πάμε μπροστά

Πέμπτη

29

Μάρτιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Εκταμιεύονται σήμερα τα 3,974 εκατ. ευρώ του δανείου… λάστιχο

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Αρχεία βίντεο, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Ξανθόπουλος Χρυσόστομος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου ΑλεξανδρούποληςΣτα 3,974 εκατ. ευρώ τελικά το δάνειο που θα εκταμιευτεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στο δήμο μας. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή των χρεών προς προμηθευτές, μελετητές και εργολάβους (έργων ΣΑΤΑ) από τα έτη 2009 και 2010.

Σε σημερινές του δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι μέχρι τις 13:00 σήμερα, 28/3/2012, θα εκταμιευόταν τα χρήματα του δανείου στους λογαριασμούς του δήμου.

Από την επόμενη εβδομάδα και ανάλογα με τη ροή των ενταλμάτων που θα εκδοθούν, θα ελεγχθούν και θα επιστρέψουν στο δήμο, θα αρχίσουν να αποπληρώνονται οι συγκεκριμένοι πιστωτές που συμπεριλαμβάνονται στη σύμβαση του δανείου.

Ο δήμος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. δημάρχου, φρόντισε εδώ και 10 μέρες να αποστέλλει εντάλματα στον επίτροπο ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Στο ρεπορτάζ υπενθυμίζεται ότι το δάνειο θα αποπληρώσει χρέη του δήμου και όχι των δημοτικών επιχειρήσεών του. Τα τελευταία αυτά χρέη θα εξυπηρετηθούν με νέα δάνεια των ιδίων των νομικών προσώπων του δήμου τα οποία υπολογίζεται να φτάσουν συνολικά τα 700.000 ευρώ.

 

Θυμίζω ότι το θέμα της συνομολόγησης του δανείου ύψους 8 εκατ. ευρώ 20ετούς διάρκειας αποπληρωμής, ετέθη για πρώτη φορά στην Οικονομική Επιτροπή της 20/3/2011 ένα χρόνο πριν.

Στο προ 2 μηνών δημοτικό συμβούλιο της 6/2/2012 ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ξανθόπουλος, διορθώνοντας τον κ. δήμαρχο που μίλησε για δάνειο 4,4 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι ενώ την 4/1/2012 είχε προεγκριθεί το ποσό των 4,3 εκατ. ευρώ, εκείνη τη στιγμή (την 6/2/2012) το δάνειο (και οι οφειλές που συμπεριλαμβανόταν σε αυτό) ανερχόταν στα 3,3 εκατ. ευρώ. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων εξαίρεσε κάποιες δαπάνες από αυτό.

Είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητό, με την ελλειπή πληροφόρηση που έχουμε επί του θέματος, το πώς αλλάξανε τα τελικά ποσά του δανείου από μήνα σε μήνα και σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Ποτέ δεν μοιράστηκε στις παρατάξεις (είτε στην οικονομική επιτροπή είτε στα δημοτικά συμβούλια) ο συνημμένος πίνακας στη σύμβαση του δανείου που αφορά σε ονόματα πιστωτών που θα αποπληρωθούν από το συγκεκριμένο δάνειο.

Κύριε Ξανθόπουλε μπορείτε, έστω και τώρα, να μας διαφωτίσετε;

  • Για ποιους συγκεκριμένους λόγους μειώθηκε το δάνειο από τα αρχικά 8 εκατ. ευρώ στα 3,974 εκατ. ευρώ;
  • Ποιες συγκεκριμένες δαπάνες και για ποιους λόγους  εξαιρέθηκαν αυτό τον τελευταίο χρόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων;
  • Ποιους προμηθευτές, από αυτούς που είχαν ενταχθεί στον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής τους μέσω του αρχικού δανείου των 8 εκατ. ευρώ, αποπλήρωσε ο δήμος μέσα στο 2011;
  • Ποιοι προμηθευτές, από αυτούς που είχαν ενταχθεί στον αρχικό σχεδιασμό της αποπληρωμής τους μέσω του αρχικού δανείου των 8 εκατ. ευρώ, τελικά μεταφέρθηκαν στις οφειλές του 2011 και θα αποπληρωθούν από άλλους πόρους;
  • Ποιες  δαπάνες προστέθηκαν στο σύντομο χρονικό διάστημα από τις 6/2 για να ανέλθει το τελικώς εκταμιευθέν ποσό από τα 3,3 εκατ. ευρώ στα 3,974 εκατ. ευρώ (674.000 ευρώ παραπάνω);

Περιμένουμε την έγγραφη και ξεκάθαρη απάντησή σας, όπως το κάνετε και στα δημοτικά συμβούλια, για να ενημερωθούμε εμείς και οι συνδημότες μας.

 

Παρακολουθείστε τις σημερινές δηλώσεις του κ. δημάρχου στα τοπικά κανάλια:

Και λίγη ιστορία, 29/3/2011 (ο κ. δήμαρχος είχε προβλέψει, με αισιοδοξία όπως παραδέχεται σήμερα και ο ίδιος, ότι η εκταμίευση του δανείου θα γινόταν το αργότερο σε 4,5 μήνες ως τα τέλη του καλοκαιριού – ο κ. Γρηγοριάδης είχε μιλήσει για απλήρωτα τιμολόγια 3,3 εκατ. ευρώ και συνεχιζόμενα έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ):