πάμε μπροστά

Δευτέρα

30

Ιανουάριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανακοίνωση Λαϊκής Συσπείρωσης για τα τροφεία των παιδικών σταθμών

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δελτία Τύπου, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Λαϊκή Συσπείρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Παιδικών Σταθμών Τροφεία, Παρατάξεις, Πολυκοινωνικό

 

 

Λαϊκή ΣυσπείρωσηΗ Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Αλεξανδρούπολης εξέδωσε μόλις την παρακάτω ανακοίνωση. Αφορά τα τροφεία των παιδικών σταθμών, θέμα το οποίο είχε θίξει και στην εισήγησή της επί του προϋπολογισμού του 2012 (δείτε ανάρτηση εδώ).

Ακολουθεί το κείμενο της παράταξης:

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ

Ένα ακόμη δυσβάστακτο χαράτσι εξαναγκάζονται να πληρώνουν μέσα σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας και ανεργίας οι εργαζόμενοι γονείς, αφού η πλειοψηφία του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει επιβάλλει αυξήσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών. Ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τα τροφεία κυμαίνονται από 60 – 80 – 100€ το μήνα.

Αυτό επιφέρει στο ταμείο του ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ 460.000 ευρώ, ποσό που υπερκαλύπτει τα έξοδα για τρόφιμα των παιδικών σταθμών που ανέρχονται σε 170.000 ευρώ.

Να σημειωθεί όμως ότι ο Δήμος συγκεντρώνει ακόμη 435.000 ευρώ για τα τροφεία από το ΕΣΠΑ, πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ («εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής») που αφορά τα παιδιά 128 άνεργων γονιών.

Δηλαδή ο Δήμος χαρατσώνει κανονικά τους γονείς ενώ θα έπρεπε να καταργήσει εντελώς τα τροφεία μέσα σε συνθήκες κρίσης αλλά και γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει ΟΛΑ τα έξοδα. Επιπλέον γονείς που αδυνατούν πια να πληρώνουν τροφεία ταλαιπωρούνται και πολύ δύσκολα τους εξαιρεί το ΔΣ του ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟΥ.

Βέβαια είναι πάγια η πολιτική επιβολής τροφείων-διαρκώς αυξανόμενων – στο Δήμο Αλεξ/πολης από όλες τις δημοτικές αρχές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 2001, όταν οι παιδικοί σταθμοί πέρασαν στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης, χωρίς να δοθούν και οι αντίστοιχοι πόροι.

Η παρούσα Δημοτική αρχή έχει αποδεχθεί το ρόλο της μέσα στα πλαίσια του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Δεν διεκδικεί χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, «συγκρατείται» τάχα στις αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών με μπόλικο λαϊκισμό και τελικά ψηφίζει προϋπολογισμό μειωμένο περίπου κατά 27%. Έτσι εντάσσεται πλήρως στη λογική των μνημονίων διαρκείας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας με στόχους και μέτρα που αποτελούν κυριολεκτικά λαιμητόμο για την εργατική τάξη και επιδεινώνουν τη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ενώ ταυτόχρονα ανοίγουν νέες ευκαιρίες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων σε έργα και υπηρεσίες που θα τους «παραχωρούνται».

Το αποτέλεσμα είναι να μιλάμε ουσιαστικά για στάση πληρωμών στις δαπάνες που αφορούν την καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας σχολεία, υγεία – πρόνοια, πετσόκομμα επιδομάτων των αναπήρων, άθληση, πολιτισμός κλπ., αλλά και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και εμβολιασμοί παιδιών που παραδίδονται σε ΜΚΟ.

Καλούμε όλους τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους στο πλευρό του ταξικού κινήματος να αγωνιστούμε για να παρεμποδίσουμε και τελικά να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μας εξαθλιώνει καθημερινά, ιδιωτικοποιεί βασικές κοινωνικές υπηρεσίες και αγαθά, υποθηκεύει στο κέρδος των καπιταλιστών τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών μας

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:

  • Να καταργηθούν άμεσα όλα τα τροφεία και τα λειτουργικά έξοδα των Σταθμών να καλυφθούν πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μη γίνει καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους Σταθμούς, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, πλήρη μισθολογικά – εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.
  • Αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων.
  • Να μπει σε πρώτη προτεραιότητα πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων ασφαλών Παιδικών Σταθμών που θα καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και των νέων γονιών.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των οικογενειών μεταναστών, καθώς και των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.
  • Δύο χρόνια υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας και διατροφής των παιδιών στους Σταθμούς, με ευθύνη και έλεγχο του κράτους και των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΓΕΝΑΡΗΣ 2012