πάμε μπροστά

Παρασκευή

29

Ιούνιος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Οκταώροφο πάρκινγκ υπό σκέψη για το οικόπεδο της παλιάς ιχθυαγοράς!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανάπλαση παραλιακής ζώνης, Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Υπόγειο πάρκινγκ

Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη, μετά τις μπρούτζινες μορφές αρχαίων ελλήνων που μας ετοιμάζει για την Πλατεία Ελευθερίας στα αστικά, μας περίμενε χθες στη συνάντηση που προκάλεσε ο κ. δήμαρχος με τους ενεργούς πολίτες του δήμου μας.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η αξιοποίηση των αποθηκών του ΟΣΕ στο λιμάνι, η χρήση των οποίων εξασφαλίστηκε για 30 χρόνια από την 1/1/2013.

Στην τριανταπεντάλεπτη εισήγησή του, ο κ. δήμαρχος αφού κατέκρινε, και ορθώς, την περασμένη δημοτική αρχή για την κατεδάφιση της παλιάς ιχθυαγοράς χωρίς προοπτική επανίδρυσης της, ανέπτυξε τις σκέψεις του για την αξιοποίηση του οικοπέδου.

Ο κ. δήμαρχος συνέχισε, λέγοντας:

Το κτίριο που στεγάζεται το κατάστημα του κ. Τραζέρα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται, έχει εμβαδό 100 περίπου τετραγωνικά μέτρα στο σύνολο των 930 τετραγωνικών μέτρων όλου του οικοπέδου. Είναι πολύ μικρό και πολύ εύκολα απαλλοτριώνεται με ένα τίμημα το οποίο δεν είναι και τεράστιο αλλά δεν είναι και μικρό, θα είναι μία ακόμα πληγή στο δήμο μας αυτή τη δύσκολη εποχή, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το απαλλοτριώσουμε ή να το αγοράσουμε ή να το ανταλλάξουμε, αν δεχθούν οι δύο ιδιοκτήτες να γίνει αυτή η αγοραπωλησία.

  1. Στο οικόπεδο αυτό μπορεί να γίνει μία ιχθυαγορά για να επαναφέρουμε την πρωτέρα κατάσταση και να δημιουργήσουμε εκείνο τον κοινωνικό χώρο συνάντησης των συνδημοτών μας όπου απολάμβαναν την κοινωνική επαφή και ταυτόχρονα είχαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις τιμές και να απολαύσουν όλα τα αλιεύματα τα οποία προσέφεραν οι αλιείς.
  2. Στο οικόπεδο αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα οκταώροφου  πάρκινγκ (σύμφωνα με τις προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας)  με δύο ασανσέρ με 120 θέσεων στάθμευσης, πλήρως αυτοματοποιημένο που θα έλυνε αρκετά το πρόβλημα της στάθμευσης στο κέντρο της πόλης.
  3. Στο οικόπεδο αυτό θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικά ένας πολυχώρος με υπόγειο πάρκινγκ 40 θέσεων, επάνω ένα ισόγειο κατάστημα 650 τετραγωνικών μέτρων και επάνω τέσσερις αίθουσες κινηματογράφου χειμερινού, στην οροφή ένα θερινό κινηματογράφο. Έτσι θα απαλλάξουμε από ένα φορτίο χρήσεων τις αποθήκες του ΟΣΕ και θα μπορέσουμε να παίξουμε ακόμα περισσότερο με διάφορες άλλες χρήσεις οι οποίες είναι συμβατές με το χώρο εκεί.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση υπ’αριθμ.(1) του κ. δημάρχου, έχει κοστίσει 14.760 ευρώ αφού ανατέθηκε απευθείας σε μελετητή στα τέλη του 2011 με θέμα “Διερεύνηση βέλτιστης κτιριακής εκμετάλλευσης του οικοπέδου της ιχθυαγοράς”. Είχε δε προτείνει τη δημιουργία νέας πολυώροφης δημοτικής ιχθυαγοράς με εργαστήρια αλιευμάτων στους πάνω ορόφους. Ελπίζουμε οι υπόλοιπες δύο να μην κόστισαν τα ίδια χρήματα και να έγιναν από υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει και για την πρώτη.

Τα πολυόρωφα πάρκινγκ τα έχουμε δει σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και παγκοσμίως. Γενικά είναι πολύ άσχημα εμφανισιακά, κτίρια. Εφόσον δε είναι πλήρως αυτοματοποιημένα (με ρομποτικό σύστημα πάρκινγκ) οι τιμές τους είναι απλησίαστες για το κοινό (παράδειγμα το αυτόματο υπόγειο πάρκινγκ της Χ.Α.Ν.Θ. στη Θεσσαλονίκη, το γνωρίζει καλά όποιος το έχει επισκεφτεί).

Δείτε μερικά παραδείγματα πολυόροφων πάρκινγκ και φανταστείτε πώς θα φαίνεται ένα τέτοιο κτίριο στη βιτρίνα της πόλης μας.

Η πρόταση του πολυχώρου διασκέδασης ακούστηκε πιο ενδιαφέρουσα, αλλά εκεί κλώτσησε η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης κυρία Κούλα Καφετζή αφού, όπως ανέφερε, ένα κινηματογράφο πολλών αιθουσών θα μπορούσε να τον διαχειριστεί μόνο μία μεγάλη εταιρεία όπως η ODEON και όχι κανείς άλλος.

Το δε χαμόγελο χάθηκε από τα χείλη όλων των παρισταμένων μελών της Κ.Λ.Α. όταν ο κ. δήμαρχος ανέλυε τα σχέδιά του για χώρο εστίασης στην πρώτη αποθήκη, με θερινή χρήση αναψυκτηρίου στο Αίθριο δίπλα, καθώς ο χώρος αυτός ρητά αναφέρεται στη σύμβαση παραχώρησης ότι προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα προβολής…