πάμε μπροστά

Πέμπτη

1

Δεκέμβριος 2011

0

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόταση κ. Γιάννη Λασκαράκη στο χθεσινό ΔΣ σχετικά με τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Γιάννης Λασκαράκης (Ανεξάρτητος), Δημοτικό Συμβούλιο, Εισηγήσεις, Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Αλεξανδρούπολης, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Προ Ημερησίας Διάταξης

Το παρακάτω κείμενο συνέγραψε και κατέθεσε ως πρόταση για ψήφιση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κύριος Γιάννης Λασκαράκης. Αναρτάται αυτούσιο, όπως μας το απέστειλλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τις συνημμένες μακέτες σήμερα το πρωί.

===========================

ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΕΡΙΞ ΤΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ Της ΚΥΔΕΠ

Στα πλαίσια της συζήτησης του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Λασκαράκης , κατέθεσε προς ψήφιση, πρόταση για τη  χρήση του χώρου πέριξ των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Λασκαράκη η δημοτική αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει τον στρατηγικό αυτό χώρο   ,   στο σημείο που η πόλη συνδέεται με το λιμάνι   και όπου καταλήγει ο σιδηρόδρομος και  ο  περιφερειακός   δρόμος που θα συνδέει την Εγνατία με το λιμάνι και το αεροδρόμιο.  Είναι δηλαδή ο χώρος που συγκεντρώνει  τα τέσσερα μεταφορικά μέσα  και ενσαρκώνει το τεράστιο  πλεονέκτημα που έχει ο Δήμος μας , μόνο αυτός από όλους τους Δήμους της χώρας.

Υποστήριξε ότι με την πρότασή του ρυθμίζονται  έξι   μεγάλα ζητήματα για τη  Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε:

  1. Μεταφορά ΚΤΕΛ σε χώρο ιδανικό για την κυκλοφορία και τη στάθμευση των λεωφορείων
  2. Μεταφορά του επιβατικού σταθμού του ΟΣΕ με αποξήλωση των ενδιάμεσων σιδηροδρομικών γραμμών και  απελευθέρωση χώρου μήκους    700 μέτρων και πλάτους 40, ο οποίος  μπορεί να μετατραπεί σε  ένα μεγάλο πεζόδρομο.
  3. Δημιουργία  σύνθετου τερματικού σταθμού τραίνου, ΚΤΕΛ , αστικών, τραμ , ταξί   και πλοίων που   θα εξυπηρετεί τους πολίτες που θα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να φθάσουν στον προορισμό τους χωρίς ταλαιπωρία.
  4. Μεταφορά της Λαϊκής Αγοράς πέριξ των αποθηκών, σε μόνιμη θέση με εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις νόμιμες προδιαγραφές.  Τις υπόλοιπες μέρες θα λειτουργεί ως  χώρος  εκδηλώσεων, εκθέσεων και κλπ.
  5. Δημιουργία δημοτικής αγοράς με ψαραγορά (δίπλα στην ιχθυόσκαλα) και πλατείας  με χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας.  Σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης οι αγορές δημιουργούνται γύρω από τους σταθμούς μεταφοράς.
  6.  Χώρος στάθμευσης, υπόγειος ή επιφανείας.
Ρυμοτομικό αποθηκών ΚΥΔΕΠ από κ. Γιάννη Λασκαράκη (30/11/2011)

Ρυμοτομικό αποθηκών ΚΥΔΕΠ από κ. Γιάννη Λασκαράκη (30/11/2011)

Επί πλέον υπάρχει    ιδανική συγκοινωνιακή  εξυπηρέτηση των δημοτών, μεγάλη οικονομία κλίμακας στην κατασκευή των έργων και  εύκολη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα , με συμμετοχή  του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΚΤΕΛ , ΟΣΕ, ΟΛΑ) , με πολλές νέες θέσεις εργασίας,   με εξωραϊσμό και αξιοποίηση «νεκρών» χώρων, αποσυμφόρηση κέντρου,  προσέλκυση επισκεπτών.

