πάμε μπροστά

Παρασκευή

13

Μάιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απόσπασμα της συνέντευξη του δημάρχου κ. Λαμπάκη στο κανάλι ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ την 12/5/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη, Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποθήκες ΚΥΔΕΠ, Δημοτικού Συμβουλίου, Διαφάνεια, Ζωντανή μετάδοση ΔΣ, Μεγάλα θέματα δήμου

Για σήμερα επιλέξαμε να απομαγνητοφωνήσουμε, για τους συνδημότες μας που δεν την είδαν, την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. δημάρχου στις βραδυνές ειδήσεις του καναλιού ΘράκηΝΕΤ χθες 12/5/2011.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στα ακόλουθα δύο links:
Μέρος Α’https://www.youtube.com/watch?v=YDyK-B5VZ8A
Μέρος Β’https://www.youtube.com/watch?v=Syftm5TZFu4

Τις περισσότερες συνεντεύξεις των δελτίων ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ μπορείτε να τις βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.youtube.com/user/thrakinet

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη

Λαμπάκης: Η κοινωνία έχει αντιληφθεί τι γίνεται. Κατασυκοφαντήθηκα και για το πλοίο, γιατί, δείτε τα πρακτικά παρακαλώ και πείτε μου, πέραν του γεγονότος ότι εγώ συζήτησα την πρόταση του δημάρχου της Σαμοθράκης, τη μοναδική πρόταση σ’εκείνη τη συνεδρίαση, είδα τις φωτογραφίες και αισθάνθηκα την ανάγκη να τις επιδείξω και στους άλλους 60 συναδέλφους μου ειδικούς συμβούλους γιατί και εκείνοι δεν τις είχαν δει, όπως κι εγώ.

Σταυρίδης: Για αυτή την κίνηση κατηγορείστε, που δείχνετε τις φωτογραφίες.

Λαμπάκης: Να μην τις έδειχνα; Ήταν ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο ήρθε απ’το δήμο Σαμοθράκης και το οποίο μου το έδειξε. Θα συζητάγαμε για ένα πλοίο που ήταν πρόταση του δημάρχου Σαμοθράκης χωρίς να το έχουν δει και οι άλλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι; Ή έπρεπε να φωνάξω τον κλητήρα, να έχω και τον οδηγό μου απ’έξω, όπως κάναν κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, για να επιδεικνύει αυτός ως βοηθός τις φωτογραφίες; Εγώ και αυτοκίνητο δικό μου οδηγώ, και μικρό μάλιστα, και κλητήρες δεν χρησιμοποιώ, και οδηγούς δεν έχω παρά μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι επειδή είμαι τελείως διαφορετικός από τους άλλους δεν αρέσει σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σταυρίδης: Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις κύριε δήμαρχε;

Λαμπάκης: Σταματάω, κύριε Σταυρίδη σταματάω να μιλάω.

Σταυρίδης: Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις;

Λαμπάκης: Γνωρίζουν όλοι. Τα πάντα σας πληροφορώ.

Σταυρίδης: Είναι δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι δυνάμεις που βρίσκονται έξω από αυτό; Είναι δυνάμεις που θα ήθελαν να είναι μέσα σε αυτό;

Λαμπάκης: Είναι δυνάμεις που βρίσκονται παντού, αλλά εγώ σταματάω να μιλάω για αυτό, πάμε πιο πέρα, ρωτήστε με τι θέλετε για το πρόγραμμά μου, περάσαμε από ένα δημοτικό συμβούλιο δύο ημερών με 60 θέματα…

Σταυρίδης: Δε θέλετε να μας πείτε για το καράβι;

Τσόχλιας: Να μας πείτε για αυτό, είπατε ότι έχετε μία πρόταση που αφορά σε ένα άλλο καράβι.

Λαμπάκης: Θα σας την πω αμέσως γιατί εγώ δεν κρατάω μυστικά.

Τσόχλιας: Ήθελα να μας διευκρινίσετε και το εξής. Η μελέτη που έχετε αναφέρεται μόνο σε στοιχεία οικονομικά ή κάνει και μία… λέει τι θέλουμε να το κάνουμε αυτό το πλοίο, τι θα το κάνουμε; Λέει και αυτό;

Λαμπάκης: Ναι, αναφέρεται στα πάντα. Σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν βιώσιμη μία τέτοια αγορά. Αναφέρεται σε τρία χρόνια κίνηση επιβατική, αναφέρεται σε όλες τις οικονομίες, και της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, και αναπτύσσει μία έκθεση βιωσιμότητας υπερθετικότατη. Είναι μία έκθεση βιωσιμότητας για 200 θέσεις πλοίο και μία έκθεση βιωσιμότητας για 100 θέσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και οικονομοτεχνική μελέτη και για μεν την πρώτη των 200 θέσεων είναι βιώσιμη η έκθεση, για τις 100 θέσεις είναι υπερβιώσιμη. Και εγώ καταλήγω μάλλον σε ένα πλοίο που σε 60 λεπτά θα κάνει την απόσταση αυτή και με 100 θέσεις, νομίζω, και έχοντας τη δυνατότητα να κάνει 3 και 4 δρομολόγια την ημέρα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή σαιζόν, νομίζω ότι καλύπτουμε το πρόβλημα της Σαμοθράκης…

Σταυρίδης: Χωρίς οχήματα;

Λαμπάκης: Χωρίς οχήματα, και ταυτόχρονα  δεν είναι ανταγωνιστικό στο πλοίο του κυρίου Μανούση ο οποίος έχει την επιδότησή του και κατά την πληροφόρησή μου δε θα είναι ανταγωνιστικό ούτε σε εκείνο που θα έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Λαύριο και θα έχει αυτοκίνητα. Και νομίζω ότι με τα δύο αυτά, το ένα καθημερινώς και το άλλο εβδομαδιαίως, λύνεται το πρόβλημα αυτών που θα ήθελαν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους στη Σαμοθράκη, αλλά το πρόβλημα αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν γρήγορα, σε 60 λεπτά και σε διάφορες ώρες…

Σταυρίδης: Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο;

Λαμπάκης: Μέχρι εκεί δεν έφτασα, η έκθεση όμως βιωσιμότητας αναφέρει και τιμές, κύριε Σταυρίδη, για να δείτε πόσο καλυμμένο είναι το θέμα. Το πρόβλημα ήταν να φτάσουμε γρήγορα στη Σαμοθράκη από την Αλεξανδρούπολη και ανάποδα και να υπάρχει πολλαπλότητα κάλυψης πολλών διαφορετικών χρονικών σημείων την ίδια ημέρα. Άλλο είναι να έχω τρία δρομολόγια που θα κάνω σε 60 λεπτά το καθένα, και πολλές επιλογές, πακέτα δε εκδρομών σε σχολεία για να πάνε από τη Σαμοθράκη στη Λήμνο, από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη ή και στη Θάσο ακόμη και στη Μαρώνεια, και άλλο να έχεις ένα πλοίο το οποίο κάνει αυτό που κάνει σε δυόμιση ώρες και βέβαια δε λύνει το πρόβλημα…

Σταυρίδης: Θα υπάρχει και ιδιώτης;

Λαμπάκης: Βεβαίως, αποφάσισα τελικά ότι πρέπει να μπουν και ιδιώτες και μάλιστα να έχουν πάνω από το 50% για να έχουν τη διαχείριση γιατί εγώ είμαι δήμος και δεν είμαι έμπορος και δεν είμαι επιχειρηματίας. Απλά πράγματα, άρα κύριε Τσοχλιά και κύριε Σταυρίδη ούτε ρίσκο οικονομικό είναι, γιατί των 100 θέσεων κάνει 750.000 και είναι καινούργιο, οπότε είναι αξιόπλοο δεν χρειάζεται να το ερευνήσουμε αυτό, και η παράδοσή του όμως κάνει τεσσεράμισι μήνες. Επομένως αυτό το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση, εφόσον καταλήξουμε σε απόλυτα αξιόπλοο και καινούριο πλοίο, δεν πρόκειται να το δρομολογήσουμε το καλοκαίρι. Αν όμως υπάρξει στο διάστημα αυτό, μέχρι τις 25 του μηνός που τελικώς θα γίνει το κοινό ΔΣ με τη Σαμοθράκη, γιατί υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη συνεννόηση, εάν υπάρξει κάποιο άλλο πλοίο 100 θέσεων ή κάπου εκεί, γιατί υπάρχουν 120, 110 θέσεων, το οποίο είναι ετοιμοπαράδοτο και ελαφρώς μεταχειρισμένο, βέβαια θα καταλήξουμε κι εκεί ενδεχόμενα.

Τσόχλιας: Εσείς πιστεύετε ότι στην συνάντηση των δύο ΔΣ υπάρχει περίπτωση ο δήμος Σαμοθράκης να πει «Όχι, εμείς θέλουμε να νοικιάσουμε κι ένα άλλο πλοίο» γιατί από τη Σαμοθράκη φαίνεται να επιθυμούν την ενοικίαση του συγκεκριμένου που μιλάμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες μέρες αυτό ακουγόταν.

Λαμπάκης: Εγώ δεν συμφωνώ με τη λύση αυτή γιατί δεν υπάρχει μελέτη στα χέρια του κυρίου Χανού. Εγώ 45 φέτες δεν αγοράζω, όπως κάποιος δημοσιογράφος και ταυτόχρονα αξιωματούχος στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε ψευδολογώντας, εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα, εγώ μπαίνω μέσα στις διαδικασίες νόμιμες, δε ρισκάρω την περιουσία των συνδημοτών μου και μόνο αυτό που σας είπα θα κάνω. Σε τέτοιου είδους τερτίπια χωρίς έκθεση βιωσιμότητας και οικονομοτεχνική μελέτη δεν πρόκειται ποτέ να συντρέξω. Επομένως μόνο αυτό υπάρχει και τίποτε παραπάνω. Αν υπάρχει μελέτη στα χέρια του συναδέλφου κυρίου Χανού η οποία θα είναι πραγματικά ελκυστική, βεβαίως και να το συζητήσω μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Εάν όμως δεν υπάρχει αυτή η μελέτη, δεν υπάρχει για μένα λύση παρά μόνο αυτή που σας είπα.

Σταυρίδης: Πόσο κοστίζει το πλοίο των 100 θέσεων;

Λαμπάκης: 750.000 καινουργές.

Τσόχλιας: Θα μπορεί να πλέει με οποιονδήποτε καιρό;

Λαμπάκης: Μέχρι 7 μποφόρ. Θα πηγαίνει άνετα και στη Λήμνο.

Σταυρίδης: Είναι δελφίνι κύριε δήμαρχε αυτό;

Λαμπάκης: Όχι, είναι κλειστού τύπου.

Για την ανάρτηση ανεπίσημων πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου στη σελίδα μας

Τσόχλιας: Κύριε δήμαρχε είναι και ένα άλλο θέμα από το δημοτικό συμβούλιο που έχει μείνει. Είναι το θέμα της ανάρτησης των συζητήσεων που γίνονται στο δημοτικό συμβούλιο στο ιστολόγιο της δημοτικής παράταξης του κυρίου Κογιομτζή. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν υπάρχει μόνο μία πληκτρολόγηση και ανεβαίνουν τα κείμενα όπως είναι, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Λαμπάκης: Θα σας πω αμέσως. Σε αυτήν την ελληνική δημοκρατία, πρέπει να μάθουμε εμείς οι έλληνες να ζούμε και με τον τύπο καμιά φορά. Είμαστε το άρπα κόλα και της απόλυτης ουσίας δοξάζοντας τους εαυτούς μας, επαίροντας. Δεν είναι δυνατόν να μην ακολουθήσουμε σε τέτοια ευαίσθητα τοπικά δημοκρατικά συμβούλια, που είναι η απόλυτη δημοκρατία, ο ναός της δημοκρατίας της τοπικής κοινωνίας, δεν μπορούμε να ρίξουμε έξω στον καιάδα τον τύπο. Ο τύπος, κύριε Τσοχλιά, ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα λέει ότι δεν μπορεί κανείς μα κανείς να αναρτήσει σε ιστοσελίδα τα πρακτικά αυτούσια απομαγνητοφωνώντας τα μόνος του.

Τσόχλιας: Μα δεν είναι πρακτικά αυτά.

Λαμπάκης: Πρακτικά είναι. Ο κύριος Κογιομτζής τα πρακτικά, κύριε Τσοχλιά, πήγαινε και έλεγε «Αυτά είναι τα πρακτικά».

Σταυρίδης: Άτυπα πρακτικά.

Τσοχλιάς: Όχι, ούτε άτυπα είναι, γι’ αυτό εγώ η ερώτησή μου ήταν, η συζήτηση που γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο…

Σταυρίδης: Στην ιστοσελίδα σήμερα, Παναγιώτη, έλεγε άτυπα πρακτικά, αν θυμάμαι.

Τσόχλιας: Αυτό είναι λάθος.

Λαμπάκης: Για φανταστείτε 41 δημοτικοί σύμβουλοι να παίρνουν ο καθένας και να απομαγνητοφωνεί και να τα βγάζει στην ιστοσελίδα του. Εγώ που πρέπει να ελέγξω τι λένε οι συνάδελφοι προς τα έξω και πώς ενημερώνουν τους συνδημότες μου, μήπως και με συκοφαντούν, θα κάθομαι εγώ 41 φορές να ψάχνω να βρω τι κάνουν; Ο νόμος λέει ότι για να πάρεις πρακτικά θα πρέπει να κάνεις αίτηση στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου…

Τσόχλιας: Μα δεν είναι πρακτικά κύριε δήμαρχε…

Λαμπάκης: Παρακαλώ…

Τσόχλιας: Δεν είναι πρακτικά της συνεδριάσεως, ε όχι βέβαια…

Λαμπάκης: Ξέρετε τι λέει; «Ο Βαγγέλης Λαμπάκης στις 12:02 σηκώθηκε από την καρέκλα του, βγήκε έξω και έδωσε συνέντευξη». Λεπτομέρειες.

Σταυρίδης: Ανεπίσημα πρακτικά ονομάζονται, Παναγιώτη. Ανεπίσημα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής 9/5/2011 βλέπω εγώ.

Λαμπάκης: Το λέει ο νόμος, δεν το λέω εγώ.

Τσόχλιας: Το πώς το ονομάζει η σελίδα είναι δικό της θέμα και δική της άποψη αλλά προφανώς και δεν είναι πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Λαμπάκης: Πρακτικά είναι, ομολογεί ο κύριος Κογιομτζής ότι κατέγραφε πρακτικά, όλη τη συζήτηση. Και τα πρακτικά έβγαζε στην ιστοσελίδα για να πληροφορήσει τους συνδημότες. Εγώ δεν λέω ότι είχε κακή πρόθεση, μπορεί να κάνει λάθος και με αυτό το λάθος να έβγαινε κάτι τελείως διαφορετικό ως πληροφόρηση προς τα έξω, τι να κάνουμε, ο νόμος λέει αυτό ότι πρέπει να κάνεις αίτηση και να πάρεις τα πρακτικά από το γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, τέλος.

Σταυρίδης: Το γεγονός ότι η ιστοσελίδα έχει κατάληξη org και δεν είναι ελληνικής προέλευσης, δεν είναι .gr, μήπως τη βγάζει εκτός αυτής της διαδικασίας κύριε Λαμπάκη;

Λαμπάκης: Όχι. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, τον διάβασα πάρα πολλές φορές, νομικός είμαι, την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που είναι πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων και όχι μόνο μίας παράταξης επειδή έτυχε να είναι από την πλειοψηφία, αυτή είναι η αλήθεια, δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Κάποιοι που κραυγάζουν και φωνάζουν και λένε ότι έχει δικαίωμα ο καθένας να αναρτά ότι θέλει δεν είναι έτσι, δεν μπορεί να αναρτά ότι θέλει. Και μάλιστα, αν θέλετε, αυτό ισχύει από τώρα, από τον καινούριο  νόμο του Ραγκούση που κάποιοι, που σηκώνουν ψηλά λες και εμείς δεν τον ξέρουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Να κοιτάζουμε και τον τύπο που δεν τρώει την ουσία καμία φορά, αλλά προστατεύει κάποια πράγματα και κάποιους θεσμούς και θεσμικούς ταυτόχρονα.

Σταυρίδης: Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να ενημερώνονται οι πολίτες, πιστεύετε, σε μία ανάλογη κίνηση σαν αυτή που κάνει ο κύριος Κογιομτζής, τι θα έπρεπε να συμβεί για να μην υπάρχει ζήτημα;

Λαμπάκης: Εγώ πιστεύω, αν ήθελε να κάνει κρίση, να πάρει κάποια αποσπάσματα συγκεκριμένα, να τα κρίνει και να πάει την κρίση του προς τα εκεί. Όχι όμως αυτούσια, γιατί το αυτούσιο πρέπει να έχει την υπογραφή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Αυτούσια, να βγάλει και την κρίση του, να κάνει και την πολιτική του την αντιπολιτευτική και θα την διαβάσω κι εγώ. Έτσι είναι, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν μπορεί να υποκαθιστά τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τι να κάνουμε. Είπαμε, ο τύπος χρειάζεται καμία φορά γιατί προστατεύει τη δημοκρατία μας, τους θεσμούς.

Σταυρίδης: Υπάρχουν πράγματα, κύριε Λαμπάκη, που λέγονται στο δημοτικό συμβούλιο και δεν πρέπει να βγαίνουν παραέξω;

Λαμπάκης: Βεβαίως. Χθες στο δημοτικό συμβούλιο τέσσερις φορές δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων κι εγώ μία φορά, είπα παρακαλώ να κλείσει η μαγνητοφώνηση, γιατί ήθελα να πληροφορήσω το δημοτικό συμβούλιο για κάτι το οποίο υπέπεσε στην αντίληψή μου και δεν έπρεπε να βγει προς τα έξω. Και στις δημοκρατίες συμβαίνουν αυτά, κύριε Σταυρίδη.

Σταυρίδης: Εάν σε συνεννόηση με την παράταξη του κ. Κογιομτζή, αυτά τα σημεία του δημοτικού συμβουλίου δεν καταγράφονται και δεν παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, υπάρχει ζήτημα και πάλι;

Λαμπάκης: Εάν δεν καταγράφονται;

Σταυρίδης: Εάν αυτά τα σημεία που σταματάει η μαγνητοφώνηση, δεν καταγράφονται και δεν παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα πάλι υπάρχει ζήτημα;

Λαμπάκης: Ναι, υπάρχει, τι να κάνουμε τώρα, τι να κάνουμε; Μα πήγαινε ο άνθρωπος και κατέγραφε κρυφά στην οικονομική επιτροπή τα όσα λέγαμε. Δεν μπορεί, υπάρχει ποινικό αδίκημα. Το λέω και δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι και δεν το καταλαβαίνουν και κάποιοι δημοσιογράφοι άλλοι πιο πέρα. Υπάρχει ποινικό αδίκημα. Δεν μπορείς να καταγράφεις εσύ τα όσα λέγονται μέσα σε μία οικονομική επιτροπή. Λέγονται και άλλα πράγματα.

Τσόχλιας: Στην οικονομική επιτροπή ναι, είναι μία άλλη υπόθεση.

Λαμπάκης: Όχι, δεν είναι άλλη υπόθεση, δημόσια γίνεται και αυτή αλλά δεν μπορείς να καταγράφεις εμένα σε ότι λέω, γιατί λέω και άλλα πράγματα εκεί μέσα, λέω και ένα ανέκδοτο ενδεχομένως, λέω κάτι που δε θέλω να ακουστεί προς τα έξω αλλά το λέω μόνο στους εννιά που αποτελούν την οικονομική επιτροπή. Πώς θα γίνει δηλαδή; Κι εκεί κύριε Τσοχλιά δεν υπήρχε μαγνητοφώνηση.

Τσοχλιάς: Και εμείς οι δημοσιογράφοι κύριε δήμαρχε, πώς θα καταγράφουμε στο δημοτικό συμβούλιο αυτά που γίνονται;

Λαμπάκης: Ελάτε με το κασετόφωνό σας. Δεν είπα εγώ…

Τσοχλιάς: Τότε σε εμάς γιατί επιτρέπετε να γράψουμε τι έγινε

Λαμπάκης: Και σε αυτόν επιτρέπεται, στον δημοτικό σύμβουλο να το καταγράψει με τον καινούργιο νόμο, να τα καταγράψει όλα αλλά δεν μπορεί να τα περάσει στην ιστοσελίδα του ως πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Τσόχλιας: Ε προφανώς κι εγώ αυτό λέω, δεν είναι πρακτικά.

Λαμπάκης: Μα έτσι τα περνάει. Μάλιστα επαίρετο ότι καθόταν κάποιοι όλο το βράδυ και τα απομαγνητοφωνούσαν.

Τσοχλιάς: Όσες ώρες και αν καθόταν, τα πρακτικά πρέπει να επικυρωθούν από το σώμα. Αυτά είναι πρακτικά.

Λαμπάκης: Α… δεν ήταν επικυρωμένα όμως. Για να επικυρωθούν τα πρακτικά χρειάζεται να περάσουν κάποιες μέρες. Σας είπα, ο τύπος δεν είναι εδώ που τρώει την ουσία. Είναι απαραίτητος.

Σταυρίδης: Μήπως όμως αυτές οι εκφράσεις περί μηνύσεων, περί αγωγών, είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί αντιδράσεις;

Λαμπάκης: Εγώ; Εγώ; Εγώ είπα για μηνύσεις; Εγώ είπα για αγωγές αποζημιώσεων; Εγώ είπα ως νομικός, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά μου για καλό, ότι διαπράττεται ποινικό αδίκημα και πειθαρχικό αδίκημα. Ούτε αναφορά έκανα για πειθαρχική δίωξη ούτε μήνυση έκανα. Εγώ στη ζωή μου μία μηνυτήρια αναφορά έκανα το 2006 για τις απευθείας αναθέσεις. Εγώ είμαι ο δικομανής; Τα παραποιούν και πραγματικά βγαίνουν συκοφαντικά εναντίον μου. Ποτέ δεν είπα εγώ ότι θα μηνύσω κανέναν. Τη χαρά της μηνύσεως από μένα προς αυτούς, και προς άλλες κατευθύνσεις, δε θα τη δουν  ποτέ.

Σταυρίδης: Τι θα κάνετε αν δε σταματήσει ο κύριος Κογιομτζής;

Λαμπάκης: Ε νομίζω ότι είναι λογικός άνθρωπος, ήδη μετά από έκκληση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να σταματήσουν και θα δούμε με τον κανονισμό τον καινούριο τι ακριβώς δικαιούνται να κάνουν. Να το καταλάβουν και αυτοί. Και είπαν θα σταματήσουν. Τι να κάνω. Να είμαι με τον πέλεκυ στο χέρι; Όχι, εγώ δεν θέλω αντιδικία, εγώ θέλω συνεννόηση, εγώ θέλω συναίνεση, εγώ θέλω σύνθεση, όπως τους κάλεσα να μου φέρουν τις απόψεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Οικονομικό, και ήταν ένα πραγματικά συνθετικό έργο, και για το οποίο τους ευχαριστώ, έτσι θέλω και για τα υπόλοιπα θέματα. Συζητήσαμε χθες πρώτη φορά για τη γεωθερμία, επιτέλους ο δήμος Αλεξανδρούπολης έβαλε μπρος τη γεωθερμία, αντί να πουν μπράβο προσπαθούσαν να βρουν τερτίπια διάφορα άλλα.

Για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ

Σταυρίδης: Κύριε Λαμπάκη, ο κύριος Λασκαράκης μιλώντας εδώ στην τηλεόραση ΘράκηΝΕΤ σε απογευματινή εκπομπή, είπε ότι αυτά περί συναίνεσης τα ακούει μάλλον βερεσέ. Είπε ότι ζητήσατε συναίνεση, βρεθήκατε οι δύο σας την εβδομάδα μεταξύ των δύο εκλογών, του είχατε πει ότι για την περίπτωση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ δεν θα αλλάξουν κάποια πράγματα που δεν έπρεπε να αλλάξουν και θα προσπαθήσετε να τα πάρετε πάλι πίσω και την επομένη των εκλογών αθετήσατε την υπόσχεσή σας, άρα δεν υπάρχει θέμα…

Λαμπάκης: Ψεύδεται. Ψεύδεται. Ψεύδεται ασύστολα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί προκύπτει αβίαστα. Όταν συνυπέγραψα μαζί με τον κύριο Δευτεραίο και τον κύριο Λασκαράκη την προσφυγή, την προσφυγή την συνυπέγραψα γιατί πραγματικά υπήρχε πρόβλημα διαδικαστικό και τυπικό και είπαμε τότε με τον Δευτεραίο ότι το συνυπογράφουμε μήπως και εξ’ αυτής της κακής εφαρμογής, δηλαδή της εγκρίσεως από το νομάρχη ενώ δεν έπρεπε ο νομάρχης έπρεπε να πάει από την περιφέρεια, προκύψει κάτι καλό για το δήμο. Αφ’ ης στιγμής όμως τελείωσε το διαδικαστικό ζήτημα και επικυρώθηκε από εκεί που έπρεπε, δηλαδή από το αρμόδιο όργανο, από εκεί και πέρα μίλαγε ο κ. Λασκαράκης για έναν αποχαρακτηρισμό ενώ είχε συμβεί από το ΣΧΟΠ με 7-0 να χάσει ο ίδιος. Μηδέν η δικιά του πρόταση και επτά η πρόταση της υπηρεσίας. Και εγώ τι του είπα τότε; Δεν μπορείς να μιλάς για αποχαρακτηρισμό και αν ακόμα φύγεις από τις Κεντρικές Λειτουργίες και πάς στην παλιά χρήση που είναι η Δημοτική Αγορά πάλι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει απαλλοτρίωση, πάλι για αγορά πρέπει να μιλάει από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Και αυτός τι έλεγε; Έλεγε πριν από αυτό που επικαλείται. Ότι αυτοί οι δυό δεν έχουν κυριότητα, δεν είναι ιδιοκτήτες, παρανόμως απέκτησαν κυριότητα, εγώ έλεγα, και έχω τα πρακτικά, απέκτησαν κυριότητα και θα πάω να κάνω μία έντιμη συναλλαγή με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί πέρα μέσα όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και την εισφορά σε γη και σε χρήμα που πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες, για να πάρω με ένα μικρό τίμημα να κάνω αγοραπωλησία και να το πάρω και να πάω […]. Με αγοραπωλησία, έντιμη, αυτό του είπα λοιπόν και ανάμεσα στις δύο Κυριακές γιατί συνέβη το περιστατικό, και του είπα «Γιάννη θα προσπαθήσω έντιμα να αγοράσω τις αποθήκες και να ικανοποιήσω πρώτα το δικό σου όνειρο και μετά όλων ημών γιατί εσύ πρώτος το έβαλλες το θέμα αυτό». Και βλέπω ξαφνικά να λέει ότι είπα εγώ δήθεν ότι θα προσπαθήσω να αποχαρακτηριστούν οι αποθήκες. Προσέξτε, για δεύτερη φορά η ένσταση του κ. Λασκαράκη και του ΤΕΕ, αν δεν κάνω λάθος, απορρίφθηκε από το ΣΧΟΠ με 7-0, δεύτερη ήττα, και εγώ θα επιμένω να το αποχαρακτηρίσω και ενώ θα ξέρω ότι και αν ακόμα το αποχαρακτηρίσω και πάει, όπως σας είπα από Κεντρικές Λειτουργίες σε Δημοτική Αγορά, δεν έχω το δικαίωμα απαλλοτριώσεως αλλά μόνο της αγοράς; Θα ήμουν αστείος. Ψεύδεται, ψεύδεται, ψεύδεται.

