πάμε μπροστά

Τετάρτη

8

Ιούνιος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

“Ζωντανή” μετάδοση του κοινού Δημοτικού Συμβουλίου των δήμων Αλεξ/πολης και Σαμοθράκης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ακτοπλοϊκή σύνδεση με Σαμοθράκη, Δημοτικό Συμβούλιο, Ζωντανή Ενημέρωση, Ζωντανή μετάδοση ΔΣ, Ημερήσια Διάταξη, Κοινή Συνεδρίαση με ΔΣ Σαμοθράκης, Μεγάλα θέματα δήμου

Στο χώρο αυτό μπορείτε να ενημερωθείτε σε πραγματικό χρόνο για τα τεκταινόμενα στο κοινό Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Samothraki Village, στην Παλαιάπολη στις 19.00.

Ελπίζουμε να υπάρχει αξιόπιστη σύνδεση με το Διαδίκτυο ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στη μετάδοση, διαφορετικά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά το πέρας της συνεδρίασης. Η ενημέρωση αυτή γίνεται από την παράταξή μας ώστε να ενημερωθούν όλοι οι συμπολίτες μας για τα θέματα που αφορούν το Δήμο μας. Εξυπακούεται ότι όσα μεταφέρονται εδώ δεν υποκαθιστούν τα επίσημα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία μπορείτε να ζητήσετε με αίτηση στο Δημαρχείο.

Το σημαντικότερο θέμα που θα συζητηθεί είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση μεταξύ των δύο Δήμων και πιθανές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Μείνετε συντονισμένοι!!

Ζωντανή μετάδοση του κοινού δημοτικού συμβουλίου των δήμων Αλεξανδρούπολης & Σαμοθράκης στη Σαμοθράκη (γράφει ο Νικόλας Γαλάνης)

18:44:51
Αρχίζει σιγά σιγά η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων…Έχουν προηγηθεί τα τηλεοπτικά συνεργεία.

19:13:15
Κλείνουμε το ακαδημαϊκό τέταρτο…

19:18:33
Η συνεδρίαση ξεκινά

19:21:26
Ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Φουντουκίδης διαβάζει προς το σώμα, ανακοίνωση της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” σχετικά με το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης που συμπεριλαμβάνει και τις προτάσεις της παράταξης για το θέμα. Η ανακοίνωση θα ανέβει στη σελίδα μας αργότερα.

19:23:35
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Χατζηστεφάνου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης, ο οποίος απευθύνει καλωσόρισμα στο Σώμα.

19:29:32
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Λαμπάκης ο οποίος τονίζει τη σημασία της επίλυσης του θέματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης ανάμεσα σε Αλεξ/πολη και Σαμοθράκη. Αναφέρει ότι όλα τα άλλα θέματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Αναφέρει ότι είμαστε καταδικασμένοι να επιλύσουμε το πρόβλημα της συγκοινωνίας. Εξηγεί ότι η ανάπτυξη της Αλεξ/πολης συνάδει με την ανάπτυξη της Σαμοθράκης και τούμπαλιν. Αναφέρει ότι η Σαμοθράκη ανεβάζει την αξία του τουριστικού προϊόντος που μπορεί να προσφέρει η Αλεξανδρούπολη. Επισημαίνει ότι δεν μπορεί να περιμένει από κάποιο εθνικό φορέα να λύσει το πρόβλημα της συγκοινωνίας, όπως λέει η Λαϊκή Συσπέιρωση. Αν περιμένουμε από το κράτος να λύσει το πρόβλημα, τότε θα αργήσουμε πολύ και δεν είναι σίγουρο ότι θα λυθεί το πρόβλημα.

19:32:07
Ο κ. Λαμπάκης αναφέρεται στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Λέει ότι ποτέ δεν είπε ότι θα αγοράζαμε ένα πλοίο με 1.5 εκατομμύριο, μεταχειρισμένο και χωρίς διαγωνισμό. Εξηγεί ότι έμαθε πρώτη φορά για εκείνο το καράβι κατά τη συνεδρίαση εκείνη και ήθελε να μοιραστεί τις πληροφορίες με τους Δημοτικούς Συμβούλους.

19:34:10
Ο κ. Χανός διακόπτει τον κ. Λαμπάκη και λέει ότι υπάρχει διαδικαστικό πρόβλημα. Λέει ότι είναι οικοδεσπότης και δεν έχει μιλήσει ακόμη. Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι είναι θέμα ευγένειας να μιλήσει πρώτα ο φιλοξενούμενος δήμαρχος και θυμίζει τη συνεδρίαση στην Αλεξανδρούπολη, όπου συνέβη ακριβώς αυτό.

19:36:13
Υπάρχει μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Χανό, τον κ. Λαμπάκη και το προεδρείο επί της διαδικασίας. Ο κ. Χανός διαμαρτύρεται για την ανάγνωση της ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπέιρωσης.

19:38:30
Ο κ. Κογιομτζής λέει να ηρεμήσουμε για τρία λεπτά. Ο κ. Χανός λέει ότι είμαστε καλμαρισμένοι και λυπάται πολύ για την τροπή που πήρε η συνεδρίαση. Θεωρεί ότι έπρεπε να πρώτα να γίνουν χαιρετισμοί.

19:43:25
Τελικά το λόγο παίρνει ο κ. Χανός. Ευχαριστεί όσους ήρθαν και εξηγεί γιατί ανέβασε τους τόνους. Λέει ότι οι δύο δήμοι είναι επί πολλά χρόνια σαν μακρινοί συγγενείς και οι δύο δήμαρχοι αποφάσισαν να έρθουν πιο κοντά. Χαρακτηρίζει ιστορική τη σημερινή ημέρα, σαν συνέχεια του εγχειρήματος που ξεκίνησε με την πρώτη συνεδρίαση στην Αλεξανδρούπολη. Προτείνει να συζητηθούν πρώτα τα υπόλοιπα θέματα και να αφήσουμε για τελευταίο το θέμα της συγκοινωνίας. Λέει ότι καλό θα ήταν να πάρει το λόγο και ο πρώην δήμαρχος κ. Πετρούδας.

19:46:00
Το λόγο παίρνει ο κ. Πετρούδας, πρώην δήμαρχος Σαμοθράκης, ο οποίος λέει ότι αισθάνεται ενοχή για το ότι επί θητείας του δεν έγιναν οι αντίστοιχες κινήσεις, και αναλαμβάνει το μερίδιο που του αναλογεί. Συγχαίρει τους δημάρχους για την πρωτοβουλία.

19:49:33
Το λόγο παίρνει ο κ. Γρηγοριάδης, ο οποίος χαιρετίζει τους πάντες. Αναφέρει ότι έχει έρθει πολλές φορές στο νησί. Συμφωνεί ότι έχει μπει ο σπόρος και ελπίζει να μην υπάρχουν ζιζάνια. Αναφέρει ότι και οι δήμαρχοι πρέπει να σηκώνουν το χέρι για να μιλήσουν.

19:50:16
Το λόγο παίρνει η κ. Αντωνάκη, η οποία καλωσορίζει το Σώμα και ελπίζει να πάνε όλα καλά, παρά το επεισόδιο που υπήρξε στην αρχή.

19:51:45
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Κογιομτζής ο οποίος ευχαριστεί για την πρόσκληση. Αναφέρει ότι η συνεδρίαση δεν ξεκίνησε καλά και θα ήθελε το κλίμα να είναι καλύτερο. Προτρέπει όλους να προσπαθήσουν για το καλύτερο ώστε να είμαστε αποδοτικοί.

19:53:07
Το λόγο λαμβάνει ο κ.  Λάζαρης που εκπροσωπεί την παράταξη του κ. Ατζανού, ο οποίος απουσιάζει. Θέτει σαν πρώτο θέμα τη συγκοινωνία και σαν δεύτερο θέμα τον τουρισμό.

19:59:21
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Λαμπάκης ο οποίος αναφέρει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν εντάσεις εφόσον ήρθαμε εδώ για να συνεργαστούμε. Επαναλαμβάνει ότι το πρωτεύον θέμα είναι η συγκοινωνία και ότι πρέπει να συζητηθεί πρώτο, γιατί είναι το μόνο για το οποίο υπάρχει ωριμότητα.

Αναφέρει ότι υπάρχουν δυο μελέτες για καινούργιο πλοιάριο και πλέον δε συμφωνεί με την αγορά ενός μεταχειρισμένου καραβιού. Αναφέρει ότι το αξιόπλοο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας.

Λέει ότι υπάρχει μια μελέτη βιωσιμότητας ιδιωτών από το 2009 για πλοιάριο 200 θέσεων. Είναι τύπου καταμαράν και στα πρώτα 5 έτη έχει παθητικό αλλά στη συνέχεια είναι κερδοφόρο, ωστόσο επισημαίνει ότι και το παθητικό αυτό αποσβαίνεται από την κοινωνική σημασία του εγχειρήματος.

Αν πάμε στο πλοιάριο 120 θέσεων που προκύπτει από μία άλλη μελέτη, τότε το αρνητικό ισοζύγιο μειώνεται κατά πολύ.

20:02:24
Ο κ. Λαμπάκης εξηγεί γιατί δεν εξέτασε καν τις λύσεις που αφορούσαν μεταχειρισμένα πλοιάρια. Αναφέρει ότι έχει στα χέρια του από το εργοστάσιο της Χαλκίδας κάποια στοιχεία ότι νέο πλοιάριο 100 θέσεων, με ταχύτητα 24 κόμβων θα έχει κόστος περίπου 800-900 χιλιάδες ενώ 200 θέσεων περίπου 1,5 εκατομμύριο. Οι τιμές είναι προσεγγιστικές γιατί υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν, όπως π.χ τα υλικά κατασκευής.

20:07:45
Ο κ. Λαμπάκης αναφέρεται και σε 5 προσφορές που είχε από ρωσικές εταιρείες, οι οποίες κυμαίνονται από 1,25 εκατομμύρια ευρώ ως 2,1 εκατομμύρια, ανάλογα με την πρόταση. Μιλάμε πάντα για πλοιάρια τύπου καταμαράν με πληρώματα 3-4 άτομα σε κάθε περίπτωση. Επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί ο δήμος να μπει σε σύγκρουση με τα πλοία της γραμμής. Τα πλοιάρια αυτά θα είναι πολύ χρήσιμα για κάθε ανάγκη. Η τελική του πρόταση είναι να πάμε σε μια λύση των 120 θέσεων.

20:13:23
Όσον αφορά το νομικό πλαίσιο, ο κ. Λαμπάκης λέει ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα λόγω Καλλικράτη που σχετίζονται με τις Ανώνυμες Εταιρείες. (Προφανώς πρέπει να συσταθεί μια ΑΕ για το θέμα). Για το λόγο αυτό ο κ. Λαμπάκης έστειλε ερώτημα στην Περιφέρεια. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή να ενταχθεί η νέα εταιρεία στην ήδη υπάρχουσα ΑΕ του Δήμου Αλεξανδρούπολης ή να γίνει μια κοινοπραξία. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτών και στο θέμα αυτό μεταπείστηκε, καθώς αρχικά είχε άλλη άποψη. Τονίζει ότι δε γίνεται να καλυφθεί η τρέχουσα περίοδος αλλά σημειώνει ότι αυτό δεν είναι σημαντικό, αν τελικά λύσουμε το πρόβλημα διά παντός.

20:16:24
Ο κ. Λαμπάκης θέλει να συγκρίνει αυτά τα νέα πλοιάρια με την πρόταση του κ. Χανού στην προηγούμενη συνεδρίαση, αλλά ο κ. Χανός τον διακόπτει και δε θέλει να ακούσει για το θέμα αυτό.

Εν τέλει ο κ. Λαμπάκης προτείνει να γίνει μια επιτροπή από όλες τις παρατάξεις που θα εξετάσει το ζήτημα και να προχωρήσουν στην αγορά νέου πλοιαρίου πιθανότατα από το εργοστάσιο της Χαλκίδας.

20:33:56
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Χανός και αρχίζει και πάλι μια αντιδικία με τον κ. Λαμπάκη. Ο κ. Χανός αναφέρει ότι η πρωτοβουλία των δύο δήμων τάραξε τα νερά σε πανελλαδική κλίμακα. Λέει ότι φέτος το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από κάθε άλλη χρονιά. Εκτός των άλλων προβλημάτων, αναφέρει ότι το υπάρχον πλοίο της γραμμής που θα λάβει και την επιδότηση για 4+2 δρομολόγια, δεν έχει προγραμματισμένα δρομολόγια μετά τις 19 Ιουνίου.

Ο κ. Χανός χαρακτηρίζει το πρόβλημα ως πανελλήνιο θέμα. Λέει ότι όλες οι προτάσεις που έγιναν και που γίνονται θα σκοντάψουν στο οικονομικό θέμα. Αναφέρει ότι το εγχείρημα αυτό φαίνεται να αναλαμβάνει περισσότερο ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, σε όλα τα επίπεδα. Επισημαίνει ότι το ζήτημα είναι να ληφθούν αποφάσεις που θα υλοποιηθούν και όχι να γίνουν ευχολόγια και τονίζει ότι πρέπει να γίνει το καλύτερο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Θεωρεί ότι για να γίνει αγορά πλοίου θα χρειαστεί οπωσδήποτε δάνειο.

Ο κ. Χανός αναφέρει ότι κατά το προηγούμενο διάστημα έγινε η διερεύνηση ενοικίασης του πλοίου “Ίλιον” για 3 μήνες για το οποίο θα χρειαστούν περίπου 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει και με συμμετοχή ιδιωτών, π.χ 200 άτομα από 1000 ευρώ. Κλείνει κάνοντας έκκληση να υπάρξει βοήθεια στην προσπάθεια αυτή. (σημείωση: αν καταλάβαμε καλά, έχουν αποφασίσει να το νοικιάσουν;)

20:40:13
Ο κ. Χανός συνεχίζει εξηγώντας τους λόγους που έχει σημασία να βρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Κλείνει λέγοντας ότι σήμερα πρέπει να γίνει το μεγάλο βήμα και ο μεγάλος Δήμος, δηλαδή της Αλεξανδρούπολης, να εξετάσει όλα τα σχετικά θέματα, είτε νομικά είτε διαδικαστικά.

Ωστόσο, θα προχωρήσουν στην ενοικίαση του καραβιού Ilion και θα το δούνε εν λειτουργία και θα έχουν τη δυνατότητα να δούνε στην πράξη αν το πλοίο είναι καλό ή όχι. Ζητά τη βοήθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης και σε αυτό το θέμα, έστω και συμβολικά. Υπολογίζει ο κ. Χανός ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έρθει αυτό το καράβι στη Σαμοθράκη. Δε συνδέει ωστόσο το θέμα ενοικίασης του συγκεκριμένου πλοίου με την αγορά πλοιαρίου που έθεσε ο κ. Λαμπάκης.

20:46:12
Το λόγο λαμβάνει ο εκπρόσωπος των επαγγελματιών της Σαμοθράκης, κ. Γλήνιας Ιωάννης. Χαιρετίζει τους συμμετέχοντες στη συνεδρίαση.

Αναφέρει ότι όσον αφορά το θέμα του πλοίου, το πρώτο θετικό αποτέλεσμα από τη δρομολόγησή του θα είναι η τόνωση της ψυχολογίας του κόσμου. Βλέπει ως θετικές τις προτάσεις του κ. Λαμπάκη ωστόσο οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα, που είναι και η τρέχουσα περίοδος. Έβαλαν λοιπόν από το υστέρημά τους ώστε να ενοικιαστεί το πλοίο για δύο μήνες και να λειτουργήσει για κάποια δρομολόγια. Αναφέρει ότι έγιναν συζητήσεις και με τους ξενοδόχους Αλεξανδρούπολης και θα υπάρξει μια σχετική συνεργασία.

Ο κ. Γλήνιας ζητά και τη βοήθεια όλων για το εγχείρημα της ενοικίασης του πλοίου.

20:50:35
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Γρηγοριάδης ο οποίος επισημαίνει ότι υπάρχει τεράστια αλλαγή πλεύσης από την προηγούμενη συνεδρίαση. Αναφέρει ότι σε πρόσφατη έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τους χρεωμένους δήμους, υπήρχε στη λίστα ένας δήμος ο οποίος κατά το παρελθόν είχε Ναυτιλιακή Εταιρεία και τώρα απειλείται με κατασχέσεις. Αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά διαδικαστικά θέματα. Το πιο σοβαρό θέμα είναι το τι λύση θέλουμε. Κάτι άμεσο και γρήγορο ή κάτι πιο μακρόπνοο.

20:53:33
Ο κ. Γρηγοριάδης αναφέρει ότι πρέπει οι δύο δήμαρχοι να τα βρουν μεταξύ τους. Αναφέρει ότι θα έχουμε πολλά προβλήματα ακόμη και με τη χρηματοδότηση από τράπεζες. Λέει ότι τα 200 χιλιάρικα της ενοικίασης για 3 μήνες είναι υπερβολή σε σχέση με το 1 εκατομμύριο της μόνιμης λύσης. Η τελική πρόταση του είναι η άμεση ψήφιση για ελληνικό πλοίο και συμφωνεί με τη δημιουργία επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος.

21:00:16
Το λόγο λαμβάνει η κ. Αντωνάκη. Αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε εναλλαγές συναισθημάτων. Επισημαίνει την τεχνοκρατική διάσταση των προτάσεων του κ. Λαμπάκη και τη συναισθηματική του κ. Χανού. Αναφέρει ότι συγκλονίστηκε από την παρέμβαση του εκπροσώπου των επαγγελματιών του νησιού.

Τονίζει ότι πρέπει να βρούμε ρεαλιστική λύση, με τεχνοκρατικά κριτήρια. Ευχαριστεί τον πρώην και τον νυν δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, ειδικά τον κ. Λαμπάκη που έφερε 5 προτάσεις τεκμηριωμένες.

Η κ. Αντωνάκη υπενθυμίζει ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε επιδοτούμενη γραμμή από το Λαύριο, με το ίδιο πλοίο που υπάρχει τώρα και ζητά να δούνε ξανά αυτό το θέμα.

Αναφέρεται στο πλοίο Ίλιον και ότι ενώ περιμέναμε μια οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του πλοίου, ξαφνικά βλέπουμε μια προσπάθεια για μίσθωση του πλοίου. Εκφράζει τον προβληματισμό της για τη διαχείριση των χρημάτων που δωρίζουν οι δημότες για το θέμα αυτό και πιστεύει ότι αν αποτύχει η προσπάθεια της μίσθωσης, τότε ο κόσμος θα χάσει την πίστη του και σε κάθε επόμενη λύση.

21:09:35
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Κογιομτζής. Αναφέρει ότι το πρωτεύον είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε και τι μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά το συγκοινωνιακό. Θεωρεί ότι μόνο ένα ανταγωνιστικό πλοίο απέναντι σε αυτό που ήδη υπάρχει είναι πραγματικά αυτό που καλύπτει αυτό που θέλουμε. Όμως αναρωτιέται αν έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε μια τέτοια λύση και πιστεύει πως όχι. Θεωρεί πως αυτό που θα αγοραστεί, αν είναι ένα μικρό πλοιάριο, θα βοηθήσει την τουριστική κίνηση αλλά δε θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες π.χ το χειμώνα, όταν το ΣΑΟΣ θα πάει ενδεχομένως για συντήρηση. Πιστεύει πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τον πλοιοκτήτη ώστε να ρυθμιστούν καλύτερα οι λεπτομέρειες των δρομολογίων της επιδοτούμενης γραμμής καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται επιδότηση για 4 δρομολόγια την εβδομάδα.

Γενικά, αναφέρει ότι βλέπουμε θετικά την πρόταση για αγορά ενός μικρού πλοιαρίου με προϋπόθεση να συμμετέχουν οπωσδήποτε οι επαγγελματίες. Λέει ότι όσο μικρότερο είναι ένα πλοίο, τόσο μικρότερα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και θυμίζει την κατάσταση με το ιπτάμενο δελφίνι. Επαναλαμβάνει ότι αυτή η λύση είναι για την τουριστική περίοδο και πρέπει να δούμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κερδίσουμε από την επιδοτούμενη γραμμή.

Εν τέλει, η παράταξη συμφωνεί με το πλοιάριο, συμφωνεί με τις διαδικασίες, με τη διαφάνεια και με τα αναφερόμενα κόστη που δεν παρουσιάστηκαν έτσι στην προηγούμενη συνεδρίαση και η παράταξη θα είναι αρωγός στην όλη προσπάθεια.

21:14:15
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Λαζάρου και λέει ότι πρέπει να ξαναδούμε το θέμα με τις γραμμές από Λαύριο και Καβάλα. Επίσης αναφέρει ότι θέλουμε το δεύτερο πλοίο αλλά πρέπει να διευκρινιστεί τι λύση θέλουμε και εξηγεί τι εννοεί. Η παράταξή του λέει ναι στην απόκτηση ενός νέου πλοίου το οποίο πρέπει αφενός να είναι πιο γρήγορο από το υπάρχον και αφετέρου να έχει ναύλο μικρότερο από το υπάρχον. Επίσης, πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε καινούργιο ή μεταχειρισμένο πλοίο. Επομένως, συμφωνεί με τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα διαμορφώσει μια πρόταση η οποία θα δίνει λύση στους προβληματισμούς που ανέφερε. Επίσης, διερωτάται γιατί ο Δήμος δε θέτει όρους στη σύμβαση επιδότησης που πρόκειται να υπογραφεί σε λίγες μέρες. Ακόμη, πρέπει να καθοριστούν από την εταιρεία τα δρομολόγια του πλοίου σε πιο μακροπρόθεσμη διάσταση και όχι σε εβδομαδιαία βάση, όπως γίνεται τώρα.

21:23:28
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Χανός. Αναφέρει ότι καράβι από το Λαύριο δεν πρόκειται να έρθει αν δεν είναι επιδοτούμενο. Επίσης, λέει ότι τα 4 επιδοτούμενα δρομολόγια είναι στο χέρι μας να καθορίσουμε πότε θα είναι. Είναι καθαρά δικό μας θέμα. Ερωτάται ο κ. Χανός γιατί δεν το έχουμε κάνει ως τώρα και λέει ότι ακόμη δεν το συζητήσαμε. Επαναλαμβάνει ότι ο Δήμος Σαμοθράκης συμφωνεί με τη λύση του πλοιαρίου και καλεί όλους να μην ανησυχούν για τη μίσθωση του πλοίου Ίλιον γιατί αυτό θα γίνει από ιδιώτες. Αναφέρει ότι σε λίγες μέρες θα έχει συσταθεί μια πολυμετοχική ναυτιλιακή εταιρεία η οποία θα είναι διαφανής και θα μισθώσει το Ίλιον το οποίο στο τέλος του μήνα θα είναι στη γραμμή. Λέει μάλιστα ότι όποιος βάλει χρήματα τότε θα τα πάρει πίσω από τις πρώτες εισπράξεις. Σημειώνει ότι το εγχείρημα αυτή τη στιγμή κρέμεται σε 30 χιλιάδες ευρώ. Τα υπόλοιπα έχουν μαζευτεί και το ρίσκο δεν είναι στο Δήμο Σαμοθράκης αλλά σε κάποιους ιδιώτες.

21:28:33
Το λόγο λαμβάνει και πάλι ο κ. Πετρούδας και αναφέρει ότι εφόσον το ΣΑΟΣ λαμβάνει επιδότηση, τότε ένα 2ο πλοίο ίδιου τύπου με το ΣΑΟΣ θα είναι αδύνατον να υπάρξει ανταγωνιστικό. Λέει ότι πρέπει να επιλεγεί άλλου τύπου πλοίο και να είναι όσο το δυνατόν πιο οικονομικό και ανεξάρτητα από τη μίσθωση του πλοίου Ίλιον, οι δύο δήμοι να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία για το δεύτερο πλοίο το οποίο την επόμενη χρονιά θα είναι διαθέσιμο.

21:35:10
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Θεοδώρου. Αναφέρει ότι ήρθαμε στη Σαμοθράκη όλοι με την καλύτερη διάθεση. Εκφράζει την απορία πώς γινόταν επί αρκετά χρόνια να υπάρχουν δύο πλοία στη γραμμή, χωρίς επιδότηση και να έκαναν και δύο δρομολόγια τη μέρα χωρίς πρόβλημα. Οπότε τονίζει ότι τα δύο δημοτικά συμβούλια πρέπει να στραφούν προς την εταιρεία ώστε να λυθεί όσο αυτό είναι δυνατόν το πρόβλημα του δρομολογίου. Επισημαίνει ότι οι δήμαρχοι πρέπει να αποφασίζουν πολιτικά και όχι να ασχολούνται με τις τεχνοκρατικές λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να χειρίζονται αυτοί που πραγματικά γνωρίζουν.

Ο κ. Θεοδώρου κάνει την πρόταση προς τους επαγγελματίες να υπάρχει μια ειδική οικονομική μεταχείριση των τουριστών από την Αλεξανδρούπολη

21:39:27
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Παππάς ο οποίος συμφωνεί με τον κ. Θεοδώρου ότι οι αποφάσεις των δημάρχων πρέπει να είναι πολιτικές. Αναφέρει ότι οι όροι της επιδότησης του ΣΑΟΣ δε θα αλλάξουν για τα επόμενα χρόνια, βάση ένστασης που κέρδισε η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Λέει ότι η Σαμοθράκη που “χαρίζει” 8,5 εκατομμύρια τουρίστες στο Παρίσι για να θαυμάσουν τη Νίκη της Σαμοθράκης, δεν μπορεί να έχει ούτε 10000 τουρίστες το χρόνο. Γενικά, συντάσσεται σε όλα τα επίπεδα με την προσπάθεια αγοράς πλοίου.

