πάμε μπροστά

Παρασκευή

13

Μάιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου της 11/5/2011 (Μέρος Β)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων κάποιες διορθώσεις. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Η συνεδρίαση διεξήχθη την Τετάρτη 11/5/2011 και ώρα 18:30 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και περιελάμβανε τα θέματα 37 έως και το 60 της ημερησίας διάταξης.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, εκτός από αποσπάσματα, πλήρη επίσημα πρακτικά για κανένα από τα 8 δημοτικά συμβούλια.

Οποιοσδήποτε νιώθει ότι δεν έχει πει κάτι από όσα γράφονται ή ότι δεν αποδίδεται το νόημα των λεγομένων του ορθά, τον παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας στο pamemprosta AT gmail.com προς αποκατάστασή του. Σίγουρα πάντως δεν γίνεται τίποτε εκ του πονηρού ούτε για να εκτεθεί κάποιος. Τα off the record θέματα  δεν συμπεριλαμβάνονται φυσικά στα ανεπίσημα πρακτικά μας.

Κατεβάστε τα ανεπίσημα πρακτικά και των δύο συνεδριάσεων μαζί εδώ:

https://www.pamemprosta.org/Files/DS/20110509.8oDS/20110509&11.AnepisimaPraktikaEdited.v1.10.pdf

Στη συνέχεια διαβάστε τα ανεπίσημα πρακτικά της 11/5/2011 από τα θέματα 37 και ως το τέλος:

18.39

Αρχίζει η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων.

18.44

Η έναρξη της συνεδρίασης καθυστερεί λόγω της καθυστερημένη άφιξης των συμβούλων της αντιπολίτευσης, κυρίως.

18.46

Αρχίζει η συνεδρίαση.

18.49

Ο κ. Πρόεδρος ανέφερε ότι η γραμματεία απεργεί κανονικά. Τους ευχαρίστησε για την οικιοθελή προσέλευσή τους.

18.55

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να τροποποιηθεί η απόφαση του κλεισίματος των καταστημάτων και να δοθεί η εξουσιοδότηση στον κ. Δήμαρχο να ανοίγει την παραλιακή σε περίπτωση μειωμένης κίνησης ή κακοκαιρίας.

Διευκρινίστηκε από τον κ. Δήμαρχο ότι η παραλιακή θα κλείνει από τις 21:00 και ότι δέχεται να αποφασίζει άνοιγμα της οδού σε περίπτωση κακοκαιρίας.

19.10

Ο κ. Δήμαρχος αναφερόμενος στο θέμα της συνεδρίασης της Σαμοθράκης, θα επικοινωνήσει με το δήμαρχο Σαμοθράκης για να πραγματοποιηθεί, εφόσον είναι δυνατόν, κοντά στην 25/5/2011 στη Σαμοθράκη.

Θέμα 37

Λήψη απόφασης συναίνεσης ή μη για την εκμίσθωση κοινόχρηστης έκτασης αγροκτήματος Ποτάμου στον κ. Χρήστο Ζούπη του Αθανασίου για σταυλικές εγκαταστάσεις. – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Αποσύρεται για το επόμενο ΔΣ

Θέμα 38

Έγκριση μίσθωσης ακινήτου για τη λειτουργία του κέντρου στήριξης προγράμματος εκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας (ΚΕΣΠΕΜ) στην περιοχή Άβαντος του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Αποσύρεται.

Ο κ. Λαμπάκης ανέφερε ότι ο δήμος είναι από την πρώτη μέρα έτοιμος. Εντοπίστηκαν τα δύο καταστήματα που θα ενοικιαστούν για το χώρο αυτόν, το θέμα όμως καθυστερεί στο γεγονός ότι δεν στέλνει η αντισυμβαλλόμενη πλευρά, του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προγραμματική σύμβαση.

19.17

Κανονισμός Δημοτικού Συμβουλίου

Ο κ. Αγγλιάς ενημέρωσε το σώμα ότι η επιτροπή που θα συντάξει τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου θα συσκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα και απαρτίζεται από τους κ.κ. Βαμβακερό, Κατσαντούρα, Κεσεσίδου, Γρηγοριάδη, Λασκαράκη και Δευτεραίο. Μέχρι τότε παρακάλεσε να μη μαγνητοφωνούνται από μη δημοσιογράφους, γιατί μέσα ορίζεται ότι η εξυπηρέτηση είναι μόνο για δημοσιογράφους. Δεν πρέπει να γράφονται όλα, κλείνουμε τα μικρόφωνα για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε αν υπάρχει εισήγηση από τον κ. πρόεδρο ή από κάποιον άλλο.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι θα γίνει συζήτηση πάνω στον πρότυπο κανονισμό, τον παλιό νόμο τις προσθέσεις. Μπορούν να προστεθούν και καινούρια πράγματα.