Παρασκευή

13

Μάιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απόσπασμα της συνέντευξη του δημάρχου κ. Λαμπάκη στο κανάλι ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ την 12/5/2011

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη, Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποθήκες ΚΥΔΕΠ, Δημοτικού Συμβουλίου, Διαφάνεια, Ζωντανή μετάδοση ΔΣ, Μεγάλα θέματα δήμου

Για σήμερα επιλέξαμε να απομαγνητοφωνήσουμε, για τους συνδημότες μας που δεν την είδαν, την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. δημάρχου στις βραδυνές ειδήσεις του καναλιού ΘράκηΝΕΤ χθες 12/5/2011.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στα ακόλουθα δύο links:
Μέρος Α’https://www.youtube.com/watch?v=YDyK-B5VZ8A
Μέρος Β’https://www.youtube.com/watch?v=Syftm5TZFu4

Τις περισσότερες συνεντεύξεις των δελτίων ειδήσεων του ΘράκηΝΕΤ μπορείτε να τις βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.youtube.com/user/thrakinet

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη

Λαμπάκης: Η κοινωνία έχει αντιληφθεί τι γίνεται. Κατασυκοφαντήθηκα και για το πλοίο, γιατί, δείτε τα πρακτικά παρακαλώ και πείτε μου, πέραν του γεγονότος ότι εγώ συζήτησα την πρόταση του δημάρχου της Σαμοθράκης, τη μοναδική πρόταση σ’εκείνη τη συνεδρίαση, είδα τις φωτογραφίες και αισθάνθηκα την ανάγκη να τις επιδείξω και στους άλλους 60 συναδέλφους μου ειδικούς συμβούλους γιατί και εκείνοι δεν τις είχαν δει, όπως κι εγώ.

Σταυρίδης: Για αυτή την κίνηση κατηγορείστε, που δείχνετε τις φωτογραφίες.

Λαμπάκης: Να μην τις έδειχνα; Ήταν ένα αποδεικτικό στοιχείο το οποίο ήρθε απ’το δήμο Σαμοθράκης και το οποίο μου το έδειξε. Θα συζητάγαμε για ένα πλοίο που ήταν πρόταση του δημάρχου Σαμοθράκης χωρίς να το έχουν δει και οι άλλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι; Ή έπρεπε να φωνάξω τον κλητήρα, να έχω και τον οδηγό μου απ’έξω, όπως κάναν κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, για να επιδεικνύει αυτός ως βοηθός τις φωτογραφίες; Εγώ και αυτοκίνητο δικό μου οδηγώ, και μικρό μάλιστα, και κλητήρες δεν χρησιμοποιώ, και οδηγούς δεν έχω παρά μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Κι επειδή είμαι τελείως διαφορετικός από τους άλλους δεν αρέσει σε κάποιες σκοτεινές δυνάμεις. Αυτή είναι η αλήθεια.

Σταυρίδης: Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις κύριε δήμαρχε;

Λαμπάκης: Σταματάω, κύριε Σταυρίδη σταματάω να μιλάω.

Σταυρίδης: Ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις;

Λαμπάκης: Γνωρίζουν όλοι. Τα πάντα σας πληροφορώ.

Σταυρίδης: Είναι δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, είναι δυνάμεις που βρίσκονται έξω από αυτό; Είναι δυνάμεις που θα ήθελαν να είναι μέσα σε αυτό;

Λαμπάκης: Είναι δυνάμεις που βρίσκονται παντού, αλλά εγώ σταματάω να μιλάω για αυτό, πάμε πιο πέρα, ρωτήστε με τι θέλετε για το πρόγραμμά μου, περάσαμε από ένα δημοτικό συμβούλιο δύο ημερών με 60 θέματα…

Σταυρίδης: Δε θέλετε να μας πείτε για το καράβι;

Τσόχλιας: Να μας πείτε για αυτό, είπατε ότι έχετε μία πρόταση που αφορά σε ένα άλλο καράβι.

Λαμπάκης: Θα σας την πω αμέσως γιατί εγώ δεν κρατάω μυστικά.

Τσόχλιας: Ήθελα να μας διευκρινίσετε και το εξής. Η μελέτη που έχετε αναφέρεται μόνο σε στοιχεία οικονομικά ή κάνει και μία… λέει τι θέλουμε να το κάνουμε αυτό το πλοίο, τι θα το κάνουμε; Λέει και αυτό;

Λαμπάκης: Ναι, αναφέρεται στα πάντα. Σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν βιώσιμη μία τέτοια αγορά. Αναφέρεται σε τρία χρόνια κίνηση επιβατική, αναφέρεται σε όλες τις οικονομίες, και της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης, και αναπτύσσει μία έκθεση βιωσιμότητας υπερθετικότατη. Είναι μία έκθεση βιωσιμότητας για 200 θέσεις πλοίο και μία έκθεση βιωσιμότητας για 100 θέσεις. Ταυτόχρονα υπάρχει και οικονομοτεχνική μελέτη και για μεν την πρώτη των 200 θέσεων είναι βιώσιμη η έκθεση, για τις 100 θέσεις είναι υπερβιώσιμη. Και εγώ καταλήγω μάλλον σε ένα πλοίο που σε 60 λεπτά θα κάνει την απόσταση αυτή και με 100 θέσεις, νομίζω, και έχοντας τη δυνατότητα να κάνει 3 και 4 δρομολόγια την ημέρα, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή σαιζόν, νομίζω ότι καλύπτουμε το πρόβλημα της Σαμοθράκης…

Σταυρίδης: Χωρίς οχήματα;

Λαμπάκης: Χωρίς οχήματα, και ταυτόχρονα  δεν είναι ανταγωνιστικό στο πλοίο του κυρίου Μανούση ο οποίος έχει την επιδότησή του και κατά την πληροφόρησή μου δε θα είναι ανταγωνιστικό ούτε σε εκείνο που θα έρχεται μία φορά την εβδομάδα από το Λαύριο και θα έχει αυτοκίνητα. Και νομίζω ότι με τα δύο αυτά, το ένα καθημερινώς και το άλλο εβδομαδιαίως, λύνεται το πρόβλημα αυτών που θα ήθελαν να ταξιδέψουν με το αυτοκίνητό τους στη Σαμοθράκη, αλλά το πρόβλημα αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν γρήγορα, σε 60 λεπτά και σε διάφορες ώρες…

Σταυρίδης: Πόσο θα κοστίζει το εισιτήριο;

Λαμπάκης: Μέχρι εκεί δεν έφτασα, η έκθεση όμως βιωσιμότητας αναφέρει και τιμές, κύριε Σταυρίδη, για να δείτε πόσο καλυμμένο είναι το θέμα. Το πρόβλημα ήταν να φτάσουμε γρήγορα στη Σαμοθράκη από την Αλεξανδρούπολη και ανάποδα και να υπάρχει πολλαπλότητα κάλυψης πολλών διαφορετικών χρονικών σημείων την ίδια ημέρα. Άλλο είναι να έχω τρία δρομολόγια που θα κάνω σε 60 λεπτά το καθένα, και πολλές επιλογές, πακέτα δε εκδρομών σε σχολεία για να πάνε από τη Σαμοθράκη στη Λήμνο, από την Αλεξανδρούπολη στη Σαμοθράκη ή και στη Θάσο ακόμη και στη Μαρώνεια, και άλλο να έχεις ένα πλοίο το οποίο κάνει αυτό που κάνει σε δυόμιση ώρες και βέβαια δε λύνει το πρόβλημα…

Σταυρίδης: Θα υπάρχει και ιδιώτης;

