πάμε μπροστά

Παρασκευή

30

Σεπτέμβριος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απόσπασμα συνεδρίασης 14ου ΔΣ της 28/9/2011 όσον αφορά το 3ο Δημοτικό Σχολείο

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Μεταφορά 3ου Δημοτ.Σχολείου, Προ Ημερησίας Διάταξης

Ακολουθεί ένα μέρος των ανεπίσημων πρακτικών του Δημοτικού Συμβουλίου όπως αυτά καταγράφηκαν (με τις παραλείψεις και τα λάθη τους) μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, με live blogging και με ευθύνη της Δημοτικής Παράταξης «μαζί Πάμε Μπροστά». Έχουν γίνει εκ των υστέρων προσθήκες και διορθώσεις για την, κατά το δυνατόν, πιστότερη απόδοση των λεχθέντων. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Η συνεδρίαση διεκόπη μετά τη συζήτηση των προ Ημερήσιας Διάταξης θεμάτων και 2-3 θεμάτων που συζητήθηκαν λόγω του εκτάκτου χαρακτήρα τους. Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν την ερχόμενη Τρίτη 4/10/2011 ώρα 18:00 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα (30/9/2011) δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του δήμου, εκτός από αποσπάσματα, πλήρη επίσημα πρακτικά για κανένα από τα 14 πρώτα δημοτικά συμβούλια ούτε έχει έρθει θέμα επικύρωσης πρακτικών. Για να γίνει και μία σύγκριση με την περιφέρεια, στη 18η συνεδρίαση του περιφ. συμβ. της ΑΜαΘ της 14/9/2011 επικυρώθηκαν πρακτικά της 11ης (4-05-2011), 12ης και 13ης (15-06-2011)συνεδρίασης. Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη συνεδρίασης της 30/08/2011 επικύρωσε πρακτικά της 14ης/23-06-2011 και 15ης/14-07-2011 συνεδρίασης. Για να αναφέρουμε και ένα δήμο, το δήμο Θεσσαλονίκης (παράδειγμα προς μίμηση) , στη συνεδρίαση της 22/9/2011 επικυρώθηκαν τα πρακτικά της 5/9/2011 (!!!) και μάλιστα σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, πρώτο θέμα είναι η επικύρωση πρακτικών του περασμένου ΔΣ.

Το απόσπασμα που ακολουθεί αφορά στην έναρξη του 14ου δημοτικού συμβουλίου της 28/9/2011 και τη συζήτηση σχετικά με την επιστολή του μητροπολίτη Άνθιμου περί ανταλλαγής του 3ου Δημοτικού Σχολείου με άλλο ακίνητο της μητρόπολης.

Αγγλιάς:  Κάντε ησυχία. Επειδή εδώ τείνει να γίνει παιδική χαρά και είναι απαράδεκτη η κατάσταση, δεν επιτρέπεται έτσι. Δεν επηρεάζετε καμία γνώμη με αυτό τον τρόπο. Σας λέω λοιπόν, για να μην ταλαιπωρείστε εσείς που ήρθατε οι δάσκαλοι και οι γονείς, το θέμα σε 3 λεπτά θα λήξει. Θα ανακοινώσω προς το σώμα ότι έχει έρθει μία επιστολή του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, αυτό προτάσσεται καταλαβαίνω κατ’ επίταση τώρα και κατά γενική αποδοχή όλου του σώματος γιατί πρέπει να προηγηθούν άλλα θέματα, αλλά επειδή θα ταλαιπωρείστε και θα ταλαιπωρηθούμε κι εμείς, το προτάσσουμε λοιπόν. Σας ενημερώνω ότι εστάλη προς το προεδρείο, το δήμαρχο και τους επικεφαλείς των παρατάξεων επιστολή του μητροπολίτη, είναι μία δισέλιδη, με την οποία αιτείται την ανταλλαγή του κτιρίου του 3ου δημοτικού σχολείου με άλλο, για τους λόγους που αναφέρεται – δε θέλω καμία διακοπή παρακαλώ.

