται συμφέρουσα από τον κύριο δήμαρχο. Να μη τη συζητήσουμε ως την ισχυρότερη πρόταση; Έφερε κανείς, γνωρίζοντας ότι το μοναδικό θέμα σήμερα είναι αυτό, καμία άλλη αντιπρόταση;

Οι σύμβουλοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν το γνώριζαν.

Ο κύριος δήμαρχος ανέφερε ότι: μέχρι και η γειτόνισσα μου με ρώταγε σήμερα ποιο πλοίο θα πάρετε γιατί ήξερε ότι το μοναδικό θέμα ήταν η συζήτηση για την αγορά ενός πλοίου.

Οι σύμβουλοι ρωτούν από πού προκύπτει αυτό.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε πως δέχεται πως δεν το γνώριζαν και ζήτησε έστω και τώρα να φέρουν λύσεις για να βοηθήσουν, όχι για να αποτρέψουν ένα θέμα το οποίο το περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού οι Αλεξανδρουπολίτες και οι Σαμοθρακίτες. Δεν πιστεύω στα αυτιά μου και στα μάτια μου ότι υπάρχει τέτοια αντίδραση, σεβόμενος την άποψη τους. Θα γίνει μελέτη, αν υπάρξουν και άλλες προτάσεις θα γίνει μελέτη και επί των άλλων προτάσεων. Μη στεναχωριέστε ότι μπορεί η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη να συνδεθούν με ένα πλοίο το οποίο πιστεύω θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και μπορεί να συμβεί αυτό και στην 1 Ιουνίου. Εγώ έχω μάθει να τολμάω, εάν εσείς δεν θέλετε, κάποιοι, να τολμάτε, τότε είμαστε πραγματικά πολύ μακριά ο ένας απ’τον άλλο και απλά θα μπορέσουμε ενδεχομένως μέσα απ’τη σύγκρουση κάποια στιγμή να συμπέσουμε κάπου.

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε έναν εκπρόσωπο από κάθε μία από τις 8 παρατάξεις ώστε να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα. Οι δύο δήμαρχοι θα συνευρεθούν προκειμένου να προχωρήσουν για την ανάθεση μελέτης για τη βιωσιμότητα αυτής ή ενδεχομένως και μίας άλλης λύσης. Θα μελετηθεί και το ναύλο και εκεί μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση γιατί αν ο ιδιώτης το έχει 50 ευρώ εμείς θα το βάλουμε 35 για να ανακουφίσουμε τις κοινωνίες. Η επόμενη συνεδρία στις 7/5/2011 στη Σαμοθράκη.

Ο κύριος Αγγλίας είπε πως είναι η πιο δημοκρατική πρόταση που υπάρχει, ένας από κάθε παράταξη, χωρίς πλειοψηφίες.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν είναι δυνατόν να γίνει μελέτη σε λίγες μέρες ως τις 7/5. Είναι δυνατόν να γίνει μία σοβαρή μελέτη μέσα στο Πάσχα; Αν είναι παντόφλα, μπορεί να κινηθεί στη γραμμή;

Ο κύριος Χανός είπε ότι είναι πασουμάκι. Το σκάφος είναι έτοιμο να το εξετάσει νηογνώμονας ειδικός από κάθε πλευρά και να φέρει ειδική έκθεση. Το σκάφος έχει 2,5 μέτρα βύθισμα και είναι 15 χρόνων με άριστη συντήρηση. Δεν κάνω τον πλασιέ αλλά προτού έρθω σε εσάς και κάνω συγκεκριμένη πρόταση ερεύνησα όλα αυτά τα πράγματα. Μη λέτε πράγματα τα οποία βγαίνουν από το μυαλό καθενός. Μπαίνουν δύο θέματα. Αν καταλήξουμε για φέτος να πάρουμε σκάφος πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Αν υπάρχει δυνατότητα έρευνας, το καλύτερο θα ήταν ένα σκάφος καταμαράν 55-60 μέτρα μήκους το οποίο να πηγαίνει 30 μίλια. Αν βρείτε στην αγορά αντίστοιχο σκάφος μπορείτε να μας πείτε. Εγώ δεν είμαι μεσίτης ούτε μάνατζερ. Το συγκεκριμένο σκάφος βρέθηκε τυχαία, μπορεί να λειτουργήσει στη γραμμή άμεσα σε ένα μήνα και να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Το κόστος αγοράς μπορεί να πέσει και άλλο. Τώρα διερευνώ δυνατότητες από τις τράπεζες να μας χρηματοδοτήσουν. Το επόμενο συμβούλιο πρέπει να γίνει 29/4 και όχι 7/5. Μέχρι τότε ο καθένας είναι ελεύθερος να φέρει και άλλες προσφορές. Η οικονομοτεχνική μελέτη θα γίνει εδώ. Πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα αν είναι για φέτος αλλιώς να το αφήσουμε για αργότερα. Συνήθως η βυζαντινολογία, τη βλέπουμε σε όλα τα συμβούλια που γίνονται, υπάρχει από πολλούς αν είναι να ξαναγυρίσουμε στην αρχή της συζήτησης μετά από τόσες ώρες εγώ, λυπούμαι πολύ, αλλά θα τεθεί το θέμα αλλιώς αν θέλουν οι πολλοί και αν θέλουν οι λίγοι, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

23:19

Ο κος Λασκαράκης ζήτησε το λόγο για ένα λεπτό.

Ο κύριος Αγγλίας ρώτησε τι θα κάνει αυτός αν ζητήσουν 40 άτομα το λόγο. Έχουν σηκώσει έξι χέρια. Τι να κάνω;

Ο κύριος Λασκαράκης ζήτησε να μιλήσουν όλοι. Είπε ότι οι δύο δήμαρχοι προσέβαλλαν τους συμβούλους. Έφεραν έτοιμη λύση. Πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Σε τέτοιες περιπτώσεις όταν ο δήμος προμηθεύεται ένα αντικείμενο πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Να γίνει πρώτα μελέτη και μετά να προκηρυχθεί η αγορά του πλοίου.

23:21 ο κος Αγγλίας είπε να γίνει επιτροπή και να δούμε αν μπορεί να προχωρήσει άμεσα η αγορά του πλοίου. Ζήτησε έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη για τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Το δεύτερο θέμα είναι αν προλαβαίνουμε σε αυτό το διάστημα γιατί βεβιασμένες κινήσεις δεν πρέπει να γίνονται. Ας βγουν οι εκπρόσωποι, να συμφωνήσουνε αυτοί και μετά να προχωρήσουν για όλα τα άλλα θέματα. Αν αυτή η επιτροπή πει ότι δε συμφέρει τότε δε χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε: υπάρχει ένα πλοίο ενάμιση εκατομμύριο. Να πούμε όχι; Που να δώσει προσφορά; Ένα πλοίο είναι όλο κι όλο, το πουλάει ενάμιση εκατομμύριο. Εντάξει θα πούμε ένα με 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν μπορεί να γίνει αγορά 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς διαγωνισμό.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι γίνεται με σύμβαση για αγοραπωλησία.

Ο κύριος Χανός είπε ότι στα ναυτιλιακά υπάρχουν συγκεκριμένες αξίες γιατί η τράπεζα η οποία θα χρηματοδοτήσει θα δει την εκτίμηση του νηογνώμονα.

Ο κύριος Λαμπάκης ρώτησε τον κύριο Κογιομτζή αν ξέχασε ότι ελήφθη απόφαση για σύναψη δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ για να δοθούν στην αγορά; Τι ποσό είναι το ένα τριακόσια;

Εκεί έχω αντίρρηση, απάντησε ο κύριος Κογιομτζής. Ότι το 1,3 εκατ. ευρώ ο δήμος, κατά την ταπεινή μου γνώση, δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε μετρητά αυτά τα χρήματα σε κάποιον ιδιώτη. Αυτό ξέρω. Αν εσείς ξέρετε κάτι άλλο;

Ο κύριος Λαμπάκης ανέφερε (σ.τ.σ. το κορυφαίο σχόλιο της ημέρας) ότι ευτυχώς στης δημοκρατίες υπάρχουν οι πλειοψηφίες.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε να ανακαλέσει ο κος δήμαρχος γιατί ειδάλλως η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι διακοσμητική και δε θα συμμετάσχουν στην επιτροπή.

Ακολούθησε αναβρασμός και αποχώρηση όλων από την αίθουσα εν μέσω διαπληκτισμών.

Πέμπτη

14

Απρίλιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 13/4/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Κοινή Συνεδρίαση με ΔΣ Σαμοθράκης, Προ Ημερησίας Διάταξης

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ανεπίσημα πρακτικά 7ου ΔΣ Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ανεπίσημα πρακτικά του κοινού ΔΣ των δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης

Αν επιθυμείτε, διαβάστε τα ανεπίσημα πρακτικά που ακολουθούν:

Ανεπίσημα Πρακτικά Κοινού ΔΣ της 13/04/2011

Κοινό δημοτικό συμβούλιο Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Τένεδος» στο ξενοδοχείο Grecotel.

20.01

Ο κος πρόεδρος καλωσόρισε τους περιφερειακούς συμβούλους κα Κουκουβέλα και Βαβία στο ΔΣ.

Παρακάλεσε τον πρόεδρο, τον γραμματέα και τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της Σαμοθράκης να συμπροεδρεύσουν στο βήμα.

20.14

Ο κος Αγγλίας καλωσορίζει το ΔΣ και το δήμαρχο της Σαμοθράκης. Δίνει το λόγο στον κύριο Χανό.

Ο κύριος Χανός, δήμαρχος Σαμοθράκης, είπε ότι θεωρεί τον εαυτό του ευτυχή που είναι παρών στη διαδικασία και στη ευόδωση της συνεργασίας των δύο δήμων. Είναι απαίτηση των δημοτών και των δύο περιοχών. Η περιοχή μας είναι σε στασιμότητα, πολλά οράματα δεν έχουν πραγματοποιηθεί, όμως πρέπει να παλεύουμε για να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας. Τα χρόνια που έρχονται για ν περιοχή μας θα δρομολογήσουν σημαντικές εξελίξεις (ενέργεια, τουρισμός, διακρατικές συνεργασίες).

Προς το παρόν πρέπει να δρομολογηθούν συγκεκριμένα θέματα και να δοθεί το μήνυμα ότι μπαίνουμε σε μία καινούργια εποχή συνεργασίας των δύο δήμων.

1)    Θέλουμε η θάλασσα να είναι ζώνη επικοινωνίας και όχι να μας χωρίζει απ’τον υπόλοιπο κόσμο.

2) Ένα άλλο θέμα είναι η περιοχή μας να έρθει σε επαφή με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω θαλάσσης. Ο κος Χανός ζήτησε να δουν τι μπορεί να γίνει στα θέματα τουρισμού και πολιτισμού για φέτος, καθώς και στήριξη από τεχνικές υπηρεσίες και πολεοδομία του δήμου Αλεξανδρούπολης ώστε να ωριμάσουν ορισμένα έργα του δήμου του.

Απεύθυνε έκκληση στους υπαλλήλους του δήμου να είναι ανοικτοί σε βοήθεια προς το δήμο του. Αναφέρθηκε στη συνεργασία των προηγούμενων δύο δημάρχων )Αλεξανδρή και Πετρούδα) που πρέπει να προχωρήσει και να διευρυνθεί. Η πρώτη προσπάθεια με ν υπογραφή 3 προγραμματικών συμβάσεων έγινε απ’τον ίδιο και τον κύριο Αρβανιτίδη, πρώην δήμαρχο Αλεξ/πολης το 2000. Κάλεσε τους συμβούλους στο ερχόμενο κοινό ΔΣ στη Σαμοθράκη.

20.21

Ο κος Λαμπάκης καλωσόρισε το δήμαρχο και το ΔΣ της Σαμοθράκης, και είπε ότι κατάφεραν να πετύχουν το αυτονόητο, να συνευρεθούν και να ανταλλάξουν απόψεις. Τα συμφέροντα των δύο δήμων ταυτίζονται σε πολλούς τομείς.

20.22

Ο κος Αγγλίας ανέφερε ότι σήμερα εκφράζεται μία βούληση για διαδημοτική συνεργασία.

Ο κος Λασκαράκης ρώτησε αν υπάρχει εισήγηση.

Θα απευθυνθούν πρώτα οι χαιρετισμοί.

20.27

Ο κος Γρηγοριάδης αφού καλωσόρισε όλους,  ζήτησε στην ερχόμενη κοινή συνεδρίαση στη Σαμοθράκη να προσκληθούν οι παλαιότεροι δήμαρχοι που έκαναν τα πρώτα βήματα συνεργασίας. Ανέφερε ότι στο παρελθόν ο δήμος έστελνε άτυπα μηχανικό στο νησί για να ωριμάσουν κάποια έργα για το νησί. Ο Καλλικράτης δίνει δυνατότητες αλλά έχει και παγίδες. Στο νησιωτικό δήμο δίνει περισσότερες δυνατότητες για σύσταση ανωνύμων εταιρειών, ενώ η Αλεξανδρούπολη ως ηπειρωτικός έχει περιορισμούς.

20.32

Το  λόγο  έλαβε η  κα Αντωνάκη,   επικεφαλής της  αξιωματικής  αντιπολίτευσης του  ΔΣ της Σαμοθράκης.

Χαιρέτισε τους συμβούλους και το κοινό της αίθουσας. Το νησί είναι προικισμένο, αρχαιολογικοί χώροι, ιαματικές πηγές, άνεμος, κα. Η σημερινή συνάντηση σημαίνει ότι όλοι θέλουν να κάνουν κάτι για αυτό τον τόπο.

Έχουν να γίνουν πολλά πράγματα. Έχουμε έναν νησιωτικό δήμο σε μία ηπειρωτική περιφέρεια. Όλος ο σχεδιασμός της είναι φτιαγμένος για στεριανούς δήμους. Το Αιγαίο σταματά στη Λήμνο.

Ζητά να γίνει ψήφισμα ώστε να διεκδικήσουν να εφαρμόζονται όλα τα προγράμματα που βγαίνουν για το Αιγαίο.

Οι   καταστηματάρχες   της   Σαμοθράκης   ψωνίζουν   πολλά   από   τα   προϊόντα   τους   από   την Αλεξανδρούπολη. Ζήτησε από όλους να επισκεφτούν το νησί και να ληφθούν αποφάσεις άμεσα για την ανάπτυξη της Σαμοθράκης που θα φέρει ανάπτυξη και στην Αλεξανδρούπολη.

20.36

Ο κος Κογιομτζής έλαβε το λόγο. Ανέφερε ότι επισκέπτεται από το 1974 το νησί και κατέβαλλε πολλές προσπάθειες για την πρόοδο του νησιού.

Έχουμε χρέος να συνεργαστούμε σε πολιτισμό, τουρισμό και να στηρίξουμε τις υπηρεσίες του νησιού. Πρέπει να λυθεί και το πρόβλημα της συγκοινωνίας για το νησί πριν 20 χρόνια είχαμε 2 πλοία και συχνότερη συγκοινωνία. Πρέπει να μελετηθεί πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς να δίνουμε άμεσα αστήρικτες υποσχέσεις.

20.39

Το  λόγο  έλαβε  ο κος  Δευτεραίος.  Αναφέρθηκε  στα προβλήματα,  αφού  καλωσόρισε τους φιλοξενουμένους. Ο Καλλικράτης, για τον ίδιο, δεν έχει θετικά για τους νησιωτικούς δήμους. Η Σαμοθράκη είναι από τα πιο πράσινα νησιά ζην Ελλάδα, ίσως και παγκοσμίως. Το ζητούμενο είναι πως θα αξιοποιηθούν οι ομορφιές. Χαιρετίζει την πρώτη κοινή συνεδρίαση και ελπίζει να περάσουν και σε κοινούς αγώνες.

20.42

Τον λόγο έλαβε ο γραμματέας του ΔΣ Σαμοθράκης. Ανοίγει ένας δρόμος για τη συνεργασία και το καλό και των δύο πλευρών. Πολλοί Σαμοθρακίτες έχουν επενδύσει στη Αλεξανδρούπολη αλλά δεν έχει συμβεί το αντίθετο. Προσδοκά σε μία συνεργασία γόνιμη με το δήμο Αλεξανδρούπολης, στον οποίον μεταβιβάστηκαν οι υπηρεσίες της πρώην νομαρχίας που θα εξυπηρετήσουν τους δημότες σ Σαμοθράκης.

20.48

Ο κος Γιαννέλος έλαβε τον λόγο. Ο κόσμος Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης έχουν έρθει κοντά εδώ και χρόνια, αλλά η θεσμική συνεργασία έχει μείνει πίσω. Ελπίζω να αρθεί αυτή η μονομέρεια.

21.06

Ο κος Αγγλίας ευχαρίστησε τους συμβούλους για τους χαιρετισμού τους αλλά ζήτησε να εκτεθούν οι σκέψεις και οι προτάσεις του κου δημάρχου Σαμοθράκης.

Ο κος Χανός αναφέρθηκε πρώτα στο θέμα της θαλάσσιας συγκοινωνίας, η οποία θα μας φέρει πιο κοντά και θα συσφίξει τους δεσμούς των δύο πόλεων.

Ένα δεύτερο θέμα είναι η ένταξη έργων όπως τα λιμάνια, μία μεγάλη λιμνοδεξαμενή και κάποια άλλα έργα υποδομών που προσπαθούν να τα εντάξουν στο ΕΣΠΑ. Η υπηρεσία αποτελείται από έναν μηχανικό μόνο. Χρειάζεται συγκεκριμένη βοήθεια από το δήμο Αλεξανδρούπολης. Υπάρχουν θέματα πολεοδομίας, θέματα οικοδομικών αδειών, θέματα εντάξεων σε ρυθμιστικά σχέδια. Ζήτησε τη βοήθεια της πολεοδομίας Αλεξανδρούπολης για να λυθούν τα προβλήματα της Σαμοθράκης. Το τρίτο θέμα που έθιξε είναι αυτό της κοινής τουριστικής προβολής των δύο δήμων. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα το Δέλτα του Έβρου, τον ορεινό όγκο, τη Μάκρη, τη Μεσημβρία. Ζήτησε να γίνει προσπάθεια να έρθουν ομάδες τουριστών από Βουλγαρία, Ρουμανία για συγκεκριμένες δράσεις. Να γίνει ένα συγκεκριμένο πακέτο με προορισμούς στην Αλεξανδρούπολη και στη Σαμοθράκη που θα είναι πιο ελκυστικό για τους τουρίστες. Η καλή συγκοινωνία και η βελτίωση των υποδομών στη Σαμοθράκη, με τη βοήθεια της Αλεξανδρούπολης, θα δώσει ένα αξιόπιστο τουριστικό πακέτο. Οι ξενοδόχοι της Αλεξανδρούπολης είναι πολύ έμπειροι και οργανωμένοι. Πρέπει να μπουν στο παιχνίδι οι επαγγελματίες της Αλεξανδρούπολης και τα τουριστικά πρακτορεία της πόλης. Σημαντική είναι και η ανάπτυξη του σχολικού τουρισμού καθώς και η κινητοποίηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, με δράσεις που αφορούν το περιβάλλον και τις αρχαιότητες. Πρότεινε να ξαναγίνει το δημοσιογραφικό συνέδριο σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη, λίγες μέρες σε κάθε δήμο. Τη δημιουργία καλοκαιρινού πολιτιστικού φεστιβάλ στην Σαμοθράκη και τη μεταφορά θεατρικών παραστάσεων το χειμώνα από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη. Η Σαμοθράκη δεν μπορεί να παράγει θεατρικές παραστάσεις μόνη της. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο μπορεί να γίνουν δρώμενα με παγκόσμια απήχηση. Στο παρελθόν έχουν μαζευτεί 2-3.000 άτομα στον αρχαιολογικό χώρο σε εκδηλώσεις. Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στα Ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως έγινε με το Leader, τώρα τρέχει το Interreg III).

Ζήτησε τη σύνδεση για τα ιαματικά νερά Σαμοθράκης και Τραϊανούπολης μέσω προγραμμάτων. Να δούμε και τα κοινά προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης (πχ Ελλάδα). Ο ίδιος και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έχουν τη μαχητικότητα και τη διάθεση να δώσουν κοινούς αγώνες εκεί που πρέπει για να έχουν αποτέλεσμα.

Τα πιο πάνω θέματα είναι καλύτερα να συζητηθούν στο ερχόμενο κοινό ΔΣ που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμοθράκη, όταν θα υπάρχει και συγκεκριμένη ατζέντα. Η Σαμοθράκη έχει προβλήματα σε όλους τους τομείς και η διοίκηση του καλεί για τεχνική και πολιτική βοήθεια το δήμο Αλεξανδρούπολης. Το νησί θέλει να συμβάλλει σε οποιαδήποτε πρόταση της Αλεξανδρούπολης για το κοινό καλό. Η μεγαλύτερη συμβολή του νησιού όμως θα είναι το παγκόσμια αναγνωρίσιμο όνομα του νησιού της Σαμοθράκης.

Υπάρχει ένα κλίμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια έναντι της Αλεξανδρούπολης από μέρος των Σαμοθρακιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι η πόλη είναι υπεύθυνη για ορισμένα κακά του νησιού. Αυτό το κλίμα δημιουργήθηκε λόγω κακών πολιτικών χειρισμών του παρελθόντος και πρέπει να σπάσει και θα σπάσει αν η θάλασσα μας γίνει γέφυρα που μας ενώνει και όχι που μας χωρίζει. Εδώ σταματά την εισήγηση του ζητώντας τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των συμβούλων ώστε να καταγραφούν. Το πολιτικό στίγμα δόθηκε σήμερα.