Λαμπάκης: Βεβαίως, αποφάσισα τελικά ότι πρέπει να μπουν και ιδιώτες και μάλιστα να έχουν πάνω από το 50% για να έχουν τη διαχείριση γιατί εγώ είμαι δήμος και δεν είμαι έμπορος και δεν είμαι επιχειρηματίας. Απλά πράγματα, άρα κύριε Τσοχλιά και κύριε Σταυρίδη ούτε ρίσκο οικονομικό είναι, γιατί των 100 θέσεων κάνει 750.000 και είναι καινούργιο, οπότε είναι αξιόπλοο δεν χρειάζεται να το ερευνήσουμε αυτό, και η παράδοσή του όμως κάνει τεσσεράμισι μήνες. Επομένως αυτό το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση, εφόσον καταλήξουμε σε απόλυτα αξιόπλοο και καινούριο πλοίο, δεν πρόκειται να το δρομολογήσουμε το καλοκαίρι. Αν όμως υπάρξει στο διάστημα αυτό, μέχρι τις 25 του μηνός που τελικώς θα γίνει το κοινό ΔΣ με τη Σαμοθράκη, γιατί υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά τη συνεννόηση, εάν υπάρξει κάποιο άλλο πλοίο 100 θέσεων ή κάπου εκεί, γιατί υπάρχουν 120, 110 θέσεων, το οποίο είναι ετοιμοπαράδοτο και ελαφρώς μεταχειρισμένο, βέβαια θα καταλήξουμε κι εκεί ενδεχόμενα.

Τσόχλιας: Εσείς πιστεύετε ότι στην συνάντηση των δύο ΔΣ υπάρχει περίπτωση ο δήμος Σαμοθράκης να πει «Όχι, εμείς θέλουμε να νοικιάσουμε κι ένα άλλο πλοίο» γιατί από τη Σαμοθράκη φαίνεται να επιθυμούν την ενοικίαση του συγκεκριμένου που μιλάμε μέχρι τώρα, τουλάχιστον μέχρι τις τελευταίες μέρες αυτό ακουγόταν.

Λαμπάκης: Εγώ δεν συμφωνώ με τη λύση αυτή γιατί δεν υπάρχει μελέτη στα χέρια του κυρίου Χανού. Εγώ 45 φέτες δεν αγοράζω, όπως κάποιος δημοσιογράφος και ταυτόχρονα αξιωματούχος στην τοπική αυτοδιοίκηση είπε ψευδολογώντας, εγώ δεν κάνω τέτοια πράγματα, εγώ μπαίνω μέσα στις διαδικασίες νόμιμες, δε ρισκάρω την περιουσία των συνδημοτών μου και μόνο αυτό που σας είπα θα κάνω. Σε τέτοιου είδους τερτίπια χωρίς έκθεση βιωσιμότητας και οικονομοτεχνική μελέτη δεν πρόκειται ποτέ να συντρέξω. Επομένως μόνο αυτό υπάρχει και τίποτε παραπάνω. Αν υπάρχει μελέτη στα χέρια του συναδέλφου κυρίου Χανού η οποία θα είναι πραγματικά ελκυστική, βεβαίως και να το συζητήσω μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας. Εάν όμως δεν υπάρχει αυτή η μελέτη, δεν υπάρχει για μένα λύση παρά μόνο αυτή που σας είπα.

Σταυρίδης: Πόσο κοστίζει το πλοίο των 100 θέσεων;

Λαμπάκης: 750.000 καινουργές.

Τσόχλιας: Θα μπορεί να πλέει με οποιονδήποτε καιρό;

Λαμπάκης: Μέχρι 7 μποφόρ. Θα πηγαίνει άνετα και στη Λήμνο.

Σταυρίδης: Είναι δελφίνι κύριε δήμαρχε αυτό;

Λαμπάκης: Όχι, είναι κλειστού τύπου.

Για την ανάρτηση ανεπίσημων πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου στη σελίδα μας

Τσόχλιας: Κύριε δήμαρχε είναι και ένα άλλο θέμα από το δημοτικό συμβούλιο που έχει μείνει. Είναι το θέμα της ανάρτησης των συζητήσεων που γίνονται στο δημοτικό συμβούλιο στο ιστολόγιο της δημοτικής παράταξης του κυρίου Κογιομτζή. Αντιλαμβανόμαστε ότι αν υπάρχει μόνο μία πληκτρολόγηση και ανεβαίνουν τα κείμενα όπως είναι, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Λαμπάκης: Θα σας πω αμέσως. Σε αυτήν την ελληνική δημοκρατία, πρέπει να μάθουμε εμείς οι έλληνες να ζούμε και με τον τύπο καμιά φορά. Είμαστε το άρπα κόλα και της απόλυτης ουσίας δοξάζοντας τους εαυτούς μας, επαίροντας. Δεν είναι δυνατόν να μην ακολουθήσουμε σε τέτοια ευαίσθητα τοπικά δημοκρατικά συμβούλια, που είναι η απόλυτη δημοκρατία, ο ναός της δημοκρατίας της τοπικής κοινωνίας, δεν μπορούμε να ρίξουμε έξω στον καιάδα τον τύπο. Ο τύπος, κύριε Τσοχλιά, ο νόμος ο οποίος ισχύει σήμερα λέει ότι δεν μπορεί κανείς μα κανείς να αναρτήσει σε ιστοσελίδα τα πρακτικά αυτούσια απομαγνητοφωνώντας τα μόνος του.

Τσόχλιας: Μα δεν είναι πρακτικά αυτά.

Λαμπάκης: Πρακτικά είναι. Ο κύριος Κογιομτζής τα πρακτικά, κύριε Τσοχλιά, πήγαινε και έλεγε «Αυτά είναι τα πρακτικά».

Σταυρίδης: Άτυπα πρακτικά.

Τσοχλιάς: Όχι, ούτε άτυπα είναι, γι’ αυτό εγώ η ερώτησή μου ήταν, η συζήτηση που γίνεται στο δημοτικό συμβούλιο…

Σταυρίδης: Στην ιστοσελίδα σήμερα, Παναγιώτη, έλεγε άτυπα πρακτικά, αν θυμάμαι.

Τσόχλιας: Αυτό είναι λάθος.

Λαμπάκης: Για φανταστείτε 41 δημοτικοί σύμβουλοι να παίρνουν ο καθένας και να απομαγνητοφωνεί και να τα βγάζει στην ιστοσελίδα του. Εγώ που πρέπει να ελέγξω τι λένε οι συνάδελφοι προς τα έξω και πώς ενημερώνουν τους συνδημότες μου, μήπως και με συκοφαντούν, θα κάθομαι εγώ 41 φορές να ψάχνω να βρω τι κάνουν; Ο νόμος λέει ότι για να πάρεις πρακτικά θα πρέπει να κάνεις αίτηση στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου…

Τσόχλιας: Μα δεν είναι πρακτικά κύριε δήμαρχε…

Λαμπάκης: Παρακαλώ…

Τσόχλιας: Δεν είναι πρακτικά της συνεδριάσεως, ε όχι βέβαια…

Λαμπάκης: Ξέρετε τι λέει; «Ο Βαγγέλης Λαμπάκης στις 12:02 σηκώθηκε από την καρέκλα του, βγήκε έξω και έδωσε συνέντευξη». Λεπτομέρειες.

