πάμε μπροστά

Τρίτη

15

Νοέμβριος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Επιστολή κοινότητας Καβησού προς την Περιφέρεια ΑΜαΘ για την εταιρεία Ζούρας Φαρμ ΑΕ

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Κοινότητες, Τοπική Κοινότητα Καβησού

Σήμερα το πρωί, και με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ και το θέμα που ετέθη σχετικά με παραχώρηση έκτασης στην εταιρεία Ζούρας Φαρμ ΑΕ στην Αμφιτρίτη, ο πρόεδρος της κοινότητας Καβησού κ. Χρήστος Σιδεράς μας απέστειλλε την ακόλουθη επιστολή.

Τη συγκεκριμένη επιστολή απέστειλλε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το αίτημα να μην προβεί σε έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης για επένδυση σε πτηνοτροφική μονάδα αναπαραγωγής 162.500 πτηνών της Ζούρας Φαρμ στο αγρόκτημα Καβησού, λόγω της επιβάρυνσης που αυτή θα επέφερε την περιοχή του οικισμού.

==============================================

Δήμος Αλεξ/πολης                                      Καβησός 31 Αυγούστου 2011
Τοπική Κοινότητα Καβησού           Προς
Αριθ. Πρωτ. 10/2011                        Τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

κ. Πρόεδρε

Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακό Συμβουλίου ( 04-08-2011 ) ένα από τα θέματα της Η.Δ., το οποίο ανεβλήθη για επομένη συνεδρίαση, ήταν η γνωμοδότηση του συμβουλίου για την Μ.Π.Ε. της πτηνοτροφικής μονάδας αναπαραγωγής 162.500 πτηνών της εταιρείας ΖΟΥΡΑΣ ΦΑΡΜ στο αγρόκτημα Καβησού .

Επειδή θεωρούμε ότι η λειτουργία ακόμη μίας πτηνοτροφικής μονάδας στην περιοχή μας θα υποβαθμίσει σοβαρά τόσο το περιβάλλον όσο και την ποιότητα ζωής μας (ήδη άλλες τέσσερις μονάδες της ανωτέρω εταιρείας οι οποίες βρίσκονται πλησίον των οικισμών Πυλαίας, Καβησού, Αρδανίου, Πέπλου, έχουν λάβει ή θα λάβουν την αδειοδότηση τους προκειμένου να προχωρήσουν στην κατασκευή τους ), το Τοπικό Συμβούλιο Καβησού με ομόφωνη απόφαση του ( 30-08-2011 ), ζητά από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μην προβούν στην έγκριση της Περιβαλλοντολογικής μελέτης της εν λόγω εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη του τα παρακάτω :

  1. Η υπ΄αριθ. 2845 από 08-07-2010 απόφαση του κ. Νομάρχη με την οποία μειώθηκε η απόσταση για την εγκατάσταση της πτηνοτροφικής μονάδας από τα 1.500 μ. που απαιτούνται στα 1.132 μ. από τα όρια του οικισμού, δεν έλαβε υπόψη τις ανάγκες των κατοίκων του χωριού για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής, αλλά μόνο τις ανάγκες της εταιρείας .
  2. Στην Μ.Π.Ε. πουθενά δεν αναφέρεται ότι εγκατάσταση της μονάδας στην συγκεκριμένη περιοχή πέρα του οικισμού της Καβησού και της πόλης τον Φερών θα επιβαρύνει και την ποιότητα ζωής τόσο των κατοίκων των οικισμών Αρδανίου και Πόρου αλλά και των στρατοπέδων Φερών και της ταξιαρχίας Καβησού, καθότι βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο όλων των προαναφερομένων περιοχών και σε κοντινή απόσταση .
  3. Σε κοντινή απόσταση από την μονάδα, υπάρχει παρακείμενος ποταμός ( ο χείμαρρος της Μάνθιας ) ο οποίος καταλήγει στον Έβρο ποταμό, με τις βροχοπτώσεις τα βρόχινα νερά θα μεταφέρουν ακαθαρσίες της μονάδας στο ποτάμι και στην συνέχεια θα μολύνουν τον ποταμό Έβρο .
  4. Οι χώροι όπου θα συλλέγονται τα απόβλητα ( κοπροσωροί ), θα είναι πρόχειρες κατασκευές, ύψους τεσσάρων μέτρων από το έδαφος, ανοιχτοί και εντός της εγκατάστασης, με την μόνη πρόβλεψη κατασκευής στεγάστρου για την προστασία από την βροχή και το χιόνι, οι δυνατοί άνεμοι θα μεταφέρουν όλες της οσμές στους παρακείμενους οικισμούς και τις στρατιωτικές μονάδες .
  5. Δεν έχει προβλεφθεί βιολογικός καθαρισμός για τα υγρά λήμματα, τα οποία θα συσσωρεύονται σε βόθρο, όπου το δάπεδο της θα είναι επιστρωμένο με χαλίκι και θα απορροφούνται στον υδροφόρο ορίζοντα με αποτέλεσμα να ρυπαίνεται τόσο το παρακείμενο ποτάμι και κατ΄ επέκταση ο ποταμός Έβρος όσο και οι γεωτρήσεις που υπάρχουν πολύ κοντά στην μονάδα και χρησιμοποιούνται από τους αγρότες της περιοχής για την άρδευση των καλλιεργειών τους .