Ο κ. Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι ο καινούριος νόμος απαγορεύει την απομαγνητοφώνηση από έναν έκαστο εξ υμών και τη δημοσιοποίηση σε ιστοσελίδα δικιά του ή παράταξης. Μόνο με αίτησή του μπορεί να παίρνει την απομαγνητοφώνηση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και να το βάζει αυτούσιο στην ιστοσελίδα του. Αυτό λέει ο καινούριος νόμος εις απάντηση όλων όσων υποστήριζαν εδώ μέσα τα αντίθετα αλλά και κάποιων δημοσιογράφων στα κανάλια.

Ο κ. Κογιομτζής ζήτησε να δίνονται τα επίσημα πρακτικά σε λίγες μέρες μετά την πραγματοποίηση του ΔΣ.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι αυτό γίνεται για τα μοντάζ.

Ο κ. δήμαρχος είπε ότι αν 42 άτομα της αίθουσας κάνουν αυτό το πράγμα, ο ίδιος θα ήταν υποχρεωμένος να ελέγχει στον καθένα αν κάνει σωστή απομαγνητοφώνηση και να ψάχνει μήπως υπάρχει κάποιο λάθος το οποίο παραπληροφορεί τον κόσμο. Αυτή είναι η δήλωση του νομοθέτη όταν λέει ότι μόνο επίσημα με αίτηση θα τα πάρεις και θα μπορείς να τα βάλεις στην ιστοσελίδα σου.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε εάν αύριο κάνει αίτηση εάν θα μπορέσει να πάρει τα επίσημα σημερινά;

Ο κ. δήμαρχος είπε πως εάν τα πάρει σε μία ή δύο μέρες είναι θέμα του γραφείου.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι θα φέρει και προσφορές ειδικών που απομαγνητοφωνούν επίσημα.

Ο κ. Βαμβακερός έλαβε το λόγο και είπε ότι κανένα πρακτικό δεν δίνεται την επομένη μέρα καμιάς συνεδρίασης εάν δεν επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο για επικύρωσή του. Άρα λοιπόν και στο νομαρχιακό συμβούλιο τα πρακτικά που απομαγνητοφωνούνταν ποτέ δεν τα πήραμε την επόμενη συνεδρίαση.

Ο κ. Ραπτόπουλος θύμισε ότι περιληπτικά η κ. Τασούλα κρατούσε πρακτικά στα νομαρχιακά συμβούλια.

Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι περίληψη πάντα μέσα σε τρεις ημέρες θα αναρτάται με ευθύνη του ιδίου. Το θέμα θα συζητηθεί αυτήν εν λόγω επιτροπή.

19.30

Θέμα 39 – πρόστιμα

Επιβολή προστίμων για υπαίθρια διαφήμιση σε απαγορευμένους χώρους:

α) Α. Ανδρέογλου & ΣΙΑ Ο.Ε.

β) ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΠΕ

γ) Α. Ανδρέογλου & ΣΙΑ Ο.Ε.

δ) ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΠΕ

ε) ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΕΠΕ

στ) Ο.Ε. ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – ΒΕΝΕΤΙΔΗΣ – ΚΑΡΑΣΑΝΗΣ

Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Το θέμα εισηγήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος ανέφερε το εύρος των προστίμων που μπορεί να επιβληθεί (από 1.400 ευρώ έως 28.000 ευρώ).

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε ποιο είναι το συγκεκριμένο ύψος του προστίμου και ποιός και πότε το καθορίζει.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι για όλα αποφασίζει το ΔΣ.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε με βάση ποια στοιχεία καθορίζεται το ύψος του προστίμου.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι με βάση την εμπειρία του τα κριτήρια είναι αν υπάρχει υποτροπή, το μέγεθος της επιχείρησης, το είδος της παράβασης, οτιδήποτε μπορεί να λάβει υπόψη του το δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι με αυτή την έννοια το ΚΚΕ είναι από χρόνια παραβάτης και μάλιστα υποτροπιάζων. Διαφωνεί με τη λογική ότι δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και η διαφήμιση των εκδηλώσεων των κομμάτων. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν χώροι όπου επιτρέπεται η ανάρτηση διαφημιστικών πινακίδων. Θύμισε πως όποτε πήγε το κόμμα του κατηγορούμενο στη δικαιοσύνη, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές, ανεξάρτητα παράταξης, το υποστήριζε βεβαιώνοντας πως δεν υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι. Ζήτησε να αποσυρθούν όλα τα πρόστιμα με αυτή τη λογική, της μη ύπαρξης χώρων και λόγω της οικονομικής συγκυρίας.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να διευκρινιστεί αν την αφισοκόλληση την έκαναν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και όχι οι χρήστες των χώρων τους.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι κάποιες από τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η διαφήμιση έγινε είτε από διαφημιστικές εταιρείες είτε από τα διαφημιζόμενα πρόσωπα. Αυτή η απάντηση είναι αόριστη, δεν αποδεικνύεται και κατά συνέπεια δε λαμβάνεται υπόψη. Θύμισε στον κ. Δευτεραίο πως ο νόμος λέει πως ασχέτως αν έχει καθοριστεί χώρος διαφήμισης ή όχι, η διαφήμιση σε απαγορευμένους χώρους απαγορεύεται.

Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε να υπάρξει λύση ώστε να διαφημίζονται οι καταστηματάρχες και να γνωστοποιηθεί στους επιχειρηματίες ότι τα πρόστιμα είναι μεγάλα ώστε να μην εξοντωθούν οι επιχειρήσεις τους.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι αυτές οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται επί χρόνια και τους έχουν επιβληθεί και κατά το παρελθόν πρόστιμα. Συνεπώς δεν μπορούν να επικαλεστούν το θέμα της άγνοιας.

Ο κ. Γιαννέλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα αποκομιδής των αφισών και αναφέρθηκε και στα γραφεία κηδειών. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Η πόλη στο κέντρο της δεν βλέπεται. Δεν έχουμε προβλήματα από τις παρατάξεις όπως είναι η ΚΝΕ, το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά καθημερινά από 4-5 επιχειρήσεις. Πρέπει να κληθούν και να ενημερωθούν ώστε να εξασφαλιστεί η ευπρέπεια.

Ο κ. Βραχιόλογλου αναφέρθηκε στα 4 ηλεκτρονικά πλακάτ που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάρτηση των χώρων.

Ο κ. Αγγλιάς ενημέρωσε και για την απαγόρευση από το Συμβούλιο Επικρατείας ανάρτησης διαφημίσεων κοντά σε δρόμους που αποσπούν την προσοχή των οδηγών και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους δημάρχους, τα δημοτικά συμβούλια και τους παραβάτες. Πήρε θέση υπέρ της τοποθέτησης ηλεκτρονικών πινακίδων και ειδικών stand. Να σταματήσει η κακογουστιά. Να γίνει μία επιτροπή για να λυθεί το πρόβλημα.

Ο κ. Σεραφειμίδης είπε ότι το 2003 ελήφθη μέριμνα για δημιουργία ειδικών ταμπλό αλλά καταστρατηγήθηκε από τα γραφεία τελετών. Ζήτησε την συντήρηση των ταμπλό και την ενημέρωση των γραφείων τελετών για τα πρόστιμα.

Ο κ. Κοζάρης αναφέρθηκε στην οικονομική δυσπραγία των ελευθέρων επαγγελματιών. Πρότεινε να δοθεί το ελάχιστο των προστίμων για πρώτη φορά ως ένδειξη επιείκειας.

Ο κ. Κατσαντούρας είπε ότι οι επιχειρήσεις είναι οι ίδιες 4-5. Οι ίδιοι χρωστάνε στο δήμο και το τέλος παρεπιδημούντων, όπως διαπίστωσε στην απογραφή. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε αυτιά. Να σταματήσει και αυτό που γίνεται με τα γραφεία τελετών.

Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε στην προσπάθεια του πρώην δημάρχου κ. Αλεξανδρή, τα ταμπλό της οποίας χαρακτήρισε ακαλαίσθητα αλλά χρήσιμα στη λύση του προβλήματος. Οι επιχειρηματίες γνωρίζουν τα πρόστιμα και μας ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια. Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε την πόλη καθαρή και να δημιουργήσουμε και χώρους ειδικούς.

Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρθηκε στον Κανονισμό Καθαριότητας. Τα καινούρια ταμπλό πέρασαν και από την Επιτροπή Αισθητικής αλλά δεν τοποθετήθηκαν όλα. Απευθύνθηκαν στην Πρίσμα Ηλεκτρονικά, του κ. Σουκουλιά, μπορούσε να δημιουργήσει ηλεκτρονικά ταμπλό που θα ενημερώνονται από το δημαρχείο για όλες τις εκδηλώσεις. Υπήρξε πρόβλημα στην απευθείας προμήθεια των ταμπλετών από τον κατασκευαστή. Έπρεπε να γίνει σαν εργασία και έργο και εμείς θέλαμε να το πάρουμε σαν προμήθεια. Ενώ μπορούσαμε με 10.000 ευρώ να πάρουμε το μηχανισμό, σαν εργασία-έργο έπρεπε να πάει στα 40.000 ευρώ. Η καθαριότητα είναι θέμα όλων μας, αν είμαστε βρώμικη πόλη είμαστε βρώμικοι πολίτες. Καθαρός δεν είναι αυτός που καθαρίζει αλλά αυτός που δε λερώνει. Πρέπει να διαπαιδαγωγηθεί και ο πολίτης της πόλης ώστε να μη μολύνει την πόλη μας.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι εφόσον υπάρχει υποτροπή πρέπει να μπει έστω το ελάχιστο πρόστιμο και να γίνουν συστάσεις ότι την επόμενη φορά τα πρόστιμα θα είναι μεγαλύτερα, εφόσον ισχύει ότι οι ίδιες επιχειρήσεις μολύνουν.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι όλοι έχουν την ίδια ευαισθησία, συμφώνησε να μπουν τα ελάχιστα πρόστιμα. Συμφώνησε με τον κ. Κατσαντούρα και τον κ. Τερζή, είναι τα ίδια άτομα. Δείτε τώρα που θα φεύγετε από το δημοτικό συμβούλιο τι γίνεται έξω.

Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι θα υποβληθούν τα ελάχιστα πρόστιμα και συνεχίζουν εν γνώσει τους τη ρύπανση.

Ο κ. Μαυρίδης ζήτησε να μην επιδειχθεί αυστηρότητα, να ενημερωθούν οι επιχειρηματίες εφόσον δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, τα βάζουν στους στύλους και στις στάσεις.

Η κ. Σκεύα ζήτησε η διαφήμιση να γίνεται από ραδιόφωνο, τηλεόραση ή εφημερίδα και όχι έτσι που γίνεται.

Ο κ. Καρυπίδης είπε ότι και ο δήμος διαφημίζει έτσι τις εκδηλώσεις του καθώς και οι σύλλογοι των ενοτήτων. Είναι όλοι υπότροποι. Σε λίγο καιρό θα ζητηθεί άδεια από τα Βήρεια και το φεστιβάλ Τυχερού.

Ο κ. Ξανθόπουλος συμφώνησε ότι μετά από άδεια του δήμου μπορεί να γίνει ανάρτηση σε χώρους που δεν είναι απαγορευμένο, όπως στύλοι ΔΕΗ κά.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι το πρόβλημα της απορρύπανσης είναι ένα μικρό μέρος από το γενικότερο πρόβλημα της καθαριότητας, με 72 λιγότερους συμβασιούχους. Αναφέρθηκε σε προσωπική του εμπειρία αδιαφορίας πολιτών για την καθαριότητα. Πρέπει και οι 41 να παρεμβαίνουν όπου μπορούν ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών. Η ηλεκτρονική πλακέτα και είπε πως δε νομίζει πως θα εξυπηρετήσουν την κατάσταση και δε θα εκλείψει η αφισοκόλληση. Σε συγκεκριμένη επιχείρηση μέτρησε ο ίδιος 75 σημεία αφισοκόλλησης από το Εγνατία ως το τζαμί. Η αφισοκόλληση των κομματικών παρατάξεων γίνεται από συνεργεία των ίδιων 3-4 επιχειρήσεων. Δε θα κάνουμε κακή αρχή. Οι αφίσες σχίζονται, ρυπαίνουν όλη την πόλη. Τα €1.400 τα βάζουν μέσα στο κόστος της εκδήλωσης όταν υπάρχουν γνωστοί καλλιτέχνες. Πρότεινε να γίνει επιτροπή υπό τον κ. Γιαννέλο ώστε να υποδειχθούν τα μέρη που μπορεί να γίνει υπαίθρια διαφήμιση. Φτάνει και με τα κηδειόχαρτα, αρκεί στις εκκλησίες και στις γειτονιές των θανόντων.

Ο κ. Βραχιόλογλου είπε ότι το τελευταίο μαγαζί έχει κλείσει οριστικά, του αφαιρέθηκε η άδεια.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δεν μπορούμε να τους απαλλάξουμε, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε αν εισπράττονται αυτά τα πρόστιμα.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι στο βαθμό που δεν εισπράττονται για αυτό φέρουν τις ευθύνες τους και οι δημοτικές αρχές.

Ψηφίζεται η επιβολή προστίμων κατά πλειοψηφία με 3 κατά (Δευτεραίος και Καρυπίδης) και 4 λευκά (Γρηγοριάδης, Σεραφειμίδης, Θεοδώρου και Δημητριάδης).

