Ανεπίσημα πρακτικά της 7ης Συνεδρίασης της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτική Κοινότητα Αλεξ/πολης, Δημοτικών Κοινοτήτων, Κοινότητες
Συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης 13/7/2011
Ακολουθούν τα ανεπίσημα πρακτικά του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη 13/7/2011, με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.
Ευχαριστούμε πολύ τους συμβούλους για τη συνεργασία τους καθώς και ιδιαίτερα τον κ. Χρήστο Γκιουμουσίδη, εισηγητή τεσσάρων θεμάτων, για την αποστολή των εισηγήσεών του με ηλεκτρονική αλληλογραφία ώστε να συμπεριληφθούν στο παρακάτω κείμενο.
19:40 Αρχίζει η συνεδρίαση παρισταμένου του αντιδημάρχου Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Πολιτικής Προστασίας, κ. Βαμβακερού Αντώνιου.
19:45 Η κ. Πρόεδρος είπε ότι το επόμενο συμβούλιο θα γίνει μετά τις 20/8/2011. Υπάρχει απαρτία και ξεκινά η συνεδρίαση.
19:45 Ο κ. Παναγιώτης Κωστικίδης (της παράταξης του κ. Αλεξανδρή) ρώτησε αν υπάρχει θέμα με το κηποθέατρο και ειδικότερα με τα καμαρίνια, αν χρήζουν ανακαίνισης.
Ο κ. Bαμβακερός είπε ότι χαίρεται που συμμετέχει στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι το γραφείο του είναι ανοικτό για όλους και για συνεργασία με τους συμβούλους και της δημοτικής κοινότητας. Για το θέμα του κηποθέατρου είπε ότι φέτος έγινε μία μικρή ανακαίνιση με πρωτοβουλία του κ. Ζιώγα. Δεν υπάρχει οικονομική άνεση προς το παρόν, αλλά στα σχέδια του δήμου είναι η αντικατάσταση του δαπέδου της σκηνής.
Θέμα 1: Πρόταση για εκδηλώσεις δήμου σε συνεργασία με ποδηλάτες (εισ.κ.Τοπτσής)
19:50 Ο κ. Τοπσής είπε ότι είναι χαρά για τους συμβούλους να παρίσταται ένας αντιδήμαρχος σε κάθε συνεδρίαση της δημοτικής κοινότας. Είχε πρόσφατα μία συνάντηση με τον πρόεδρο του συλλόγου των ποδηλατιστών. Ξεκίνησαν 20 άτομα και τώρα είναι εκατοντάδες. Μπορεί ο δήμος να στηρίξει χωρίς χρήματα τους ποδηλάτες, να γίνεινμία γιορτή ίσως κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κοντά στο ποδήλατο. Ο κ. Τοπσής πρότεινε να γίνει μία εκδήλωση στο φάρο, μία γιορτή ποδηλάτου. Ανέφερε ότι στα καταστήματα ποδηλάτων πωλούνται πάνω από 20-30 ποδήλατα τη μέρα.
19:55 Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι παρά το μεγάλο κόστος της κατασκευής του, ο ποδηλατόδρομος άρχισε να χρησιμοποιείται από τους συμπολίτες μας και αυτό το λαμβάνει υπόψη σοβαρά η παρούσα διοίκηση. Εστάλησαν συνεργεία να μετρήσουν το πλάτος του δρόμου από Αλεξανδρούπολη σε Χιλή, ώστε να γίνει με μικρό κόστος η επέκταση του ποδηλατοδρόμου προς τα εκεί. Η επέκταση προς Απαλό και Παλαγία, όπως είχε ζητήσει σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Γρηγοριάδης, θα είναι πιο δύσκολο να γίνει άμεσα. Η προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο μικρός δακτύλιος θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε άλλα 2.800 μέτρα ποδηλατοδρόμου στην πόλη μας. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλο, 8.8 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο δήμος ετοιμάζεται να καλέσει ειδικούς σε συνέδριο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για να συζητηθεί το μέλλον της πόλης όσον αφορά τους ποδηλατοδρόμους και την αρμονική συνύπαρξη των αυτοκινήτων και των ποδηλάτων.
20:00 Το λόγο έλαβε ο κ. Καράδαγης Δήμος της συμπολίτευσης και είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα ποδήλατα και είναι καλό που η ποδηλατοβόλτα συνοδεύεται από μηχανή της τροχαίας. Συμφωνεί να γίνει η εκδήλωση αλλά με τα σωστά μέτρα ασφαλείας.
Ο κ. Τοπσής είπε ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και στην χρήση του ποδηλάτου και στην προστασία των ποδηλατιστών από όλους τους υπολοίπους.
Ο κ. Κοσμάς, της παράταξης Κογιομτζή, παρακάλεσε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης να έρχονται νωρίτερα στους συμβούλους, αν είναι δυνατόν με κλητήρες του δήμου και να μη μοιράζονται τελευταία στιγμή.
Η κ. Πρόεδρος είπε ότι συμφωνεί, αλλά οι κλητήρες του δήμου κάνουν τηλέφωνα και δεν μοιράζουν τις προσκλήσεις όπως θα έπρεπε.
Ο κ. Κοσμάς είπε ότι θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει προωθηθεί η χρήση του ποδηλάτου σε μία επίπεδη πόλη όπως η Αλεξανδρουπολη. Ο ποδηλατόδρομος θέλει πολύ προσοχή, λόγω των κακοτεχνιών και των πολύ καλών αντανακλαστικών που χρειάζεται να έχουν οι ποδηλάτες που τον χρησιμοποιούν. Καλό είναι να προβλέπονται οι κατασκευές ποδηλατοδρόμων στην πόλη, να περάσει στην κουλτούρα των πολιτών μας, από την οικογένεια, το σχολείο. Καλό είναι να τηρούνται τα μέσα ασφαλείας στις ποδηλατοβόλτες με ασθενοφόρο και τροχαία. Καλό θα είναι κάθε εκδήλωση που θα γίνει να έχει κάποιο στόχο, κάποιο αποτέλεσμα.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 2 – Αντικατάσταση κατεστραμμένων λαμπών παράλληλα στις γραμμές τρένου (εισηγ.κ.Τοπτσής)
Ο κ. Τοπσής εισηγήθηκε επί του θέματος αναφέροντας ότι όταν έκλεισαν οι σιδηροδρομικές γραμμές με κάγκελα, αφέθηκαν κάποιες μικρές πορτούλες για να περνάνε οι πεζοί όπου υπήρχε φωτισμός ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ορατότητα για τη διάβασή τους. Σήμερα οι περισσότερες λάμπες είναι καμμένες και πρέπει να αντικατασταθούν. Πρόκειται για τη διαδρομή από το πασάζο της Εθνικής Αντίστασης ως τον κεντρικό, συνολικού μήκους πάνω από 400 μέτρα.
Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι οι λάμπες ανήκουν στη δικαιοδοσία του ΟΣΕ και πρέπει να γίνει έγραφο στον ΟΣΕ ώστε να αντικατασταθούν.
Ο κ. Κοσμάς είπε ότι παλαιότερα είχε κάνει επαφές με τον τοπικό ΟΣΕ και την περιφερειακή διοίκηση. Κανονικά οι διαβάσεις αυτές έγιναν παράνομα αλλά αφέθηκαν λόγω παραπόνων των κατοίκων. Όσον αφορά τις λάμπες, ο ΟΣΕ έχει απαντήσει στο παρελθόν ότι είναι πολλές και δε γίνεται να ανάβουν όλες γιατί είναι μεγάλο το κόστος της ηλεκτροδότησης. Ο ίδιος τους είχε προτείνει να ανάβουν μία παρά μία αλλά μέχρι σήμερα οι περισσότερες είναι καμμένες.
Ψηφίζεται ομόφωνα να γίνει αίτημα στον ΟΣΕ.
Θέμα 3 – Λήψη προληπτικών μέτρων για τον δρόμο που διατρέχει τον χείμαρρο της Ειρήνης (ρέμα του Μαΐστρου) (εισηγ.κ. Γκιουμουσίδης)
Παρατίθεται αυτούσια η εισήγηση επί του θέματος του κ. Γκιουμουσίδη, όπως μας την ανέγνωσε στην αίθουσα του συμβουλίου και μας την έστειλε με email.
