πάμε μπροστά

Τρίτη

7

Φεβρουάριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανεπίσημα πρακτικά του 4ου ΔΣ της 6/2/2012 [με απομαγνητοφώνηση για επένδυση Gastrade/LNG]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ), Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Προ Ημερησίας Διάταξης, Τεχνικό Πρόγραμμα, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο, Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, Ψηφίσματα

Λόγω προβλημάτων πρόσβασης στο internet, χθες δεν κατέστη δυνατή η ζωντανή μετάδοση μέσω live blogging από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ακολουθούν τα ανεπίσημα πρακτικά του, τα οποία θα συμπληρώνονται όπως αυτά ενημερώνονται μέσω των χθεσινών μας σημειώσεων και πρόχειρης απομαγνητοφώνησης.

Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

=====================

18:14
Γεμάτη η αίθουσα, αναμένεται η έναρξη της συνεδρίασης.

18:20
Ο κ. Αγγλιάς ζητά την άδεια του σώματος για την συζήτηση επί ενός ψηφίσματος που αφορά την κατάργηση/μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Φερών.
Ο κ. πρόεδρος συνεχίζει, διαβάζοντας την πρόταση ψηφίσματος:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξ/πολης, σε τακτική συνεδρίασή του στις 6/2/2012, με
 αφορμή την επικείμενη κατάργηση-μεταφορά των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. Φερών, μια 
ενέργεια που υποβιβάζει τις προσφερόμενες υπηρεσίες στη Δημοτική Ενότητα Φερών,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ έντονα στη φημολογούμενη μεταφορά αυτών των τόσο σημαντικών υπηρεσιών. που παρέχονται μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Ι.Κ.Α. Φερών, προς τους 10.000 κατοίκους της περιοχής. Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις που αφορούν τη λειτουργία μιας υπηρεσίας που υπάρχει στις Φέρες εδώ και πολλά χρόνια και εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους. 
Με τη διατήρηση των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ι.Κ.Α. στις Φέρες οι δημότες ανακουφίζονται
 από τη σπατάλη πόρων και εργατοωρών, που θα δαπανούσαν αν για κάθε υπόθεσή τους
 αναγκάζονταν να μεταβούν στην Αλεξ/πολη. 
Η ευρύτερη περιοχή των Φερών, μπορεί και πρέπει μέσα στο πνεύμα και την προσπάθεια της
 συγκράτησης του πληθυσμού στην ενδοχώρα του Έβρου, να αποκτήσει στοιχειώδη επάρκεια
 υπηρεσιών προκειμένου να δώσουμε σάρκα και οστά στο όραμά μας για σταθεροποίηση του
πληθυσμού στις γενέτειρές τους.

ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ αντίθετοι στα σχέδια της Κυβέρνησης για την περαιτέρω υποβάθμιση της
 περιοχής των Φερών, η οποία τον τελευταίο καιρό δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα (κλείσιμο του
 Ο.Τ.Ε., φημολογούμενη υποβάθμιση των ΕΛ.ΤΑ. και του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου
 Φερών, κλείσιμο Παιδικής & Εφηβικής Βιβλιοθήκης), που πλήττουν καίρια τον κοινωνικό ιστό 
της, σε μια περίοδο που η Δημοτική Αρχή καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει τις
 υπάρχουσες υπηρεσίες, που θεωρεί ότι είναι απαραίτητες για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση
των κατοίκων της ΔΕ Φερών.


ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ κάθε τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τον
 πολυδιαφημιζόμενο στόχο του «Καλλικράτη» που είναι η αποκέντρωση των Υπηρεσιών με σκοπό την άμεση και καλύτερη ποιοτικά εξυπηρέτηση των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου.

ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΙ την αντίθεσή του στις ενέργειες αυτές που οδηγούν σε αναπόφευκτο μαρασμό 
την ευρύτερη περιοχή των Φερών, καθώς πιστεύει ότι η αποκέντρωση των υπηρεσιών και η
 καλύτερη προσέγγιση των αναγκών των πολιτών, πέρα από τις αρχές της ισονομίας και της
 κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανασύνταξη της Περιφέρειας και 
την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, στοιχείο το οποίο αποτελεί προτεραιότητα στους
 στόχους της σημερινής πολιτείας.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την υποβάθμιση, αποδυνάμωση και απομόνωση της περιοχής των Φερών,
 καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να φύγουν και οι λίγες Υπηρεσίες που έχουν απομείνει.»

Ψηφίζεται ομόφωνα.

18:21
Θέμα 2ο – Έγκριση 2ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος. (εισηγ. κ. Γερακόπουλος)

Ο κ. Γερακόπουλος εισηγήθηκε το θέμα τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος. Πρόκειται για τη 2η τροποποίηση όπου έχουμε κάποιες καινούριες αλλαγές όσον αφορά μελέτες και παρεμβάσεις σε έργα του δήμου, που είναι απαραίτητο να συμβούν και προέκυψαν σε αυτό το διάστημα. Βλέπετε ότι έχουμε τη μελέτη για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, έχουν αφαιρεθεί κάποιες προηγούμενες σχετικές μελέτες που είχαν προταθεί από τον προϋπολογισμό. Γίνεται μία ολοκληρωμένη μελέτη της παραλιακής ζώνης από τους Ναυτοπροσκόπους και μετά και θα έχουμε όλες τις μελέτες που είναι απαραίτητες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει ο τίτλος από ανάπλασης παραλιακής ζώνης σε μελέτη τροποποίησης ανάπλασης παραλίας.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε τι γίνεται με τις 4 μελέτες που ανέφερε η κ. Μπρίκα στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (3 των 30.000 και 1 των 20.000 ευρώ). Ζήτησε να εξηγηθεί τι συμβαίνει.

Ο κ. Γερακόπουλος απάντησε ότι έγινε μία προσπάθεια από τη δημοτική αρχή και την τεχνική υπηρεσία να μειωθεί το κόστος της μελέτης γενικά. Έγινε προσπάθεια να γίνουν χωριστές μελέτες, εξειδικευμένες με εξειδικευμένους μελετητές. Όμως υπήρξε ένα ζήτημα όσον αφορά το μελετητικό γραφείο, τους μελετητές στο σύνολό τους, γιατί στο παρελθόν είχε ανατεθεί με σύμβαση σε συγκεκριμένη ομάδα μελετητών και έτσι δε συμφώνησαν να αναλάβει ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά μία μελέτη. Καταλήξαμε λοιπόν να επανέλθουμε στην αρχική σύμβαση που υπήρχε με προοπτική να μας καταθέσουν ολόκληρο το πακέτο μελετών, με τα τεύχη δημοπράτησης και όποια άλλη διεργασία χρειάζεται έτσι ώστε να ενταχθεί το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ποσό που βλέπετε περιλαμβάνονται οι προηγούμενες μελέτες και όποιες άλλες απαιτούνται, σε συνεργασία με όλους τους μελετητές συν τα τεύχη δημοπράτησης. Οι προηγούμενες 4 μελέτες δεν ισχύουν.

Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε για ποιό κομμάτι συζητάμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Γερακόπουλος απαντά το κομμάτι από τους ναυτοπροσκόπους ως τη στροφή του Εγνατία, αυτό που ανήκει στην κυριότητα και την ευθύνη του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η ζώνη αυτή είναι κομμάτια.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι ιδιοκτησιακά το κομμάτι αυτό, από τους Ναυτοπροσκόπους μέχρι τη στροφή του Εγνατία, ανήκει στο δήμο Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Λασκαράκης επανέρχεται αν η προστασία της ακτής στην Απολλωνιάδα μπορεί να γίνει χωριστό έργο επειδή είναι επείγον και δεν μπορεί να περιμένει άλλο.

Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι γι’αυτό το λόγο έγινε προσπάθεια να προχωρήσουν οι μελέτες με κατάτμηση την περασμένη φορά. Δυστυχώς υπήρξε πρόβλημα στη συνεργασία με το μελετητικό γραφείο που ήταν μία σύμπραξη μελετητών και οι οποίοι δε συμφώνησαν. Είναι άμεσης προτεραιότητας το συγκεκριμένο έργο να γίνει γρήγορα.

Ο κ. Καρυπίδης ρώτησε για ποιό λόγο αναγκαζόμαστε να έχουμε τόσο σύντομα τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, ένα μήνα μετά την ψήφιση του διογκωμένου, κατά την άποψή του, Τεχνικού Προγράμματος του 2012. Συμπλήρωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα φαίνεται εκ των πραγμάτων να έχει συνταχθεί πρόχειρα αφού μόλις σε ένα μήνα χρειάζεται η τροποποίησή του. Συνεπώς δε θα το ψηφίσει.

Ο κ. Γερακόπουλος απάντησε ότι τα συγκεκριμένα έργα προέκυψαν εκ των υστέρων και δεν μπορούσαν να μπουν στο αρχικό Τεχνικό Πρόγραμμα. Για παράδειγμα στο πάρκο Αλτιναλμάζη γίνεται προσπάθεια να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, προφανώς δεν προβλεπόταν να γίνει γεωτεχνική μελέτη. Το ίδιο και για το γήπεδο του Μαΐστρου, είχε ένα τάπητα ο οποίος μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαΐστρου χρειάζεται ξήλωμα.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι θα καταψηφίσουν επειδή γίνεται απ´ευθείας ανάθεση 230.000 ευρώ για την τροποποίηση της μελέτης ανάπλασης. Στο παρελθόν αντίστοιχη ανάθεση 120.000 ευρώ στο πανεπιστήμιο θεωρούνταν μεμπτό και κατηγορούνταν η προηγούμενη δημοτική αρχή. Όσο για τη 2η αναμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος, η υπόθεση με αυτή τη μελέτη έρχεται από το 2011. Την φέρατε, την πήρατε πίσω, φέρατε 4 διαφορετικές μελέτες, τις ξαναπήρατε πίσω, πήγατε σε προγραμματική σύμβαση με τον ΟΛΑ, γύρισε πίσω και εκείνη, μιλούσαμε για Ταμείο Συνοχής, μιλούσαμε για 4 εκατ ευρώ και ξαναερχόμαστε σήμερα, μετά από 8 μήνες και εύχομαι να βγει σε καλό, αλλά είναι απευθείας ανάθεση 230.000 ευρώ για τροποποίηση μελέτης, και όπως παραδεχθήκατε και ο ίδιος θα διορθωθεί στην εισήγηση.

Ο κ. Λασκαράκης ανέφερε ότι δεν έχει δει ούτε κάποιο σχέδιο μελέτης αλλά ούτε μία ανάλυση των ποσών που έχουν ήδη πληρωθεί και με ποιές διαδικασίες έχουν πληρωθεί νομίμως αυτά τα ποσά (με ανάθεση; με συγκριτικό πίνακα;). Θεωρεί ότι το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να σταματήσει εδώ αυτή η μελέτη, ότι έγινε έγινε, ώστε να μελετηθεί όλη η παραλιακή ζώνη συνολικά για να γίνει μία περιοχή πραγματικά αναπτυξιακή και να προσφέρει θέσεις εργασίας, εισόδημα και τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας.

Το λόγο έλαβε η κ. Μπρίκα Αικατερίνη, διευθύντρια της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ανέφερε ότι λυπάται πολύ, γιατί μερικοί σύμβουλοι ήταν και στις προηγούμενες δημοτικές αρχές που είχε ψηφιστεί η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Ξέρουν πολύ καλά πόσες τροποποιήσεις έχουν γίνει για αυτή τη μελέτη. Τόνισε την αγωνία της υπηρεσίας για να προχωρήσει η ανάπλαση/προστασία της παραλιακής από την Αργώ ως τη στροφή του Εγνατία λόγω μεγάλης επικινδυνότητας. Δεν έχουμε τροποποίηση της παραλιακής ζώνης εδώ. Αυτό είναι μία σύμβαση που υπογράφηκε το 2000 επί δημάρχου κ. Αρβανιτίδη, είναι οι ίδιοι μελετητές μέχρι σήμερα. Αυτοί έχουν κάνει μέχρι σήμερα τουλάχιστον δέκα τροποποιήσεις που ζητήθηκαν από τον ΟΛΑ, μάλιστα έχουν κάνει και μία τροποποίηση η οποία αφορούσε χωροθέτηση της μαρίνας. Φτάσαμε στο σημείο το 2002 να ζητήσουμε μαρίνα. Φυσικά για αυτές τις εργασίες πληρώθηκαν, δεν έχουμε κάποιο χρέος σε αυτούς. Υπάρχει ένα τεράστιο πακέτο με τροποποιήσεις των μελετών διότι δε συμφωνούσε ο ΟΛΑ, πολλές φορές έφερνε αντιρρήσεις και ζητούσε διάφορα πράγματα, όπως αλιευτικό καταφύγιο και προστασία της ακτής. Αν μαζευτούν όλα αυτά πρέπει να είναι γύρω στις 10 τροποποιήσεις. Έχει περάσει το 2004, επί δημαρχίας Αλεξανδρή, ένας συγκριτικός πίνακας όπου αναφέρεται ένα ποσό €506.055,44 μέχρι της τελικής εφαρμογής της μελέτης. Αυτός ο συγκριτικός πίνακας ήταν βάσει της αρχικής σύμβασης. Δεν είναι τροποποίηση, αυτό είναι ο συγκριτικός πίνακας. Μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί 276.549,76 ευρώ. Ο συγκριτικός πίνακας δεν είναι συμπληρωματική σύμβαση, μπορεί να γίνει μέχρι 40% της συμβατικής αμοιβής. Βάσει αυτού του συγκριτικού, εκκρεμεί ένα ποσό 181.101 συν ΦΠΑ για να πληρώσουμε και να ολοκληρωθεί η μελέτη (γιατί τα 222.000 ευρώ που είπαμε είναι μαζί με το ΦΠΑ) με τροποποίηση μόνο στο διαβρωμένο κομμάτι της περιοχής από Αργώ μέχρι στροφή Εγνατία. Εδώ κάνουμε πρόσθετες μελέτες που χρειάζονται και δεν προβλεπόταν αρχικά, όπως ακτομηχανική μελέτη, περιβαλλοντική μελέτη, λιμενική μελέτη, βυθομετρική μελέτη. Όλες αυτές οι νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να εκτελεστούν τα έργα. Βάσει του νόμου 2971/2001 παράγραφος 14, πρέπει για την εκτέλεση έργου μέσα στη γραμμή αιγιαλού και παραλίας να γίνουν μελέτες οι παραπάνω τέσσερις μελέτες αυτές όλες να κατατεθούν στην κτηματική υπηρεσία, διότι ο χώρος αυτός είναι δικός της (και δεν έχουν καμία αντίρρηση να τον παραχωρήσουν στο δήμο). Η Κτηματική Υπηρεσία με τη σειρά της θα τα αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία που αναφέρει ο νόμος 2971/2001 (ΥΠΕΚΑ/ΓΕΝ/ΕΟΤ/Υπουργείο Πολιτισμού/Υπουργείο Ναυτιλίας & άλλες αρμόδιες υπηρεσίες που δεν έχουν προσδιοριστεί προς το παρόν). Μόλις γίνει αυτή η έγκριση της χωροθέτησης, αμέσως μετά γίνεται η μελέτη. Αυτές όλες οι εγκρίσεις χρειάζονται πάρα πολύ αγώνα και από την Τεχνική Υπηρεσία και από τους μελετητές. Οι μελετητές είπαν ότι οι ίδιοι θα τρέχουν στα υπουργεία για να μπορέσουν να πάρουν όλες αυτές τις εγκρίσεις. Από εκεί και πέρα θα αρχίσει η κανονική μελέτη που θα περιέχει το προστατευτικό τείχος και τα μπλόκια που θα μπουν μπροστά σε απόσταση 15-20 μέτρα (βάσει της ακτομηχανικής μελέτης) και θα προστατεύουν όλο το κομμάτι στο οποίο υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Κογιομτζής ρωτά πώς θα πληρωθούν αυτά τα χρήματα, με τι απόφαση; Θα έρθει στην Οικονομική Επιτροπή;

Η κ. Μπρίκα απαντά πως θα έρθει σαν συγκριτικός πίνακας στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Είναι συνέχεια της σύμβασης του 2000. Συνεχίζουμε τη μελέτη την πρώτη.

Ο κ. Κογιομτζής ζήτησε την άλλη φορά να φέρει η κ. Μπρίκα και λίστα του τι έχει δοθεί για τη μελέτη αυτή συνολικά, από το 2000 ως σήμερα, να δούμε που έχει φτάσει το κόστος.

Ο κ. Δήμαρχος, αφού καλωσόρισε τους προέδρους του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Εργατικού Κέντρου, είπε ότι το γιοφύρι της Άρτας θα σταματήσει να είναι γιοφύρι της Άρτας. Θα γίνει μία τελειοποιημένη μελέτη μετά από 12 χρόνια και αυτή η δημοτική αρχή και αυτό το δημοτικό συμβούλιο θα πάει να εγκαινιάσει και την έναρξη του έργου και την παράδοσή του μέσα στην τετραετία. Μια κι έξω, γιατί βλέπει εδώ να έρχονται κάποιες προτάσεις (1 λεπτό πριν την έναρξη του ΔΣ). Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί απευθείας ανάθεση αλλά μία συνέχεια μιας μελέτης που ανετέθη επί δημοτικής αρχής Αρβανιτίδη το 2000. Αναγκαζόμαστε κάνοντας τερτίπια για να εξοικονομήσουμε χρήματα για τους δημότες και το δήμο μας, αλλά αναγκαζόμαστε να ξαναέρθουμε στα 222.000 ευρώ με ΦΠΑ. Το σχέδιο των 3 μελετών επί 30.000 και της 1 επί 20.000 (συνολικά 110.000 ευρώ) θα μας γλίτωνε 90.000 ευρώ, αλλά δεν μπορέσαμε γιατί το μελετητικό γραφείο που υπέγραψε τη σύμβαση αυτής της μελέτης δε συμφώνησε στον κατακερματισμό. Με αποτέλεσμα, υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να διασπαστεί αυτή η προσπάθεια και η μελέτη και να χάσουμε το δικαίωμα αυτής της καινούριας ανάθεσης, που δεν είναι απευθείας αλλά συνέχεια της ανάθεσης του 2000. Κόντεψαν να φύγουν οι μελετητές καταγγέλλοντας τη σύμβαση. Αυτή είναι η αιτία που ξαναερχόμαστε στο 222.000. Μέσα εκεί περιλαμβάνεται η ακτομηχανική μελέτη η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στα 110.000 ευρώ, και το τρέξιμο στα υπουργεία των 5-6 μελετών. Επομένως πρέπει να γίνουν όλα αυτά. Το ποσό δεν ξέρω αν είναι μεγάλο, εγώ δικηγόρος είμαι. Αυτά προκύπτουν από υπολογισμούς των Τεχνικών Υπηρεσιών που εγώ τις εμπιστεύομαι απολύτως, και μου είπαν ότι αυτός ο υπολογισμός είναι νόμιμος. Σε καμία περίπτωση δε θα διακινδύνευα οποιοδήποτε ποσό επιπλέον προκειμένου να χάσουμε το δικαίωμα να αρχίσουμε αυτό το έργο μετά από πολλά χρόνια. Αλίμονο αν για 5-10-20 χιλιάδες ευρώ χάναμε άλλα δύο χρόνια. Δεν έχω κανένα λόγο να δώσω παραπάνω χρήματα σε ένα μελετητικό γραφείο που έχει επιλεγεί πριν από 12 χρόνια, δεν τους ξέρω τους ανθρώπους, τον έναν είδα τον κ. Παναγόπουλο. Τον κ. Φιντικάκη δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’όψη. Τον κ. Παναγόπουλο τον είδα 2 φορές που ήρθε στην Αλεξανδρούπολη και συζητήσαμε την δυνατότητα συνέχισης. Η παλινωδία οφείλεται στο ότι προσπάθησε να γλιτώσει 110.000 ευρώ για το δήμο Αλεξανδρούπολης. Απλά δεν τα κατάφερα και πάω στη νόμιμη οδό.

Ο κ. Δευτεραίος τόνισε ότι η παράταξή του δεν ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα και θα ψηφίσει λευκό. Στη συγκεκριμένη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος είναι κατά. Τα λεφτά είναι πολλά. 506.000 ευρώ έχουν δοθεί ή θα δοθούν, 276.000 ευρώ έχουν δοθεί σίγουρα, δηλαδή μιλάμε για μισό εκατομμύριο σε τέτοιες εποχές για μελέτη. Δεν έχει γίνει ακόμα τίποτε. Πάμε να το φτιάξουμε από μόνοι μας να τελειώνουμε. Γι’αυτό θα το καταψηφίσουμε.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δεν φταίει που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έδωσαν 506.000 ευρώ. Ο ίδιος πάει ορθόδοξα εφαρμόζοντας αυτό το οποίο σχεδίασε και ονειρεύτηκε και αυτό ακολουθεί. Αυτό που λέει ο κ. Δευτεραίος είναι κριτική για τους παλιούς δημάρχους. Εάν διακόψουμε τη συνεργασία και καταγγείλουμε τη σύμβαση, μόνοι μας δεν μπορούμε γιατί για το 70% των μελετών δεν έχουμε τις ειδικότητες που χρειάζονται στην Τεχνική Υπηρεσία. Επομένως θα δώσουμε έξω πάλι αυτές τις μελέτες οι οποίες θα υπερβούν κατά το διπλάσιο αυτό που δίνουμε σήμερα.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 13 ψήφους κατά από σύσσωμη την αντιπολίτευση (παρατάξεις κ.κ. Γρηγοριάδη, Κογιομτζή, Δευτεραίου – ο κ. Ραπτόπουλος απουσιάζει λόγω προσωπικού προβλήματος).

[Ώρα 18:47] Θέμα 1ο –  Έγκριση 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2012. (εισηγ. κ. Ξανθόπουλος)

Ο κ. Ξανθόπουλος έλαβε το λόγο και είπε ότι η σημερινή αναμόρφωση στην ουσία αποτελεί συμπλήρωμα του αρχικού προϋπολογισμού του έτους 2012, δηλαδή αυτόν που ψηφίσαμε στο τέλος Δεκέμβρη του 2011. Κατά το χρόνο της ψήφισής του δεν είχαμε τα απαραίτητα και ουσιαστικά εκείνα στοιχεία που χρειάζεται κανείς για να διαμορφώσει μία πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα της μορφής του. Αναφέρεται στα χρηματικά διαθέσιμα της 31/12/2011 και στις οφειλές όπως αυτές διαμορφώθηκαν μέχρι 31/12/2011 έναντι των τρίτων.

Ταμειακό διαθέσιμο

Σε ότι αφορά το χρηματικό υπόλοιπο στις 31/12/2011 ήταν 2.985.000 ευρώ, τυπικά. Από αυτό το ποσό το 1.830.000 περίπου μπορεί και θα διατεθεί για αποπληρωμή οφειλών που αναφέρονται σε λειτουργικές ή επενδυτικές δαπάνες καθώς και για δαπάνες λειτουργικές της τρέχουσας χρήσης. Το υπόλοιπο ποσό είναι εξειδικευμένες δαπάνες που αντικρίζονται με εξειδικευμένες επιχορηγήσεις, δηλαδή κατασκηνώσεις, προνοιακά επιδόματα κτλ. Προηγουμένως είπα ότι το ποσό των 2.985.000 ευρώ είναι διαθέσιμο τυπικά γιατί σε αυτό πρέπει να προσθέσετε την 2η και 3η δόση της ΣΑΤΑ που είναι γύρω στα 2,3-2,4 εκατ. ευρώ και ένα ποσό 660.000 ευρώ που αφορά ΚΑΠ παρελθόντων ετών. Τα ποσά όλα αυτά μας ήρθαν σαν αποφάσεις στο τέλος Δεκεμβρίου αλλά εκταμιεύτηκαν μέσα στο 2012, δεν αναφέρονται δηλαδή στο ταμειακό διαθέσιμο της 31/12/2011.

Οφειλές

Σε ότι αφορά τις οφειλές, αν αφαιρέσουμε τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο δάνειο, και σύμφωνα με τα νέα στοιχεία οι οφειλές περιορίστηκαν στα 3.300.000 ευρώ, οι οφειλές που διαμορφώθηκαν το 2011 ανέρχονται σε 4.585.000 ευρώ. Αυτά αφορούν λειτουργικές δαπάνες του 2011, δαπάνες έργων από συνεχιζόμενα έργα κυρίως και μεταφορά κάποιων ποσών που δεν ήταν μέσα στην εγκριτική απόφαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Δηλαδή το ΤΠκΔ κάποιες δαπάνες τις εξαίρεσε από το δάνειο.

Εάν κάνετε έναν πρόχειρο υπολογισμό τι είχαμε χρηματικά διαθέσιμα με όλα αυτά τα ποσά που σας είπα και τι οφειλές έχουμε, θα δείτε ότι η οικονομική διαχείριση του δήμου δεν άφησε ούτε ένα ευρώ πρωτογενές έλλειμμα και αντίθετα πλήρωσε οφειλές των περασμένων ετών περί τα 3.600.000 ευρώ.

Στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού που μοιράστηκε στους συμβούλους, ζητά την άδεια να προσθέσει ένα νέο κωδικό για ανακατασκευή πάρκου Πλατείας του δημοτικού διαμερίσματος Μάκρης και είναι προϋπολογισμού 41.100 ευρώ, είναι ένα συνεχιζόμενο έργο που από παραδρομή δεν μπήκε, ένα ποσό 15.000 ευρώ για επιχορήγηση για επιχορήγηση νομικών προσώπων των σχολικών επιτροπών και ένα πρόστιμο 70.000 ευρώ που μας ήρθε από τη νομαρχία για απορρίμματα που βάλαμε σε χώρους που δεν επιτρεπότανε. Αυτά τα ποσά μπαίνουν επιπλέον του προϋπολογισμού που μοιράστηκε.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε πόσο ξεκίνησε η ΣΑΤΑ και ΚΑΠ στην πρώτη κατάθεση προϋπολογισμού το 2011, στην πρώτη κατάθεση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι είχε προϋπολογίσει, σύμφωνα με τη ΣΑΤΑ που είχε εισπραχθεί το έτος 2010 το ποσό των 4.010.000 ευρώ ενώ από ΚΑΠ παρακρατηθέντα προηγούμενων ετών ήρθε όσο είχαν προϋπολογίσει, γύρω στα 1.300.000 ευρώ.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε ρωτώντας τον κ. Ξανθόπουλο εάν έχει εικόνα από τους βεβαιωτικούς καταλόγους του 2010 που πληρώθηκαν το 2011 τι ποσοστό επιτυχίας είχαμε στα 11 εκατ. ευρώ. Πέντε περίπου ήταν βεβαιωμένα.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε πως το ποσοστό είσπραξης των βεβαιωμένων απαιτήσεων του δήμου παρελθόντων ετών κυμάνθηκε γύρω στο 15%.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε το συλλογισμό του λέγοντας ότι το 15% στα 11 εκατ ευρώ είναι γύρω στο 1,5 εκατ ευρώ, συν 1,2 εκατ ευρώ συν τα παρακρατηθέντα από τη ΣΑΤΑ, γύρω στα 3,5 εκατ ευρώ με 4 εκατ ευρώ εισέπραξε ο δήμος.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά τι είναι το ΣΔΙΤ σφαγείου Φερών στην πρώτη σελίδα.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι είναι από τον παλιό δήμο Φερών, είναι μία επιχορήγηση που ήρθε τώρα τελευταία και την έβαλαν σαν εγκεκριμένο έσοδο που θα αντικρίσει δαπάνη εξειδικευμένη.

Ο κ. Δευτεραίος συνέχισε ρωτώντας τι είναι τα έκτακτα γενικά έσοδα.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε πως είναι ποσά που βεβαίωσε για απαιτήσεις του δήμου και υπολογίσανε ένα ποσοστό 15%, όσο περίπου πέτυχε να εισπράξει και πέρσι.

Ο κ. Δευτεραίος συνέχισε ρωτώντας για τις μειώσεις εξόδων στην αναμόρφωση που περιγράφονται ως: «Τακτικές Αποδοχές (περιλαμβάνονται βασικός μισθός, δώρα εορτών, γενικά και ειδικά τακτικά επιδόματα)», μία μείωση κατά 188.500 ευρώ από τα αρχικά προβλεπόμενα των 650.000 ευρώ.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι προϋπολογίστηκαν ποσά και για τους υπαλλήλους που ήρθαν από τις πρώην Νομαρχίες, κλπ. Αυτοί όμως με πρόσφατη απόφαση θα πληρώνονται μέχρι το 2015 από το δημόσιο, επομένως έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε τα ποσά αυτά και να τα διαθέτουμε κάπου αλλού. Δεν έχει ακριβή εικόνα πόσο είναι το ποσό, αλλά έχουμε γύρω στις 250.000 ευρώ ακόμα να χρησιμοποιήσουμε.

Ο κ. Καρυπίδης ρωτά για το έργο αντιστήριξης Γυμνασίου Φερών όπου αναφέρεται ποσό 5.000 ευρώ, είναι ενδεικτικό αυτό το ποσό; Στην πρόσφατη τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος το ποσό αυτό ήταν 50.000 ευρώ.

Ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε ότι το ποσό αυτό είναι ενδεικτικό.

Ο κ. Καρυπίδης συνέχισε ρωτώντας για την «Εξόρυξη Ορυκτού Πυλαίας» ύψους 40.000 ευρώ.

Ο κ. Γκότσης απάντησε ότι πρόκειται για οφειλή.

Ο κ. Αγγλιάς ζήτησε να προχωρήσουμε στις τοποθετήσεις.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι μέχρι τις 28/12 είχαμε απόκλιση στον προϋπολογισμό μέσω της  ΣΑΤΑ ύψους 40% .

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ότι είχαμε εισπράξει 1,4 εκατ ευρώ, μέχρι τα 4 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί έλλειπαν 2,6 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε λέγοντας ότι είχε αποδοθεί το 33% και το υπόλοιπο 67% το χρωστούσε το κράτος. Μετά από πίεση της τρόικας εξοφλήθηκαν οι υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης στο υπουργείο εσωτερικών και στο δήμο. Αν γινόταν αυτό και στα προηγούμενα έτη δε θα είχε οικονομικό πρόβλημα ο δήμος. Έδινε το ίδιο το κράτος δικαίωμα να προϋπολογίζεται ένα ποσό και μετά από 10 ελεγκτικούς μηχανισμούς το κράτος δεν ήταν συνεπές στις υποχρεώσεις του. Δημιουργήθηκαν τέτοια ανοίγματα που τρομάξανε τον κόσμο. Ο ίδιος είπε ότι χαίρεται που έρχονται αυτά τα πλεονασματικά χρήματα, που το δάνειο των 8 εκατ ευρώ έγινε 3 εκατ. ευρώ. Και είπε ότι πιστεύει πως θα κατέβει και άλλο.

Ο κ. Λαμπάκης παρενέβη λέγοντας πως το δάνειο είναι 4,4 εκατ ευρώ και όχι 3 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ξανθόπουλος είπε πως είχε προεγκριθεί ποσό 4,3 εκατ ευρώ αλλά αυτή τη στιγμή το δάνειο του ΤΠκΔ έχει φτάσει στα 3,3 εκατ ευρώ.

Ο κ. δήμαρχος συμπλήρωσε πως εδώ μιλάμε για την έγκριση εδώ.