21.15

Ο κύριος Χανός συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο ιστορικό της εξυπηρέτησης του νησιού από τα πλοία Σάος και Αρσινόη και τα ιπτάμενα δελφίνια. Το τελευταίο διάστημα το πρώτο πρόβλημα για το νησί της Σαμοθράκης είναι η θαλάσσια συγκοινωνία. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα αξιόπλοο πλοίο το οποίο κάνει συγκεκριμένα επιδοτούμενα δρομολόγια Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη και καλύπτει με αυτό τον τρόπο το νησί. Απ’το 1988, με αγώνες και προσπάθειες συμπατριωτών μας απ’τη Γερμανία, ήρθαν δύο πλοία. Και τα δύο πλοία μέσα σε 4-5 χρόνια άλλαξαν το σκηνικό. Όταν ήρθε το πλοίο Αρσινόη υπήρξε το ζήτημα του διχασμού. Χωρίστηκε ο κόσμος στα δύο. Παρόλα αυτά τα δύο πλοία ανέβασαν την κίνηση στη Σαμοθράκη τις δεκαετίες 1980-1990 σε ύψος ασύλληπτο για τα σημερινά δεδομένα. Είχαμε γραμμές από Λαύριο, Κύμη, Λίμνο, Καβάλα, Μυτιλήνη, και δύο δελφίνια. Αυτά χάθηκαν όλα και μείναμε εδώ. Βλέπουμε ότι πέσαμε σε μία κίνηση που είναι περίπου στα ίδια όλα τα χρόνια. Ή θα αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι ή θα κάνουμε μία πολιτική παρέμβαση. Παρέμβαση γίνεται ή αναγκάζοντας την πολιτεία να φέρει γραμμές ή να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς εδώ. Πάνω σε αυτό είπαμε με τον δήμαρχο ότι πρέπει οι δήμοι να βγουν μπροστά και να βρουν λύση σε αυτό το πρόβλημα, να βρούνε πλοία. Υπήρχε μία μελέτη σκοπιμότητας πέρσι-πρόπερσι για ένα μικρό καταμαράν που υπάρχει και είπαμε ότι δεν φτάνει αυτό, πρέπει να βρούμε καλύτερη λύση στην προσπάθεια μας αργότερα και για μεγάλο πλοίο. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο είπαμε ότι εκ των πραγμάτων φέτος δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι, και εμείς σαν ΔΣ αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στην πολιτεία και να ζητήσουμε να βάλει γραμμές. Βλέπουμε γραμμές Κύμη-Λήμνος, Λαύριο-Λήμνος και τίποτε άλλο. Άρα η καλύτερη περίπτωση είναι ένα διερχόμενο πλοίο από τη Λήμνο να έρθει εδώ πάνω. Πιθανότατα για φέτος θα είμαστε στα ίδια. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό είπαμε με το δήμαρχο να βρούμε μία καλύτερη περίπτωση, αν υπάρχει κάτι προς το παρόν και ούτω καθ’εξής.

Εγώ μπορώ να σας πω ότι πριν από μία εβδομάδα, τελείως τυχαία, σε συζήτηση μου είπαν ότι υπάρχει ένα Χ σκάφος το οποίο είναι αυτό και το οποίο το είχε κάποιος. Λέω «να το δούμε». Μετά από δύο μέρες με πήρε τηλέφωνο κάποιος άλλος κύριος ο οποίος είπε πως έμαθε ότι ενδιαφερόμαστε για τη συγκοινωνία του νησιού, δεν ξέρω πως το έμαθε, και συστήθηκε ως ο ιδιοκτήτης του σκάφους. Και σήμερα ακόμα δεν ξέρω άμα είναι αυτός ο ιδιοκτήτης. Του απάντησα να το δούμε. Μου ανέφερε ότι το σκάφος λέγεται Ίλιον, είναι κάπου 46 μέτρα τύπου καταμαράν σε πολύ καλή κατάσταση, απ’ότι διαπιστώσαμε. Αρχικά είχε δρομολογηθεί στις Κυκλάδες, μετά στους Παξούς. Για Χ & Υ λόγους τώρα έχει σταματήσει, ίσως δεν πήρε επιδότηση, και εν πάσει περιπτώσει αυτό το σκάφος έχει δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι 33 IX και 300 επιβάτες. Με μία μετασκευή μπορεί να βάλει 2-3 τουριστικά λεωφορεία. Έχει δύο μηχανές 2.000, έχει ταχύτητες από 16 έως 19 κόμβους, κόμβοι νομίζω είναι πιο πολύ απ’τα ναυτικά μίλια, έχει πλήρωμα 8 άτομα. Το σκάφος δεν κοστίζει τίποτε ιδιαίτερα, αξίζει με τις μετασκευές γύρω στα 1,3 εκατ. ευρώ και υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης από τράπεζες. Αυτό το πλοίο, αν συμφωνήσουμε, φυσικά θα πρέπει να γίνουν επιθεωρήσεις, οικονομικές μελέτες όλα αυτά γιατί δεν παίρνουμε γουρούνι στο σακί. Εγώ αυτό που σας είπα το διερεύνησα απ’όλες τις πλευρές ώστε αν αποφασιστεί, εφόσον όλα τα υπόλοιπα είναι όπως πρέπει να είναι, να αποφασίσουμε στο τέλος για αυτό το πράγμα.

Αυτό ανακοινώθηκε στη Σαμοθράκη και είχε μία τεράστια απήχηση στο σύνολο των επαγγελματιών του νησιού. Ανέλαβαν μία προσπάθεια να γίνει λαϊκής βάσεως και να μαζέψουν χρήματα κλπ. Γιατί παρόλο ότι υπάρχουν ορισμένες απόψεις που λένε κυρίως για τη βιωσιμότητα, το μάνατζμεντ, και τη λειτουργία του, τα οποία έχουν διερευνηθεί και δεν είναι τόσο φοβερά, δεν πρόκειται για κανένα υπερωκεάνιο, αυτό το βαπόρι είναι οικονομικό, ευέλικτο, συνδέει αμέσως την Αλεξανδρούπολη με Σαμοθράκη, έχει δυνατότητα για οποιαδήποτε εκδρομή από εδώ για Σαμοθράκη, Ίμβρο, Θάσο, Άγιο Όρος και Λήμνο, είναι αξιόπλοο. Ο ίδιος έχει μία επιφύλαξη, όπως και όλοι, είναι όσον αφορά τη βιωσιμότητα του σκάφους η οποία είναι δυνατόν να ελεγχθεί με σύγχρονα οικονομικά κριτήρια.

Οι προοπτικές είναι μεγάλες. Θα δώσει τεράστιο αέρα στην περιοχή, θα βοηθήσει και το ΣΑΟΣ γιατί θα σπάσει το κέλυφος της ελλιπούς συγκοινωνίας, θα είναι ένα πλεονέκτημα για την περιοχή και θα μπορούμε να διεκδικήσουμε μία επιδότηση δρομολογίου με τη Λήμνο ή με τη Μυτιλήνη, τουλάχιστο με τη Λήμνο τη δικαιούμαστε.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με διαφάνεια, την οποία θα διασφαλίσουμε όλοι. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με τους δύο δήμους στη χρηματοδότηση και μπορεί επίσης να γίνει άνοιγμα ώστε η εταιρεία να ανήκει κατά 51% στους δήμους και το υπόλοιπο σε μικρούς ή μεγάλους μετόχους. Αν θέλουν να το πάρουν επαγγελματίες πράκτορες να το λειτουργήσουν, καμιά αντίρρηση σε αυτό το πράγμα. Αυτό είναι το δεδομένο το οποίο έχω εγώ. Από εδώ και πέρα, αν υπάρξουν από όλους σας καλύτερες προτάσεις, γιατί αγορά υπάρχει, εγώ τυχαία το βρήκα, δεν έβαλα μεσάζοντες ή πράκτορες, έγινε σε μία τυχαία συζήτηση. Σαν εγχείρημα πιστεύω, δήμαρχε, πως δεν είναι σπουδαίο πράγμα και βάζει βάσεις. Εάν δε γίνει μία υγιής ναυτιλιακή εταιρεία, εδώ μπορούμε να καλέσουμε και τον κύριο Μανούση να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Εγώ του είχα προτείνει πολλές φορές να φέρει ένα δεύτερο σκάφος για να δούμε τι γίνεται και υπήρχε μία αναβλητικότητα. Εγώ πάντως το βλέπω ότι είναι μία αρχή που θα σπάσει κάποια δεδομένα και θα δώσει μία διέξοδο στον κόσμο για να πάει Σαμοθράκη με ένα απ’τα δύο πλοία.

21.28

Τον λόγο έλαβε ο δήμαρχος κος Λαμπάκης. Μέχρι σήμερα 4 πρωθυπουργοί από διαφορετικά κομματικά μετερίζια επισκέφτηκαν το νησί. Αν ρωτήσεις έναν Σαμόθρακα αν είναι ευχαριστημένος και τι απέδωσαν αυτές οι επισκέψεις θα σου πει τίποτα σχεδόν. Δεν υπαινίσσομαι κάτι για την τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού, μακάρι να κάνει το ένα τέταρτο απ’όσα έχει πει αλλά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος, μακάρι να διαψευστώ. Απομένει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να διοικήσει τον τόπο της. Να προχωρήσουμε με γρήγορες αποφάσεις που βασίζονται σε τεκμηριωμένες απόψεις αφού έχουμε ήδη απορρίψει άλλα πράγματα που προσέκρουαν στην επιλεγόμενη άποψη. Μέχρι τώρα δεν έχω απογοητευτεί από αυτές μου τις γρήγορες αποφάσεις. Πρέπει να πάρουμε οφέλη από έναν πολύπλευρο τουρισμό. Να δούμε αν μας συμφέρει η συνεργασία σε επίπεδο τουρισμού; Ναι, μας συμφέρει. Σας οδηγώ στο τελικό αποτέλεσμα, το τελικό προϊόν, που θα είναι για την αγορά μίας μικρής λύσης 100 ατόμων με 600.000 ή της δεύτερης λύσης με 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έχει τις προδιαγραφές που είπε εδώ ο δήμαρχος και μου το δίνει εδώ. Είναι ένα πανέμορφο πλοιάριο, το οποίο θεωρώ θα είμαστε περήφανοι όλοι για την επιλογή αυτή, αν την κάνουμε. Δεν μπορούμε σε αυτό τον ακριτικό τόπο να λειτουργήσουμε μόνοι μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε την αρχαία Μεσημβρία και το Δέλτα του Έβρου και τελειώσαμε, ελάτε εδώ να τα απολαύσετε, δε γίνεται. Πρέπει στο τουριστικό πρόγραμμα της Αλεξανδρούπολης να μπει και η Σαμοθράκη για να κάνουμε ελκυστικότερο το προϊόν μας. Να καταλάβουμε ότι δεν μας χαρίζονται οι Σαμοθρακίτες, μας δίνουν τα εχέγγυα να λειτουργήσουμε τουριστικά και να κάνουμε το πακέτο ελκυστικό, προς την Ελλάδα πρώτα. Να φέρουμε εσωτερικό τουρισμό από την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τη Δράμα και σχολικό τουρισμό. Το πλοίο αυτό παίρνει πάνω από 400 άτομα. Αντιλαμβάνεστε πόσα πακέτα μπορεί να δημιουργηθούν και τι αλυσίδα επισκέψεων μπορεί να γίνει, Σαμοθράκη, Ίμβρο, Τένεδο, Άγιο Όρος και να τα προσφέρουμε όλα αυτά μέσα από το κέντρο που είναι η Αλεξανδρούπολη. Μην είμαστε μεμψίμοιροι όσον αφορά την τελική μας κρίση. Αυτοί οι οποίοι τολμούν και προσπαθούν πρέπει να τιμούνται από τις τοπικές κοινωνίες κι όταν ακόμα αποτυγχάνουν. Όταν μεν επιτυγχάνουν τιμή σε αυτούς, όταν δε αποτυγχάνουν όχι καταστροφή σε αυτούς, τιμή πάλι, γιατί μέσα από την προσπάθεια θα προκύψει το όφελος το τελικό και μέσα από τις προσπάθειες όλες θα υπάρξουν και αποτυχίες. Λέω, μπορεί και να αποτύχει. Σε τι βαθμό; Πολύ ελάχιστο. Και σε τι ποσότητα; Πολύ ελάχιστη απέναντι στα κόστη και στα 8 άτομα προσωπικό. Πόσο μπορεί να αποτύχει αυτό το εγχείρημα ώστε να μην μπορέσουμε να προσελκύσουμε σχολεία; Είδατε τι έγινε με ένα σχολείο που πήγε στο εξωτερικό φέτος. Γιατί να μην έρθουν στη Σαμοθράκη απ’τη Θεσσαλονίκη και απ’τη Σπάρτη; Να γνωρίσουν αυτό τον τόπο που λέγεται Θράκη και έχει τόση ιστορία; Είπα το πρωί ότι νιώθω περήφανος που το νησί αυτό βρίσκεται μέσα στον κορμό της πατρίδας μου. Όταν πήγα στο Λούβρο και είδα τη Νίκη της Σαμοθράκης ανατρίχιασα, δάκρυσα και είπα «είμαι από εκεί, είμαι από τη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη». Αυτή η αερογέφυρα είναι ενωμένη και ορατή , έχει σάρκα και οστά και λέγεται δύο δημοτικά συμβούλια, αυτή είναι η σάρκα και τα οστά αυτής της αερογέφυρας. Είμαστε εμείς σήμερα εδώ και σήμερα τα μάτια των Σαμοθρακιτών και των Αλεξανδρουπολιτών μας κοιτάζουν και περιμένουν απόφαση ουσιαστική. Αν δε συμβεί αυτό θα έχουμε χάσει μία μεγάλη ευκαιρία για να αναπτύξουμε δύο οικονομίες οι οποίες στην ουσία είναι μία οικονομία. Επειδή δεν θέλω να πει κανείς ότι η γρήγορη απόφαση είναι και επιπόλαια, δήμαρχε να κάνουμε μία επιτροπή που θα διερευνήσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ανάπτυξη συνεργασίας όσον αφορά τον τουρισμό, ειδικότερα, την πράσινη ανάπτυξη με την κοινή ανάπτυξη των δύο γεωθερμικών πεδίων σε Τραϊανούπολης και Σαμοθράκη, να δούμε τις ιαματικές πηγές, να δούμε πως μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερα το εμπόριο.

Προτείνω το Σάββατο 7/5/2011 να γίνει το ερχόμενο κοινό ΔΣ στη Σαμοθράκη αφού γίνει η διεργασία με μία απ’ευθείας ανάθεση που θα κάνουμε τώρα εδώ γρήγορα-γρήγορα, σε λίγες μέρες θα την έχουμε, και για τη λύση αυτή, και για τη λύση ενός μικρού φέρυ των 110 ατόμων. Ξέρετε γιατί; Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης (σ.τ.σ. εννοεί το πλοίο «Ίλιον»), κατευθείαν, δε χρειάζεται να συζητάω κάτι άλλο. Για να την αποκλείσουμε και αυτή την περίπτωση της μικρής επιλογής για να μην έχει να πει κανείς τίποτα ότι είχαν επιπόλαιες συμπεριφορές τα δύο δημοτικά συμβούλια και δεν συζητήσαμε στο έπακρο την ουσία και αυτής της επιλογής. Αν λοιπόν λειτουργήσει αυτή η επιλογή και συνδέσουμε τις τύχες των δύο πληθυσμιακών ομάδων Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης, έχω την εντύπωση ότι αυτό θα δημιουργήσει το έναυσμα για τη δημοτική συνεργασία πολλαπλών άλλων περιπτώσεων και εκεί μπορεί να καταλήξει σε πολλά άλλα πράγματα τα οποία τώρα ενδεχομένως θα είναι όνειρα θερινής νυκτός. Ναι λοιπόν λέω, καταρχήν, εγώ σ’αυτό, παρακαλώ και προσκαλώ όλους σας να έχετε αυτήν τη διάθεση. Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, έχουμε πάρα πολλά να κερδίσουμε δημιουργώντας ένα τουριστικό προϊόν που θα φτάνει από το Διδυμότειχο από τα τείχη του Κατακουζηνού μέχρι και την Αρχαία Μεσημβρία συμπεριλαμβανομένης της Σαμοθράκης. Το πακέτο θα είναι ελκυστικό γιατί μέσα σε τρία τέταρτα θα μπορούν οι τουρίστες να πάνε Σαμοθράκη. Για να καλύψουν οι 19 κόμβοι τα 24 ναυτικά μίλια θέλουν 45 λεπτά.

(σ.τ.σ. ο κος Δήμαρχος κάνει λάθος. Ένας κόμβος είναι η ταχύτητα πλοίου που διανύει ένα ναυτικό μίλι σε μία ώρα. https://en.wikipedia.org/wiki/Knot %28unit%29 άρα η απόσταση των 24 ναυτικών μιλίων θα διανύεται σε μία ώρα και ένα τέταρτο στην καλύτερη περίπτωση)

Θέλω κι εγώ να πηγαίνω σε μία ώρα στο νησί. Σε όλα αυτή η πρόταση λέει ναι. Δεν έχουμε παρά τυπικά, αλλά και ουσιαστικά, να απορρίψουμε την πρώτη και να προχωρήσουμε στις 7/5 στην επόμενη διαδημοτική συνεδρίαση να πούμε ένα μεγάλο ναι και να αρχίσουμε βάζοντας τα θεμέλια σε μία τουριστική ανάπτυξη και σε μία ανθοφορία των δύο αγορών η οποία θα είναι μόνο προς όφελος των δημοτών παίρνοντας στα χέρια μας τις αγορές μας.

21.34

Ο κος Αγγλίας, μιλώντας στους υπευθύνους του πολιτισμού που σχεδιάζουν τα προγράμματα, ένα θέατρο να συμφωνήσουν να πάει και Σαμοθράκη.

Το λόγο έλαβε ο κύριος Βίτσας Αθανάσιος, αντιδήμαρχος Σαμοθράκης. Τόνισε την αξία της σημερινής προσέγγισης των δύο δήμων αρκεί να δοθεί περιεχόμενο και να μη μείνουμε στα ευχολόγια, οι πρώτες ενδείξεις είναι πάντως θετικές. Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε στην Αλεξανδρούπολη. Η Αλεξανδρούπολη είναι το μέρος όπου εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του νησιού για αγαθά και υπηρεσίες στην πόλη. Έχει την αίσθηση ότι η πόλη δε βλέπει θάλασσα. Είναι παραθαλάσσια πόλη αλλά θαλάσσια σύνδεση δεν επιδίωξε ποτέ. Έχει ένα αναξιοποίητο λιμάνι του οποίου η μοναδική χρήση γίνεται από τους Σαμοθρακίτες και τους επισκέπτες του νησιού. Ρώτησε αν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον για σύνδεση με άλλα νησιά, λιμάνια με την πόλη, η σύνδεση με Αη-Στράτη, Λέσβο, Λήμνο, Λήμνο είναι πολύ απλή και σύντομη. Έχει γίνει αποδέκτης προβληματισμών σχετικά με το πλοίο. Υπάρχει και ενδιαφέρον αλλά και μία αδιαφορία. Ερωτήσεις αν συμφέρει, αν θα κοστίσει. Η τιμή του συγκεκριμένου πλοίου με την προοπτική πολυμετοχικής σύνθεσης δεν είναι καθόλου αποκαρδιωτική. Για 1,3 εκατ. ευρώ έχουμε 1.500 μετοχές των 1.000 ευρώ. Μπορεί ο καθένας να πάρει μία μετοχή. Το ρίσκο δεν είναι μεγάλο, δεν μιλάμε για μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Η συμμετοχή των δύο δήμων έχει και μία συμβολική και πολιτική διάσταση. Η οικονομική διάσταση δεν πιστεύω ότι είναι αποκαρδιωτική. Πρέπει να κοιτάξουμε το θέμα πολύ σοβαρά. Τους Σαμοθρακίτες τους συμφέρει σίγουρα, αλλά πρέπει και η Αλεξανδρουπολίτες να δουν ότι έχουν συμφέρον, να μη βλέπουν μόνο την ενδοχώρα αλλά και τις συνδέσεις μέσω θάλασσας.

21.39

Ο κος Γρηγοριάδης ξεκίνησε λέγοντας ότι μπήκαμε στην ουσία. Έχουμε ιστορική ευθύνη, να μη ρευστοποιήσουμε να μη καπηλεύσουμε αυτή την όρεξη που ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία και να μη την ξαναχάσουμε για χρόνια. Πολύ φοβάμαι ότι εκεί θα οδηγηθούμε, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Σαφώς και οι δύο δήμαρχοι μας εκφράζουν προς την κοινωνία αλλά και η κοινωνία είναι καχύποπτη τις δύσκολες αυτές εποχές. Πρέπει να παρουσιαστεί μελέτη βιωσιμότητας και οικονομοτεχνική. Σαφώς και θέλουμε να συνεργαστούμε με το νησί μας, αλλά ο Καλλικράτης δεν μας επιτρέπει. Εταιρείες με αντικείμενο πλοίο έχουν μόνο οι νησιωτικοί δήμοι. Πώς θα συμμετέχουμε εμείς σαν δήμος, πώς θα χρηματοδοτήσουμε; Διαδικαστικά καλό θα είναι να μπει σαν θέμα, να τα ονομάσουμε και να τα βάλουμε σε σειρά. Συμφωνώ με τις γρήγορες αποφάσεις, κύριε δήμαρχε, αλλά τεκμηριωμένες αποφάσεις, πρέπει να τις αιτιολογήσουμε στον κόσμο γιατί αν αποτύχουμε θα είναι ιστορική αποτυχία. Δεν θα δοθεί πάλι τόση βαρύτητα σε συναντήσεις. Θα μας περάσουν για θεατρινισμούς, θεαθήναι. Στην εισήγηση δεν βλέπω κάτι συγκεκριμένο. Να τα κάνουμε θέματα, να τα αριθμήσουμε. Στο επόμενο ΔΣ σε 15 μέρες να ψάξουμε νομικά…

Ο κύριος Αγγλίας διέκοψε αναφέροντας ότι στην παράγραφο Παρ. 265 Άρθρο 3 του νέου νόμου το επιτρέπει. Αλλά δε θα φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

(σ.τ.σ. στο Νόμο 3852 του 2010, του Καλλικράτη, στην Παράγραφο 265 που αναφέρθηκε ο κος πρόεδρος, έχουμε Άρθρο 265 Προϋποθέσεις και όροι δανεισμού. Στην παράγραφο 3 αναφέρεται: Οι διατάξεις, που επιβάλλουν την παράσταση δικηγόρων κατά τη σύνταξη δανειστικών συμβολαιογραφικών εγγράφων, δεν εφαρμόζονται για τις περιφέρειες. Οι συμβάσεις για τη συνομολόγηση των δανείων δεν επιβαρύνονται με τέλη και δικαιώματα υπέρ τρίτων. Μάλλον κάποιο λάθος έκανε στην αναφορά στο άρθρο και την παράγραφο, αφού εδώ δεν αναφέρεται κάτι σχετικό.)

Ο κύριος Γρηγοριάδης ζήτησε να έχει βιωσιμότητες, οικονομικά στοιχεία, μέτρα σύγκρισης ώστε να μπορούν να τα ανακοινώσουν σωστά και τεκμηριωμένα. Δε νομίζει ότι η απουσία συνεργασίας 20-30 χρόνων θα κολλήσει σε 20 μέρες. Να έρθουν αυτά σαν θέματα μαζί με τις κατάλληλες απαντήσεις. Αν πάλι είναι τόσο βιαστικό, θα μας απαντήστε εσείς 5-10 μέρες, λειτουργία επιτροπής, επιλογές, πάμε για μία αγορά ενός καραβιού που πολύ εύκολα αν αποτύχει, που ευχόμαστε όλοι να πετύχει. Δεν είναι μόνο το θέμα βιωσιμότητας, είναι και το θέμα δημιουργίας ανταγωνισμού στον κύριο Μανούση. Εγώ το έχω ζήσει σαν ναύτης στο νησί για 2 χρόνια, το συγκεκριμένο καράβι που έκανε το δρομολόγιο σε δυόμιση ώρες να το κάνει σε μία και όταν ρώτησα τον καπετάνιο γιατί μου είπε πως όταν πάει το καράβι στη μία καίει τα διπλάσια καύσιμα. Αν του δημιουργήσουμε ανταγωνισμό ίσως να πετύχουμε κέρδος χρόνου, συμφωνώ μαζί σας. Όλα αυτά πρέπει να είναι τεκμηριωμένα για να ξέρουμε τι ψηφίζουμε. Θερμή παράκληση για να μην πέσουμε σε τέτοια λάθη, να τα φέρουμε θέματα στο ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο αριθμημένα και σωστά;

Ο πρόεδρος κύριος Αγγλίας είπε ότι εύλογα είναι τα θέματα που έθεσε ο κύριος Γρηγοριάδης.