Τέλος γνωρίζοντας πολύ καλά τις δυσκολίες που περνά η περιοχή μας, όσο αφορά την ανεύρεσης εργασίας, θέλουμε να κάνουμε κατανοητό προς όλα τα μέλη του συμβουλίου ότι δεν είμαστε αντίθετοι με τις επενδύσεις στην περιοχή μας, αλλά δεν είναι δυνατόν με πρόσχημα την ανεργία να υποβαθμίζεται η ζωή μας . Η εν λόγω εταιρεία οφείλει να λάβει υπόψη της, τις ανησυχίες των κατοίκων (είναι γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων του οικισμού της Αμφιτρίτης Αλεξ/πολης, από μονάδα της ίδιας εταιρείας) και να επιλέξει άλλο σημείο για την εγκατάσταση της, το οποίο δεν θα επιβαρύνει επιπλέον την περιοχή μας .

Με εκτίμηση

Ο  Πρόεδρος της Τ.Κ. Καβησού

Σιδεράς Χρήστος

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ :

1. κ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ . ΘΡΑΚΗΣ
Λ. Κακουλίδου 1
Τ.Κ. 69100 – Κομοτηνή

2 . κα. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΕΒΡΟΥ
Καραολή & Δημητρίου 40
Τ.Κ. – 68100 Aλεξανδρούπολη

3. κ. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΕΒΡΟΥ
κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΟΥΣΤΟΓΛΟΥ
Γ. Κακουλίδη 1
Τ.Κ. – 691 00 Κομοτηνή

4. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ . ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΣΤΑΥΡΟ ΒΑΒΙΑ
Γ. Κακουλίδη 1
Τ.Κ. – 691 00 Κομοτηνή

5 . ΔΗΜΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ
κ. Δήμαρχο ΛΑΜΠΑΚΗ Ευάγγελο
Τ.Κ. 68 100 – ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

6. ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΩΝ
κ. Αντιδήμαρχο ΓΚΟΤΣΗ Νικόλαο
Τ.Κ. 68 500 – Φέρες

7. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ./ ΤΜΗΜΑ ΠΕΡ/ΚΟΥ & ΧΩΡ/ΚΟΥ ΣΧΕΔ/ΣΜΟΥ

3ο χιλ. Ε.Ο. Κομοτηνής-Αλεξ/πολης
Τ.Κ. 691 00, Κομοτηνή

8. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ,
Δ/νση Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήμα Χωροταξίας,
Πατησίων 207 και Σκαλιστήρη 19,
Τ.Κ. 11253, Αθήνα

9. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΒΡΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ι. Δραγούμη 1
Τ.Κ. 68 100- ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ

10. κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΦΕΡΩΝ
ΠΕΜΟΥΣΗ Αθανάσιο
Τ.Κ. 68 500 – Φέρες

11. κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΔΑΝΙΟΥ
ΚΟΥΣΑΡΗ Κωνστ/νου .
Τ.Κ. 68 500 – Αρδάνιο