Ο κ. Γρηγοριάδης θύμισε πως είχε εγκριθεί ποσό 8 εκατ ευρώ αρχικά, πήγαμε στα 6, μετά στα 4,3 και τώρα στα 3,3.

Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι κάναμε οικονομία.

Ο κ. δήμαρχος είπε ότι ξοφλάμε συνεχώς.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε λέγοντας πως ο δήμος δεν μπορεί να τα βγάλει από την μία τσέπη και να τα βάλει στην άλλη. Έχει πηγή χρηματοδότησης η κάθε δαπάνη. Δεν είναι τόσο εύκολο από τη μισθοδοσία να τα πάει στη ΣΑΤΑ και από τη ΣΑΤΑ στην ΚΑΠ, ή από το δάνειο σε άλλη δαπάνη.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα ανταλλαγής οικοπέδου ιδιοκτησίας του κ. Παπαδόπουλου στη Νέα Χιλή ύψους 6,9 εκατ. ευρώ. Ενώ είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις από την αρχή ότι υπήρχε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και ψηφίστηκε η αλλαγή παλαιότερης απόφασης, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης βρήκε τον κ. Γρηγοριάδη και του είπε ότι θα κάνει ένσταση αφού δε συμφωνεί με την ανταλλαγή. Ζήτησε να παραδεχθεί η κεντρική εξουσία τις οφειλές του 2009 σε συγκριτικούς πίνακες. Τα 25 εκατ. γίνανε 8 και κατεβήκανε στα 6.

Ο κ. Λαμπάκης ρώτησε γιατί η δική του αρχή δε δημιουργεί έλλειμμα ούτε ένα ευρώ για το 2011 ενώ η προηγούμενη δημιούργησε έλλειμμα 25 εκατ ευρώ; 13 μήνες δε δημιουργήθηκε ούτε ένα ευρώ έλλειμμα.

Ο κ. Γρηγοριάδης απάντησε ότι ο Καλλικράτης ελέγχει τη δημοτική αρχή και στα έσοδα αλλά και στα έξοδα.

[‘Ωρα 19:00]
Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι νιώθει δικαιωμένος επειδή από την αρχή τόνιζε ότι δεν χρειαζόταν το δάνειο των 8 εκατ ευρώ. Αν η αρχή συνέχιζε μέχρι τον Ιούνιο αυτή τη σφιχτή πολιτική δε θα χρειαζόταν να ταλαιπωρηθούμε για το δάνειο.

Ο κ. δήμαρχος ρώτησε τι θα γινόταν άμα δεν ερχόταν τα χρήματα που τελικά ήρθαν, τι θα κάναμε;

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι τότε θα προχωρούσαν σε δάνειο. Είχαμε δάνειο ήδη 8 εκατ. ευρώ, τελικά αποδεικνύεται ότι χρειάζονται μόλις 3 εκατ ευρώ κάτι που είναι ευχάριστο. Η παράταξή του θα καταψηφίσει την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι προλαμβάνουμε, δεν περιμένουμε να δημιουργηθεί πρόβλημα με τους δημότες.

Ο κ. Κογιομτζής ρώτησε τον κ. δήμαρχο αν του δίνανε 8 εκατ ευρώ θα τα έπαιρνε;

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε ότι βεβαίως θα τα έπαιρνε γιατί θα τα χρώσταγε και δεν θα τα είχε από την κεντρική πολιτεία.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι είναι δικαιωμένη η παράταξή του, το δάνειο θα το πληρώσει ο λαός. Και το προηγούμενο του κ. Αλεξανδρή και το νέο του κ. Λαμπάκη. Όσο δεν διεκδικούμε από την κεντρική εξουσία να μας δώσει αυτά που μας οφείλει, τα έχει παρακρατήσει και τα έχει αρπάξει από τις τσέπες μας, τόσο εμείς θα αναρωτιόμαστε ποιος έχει δικαιωθεί. Κανείς δε δικαιώνεται γιατί η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι να αρπάξουμε από τις τσέπες του κόσμου όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Η παράταξή του είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, τώρα θα ψηφίσει λευκό.

Ο κ. Ξανθόπουλος κλείνοντας τόνισε η διαφορά στην οικονομική διαχείριση αυτής της δημοτικής αρχής είναι ότι συνέταξε ειλικρινή και ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να μην υπάρχει καμία απόκλιση και να μη δημιουργήσουμε κανένα έλλειμμα. Η μεγάλη πληγή των προϋπολογισμών του παρελθόντος ήταν το γεγονός ότι έγιναν με υπερεκτιμημένα έσοδα, πράγμα που έδωσε τη δυνατότητα να γίνουν πολλά έξοδα και να παρουσιάσουμε αυτό το μεγάλο χρέος. Σε ότι αφορά τη μείωση του δανείου, όλη η δημοτική αρχή κατέθεσε ψυχή αυτό το χρόνο. Έγιναν τρομερές οικονομίες. Από τη ΣΑΤΑ που πήραμε κάναμε πολύ λίγα έργα, γιατί θέλαμε να αποπληρώσουμε αυτά που είχαν ήδη προγραμματιστεί και ήταν συνεχιζόμενα, ώστε να περισσέψουν περισσότερα χρήματα για να πληρώσουμε τις οφειλές. Όταν ζητήσαμε να εγκριθεί το δάνειο των 8 εκατ. ευρώ δεν μπορούσαμε να τον κλείσουμε. Έπρεπε εκείνο τον καιρό να ζητήσουμε 8,5 εκατ. ευρώ. Αν ψηφίζαμε 3,5 εκατ ευρώ, που δεν ξέραμε ότι θα φτάνανε γιατί μπορεί το χρέος να έφτανε και στα 15 εκατ ευρώ, ο προϋπολογισμός δε θα έκλεινε με τίποτε και δε θα λειτουργούσε ο δήμος.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι 13 ολόκληρους μήνες δε δημιούργησε ούτε ένα ευρώ έλλειμμα, ενώ εξόφλησε κοντά στα 4 εκατ ευρώ από το άνοιγμα που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Μέχρι το τέλος της θητείας του θα εξοφλεί τα χρέη της παράταξης του κ. Γρηγοριάδη μέχρι το τέλος της θητείας του. Η ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι συλλογική.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία, με κατά 10 (των παρατάξεων Γρηγοριάδη και Κογιομτζή) και 3 λευκά από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Ο κ. Αγγλιάς παρακάλεσε να πέσουν οι τόνοι, να ξεχαστεί η συζήτηση για το προηγούμενο θέμα και να προχωρήσουμε στο πολύ σημαντικό για τον τόπο επόμενο θέμα.

[ Ώρα 19:08]

Θέμα 3οΥπογραφή Κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας Μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Ανωνύμου Εταιρίας Ο.Λ.Α. (εισηγ. κ. Δήμαρχος)

Ο κ. Λαμπάκης πήρε το λόγο και  καλωσόρισε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) κ. Σκεύα για την παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Σκεύας αφουγκράστηκε τον παλμό και τη θέληση των 75.000 δημοτών του δήμου Αλεξανδρούπολης και αύριο θα το μεταφέρει στο 7μελές δημοτικό συμβούλιο του ΟΛΑ για να αποφασίσουν περί της υπογραφής ή όχι αυτού του Κοινού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του ΟΛΑ. Η φυσική παρουσία του ιδίου αγγίζει και τη θέλησή του, μαζί με τη δική μας, να βρούμε διέξοδο και λύση σε ένα θέμα το οποίο μπορεί να περπατήσει μέσα σε μία χρυσή τομή χωρίς να προσβάλλει την προοπτική εξέλιξης του λιμανιού μας, το οποίο είναι ένα από τα αξιολογότερα λιμάνια της Ελλάδας. Πιστεύει πως η προοπτική του είναι ισχυρότερη ακόμα και από αυτήν του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, σκεπτόμενος τη σύνδεσή του με τις χώρες του Γιβραλτάρ, τις μεσογειακές και μέσω του εμπορευματικού κέντρου και του τρένου προς το Burgas και μετά στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική. Το γεγονός ότι μένει έτσι ανοήτως ανεκμετάλλευτο, δεν ξέρει ποιος και γιατί φταίει αλλά όλοι μαζί, από τη θέση του ο καθένας θεσμική ή επιχειρηματική, μπορούν να δημιουργήσουν αυτή τη βελτίωση και την οικονομική έκρηξη του λιμανιού αυτού.

Εισήγηση κ. δημάρχου σχετικά με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΟΛΑ

Εισήγηση κ. δημάρχου σχετικά με το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΟΛΑ (κλικ για μεγέθυνση)

Ευχαρίστησε την κ. Τσαούση για τη βοήθειά της στο θέμα του ΟΛΑ. Είπε ότι θα το φωνάζει για κάθε ένα βουλευτή του Νομού που βοηθάει τους δημότες και το δήμο Αλεξανδρούπολης, είτε αυτός ανήκει στο ΠΑΣΟΚ είτε στη Νέα Δημοκρατία, και θα το παίρνει ως παράσημο να το κάνει ότι θέλει. Όπως είχε ευχαριστήσει και τον κ. Ντόπιο για το θέμα της επέκτασης σχεδίου πόλης της Νέας Χιλής και της Καλλιθέας, έτσι φωνάζει και για την κ. Τσιαούση, με την επισκέφτηκε τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας, μίλησε με τους αρμόδιους υπουργούς και πήρε την πολιτική συναίνεση. Η κ. Τσιαούση μετά από την επίσκεψη του ιδίου στην Αθήνα μίλησε και με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο ο οποίος της είπε προχωράτε, συμφωνώ, έχετε την πολιτική μου βούληση για την υπογραφή με τον ΟΛΑ αυτού του Συμφωνητικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Και είναι Πρωτόκολλο Συνεργασίας γιατί αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να πάει το πράγμα. Μέχρι τώρα λέγαμε για μία Προγραμματική Σύμβαση, αλλά δεν είναι έτσι. Στο λάθος αυτό επιμένει και ο κ. Λασκαράκης, ο οποίος πιστεύει ότι θα βοηθούσε. Είναι όμως τραγικό το λάθος του γιατί αν μείνουμε σε μία Προγραμματική Σύμβαση όταν μετά από 4 ή 6 μήνες ένας ξένος όμιλος πάρει την εκμετάλλευση του λιμανιού θα πάρει μαζί και αυτή τη χρήση για 40 χρόνια, όσο την έχει ο ΟΛΑ, και μετά από άλλους 2 μήνες για παράδειγμα, θα το περιφράξει. Δε θα μπορούμε να κάνουμε τίποτε απολύτως τότε γιατί δε θα έχουμε τη χρήση, ούτε από ΠΕΠ ούτε από ΕΣΠΑ. Με την Προγραμματική Σύμβαση δεν παίρνεις χρήση. Για πάρα πολλούς λόγους, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος πριν από 3-4 μήνες έφερε μία Προγραμματική Σύμβαση την οποία την ψήφισε το ΔΣ, και την έδωσε στον κ. Σκεύα, είναι λάθος γιατί αν και δημιουργεί τη δυνατότητα συνεργασίας δε μας κατοχυρώνει δικαίωμα χρήσης για πάρα πολλούς λόγους. Η μεταβίβαση της χρήσης πρέπει να γίνει με τον τρόπο αυτό. Πρέπει να υπογραφεί από κοινού ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας όπου μέσα θα ορίζονται αυτές οι παράμετροι τις οποίες πρέπει να συμφωνήσουμε, να πάμε αυτό το Πρωτόκολλο για πάρουμε τις εγκρίσεις από τα αρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας, Οικονομικών, ΓΕΝ και από την Περιφέρεια, και θα έρθουμε με τις εγκρίσεις αυτές, αφού έχουμε πάρει ήδη την πολιτική συναίνεση, για να υπογράψουμε τη Σύμβαση Παραχώρησης για 40 χρόνια ο δήμος και ο ΟΛΑ. Αυτή είναι η σωστή νομική φορά που πρέπει να πάρουν τα πράγματα και αυτό είναι απολύτως διακριβωμένο. Βέβαια, ακούστηκε από πολιτικό πρόσωπο ότι αυτά είναι «φύκια και μεταξωτές κορδέλες». Του το επιστρέφω. Αν έχει να πει κάτι άλλο επί της ουσίας και επί του τύπου, να μας το πει και να μας βοηθήσει. Γιατί εμείς βοήθεια ζητάμε, δεν είμαστε εγωιστές. Δεν τα ξέρουμε όλα, προσπαθούμε, αγωνιζόμαστε. Έφερε ο κ. Λασκαράκης αυτό, έκατσα το διάβασα να δω μήπως ξέχασα κάτι, είδα ότι δεν είναι έτσι, αν δω και κάτι άλλο θα το δω επίσης να προσθέσω κάτι. Εδώ σε αυτό το θέμα και σε 3-4 άλλα θέματα δεν έχουμε την πολυτέλεια να συγκρουόμεθα. Έχουμε την υποχρέωση να συνενώνουμε τις δυνάμεις μας, και να βρίσκουμε μία οδό στην οποία θα προχωρήσουμε όλοι μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Επομένως ζητάμε σαν ΔΣ από τον ΟΛΑ να υπογράψουμε κοινό πρωτόκολλο συνεργασίας που θα κατοχυρώνει ταυτόχρονα και τα δικαιώματα του ΟΛΑ. Μέσα στο πρωτόκολλο λέμε ότι δεν αγγίζουμε το χώρο των 23 στρεμμάτων σύμφωνα με το Master Plan.

Χάρτης συνημμένος στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΟΛΑ

Χάρτης συνημμένος στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΟΛΑ (κλικ για μεγέθυνση)

Ο κ. Δήμαρχος έδειξε τοπογραφικό διάγραμμα με χρωματισμούς και υπέδειξε το αλιευτικό καταφύγιο, το τοιχίο της δυτικής χερσαίας ζώνης, την πλατεία Κύπρου, το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, το λούνα παρκ και τους Ναυτοπροσκόπους. Όλο αυτό μέχρι και τους Ναυτοπροσκόπους ανήκει κατά χρήση στον ΟΛΑ από το 2003. Εμείς έχουμε το χώρο από τους Ναυτοπροσκόπους, εκεί που τελειώνει το πράσινο, μέχρι και το Εγνατία και το γήπεδο. Αυτό το καφέ, ένα κομμάτι του κατά μήκος όπως εξελίσσεται σε εμβαδόν, βρίσκεται από τη μεριά του λιμανιού, ανατολικά του τοιχίου της δυτικής χερσαίας ζώνης, ένα 15-20%. Το υπόλοιπο καφέ βρίσκεται μέσα στη χερσαία ζώνη. Όλο το καφέ, που κατά χρήση ανήκει στον ΟΛΑ, είναι 38,96 στρέμματα. Περίπου τα 25 στρέμματα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, βρίσκονται μέσα στη δυτική χερσαία ζώνη εκτός λιμενικών εγκαταστάσεων, εκτός τοιχίου. Το Master Plan του ΟΛΑ κρατάει, για να δημιουργήσει εγκαταστάσεις (εκδοτήριο εισιτηρίων, χώρους αναμονής-υποδοχής, αποθηκευτικούς χώρους) αρχίζει εκεί κάπου που τελειώνει ο χώρος στάθμευσης, από την ευθεία του δρόμου της Κύπρου, περνάει κατά μήκος της παραλιακής, πίσω από τον Άγιο Εύπλου και φτάνει κοντά στο αλιευτικό καταφύγιο. Αυτό τον χώρο μέσα στο Πρωτόκολλο εμείς τον εξαιρούμε και τον αφήνουμε κατά χρήση για πάντα στον ΟΛΑ, προς χρήση και εξυπηρέτηση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Εμείς ζητάμε όλο τον υπόλοιπο χώρο συμπεριλαμβανομένου και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και του λούνα παρκ μέχρι και το χώρο των Ναυτοπροσκόπων όπου μετά ενώνεται με το δικό μας.