Ζητάει μία ανταλλαγή του δημοτικού σχολείου με άλλο και άλλα πράγματα, άλλες παροχές, το θέμα επειδή δεν είναι απλό θα ασχοληθεί μία επιτροπή του δημοτικού συμβουλίου που θα αποτελείται από το δήμαρχο, από όλους τους επικεφαλείς όλων των δημοτικών παρατάξεων, από το διευθυντή του 3ου δημοτικού σχολείου και έναν από το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, θα δούμε την επιστολή του δεσπότη. Παράλληλα μου έχει έρθει και από το σύλλογο εκπαιδευτικών Αλεξανδρούπολης «Γεώργιος Βιζυηνός» επιστολή για το λόγο αυτό, όπου αντίκειται σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς τη μητρόπολη του 3ου δημοτικού σχολείου, είναι εδώ ως συνημμένο ένα έγγραφο από τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας όπου συμπαραστέκεται στο αίτημα του συλλόγου που είναι η μη αφαίρεση του 3ου δημοτικού σχολείου και από την ένωση συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων (με ημερομηνία 27 του μηνός) όπου και αυτή τάσσεται κατά, να μην παραχωρηθεί κτλ.

Αυτά λοιπόν τα έγγραφα, και τώρα – όχι, κανένας το λόγο, το θέμα παραπέμπεται σε επιτροπή, καμία συζήτηση σήμερα. Δε διάβασα ούτε επιστολή δεσπότη ούτε τη δικιά σας εδώ πέρα. Θα δοθεί στην επιτροπή, όλο το δημοτικό συμβούλιο θα το δει, δεν επείγει για να ηρεμήσετε, και θα δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή, αν και πότε θα το φέρει πλέον για να πάρει θέση όλη η κοινωνία. Θα παρακαλούσα λοιπόν…

Παρευρισκόμενος: Ποιός αποφάσισε για τη σύσταση της επιτροπής;

Αγγλιάς: Πώς είπατε;

Παρευρισκόμενος: Ποιός αποφασίζει για τη σύσταση της επιτροπής;

Αγγλιάς: Εδώ αποφασίζουμε εμείς, όλο το δημοτικό…

Παρευρισκόμενος: Είναι απόφαση δηλαδή του δημοτικού συμβουλίου;

Αγγλιάς: Ακούστε με κύριε, εδώ ότι απόφαση παίρναμε θα την έπαιρνε το δημοτικό συμβούλιο. Λέμε τώρα εδώ πέρα, συστήνεται μία επιτροπή να μας πει και να μας φέρει το θέμα όταν θα ωριμάσει και όπως ωριμάσει αφού λάβει υπόψη του και τα έγγραφά σας.

Παρευρισκόμενος: Υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου…

Αγγλιάς: Ε το είπαμε, […] ο διευθυντής και εκπρόσωπός τους. Τελειώσαμε.

Παρευρισκόμενος: Υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου για τη σύσταση αυτής της επιτροπής;

Αγγλιάς: Τώρα κύριε το κάνουμε. Προτείνεται. Τι μας κάνετε, έλεγχο; Προτείνεται κύριε και αποσύρεται. Ο δήμαρχος κάνει  επικεφαλής επιτροπή και από εκεί που είπαμε εκπρόσωποι του σωματείου του σχολείου. Όχι, δε συζητάμε τίποτε τώρα. Σας είπα μία λέξη, να διαβάζετε τις λέξεις. Είναι ένα θέμα… δε συζητάμε κύριε Δευτεραίε.

Δευτεραίος: Γιατί δε συζητάμε;

Αγγλιάς: Δε θα το συζητήσουμε το θέμα.

Δευτεραίος: Άρα δεν έχουμε απόφαση για τίποτα. Δεν έχουμε απόφαση ούτε για την επιτροπή, τίποτα.

Αγγλιάς: Αποφασίζουμε να κάνουμε την επιτροπή. Αν η επιτροπή πει δεν το δέχομαι δεν το κάνουμε, τελειώσαμε.

Δευτεραίος: Ποια επιτροπή; Μα δε συστάθηκε επιτροπή κύριε πρόεδρε.

Βαμβακερός: Πρόταση κάνει ρε Σάββα.

[…βαβούρα….]

Αγγλιάς: Μη μιλάτε μεταξύ σας.

Λαμπάκης: Σάββα, ξέρουμε τι θέλει ο μητροπολίτης;

Δευτεραίος: Ξέρουμε.

Λαμπάκης: Για πείτε μου.

Αγγλιάς: Έστειλε μία επιστολή. Πάρτε την και δέστε την.

Δευτεραίος: Σε γενικές γραμμές ξέρουμε αλλά και σε ειδικές ξέρουμε.

Λαμπάκης: Να ακούσουμε μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας […] μετά.

Δευτεραίος: Θα συζητήσουμε όμως για την επιτροπή ή όχι;

Αγγλιάς: Όχι. Εσείς αποφασίστε πως θέλετε να το χειριστείτε το θέμα. Θέλετε να την επεκτείνετε την επιτροπή; Θέλετε να την καταργήστε; Θέλετε να το φέρετε σαν θέμα; Κάντε εσείς το κουμάντο σας.

Δευτεραίος: Όπως καταλαβαίνετε, ακόμα και να είχαμε διάθεση να συμφωνήσουμε στην επιτροπή μας λέτε μη συμμετέχετε. Δε θα το συζητήσουμε στο δημοτικό συμβούλιο αν θα κάνουμε επιτροπή ή όχι;

Αγγλιάς: Όχι

Δευτεραίος: Μπορεί όλοι να λένε όχι στην παραχώρηση του τρίτου δημοτικού. Δεν καταλαβαίνω γιατί  δηλαδή πρέπει σώνει και καλά να μας επιβάλλεται μία άποψη.

Αγγλιάς: Διότι δεν επείγει το θέμα…

Δευτεραίος: Και ποιός λέει ότι η επιτροπή πρέπει να είναι αυτή που λέτε εσείς και το δημοτικό συμβούλιο να μη μπορεί να αποφασίσει άλλη.

Βαμβακερός: Πες την πρότασή σου.

Αγγλιάς: Κύριε Δευτεραίο. Κάντε εσείς μεθαύριο ή μετά από 6 μήνες και πέστε το θέμα δε θέλουμε να το συζητήσουμε, θέλουμε να μπει στο δημοτικό συμβούλιο. Τελειώσαμε για σήμερα, έκλεισε το θέμα. Και σας είπα μία λέξη που δεν την ερμηνεύετε.

Δευτεραίος: Εγώ το ερμηνεύω σαν φόβο προς τον κόσμο, τίποτε άλλο. Φοβάστε τον κόσμο.

Αγγλιάς: Σας είπα μία λέξη. Είναι ένα θέμα που δεν επείγει. Να πάτε στο καλό. Δεν είναι του παρόντος, τελειώσαμε.

Παρευρισκόμενος: Δεν μπορείτε να μας διώξετε.

Αγγλιάς: Τελειώσαμε κύριε, τελειώσαμε. Σας κάλεσε κανένας; Σας κάλεσε κανένας; Δεν είναι θέμα.

[…βαβούρα….]

Αγγλιάς: Σας παρακαλώ. Για να εκτονωθεί μία κατάσταση είπαμε μία κουβέντα. Δεν είναι θέμα για συζήτηση. Να φύγει ο κόσμος. Διάλειμμα 5 λεπτών.

[…βαβούρα….]

Αγγλιάς: Για να καταλάβετε, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης – μη μιλάτε παρακαλώ – δεν έχει πάρει την επιστολή. Ο κύριος Γρηγοριάδης δεν την έχει πάρει. Τι να συζητάμε τώρα, να περνάει η ώρα;

Ραπτόπουλος: Επομένως, κύριε πρόεδρε, η πρότασή σας να γίνει η επιτροπή είναι άκαιρη.

Αγγλιάς: Εγώ θέλω να κάνετε εσείς μία κουβέντα και βρείτε τον τρόπο που θα φέρετε το θέμα.

Ραπτόπουλος: Εμείς λέμε, κύριε πρόεδρε, ότι από τη στιγμή που ο κύριος Γρηγοριάδης δεν έχει πάρει την επιστολή, κάνετε μία πρόταση στο σώμα στην οποία εμείς δε συμφωνούμε με αυτό το πράγμα. Επομένως μην το ανοίγετε, ούτε καν επιτροπή να μην κάνετε. Όταν θα έρθει το θέμα θα δούμε τι επιτροπή θα κάνουμε και πότε θα το συζητήσουμε. Αυτή είναι η λογική.