19.52

Θέμα 41 – πρόστιμα ΚΟΚ

Διαγραφή οφειλών από παραβάσεις Κ.Ο.Κ. – Εισηγητής ο κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος , αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών

Ψηφίζονται ομόφωνα.

20.20

Θέμα 42

Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Ινστιτούτο Εγγείων Βελτιώσεων (Ι.Ε.Β) του  Εθνικού Ιδρύματος  Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.) για  την υλοποίηση των παρακάτω έργων:

α) ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΑΡΙΣΤΗΝΟΥ.

β)  ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΒΑΘΟΥΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ.

γ) ΤΕΧΝΙΚΟ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

Εισηγητής ο κ. Φαλέκας Ιωάννης, αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης-Ενέργειας και Φυσικών Πόρων

Ο κ. Φαλέκας αναφέρθηκε σύντομα στην εισήγησή του επί του θέματος. Ο καταλληλότερος φορέας με εμπειρία και προσωπικό είναι το ΕΘΙΑΓΕ για να λειτουργήσει ως αρχή του γεωθερμικού πεδίου.

Παρακάλεσε να φύγει η λέξη “αβαθούς” από την εισήγηση, πρόκειται για εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Το υπόδειγμα της σύμβασης έχει πάει στη νομική υπηρεσία του δήμου.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι είναι καλό ότι ξεκινά η αξιοποίηση της γεωθερμίας. Ρώτησε τι αφορά το ποσό των €40.000

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι αναφέρονται αναλυτικότατα στην εισήγηση όλα, είναι €40.000 ευρώ με ΦΠΑ και ήταν η οικονομικότερη τιμή από όσους φορείς ήρθε ο δήμος σε επαφή.

Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε γιατί αφαιρείται το “αβαθούς”.

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι θα αναζητηθεί το πεδίο σε μεγάλο βάθος, ως 500μ.

Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε πώς επελέγη το ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο είναι ίδρυμα γεωργικών ερευνών και όχι εταιρεία μηχανικών. Υπάρχει μέσα και ιδιώτης στη σύμβαση;

Ο κ. Φαλέκας είπε πώς έγιναν αναζητήσεις σε φορείς (όχι ιδιωτικούς) είναι ο μόνος φορέας που έχει κάνει οριστικές μελέτες και έχει εργαστεί σε άλλους δήμους ενώ έχει πάρει έγκριση και από την περιφέρεια.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε αν έγινε έρευνα στο τεχνικό προσωπικό της πόλης και δεν βρέθηκε κατάλληλο άτομο.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι έγιναν και παλαιότερα έρευνες και υπάρχουν πηγάδια που σφραγίστηκαν γιατί είναι πλούσια σε αρσενικό. (ενστάσεις του κ. Γρηγοριάδη και απάντηση κ. Λαμπάκη θα προστεθεί αργότερα)

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε για 2 ονόματα που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση.

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε ότι συμβαλλόμαστε μόνο με το ΕΘΙΑΓΕ.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι είναι άσχημο να έρθουν στην αυλή μας ελεύθεροι επαγγελματίες να αξιοποιήσουν το γεωθερμικό μας πεδίο. Να χρησιμοποιηθεί η γεωθερμία στην αγροτική παραγωγή και στο κολυμβητήριο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι το κόστος των €400.000ευρώ για θέρμανση του κολυμβητηρίου είναι τεράστιο ενώ το φυσικό αέριο κοστίζει €350.000 ευρώ το χρόνο περίπου. Η γεωθερμία είναι απαραίτητη για τη μείωση του κόστους.

Ο κ. Κογιομτζής μίλησε για το ΤΕΙ Χαλκίδας και το στέλεχος της παράταξης κ. Αδαμίδη, με τον οποίο συνεργάστηκε. Ως προς τη θέρμανση-ψύξη για το κολυμβητήριο, υπάρχει δυνατότητα να γίνει συνδυασμός αβαθούς γεωθερμίας και ηλιοθερμικών.

Μέχρι 25 μέτρα μπορεί να γίνει άνετα γεώτρηση. Σε μεγαλύτερα βάθη πρέπει να ληφθούν άδειες από το υπουργείο. Πρότεινε η γεώτρηση να γίνει στα 100 μέτρα και να επικεντρωθούμε στην αβαθή γεωθερμία. είναι σύμφωνος να προχωρήσει σε αυτή τη σύμβαση αλλά αν μπούμε σε μεγάλα βάθη πιθανά θα έχουμε προβλήματα.

