πάμε μπροστά

Πέμπτη

9

Φεβρουάριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Πρόταση του Γιάννη Λασκαράκη για την ανάπλαση και εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Αποθήκες ΚΥΔΕΠ, Γιάννης Λασκαράκης, Γιάννης Λασκαράκης, Γιάννης Λασκαράκης (Ανεξάρτητος), Δημοτικών Συμβούλων, Μεγάλα θέματα δήμου, Παρατάξεις, Πάρκινγκ ΟΛΑ

Σας παραθέτουμε, προς ενημέρωσή σας, την πρόταση ανάπλασης και εκμετάλλευσης της παραλιακής ζώνης που μας απέστειλλε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Λασκαράκης.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΣΚΑΡΑΚΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ

«Ζητούμενο είναι να παραχωρηθεί η χρήση της παραλιακής ζώνης στους δημότες».

Τοπογραφικό Πρότασης Λασκαράκη για την Ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης
Τοπογραφικό Πρότασης Λασκαράκη για την Ανάπλαση της Παραλιακής Ζώνης (κλικ για μεγέθυνση)

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΓΙΑ  ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΔΥΟ ΠΟΛΩΝ

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν στην πολύ σημαντική για την Αλεξανδρούπολη παραλιακή ζώνη, από τις Αποθήκες της ΚΥΔΕΠ μέχρι την Αργώ, πρέπει να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να είναι σύμφωνες με το νόμο 3986/2011 «περί αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου», ο οποίος στο άρθρο 10 αναφέρει χαρακτηριστικά : «Επιδιώκεται η πολεοδομική ωρίμανση των δημοσίων ακινήτων και η απόδοση σε αυτά βιώσιμης επενδυτικής ταυτότητας, με σκοπό την αξιοποίησή τους, που συνιστά λόγο εντόνου δημοσίου συμφέροντος». Από αυτό προκύπτει ότι μόνο τέτοιες δράσεις θα χρηματοδοτούνται από τα περιφερειακά, ευρωπαϊκά ή κρατικά προγράμματα.

Στο Δυτικό Πόλο της παραλιακής ζώνης (τουριστικό ψυχαγωγικό), που περιλαμβάνει το χώρο κάτω από το Φάρο, την πλατεία του Φάρου και το Ιστορικό Κέντρο (πλατεία Ανεξαρτησίας), προτείνονται δράσεις, που θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό. Αυτές μπορεί να είναι η Μαρίνα και η μεταφορά εκεί των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων, το Ενυδρείο, το παραδοσιακό Καρνάγιο, το Εκδοτήριο εισιτηρίων και ο επιβατικός Σταθμός για τα πλοία, η επέκταση της πλατείας του Φάρου και η δημιουργία στεγασμένων χώρων στάθμευσης, καταστημάτων και κέντρων αναψυχής. Επί πλέον Λούνα Παρκ και παιδότοπους, χώρους περιπάτου, άθλησης, πολιτιστικών δρώμενων κλπ.

Προϋπόθεση βέβαια για όλα αυτά είναι η κατασκευή προσήνεμου μόλου μήκους 350 μέτρων και κρηπιδωμάτων 600 μέτρων. Τα λιμενικά αυτά έργα θα μπορούσαν να ενταχθούν στα έργα του λιμανιού.

Στόχος η μεταφορά μεγάλου μέρους της κοινωνικής και ψυχαγωγικής ζωής στο χώρο αυτό, ώστε να απελευθερωθεί η Καραολή- Δημητρίου από την πεζοδρόμηση του καλοκαιριού και να αποδοθεί στην κυκλοφορία.

Στον Ανατολικό Πόλο της παραλιακής ζώνης (εμπορικό συγκοινωνιακό), που περιλαμβάνει το χώρο των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ, το εμπορικό κέντρο του Μύλου του Μασούρα και την ιχθυόσκαλα, μεταφέρεται η λαϊκή αγορά και το εκθεσιακό κέντρο, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή της λαχαναγοράς και ψαραγοράς . Εκεί επίσης είναι ο ιδανικός χώρος για την κατασκευή του σύνθετου τερματικού σταθμού ΚΤΕΛ, ΟΣΕ και αστικών, στο σημείο όπου θα καταλήγει ο περιφερειακός, μέσω του οποίου θα γίνεται και η σύνδεση και με το αεροδρόμιο.

Ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή, από τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ μέχρι το τελωνείο, μετατρέπεται σε πεζόδρομο- ποδηλατόδρομο, που θα συνδέει τους δύο παραλιακούς πόλους έλξης της πόλης, με προοπτική να υπάρξει αργότερα ένα ελαφρύ τραμ.

 

Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

Στους δημότες δεν ενδιαφέρει σε ποιον ανήκει ο χώρος. Τον ενδιαφέρει όμως να μπορεί να χαίρεται τη σχέση του με τη θάλασσα.

Η μόνη εφικτή λύση για την υλοποίηση των παραπάνω έργων, είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στην οποία θα μετέχει και η Περιφέρεια, αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, για την συνολική αντιμετώπιση του σχεδιασμού και της διαχείρισης της παραλιακής ζώνης, προς όφελος των δημοτών.

Οι προγραμματικές συμβάσεις (Π.Σ.) επιτρέπουν την συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων στην μελέτη και κατασκευή έργων, στην παροχή υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της περιουσίας των φορέων, στην αξιοποίηση των χρηματικών πόρων και την αποφυγή περιττών δαπανών λόγω έλλειψης συντονισμού στην κατασκευή των έργων.

Οι προγραμματικές συμβάσεις επεκτάθηκαν και στην ειδική περίπτωση της εκμετάλλευσης των ζωνών των λιμένων με τον Νόμο 2791/2001, άρθρο 25 περί Αιγιαλού και παραλίας και αναφέρονται ακριβώς για συνεργασία ΟΛΑ, Δήμου και άλλων φορέων. Απαραίτητη η συμμετοχή του ΟΛΑ στην προγραμματική σύμβαση για τη εκτέλεση των λιμενικών έργων, την κατασκευή της μαρίνας και την προστασία της ακτής έναντι της διάβρωσης.

Οι προγραμματικές συμβάσεις καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες της χρήσης γης, τις χρηματοδοτήσεις, τα ποσοστά συμμετοχής στην εκμετάλλευση των χώρων και των έργων, ενώ κατοχυρώνουν τους συμβαλλόμενους διότι δεσμεύουν και τους τυχόν διαδόχους τους.

Συμβαλλόμενοι

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης. Πρέπει να συμμετέχει και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση λόγω της διανομαρχιακής σημασίας του λιμανιού και των χερσαίων εγκαταστάσεών του, αλλά και για την ένταξη των έργων και των μελετών στα Περιφερειακά Προγράμματα. Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας και του ΟΛΑ θα συμβάλλει καθοριστικά στην χρηματοδότηση και κατασκευή των λιμενικών έργων που είναι απαραίτητα, σαν τμήμα των έργων του κυρίως λιμανιού. (Προσήνεμος μόλος, κρηπιδώματα, μαρίνα κλπ)

Σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η μελέτη θα περιλαμβάνει και εκτάσεις του ΟΣΕ θα πρέπει να συμμετέχει και αυτός ο Οργανισμός.

Αντικείμενο

  1. Οι χωροταξικές, λιμενικές, εδαφοτεχνικές και οικονομοτεχνικές μελέτες για την αναβάθμιση, ανάδειξη και αναπτυξιακή- τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αλεξανδρούπολης, από το λιμάνι μέχρι το γήπεδο, στα πλαίσια της χωροταξίας του Δήμου, του Master Plan του κυρίως λιμανιού, της κυκλοφοριακής μελέτης κλπ.
  2. Η μεσοπρόθεσμη διαχείριση των χώρων (εκτός της καθεαυτής χερσαίας ζώνης του λιμανιού) με τη κατασκευή μικρών έργων κυκλοφορικού, πρασίνου, εξωραϊσμού και αισθητικής και με την καθαριότητα.
  3. Η ένταξη των απαιτούμενων έργων σε ευρωπαϊκά, περιφερειακά, Νομαρχιακά ή Εθνικά προγράμματα . Σαν τέτοια αναφέρουμε τον προσήνεμο μόλο, κρηπιδώματα, μαρίνα, ενυδρείο, καρνάγιο, επέκταση πλατείας Φάρου και δημιουργία καταστημάτων, στεγασμένων χώρων στάθμευσης, κέντρων ψυχαγωγίας κλπ.

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση της προγραμματικής σύμβασης για τα αντικείμενα των παραγράφων 1 και 2 θα γίνει από τους συμμετέχοντες φορείς.

Μετά το πέρας των μελετών ο κάθε φορέας θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει και να εκτελέσει τα έργα που τον αφορούν. Σε έργα κοινού ενδιαφέροντος και εκμετάλλευσης θα υπογραφεί νέα προγραμματική σύμβαση στην οποία θα φαίνονται τα ποσοστά της χρηματοδότησης και της εκμετάλλευσης.