Ο χώρος στάθμευσης και του Λούνα Πάρκ θα έρθει στο δήμο Αλεξανδρούπολης κατά χρήση, αν θελήσει και ο ΟΛΑ. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποδεσμεύσουμε τα οικονομικά δεδομένα τα οποία εισπράττει αυτή τη στιγμή ο ΟΛΑ. Λέω λοιπόν μέσα εκεί ότι μέχρι να αποκτήσει οικονομικά δεδομένα αντίστοιχα περίπου με αυτά που εισπράττει τώρα από τους δύο αυτούς χώρους, αυτά τα δεδομένα τα οικονομικά θα εισπράττονται να τα έχει ο ΟΛΑ. Όταν όμως αποκτήσει, είτε από την είσπραξη ενός τιμήματος από την παραχώρηση της χρήσης για κάποια χρόνια σε ένα ξένο όμιλο, είτε από οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε αυτόματα τα οικονομικά αυτά έσοδα θα έρθουν στο δήμο.

Άρα δύο δεσμεύσεις με τις οποίες εξασφαλίζεται η οικονομική δυνατότητα του ΟΛΑ να κινείται και να μη σταματήσει αυτό, και βέβαια εξασφαλίζονται και τα 25 περίπου στρέμματα τα οποία από την άλλη μεριά του τοιχίου θα μείνουν στη χρήση του ΟΛΑ για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων.

Ο κ. δήμαρχος συνεχίζει διαβάζοντας την πρόταση Πρωτοκόλλου Συνεργασίας:

===========

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΟΙΝΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
ΑΝΩΝΥΜΟΥ ΕΤΑΙΡΙΑΣ Ο.Λ.Α.

Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα 30-01-2012 στο Δημαρχείο, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπροσωπούμενος από τον δήμαρχο κ. Ευάγγελο Λαμπάκη και η Ανώνυμη Εταιρία Ο.Λ.Α. εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χρήστο Σκεύα , αφού έλαβαν υπ’ όψιν τους την βούληση όλων των δημοτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και των δημοτικών συμβουλίων διαχρονικά για την παραχώρηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένος Αλεξανδρούπολης, στο Δήμο, συμφωνούν και συνυπογράφουν τα κάτωθι:

Ότι θα προβούν σε όποια ενέργεια απαιτηθεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης της δυτικής χερσαίας ζώνης λιμένα για χρήση και εκμετάλλευση στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Συμφωνούν επίσης ότι οι εκτάσεις που απαιτούνται για την υποβοήθηση και εύρυθμη λειτουργία του λιμανιού και αποτυπώνονται στο MASTER PLAN του Ο.Λ.Α. θα παραμείνουν στη χρήση του Ο.Λ.Α. εξαιρουμένων από την χρήση στον Δήμο. Επακριβώς αυτές οι εκτάσεις της χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης που θα παραμείνουν στον Ο.Λ.Α. είναι αυτές που προσδιορίζονται από την τεθλασμένη γραμμή με στοιχεία Κ1,Κ2,Κ3,     …, Κ14 και ανατολικά αυτής όπως φαίνεται στο συνημμένο διάγραμμα.

Συνομολογείται και από τις δύο πλευρές πρόθεση στενής συνεργασίας για τη διαδικασία παράδοσης και παραλαβής των εκτάσεων που έχουν συμφωνηθεί καθώς και των επικείμενων με καθολικό διάδοχο το Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Οι ανωτέρω διαδικασίες αφορούν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσος και Αλιείας.

Επίσης θα διασφαλισθεί η είσπραξη από τον Ο.Λ.Α. των εσόδων που προέρχονται από τον χώρο στάθμευσης και το Λούνα Παρκ και μετά την μεταβίβαση της χρήσης της χερσαίας ζώνης που θα περιλαμβάνουν και τους χώρους αυτούς και έως την είσπραξη από τον Ο.Λ.Α. άλλου αντίστοιχου εσόδου που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση του λιμένος.

Ο δήμαρχος Αλεξ/πολης   Ο Δ/νων Σύμβ. & Πρόεδρ.του ΟΛΑ

Ευάγγελος Λαμπάκης                             Χρήστος Σκεύας

===========

Εάν δε συμβεί τώρα αυτό, όπως ευγενώς είπα στο ΔΣ του ΟΛΑ, υπάρχει μία νόμιμη απειλή από το λαό του δήμου της Αλεξανδρούπολης. Αν δε συμβεί τώρα αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει ποτέ η χρήση της παραλίας, της δυτικής χερσαίας ζώνης στους δημότες. Σας είπα και προηγουμένως ότι είναι ήδη κατατεθημένη αυτή η μετοχή (σ.τ.σ. η μία μετοχή του μονομετοχικού ΟΛΑ), χωρίς να υπάρχει βάρος – το έχω ελέγξει νομικά, ανά πάσα στιγμή αποκόπτεται η χρήση αυτή και μπορεί να δοθεί στον οποιονδήποτε, βεβαίως και στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Το γεγονός ότι η μετοχή είναι κατατεθειμένη προς αξιολόγηση προς αξιολόγηση μαζί με τα λιμάνια της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, επίσης δε μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα, γεγονός το οποίο το εξασφάλισε και με τα συναρμόδια υπουργεία με τους αρμόδιους με τους οποίους μίλησε. Επομένως αν πει ναι το διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΑ, που δεν έχει να φοβηθεί και να χάσει τίποτε απολύτως, επιτέλους οι Αλεξανδρουπολίτες θα γίνουν κυρίαρχοι στο χώρο αυτό γιατί μας ανήκει αυτή η έκταση, με τη λογική, το μάτι, τις μετρήσεις και με τις εξειδικευμένες μελέτες, όπως και αν βγει το πράγμα, αυτός ο χώρος είναι δικός μας. Και κάποια στιγμή, τα 7 άτομα του ΔΣ του ΟΛΑ που είναι και οι ίδιοι Αλεξανδρουπολίτες, θα πρέπει να συναινέσουν γιατί πιστεύει απολύτως ότι και αυτοί, αυτό θέλουν. Ζητά να υπογράψουν αυτό το πρωτόκολλο το οποίο δε δημιουργεί καμία νομική δέσμευση/υποχρέωση για τον ΟΛΑ, μας ανοίγει όμως το δρόμο νομικά να προχωρήσουμε στις εγκρίσεις γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε τα υπουργεία προκειμένου να τις διεκδικήσουμε όπως μας τις υποσχέθηκαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Είναι η ώρα, σας παρακαλώ πάρα πολύ κι εσάς κ. πρόεδρε του ΟΛΑ, είναι η ώρα το όνειρο της Αλεξανδρούπολης να γίνει πραγματικότητα.

Ο Αγγλιάς έδωσε το λόγο στον κ. Σκεύα. Είπε ότι ήρθε για να ακούσει, όχι για να πει κάτι. Ανέφερε ότι το ΔΣ που είχε αναβάλλεται.

Ο κ. δήμαρχος ρωτά για πόσο αναβάλλεται, για ένα χρόνο; Μετράει πάρα πολύ για πόσο. Αν πει για 4 μήνες θα βγει από τα ρούχα του.

Ο κ. Σκεύας είπε ότι είναι αόριστο.

Ο κ. δήμαρχος απαντά ότι αυτό είναι τραγικό.

Ο κ. Σκεύας συνεχίζει λέγοντας ότι αναβάλλεται όχι με υπαιτιότητα του ΔΣ αλλά γιατί αναβλήθηκε η γενική συνέλευση. Δεν μπορεί να πει δημοσίως γιατί αναβάλλεται η γενική συνέλευση, αλλά αναβλήθηκαν όλες οι γενικές συνελεύσεις, όχι μόνο του ΟΛΑ. Αυτό το πρωτόκολλο για λόγους που δεν είναι δικοί του, δεν μπορεί να υπογραφεί ως έχει. Μπορεί όμως για το καλό της πόλης να υπογραφεί αύριο το πρωί οποιαδήποτε Προγραμματική Σύμβαση.

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε ότι αυτό δεν βοηθάει και ρώτησε τον κ. Σκεύα εφόσον γίνει οποιαδήποτε μεταβίβαση του λιμένα μετά από 2 μήνες και έχουμε Προγραμματική Σύμβαση, δεσμεύεται ο καινούριος κάτοχος απέναντι στο Δήμο Αλεξανδρούπολης;

Ο κ. Σκεύας απαντά ότι σε κάθε περίπτωση, είτε γίνει αυτό είτε δεν γίνει, πάντα δεσμεύεται.

Ο κ. Λαμπάκης επιμένει ότι δε δεσμεύεται και ρωτά αν δεν μπορεί να συγκληθεί το ΔΣ του ΟΛΑ αύριο, και αν όχι για ποιο λόγο δεν μπορεί να συγκληθεί. Αυτή η απόφαση θέλει Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κ. Σκεύας λέει ότι αναβάλλεται η Γενική Συνέλευση. Είπαμε ότι θα κάναμε Γενική Συνέλευση…

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά από ποιους αποτελείται η Γενική Συνέλευση;

Ο κ. Σκεύας απαντά από το μέτοχο, από τη μία μετοχή.

Ο κ. Λαμπάκης επιμένει λέγοντας ότι θέλει να συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ο κ. Σκεύας θύμισε ότι είχε πει πως θα κάνει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση για να ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας. Το αναβάλλανε χωρίς να μας δώσουν ημερομηνία άλλη.

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά αν χρειάζεται Γενική Συνέλευση πιο μπροστά. Χρειάζεται Διοικητικό Συμβούλιο η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας

Ο κ. Σκεύας λέει πως χρειάζεται για να ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας.

Ο κ. Λαμπάκης τονίζει ότι θα είναι υπεύθυνοι αν χαθούν οι προθεσμίες και υπάρξει μεταβίβαση. Μετά από ένα μήνα να πάει η μεταβίβαση στους Ισραηλινούς, στους Άραβες, στους Νορβηγούς και δεν ξέρω εγώ που αλλού.

Ο κ. Σκεύας λέει σε κανέναν.

Ο κ. Λαμπάκης ξαναρωτά η Γενική Συνέλευση, πλην της ενημέρωσης τι άλλο θα κάνει όσον αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συναινέσεως;

Ο κ. Σκεύας λέει ότι είναι γνωστό πως αυτή τη στιγμή η χώρα είναι μέσα στο γκρεμό, κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Αναβλήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, δεν ξέρετε για ποιόν λόγο. Αύριο  το πρωί να ξεκινήσει η ανάπλαση και να δοθεί και να ξεκινήσει από το δήμο όπως έχουμε συμφωνήσει, εσείς κάνατε την Προγραμματική Σύμβαση.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο κ. Σκεύας του τα γυρίζει.

Ο κ. Λαμπάκης ξαναρωτά αν για να συνέλθει το ΔΣ και να αποφασίσει αύριο το πρωί ή σήμερα το βράδυ δια περιφοράς στα 7 άτομα για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας χρειάζεται πιο μπροστά γενική συνέλευση;

Ο κ. Σκεύας απαντά πως αυτό το πρωτόκολλο δεν μπορεί να το υπογράψει αν δεν έχει εντολή από το δικό του μέτοχο. Δεν είναι ξεκάρφωτος εκεί. Αν πει το ΟΚ ο γενικός γραμματέας θα το υπογράψει.

Ο κ. Λαμπάκης λέει πως υπάρχει πολιτική συναίνεση από 3 υπουργούς, ο γενικός γραμματέας είναι υπό τον υπουργό. Ζήτησε από τον κ. Σκεύα να ρωτήσει το γενικό γραμματέα αν υπάρχει η συναίνεση των 3 υπουργών.

Ο κ. Σκεύας απαντά ότι δεν έχει τίποτε γραπτώς. Τον ρώτησε προφορικά και είπε ναι, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Ρωτά τον κ. δήμαρχο γιατί τον πειράζει η προγραμματική σύμβαση, την οποία την έφερε ο κ. δήμαρχος πριν λίγους μήνες.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου νίπτει τας χείρας του, έκανε ότι μπορούσε, το ΔΣ του ΟΛΑ θα είναι υπεύθυνο αν χαθεί η παραλιακή ζώνη από τους Αλεξανδρουπολίτες.

Ο κ. Αγγλιάς ρώτησε αν η Γενική Συνέλευση αποτελείται από ένα άτομο.

Ο κ. Σκεύας απάντησε ότι υπό κανονικές συνθήκες είναι ο γενικός γραμματέας. Ούτε αυτό το γνωρίζει σίγουρα σήμερα.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι σήμερα θέλει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι τα έλεγε και στην Προγραμματική Σύμβαση που έφερε ο δήμαρχος πριν από 6 μήνες ότι ήταν αποικιακή. Έλεγε ότι θα μας δώσουν το χώρο, θα κάνουμε τα έργα που θέλουμε και με τη λήξη των έργων τους επιστρέφουμε το χώρο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δεν ήξερε τότε πως μπορεί ο ΟΛΑ να έχανε το χώρο αυτό σε ενάμιση μήνα. Ο χρόνος έχει δυναμική.

Ο κ. Ζητάκης λέει πως κάποιοι δε θέλουν την πρόοδο αυτής της πόλης.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι πήγε αυτόφωτο για την παραλιακή ζώνη επειδή πήγε να την καθαρίσει. Συνέχισε λέγοντας ότι το επίπεδο και η νομική υπόσταση του κ. δημάρχου στη σύσκεψη που έγινε στον ΟΛΑ δεν έχει καμία σχέση με αυτό το χαρτί του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Κατ’αρχήν υπάρχει ένα Master Plan όπου πολύ σωστά λέει ο δήμαρχος ότι ο χώρος όπου θα κτιστούν οι εγκαταστάσεις/τα κτίρια παραμένει στον ΟΛΑ. Στην πρώτη Προγραμματική Σύμβαση ο κ. δήμαρχος έφερε την άμμο, θύμισε ότι θα παίρναμε 4 εκατ ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να κάνουμε επέμβαση στην άμμο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι έφερε ήδη άλλη πρόταση. Σε ένα μήνα μπορεί να το ξανααλλάξει.

Ο κ. Γρηγοριάδης συνέχισε λέγοντας ότι δε συμφωνεί με το τελευταίο κομμάτι, τα έσοδα από το Λούνα Παρκ και το πάρκινγκ να πηγαίνουν στον ΟΛΑ. Στον ΟΛΠ της Πάτρας, με εντολή αντιπροέδρου το λιμάνι της Πάτρας παραχωρήθηκε στο δήμο και τα έσοδα ύψους 1 εκατ ευρώ τα έπαιρνε ο δήμος. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Πρότεινε στον κ. δήμαρχο να πάμε αύριο το πρωί στην Αθήνα να πιέσουν άμεσα τους κυβερνητικούς και όχι να πιέζουν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΑ που σήμερα άμα κάνει μία παρατυπία μπορούν να τους πουν φεύγετε εσείς και έρχονται καινούριοι. Έχετε διαβεβαιώσεις από υπουργούς, πάμε να πάρουμε μία υπογραφή να τη φέρουμε και στον ΟΛΑ. Ούτε προγραμματική, ούτε Πρωτόκολλο Συνεργασίας. Παραχώρηση του χώρου. Δε γίνεται να πάμε σε ρήξη με τον ΟΛΑ, τους υπαλλήλους τους διορισμένους από το κράτος.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι δε μιλάει με υπάλληλο αλλά με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΑ.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι είναι τοποθετημένος, δεν είναι ιδιοκτήτης.

Ο κ. Λαμπάκης επιμένει ότι ο δ/νων σύμβουλος του ΟΛΑ μπορεί με μία υπογραφή να του ανοίξει το δρόμο να πάει να πάρει τις εγκρίσεις από τα Υπουργεία, μία υπογραφή που δε δεσμεύει νομικά τον ΟΛΑ σε τίποτε. Η παραχώρηση θα υπογραφεί αργότερα, όχι τώρα. Το θέμα είναι νομικό. Το θέμα μας δεν είναι τα οικονομικά. Να πάρουμε τη γη. Δε θέλουμε να καταστρέψουμε τον ΟΛΑ. Του δίνουμε το δικαίωμα να πει το ναι, γιατί αν του αποστερήσουμε τα έσοδα από το χώρο στάθμευσης και το Λούνα Παρκ δεν έχει άλλα έσοδα παρά ελάχιστα. Αν το αφήσει όμως για 6-12 μήνες τότε θα πει εύκολα το ναι. Αν περάσουν 10 χρόνια για να αποκτήσει ο ΟΛΑ έσοδα από αυτό το υπέροχο λιμάνι, τότε πνιγήκαμε όλοι στο λιμάνι.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι έχουν περάσει ήδη 20 χρόνια.

Ο κ. Αγγλιάς ζήτησε από τον ΟΛΑ να πάρει ένα νομικό σύμβουλο στο υπουργείο και να τους πει τι παθαίνουν με την υπογραφή του συγκεκριμένου Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Ο κ. Σκεύας είπε ότι ρώτησε ήδη. Δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα. Στην Πάτρα πήραν εντολή από τον κ. Βενιζέλο για να το κάνουν. Ο ίδιος δεν έχει έγγραφη εντολή από τους ανωτέρους του. Δεν ξέρει τι θα πάθει αν το υπογράψει.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι έπρεπε να ξέρει τι θα πάθει αν το υπογράψει. Τον κάλεσε να το υπογράψει γιατί δεν δημιουργείται καμία υποχρέωση μεταβίβασης έστω και μίας πιθαμής κατά χρήση. Απλά δίνει το δικαίωμα στο δήμο να πάει στην Αθήνα να διεκδικήσει τις εγκρίσεις.

Ο κ. Λασκαράκης επεμβαίνει λέγοντας ότι εδώ συζητάνε οι δημοτικοί σύμβουλοι ως κυρίαρχο όργανο και όχι ο κ. δήμαρχος με τον πρόεδρο του ΟΛΑ.

Ο λόγος δίνεται στον κ. Κογιομτζή.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι είναι πολύ δυσάρεστη η συζήτηση, είναι φυσικό να περιμένει ο πρόεδρος του ΟΛΑ εντολή από τους ανωτέρους του. Είναι μονομετοχική εταιρεία.

[Ώρα 19:43]

Ο κ. Δήμαρχος διακόπτει για να πει ότι σύμφωνα με πληροφόρησή του έχουν γίνει πλημμύρες στη Βουλγαρία, έχουν πνιγεί 20 άτομα και έρχεται πολύ νερό μέσω Έβρου. Έχουμε στείλει ήδη τον κ. Βαμβακερό στην Ορεστιάδα σε συνδιάσκεψη.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε μήπως πρέπει να αποχωρήσει ο κ. δήμαρχος για να λάβει αποφάσεις.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι σε 25-30 ώρες το νερό φτάνει στην Αδριανούπολη και σε 60 ώρες στην περιοχή μας.

Ο κ. δήμαρχος είπε ότι βάσει πληροφοριών θα φτάσουν τα νερά στο νότιο Έβρο αύριο το απόγευμα.

Ο κ. Κογιομτζής τόνισε ότι πρέπει να αντιδράσουμε δυναμικά τώρα γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το λιμάνι. Δεν είναι δυνατόν να είναι το πεζοδρόμιο στη δικαιοδοσία του ΟΛΑ. Να κλείσουμε λιμάνια, δρόμους, σύνορα. Είμαστε μαζί με το δήμαρχο. Εξέφρασε την απορία γιατί να δίνεται το αντίτιμο του πάρκινγκ και του λούνα παρκ στον ΟΛΑ. Ζήτησε τα έσοδα αν δοθούν για λίγο χρόνο στον ΟΛΑ, να μη δοθούν μελλοντικά στο νέο χρήστη του λιμανιού.

Ο κ. δήμαρχος λέει ότι όλη η πράσινη λωρίδα θα έρθει σε εμάς από τώρα, το λούνα παρκ και το πάρκινγκ. Τα έσοδα όμως θα δοθούν μέχρι ο ΟΛΑ να διασφαλίσει αντίστοιχα έσοδα.

[Ώρα 19:50]

Ο κ. Δευτεραίος ζήτησε να είμαστε καθαροί, θύμισε ότι ήταν πολιτική επιλογή να γίνει ο ΟΛΑ. Η παραχώρηση του χώρου όλου αυτού έγινε από Αλεξανδρουπολίτη υφυπουργό της κυβέρνησης. Αυτό είναι πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης. Όπως θα ξεπουληθεί η Ελλάδα με το μνημόνιο, έτσι θα ξεπουληθεί και ο κάθε οργανισμός λιμένα σε ιδιώτες. Αν δεν πουληθεί το λιμάνι, οι όλες εγκαταστάσεις και οι εμπορικές δραστηριότητες θα πάνε σε ιδιώτες. Άρα ο ΟΛΑ πρέπει να κάνει ωραίο και ελκυστικό το πακέτο που θα πουλήσει. Στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΑ που ήταν μαζί με τον κ. δήμαρχο, ακόμα και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων (αν θυμάται καλά) είχε προβληματισμό αν θα πρέπει ο χώρος αυτός να δοθεί αν Αλεξανδρούπολη ή όχι! Η παράταξή του λέει ότι αυτός ο χώρος, όχι μόνο η δυτική χερσαία, αλλά και η ανατολική και το λιμάνι όλο είναι περιουσία του λαού της Ελλάδας και της Αλεξανδρούπολης, δεν μπορεί να ξεπουλιέται και να χαρίζεται παρά μόνο να αναπτύσσεται προς όφελος των πολιτών. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα κεντρικό σχεδιασμό από μία άλλη κυβέρνηση και όχι σίγουρα από αυτές. Η περιοχή αυτή είναι συνηφασμένη και δεμένη με την Αλεξαδρούπολη, οι παππούδες μας, οι πατεράδες και εμείς κάναμε μπάνιο εκεί. Δε θα αφήσουμε να την πάρει κανείς. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να γίνουν λαϊκές κινητοποιήσεις. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Έτσι και αλλιώς δε συμφωνούμε, δε θέλουμε να παίρνει τα έσοδα, ας αναπτύξει το λιμάνι και να παίρνει έσοδα όχι από εμάς. Ζητάμε μία απόφαση από το ΔΣ του ΟΛΑ που να λέει ότι ο χώρος αυτός είναι χρήσιμος και ζωτικής σημασίας για την πόλη και θέλει να παραχωρηθεί στο λαό της Αλεξανδρούπολης. Ούτε συμφωνίες ούτε εγκρίσεις. Η πολιτεία ας κάνει ότι θέλει. Για να ξεμπλέξουμε το ΔΣ από αυτή τη διαδικασία, να ξεμπλέξουμε κι εμείς από το συμφωνούμε/διαφωνούμε με το πρωτόκολλο συνεργασίας. Τα 7 μέλη, τα περισσότερα αν όχι όλα είναι Αλεξανδρουπολίτες, μπορούν να κρίνουν ότι ο χώρος αυτός είναι της πόλης και μπορούν να γράψουν μία ομόφωνη απόφαση που να λέει ότι ο χώρος ανήκει στο λαό της Αλεξανδρούπολης και προτείνουν να παραχωρηθεί στο δήμο Αλεξανδρούπολης. Συμφωνεί ότι ο κ. Σκεύας σαν υπάλληλος να πάει κόντρα στα συμφέροντα του εργοδότη του, το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να εκφράσει τη δικιά του άποψη.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι ο ΟΛΑ δεν είναι μόνο ανώνυμη εταιρεία, ασκεί και δημόσια οφέλεια. Δεν είναι μία μονομετοχική εταιρεία καθαρά του εμπορικού δικαίου. Όταν τους συμφέρει ασκούν και δημόσια οφέλη ενώ όταν δεν τους συμφέρει ασκούν. Ζήτησε να υπάρχει ομόφωνη απόφαση.

Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε νβα διευκρινίζεται ότι οι δράσεις στη δυτική χερσαία δε συνάδουν με τη χρήση του λιμανιού.

Ο κ. Λαμπάκης απάντησε ότι πήγε φωτογραφίες μεγάλες στους υπουργούς και το κατάλαβαν αυτό.

[Ώρα 19:56]

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι έχει βαρεθεί να ακούει εδώ και 8 χρόνια σημασία να ερίζουν ο δήμος και ο ΟΛΑ σχετικά με τη χρήση και την ιδιοκτησία. Ο ίδιος θεωρεί ότι το θέμα αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να περάσει η χρήση αυτή ουσιαστικά στους δημότες, με παρεμβάσεις και έργα που να αλλάζουν την εικόνα της πόλης και να δίνουν μία τουριστική πνοή στην περιοχή που είναι σήμερα ότι χειρότερο. Η πόλη μας είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν έχει μία σοβαρή παραλία. Στην Καβάλα, στο Βόλο, στην Καλαμάτα οι αντίστοιχες περιοχές είναι των τοπικών Οργανισμών Λιμένα, αλλά κανείς δε δίνει σημασία γιατί ο κόσμος χαίρεται τις εγκαταστάσεις. Όλα αυτά τα ρυθμίζει η προγραμματική σύμβαση. Δε γίνεται να δοθεί ο παραλιακός δρόμος της Καβάλας μαζί με το λιμάνι στον πιθανό αγοραστή αύριο. Θα δοθεί ο χώρος του λιμανιού και εκεί που το λιμάνι κάνει δουλειές λιμενικές. Οι Προγραμματικές Συμβάσεις είναι ένα πολύ ισχυρό νομικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια, πρόσφατα μάλιστα αναβαθμίστηκε, μπορεί να υπάρχει και leasing, ιδιώτες και τράπεζες και να κάνουν επενδύσεις κοινές. Ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να ζητηθεί η χρήση όλης της ζώνης, αλλά το θέμα είναι πώς ζητά ο δήμος τη χρήση γης χωρίς να μπορεί να πει τι θα κάνει στη γη αυτή. Το θέμα είναι να έχουμε μία αναπτυξιακή πρόταση που να δίνει στην πόλη διεξόδους. Δεν μπορεί να έχουμε χρήση γης εκεί αν δε δημιουργηθεί μπροστά ένας προσήνεμος μώλος που να προφυλάσσει τη γη αυτή από τους νοτιάδες. Όσες φορές κάναμε κάτι εκεί, το πήρε το κύμα. Πρέπει να δούμε όλη τη ζώνη, από το Μύλο Μασούρα, τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ, τη λαϊκή αγορά που θα πάει εκεί, το σταθμό του ΟΛΑ, ένα ενυδρείο μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα που θα φέρει κόσμο στην περιοχή μας και έχει μικρό κόστος. Μόνο 350 μέτρα είναι ο μώλος, μπορεί να μπει στα μελλοντικά σχέδια το κόστος είναι μικρό. Πρέπει να γίνει σύμβαση με τον ΟΛΑ όπου θα περιγράφονται τα έργα, οι μελέτες, ώστε ο κάθε φορέας να αναλάβει τα έργα που πρέπει. Ζήτησε να σταματήσει αμέσως αυτή η αστεία μελέτη ενός κομματιού που είναι ένα μικρό μέρος του συνόλου, 500.000 ευρώ για να κάνουμε ένα μικρό κομματάκι που είναι έξω από τη ζώνη ουσίας; Μοιράζονται χρήματα εδώ και εκεί για σαχλαμάρες, να δοθούν σε 2-3 ντόπιους πολεοδόμους οι μελέτες, υπάρχουν νέοι άνθρωποι άνεργοι. Πάντα με τη συμμετοχή των πολιτών. Εδώ μέσα είμαστε ξεκομμένοι από εκεί έξω.

Ακολουθούν οι κλασσικές αψιμαχίες των κ.κ. Λασκαράκη και Λαμπάκη.

[ Ώρα 20:04]

Ο κ. Δήμαρχος είπε ότι δε δέχεται ότι μοιράζει χρήματα σε σαχλαμάρες ούτε σε αστείες μελέτες. Η δημοτική αρχή είναι πολύ σοβαρή. Όσα είπε ο κ. Λασκαράκης είναι λάθος. Δεν υπάρχει μόνο η επιστήμη των μηχανικών αλλά και η νομική που όλα ξεκινάνε από εκεί. Αν είχε διαβάσει το νόμο, θα ήξερε ότι για να γίνει το έργο αυτό με μία Προγραμματική Σύμβαση, πάλι θα χρειαζόταν μεταβίβαση της χρήσης γης. Για να γίνει η οποιαδήποτε Προγραμματική Σύμβαση η οποία θα αφορά μία μεταβίβαση χρήσης χωρίς έργο εκτελέσεως επί της μεταβιβαζομένης γης μπορεί να γίνει μόνο μέχρι 3 χρόνια και χωρίς να υπάρχει χρήση γης. Αλλά πάλι χρειάζεται μεταβίβαση χρήσης και γίνεται από τον ΟΛΑ. Για να γίνει η μεταβίβαση χρήσης με εκτέλεση έργου, ακόμα και αν υπάρχει προγραμματική σύμβαση, χρειάζεται να γίνει μεταβίβαση γης όπως ακριβώς σας τα είπα και σας τα έχω μέσα στο πρωτόκολλο συναινέσεως. Μη μου απαντήσετε, δε χρειάζεται, γιατί εγώ το νόμο τον ξέρω. Όσα είπατε λοιπόν παρέλκουν γιατί χρειάζεται μεταβίβαση της χρήσης γης. Και βέβαια δεν ερίζει η παρούσα αρχή, όπως έκαναν οι προηγούμενες, με τον ΟΛΑ. Εγώ με τον κ. Σκεύα μιλάω μέρα παρά μέρα, πηγαίνω στο γραφείο του, έρχεται στο γραφείο μου αλλά έχω την υποχρέωση με αγωνία και εντονότητα να τον βάλω προ των ευθυνών του απέναντι στους δημότες εάν τελικώς, παρά αυτή τη δυνατότητα που έχει, θα χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Για να πάω στα υπουργεία πρέπει να πατήσω σε ένα σκαλοπάτι που λέγεται πλάτη του διευθύνοντος και προέδρου του ΟΛΑ. Αυτό λέω, τίποτε περισσότερο. Και δεν μας είπε ο κ. πρόεδρος τι θα πάθει αν υπογράψει. Έπρεπε να το είχε μάθει για να μας το πει σήμερα εδώ πέρα. Το ότι δεν μας το λέει σημαίνει ότι δε θα πάθει τίποτε. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ερίζω με τον ΟΛΑ, του ζητάω να συμπαραταχθεί μαζί μου και να μας δώσει το δικαίωμα όλους τους πολίτες μέσα από αυτό το θεσμικό όργανο του δημοτικού συμβουλίου να πάρουμε την παραλία, να την πατήσουμε επί τέλους. Και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε με τα λεφτά.

Ο κ. Αγγλιάς θύμισε ότι αυτή την κουβέντα την είχε πει και στον καλό του φίλο και συνάδελφο, πρώην πρόεδρο του ΟΛΑ (σ.τ.σ. εννοεί τον κ. Αμπατζή) που του είπε «Είσαι διορισμένος και αύριο δε θα είσαι, αλλά θα είσαι εχθρός της πόλης. Πρόσεξε για την απόφαση που παίρνεις.» Αυτό είναι το θέμα. Αν στραβώσει κάτι δε θα πάμε να ζητήσουμε ευθύνες από τον ανώνυμο μέτοχο εκπρόσωπο της γενικής συνέλευσης ενός ατόμου. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες, ότι άλλο δεν μπορούμε και άλλο προσπαθούμε να βοηθήσουμε αυτό τον τόπο. Το θέμα τίθεται σε ψηφοφορία.