21:47:38
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Λασκαράκης. Αναφέρει ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι συμπαραστάτης στο Δήμο Σαμοθράκης. Έχει μια μικρή αντιπαράθεση με τον κ. Λαμπάκη. Στη συνέχεια λέει ότι χαίρεται που σήμερα τοποθετήθηκε το θέμα σε υγιή βάση. Λέει ότι το καράβι δεν είναι το μοναδικό θέμα που συνδέει τους δύο δήμους. Αναφέρεται στον τουρισμό και εκφράζει την άποψη ότι το πλοίο θα είναι το αποτέλεσμα ανάπτυξης στο νησί και όχι ο μοχλός της ανάπτυξης.

Εν συνεχεία, αναφέρει ότι πρέπει να τεθούν προδιαγραφές και να γίνει μελέτη από ειδικούς ώστε να αγοραστεί ένα καινούργιο πλοίο. Το θέμα όμως είναι ποιος θα είναι ο φορέας του πλοίου. Κατά τη γνώμη του πρέπει να υπάρχει management από ιδιώτες και να συμμετέχουν και οι δύο Δήμοι. Επίσης, δεν είναι αντίθετος με τη μίσθωση του πλοίου που έχει αποφασιστεί από τοπικούς φορείς. Κλείνοντας, αναφέρει ότι αν πρόκειται να συζητηθούν και άλλα θέματα εκτός από την ακτοπλοϊκή σύνδεση, τότε αυτό πρέπει να γίνει σε άλλη συνεδρίαση ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

21:53:06
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Βίτσας. Κάνει ορισμένες παρατηρήσεις ως προς την υπόθεση του πλοίου. Αναφέρει ότι του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ο κόσμος στην Αλεξανδρούπολη θεώρησε ότι η Σαμοθράκη περιμένει από την Αλεξανδρούπολη να της αγοράσει πλοίο. Αναφέρει ότι υπάρχει όπως φαίνεται μια προσέγγιση στην αγορά ενός καινούργιου πλοίου. Αναφέρει ότι καλό είναι να τεθούν και άλλα δρομολόγια στα υπόψιν και όχι μόνο το Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη. Κάνει την παράκληση να μην αναβάλλεται συνεχώς η συγκρότηση της επιτροπής.

21:59:19
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Βαμβακερός. Λέει ότι λυπάται που βλέπει παρατημένα καράβια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Αναφέρει ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Leader και για τους δύο δήμους. Επικροτεί το μνημόνιο διαδημοτικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές. Αναφέρει ότι υπήρξαν δύο μελέτες, του Δήμου Αλεξ/πολης και ενός ιδιώτη, που ταυτίζονται εν πολλοίς, σε σχέση με το πλοιάριο που συζητιέται. Λέει ότι το πλοιάριο θα δώσει την ευκαιρία για κοινωνική πολιτική, με εκπτώσεις σε πολύτεκνες οικογένειες, άπορες οικογένειες κλπ.

23:01:55
Το λόγο λαμβάνει ο κ. Λαμπάκης. Είναι ευχαριστημένος που οι προτάσεις που έφερε έγιναν αποδεκτές από το σύνολο των παρατάξεων. Λέει ότι άμεσα θα προχωρήσει η σύσταση επιτροπής και οι παρατάξεις θα πρέπει να δώσουν ένα μέλος στο προεδρείο.  Σε σχέση με την πρόταση μίσθωσης για το καλοκαίρι, δεν είναι ενάντιος σε αυτό, καθώς η πρόταση απευθύνεται στις κοινωνίες. Η ένστασή του είναι….
=============
Σε αυτό το σημείο σταματά η ζωντανή μετάδοση από Σαμοθράκη, λόγω τεχνικών προβλημάτων. Στο τελευταίο τέταρτο συζητήθηκε η σύσταση της επιτροπής αξιολόγησης των εναλλακτικών. Περισσότερες λεπτομέρειες θα προστεθούν ως αύριο το βράδυ.