“Στην πόλη μας κατά το παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες τραγικών καταστάσεων από αμέλειες-παραλείψεις-κωλυσιεργία υπαλλήλων και αρμοδίων υπηρεσιών. Και αναφέρομαι χαρακτηριστικά στο τραγικό συμβάν του πνιγμού της 50χρονης προ ολίγων ετών, που διερχόταν από το ρέμα της Οδού Παναγάθου στην Εξώπολη της Αλεξανδρούπολης με το μηχανάκι της, ενώ το ρέμα είχε φουσκώσει από τους μεγάλους όγκους υδάτων μιας ξαφνικής νεροποντής. Το ρέμα της Ειρήνης που βρίσκεται πάνω από την γέφυρα της Μαΐστρου για όσους κινούνται προς Αεροδρόμιο και Φέρες δέχεται τεράστιους όγκους υδάτων από την ευρύτερη προς τα ανάντη περιοχή του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως. Ωστόσο υπάρχει ένας δρομίσκος στρωμένος με σκυρόδεμα που διασυνδέει τον οικισμό των αθιγγάνων της οδού Άβαντος με τον οικισμό της Μαΐστρου και πάνω από τον οποίο διέρχονται καθημερινά ποσότητες υδάτων. Ιδιαίτερα όταν πέφτουν βροχοπτώσεις το ρέμα φουσκώνει επικίνδυνα με άμεσο επακόλουθο να μπαίνουν σε κίνδυνο οι διερχόμενοι οδηγοί με τα αυτοκίνητα-δίκυκλα τους από το εν λόγω σημείο. Η Δημοτική Αρχή και οι λοιποί εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς θα πρέπει άμεσα να αποφασίσουν αν είναι δυνατόν είτε να κατασκευαστεί τεχνικό έργο στο σημείο (γέφυρα μεγάλης διατομής) είτε αν θα πρέπει να απαγορευθεί παντελώς η διέλευση ανθρώπων και οχημάτων από το σημείο τις ημέρες που διέρχονται μεγάλες ποσότητες υδάτων από βροχοπτώσεις-χιόνι κ.α.”
Ο κ. Βαμβακερός πρότεινε να μπει σήμανση για προσοχή κατά την ώρα της διέλευσης.
20:10 Στην αίθουσα ήρθε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και. Περιβάλλοντος κ. Γερακόπουλος Χρήστος.
Ο κ. Κοσμάς ρώτησε αν αυτός είναι επίσημος δρόμος όπου επιτρέπεται η διέλευση.
Απαντήθηκε πως δεν είναι παλιός στρατιωτικός δρόμος, αγροτική οδοποιία από σύμβουλο. Ο κ. Κοσμάς είπε ότι τίθεται θέμα νομιμότητας και ευθυνών σε περίπτωση που γίνει ατύχημα.
Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι μία σήμανση βοηθά αυτούς που διέρχονται με προσωπική τους ευθύνη να δίνουν τη δέουσα προσοχή.
Ο κ. Γερακόπουλος πρότεινε εκτός από τη σήμανση να υπάρχει και μία αλυσίδα που να απαγορεύει τη διέλευση όταν υπάρχουν πολλά νερά.
Ψηφίζεται ομόφωνα να τοποθετηθεί σήμανση και αλυσίδα απαγόρευσης της διέλευσης σε περιπτώσεις κινδύνου.
Θέμα 4 – Υιοθέτηση « έξυπνων φαναριών » στην πόλη (εισηγ.κ. Γκιουμουσίδης)
Παρατίθεται αυτούσια η εισήγηση επί του θέματος του κ. Γκιουμουσίδη, όπως μας την ανέγνωσε στην αίθουσα του συμβουλίου και μας την έστειλε με email.