Να έχουμε κάτι, ότι εμείς σαν δημοτικό συμβούλιο έχουμε εκπεφρασμένη τη βούληση να προχωρήσουμε σε αυτό το θέμα. Τώρα, το πώς θα το καταφέρουμε, τι παρεκκλίνουσες κινήσεις θα κάνουμε είναι ένα άλλο θέμα. Ας πάρουμε εδώ μία γερή απόφαση για να μη μας πουν: Εσείς δεν ξέρετε τι θέλετε. Γι’αυτό σας παρακαλώ κι εγώ προσωπικά.

Ο κ. Γρηγοριάδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την παραχώρηση των ανταλλαγμάτων, των ενοικίων στον ΟΛΑ. Ο κ. Γρηγοριάδης είχε μία αψιμαχία με τον κ. Τερζή.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι είναι θέμα μηνών να ξεπουληθεί ο ΟΛΑ.

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι έχει την επιφύλαξη ότι η Προγραμματική Σύμβαση συμπεριλαμβάνει και την παραχώρηση χρήση γης.

Ο κ. Λαμπάκης ζητά από τον κ. Λασκαράκη να μην πάει κόντρα στο νόμο, δεν τον γνωρίζει, είναι άσχετος. Είπε ότι εδώ και μία εβδομάδα διαβάζει το νόμο ο ίδιος.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρώτησε αν δεν έφερε ο κ. δήμαρχος την Προγραμματική Σύμβαση προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο πριν από 6 μήνες.

Ο κ. Λασκαράκης ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή του να υπογραφεί η Προγραμματική Σύμβαση.

Ο κ. Λαμπάκης λέει στον κ. πρόεδρο ότι η νόμιμη διαδικασία λέει πως ψηφίζουμε πρώτα αυτή την πρόταση και μετά ψηφίζουμε και τις άλλες προτάσεις.

Ο κ. Λασκαράκης επιμένει ότι πρώτα ψηφίζονται οι αντιπροτάσεις.

Ο κ. Αγγλιάς ρωτά αν ψηφίζει κανείς την πρόταση του κ. Λασκαράκη. Ψηφίζει θετικά μόνο ο κ. Λασκαράκης και κανείς άλλος σύμβουλος, αφού δεν πρόλαβαν να τη δούνε.

Ο κ. Δευτεραίος είπε ότι διαφωνεί με την πρόταση του κ. Λασκαράκη. Το κείμενο αυτό έχει τη γενεσιουργό αιτία, το Master Plan του ΟΛΑ. Το επόμενο βήμα θα είναι να μας τα πάρουν όλα. Προτείνει το πάρκινγκ να είναι δωρεάν. Διαφωνεί στο 50% του κειμένου. Γι’αυτό πρότεινε να ζητηθεί από το ΔΣ του ΟΛΑ να δηλώσει ότι μπορεί και πρέπει να παραχωρηθεί η χερσαία ζώνη στο λαό της πόλης και στο δήμο.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δε γίνεται, θέλει πρωτόκολλο. Εδώ δεν είναι πολιτική μόνο, εδώ υπάρχει και νομικό υπόβαθρο.

Ψηφίζεται ομόφωνα με την επιφύλαξη των παρατάξεων για την παραχώρηση των εσόδων στον ΟΛΑ από τις παρατάξεις Γρηγοριάδη και Ραπτόπουλου, με 3 απόντες από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

 

Θέμα 4ο – Γνωμοδότηση επί της παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου Ν. 2971/2001 άρθρο 14 παρ. β΄ εδαφ. 8 «Περί παραχωρήσεως αιγειαλού-παραλίας για την εκτέλεση έργων». (εισηγ. κ. Δήμαρχος).

Το λόγο έχει ο κ. δήμαρχος για την ενημέρωση του συμβουλίου. Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι βάσει νόμου το δημοτικό συμβούλιο έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να γνωμοδοτήσει επί της επένδυσης αυτής του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Είχαμε κάνει μία πρώτη ενημέρωση για την όλη επένδυση αλλά όχι διεξοδική. Ευτυχώς σήμερα είναι εδώ και εκπρόσωποι από την επενδύτρια εταιρεία, τον όμιλο Κοπελούζου, και ο κ. Σιμσιρίδης από την αντιπεριφέρεια γιατί εμείς στις Τεχνικές Υπηρεσίες δεν έχουμε τέτοιου είδους εξειδικευμένους επιστήμονες και νομίζω ότι θα έχουμε μία αρκετά ενημερωτική ημέρα όσον αφορά το θέμα αυτό. Δε μιλάμε για την περιβαλλοντική γνωμοδότηση αλλά για τη δυνατότητα (και αν εμείς δεχόμαστε) διέλευσης από την παραλία και την αιγιαλίτιδα ζώνη και βέβαια τη μη παρεμπόδιση σε ότι μέλει να γίνει από το δήμο στις εκτάσεις μας οι οποίες υπάρχουν μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη και την παραλία. Όπως και το μεσημέρι στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, απεδείχθη και προέκυψε ότι υπάρχουν τα 500 στρεμμάτων στα οποία σχεδιάζουμε να γίνει ο εμπορευματικός σταθμός απ’όπου, από το κέντρο περίπου, περνάει αυτός ο αγωγός.

Ο κ. δήμαρχος δείχνει τοπογραφικό διάγραμμα της διαδρομής του αγωγού στην παραλιακή ζώνη.

Χάρτης διαδρομής αγωγού Φυσικού Υγροποιημένου Αερίου (LNG) μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Απαλού

Χάρτης διαδρομής αγωγού Φυσικού Υγροποιημένου Αερίου (LNG) μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Απαλού (κλικ για μεγέθυνση)

Ο κ. δήμαρχος, συνεχίζει λέγοντας: Εδώ είναι η θάλασσα, εδώ είναι τα 500 στρέμματα τα οποία έχουμε στην κατοχή μας, νομή μας και κυριότητα, εδώ σκοπεύουμε να κάνουμε τον περιβόητο διαμετακομιστικό σταθμό. Η επένδυση αυτή, αφού περάσει υποθαλασσίως από τη Μάκρη ο αγωγός του, υπό μορφή αερίου, θα φτάσει στην παραλία του Απαλού, θα περάσει από την αιγιαλίτιδα ζώνη μέσα από το χώρο των 500 στρεμμάτων και θα βγει επάνω, περνάει και κόβει ένα μικρό κομμάτι από τη μελλούμενη επέκταση σχεδίου του Απαλού. Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σήμερα το μεσημέρι ελήφθη ομόφωνα θετική υπό την προϋπόθεση ότι δε θα δημιουργηθούν αρνήσεις ούτε στην επέκταση, με κάποια μικρή μετατόπιση του αγωγού, αλλά ούτε και στο χώρο των 500 στρ για τις χρήσεις που σχεδιάζονται. Αυτό το τελευταίο διασφαλίζεται, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου της εταιρείας, γιατί ο αγωγός είναι στο υπέδαφος και μπορεί να δεχθεί μεγάλες πιέσεις από επάνω.

[Ώρα 20:22]

Το λόγο λαμβάνει ο κ. Σιφναίος Κωστής, διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας Gas Trade, η οποία είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου. Μαζί του είναι ο κ. Ευθυμιάδης και η κ. Μπιρμπίλη οι οποίοι ηγούνται της μελετητικής ομάδας που προωθεί αυτή τη στιγμή το κομμάτι της αδειοδότησης του έργου.

O κ. Σιφναίος Κωστής, διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας Gas Trade, παρουσιάζει την επένδυση

O κ. Σιφναίος Κωστής, διευθυντής ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας Gas Trade, παρουσιάζει την επένδυση

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 01)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 01) (κλικ για μεγέθυνση)

Ο κ. Σιφναίος ευχαρίστησε τον κ. πρόεδρο και τον κ. δήμαρχο για την πρόσκληση και την ευκαιρία που δίνεται στην εταιρεία να παρουσιάσει το έργο, με δεδομένο ότι ήδη βρισκόμαστε ήδη σε προχωρημένη φάση για την αδειοδότησή του. Το ζητούμενο σήμερα είναι να ενημερωθεί το ΔΣ ώστε να μπορεί να γνωμοδοτήσει με βάση τις επιταγές του νόμου 2971/2001 για τις παραχωρήσεις χρήσεως δημοσίων εκτάσεων, οι παραχωρήσεις αυτές είναι πάντοτε προσωρινές για όσο διάστημα διαρκεί το έργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για την παραχώρηση χρήσεως αιγιαλίτιδος ζώνης, πυθμένος και επιφανείας θαλάσσης στην περιοχή του αγκυροβολίου. Για αυτά τα 3 πράγματα μαζί, ο διαχειριστής της νομικής διαδικασίας είναι η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Έβρου του Υπουργείου Οικονομικών και η τελική παραχώρηση δίνεται σε μεταγενέστερη φάση με κοινή υπουργική απόφαση. Σε αυτή τη φάση ζητείται η γνωμοδότηση με βάση το νόμο, του δημοτικού συμβουλίου και άλλων 16 σχετικών φορέων και υπηρεσιών. Θα προσπαθήσει να κάνει μία σύντομη παρουσίαση μετά και την ενημέρωση του κ. δημάρχου.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 02)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 02) (κλικ για μεγέθυνση)

Η τελευταία Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το 3ο ευρωπαϊκό πακέτο, ουσιαστικά επιβάλλει το διαχωρισμό των διαχειριστών από τις εμπορικές ή παραγωγικές δραστηριότητες. Με βάση λοιπόν αυτό το διαχωρισμό που μεταφράστηκε στο νόμο N.4001/2011 που ψηφίστηκε στην Ελληνική Νομοθεσία φέτος το καλοκαίρι προχωράμε στην ίδρυση ενός Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). Το σύστημα αυτό περιλαμβάνει όλα όσα θα ακούσετε. Για την άδεια σκοπιμότητας ενός τέτοιου συστήματος ουσιαστικά την απόφαση την βγάζει πλέον η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μέχρι την εποχή που κάναμε εμείς την αίτηση ήταν γνωμοδότηση της ΡΑΕ και απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η άδεια σκοπιμότητας ουσιαστικά λέει ότι το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται μέσα στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό, δεν δημιουργεί κατ’αρχήν βασικά προβλήματα στο περιβάλλον και στην κοινωνία και κατά μείζονα λόγο ενισχύει τον ανταγωνισμό. Έτσι όπως έχουμε σχεδιάσει σε αυτή τη φάση το έργο, θα επιτρέπεται η πρόσβαση στο έργο σε τρίτους, δηλαδή προσπαθούμε να ενισχύσουμε τον ανταγωνισμό και ουσιαστικά να διαμορφώσουμε μία τέταρτη πύλη εισόδου στη χώρα και θα μπορέσουμε να προωθήσουμε μία διαφορετική δομή τιμολόγησης από αυτή που υπάρχει σήμερα, που είναι ουσιαστικά ένα μονοπωλιακό καθεστώς.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 03)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 03) (κλικ για μεγέθυνση)

Το έργο αυτό αποτελείται ουσιαστικά από δύο κομμάτια, ένα πλωτό τερματικό, ένα πλοίο το οποίο είναι μόνιμα αγκυροβολημένο σε κάποιο σημείο, και σε αυτό το σημείο έρχονται και καταπλέουν και προσδένονται μεταφορικά πλοία που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG – Liquefied natural gas).

Το αέριο εκεί αεριοποιείται και μεταφέρεται μέσω διαφόρων διακλαδώσεων σε έναν υποθαλάσσιο αγωγό ο οποίος το μεταφέρει σε αέρια μορφή στην ξηρά και από εκεί με ένα κομμάτι χερσαίου αγωγού συνδέεται με το εθνικό σύστημα που υπάρχει σήμερα.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 04)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 04) (κλικ για μεγέθυνση)

Οι εικόνες είναι ενδεικτικές, δεν είναι υποχρεωτικό ότι αυτό το πλοίο θα είναι ακριβώς έτσι. Το πλοίο αυτό είναι μόνιμα αγκυροβολημένο, μπορεί να είναι νεότευκτο, και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι. Δε θα έχει ουσιαστικά προωστική ικανότητα, μπορεί να κάνει κάποιες μανούβρες, δεν είναι πλοίο που μπορεί να ταξιδέψει, θα έρθει εδώ με ρυμουλκά και θα αγκυροβολήσει. Η αποθηκευτική του ικανότητα είναι 135.000-150.000 κυβικά μέτρα υγροποιημένου αερίου δηλαδή σε θερμοκρασίες περίπου -163°C (βαθμούς Κελσίου), το μέγεθός του ενδεικτικά είναι περίπου 300 μέτρα σε μήκος και η περιοχή στην οποία προσανατολιζόμαστε να αγκυροβολήσει έχει βάθος 39-40 μέτρα. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο θα έρχεται περίπου ένα πλοίο μεταφοράς LNG την εβδομάδα στη φάση ωριμότητας, γιατί η αύξηση των όγκων και της διακίνησης πάει προοδευτικά. Η ωριμότητά του είναι σε 6-8 χρόνια από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Θα έχει δυνατότητα εκφόρτωσης μάλλον και από τις δύο πλευρές ώστε να προστατεύεται καλύτερα από τους καιρούς και τους κυματισμούς και πάντοτε, όποια εκφόρτωση και να γίνεται θα γίνεται με παρουσία ρυμουλκών και σκαφών ασφαλείας ώστε αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 05)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 05) (κλικ για μεγέθυνση)

Η μονάδα αυτή είναι αγκυροβολημένη μόνιμα και ουσιαστικά θα περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα ο οποίος θα είναι είτε στην πλώρη της είτε θα είναι κάτω από το κήτος πάντως στη μπροστινή μεριά ώστε να μπορεί να γυρίζει αναλόγως με τον καιρό. Σχηματικά φαίνεται ότι όπως οι αγωγοί φεύγουν από το πλοίο, υπάρχουν κάποιοι εύκαμπτοι αγωγοί οι οποίοι δεν πατάνε στον πυθμένα και οι οποίοι καταλήγουν σε μία μονάδα η οποία είναι ποντισμένη στο βυθό, η οποία λέγεται μία πολλαπλή εξαγωγή, η οποία μπορεί να πάρει έναν ή δύο αγωγούς και να φύγουν από εκεί ένας ή δύο αγωγοί υποθαλάσσια. Η αγκύρωση γίνεται στο σημείο εκείνο στο οποίο υπάρχει πρόσδεση και δυνατότητα περιστροφής στο πλοίο και γίνεται με τρεις ομάδες αγκυρών που είναι τοποθετημένες σε μία γωνία 120° περίπου ώστε να υπάρχει απόλυτη σταθερότητα. Άμα δείτε τις διαστάσεις αυτών των ποντισμένων αγκυρών θα καταλάβετε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να κουνηθεί από το σημείο.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 06)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 06) (κλικ για μεγέθυνση)

Αυτό θα έχει μία μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης περίπου μισού εκατομμυρίου κυβικών μέτρων αερίου την ώρα. Ο μέσος ρυθμός θα είναι περίπου 300.000 κυβικά μέτρα την ώρα, που αυτό σημαίνει ότι στην ωριμότητά του από αυτό το σταθμό θα διακινούνται 2,6 δις κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο. Για να έχουμε ένα συγκριτικό μέγεθος, η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα το έτος 2011 (χρονιά ρεκόρ με μεγάλη διαφορά) ήταν 4,6 δις κυβικά μέτρα αερίου. Άρα μιλάμε για μία μονάδα η οποία θα είναι πάνω από το 50% της εγχώριας ζήτησης σήμερα, βέβαια προβλέπεται ότι η ζήτηση αυτή θα αυξηθεί. Είναι σημαντικό ότι η αεριοποίηση γίνεται με θέρμανση του υγρού που έχει θερμοκρασία -160°C και ζεσταίνεται. Υπάρχουν δύο δυνατοί τρόποι να γίνει αυτό, ο ένας είναι με χρήση θαλασσινού νερού (έχει την επίπτωση ότι κρυώνει το νερό της θάλασσας σε μία ακτίνα και ένα βάθος) ή μπορεί να γίνει με τη χρήση αερίου, χωρίς χρήση θαλασσινού νερού σε ένα κλειστό κύκλωμα. Εμείς προτείνουμε τη χρήση του κλειστού κυκλώματος ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση στη θερμοκρασία του θαλάσσιου νερού και συνεπώς στη θερμοκρασία της περί τη μονάδα ιχθυοπανίδας και ζωής.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 07)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 07) (κλικ για μεγέθυνση)