 […βαβούρα….χειροκροτήματα…]

Αγγλιάς: Μία σκέψη κάνω, μία πρόταση. Θέλετε να φέρω το θέμα τώρα, να ψηφίσουμε αυτή την πρόταση που έκανα για την επιτροπή ή […]

Τρέλλης: Τι εκβιασμοί είναι αυτοί κύριε πρόεδρε; Έλεος. Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Τι εκβιασμοί είναι αυτοί στο σώμα; Πού τα βρήκες εσύ αυτά; Πού τα βρήκες εσύ αυτά να κάνεις έτσι. Εκβιαστικά στο σώμα θα αποφασίσεις εσύ τι θα γίνει. […] Δεν ντρέπεσαι λίγο… Φτου σου… Δε ντρέπεσαι λίγο;

Αγγλιάς: Κύριε Τρέλλη, πήγαινε να κάνεις αλκοτέστ και μετά θα μιλάς έτσι εδώ πέρα. Ακούς τι σου λέω; Λίγο σεβασμό στο χώρο.

Τρέλλης: Δε ντρέπεσαι λίγο; […] Φασιστικά πράγματα εδώ μέσα… Πού είναι; …

[…βαβούρα….]

[Διάλειμμα – επιστροφή στην αίθουσα]

Αγγλιάς: Ίσως δεν έγινε, ακούστε με μισό λεπτό παρακαλώ. Δεν έγινε αντιληπτό ίσως τι είπαμε και που κατατείναμε. Η φράση μου «δεν επείγει» δεν έγινε αντιληπτή. Εν πάσει περιπτώσει, επειδή μιλήσαμε με τους επικεφαλής, η επιστολή δεν έχουμε σήμερα συζήτηση για να πάρουμε απόφαση. Ούτε όταν είπα να επιληφθούν όλοι οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων με τον αντίστοιχο γονέων και κηδεμόνων εκπρόσωπο του σχολείου κλπ, είναι για να αποφασίσει αν θα το διευρύνει, αν θα το παραπέμψει κάπου αλλού ή να φέρει έτοιμες προτάσεις εδώ για να γίνει συζήτηση. Λένε, είπαν οι επικεφαλής απ’ευθείας να παραπεμφθεί η αίτηση και οι δικές σας ανακοινώσεις και οι θέσεις στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, όπου υπάρχουν μέσα εκπαιδευτικοί, οι πάντες. Αυτή θα το συζητήσει, θα πάρει κάποιες αποφάσεις με διευρυμένο όργανο, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, εγώ ήθελα πιο πολύ να είναι εκεί οι επικεφαλής οι οποίοι αυτοί θα παρέπεμπαν για να είναι πιο αντιπροσωπευτικό αυτό το όργανο. Σας λέω λοιπόν θα την παραπέμψουμε στην επιτροπή παιδείας, όταν θα ωριμάσει το θέμα και έρθει εδώ πέρα με ότι απόφαση πάρει η επιτροπή και έρθει σαν θέμα πλέον στο δημοτικό συμβούλιο θα κληθείτε για να πάρετε κι εσείς μέρος.

Δευτεραίος: Μόνο μία πρόταση. Όταν θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, και αν συζητηθεί,  να κοινοποιηθεί ούτως ώστε ο κόσμος να το γνωρίζει και αν θέλει να παρευρίσκεται.

Αγγλιάς: Τώρα προηγουμένως τι είπα ρε Σάββα; Τι είπα; Θα κληθείτε και θα παραστείτε. Εντάξει; Όταν και αν έρθει, γιατί μπορεί να δε θα συζητηθεί καν. Να πάτε στο καλό. Και αν έγινε κάποια παρανόηση ζητώ προσωπικά συγγνώμη.

Παρευρισκόμενος: Τώρα μίλησες ωραία κύριε πρόεδρε.

Αγγλιάς: Όταν είπαμε τα παιδιά είναι χαρά…

Παρευρισκόμενος: Είναι χαρά, ζωντάνια είναι τα παιδιά. Γι’ αυτό κι εδώ είμαστε και δάσκαλοι και γονείς εδώ πέρα.

Αγγλιάς: Ναι αλλά ανεβάζετε έναν εκνευρισμό σε αυτή την αίθουσα.

Παρευρισκόμενος: Δεν εκνευρίζουμε, χαρά δίνουν τα παιδιά, χαμογελάνε.

Αγγλιάς: Εγώ θα μπορούσα να συνεννοηθώ πιο καλά με τα παιδιά.

Παρευρισκόμενος: Δε νομίζω…

[…βαβούρα – αποχώρηση γονέων, δασκάλων και παιδιών από την αίθουσα…]