Σταυρίδης: Ανεπίσημα πρακτικά ονομάζονται, Παναγιώτη. Ανεπίσημα πρακτικά της οικονομικής επιτροπής 9/5/2011 βλέπω εγώ.

Λαμπάκης: Το λέει ο νόμος, δεν το λέω εγώ.

Τσόχλιας: Το πώς το ονομάζει η σελίδα είναι δικό της θέμα και δική της άποψη αλλά προφανώς και δεν είναι πρακτικά των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Λαμπάκης: Πρακτικά είναι, ομολογεί ο κύριος Κογιομτζής ότι κατέγραφε πρακτικά, όλη τη συζήτηση. Και τα πρακτικά έβγαζε στην ιστοσελίδα για να πληροφορήσει τους συνδημότες. Εγώ δεν λέω ότι είχε κακή πρόθεση, μπορεί να κάνει λάθος και με αυτό το λάθος να έβγαινε κάτι τελείως διαφορετικό ως πληροφόρηση προς τα έξω, τι να κάνουμε, ο νόμος λέει αυτό ότι πρέπει να κάνεις αίτηση και να πάρεις τα πρακτικά από το γραφείο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, τέλος.

Σταυρίδης: Το γεγονός ότι η ιστοσελίδα έχει κατάληξη org και δεν είναι ελληνικής προέλευσης, δεν είναι .gr, μήπως τη βγάζει εκτός αυτής της διαδικασίας κύριε Λαμπάκη;

Λαμπάκης: Όχι. Ο νόμος είναι συγκεκριμένος, τον διάβασα πάρα πολλές φορές, νομικός είμαι, την ίδια άποψη είχε και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που είναι πρόεδρος όλων των δημοτικών συμβούλων και όχι μόνο μίας παράταξης επειδή έτυχε να είναι από την πλειοψηφία, αυτή είναι η αλήθεια, δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Κάποιοι που κραυγάζουν και φωνάζουν και λένε ότι έχει δικαίωμα ο καθένας να αναρτά ότι θέλει δεν είναι έτσι, δεν μπορεί να αναρτά ότι θέλει. Και μάλιστα, αν θέλετε, αυτό ισχύει από τώρα, από τον καινούριο  νόμο του Ραγκούση που κάποιοι, που σηκώνουν ψηλά λες και εμείς δεν τον ξέρουμε. Αυτή είναι η αλήθεια. Να κοιτάζουμε και τον τύπο που δεν τρώει την ουσία καμία φορά, αλλά προστατεύει κάποια πράγματα και κάποιους θεσμούς και θεσμικούς ταυτόχρονα.

Σταυρίδης: Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να ενημερώνονται οι πολίτες, πιστεύετε, σε μία ανάλογη κίνηση σαν αυτή που κάνει ο κύριος Κογιομτζής, τι θα έπρεπε να συμβεί για να μην υπάρχει ζήτημα;

Λαμπάκης: Εγώ πιστεύω, αν ήθελε να κάνει κρίση, να πάρει κάποια αποσπάσματα συγκεκριμένα, να τα κρίνει και να πάει την κρίση του προς τα εκεί. Όχι όμως αυτούσια, γιατί το αυτούσιο πρέπει να έχει την υπογραφή του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Αυτούσια, να βγάλει και την κρίση του, να κάνει και την πολιτική του την αντιπολιτευτική και θα την διαβάσω κι εγώ. Έτσι είναι, δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Δεν μπορεί να υποκαθιστά τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, τι να κάνουμε. Είπαμε, ο τύπος χρειάζεται καμία φορά γιατί προστατεύει τη δημοκρατία μας, τους θεσμούς.

Σταυρίδης: Υπάρχουν πράγματα, κύριε Λαμπάκη, που λέγονται στο δημοτικό συμβούλιο και δεν πρέπει να βγαίνουν παραέξω;

Λαμπάκης: Βεβαίως. Χθες στο δημοτικό συμβούλιο τέσσερις φορές δημοτικοί σύμβουλοι, μεταξύ των οποίων κι εγώ μία φορά, είπα παρακαλώ να κλείσει η μαγνητοφώνηση, γιατί ήθελα να πληροφορήσω το δημοτικό συμβούλιο για κάτι το οποίο υπέπεσε στην αντίληψή μου και δεν έπρεπε να βγει προς τα έξω. Και στις δημοκρατίες συμβαίνουν αυτά, κύριε Σταυρίδη.

Σταυρίδης: Εάν σε συνεννόηση με την παράταξη του κ. Κογιομτζή, αυτά τα σημεία του δημοτικού συμβουλίου δεν καταγράφονται και δεν παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα, υπάρχει ζήτημα και πάλι;

Λαμπάκης: Εάν δεν καταγράφονται;

Σταυρίδης: Εάν αυτά τα σημεία που σταματάει η μαγνητοφώνηση, δεν καταγράφονται και δεν παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα πάλι υπάρχει ζήτημα;

Λαμπάκης: Ναι, υπάρχει, τι να κάνουμε τώρα, τι να κάνουμε; Μα πήγαινε ο άνθρωπος και κατέγραφε κρυφά στην οικονομική επιτροπή τα όσα λέγαμε. Δεν μπορεί, υπάρχει ποινικό αδίκημα. Το λέω και δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι και δεν το καταλαβαίνουν και κάποιοι δημοσιογράφοι άλλοι πιο πέρα. Υπάρχει ποινικό αδίκημα. Δεν μπορείς να καταγράφεις εσύ τα όσα λέγονται μέσα σε μία οικονομική επιτροπή. Λέγονται και άλλα πράγματα.

Τσόχλιας: Στην οικονομική επιτροπή ναι, είναι μία άλλη υπόθεση.

Λαμπάκης: Όχι, δεν είναι άλλη υπόθεση, δημόσια γίνεται και αυτή αλλά δεν μπορείς να καταγράφεις εμένα σε ότι λέω, γιατί λέω και άλλα πράγματα εκεί μέσα, λέω και ένα ανέκδοτο ενδεχομένως, λέω κάτι που δε θέλω να ακουστεί προς τα έξω αλλά το λέω μόνο στους εννιά που αποτελούν την οικονομική επιτροπή. Πώς θα γίνει δηλαδή; Κι εκεί κύριε Τσοχλιά δεν υπήρχε μαγνητοφώνηση.

Τσοχλιάς: Και εμείς οι δημοσιογράφοι κύριε δήμαρχε, πώς θα καταγράφουμε στο δημοτικό συμβούλιο αυτά που γίνονται;

Λαμπάκης: Ελάτε με το κασετόφωνό σας. Δεν είπα εγώ…

Τσοχλιάς: Τότε σε εμάς γιατί επιτρέπετε να γράψουμε τι έγινε

Λαμπάκης: Και σε αυτόν επιτρέπεται, στον δημοτικό σύμβουλο να το καταγράψει με τον καινούργιο νόμο, να τα καταγράψει όλα αλλά δεν μπορεί να τα περάσει στην ιστοσελίδα του ως πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου.

Τσόχλιας: Ε προφανώς κι εγώ αυτό λέω, δεν είναι πρακτικά.

Λαμπάκης: Μα έτσι τα περνάει. Μάλιστα επαίρετο ότι καθόταν κάποιοι όλο το βράδυ και τα απομαγνητοφωνούσαν.

Τσοχλιάς: Όσες ώρες και αν καθόταν, τα πρακτικά πρέπει να επικυρωθούν από το σώμα. Αυτά είναι πρακτικά.

Λαμπάκης: Α… δεν ήταν επικυρωμένα όμως. Για να επικυρωθούν τα πρακτικά χρειάζεται να περάσουν κάποιες μέρες. Σας είπα, ο τύπος δεν είναι εδώ που τρώει την ουσία. Είναι απαραίτητος.

Σταυρίδης: Μήπως όμως αυτές οι εκφράσεις περί μηνύσεων, περί αγωγών, είναι ένα θέμα το οποίο προκαλεί αντιδράσεις;

Λαμπάκης: Εγώ; Εγώ; Εγώ είπα για μηνύσεις; Εγώ είπα για αγωγές αποζημιώσεων; Εγώ είπα ως νομικός, χρησιμοποιώντας την ιδιότητά μου για καλό, ότι διαπράττεται ποινικό αδίκημα και πειθαρχικό αδίκημα. Ούτε αναφορά έκανα για πειθαρχική δίωξη ούτε μήνυση έκανα. Εγώ στη ζωή μου μία μηνυτήρια αναφορά έκανα το 2006 για τις απευθείας αναθέσεις. Εγώ είμαι ο δικομανής; Τα παραποιούν και πραγματικά βγαίνουν συκοφαντικά εναντίον μου. Ποτέ δεν είπα εγώ ότι θα μηνύσω κανέναν. Τη χαρά της μηνύσεως από μένα προς αυτούς, και προς άλλες κατευθύνσεις, δε θα τη δουν  ποτέ.

Σταυρίδης: Τι θα κάνετε αν δε σταματήσει ο κύριος Κογιομτζής;

Λαμπάκης: Ε νομίζω ότι είναι λογικός άνθρωπος, ήδη μετά από έκκληση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να σταματήσουν και θα δούμε με τον κανονισμό τον καινούριο τι ακριβώς δικαιούνται να κάνουν. Να το καταλάβουν και αυτοί. Και είπαν θα σταματήσουν. Τι να κάνω. Να είμαι με τον πέλεκυ στο χέρι; Όχι, εγώ δεν θέλω αντιδικία, εγώ θέλω συνεννόηση, εγώ θέλω συναίνεση, εγώ θέλω σύνθεση, όπως τους κάλεσα να μου φέρουν τις απόψεις τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Οικονομικό, και ήταν ένα πραγματικά συνθετικό έργο, και για το οποίο τους ευχαριστώ, έτσι θέλω και για τα υπόλοιπα θέματα. Συζητήσαμε χθες πρώτη φορά για τη γεωθερμία, επιτέλους ο δήμος Αλεξανδρούπολης έβαλε μπρος τη γεωθερμία, αντί να πουν μπράβο προσπαθούσαν να βρουν τερτίπια διάφορα άλλα.

Για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ

Σταυρίδης: Κύριε Λαμπάκη, ο κύριος Λασκαράκης μιλώντας εδώ στην τηλεόραση ΘράκηΝΕΤ σε απογευματινή εκπομπή, είπε ότι αυτά περί συναίνεσης τα ακούει μάλλον βερεσέ. Είπε ότι ζητήσατε συναίνεση, βρεθήκατε οι δύο σας την εβδομάδα μεταξύ των δύο εκλογών, του είχατε πει ότι για την περίπτωση των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ δεν θα αλλάξουν κάποια πράγματα που δεν έπρεπε να αλλάξουν και θα προσπαθήσετε να τα πάρετε πάλι πίσω και την επομένη των εκλογών αθετήσατε την υπόσχεσή σας, άρα δεν υπάρχει θέμα…

Λαμπάκης: Ψεύδεται. Ψεύδεται. Ψεύδεται ασύστολα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί προκύπτει αβίαστα. Όταν συνυπέγραψα μαζί με τον κύριο Δευτεραίο και τον κύριο Λασκαράκη την προσφυγή, την προσφυγή την συνυπέγραψα γιατί πραγματικά υπήρχε πρόβλημα διαδικαστικό και τυπικό και είπαμε τότε με τον Δευτεραίο ότι το συνυπογράφουμε μήπως και εξ’ αυτής της κακής εφαρμογής, δηλαδή της εγκρίσεως από το νομάρχη ενώ δεν έπρεπε ο νομάρχης έπρεπε να πάει από την περιφέρεια, προκύψει κάτι καλό για το δήμο. Αφ’ ης στιγμής όμως τελείωσε το διαδικαστικό ζήτημα και επικυρώθηκε από εκεί που έπρεπε, δηλαδή από το αρμόδιο όργανο, από εκεί και πέρα μίλαγε ο κ. Λασκαράκης για έναν αποχαρακτηρισμό ενώ είχε συμβεί από το ΣΧΟΠ με 7-0 να χάσει ο ίδιος. Μηδέν η δικιά του πρόταση και επτά η πρόταση της υπηρεσίας. Και εγώ τι του είπα τότε; Δεν μπορείς να μιλάς για αποχαρακτηρισμό και αν ακόμα φύγεις από τις Κεντρικές Λειτουργίες και πάς στην παλιά χρήση που είναι η Δημοτική Αγορά πάλι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει απαλλοτρίωση, πάλι για αγορά πρέπει να μιλάει από τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Και αυτός τι έλεγε; Έλεγε πριν από αυτό που επικαλείται. Ότι αυτοί οι δυό δεν έχουν κυριότητα, δεν είναι ιδιοκτήτες, παρανόμως απέκτησαν κυριότητα, εγώ έλεγα, και έχω τα πρακτικά, απέκτησαν κυριότητα και θα πάω να κάνω μία έντιμη συναλλαγή με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν εκεί πέρα μέσα όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και την εισφορά σε γη και σε χρήμα που πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες, για να πάρω με ένα μικρό τίμημα να κάνω αγοραπωλησία και να το πάρω και να πάω […]. Με αγοραπωλησία, έντιμη, αυτό του είπα λοιπόν και ανάμεσα στις δύο Κυριακές γιατί συνέβη το περιστατικό, και του είπα «Γιάννη θα προσπαθήσω έντιμα να αγοράσω τις αποθήκες και να ικανοποιήσω πρώτα το δικό σου όνειρο και μετά όλων ημών γιατί εσύ πρώτος το έβαλλες το θέμα αυτό». Και βλέπω ξαφνικά να λέει ότι είπα εγώ δήθεν ότι θα προσπαθήσω να αποχαρακτηριστούν οι αποθήκες. Προσέξτε, για δεύτερη φορά η ένσταση του κ. Λασκαράκη και του ΤΕΕ, αν δεν κάνω λάθος, απορρίφθηκε από το ΣΧΟΠ με 7-0, δεύτερη ήττα, και εγώ θα επιμένω να το αποχαρακτηρίσω και ενώ θα ξέρω ότι και αν ακόμα το αποχαρακτηρίσω και πάει, όπως σας είπα από Κεντρικές Λειτουργίες σε Δημοτική Αγορά, δεν έχω το δικαίωμα απαλλοτριώσεως αλλά μόνο της αγοράς; Θα ήμουν αστείος. Ψεύδεται, ψεύδεται, ψεύδεται.