Αυτή η διαφάνεια έχει ίσως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δείχνει ακριβώς που είναι η θέση. Η θέση του αγκυροβολίου είναι νοτίως της περιοχής της Μάκρης, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων ανοιχτά της ακτής. Σε μία ευθεία γραμμή είναι 18 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Από εκεί και πέρα ξεκινάει ένας υποθαλάσσιος αγωγός. Αυτό το σχήμα που βλέπετε δεν είναι το τελικό διότι με κάποιες παρεμβάσεις που είχαμε από το ΓΕΝ μας ζητήσανε να κινηθούμε λίγο πιο παράλληλα προς τα κάτω και μετά θα γυρίσει ο αγωγός ευθεία και θα βγει περίπου στην περιοχή που θα σας δείξω. Ο υποθαλάσσιος αγωγός θα είναι μήκους περίπου 25-26 χιλιόμετρα. Ο υποθαλάσσιος αγωγός μέχρι βάθη θαλάσσης 15 μέτρων θα είναι θαμμένος, από εκεί και πέρα θα είναι ποντισμένος στην επιφάνεια του πυθμένα. Αυτοί οι αγωγοί, για να προστατεύονται κιόλας, χτίζονται με μία επένδυση από σκυρόδεμα πάχους 5-8 εκατοστών, οπότε είναι πολύ βαρείς και ουσιαστικά επειδή ο πυθμένας είναι ιλύς, μαλακά εδάφη, και το υπόλοιπο κομμάτι του αγωγού θα θαφτεί, δε θα φαίνεται. Ο αγωγός βγαίνει σε ένα σημείο και συνεχίζει πλέον χερσαίος 100% θαμμένος, δηλαδή δε βγαίνει στην καθόλου επιφάνεια, μέχρι κάποιο βανοστάσιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υφιστάμενο βανοστάσιο που λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ (δηλαδή ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) κοντά στην Αμφιτρίτη ή εκεί δίπλα. Αυτό είναι σε συζήτηση με το ΔΕΣΦΑ αλλά δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία, θα είναι 100-200 μέτρα δεξιά ή αριστερά. Το κομμάτι του χερσαίου αγωγού είναι περίπου 4 χιλιόμετρα και θα συνδέεται για να παρέχει το αέριο στο εθνικό σύστημα. Άρα σαν ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου) είναι το πλοίο και το σύστημα αγωγών μέχρι τη σύνδεσή του με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 07b)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 08) (κλικ για μεγέθυνση)

Εδώ φαίνεται πάλι το σημείο αγκυροβολίου, για να δείτε ότι είναι ουσιαστικά στα όρια των εθνικών υδάτων. Τα εθνικά ύδατα είναι στα 6 μίλια, εμείς πάμε στα 5,4-5,5 μίλια διότι χρειάζεται και μία περιοχή ασφαλείας η οποία πρέπει να είναι μέσα στα εθνικά ύδατα και άρα είναι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορεί να πάει από την ξηρά, να είμαστε όμως σε εθνικά ύδατα. Επίσης έχουμε κρατήσει αποστάσεις από τη νοητή γραμμή της (σ.τ.σ. ακτοπλοϊκής) γραμμής (σ.τ.σ. συγκοινωνίας) Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης η οποία είναι η μόνη επιβατική γραμμή η οποία λειτουργεί σήμερα.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 08)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 09) (κλικ για μεγέθυνση)

Εδώ είναι η περιοχή, σας την περιέγραψε και ο κ. δήμαρχος, όπου θα προσαιγιαλωθεί ο αγωγός. Είναι στη νοητή γραμμή των ορίων του Απαλού. Είχαμε μία συζήτηση, αν χρειαστεί να γίνει μία μικρή μετατόπιση αριστερά ώστε να αποφευχθούν οι μελλοντικές επεκτάσεις του σχεδίου του Απαλού, αυτό είναι εύκολο να γίνει, όπως επίσης και σε σχέση με το πρώτο τμήμα μετά την αιγιαλίτιδα ζώνη και την παραλία όπου υπάρχει το πρόγραμμα ανάπτυξης του κέντρου Logistics του δήμου. Εκεί υπάρχει ένας εθνικός κανόνας για αγωγούς υψηλής πίεσης, οι οποίοι είναι θαμμένοι, που η βασική προϋπόθεση η οποία βάζει είναι από τον άξονα του αγωγού να υπάρχουν τουλάχιστον 20 μέτρα ένθεν και ένθεν στα οποία να μην υπάρχουν κτίσματα-κατοικίες με ανθρώπινη δραστηριότητα. Αυτά νομίζω ότι μπορούν να εξασφαλιστούνε, από εκεί και πέρα προβλέπονται αγωγοί κάτω από δρόμους, απλώς είναι θέμα προδιαγραφής τοιχωμάτων και ενίσχυσης, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτό. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε όταν ξέρουμε ακριβώς από πού περνάμε.

Ο κ. Δημητριάδης ρωτά σε τι βάθος τοποθετείται ο αγωγός στη στεριά, σε αγροτικές εκτάσεις.

Ο κ. Σιφναίος απάντησε ότι εξαρτάται από το από που διέρχεται ο αγωγός, αλλά σε αγροτικές εκτάσεις μπαίνει σε βάθος περίπου 1,5 μέτρων. Αν είναι άλλες δραστηριότητες, π.χ. διασταυρώσεις με δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές, γίνονται με οριζόντια διάτρηση με συγκεκριμένες προδιαγραφές (ρέματα και οτιδήποτε χρειάζεται). Κατασκευάζεται όπως έχει κατασκευαστεί και ο αγωγός του εθνικού συστήματος που περνάει από όλη την Ελλάδα. Η διάμετρος του αγωγού είναι γύρω στις 30 ίντσες (σ.τ.σ. 76,2 εκατοστά), θα είναι κατά τι μικρότερη από αυτή που είναι αυτή τη στιγμή το κομμάτι από τους Κήπους μέχρι την Κομοτηνή.

Παρόλο ότι σε αυτή τη φάση δεν μιλάμε για Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και θα έρθω στη διαδικασία αδειοδότησης, διότι αυτή δεν είναι η πρώτη συζήτηση που θα έχουμε μαζί, θα έχουμε και δεύτερη και ενδεχομένως και τρίτη σε μεγαλύτερο φάσμα, πάντως ήδη στην μελέτη την οποία καταθέσαμε για να πάρουμε την άδεια σκοπιμότητας αλλά και στο φάκελλο που καταθέσαμε στην κτηματική υπηρεσία υπάρχουν Προμελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τις οποίες έχει φανεί ότι αντιμετωπίζονται, τουλάχιστον προκαταρκτικά, τα βασικά θέματα ικανοποιητικά. Εμείς θα ακολουθήσουμε όλους βεβαίως τους εθνικούς και διεθνείς κανόνες ασφαλείας. Όλα τα προγράμματα αδειοδότησης θα γίνουν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το λιμεναρχείο, το δήμο, την περιφέρεια, αναλόγως ο καθένας στο κάθε κομμάτι. Πιστεύουμε ότι εξασφαλίζεται στο μέγιστο βαθμό η ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών, των κατοίκων της περιοχής, των οικισμών.

Θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την ίδια επικοινωνία και ενημέρωση. Είχα πει από την αρχή, από την πρώτη φορά που ενημέρωσα τον κ. δήμαρχο, ότι όποτε χρειαστείτε και ότι θέλετε είμαι στη διάθεσή σας κι εγώ και οι συνεργάτες μου, και ότι άλλο, όποια άλλη βοήθεια χρειαστεί. Είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς και φυσικά πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα έχει μία ουσιαστική συνεισφορά και στην τοπική κοινωνία και σε επίπεδο απασχόλησης άμεσης, και σταδιακά μεγαλύτερης, και σε επίπεδο ενεργοποίησης άλλων κλάδων, διότι δεν είναι μόνο το πλήρωμα του πλοίου αλλά και τα διάφορα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του πλοίου, και είναι και οι όποιες δραστηριότητες ουσιαστικά φέρνει μία τέτοια επένδυση στην ξηρά. Δεν είναι η επένδυση που θα φέρει 1.000 θέσεις εργασίας, είναι σαφές αυτό. Μιλάμε για κάποιες θέσεις εργασίας οι οποίες κυμαίνονται σε άμεσο επίπεδο και σταδιακά, το λέω σταδιακά γιατί πρέπει να αποκτηθεί κάποια εμπειρία, από 60 έως 80 άτομα και βέβαια ότι άλλο απασχολείται γύρω από αυτό σε επίπεδο τροφοδοσίας, προμήθειας, εστιάσεως, ξενοδοχείων, κλπ.

Επίσης θεωρούμε ότι έχει τη δυνατότητα, όχι μόνο ο δήμος αλλά γενικότερα βιομηχανίες όταν θα δημιουργηθεί και η καινούρια επιχείρηση αερίου στην περιοχή, τα σπίτια να έχουν αέριο σε ανταγωνιστικότερες τιμές, ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και αν εν πάση περιπτώσει αυτό το έργο οδηγήσει κάποιους άλλους να ρίξουν τις τιμές τους, κέρδος θα έχουμε. Και βέβαια και άλλες δράσεις τις οποίες θα συζητήσουμε με τον δήμο στην πορεία υλοποίησης του έργου.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 10)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 10) (κλικ για μεγέθυνση)

Επίσης έχει σημασία να δούμε και πώς αυτό το έργο δένει και εξαρτάται με τα μεγαλύτερα έργα αγωγών, γενικότερα ενεργειακά έργα σε σχέση με το φυσικό αέριο στην περιοχή. Όπως ξέρετε υπάρχουν πάρα πολλά μεγάλα έργα αγωγών τα οποία υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία προβλέπεται ότι θα περάσουν από την περιοχή, δηλαδή ουσιαστικά θα περάσουν ουσιαστικά από το κομμάτι Κήπων-Κομοτηνής. Αυτός είναι ο ITGI (σ.τ.σ. Interconnector Turkey-Greece-ItalyΔιασυνδετήριος Αγωγός Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίαςδείτε βίντεο για τον αγωγό ITGI στα αγγλικά, κάνοντας κλικ εδώ) και αυτός είναι ο TAP (σ.τ.σ. Trans Adriatic Pipeline – για πληροφορίες για τον TAP στα ελληνικά κάντε κλικ εδώ).

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 11)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 11) (κλικ για μεγέθυνση)

Αυτοί οι δύο αγωγοί αν υλοποιηθούν, ή έστω ο ένας αν υλοποιηθεί, ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στο έργο του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης να μπει πλέον σε μία τροφοδοσία αγορών και πέρα από την Ελληνική. Όπως επίσης σημαντικός πάρα πολύ για το έργο αυτό είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora (σ.τ.σ. IGB – Interconnector Greece-Bulgaria – Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας) και ο οποίος θα συνδέεται με ένα δίκτυο αγωγών των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συνεπώς υπάρχει πρόσβαση στις αγορές αυτές.

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 12)

Παρουσίαση κ. Σιφναίου για την επένδυση LNG (Slide 12) (κλικ για μεγέθυνση)

Έχει ενδιαφέρον να σας εξηγήσω εν τάχει τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου, γιατί σε αυτή τη διαδικασία θα κληθείτε να λάβετε μέρος εκτός από σήμερα και σε άλλες φάσεις. Όπως είπα, ιστορικά το έργο έχει ξεκινήσει την επίσημη μελέτη του και την επίσημη εμφγάνισή του εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Καταθέσαμε το Δεκέμβριο του 2010 την αρχική μελέτη για άδεια σκοπιμότητας στη ΡΑΕ, πήραμε την άδεια από το ΥΠΕΚΑ τον Αύγουστο του 2011. Από κει και πέρα υπάρχει μία αρκετά σύνθετη διαδικασία για να φτάσει κανείς στο σημείο που μπορεί να ξεκινήσει εργασίες. Το σημείο αυτό είναι η άδεια εγκατάστασης. Για να μπορέσεις να βγάλεις άδεια εγκατάστασης χρειάζεσαι παραχώρηση. Για να πάρεις παραχώρηση θέλεις έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Για να πάρεις περιβαλλοντικούς όρους πρέπει πρώτα να κάνεις τη μελέτη η οποία όμως πρέπει να περιλαμβάνει τις μελέτες ασφαλείας μέσα και τις γνωμοδοτήσεις που είμαστε σε αυτή τη φάση. Ο πρώτος φάκελλος που κατατίθεται σαν αδειοδοτικό βήμα είναι αυτός που καταθέσαμε 25/11 στη Κτηματική Υπηρεσία και αφορά την έγκριση παραχώρησης, όπως είπα, αιγιαλού, πυθμένος και θαλάσσιας ζώνης. Και εννοώ τη θαλάσσια ζώνη γύρω από το αγκυροβόλιο στην οποία περιστρέφεται περί τον άξονά της η μονάδα και μία ζώνη ακόμα 500μ γύρω από αυτή που είναι μία ζώνη ελεγχόμενης χρήσης η οποία περιπολείται κυρίως όταν καταπλέουν πλοία τα οποία έρχονται για να ξεφορτώσουν υγροποιημένο φυσικό αέριο. Όταν καταπλέει ένα πλοίο για να ξεφορτώσει δεν επιτρέπεται να υπάρχουν άλλα πλοία ή πλοιάρια στην περιοχή εκτός από αυτά που είναι ασφαλείας και τα ρυμουλκά.

Άρα εάν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ολοκληρωθούν αυτές οι γνωμοδοτήσεις σε αυτή τη φάση, θα είμαστε ελπίζουμε σε θέση να καταθέσουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μέσα στον Ιούνιο. Όπως ξέρετε, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πλέον υπάρχει ένας καινούριος περιβαλλοντικός νόμος, ο Ν.4014/2011 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβρη, η οποία προβλέπει πάρα πολύ συγκεκριμένα τη διαδικασία για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Στη διαδικασία αυτή, την οποία κινεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.), θα κληθεί μεταξύ άλλων πάλι το δημοτικό συμβούλιο και η αιρετή περιφέρεια να γνωμοδοτήσουν επί όλων των θεμάτων συνολικά των περιβαλλοντικών, συνολικά για το έργο, και βεβαίως θα είναι ανοιχτή και σε δημόσια διαβούλευση. Ο κάθε πολίτης, είτε έχει συμφέρον είτε δεν έχει συμφέρον, οποιοσδήποτε μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Όλα αυτά πλέον ενσωματώνονται στις παρατηρήσεις που γίνονται και τις αλλαγές, ώστε να ολοκληρωθούν και να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου.

Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήματα, τεχνικά στοιχεία μέχρι εδώ. Για πιο εξειδικευμένα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και το περιβάλλον θα σας μιλήσει ο κ. Ευθυμιάδης.