Δημιουργείται δηλαδή ένα ολοκληρωμένο κέντρο , εμπορικό και συγκοινωνιακό , με χώρους συνάθροισης πολιτών και ψυχαγωγίας, στο ανατολικό σημείο της Αλεξανδρούπολης  όπως επιβάλλεται, σύμφωνα με την επιστήμη της χωροταξίας, στις σύγχρονες πόλεις. Μιλάμε για ένα νέο οικονομικό πνεύμονα της πόλης , σε κεντρικό σημείο, χώρο γεμάτο ζωή και δράση.

Μακέτα ανάπλασης αποθηκών ΚΥΔΕΠ από κ. Γιάννη Λασκαράκη (30/11/2011)

Μακέτα ανάπλασης αποθηκών ΚΥΔΕΠ από κ. Γιάννη Λασκαράκη (30/11/2011)

Σε σχέση με τους ιδιοκτήτες  των αποθηκών, ο κ. Λασκαράκης υποστηρίζει ότι  η πρότασή του  αυτή είναι ανεξάρτητη από τον  κτηματολογικό  πίνακα των ιδιοκτησιών της περιοχής , ο  οποίος  θα εξαρτηθεί από την   πράξη εφαρμογής του ρυμοτομικού   και την καταβολή της εισφοράς σε γη και χρήμα, που ανέρχεται περίπου στο 60% της αξίας της γης.

Τελικά πρότεινε   να ανατεθεί σε ομάδα χωροτακτών του Δήμου η μελέτη αυτών των χώρων και η οριστική σύνταξη του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, το οποίο  να αποτελέσει τον συνολικό σχεδιασμό της περιοχής , σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της Αλεξανδρούπολης και σε συνάρτηση με το γενικότερο σχεδιασμό και αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Παράλληλα προτείνει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Τέλος, και  για να μη χαθούν και τα τελευταία δείγματα κτηρίων με ιστορική αξία στην πόλη μας, πρότεινε   να κηρυχθούν τα κτήρια των αποθηκών διατηρητέα και να αναπλασθούν  εξωτερικώς με παραδοσιακή αρχιτεκτονική.  «Το χειρότερο θα ήταν να σηκωθούν στη θέση τους πολυκατοικίες» , σημείωσε με νόημα. 

Και κατέληξε: «Το παράδειγμα της Βαρκελώνης, αλλά και πολλών  παραλιακών  ελληνικών πόλεων (Καλαμάτα, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Καβάλα, κλπ), απέδειξε ότι μόνο τολμηρές πολιτικές απόκτησης και διαχείρισης ελεύθερων χώρων προσδίδουν στις πόλεις ανοικτούς ορίζοντες και άνοιγμα του μετώπου προς τη θάλασσα.

Οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια είναι για να ονειρεύονται και να βλέπουν μακριά στο μέλλον. Και να αποφασίζουν πέρα από στενοκέφαλες και εφήμερες παραταξιακές  λογικές και συμφέροντα.

Αλλιώς οι μελλοντικές γενιές θα τους μνημονεύουν με απαξίωση,  που δεν τόλμησαν, στην κρίσιμη ώρα,  να θέσουν πάνω από όλα το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της»

Τελικά η πρόταση απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, ενώ την υπερψήφισαν όλοι οι παρόντες σύμβουλοι της αντιπολίτευσης , εκτός από τον κ.  Ραπτόπουλο.

Ο κ. Λασκαράκης δήλωσε μετά τη ψηφοφορία ότι θα αναδείξει το ζήτημα ως κορυφαίο για την Αλεξανδρούπολη και το Δήμο και θα καλέσει να πάρουν θέση επιστημονικοί και επαγγελματικά φορείς και οι πολίτες της Αλεξανδρούπολης.