Ο   δήμαρχος   κύριος   Λαμπάκης   είπε   ότι   όταν   έλεγε   για   γρήγορες   αποφάσεις   εννοούσε τεκμηριωμένες. Έχουμε τη δυνατότητα συνεταιριστικής προσπάθειας αλλά και την δυνατότητα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση 581/2008 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,… (σ.τ.σ.     https://www.nsk.gr/gnompdf/2008/5812008.pdf   Δυνατότητα    συμμετοχής    Δήμων    και Κοινοτήτων στη σύσταση ναυτικής εταιρείας του Ν 959/1979) …να δημιουργήσουμε μία Ναυτική Εταιρεία του Ν.571/1979 και κατ’εφαρμογή του άρθρου 252 του Νόμου 3463/2006 και επίσης μπορούμε να κατέχουμε την πλειοψηφία εμείς οι δήμοι ή να είμαστε οι αποκλειστικοί μέτοχοι σε αυτή τη ναυτική εταιρεία η οποία θα λειτουργήσει με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας. Κατοχυρωμένο το νομικό πλαίσιο. Η δικιά μου πρόταση μάλλον θα είναι αυτή, να μην εμπλακούν ιδιώτες παρά μόνο οι δύο δήμοι.

21.50

Ο κος Δημητριάδης, από την παράταξη του κου Γρηγοριάδη, ζήτησε να γίνει ένα γραφείο προώθησης γεωργικών προϊόντων από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη με έναν υπάλληλο του δήμου. Ανέφερε το ιστορικό, από προσωπική του πείρα, του εμπορίου μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και την απώλεια αγορών από τους αγρότες των Σερρών. Μπορούμε να στείλουμε και καλαμπόκι, και τριφύλλια, και γουρούνια στο νησί.

Το λόγο έλαβε ο κύριος Κογιομτζής. Υπάρχει διάθεση συνεργασίας όλων. Ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ατζέντα με συγκεκριμένα 3-4 θέματα για την προώθηση τους από τους δύο δήμους, κυρίως τουρισμού, πολιτισμού και στήριξης των υπηρεσιών του δήμου Σαμοθράκης. Η στήριξη από την πλευρά της περιφερειακής ενότητας είναι σημαντική και πρέπει να ζητηθεί και να υπάρξει. Για το θέμα του καραβιού, η παράταξη του είναι εντελώς απροετοίμαστη. Αρχικά λένε ναι αλλά θα πρέπει να υπάρχει βιωσιμότητα και ανταγωνιστικό εισιτήριο. Αν το εισιτήριο, επειδή το πλοίο θα είναι γρήγορο, φτάσει τα 25 ευρώ δεν κάνουμε τίποτε, θα αποτύχουμε. Αν δεν έχουμε αυτά τα στοιχεία πώς θα αποφασίσουμε; Παρακάλεσε να έχει ενημέρωση από ειδικούς που γνωρίζουν τα ναυτιλιακά θέματα, εάν το πλοίο έχει οκτώ άτομα προσωπικό πιθανά να χρειάζονται άλλα τέσσερα για να καλύπτονται οι βάρδιες. Πρέπει όλα αυτά να ληφθούν υπόψη για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Ο κύριος Αγγλίας είπε ότι σήμερα δεν λαμβάνεται απόφαση αλλά γίνεται η προεργασία. Ο κύριος δήμαρχος είπε πως η απόφαση θα ληφθεί 7/5/2011.

Ο κύριος Δευτεραίος συμφώνησε με τους προλαλήσαντες ότι το θέμα ήταν λίγο ξαφνικό, απότομο και χωρίς καμία ενημέρωση και καμία συζήτηση. Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός τόπου όπως η Σαμοθράκη. Όλοι οι δείκτες μέχρι σήμερα δείχνουν υποβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, και στην περιοχή μας. Έχει γίνει κατάργηση, με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ, του ορίου ηλικίας των πλοίων βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες και τους εργαζόμενους και καθορίζονται αυθαίρετα οι τιμές από τους ακτοπλόους. Πρόσφατα ακούστηκε αύξηση επιπλέον 8% στους ναύλους των πλοίων. Στην πόλη μας έχει γίνει αυθαίρετος και παράνομος παροπλισμός πλοίων στο λιμάνι της πόλης μας. Αυτός ο επιχειρηματίας σήμερα, απ’το δήμαρχο Σαμοθράκης, ακούστηκε ότι μπορεί να έρθει στο τραπέζι ως συνομιλητής μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέτοια πράγματα. Αυτός είναι που πήγε τους ναυτεργάτες στα δικαστήρια, αυτός είναι που δεν πλήρωνε, που άφησε το νησί χωρίς καράβι, έβαλε σε διαδικασία τους νησιώτες να πηγαινοέρχονται αναγκαστικά, ακόμα και για να πάνε στο γιατρό, μία φορά την εβδομάδα την Πέμπτη που τους βολεύει το δρομολόγιο να πάνε και να γυρίσουν. Αυτά όλα δεν μπορούμε να τα παραβλέψουμε. Επιπλέον, υπάρχει προγραμματισμός για ξεπούλημα του λιμανιού μας σε ιδιώτες μαζί με άλλα λιμάνια της Ελλάδας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Αυτά όλα θα συνενωθούν και θα δημιουργήσουν μία ανώνυμη εταιρεία, και πείτε μου σε τι ανταγωνιστικό περιβάλλον θα λειτουργήσει μία συνεταιριστική ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση.

Πρέπει να διεκδικήσουμε να υπάρχουν καθημερινά, ασφαλή δρομολόγια με το νησί καθώς και σύνδεση με τη χερσαία ζώνη (όχι μόνο την Αλεξανδρούπολη) και τα άλλα νησιά. Τα πλοία πρέπει να είναι ασφαλή και σύγχρονα και τα εισιτήρια μειωμένα κατά 50% για τους επιβάτες και τους αναπήρους γιατί με τέτοιες τιμές δε θα πηγαίνει κανείς. Αν ο Αλεξανδρουπολίτης θέλει ένα μηνιάτικο για να πάει στη Σαμοθράκη, δε θα πάει. Να επεκταθούν οι λιμενικές εγκαταστάσεις και σ Σαμοθράκη. Θα πάει στη Θάσο και μετά θα έχουμε παράπονα ότι οι Σαμοθρακίτες δραστηριοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη και οι Αλεξανδρουπολίτες δεν πάνε στη Σαμοθράκη. Μα ούτε ο ίδιος ο Σαμοθρακίτης δεν μπορεί να πάει στο νησί του αν έρθει στην Αλεξανδρούπολη, είναι πανάκριβο. Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση με ψήφισμα να γίνει μείωση 50% στα εισιτήρια. Με τόσα λεφτά που έπεσαν για επιδοτήσεις θα μπορούσε να χτιστεί αερογέφυρα μέχρι τη Σαμοθράκη, χρήματα που τα έφαγαν κάποιοι. Δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο αυτή η κατάσταση. Ζητάμε να βελτιωθούν και να επεκταθούν και οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Κλείνοντας, όλα αυτά να γίνουν σήμερα, αύριο, μεθαύριο το πρωί. Πολιτική βούληση, να ζητήσουμε να εφαρμοστεί ειδικό τιμολόγιο για τη Σαμοθράκη, απελευθέρωση των δρομολογίων, μείωση υποχρεωτική 50% στα εισιτήρια, δωρεάν στα ΑμεΑ. Όλα αυτά να γίνουν το συντομότερο. Η μόνη λύση για την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι ο εθνικός ακτοπλοϊκός φορέας. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Να μη δημιουργούμε ψευδαισθήσεις στους δημότες, κύριοι δήμαρχοι.

22.04

Ο κύριος Λαμπάκης, αναφερόμενος στον κύριο Δευτεραίο του είπε ότι απεμπολεί το δικαίωμα που έχει να αυτοδιοικηθεί. Τις μειώσεις αυτών των τιμών θα τις κάνουμε εμείς μόνοι μας. Αυτή είναι η αυτοδιοίκηση. Η άρνηση σε όλα με κρατισμό έχει αποτύχει.

Ο κος Δευτεραίος απάντησε: δεν εκχωρώ κανένα δικαίωμα και θα συμμετέχω και θα προσπαθώ τόσο εγώ όσο και η παράταξη η οποία αντιπροσωπεύω. Το δικαίωμα της μη αυτοδιοίκησης το απεμπόλησε από εμάς ο ίδιος ο Καλλικράτης. Δεν είμαστε αυτοδιοίκηση, είμαστε τοπική διοίκηση, δέστε πόσες φορές λέτε «Ο νόμος δεν αφήνει».

Κι εμείς αντιστεκόμαστε, έλα μαζί να αγωνιστούμε, απάντησε ο κος Λαμπάκης.

Ο κύριος Χανός είπε στον κύριο Δευτεραίο ότι είπε κάποια πράγματα που τον προσέβαλλαν. Και εσείς είπατε για κραυγές και μας προσβάλλατε, απάντησε ο κύριος Δευτεραίος. Ο κύριος Χανός συνέχισε λέγοντας, για όλα αυτά όλοι συμφωνούμε, αλλά δεν πρόκειται να γίνουν. Εμείς σήμερα λέμε, μπορούμε μόνοι μας να αλλάξουμε κάποια στοιχεία; Εσείς λέτε δεν μπορούμε. Εγώ σας λέω ότι μπορούμε.

Ακολούθησε μία λεκτική αψιμαχία των κυρίων Δευτεραίου με Κοζάρη. Ο κος Δευτεραίος είπε στον κύριο Χανό ότι και εκείνος τον προσέβαλλε όταν στην εισήγηση του μίλησε για κραυγές θεωρώντας κραυγές κάθε προσπάθεια αγώνα, διεκδίκησης. Είπε ότι πιστεύει πως μπορούν να διεκδικηθούν όλα από εμάς τους ίδιους.

Ο κύριος Αγγλίας ρώτησε τον κύριο Δευτεραίο αν ζητήσουν όλοι μαζί από το κράτος να φέρει τις συγκοινωνίες και όλα, και δεν τα φέρει, θα περιμένουμε πολλά χρόνια; Ο κύριος Δευτεραίος είπε ότι ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ήδη 2.000.000 ευρώ. Ας τα δώσει για να κάνουμε την εταιρεία.