[σ.τ.σ. Ακολουθούν ερωταπαντήσεις των συμβούλων που θα συμπληρωθούν αργότερα]

Το λόγο παίρνει ο κ. Σιμσιρίδης Γιάννης, διευθυντής ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Ο κ. Σιμσιρίδης λέει: κ. Πρόεδρε, μέχρι το στάδιο αυτό η υπηρεσία δεν βλέπει κανένα σοβαρό εμπόδιο για να προχωρήσει το έργο. Τέτοια έργα θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή στις προδιαγραφές και στην εποπτεία τους για να μη γίνουν επικίνδυνα. Δε το θεωρώ κάτι ιδιαίτερο σαν έργο, σα δυσκολία έργου, δε το θεωρώ ιδιαίτερο αν τηρηθούν οι κανόνες. Αυτό είναι βασικό για κάθε επένδυση που εμφανίζεται. Σε κάποιες εταιρείες άλλες είπαμε όχι γιατί έχουμε συγκεκριμένες ενστάσεις. Δεν ξέρω αν θέλετε κάποιες διευκρινίσεις.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά αν από την εμπειρία του έχει να πει κάτι, πέρα από την κατασκευή του έργου, για τη λειτουργία του.

Ο κ. Σιμσιρίδης απαντά ότι δεν το θεωρεί σημαντικό για να ανησυχεί η περιοχή, με  την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι προδιαγραφές, σε αυτό είναι απόλυτος.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι από την ενημέρωσή του το έργο είναι ένα σύνθετο βιομηχανικό έργο και παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες στην όλη αδειοδότηση των περιβαλλοντικών. Προκύπτουν όντως κάποιες δυσκολίες στην αδειοδότηση;

Ο κ. Σιμσιρίδης απαντά ότι επειδή το έργο είναι κατηγορίας Α, η περιβαλλοντική αδειοδότηση δίνεται από το ΥΠΕΚΑ. Η άδεια λειτουργίας, επειδή είναι σύνθετο βιομηχανικό έργο, δε δίνεται από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου αλλά πάλι από το υπουργείο, αυτή είναι η διαφορά. Είναι σύνθετο έργο, δεν είναι απλό.

Ο κ. Αγγλιάς δίνει το λόγο στον κ. Ευθυμιάδη.

Ο κ. Ευθυμιάδης λέει: Με αυτά τα έργα έχουν ασχοληθεί πάρα πολλοί φορείς σε όλη τη γη για να δούνε φαινόμενα καταστροφικά που μπορεί να συμβούν από τρομοκρατική ενέργεια, δεν ασχολούμαστε με μικροατυχήματα, δηλαδή καθώς γίνεται η μετάγγιση του υγραερίου από το ένα πλοίο στο άλλο να σπάσουν οι βραχίονες, συμβαίνει. Θα βγει λίγο αέριο, θα σταματήσουν οι βάνες, αυτό το αέριο θα εξαεριωθεί και θα πάει στην ατμόσφαιρα. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα από μικροδιαρροές, εννοώ σε επίπεδο ευρύτερο, όχι σε επίπεδο ασφάλειας πλοίου, αυτό είναι άλλο θέμα. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα από ένα μεγάλο καταστροφικό συμβάν, διεμβόλιση του πλοίου, τρομοκρατική ενέργεια, κλπ. Ακόμα και σ’ αυτό πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι δε θα διακινδυνεύσει πληθυσμός. Υπάρχει και ένα θέμα, η βιομηχανική ασφάλεια, το οποίο δε το συζητάμε εκεί μέσα, μας αφορά όμως. Για τη βιομηχανική ασφάλεια βγαίνει σχέδιο ασφαλείας το οποίο εγκρίνεται  από εγκεκριμένους νηογνώμονες, πάει δηλαδή με την αρχική νομοθεσία, η ασφάλεια του πλοίου και οι κανονισμοί. Εδώ μιλάμε τώρα με την ευρύτερη έννοια «η ασφάλεια του πληθυσμού». Πήραμε τα πιο αντιπροσωπευτικά σενάρια που μπορεί να συμβούν, να τρέξουν και να γίνουνε σε ένα τέτοιο έργο. Επειδή οι υπολογισμοί είναι σύνθετοι, κοιτάξαμε υπολογισμούς που έχουνε κάνει αντίστοιχα σοβαρά εργαστήρια των ΗΠΑ και αλλού, δεν κάναμε αποκλειστικά δικούς μας υπολογισμούς. Διασταυρώσαμε τα δικά μας με επίσημα αποτελέσματα.

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 01)

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 01) (κλικ για μεγέθυνση)

Υπάρχουνε δυο υποθέσεις καταστροφής. Η μία είναι από τα 130.000 κυβικά να φύγουν 50.000 κυβικά στη θάλασσα. Αυτό είναι πιο ελαφρύ από το νερό και κάθεται σαν λάδι επάνω και απλώνεται όπως φυσάει. Καθώς απλώνεται, επειδή θερμαίνεται από τον αέρα και τη θάλασσα εξατμίζεται. Γίνεται μία κηλίδα. Αν αυτό το πράγμα πάρει φωτιά περπατάει σαν λάδι μαζί με τη φωτιά από πάνω, γίνεται αυτό που λέγεται μια λιμναία πυρά.

Ο κ. δήμαρχος ρωτά: Πόσο γρήγορα περπατάει;

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Με βάση τον αέρα μπορεί να περπατήσει 3-4 μέτρα το δευτερόλεπτο, κτλ.

Ο κ. Γιαννέλος σχολιάζει: Υγρόν πυρ.

Ο κ. Ευθυμιάδης συνεχίζει: Αυτό είναι το πρώτο σενάριο που δεν είναι το επικίνδυνο, δεν πάει πολύ μακριά αυτό, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να γίνει μία διαρροή, να μην πάρει φωτιά, να έχει και άπνοια, να μείνει πολλές ώρες να εξατμιστεί και να φυσήξει κανένας αέρας να πάρει την αέρια μάζα να την πάει με την ταχύτητα του αέρα σε μία πόλη. Για να είναι εύφλεκτο το μείγμα πρέπει να είναι 5-10% αέριο σε σχέση με τον αέρα για να πετύχεις εύφλεκτο μείγμα και να ταξιδέψει εκεί που πάει ο αέρας. Αυτό το απίθανο σενάριο λέγεται πυρά ατμών. Ταξιδεύει στον αέρα και παίρνει φωτιά ο αέρας άμα βρεθεί. Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο να πάει μακρύτερα, και αυτό το σενάριο αναλύσαμε.

Το πρώτο σενάριο, της λιμναίας πυράς, σε μία τέτοια ατυχία να φύγουν δηλαδή 50.000 κυβικά στη θάλασσα. Αυτό δεν πάει πολύ μακρυά σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς και τα πειράματα που έχουν γίνει, πάει περί τα 3 χιλιόμετρα προς την κατεύθυνση του αέρα, άμα φυσάει.

Αυτό όσο περπατάει απλώνει και μετά από ένα σημείο δεν παίρνει φωτιά. Το επικίνδυνο μέρος είναι να πάρει φωτιά και να ταξιδέψει με επικίνδυνη θερμότητα περίπου στα 6,5 χλμ. απόσταση. Αυτό είναι το σενάριο για 50.000 κυβικά διαρροή, που είναι ένα πιθανό καταστροφικό σενάριο, δεν πρόκειται για σενάριο να βουλιάξει όλο μαζί, είναι σε 4-5 δεξαμενές, να φύγουν τα μισά σας λέω, ή να φύγει το 40-50%.

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 03)

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 03) (κλικ για μεγέθυνση)

Σας δείχνω εδώ πέρα τον αντίστοιχο σταθμό της Ρεβυθούσας, στην Αττική στον κόλπο της Ελευσίνας από πάνω. Είναι αντίστοιχης χωρητικότητας έργο, 130-135.000 κυβικά υγρού αερίου, θα πάρει και άλλα 50.000 ακόμα. Αυτό το έργο είναι σε ένα νησάκι.

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 04)

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 04) (κλικ για μεγέθυνση)

Όπως βλέπετε, εδώ είναι η Ρεβυθούσα το νησάκι, εδώ είναι η Σαλαμίνα, εδώ είναι τα Μέγαρα.

Ο κ. δήμαρχος ρωτά: Πόσα χιλιόμετρα είναι η Σαλαμίνα;

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Αυτό εδώ είναι κατοικημένες περιοχές, όλες. Όταν μελετήθηκε αυτό μελετήθηκε με άλλες προϋποθέσεις. Είναι 1,2 χλμ θερινές κατοικίες. Αυτό τον κύκλο που βλέπετε είναι 3 χλμ. Τα Μέγαρα είναι στα 6 χλμ και εδώ είναι η Νέα Πέραμος, πολύ πυκνοκατοικημένη περιοχή. Οι μελέτες που κάνανε το Πολυτεχνείο για τη Ρεβυθούσα, έβγαλε μία απόσταση 4,5 χλμ. Βλέπετε ότι σύμφωνα με όλες τις μελέτες είναι 6,5 χλμ ακόμα και αν γίνει ατύχημα, φυσάει Νοτιάς γύρω στα 3 μέτρα το δευτερόλεπτο, έχει την πιθανότητα να φτάσει 6,5 χλμ σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς μας. Εντελώς απίθανα καταστροφικά σενάρια τα οποία όμως τα εξετάζουμε. Εγώ προσωπικά είμαι πεπεισμένος, έχω δει όλες τις αναλύσεις, έχω κάνει κι εγώ προσωπικές αναλύσεις, ότι αυτό είναι πολύ συντηρητικό. Δεν πρόκειται δηλαδή να έχουμε μία φωτιά που να πλησιάζει τις ακτές κάτω από οποιαδήποτε περίπτωση. Εγώ ζω με το κύρος μου. Αν διακυβευτεί το κύρος της ομάδας των μελετητών δεν έχουμε μέλλον.

Ο κ. δήμαρχος λέει: Είναι χαμηλότερο από τη ζωή μας.

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 02)

Παρουσίαση κ. Ευθυμιάδη για την επένδυση LNG (Slide 02) (κλικ για μεγέθυνση)

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Ναι, καταλαβαίνω αλλά σας λέω την προσωπική μου εκτίμηση κάνοντας όλες αυτές τις μελέτες. Είμαι στη διάθεσή σας να συζητήσουμε οποιοδήποτε σενάριο. Έχει εμφανιστεί στη βιβλιογραφία ένα σενάριο για μια διαρροή 200.000 τόνων η οποία εμφανίζει μία απόσταση ασφαλείας 11,6 χλμ. Την αναφέρουμε αυτή, κ. δήμαρχε, στο τεύχος που σας δώσαμε, δεν αποκρύπτουμε κανένα στοιχείο. Ότι υπάρχει στη βιβλιογραφία το εμφανίζουμε. Θεωρούμε ότι αυτό το σενάριο δεν ανταποκρίνεται στο δικό μας, δεν είναι 200.000, είναι συνολική αποθήκη 135.000 κυβικών μέτρων. Τα 6,5 χλμ. που λέμε είναι συντηρητικά.

Ο κ. δήμαρχος ρωτά: Είπατε ότι υπάρχει μία ακτίνα προστασίας πόσων χιλιομέτρων κατά την εκφόρτωση και αεριοποίηση του υγροποιημένου αερίου;

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Η πρώτη ακτίνα ελέγχου/αποκλεισμού ναυσιπλοΐας είναι 800 μέτρα από την πλώρη, που είναι αγκυροβολημένη. Η άλλη, μία ζώνη ελέγχου ναυσιπλοΐας είναι της τάξης των 3.000 μέτρων. Θα υπάρχει σχέδιο ασφαλείας σε συνεργασία με το λιμεναρχείο, το οποίο επισκεφτήκαμε και έχει θαυμάσια στελέχη και εξαιρετικούς επιστήμονες.

Ο κ. δήμαρχος ρωτά: Μέχρι τα 6,5 χλμ που είναι πιθανό να συμβεί αυτό το απίθανο που είπατε, υπάρχει μία…

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο και δεν εξελίσσεται μέσα στην ώρα, εξελίσσεται σε αρκετό χρόνο, επομένως το σχέδιο ασφαλείας που θα υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή θα επιτρέψει την προειδοποίηση όλων των παραπλέοντων πλοίων.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά αν γίνει μία τρομοκρατική ενέργεια, ποια είναι η ακτίνα εκτόνωσης;

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Αυτό το πράγμα όταν διαρρέει δεν αναφλέγεται, πρέπει να ανακατευτεί με τον αέρα για να γίνει το εύφλεκτο μείγμα. Επομένως, αλλά μπορεί να αναφλεγεί δίπλα, μπορεί να γίνει εδώ μία έκρηξη, αυτό που λέγεται μία πύρινη λαίλαπα, η οποία δε θα έχει εκρηκτικό χαρακτήρα, ωστικό κύμα. Αυτό όλα τα σενάρια που κοιτάζουμε είναι ότι η πύρινη λαίλαπα πόσο φτάνει να σε κάψει. Δεν υπάρχουν φαινόμενα σε αυτό το αέριο εκρηκτικά. Αυτά σχηματίζονται όχι στο LNG που λέμε εδώ, στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, αλλά στο LPG, υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, το βουτάνιο, το προπάνιο. Αυτό κάνει έκρηξη. Αυτό είναι διαφορετικό μείγμα, δεν εκρήγνυται.

Ο κ. Γαλάνης ρωτά: Στο καταστροφικό σενάριο που δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός, ποιες είναι οι μόνιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον;

Ο κ. Ευθυμιάδης απαντά: Κοιτάξτε, αυτό είναι αέριο, τελικά ότι δεν καεί θα εξατμιστεί. Δε δημιουργεί ρύπανση στο περιβάλλον αυτό. Καμία ρύπανση. Βέβαια, όταν το πλοίο πάθει ζημιά και βυθιστεί, έχει λίγο ντίζελ πετρέλαιο για την κίνηση, δηλαδή ασήμαντες ποσότητες.

Ο κ. Λαμπάκης λέει: Ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε η πρότασή μας είναι αυτή η οποία έχει διαμορφωθεί και ψηφίστηκε ομόφωνα το πρωί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Ο κ. Δευτεραίος ζήτησε να εξηγήσει γιατί είναι κατά: Εκτός από τη γενικότερη θέση που θέλουμε η ενέργεια να είναι κρατική, εκτός από το ότι πιστεύουμε ότι απέναντι στη Μάκρη θα δημιουργηθεί πρόβλημα και την τουριστική ανάπτυξη ξεχάστε την, εκτός από τα προβλήματα που πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν στην ιχθυοπαραγωγή, έχουμε ένα τέταρτο πολύ σημαντικό κεφάλαιο που εμείς τουλάχιστον φοβόμαστε και θέλουμε να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον το λαό της περιοχής μας από ενδεχόμενο ατύχημα. Δεν εννοούμε ούτε την τρομοκρατική ενέργεια ούτε τον εμβολισμό από σκάφος αλλά εννοούμε ενδεχόμενη σύρραξη, γιατί όπως πολύ καλά ξέρουμε οι ενεργειακοί κόμβοι και οι δρόμοι της ενέργειας είναι δρόμοι που μαζί πηγαίνουν και οι πόλεμοι. Με αυτή την έννοια εμείς καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 4 κατά, 3 από τη Λαϊκή Συσπείρωση (Δευτεραίος, Τρέλλη, Πεϊχαμπέρης) και 1 από τον κ. Καρυπίδη (της παράταξης «Μαζί Πάμε Μπροστά»).

Ο κ. Αγγλιάς λέει: Να ευχαριστήσουμε, κύριε Σιφναίε, και τους συνεργάτες σας που είχατε την καλοσύνη και μας ενημερώσατε πιστεύω πάρα πολύ εμπεριστατωμένα.  Είπαμε ότι θα επανέλθουμε κατά στάδια. Εμείς δίνουμε σαν δημοτικό συμβούλιο θετικά τη γνωμοδότησή μας για το ναι και σας ευχόμαστε και να προχωρήσετε και να μην έχουμε στη ζωή μας, στον τόπο μας ποτέ κανένα ατύχημα και να δούμε κάτι καλύτερο.

……… συνεχίζεται ………..