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι θα είναι καλό για το δήμο αν βρεθεί ποσότητα ανεβασμένης θερμοκρασίας νερού κοντά στην πόλη.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι συμφωνεί στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, συμφωνεί με τον κ. Γρηγοριάδη ότι είναι παράξενο να έρχονται ξένοι για την αξιοποίηση της γεωθερμίας στην πόλη μας. Πιστεύει ότι αργά η γρήγορα, η ενέργεια (γεωθερμία, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, θα γίνουν λαϊκή περιουσία.

Ο κ. Λασκαράκης δήλωσε ότι χαίρεται που ανοίγει το θέμα της γεωθερμίας. Είπε ότι αδικούμε τους ντόπιους μηχανικούς και μελετητές που έχουν τα απαραίτητα πτυχία για ένα τέτοιο έργο. Η μελέτη που θα γίνει πρέπει να προτείνει ανταγωνιστικές λύσεις, οικονομικά συμφέρουσες λύσεις. Μιλά. Για δημιουργία 50 στρ. θερμοκηπίων μόνο. Γιατί όχι και για θέρμανση των γειτονικών κατοικιών και των λουτρών Απαλού; Η σύμβαση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη, μιλάει γι προσέγγιση. Πρέπει να υπάρχει επιτροπή παραλαβής της μελέτης από ντόπιους επιστήμονες, όχι μόνο δημοτικούς συμβούλους. Ρώσε τι γίνεται με το ιαματικό σκέλος των πηγών και πρότεινε τη συνεργασία με το σύνδεσμο των Ιαματικών Πηγών Ελλάδος.

Ο κ. Φαλέκας είπε ότι από τις μελέτες θα προκύψει τι χρήσεις μπορεί να γίνουν από τη γεωθερμία. Για τα ιαματικά θα γίνει συζήτηση στο εγγύς μέλλον με τον πρόεδρο κ. Τερζή στο δημοτικό συμβούλιο.

20.32

Ο κ. Τερζής ενημέρωσε τι είναι το ΕΘΙΑΓΕ. Είναι όλοι πανεπιστημιακοί καθηγητές με εξωτερικούς συνεργάτες. Όσον αφορά το ντόπιο δυναμικό, όλοι θέλουμε να χρησιμοποιούνται αλλά σε παλαιότερη προσπάθεια δεν εμφανίστηκε ούτε ένας ντόπιος.

Ο κ. Δήμαρχος έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Φαλέκα για τη συνεισφορά του στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην περιοχή μας. Το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που ανάγκασε την δημοτική αρχή να απευθυνθεί στην περιφέρεια για να προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για να προχωρήσει το θέμα της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου. Οι ιαματικές πηγές είναι τελείως διαφορετικό θέμα, δικό μας και έχει άλλο νομικό πλαίσιο. Δεν είναι εύκολο να ρισκάρει ο δήμος με έναν πιθανά άπειρο μελετητή, πήγαμε στο πιο έμπειρο όργανο που υπάρχει.

Ο κ. Κογιομτζής πρότεινε να υπάρχει επιτροπή ελέγχου της μελέτης και ελέγχου του βάθους της γεώτρησης (αν θα είναι 500μ)

Ο κ. Αγγλιάς κλείνοντας είπε ότι καλό είναι να είναι αρωγοί το ντόπιο προσωπικό στη δημοτική αρχή. Ζήτησε να συσταθεί η επιτροπή τώρα.

Ο κ. Κογιομτζής και ο κ. Γρηγοριάδης πρότειναν να μπει ο κ. Αδαμίδης Αδάμ.

Ο κ. Γκότσης διαφώνησε και ζήτησε να μπει αιρετός, άποψη με την οποία διαφώνησε ο κ. Δήμαρχος.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι η γεωθερμία πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία, πρότεινε τον κ. Κολοκοτρώνη Παναγιώτη.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 3 κατά της παράταξης Δευτεραίου.

20.39

Θέμα 43

Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης με το Κέντρο μέριμνας Οικογένειας – Παιδιού, για την εφαρμογή του νόμου περί ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ – Εισηγητής ο κ. δήμαρχος, Ευάγγελος Λαμπάκης

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι προσπαθεί να πάρει 500 θέσεις πεντάμηνες.

