πάμε μπροστά

Τρίτη

3

Ιανουάριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης επί του προϋπολογισμού 2012 του Δήμου Αλεξ/πολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Λαϊκή Συσπείρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Προϋπολογισμός

Ευχαριστούμε πολύ τον δημοτική παράταξη Λαϊκή Συσπείρωση για την αποστολή της εισήγησής της στο ΔΣ της Πέμπτης 29/12/2011 σχετικά με το θέμα  του προϋπολογισμού του 2012 για το δήμο Αλεξανδρούπολης.

Η συγκεκριμένη εισήγηση παρατίθεται αυτούσια όπως αυτή μας εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την 30/12/2011.

=====================

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2012

Οι Προϋπολογισμοί των Δήμων έχουν άμεση σχέση με τον Κρατικό Προϋπολογισμό, όχι μόνο ως προς τις πηγές χρηματοδότησης, αλλά και των κατευθύνσεων που δίνει η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, όπως για παράδειγμα οι «οδηγίες για την κατάρτιση Προϋπολογισμού των Δήμων» μέσω εγκυκλίων του Υπουργείου.

O κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ αποτελεί φοροεξόντωση και κατακρεούργηση των κοινωνικών – λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών και ταυτόχρονα προκλητική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματικών ομίλων.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξ/πολης που είναι μειωμένος περίπου κατά 27%, εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας των εγκυκλίων του Υπουργείου Οικονομικών, με στόχους και μέτρα που αποτελούν κυριολεκτικά φορολογική λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους «παραχωρούνται».

Στον Προϋπολογισμό του Δήμου εκφράζεται πλήρως η αντιλαϊκή πολιτική. Κυρίως εκφράζεται η στάση πληρωμών στις δαπάνες που αφορούν την καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, υγεία – πρόνοια, πετσόκομμα επιδομάτων των αναπήρων, άθληση, πολιτισμός κλπ.).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι  τα έσοδα για τα τροφεία από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»  όπου έχουν ενταχθεί 180 γονείς είναι 435.000 ευρώ  και  τα τροφεία που πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς και τα οποία αυξήθηκαν φέτος: τα έσοδα είναι 460.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα για τα τροφεία είναι μόλις 170.000. Υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» και εμβολιασμοί παιδιών παραδίνονται σε ΜΚΟ.

Στην πλειοψηφία τους οι προϋπολογισμοί των δήμων έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα θα έχουν αναλογία 30% από την Κρατική χρηματοδότηση που πάλι προέρχεται από φόρους που βαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια και 70% απευθείας από το λαό μέσω τελών και προστίμων, γονατίζοντας κυριολεκτικά τους εργαζόμενους με τα αλλεπάλληλα χαράτσια και την έμμεση φορολογία.

Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ορθότητα της εκτίμησής μας σαν Λαϊκή Συσπείρωση, ότι η Τοπική Διοίκηση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κεντρικής Διοίκησης, ότι οι Δήμοι είναι όργανα του αστικού Κράτους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Έχει αποστολή να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις απολύσεις των εργαζομένων, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων.

Επιβεβαιώνονται και με αυτό τον Προϋπολογισμό  οι θέσεις μας για το περιεχόμενο και την κατεύθυνση του αντιδραστικού για το λαό «Καλλικράτη» στον έναν χρόνο εφαρμογής του.

Η κυβέρνηση μειώνει δραματικά την Κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους σε βαθμό τέτοιο που είναι κάτω και από το λεγόμενο «ελάχιστο κόστος» λειτουργίας των Δήμων που η ίδια η Κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι είναι απαραίτητο για τη λειτουργία τους που στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν καλύπτει ούτε τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά, έστω και αν είχε αποδώσει η Κυβέρνηση το σύνολο του ποσού που η ίδια προϋπολόγισε και εκτίμησε ότι θα δώσει στον Προϋπολογισμό του 2011.

Οι αποδόσεις των πόρων μέχρι 10.11.2011 συνολικά στην Τοπική Διοίκηση υπολείπονται πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Η συγκυβέρνηση με τον  προϋπολογισμό που ψήφισε  εμφανίζει προϋπολογισμό μειωμένο και αυτών των ποσών που δεν είχαν καλύψει τη μισθοδοσία και τα λειτουργικά της Τοπικής Διοίκησης και αφού έχει προσθέσει αρμοδιότητες προνοιακών επιδομάτων και τη μεταφορά των μαθητών κόστους 1,2 δις. ευρώ.

Τα ποσά του προϋπολογισμού δεν ανταποκρίνονται σε αυτά που προκύπτουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας  του «Καλλικράτη» για την Τοπική Διοίκηση και υπολείπονται κατά 830  εκατ. ευρώ για τους Δήμους.

Συνολικά για τους Δήμους ο Προϋπολογισμός του 2012 καταγράφει μείωση πόρων κατά 1,682 δις  ευρώ.

Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες είναι 2,664 δις ευρώ που φορτώνονται στο λαό από τη συγκυβέρνηση του «Μαύρου Μετώπου» και τους αιρετούς μέσω προστίμων, φόρων, ανταποδοτικών τελών.

Επίσης στον Προϋπολογισμό του 2012 δεν γίνεται καμία αναφορά στο πρόγραμμα «ΕΛΛ.Α.Δ.Α.» δηλαδή το ποσό της ΣΑΤΑ δεν μπορεί να ελεγχθεί. Η εμπειρία από το 2011 λέει ότι μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί μόλις 210 εκατ. ευρώ από τα 630 που είχε ο Προϋπολογισμός του 2011 (στοιχεία ΚΕΔΕ)

Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει για :

Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών  και την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Οι σημερινοί πόροι της Τ.Δ. από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι εξευτελιστικοί.

Την Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους και έχουν αφαιρεθεί άμεσα ή έμμεσα από το εισόδημά τους. Η συγκάλυψη και ο συμβιβασμός αποτελεί συμμετοχή  στη διαφθορά.

Φορολογία 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστική περιουσίας.

Την κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.

Την κατάργηση  του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης στα οικιακά τιμολόγια των πρώην ΔΕΚΟ, στην εκπαίδευση και στην υγεία.

Απαιτούμε αύξηση της φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και ταυτόχρονη κατάργηση του σημερινού Τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και του φόρου μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας.

Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα των Περιφερειών.

Διεκδικούμε  Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία (π.χ. λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, δημόσια κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, κλπ). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων να γίνεται από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.

Κατοχύρωση Ενέργειας – Μεταφορών – Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν.

Ο  Προϋπολογισμός του Δήμου  είναι καθρέφτης της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται και στηρίχτηκε για την κατάρτισή του στα οικονομικά στοιχεία των προηγούμενων ετών, στις προβλέψεις για το οικονομικό έτος  2011, τη διαμόρφωση εσόδων – εξόδων του 2011 και τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2010.

Το πόσο ταξικός είναι ο προϋπολογισμός φαίνεται από το  ποιος πληρώνει και ποιος ωφελείται, φαίνεται από τη σχέση έσοδα και έξοδα. Ζημιωμένος είναι ο λαός που πληρώνει χαράτσια και ωφελημένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι φωτιά για τη λαϊκή οικογένεια γι αυτό η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψηφίζει.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΠΕΪΧΑΜΠΕΡΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ
ΤΡΕΛΛΗ ΦΑΝΗ