πάμε μπροστά

Τρίτη

10

Απρίλιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Κοινή συνέντευξη τύπου αντιπεριφερειάρχη, Ο.Λ.Α. και δημάρχου για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Ηχητικά, Λαμπάκης Ευάγγελος, Μεγάλα θέματα δήμου, Νικολάου Γεωργία, Συνεντεύξεις, Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρήστος Σκεύας

Συνέντευξη Τύπου Περιφέρειας-ΟΛΑ-Δήμου 9/4/2012
Συνέντευξη Τύπου Περιφέρειας-ΟΛΑ-Δήμου 9/4/2012 (πηγή: dimosia.gr)

Πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το πρωί η κοινή συνέντευξη τύπου της αντιπεριφεριάρχη κ. Νικολάου Γεωργίας, του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης κ. Σκεύα Χρήστου και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη Ευάγγελου. Από τη συνέντευξη τύπου απουσίαζε ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, η παρουσία του οποίου είχε αρχικά αναγγελθεί.

Η κ. Νικολάου ξεκίνησε την κοινή συνέντευξη τύπου λέγοντας

ότι πρόκειται για έργο πνοής για την περιοχή μας με την περιφέρεια αρωγό της προσπάθειας. Το σχέδιο που θα χρηματοδοτηθεί πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης όλων των φορέων.

Ακούστε τη συνέντευξη της κ. Νικολάου, κάνοντας κλικ εδώ (1 λεπτό).

Ο κ. Σκεύας αναφέρθηκε σε αποτυχημένες προσπάθειες του παρελθόντος για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Σήμερα όλοι μαζί συμφωνούν στην προετοιμασία της Προγραμματικής Σύμβασης όπου ο ΟΛΑ βάζει την έκταση, ο δήμος τις Τεχνικές Υπηρεσίες και η Περιφέρεια τα χρήματα για να γίνει το όνειρο όλων των Αλεξανδρουπολιτών μία πραγματικότητα.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Σκεύα, κάνοντας κλικ εδώ (50 δευτερόλεπτα).

Ο κ. Λαμπάκης τόνισε ότι όταν κάθονται στο τραπέζι πολλοί θεσμικοί που υπηρετούν διαφορετικούς χώρους βγαίνει πάντα κάτι καλό. Ανέφερε ότι οι σχέσεις του με τον κ. Σκεύα είναι πολύ καλές και έχουν λυθεί οι παρεξηγήσεις των τελευταίων μηνών.

Θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της δυτικής χερσαίας ζώνης που θα ενώσει την πόλη με την παραλία. Πρόκειται για την περιοχή από το κτίριο των Ναυτοπροσκόπων ως και το αλιευτικό καταφύγιο, μία έκταση περίπου 34 στρεμμάτων.

  • Οι αθλητικοί σύλλογοι που δραστηριοποιούνται εκεί, μέσω λυόμενων κατασκευών (σαν τον Ο.Φ.ΘΑ. καθώς και οι άλλοι) θα στεγαστούν στο κτίριο των ναυτοπροσκόπων μαζί με τους ναυτοπροσκόπους. Τα σκάφη και το κτίριο θα προστατευτούνε με μικροκατασκευές ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των σκαφών στη θάλασσα.
  • Θα δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος από την κατηφόρα μπροστά στην Τράπεζα Ελλάδος και θα φτάνει μέχρι το άκρο του αλιευτικού καταφυγίου.
  • Το αλιευτικό καταφύγιο θα προσαρμοστεί έτσι ώστε να δένουν μικρές βάρκες.
  • Θα δημιουργηθεί εμπλουτισμός από άμμο, τουαλέτες και αποδυτήρια ώστε ο χώρος να χρησιμοποιείται από λουομένους.
  • Θα κατασκευαστεί κυματοθραύστης με λιθοδομή ώστε να προστατεύουν την άμμο της παραλίας.
  • Οι κατασκευές κάτω απ’το φάρο που έχουν χαλάσει από το κύμα, θα ανακατασκευαστούν ή θα απομακρυνθούν ανάλογα με τις προτάσεις της μελέτης.
  • Θα γίνουν περιπατητικοί διάδρομοι και θα μπουν φυτικά στοιχεία σχετικά με την περιοχή μας.

Ο κ. δήμαρχος παρουσίασε τον χάρτη με τα σημεία Κ1-Κ15 που ορίζουν τον χώρο που αφορά η συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση.

Σχέδιο Τοπογραφικού Προγραμματικής Σύμβασης ΟΛΑ-Δήμου (9/4/2012)
Σχέδιο Τοπογραφικού Προγραμματικής Σύμβασης ΟΛΑ-Δήμου (9/4/2012) (κλικ για μεγέθυνση) (πηγή: dimosia.gr)

Ειδική μνεία έγινε στο χώρο των 7,6 στρ. που θα φιλοξενεί τη λαϊκή αγορά.

Η χρηματοδότηση των εργασιών θα γίνει από το ΕΣΠΑ. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει ότι η περιοχή αυτή θα χρησιμοποιείται από τους δημότες για πολλά χρόνια.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Λαμπάκη, κάνοντας κλικ εδώ (14 λεπτά και 15 δευτερόλεπτα).

 

Προσθήκη 10/4/2012:

Ακούστε τη συνέντευξη δημάρχου κ. Λαμπάκη για το θέμα στον Σφερικό 99.3 FM.

 

Ευχαριστούμε την ιστοσελίδα dimosia.gr για την παροχή του οπτικοακουστικού υλικού.

Συνέντευξη Τύπου Περιφέρειας-ΟΛΑ-Δήμου 9/4/2012 (πηγή: dimosia.gr)
Συνέντευξη Τύπου Περιφέρειας-ΟΛΑ-Δήμου 9/4/2012 (πηγή: dimosia.gr)