Η κ. Τρέλλη είπε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί γίνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εργοδότες με ατομικές συμβάσεις. Αυτό έχει το στόχο να απαλλαγεί το κράτος από τις κοινωνικές υποχρεώσεις που είχε ως τώρα. Οι εργαζόμενοι θα παίρνουν €625 το μήνα για 5 μήνες και μετά θα είναι πάλι άνεργοι. Κοροϊδεύουν τους ανέργους. Τα καταδικάζουμε. Η πολιτική μας θέση είναι αρνητική.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι συμφωνεί με την κ. Τρέλλη, το είχε επισημάνει και ο ίδιος στην κ. Κατσέλη επειδή είναι κοινωνική ελεημοσύνη. Η βοήθεια στο σπίτι έχει κατοχυρωθεί και για τις τρεις δημοτικές ενότητες. Τα πεντάμηνα αυτά θα λειτουργήσουν μέσα στο 2011. Δεν κινδυνεύει το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι”.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι καταδικάζει όχι τον επαίτη αλλά την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές ενώσεις που γίνονται εργοδότες. Το Εργατικό Κέντρο που πρέπει να υπερασπίζεται το δίκιο του εργάτη θα πρέπει να κάνει 5μηνες συμβάσεις.

20.45

Στο θέμα 43 η ψηφοφορία έγινε κατά πλειοψηφία με 3 κατά (της παράταξης του κ. Δευτεραίου)

Θέμα 44

Ίδρυση και λειτουργία νέων Κοιμητηρίων στην Τοπική Κοινότητα Μάκρης (πρώην Δ.Δ. Μάκρης) και στον οικισμό Μαΐστρου – Εισηγήτρια κ. Σιώπη Μυρσίνη

Η κ. Σιώπη είπε ότι με απόφαση ΔΣ έγινε ανταλλαγή αγροτεμαχίων με ιδιώτη για δημιουργία νέων κοιμητηρίων σε Μάκρη και Μαΐστρο.

Ψηφίζεται ομόφωνα

21.00

Θέμα 45

Υποβολή προτάσεων στο ΕΣΠΑΕισηγητής ο κ. Βαμβακερός Αντώνιος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε ποιά είναι τα ποσά και ρώτησε τι σημαίνουν οι συντομογραφίες μετά τα ονόματα των σχολείων.

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 46-50

46. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην υποβολή πρότασης με τίτλο «CITIES OF COMFORT» στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013»

47. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην υποβολή πρότασης με τίτλο  «ART AND WINE FESTIVAL» στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013».

48. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην υποβολή πρότασης με τίτλο  «ACTIONS AGAINST CHILD MARGINALISATION» στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013».

49. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην υποβολή πρότασης με τίτλο «INNOVATIVE & ENVIRONMENTALY FRIΕNDLY NETWORK FOR THE DEVELOPMENT & PROMOTION OF THE CULTURAL TOURISTIC RESOURCES» στα πλαίσια του Προγράμματος  Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013».

50. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην υποβολή πρότασης με τίτλο  «MASTER PLAN» στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013».

Εισηγητής ο κ. Βαμβακερός Αντώνιος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας

Εισηγήθηκε το θέμα ο κ. Βαμβακερός. Η επιλογή των προτάσεων έγινε για έργα που θα χρειάζονται λιγότερα τεχνικά δελτία και μελέτες, πιο κοινωνικού χαρακτήρα παρά τεχνικού χαρακτήρα.

Το θέμα 46 θα το εισηγηθεί ο κ. Τερζής. Ζητά την έγκριση για να γίνουν οι συγκεκριμένες προτάσεις. Δε γνωρίζει ποιές τελικά θα εγκριθούν. Ζήτησε αν γίνεται να δοθεί η άδεια τροποποίησης των ονομασιών των έργων και των προϋπολογισμών για να έχει ο δήμος τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τις αρχές.

Το θέμα 49 αποσύρεται.

Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ότι από τα θέματα 46-53 είναι κατά επειδή εκτιμά ότι δεν μένει τίποτε στις τοπικές κοινωνίες από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Ο κ. Κολχούρης είπε ότι θα βοηθήσει όσο μπορεί.

Ο κ. Λασκαράκης διαμαρτυρήθηκε για το πακετάρισμα απόφασης για όλα τα θέματα. Ρώτησε ποιός εισηγήθηκε αυτά τα προγράμματα στο δήμο, ποιά εταιρεία.

Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι προτάθηκαν από την αντιδημαρχία σε συνεργασία με τους εταίρους. Το πρόγραμμα Interreg προβλέπει τεχνικό σύμβουλο μετά την έγκριση και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου.

Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι το θέμα 50 λέγεται “Σχέδιο Ανάπτυξης Τουριστικής Βιομηχανίας στη διασυνοριακή περιοχή της Ροδόπης” με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ και αφορά την τουριστική ανάπτυξη.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι συμμετείχε σ δημιουργία των προγραμμάτων Interreg. Ζήτησε να φτιάξει το ΔΣ με τη συμμετοχή των δημοτών ένα σχέδιο […]

Ο κ. Δευτεραίος συμφώνησε με την τοποθέτηση του κ. Ραπτόπουλου. Ζήτησε να προσεχθούν οι εργασιακές σχέσεις.

Ψηφίζονται κατά πλειοψηφία (4 κατά Δευτεραίος και Ραπτόπουλος)

21.04

Θέμα 51

Έγκριση δαπανών μετακίνησης για τη συμμετοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο συνέδριο δικτύου πόλεων FESU-DC & D II (Democracy, Cities & Drugs II), 23-25/02/2011 στο εξωτερικό (Αυστρία, Βιέννη) – Εισηγητής ο κ. Βαμβακερός Αντώνιος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι παίρνει 250 ευρώ το άτομο για όλη την αποστολή.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τον κ. Ραπτόπουλο.

Θέμα 52

Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη Γενική Συνέλευση του δικτύου πόλεων EFUS (European Forum for Urban Safety) 19-21/5/2011 στο εξωτερικό (Ιταλία, Γένοβα) – Εισηγητής ο κ. Βαμβακερός Αντώνιος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας

Ζήτησε να μην πάει ο ίδιος ο κ. Βαμβακερός. Θα πάει πιθανά ο κ. Δήμαρχος και σύμβουλοι από τις παρατάξεις.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τον κ. Ραπτόπουλο.

21.06

Θέμα 53

Εκπροσώπηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην εγκεκριμένη πρόταση «CULTTOUR» με τίτλο «Πολιτιστική κληρονομιά (κήπων και πάρκων) ως σημεία προώθησης του βιώσιμου τουρισμού» (“Cultural <garden>heritage as focal points for sustainable tourism”) στο πλαίσιο του Προγράμματος Νοτιοανατολική Ευρώπη 2007 – 2013 και συμμετοχή στη συνάντηση εργασίας στις 01-03/06/2011 στο εξωτερικό (Ρουμανία, Anrig) – Εισηγητής ο κ. Βαμβακερός Αντώνιος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Βαμβακερός εισηγήθηκε το θέμα. Δε χρειάζεται πολιτική παρουσία, θα πάνε μόνο δύο υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν χρεωθεί το έργο.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά τον κ. Ραπτόπουλο.

 

21.11

Θέμα 54-55

54. Έγκριση υποβολής πρότασης του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ 2007-2013». – Εισηγητής ο κ. Βαμβακερός Αντώνιος, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας

55. Έγκριση τευχών δημοπράτησης του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ» Εισηγητής ο κ. Γερακόπουλος Χρήστος, αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών –Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος

Ο κ. Βαμβακερός αναφέρθηκε στο έργο του ΕΣΠΑ που ανοίγει για τις περιφερειακές οδούς. Πρόκειται για το μικρό δακτύλιο της πόλης. Επιδείχθηκε από τον κ. Βαμβακερό χάρτης και ο κ. Γερακόπουλος περιέγραψε τη διαδρομή.

Ο προϋπολογισμός είναι 9,8 εκατ. ευρώ, δεν είναι έργο ανταγωνιστικό με την μεγάλη περιφερειακή οδό.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι απαιτούνται 2,5 εκατ. ευρώ τις απαλλοτριώσεις για τον μεγάλο περιφερειακό, ποσό που είναι δύσκολο να βρεθεί.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

21.17

Θέμα 56

Διόρθωση της αριθ. 201/2011 Α.Δ.Σ. που αφορά τη Λύση & Εκκαθάριση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων – Εισηγητής ο κ. Παπατζελίδης Δήμος, δικηγόρος του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ο κ. Λαμπάκης εισηγήθηκε επί του θέματος, πρέπει να αφαιρεθεί η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Κομνηνοί” των Φερών για να προχωρήσει το θέμα.

Εγκρίνεται ομόφωνα

Θέμα 57-58

57  Έγκριση της υπ΄αριθ. 25/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής

58  Έγκριση της υπ΄αριθ. 24/2011 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής

Εισηγητής ο κ. δήμαρχος, Ευάγγελος Λαμπάκης

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι πρόκειται για επίδομα στους δικηγόρους βάσει δικαστικής απόφασης

Ψηφίζεται ομόφωνα

Θέματα 59-60

59 Έγκριση δαπανών μετακινήσεων του Αντιδημάρχου Τραϊανούπολης  – Ενέργειας & Φυσικών Πόρων στην  Αθήνα

60  Έγκριση οδοιπορικών Δημάρχου

Εισηγητής ο πρόεδρος του ΔΣ, κ. Αγγλιάς Θεόδωρος.

Ψηφίζονται ομόφωνα.

 

Κηρύσσεται η λήξη της συνεδρίασης.