πάμε μπροστά

Τετάρτη

25

Μάιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Θέλουμε τους δημοτικούς υπαλλήλους συμμέτοχους και δημιουργούς

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Γιάννης Λασκαράκης, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Γιάννης Λασκαράκης, Ανεξάρτητος Δημοτικός ΣύμβουλοςΟι υπηρεσίες του Δήμου αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την υλοποίηση του προγράμματος του Δημοτικού Συμβουλίου και για την παραγωγή υπηρεσιών ποιότητας προς τους δημότες.

Ο Δήμαρχος, ως εκ του νόμου προϊστάμενος των δημοτικών υπηρεσιών, έχει την υποχρέωση και το καθήκον να οργανώσει τις υπηρεσίες του Δήμου, να τις διατάξει σε αντιστοιχία με τους στόχους του Δημοτικού Συμβουλίου και να φροντίσει ώστε οι δημοτικοί υπάλληλοι να είναι αποδοτικοί στο έργο τους, προσηλωμένοι στο καθήκον τους και φιλικοί προς τους δημότες.

Όλα αυτά όμως δεν επιτυγχάνονται ούτε με αυταρχισμούς και απειλές, ούτε με μεθόδους που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και την επαγγελματική τους συνείδηση.

Χρέος ενός δημοκρατικού δημάρχου είναι να εμπνεύσει τους δημοτικούς υπαλλήλους και να τους καταστήσει συμμέτοχους και δημιουργούς στη μεγάλη προσπάθεια, ώστε μαζί με το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή να υλοποιήσουν το σχέδιο και το όραμα για το μεγάλο Καποδιστριακό μας Δήμο.

Δυστυχώς όμως αντί γι αυτά τα αυτονόητα και δημοκρατικά ο κ. Λαμπάκης προσπαθεί να ελέγξει ο ίδιος τους 400 περίπου δημοτικούς υπαλλήλους, παρακάμπτοντας τους προϊσταμένους των τμημάτων τους, με την αυταρχική εντολή συμπλήρωσης καθημερινά ενός «δελτίου απόδοσης», που θυμίζει άλλες εποχές.

Το σωστό είναι να αναθέσει στους προϊσταμένους τους να συζητήσουν μαζί τους, να καταγράψουν τις αρμοδιότητες και τα προβλήματα και να οργανώσουν από κοινού το οργανόγραμμα των υπηρεσιών του Δήμου, βασιζόμενοι στον Οργανισμό και στις ανάγκες του Δήμου.

Για τον επιβαλλόμενο έλεγχο της απόδοσης των δημοτικών υπαλλήλων υπάρχουν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών τους οποίους παρακολουθεί ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, πάντα με βάσει τους στόχους και το όραμα του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο στρατηγός δεν ελέγχει τους στρατιώτες του ο ίδιος, το αναθέτει στους αξιωματικούς του. Αυτός μόνο τους εμπνέει για την επίτευξη των στόχων.

Δυστυχώς ούτε σχέδιο ούτε όραμα υπάρχει στη νέα δημοτική αρχή και γι αυτό δεν υπάρχει και σχέδιο οργάνωσης των υπηρεσιών του Δήμου που να εμπνέει και να παράγει ενθουσιασμό για ένα δημιουργικό νέο ξεκίνημα.

O κ. Δήμαρχος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι υπηρετεί ένα δημοκρατικό και συλλογικό θεσμό και δεν είναι ο «διοικητής» του Δήμου και μάλιστα «ελέω Θεού», που εκδίδει εντολές μέσω δικογράφων…

Θα έπρεπε λοιπόν να φέρει το θέμα της οργάνωσης των δημοτικών υπηρεσιών στο Δημοτικό Συμβούλιο και να ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους εργαζόμενους και με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων, να συνταχθεί το νέο οργανόγραμμα και η απόκτηση του (ουσιαστικού) πιστοποιητικού ποιότητας (ISO) των υπηρεσιών, με ο,τι αυτό συνεπάγεται στην οργάνωση και στην αξιοποίηση των προσόντων του προσωπικού του Δήμου κάτω από τις νέες συνθήκες. Δεν είναι δυνατόν να διανοηθώ πως θα το κάνει αυτό ο κ. Λαμπάκης, ο οποίος ελάχιστη έως ανύπαρκτη γνώση και εμπειρία διαθέτει περί διοίκησης, μαζεύοντας και μελετώντας κάθε μέρα περί τα… 400 δελτάρια απόδοσης των υπαλλήλων.

Αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι  πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ταγμένοι στην υπηρεσία των δημοτών. Των δημοτών οι οποίοι σε αυτές τις δύσκολες ώρες επωμίζονται το οικονομικό βάρος της λειτουργίας του Δήμου . Υπάρχουν βέβαια και οι «επίορκοι», οι οποίοι όμως δεν πρέπει να «χρωματίζουν» συνολικά τους δημοτικούς υπαλλήλους οι οποίοι απέδειξαν στο παρελθόν, πως έχουν συνείδηση του χρέους τους και με αυτοθυσία και προσφορά συνέβαλλαν στην αλματώδη ανάπτυξη του Δήμου και των επιχειρήσεών του.

(Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Η Γνώμη” την Τετάρτη 25/5/2011
https://www.gnomionline.gr/gnomimas/45569-gn45569)