Το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος κύριος Γιαννέλος. Ζήτησε να προχωρήσουμε σε εφικτά θέματα, όπως τα διοικητικά και διάφορα άλλα. Το πλοίο είναι μία μεγάλη αναγκαιότητα για το νησί, είναι ιστορική ευθύνη, αν τη χάσουμε θα πάμε 100 χρόνια πίσω. Πρέπει να προσέξουμε τα λιμάνια μας, σε Αλεξ/πολη, Σαμοθράκη και Θέρμα. Αυτά θέλουν μεγάλες παρεμβάσεις, προτού προχωρήσουμε στα μεγάλα πράγματα που λέτε εσείς, κύριε δήμαρχε. Πρέπει να κάτσουμε να υπολογίσουμε την περίπτωση και την διάσταση. Λέμε να μεταφέρουμε 400 άτομα, πολύ μεγάλος αριθμός. Όταν θέλουμε να μεταφέρουμε ένα λεωφορείο ή ένα φορτηγό με τρόφιμα, τι θα κάνουμε; Πως θα το μεταφέρουμε το φορτηγό;

Ο κύριος Λαμπάκης απάντησε: «Ο ιδιώτης».

Ο κύριος Γιαννέλος, συνεχίζοντας είπε: Ναι, θα πάρεις την αφρόκρεμα από τον ιδιώτη και αυτός θα κουβαλάει τα αυτοκίνητα;

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ότι τα πολλά λεφτά είναι στην μεταφορά φορτηγών.

Ο κος Γιαννέλος παρακάλεσε να το δούνε το θέμα και θα τον θυμηθούνε, μπορεί να είναι λίγο αργά αλλά δεν πειράζει, θα το συζητήσουνε.

Ο κύριος Λαμπάκης ρώτησε τον κύριο Γιαννέλο αν λέει ναι ή όχι για να απαντήσει αυτός Ναι-Όχι και εν τέλει ναι.

Το λόγο έλαβε ο κύριος Βαμβακερός. Η προσπάθεια των δημάρχων σήμερα σπάει τα αυγά και δίνει μία γροθιά σε μία κατάσταση που κρατάει τελματωμένο το νησί εδώ και χρόνια. Το ρίσκο είναι αρκετά μεγάλο αλλά σε σύγκριση με τα 3 εκατ ευρώ που θα χρειαζόταν για το πάρκο του Παρμενίωνα και τα πιθανά οφέλη του…

Ο κύριος Φαλέκας, αντιδήμαρχος ενέργειας της Αλεξανδρούπολης, αναφέρθηκε στα κοινά χαρακτηριστικά της γεωθερμίας και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Πρέπει οπωσδήποτε να συνεργαστούν οι δύο δήμοι σε αυτό τον τομέα.

22.13

Το λόγο έλαβε ο κος Παππάς Παναγιώτης, δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης, ο οποίος μεγάλωσε και δραστηριοποιείται στην πόλη μας και πολιτεύεται στη Σαμοθράκη. Η πατρότητα αυτής της συνάντησης δεν μπορεί να διεκδικηθεί από κανέναν, η κοινωνία μας έφερε εδώ. Ζητώ μία ειλικρινή έκθεση των όσων μπορούν να γίνουν από κοινού από τους δύο δήμους. Η Σαμοθράκη έχει πολλά να δώσει και έχει δώσει απείρως περισσότερα από όσα έχει πάρει. Αιχμή του δόρατος του τουρισμού της περιοχής μας πρέπει να είναι η Σαμοθράκη. Η Σαμοθράκη έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα. Έχει μοναδικό φυσικό τοπίο αλλά και ανθρώπινο δυναμικό. Έχει την ευθύνη ότι ποτέ δεν διεκδίκησε αυτά που της ανήκουν. Η Αλεξανδρούπολη είναι μία στεριανή πόλη παρόλο που βρέχεται από θάλασσα. Πρέπει να διεκδικήσουμε δρομολόγια από τη νότια Ελλάδα να καταλήγουν σε Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε στην αγορά καραβιού που να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη και των δύο πόλεων.

Ο κος Θεοδώρου έχει ετοιμάσει ένα πακέτο με 25 προτάσεις το οποίο όμως δεν το ανέπτυξε. Πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία συνεργασίας και ομόνοιας. Μία από τις προτάσεις που αναφέρθηκε είναι να γίνει διοργάνωση μίας ρεγκάτας σκαφών που θα περιλαμβάνει τουριστικούς προορισμούς στη Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη.

22.20

Το λόγο έλαβε ο κος Λασκαράκης. Διαμαρτυρήθηκε ότι δε γίνεται συζήτηση ουσίας αλλά συναισθήματος και για το γεγονός ότι ο κος δήμαρχος είναι εκτός αίθουσας κάνοντας δηλώσεις στα κανάλια. Είμαστε ένα δίπολο ανάπτυξης, η Σαμοθράκη και η Αλεξανδρούπολη. Το τουριστικό πρόγραμμα της Σαμοθράκης δε θα το κάνει ο δήμος Αλεξανδρούπολης. Είμαστε συνεργάτες στα σημεία που αφορούν και τους δύο τόπους.

Τα κοινά σημεία των δύο τόπων είναι το συγκοινωνιακό και η ανάπτυξη. Η συγκοινωνία δεν είναι το παν. Πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στο νησί και να γίνουν δράσεις που θα φέρουν κόσμο. Αν δεν υπάρχει επιβατικό κοινό δε θα υπάρχει περίπτωση φτηνού εισιτηρίου. Να δούμε τη σύνδεση με τη Θάσο, τη Λήμνο, την Ίμβρο, την απέναντι ακτή της Τουρκίας. Ένα πλοίο πρέπει να προσεγγίζει όλα αυτά τα λιμάνια. Πρέπει να γίνει αναβάθμιση των λιμανιών στη Σαμοθράκη. Πιστεύει ότι ο τουρισμός από Τουρκία και Βουλγαρία θα αναπτυχθεί τα ερχόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός, πολεοδόμηση, χρήσεις γης στο νησί, ώστε να μπορούν να κάνουν εκεί τις εξοχικές κατοικίες τους οι δημότες. Αν 1.000 κάτοικοι της πόλης πάνε κάθε χρόνο στη Σαμοθράκη, όλο το χρόνο. Η ενέργεια της Σαμοθράκης είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, ήλιος, αέρας, νερά, ένα θέμα που είναι αποκλειστικά του δήμου Σαμοθράκης. Η Σαμοθράκη έχει έλλειψη προσωπικού, δεν μπορεί να προσλάβει πολλούς υπαλλήλους όπως έχει η Αλεξανδρούπολη. Χρειάζεται να γίνει ένας αυτοδύναμος φορέας ανάπτυξης και των δύο δήμων με προσωπικό και από τους δύο δήμους. Να κάνει προτάσεις για τα κοινά σημεία που αφορούν τους δύο δήμους.

22.23

Ο κος Αγγλίας είπε ότι αυτός ο φορέας θα γίνει, ώστε να εντοπίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Από εκεί και πέρα είναι θέμα υλοποίησης. Είπε ότι οι Λημνιοί διαμαρτύρονται που το πλοίο δε συνεχίζει για Σαμοθράκη και Αλεξανδρούπολη. Ζήτησε, μέχρι να γυρίσουν οι δήμαρχοι από τις δηλώσεις τους στα κανάλια, να εκφραστεί η βούληση και των δύο δήμων να υπάρξει σύνδεση ακτοπλοϊκή με τη Νότια Ελλάδα. Η Καβάλα έχει 6 δρομολόγια την εβδομάδα προς Λήμνο και Μυτιλήνη.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι αυτό το αίτημα το είχε η Νομαρχία για 10 ολόκληρα χρόνια αλλά δεν υλοποιήθηκε.

Έλαβε ομόφωνη στήριξη από όλες τις παρατάξεις.

22.28

Ο κος Ραπτόπουλος αρχικά καλωσόρισε τους συναδέλφους από τη Σαμοθράκη. Υπάρχουν τομείς όπου πρέπει να υπάρχει συνεργασία σε υπηρεσιακό προσωπικό, γεωθερμία, τουρισμό και πολιτισμό.

Ακούσαμε για ομογενειακά και δημοσιογραφικά χωριά, για αεροδρόμια όμως το 2011, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα όποια βήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά ώστε να μη δώσουμε ελπίδες που τελικά δεν θα οδηγήσουν πουθενά.

Θεωρεί ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία, άποψη που δε συνερίζεται η παράταξη του. Αυτά τα σχήματα δεν έχουν τελεσφορήσει και έχουν δημιουργήσει τεράστια οικονομικά προβλήματα. Σε ένα δήμο με τέτοιο μεγάλο οικονομικό άνοιγμα πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για αγορά πλοίων. Ζήτησε να διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία δρομολογίων της άγονης γραμμής με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και προορισμό τη Ρόδο, γραμμή που είχε ωφελήσει και τον τουρισμό και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

22.39

Το λόγο έλαβε η κυρία Αντωνάκη. Δήλωσε ότι συμφωνεί με τους προλαλήσαντες για τους τομείς συνεργασίας των δύο δήμων. Ζήτησε να γίνει διαδημοτική συνεργασία για το κάμπινγκ και τις ιαματικές πηγές.

Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει συγκοινωνία τα Σάββατα για Σαμοθράκη.

Το λιμάνι της Καμαριώτισσας έχει βύθισμα λιγότερο από 4,5 μέτρα γιατί εκβάλλει εκεί ένας δυνατός χείμαρρος. Έγινε μία μελέτη για την επέκταση του λιμανιού. Οφείλονται 39.000 ευρώ στο μελετητή και δεν υπάρχουν πόροι για να πληρωθεί. Ζήτησε από το δήμο Αλεξανδρούπολης ένα κονδύλι για να καλυφθεί το συγκεκριμένο ποσό. Το λιμάνι Θέρμων απέχει 24 μίλια από Αλεξανδρούπολη. Θα μπορούσε η συγκοινωνία από εκεί να μειώσει το κόστος μεταφοράς. Είχε γίνει προσπάθεια εκβάθυνσης που κόστιζε 35.000 ευρώ με την έκπτωση, αλλά δεν προχώρησε λόγω έλλειψης πόρων. Ζήτησε ένα κονδύλι €110.000 ευρώ για να λειτουργήσουν τα λιμάνια της Σαμοθράκης.

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό το πράγμα.

Η κυρία Αντωνάκη συνέχισε λέγοντας ότι με τη δεδομένη κατάσταση δεν είναι δυνατόν να μπουν μεγάλα πλοία στα λιμάνια του νησιού. Προβλήματα υπάρχουν με την ακτοπλοΐα σε όλες τις χώρες, αφού έστω και με έναν επιβάτη πρέπει να γίνει το δρομολόγιο. Ας μας πει κάποιος πόσα χρήματα χρωστάνε ακόμα τα πλοία που προαναφέρθηκαν και οι κληρονόμοι τους. Πόσες από αυτές τις επιχειρήσεις ήταν βιώσιμες. Και βέβαια να πάρουμε πλοίο, και βέβαια να μπουν οι δήμοι μπροστά, να γίνει όμως πρώτα μία σοβαρή οικονομική μελέτη.