“Η λειτουργία της αντίστροφης μέτρησης στους σηματοδότες (φανάρια) προετοιμάζει τον οδηγό ο οποίος είναι σταματημένος στο φανάρι, ώστε να βάλει πρώτη και να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση στο πράσινο, αλλά και τον οδηγό που πλησιάζει σε αυτό ώστε να επιβραδύνει και να μην χρειαστεί να ακινητοποιήσει το όχημά του. Ακόμα και αυτοί που έτρεχαν σαν τρελοί να προλάβουν να περάσουν με πορτοκαλί και στο τέλος φρενάριζαν και ξεσήκωναν όλο τον κόσμο δεν ακούγονται πλέον! Αυτά λοιπόν τα χρηστικότατα φανάρια καλούνται έξυπνα φανάρια και ήδη έχουν υιοθετηθεί από τον γειτονικό Δήμο της Κομοτηνής του νομού Ροδόπης. Με την χρήση τους αυξάνει αισθητά ο αριθμός των οχημάτων που περνούν το φανάρι αφού όλοι είναι έτοιμοι με πρώτη στο κιβώτιο, μειώνονται οι καθυστερήσεις και τα μποτιλιαρίσματα, η κυκλοφορία έχει πιο ομαλή ροή, αποφεύγονται άσκοπα κορναρίσματα και ο οδηγός που ακολουθεί δεν έχει εκπλήξεις από απότομα φρεναρίσματα στα πορτοκαλί φανάρια. Εκείνη η χαζή άποψη ότι ακόμα πράσινο είναι προχωράω και κλείνω τη διασταύρωση δεν υπάρχει πλέον! Ο οδηγός ναι μεν βλέπει ότι έχει πράσινο, πλην όμως βλέπει ότι υπολείπονται μόνο λίγα δευτερόλεπτα από το κόκκινο και αφήνει τη διασταύρωση ανοιχτή.(ώρες αιχμής). Κατά συνέπεια και ο νέος καλλικρατικός Δήμος της Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια εξορθολογισμού του αυξημένου κυκλοφοριακού στον στενό πολεοδομικό ιστό της πόλης θα πρέπει να υιοθετήσει το μέτρο, που έχει λειτουργήσει άψογα σε Δήμους, όπως της Κομοτηνής και της Κατερίνης στο νομό Πιερίας.”
Ο κ. Βαμβακερός είπε πως υπάρχει ζήτημα επανασχεδιασμού του κυκλοφοριακού της πόλης μας και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Υπάρχει προσπάθεια να ενταχθούν σε πρόγραμμα Interreg οι συγκεκριμένες μελέτες ώστε να αλλαχθούν οι σηματοδότες. Το κόστος των 40-50.000 ευρώ για αλλαγή των φαναριών είναι αρκετά μεγάλο για να το αντιμετωπίσει ο δήμος μόνος.
Ο κ. Γκιουμουσίδης δεν ζήτησε να γίνει το έργο με ίδιες δαπάνες αλλά να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Είναι υπέρ των ολοκληρωμένων και όχι των αποσπασματικών λύσεων.
Ο κ. Τοπσής ζήτησε παράλληλα να μπουν και τα ηχητικά φανάρια για ΑμεΑ.
Ο κ.Βαμβακερός είπε πως δεν υπάρχουν χρήματα, προσπαθεί με τα εργαλεία που έχει να βρει λύσεις ο δήμος.
Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι είναι καλή ιδέα αλλά δεν είμαστε έτοιμοι κυκλοφοριακά να την εφαρμόσουμε άμεσα.
Το θέμα δεν ψηφίζεται.
Θέμα 5 – Επέκταση του μέτρου της αντίστροφης μέτρησης φωτεινών επιγραφών για τα δρομολόγια της αστικής συγκοινωνίας και τους χρόνους διέλευσης τους (εισηγ.κ. Γκιουμουσίδης)
Παρατίθεται αυτούσια η εισήγηση επί του θέματος του κ. Γκιουμουσίδη, όπως μας την ανέγνωσε στην αίθουσα του συμβουλίου και μας την έστειλε με email.
“Στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε ορισμένα σημεία ήδη έχουν τοποθετηθεί προ καιρού φωτεινές επιγραφές με αντίστροφη μέτρηση των δρομολογίων της αστικής γραμμής και τους χρόνους διέλευσης τους στα διάφορα σημεία του Δήμου μας (οικισμοί, χωριά). Πρόκειται για επιγραφές που είναι άκρως χρηστικές για όλους τους πολίτες που περιμένουν στην στάση το δρομολόγιο, ώστε να μεταβούν στον προορισμό τους. Θα πρέπει άμεσα η Δημοτική Αρχή και τα μέλη της επιτροπής κυκλοφοριακών ρυθμίσεων να έρθουν σε επαφή και συνεργασία με τα μέλη του Αστικού ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης, ώστε κατά το δυνατόν να τοποθετηθούν φωτεινές επιγραφές αντίστροφης μέτρησης δρομολογίων σε όλες τις στάσεις των αστικών λεωφορείων σε όλη την γεωγραφική περιοχή του νέου καλλικρατικού Δήμου Αλεξανδρουπόλεως. Αν θέλει η Αλεξανδρούπολη να είναι και τυπικά, αλλά και ουσιαστικά η πρώτη πόλη προς την Ευρώπη θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα, πολιτικές και ευκολίες για τους πολίτες, ανάλογες με αυτές που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες στα Κράτη τους.”
Ο κ. Βαμβακερός είπε ότι κατατέθηκε μία σχετική πρόταση στο Interreg για δημιουργία 6-7 έντονων βιοκλιματικά σχεδιασμένων στάσεων (με φωτοβολταϊκά και ενεργειακά αυτόνομες). Ελπίζουμε να εγκριθεί η πρόταση και να υλοποιηθεί σε συνεργασία με μία Βουλγαρική πόλη. Όσον αφορά το ΚΤΕΛ, πρέπει να γίνει πρόταση από την δημοτική κοινότητα στη διοίκηση του ΚΤΕΛ για να υλοποιηθεί μία τέτοια λύση.
Η κ. Πόντικα είπε ότι είναι δύσκολο να επέμβουμε στο ΚΤΕΛ. Έχουν γίνει και στο παρελθόν προσπάθειες για τροποποιήσεις δρομολογίων αλλά απέβησαν άκαρπες λόγω του ότι η διοίκηση απάντησε πως δεν είναι οικονομικά συμφέρουσες.
Η κ. Παχίδου Αναστασία ρώτησε ποιός είναι υπεύθυνος για τα στέγαστρα των στάσεων για να λάβει την απάντηση ότι είναι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Θέμα 6 – Φωταγώγηση επαρκώς με 2-3 στύλους φωτισμού του παρεκκλησίου που είναι αφιερωμένο στην μνήμη των Αγιορειτών Πατέρων, δίπλα στο ρέμα της Ειρήνης (εισηγ.κ. Γκιουμουσίδης)
Παρατίθεται αυτούσια η εισήγηση επί του θέματος του κ. Γκιουμουσίδη, όπως μας την ανέγνωσε στην αίθουσα του συμβουλίου και μας την έστειλε με email.
“Η ευρύτερη περιοχή δυτικά του οικισμού του Μαΐστρου μέχρι και τα όρια με τον οικισμό των αθίγγανων της οδού Άβαντος (δίπλα στο ρέμα της Ειρήνης στην γέφυρα του Μαΐστρου) είναι παραμελημένος και δίχως επαρκή φωτισμό κατά τις νυκτερινές ώρες. Ειδικά το τρέχον έτος και σε συνδυασμό με την άκρατη οικονομική ύφεση και στενότητα σε όλους τους πολίτες, παρατηρείται έξαρση του φαινομένου των κλοπών-ληστειών σε αρκετά νοικοκυριά της συγκεκριμένης περιοχής του οικισμού Μαΐστρου του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως. Για τον σκοπό αυτό και προς άμβλυνση του φαινομένου της εγκληματικότητας στην περιοχή θα πρέπει τοποθετηθούν μερικές κολώνες, προκειμένου για την επαρκή φωτισμό της ευρύτερης περιοχής του ναύδριου των Αγιορειτών Πατέρων στην δυτική πλευρά του οικισμού του Μαΐστρου. Και φυσικά πλέον έγκειται στο αρμόδιο τμήμα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως, που θα γνωμοδοτήσει πόσες κολώνες και πού θα πρέπει να τοποθετηθούν χωροταξικά, ώστε να έχουμε επαρκείς συνθήκες φωτισμού την νύχτα και αποτροπή όλων των κλοπών και ληστειών, που την τρέχουσα χρονιά γνωρίζουν μεγάλη άνθηση.”