Αυτό το πλοίο, το “Ίλιον”, δεν είναι καταμαράν, είναι τύπου καταμαράν κατασκευασμένο από σίδερο, βαρύ, όχι από αλουμίνιο. Έχει κατασκευαστεί το 1995. Σε όποιο δρομολόγιο μπήκε έχασε χρήματα. Στις Κυκλάδες, που έχει πολύ μεγάλη κίνηση, το πλοίο μπήκε μέσα. Από τις 2/10/2010 μέχρι 2/2/2011 ήταν δρομολογημένο Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα-Παξοί και πάλι μπήκε μέσα. Την 2/2/2011 το πλοίο σταμάτησε διότι δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα οικονομικά. Δεν πρέπει να μας προβληματίσει αυτό; Μπορεί να είναι καλή η τιμή του. Είναι τύπου παντόφλα. Θέλει μία προσθήκη ύψους 500.000 ευρώ. Αν ρωτήσουμε τον οποιοδήποτε ανεμοτρατάρη μπορούμε να μάθουμε τι κόστος έχει ένα σκάφος, έστω και αλιευτικό, ναυτολόγια, ασφάλειες, καύσιμα, βλάβες. Ζήτησε να γίνει μία σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη. Να εξουσιοδοτηθούν οι δήμαρχοι ώστε να γίνει μία σοβαρή μελέτη, να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε για να μην απογοητευτεί ο κόσμος πάλι. Ένα πλοίο που μεταφέρει 35 IX και 300 το πολύ επιβάτες με ένα πλοίο 30 μέτρα μικρότερο από την Αρσινόη, θα είναι πιθανά προβληματικό. Μήπως κάνουμε κάτι που δεν το περιμένουμε; Να μπορεί να βγάζει τα έξοδα του το πλοίο. Όσο πιο γρήγορα κινείται τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος. Να βρούμε σοβαρούς ανθρώπους που κάνουν οικονομοτεχνικές μελέτες για τέτοια θέματα, ναυτιλιακά, όχι έναν οποιονδήποτε που έχει σπουδάσει οικονομικά. Η λύση της ναυτικής εταιρείας είναι μία πολύ σοβαρή λύση. Ποιος θα διαχειριστεί όλο αυτό το εγχείρημα; Manager ή υπάλληλος του δήμου;

Ο κος Αγγλίας είπε ότι το θέμα θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και ανέφερε περιπτώσεις για πόσους έχουν χάσει τα λεφτά τους, είναι φυλακή και για δήμους που είναι κατηγορούμενοι για αυτά τα θέματα.

22.44

Το λόγο έλαβε ο γραμματέας του ΔΣ της Σαμοθράκης, συμφώνησε απόλυτα στη διαδημοτική συνεργασία. Πρότεινε να συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη ως προς το τι πλοίο χρειάζεται, ποιους προορισμούς θα συνδέσει, τι ναύλα θα έχουμε και ποιους θα εξυπηρετεί. Υπάρχει η πιθανότητα το πλοίο να μη λειτουργεί ανταγωνιστικά. Με το υψηλό κόστος βενζίνης και τα διόδια που υπάρχουν, ίσως η μετακίνηση μέσω θάλασσας να διευκολύνει τουρίστες από την Αθήνα να έρθουν στο νησί. Εξέφρασε μια επιφύλαξη για το θέμα της νομικής σύστασης της επιχείρησης. Ευελπιστεί η συνεργασία να έχει ένα καλό αποτέλεσμα και για τις δύο περιοχές.

Η κυρία Τρέλλη είπε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να εξασφαλίσει τη σύνδεση της Σαμοθράκης με την Αλεξανδρούπολη. Οι Σαμοθρακίτες φορολογούνται άγρια αλλά δεν εξυπηρετούνται από το κράτος.

22.53

Το λόγο έλαβε ο κος Σκαρλατίδης Θανάσης, δημοτικός σύμβουλος Σαμοθράκης που ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Η μία από τις δύο εταιρείες με χρηστή διαχείριση άφησε και αποθεματικό στο τέλος. Υπάρχουν μόνο πράγματα που μας ενώνουν και έτσι πρέπει να το δούμε.

Από δημοτικό σύμβουλο Σαμοθράκης ζητήθηκε να απαιτηθεί η άμεση μείωση του εισιτηρίου αυτοκινήτων. Έχει αγροτικό αυτοκίνητο και κοστίζει €200 ευρώ το ταξίδι μετ’ επιστροφής. Ο πλοιοκτήτης σε κάθε δρομολόγιο επιδοτείται με 5.000 ευρώ από το κράτος. Ζήτησε να δοθεί έμφαση στον σχολικό τουρισμό (ο οποίος παλαιότερα επιδοτούνταν)

Ο κος Κολχούρης είπε ότι τον ερχόμενο μήπως θα υπογραφεί η επιδότηση για 9 χρόνια του κου Μανούση. Θα υπάρχει ένα πλοίο που έχει 6 δρομολόγια το χειμώνα και καθημερινά το καλοκαίρι. Εάν μπει ένα πλοίο μόνο για Σαμοθράκη δε θα βγει βιώσιμο. Αν μπει και η Λήμνος, πρέπει να δούμε πλοίο που θα μπορεί να μεταφέρει και φορτηγά, ώστε να εξυπηρετηθεί και το εμπόριο από την περιοχή μας στα νησιά. Ζήτησε να δοθεί λύση με μόνιμο χαρακτήρα. Να μη χρειαστεί μετά από 1 χρόνο άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ για να συνεχιστεί η γραμμή. Σήμερα η Λήμνος ψωνίσει αγροτικά και ζωοτροφές από τις Σέρρες.

Ο κος Χανός αναφέρθηκε στα ακόλουθα. Σήμερα το πλοίο Σάος έχει ονομαστική αξία 15 εκατ. ευρώ. Για να βάλουμε οποιοδήποτε άλλο σκάφος αυτών των προδιαγραφών (μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση) χρειάζονται το λιγότερο 6 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχω κάνει προσωπικές επαφές με το δήμαρχο και τον περιφερειάρχη Μυτιλήνης και με το δήμαρχο της Λήμνου και τους πέρασε το μήνυμα να συνδεθούν με την Αλεξανδρούπολη και το θέλουν. Έχω κάνει ενέργειες στο Υπουργείο Αιγαίου να γίνει σύνδεση με καινούρια γραμμή. Θα ήταν ευχής έργο να είχαμε ένα σκάφος που να μπορεί να πηγαίνει στη Μυτιλήνη. Με αυτό το σκάφος το συγκεκριμένο, του 1 εκατ. ευρώ, μιλάμε για βιωσιμότητα, πόσο μάλλον για ένα σκάφος των 5-6 εκατ. ευρώ. Αυτό το εγχείρημα είναι απλό, με μικρό ρίσκο και ανοίγει μία προοπτική για την περιοχή. Αν το εγχείρημα αυτό δεν πετύχει, είτε λόγω ανταγωνισμού ή συνθηκών, αυτό το πλοίο θα είναι υποθηκευμένο στην τράπεζα και ας έρθει να το πάρει. Δεν νομίζω ότι θα πάθουμε τίποτε. Αυτό το πλοίο θα δώσει στο Σάος την δυνατότητα να απελευθερωθεί από όλη αυτή τη λέρα που έχει συσσωρευτεί επάνω του όλα αυτά τα χρόνια και να κάνει τη σωστή γραμμή αυτή που μπορεί, είναι και επιδοτούμενη καλώς ή κακώς, θα έχουμε όμως μία εξασφαλισμένη συγκοινωνία μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης. Αυτό το πράγμα δεν είναι ανταγωνιστικό. Αν πάθει μία μείωση σε 100-200 άτομα την εβδομάδα γιατί κόπτεστε τόσο πολύ; Εγώ είμαι χρόνια στη θάλασσα, δεν είναι μεγάλο σκάφος, μία τράτα μεγάλη είναι. Σιγά το πράγμα. Έχουμε οικονομικό επιτελείο εδώ, ο πραγματογνώμονας θα κάνει επίσημη έκθεση, χρηματοοικονομική είναι ένα πράγμα που θα βγει άμεσα. Αν το πάρουμε αυτή την περίοδο, φέτος, θα δουλέψει τρεις μήνες σίγουρα, θα δούμε από εκεί και πέρα τι γίνεται, θα ζητήσουμε επιδοτούμενη γραμμή για τη Λήμνο κατ’αρχήν, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα της περιοχής με αυτό, απλά αλλάζουμε τα δεδομένα.

Δε βαρεθήκατε εδώ χρόνια να μιλάμε για τουριστική ανάπτυξη και να μη βλέπουμε τίποτε; Σιγά το πράγμα, ένα μεγάλο καΐκι είναι. Και καπεταναίους έχουμε, και μηχανικούς και ανθρώπους οικονομολόγους που γνωρίζουν τα πράγματα. Θέλουμε να βγει στον κόσμο ότι τα πράγματα θα είναι διαφανή και καθαρά και θα είναι ένα μέσον που θα ανήκει σε όλους μας. Μπορεί αύριο ο κύριος Μανούσης να πάρει το προωθήσουμε να πάρει τη γραμμή από το Λαύριο μέχρι επάνω ή να γίνει μία κοινοπραξία και να μπορεί αυτό εδώ να καλύπτει μέρες εδώ και να μπορεί να πάει προς τα κάτω. Τα οφέλη είναι πολλαπλασιαστικά.

Θα σας πω και κάτι άλλο, δεν ξέρω το συμβούλιο μου τι θα πει, δεν θέλω να προσβάλλω εσάς και τον δήμαρχο, γιατί εμείς το έχουμε ήδη αποφασίσει. Αλλιώς θα το πάρει ο δήμος Σαμοθράκης, θα το πάρουν οι Σαμοθρακίτες, ειλικρινά σας το λέω, χαρά στο πράγμα.

Ο κύριος Γρηγοριάδης ρώτησε τι αποφασίσατε;

Ο κύριος Λαμπάκης είπε ως παράταξη, να σας το προτείνουμε. Μιλήσαμε για αγορά σήμερα; Τρεις ώρες και δεν κατάλαβες τι έγινε; 7/5/2011 θα κάνουμε άλλο συμβούλιο και θα αποφασίσουμε.

Ο κύριος Αγγλίας ενημέρωσε τους δύο δημάρχους ότι θα βγει ψήφισμα να έρχεται στην Αλεξανδρούπολη και στη Σαμοθράκη η άγονη γραμμή. Πρότεινε να σκεφτούμε τη γραμμή Τσανάκαλε-Ίμβρο-Λήμνο 2 φορές την εβδομάδα και να γίνει επαφή με την Τουρκία για μία γραμμή.

Ο κύριος Λαμπάκης ανέφερε ότι για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να επιλέξουμε μία τέτοια λύση. Για να συμβούν όλα αυτά τα πράγματα και να αναπτύξουμε τον τουρισμό στο νησί και στην Αλεξανδρούπολη και να ενώσουμε τις τύχες όσον αφορά στο επίπεδο της οικονομίας, χρειάζεται να γίνει αυτή η αγορά.

Ο κύριος Κογιομτζής ρώτησε αν πρέπει να γίνει αυτή η συγκεκριμένη αγορά. Τώρα τα ανατρέπετε πάλι. Είπαμε να ξεκινήσουμε μία συνεργασία, μας φέρατε ήδη το πλοίο, ακούσαμε από την κυρία Αντωνάκη, λείπατε…

Ο κος Λαμπάκης ρώτησε αν έχει ο κος Κογιομτζής παραλήρημα διακοπής αγενώς κιόλας. Εμείς αυτό προτείνουμε, έχετε κάτι άλλο κύριε συνάδελφε;

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε για το πλοίο, αν είναι μόνο αυτό το συγκεκριμένο.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε λυπάμαι γιατί έχετε 20 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν έχετε μάθει να είστε ευγενής. Αφήστε με να πω αυτό που θέλω εγώ. Νόμιζα ότι διακατέχεστε από ευγένεια. Με διακόψατε και τολμάτε να λέτε…

Ο κύριος Κογιομτζής είπε ότι μιλούσε ο κύριος Χανός και αν και ζήτησε το λόγο απ’τον κύριο πρόεδρο, ο κύριος Λαμπάκης τον πήρε από μόνος του.

Ο κύριος Αγγλίας διευκρίνισε ότι συζητήθηκε να γίνει μία οικονομοτεχνική μελέτη για τη σύνδεση Σαμοθράκης-Αλεξανδρούπολης γενικώς. Είτε θα είναι τάνκερ, καίκι, καταμαράν. Θα το δούμε τι θα αποφασίσουμε.

23:05

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε συγγνώμη που έλειπε εκτός αίθουσας αλλά πληροφορήθηκε για τα λεγόμενα από τους συναδέλφους. Είπε ότι ο ίδιος παίρνει γρήγορα αποφάσεις τεκμηριωμένες απόλυτα. Ανέφερε ότι και να κινδυνεύσει το 1,5 εκατ. ευρώ δε θα κινδυνεύσουν οι δήμοι Αλεξανδρούπολης και η Σαμοθράκης.

Τι μας έπιασε ξαφνικά εμάς όλους εδώ πέρα να σώσουμε το 1,5 εκατ. ευρώ., που δε θα κινδυνεύσει και αυτό. Σήμερα κάνουμε αντιπολίτευση σε μία πρόταση η οποία οδηγεί δύο τόπους σε μία κοινή ένωση και μία εφορία οικονομικής διάστασης με ένα μικρό τίμημα για μία επιτακτική, κοινωνική ανάγκη; Θυμηθείτε σας παρακαλώ πόσα εκατομμύρια έκαναν φτερά εδώ και τόσα χρόνια για διάφορους λόγους, δε μιλάω για ποινική διάσταση των υποθέσεων ή κακοδιαχείριση; Τι μπορεί να χαθεί τώρα; Ενάμιση εκατομμύριο. Εσείς κυρία Αντωνάκη δε σκέφτεστε το κοινωνικό όφελος της σύνδεσης των δύο δήμων; Θα δημιουργηθούν 8 θέσεις εργασίας όταν τα χρυσωρυχεία μιλούν για 80 θέσεις εργασίας και είναι κάποιοι έτοιμοι να θυσιάσουν τον τόπο τους για 80 θέσεις; Σήμερα είναι ιστορική στιγμή, με λίγα πράγματα θα δώσουμε πάρα πολλά στον τόπο, είναι ευχής έργο ότι καταφέραμε και βρεθήκαμε εδώ μετά από τόσα πολλά χρόνια. Και εμείς εδώ οι της Αλεξανδρούπολης που είναι τίποτε το ενάμιση εκατομμύριο απέναντι στο κοινωνικό όφελος. Είναι πραγματικά λυπηρό. Όσοι θα σταθούν απέναντι σε αυτή την λύση και την προοπτική της ανάπτυξης θα λογοδοτήσουν, όχι υπό την έννοια της απειλής, αλλά της προσφοράς τους στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας. Παρακαλώ να μην είστε απ’έξω ή να μην έχετε την αρνητική διάσταση. Πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε και να προχωρήσουμε μαζί. Και βέβαια θα γίνει οικονομοτεχνική μελέτη. Είπε κανείς ότι θα πάρουμε σήμερα απόφαση; Η συγκεκριμένη πρόταση κρίνεται συμφέρουσα από τον κύριο δήμαρχο. Να μη τη συζητήσουμε ως την ισχυρότερη πρόταση; Έφερε κανείς, γνωρίζοντας ότι το μοναδικό θέμα σήμερα είναι αυτό, καμία άλλη αντιπρόταση;

Οι σύμβουλοι διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν το γνώριζαν.

Ο κύριος δήμαρχος ανέφερε ότι: μέχρι και η γειτόνισσα μου με ρώταγε σήμερα ποιο πλοίο θα πάρετε γιατί ήξερε ότι το μοναδικό θέμα ήταν η συζήτηση για την αγορά ενός πλοίου.

Οι σύμβουλοι ρωτούν από πού προκύπτει αυτό.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε πως δέχεται πως δεν το γνώριζαν και ζήτησε έστω και τώρα να φέρουν λύσεις για να βοηθήσουν, όχι για να αποτρέψουν ένα θέμα το οποίο το περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού οι Αλεξανδρουπολίτες και οι Σαμοθρακίτες. Δεν πιστεύω στα αυτιά μου και στα μάτια μου ότι υπάρχει τέτοια αντίδραση, σεβόμενος την άποψη τους. Θα γίνει μελέτη, αν υπάρξουν και άλλες προτάσεις θα γίνει μελέτη και επί των άλλων προτάσεων. Μη στεναχωριέστε ότι μπορεί η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη να συνδεθούν με ένα πλοίο το οποίο πιστεύω θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και μπορεί να συμβεί αυτό και στην 1 Ιουνίου. Εγώ έχω μάθει να τολμάω, εάν εσείς δεν θέλετε, κάποιοι, να τολμάτε, τότε είμαστε πραγματικά πολύ μακριά ο ένας απ’τον άλλο και απλά θα μπορέσουμε ενδεχομένως μέσα απ’τη σύγκρουση κάποια στιγμή να συμπέσουμε κάπου.

Ο κύριος Λαμπάκης ζήτησε έναν εκπρόσωπο από κάθε μία από τις 8 παρατάξεις ώστε να δημιουργηθεί μία επιτροπή που θα μελετήσει το θέμα. Οι δύο δήμαρχοι θα συνευρεθούν προκειμένου να προχωρήσουν για την ανάθεση μελέτης για τη βιωσιμότητα αυτής ή ενδεχομένως και μίας άλλης λύσης. Θα μελετηθεί και το ναύλο και εκεί μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση γιατί αν ο ιδιώτης το έχει 50 ευρώ εμείς θα το βάλουμε 35 για να ανακουφίσουμε τις κοινωνίες. Η επόμενη συνεδρία στις 7/5/2011 στη Σαμοθράκη.

Ο κύριος Αγγλίας είπε πως είναι η πιο δημοκρατική πρόταση που υπάρχει, ένας από κάθε παράταξη, χωρίς πλειοψηφίες.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν είναι δυνατόν να γίνει μελέτη σε λίγες μέρες ως τις 7/5. Είναι δυνατόν να γίνει μία σοβαρή μελέτη μέσα στο Πάσχα; Αν είναι παντόφλα, μπορεί να κινηθεί στη γραμμή;

Ο κύριος Χανός είπε ότι είναι πασουμάκι. Το σκάφος είναι έτοιμο να το εξετάσει νηογνώμονας ειδικός από κάθε πλευρά και να φέρει ειδική έκθεση. Το σκάφος έχει 2,5 μέτρα βύθισμα και είναι 15 χρόνων με άριστη συντήρηση. Δεν κάνω τον πλασιέ αλλά προτού έρθω σε εσάς και κάνω συγκεκριμένη πρόταση ερεύνησα όλα αυτά τα πράγματα. Μη λέτε πράγματα τα οποία βγαίνουν από το μυαλό καθενός. Μπαίνουν δύο θέματα. Αν καταλήξουμε για φέτος να πάρουμε σκάφος πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Αν υπάρχει δυνατότητα έρευνας, το καλύτερο θα ήταν ένα σκάφος καταμαράν 55-60 μέτρα μήκους το οποίο να πηγαίνει 30 μίλια. Αν βρείτε στην αγορά αντίστοιχο σκάφος μπορείτε να μας πείτε. Εγώ δεν είμαι μεσίτης ούτε μάνατζερ. Το συγκεκριμένο σκάφος βρέθηκε τυχαία, μπορεί να λειτουργήσει στη γραμμή άμεσα σε ένα μήνα και να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα. Το κόστος αγοράς μπορεί να πέσει και άλλο. Τώρα διερευνώ δυνατότητες από τις τράπεζες να μας χρηματοδοτήσουν. Το επόμενο συμβούλιο πρέπει να γίνει 29/4 και όχι 7/5. Μέχρι τότε ο καθένας είναι ελεύθερος να φέρει και άλλες προσφορές. Η οικονομοτεχνική μελέτη θα γίνει εδώ. Πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα αν είναι για φέτος αλλιώς να το αφήσουμε για αργότερα. Συνήθως η βυζαντινολογία, τη βλέπουμε σε όλα τα συμβούλια που γίνονται, υπάρχει από πολλούς αν είναι να ξαναγυρίσουμε στην αρχή της συζήτησης μετά από τόσες ώρες εγώ, λυπούμαι πολύ, αλλά θα τεθεί το θέμα αλλιώς αν θέλουν οι πολλοί και αν θέλουν οι λίγοι, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

23:19

Ο κος Λασκαράκης ζήτησε το λόγο για ένα λεπτό.

Ο κύριος Αγγλίας ρώτησε τι θα κάνει αυτός αν ζητήσουν 40 άτομα το λόγο. Έχουν σηκώσει έξι χέρια. Τι να κάνω;

Ο κύριος Λασκαράκης ζήτησε να μιλήσουν όλοι. Είπε ότι οι δύο δήμαρχοι προσέβαλλαν τους συμβούλους. Έφεραν έτοιμη λύση. Πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Σε τέτοιες περιπτώσεις όταν ο δήμος προμηθεύεται ένα αντικείμενο πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Να γίνει πρώτα μελέτη και μετά να προκηρυχθεί η αγορά του πλοίου.

23:21 ο κος Αγγλίας είπε να γίνει επιτροπή και να δούμε αν μπορεί να προχωρήσει άμεσα η αγορά του πλοίου. Ζήτησε έναν εκπρόσωπο από κάθε παράταξη για τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Το δεύτερο θέμα είναι αν προλαβαίνουμε σε αυτό το διάστημα γιατί βεβιασμένες κινήσεις δεν πρέπει να γίνονται. Ας βγουν οι εκπρόσωποι, να συμφωνήσουνε αυτοί και μετά να προχωρήσουν για όλα τα άλλα θέματα. Αν αυτή η επιτροπή πει ότι δε συμφέρει τότε δε χρειάζεται να γίνει διαγωνισμός.

Ο κύριος Λαμπάκης είπε: υπάρχει ένα πλοίο ενάμιση εκατομμύριο. Να πούμε όχι; Που να δώσει προσφορά; Ένα πλοίο είναι όλο κι όλο, το πουλάει ενάμιση εκατομμύριο. Εντάξει θα πούμε ένα με 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο κος Κογιομτζής ρώτησε αν μπορεί να γίνει αγορά 1,3 εκατ. ευρώ χωρίς διαγωνισμό.

Ο κος Λαμπάκης είπε ότι γίνεται με σύμβαση για αγοραπωλησία.

Ο κύριος Χανός είπε ότι στα ναυτιλιακά υπάρχουν συγκεκριμένες αξίες γιατί η τράπεζα η οποία θα χρηματοδοτήσει θα δει την εκτίμηση του νηογνώμονα.

Ο κύριος Λαμπάκης ρώτησε τον κύριο Κογιομτζή αν ξέχασε ότι ελήφθη απόφαση για σύναψη δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ για να δοθούν στην αγορά; Τι ποσό είναι το ένα τριακόσια;

Εκεί έχω αντίρρηση, απάντησε ο κύριος Κογιομτζής. Ότι το 1,3 εκατ. ευρώ ο δήμος, κατά την ταπεινή μου γνώση, δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε μετρητά αυτά τα χρήματα σε κάποιον ιδιώτη. Αυτό ξέρω. Αν εσείς ξέρετε κάτι άλλο;

Ο κύριος Λαμπάκης ανέφερε (σ.τ.σ. το κορυφαίο σχόλιο της ημέρας) ότι ευτυχώς στης δημοκρατίες υπάρχουν οι πλειοψηφίες.

Ο κος Γρηγοριάδης είπε να ανακαλέσει ο κος δήμαρχος γιατί ειδάλλως η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι διακοσμητική και δε θα συμμετάσχουν στην επιτροπή.

Ακολούθησε αναβρασμός και αποχώρηση όλων από την αίθουσα εν μέσω διαπληκτισμών.