Ο κ. Γκιντίδης χρήστος είπε ότι το εκκλησάκι είναι σε ιδιωτικό χώρο, δεν έχουν γίνει θυρανοίξια ακόμα.
Ο κ.Βαμβακερός είπε ότι ο δήμος ψάχνει τρόπους για να ενταχθεί ο πλατανότοπος σε κάποιο πρόγραμμα για την αναμόρφωσή του. Επί δημαρχίας Αλεξανδρή είχε γίνει μία προσπάθεια η οποία σταμάτησε από τη νέα δημοτική αρχή γιατί δεν προχώρησε σε κάποια μελέτη που θα μπορούσε να δημοπρατηθεί. Επρόκειτο για μελέτη καταγραφής του τοπίου του πλατανότοπου.
Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι από την προηγούμενη αρχή του δήμου έγινε ανάθεση για ερευνητικό πρόγραμμα μελέτης διερεύνησης του τοπίου του πλατανότοπου για την οποία κόπηκε ένα τιμολόγιο μόνο10.000 ευρώ έναντι συνολικά προβλεπόμενης αμοιβής €130.000. Με πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου διακόπηκε το συμφωνητικό, η συγκεκριμένη όμως απόφαση του ΔΣ απερίφθη από την περιφέρεια και πλέον ο δήμος επικοινώνησε με τη συγκεκριμένη ομάδα για διακοπή της σύμβασης εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί ως σήμερα κανένα έργο. Ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία, ο δήμος πιθανά θα προχωρήσει και δικαστικά. Όσον αφορά το εκκλησάκι, επειδή είναι ιδιωτικό ο δήμος δεν έχει δουλειά να διαμορφώσει και να φωτίσει το χώρο, η θέση του είναι αρνητική στη συγκεκριμένη πρόταση.
Ο κ. Κοσμάς είπε ότι συμφωνεί να μη γίνει καμία ενέργεια στη γύρω περιοχή αφού δεν είναι δημόσια περιουσία.
Ο κ. Γκιουμουσίδης είπε ότι μίλησε για φωταγώγηση της γύρω περιοχής και όχι μόνο για το εκκλησάκι.
Το θέμα δεν ψηφίζεται.
Θέμα προ Ημερησίας Διάταξης
Η κ. Πρόεδρος πρότεινε να γίνει έγγραφο προς το δήμο κι το ΚΕΠΑΚΥ ώστε να πληρώνουν τα ΑμεΑ το μισό ποσό σπό τα €80 που πρέπει να πληρώνουν μηνιαία για τη σίτησή τους.
Ο κ. Βαμβακερός ζήτησε να γίνει πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΠΑΚΥ. Ανέφερε την ευαισθησία του κ. Δημάρχου σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι αυτό θα γίνει μόνο για αυτούς που δεν έχουν τη οικονομική δυνατότητα.
Ερώτηση συμβούλου για τα αδέσποτα
Ο κ. Κοσμάς ρώτησε τι γίνεται με το θέμα των αδέσποτων και τι μπορεί να κάνει ένας δημότης σε περίπτωση που πρέπει να μαζευτούν κάποια από αυτά.
Για τα αδέσποτα έχουν γίνει ήδη πολλές στειρώσεις, είπε η κ. Πρόεδρος.
Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι υπάρχει υπηρεσία περισυλλογής (οι δημότες μπορούν να καλούν το 2551022222 και τα σχετικά θέματα προωθούνται στον ίδιο). Γίνονται ήδη στειρώσεις από τοπικούς κτηνιάτρους στο προσωρινό καταφύγιο στο λιμανάκι Μαΐστρου ενώ προγραμματίζεται να γίνουν πολλές δωρεάν από ξένους εθελοντές κτηνιάτρους. Βάσει νομοθεσίας, τα ζώα μαζεύονται, στειρώνονται, περιθάλπονται και αφήνονται ελεύθερα στο χώρο της αρχικής τους περισυλλογής. Ήδη πολλά από τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πόλη είναι στειρωμένα.
20:45 Λύεται η συνεδρίαση και η κ. Πρόεδρος ευχαρίστησε τους κ. Αντιδημάρχους για την παρουσία τους.