πάμε μπροστά

Τετάρτη

1

Αύγουστος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απευθείας ανάθεση μελέτης για τις αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι προς 160.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Επιτροπές, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.), Οικονομικής Επιτροπής

Αποθήκες ΟΣΕ στο λιμάνι ΑλεξανδρούποληςΣτην προχθεσινή Οικονομική Επιτροπή της 30/7/2012 συζητήθηκε το θέμα της απευθείας ανάθεσης της “Μελέτης Ανακαίνισης των Αποθηκών του ΟΣΕ και των Αιθρίων Χώρων” στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης.

Στο θέμα είχαμε αναφερθεί αναλυτικότερα σε παλαιότερη ανάρτησή μας, καταγράφοντας απόσπασμα των λεγομένων στη συνάντηση που προκάλεσε ο δήμαρχος με τους ενεργούς πολίτες και επιστήμονες για το θέμα.

Ο κύριος δήμαρχος, προσκόμισε ως εισήγηση στο θέμα 5 της ημερήσιας διάταξης, πεντασέλιδο υπόδειγμα σύμβασης ανάθεσης έργου ή παροχής υπηρεσιών με όλα τα πεδία κενά πλην του ποσού της απευθείας ανάθεσης, στο άρθρο 6, ύψους 160.000 ευρώ με ΦΠΑ. Η πληρωμή θα γίνει από ιδίους πόρους.

Ο κύριος Σεραφειμίδης μάλιστα διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η εισήγηση είναι ουσιαστικά κενή περιεχομένου αφού δεν αναφέρονται ούτε ο τίτλος της ανάθεσης, ούτε ο καθηγητής στον οποίο ανατίθεται η μελέτη, ούτε το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσης παρά μόνο ένα ποσό 160.000 ευρώ.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι αναθέτουσα αρχή είναι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ανάδοχος είναι ο καθηγητής κ. Λιανός (σ.τ.σ. ονομάζεται Νικόλαος Λιανός και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δ.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο “Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός με έμφαση στη Μορφολογία-Ρυθμολογία και Ανάδειξη και Αποκατάσταση Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων”). Προσέθεσε ότι το αντικείμενο είναι η μελέτη ανάπλασης και ανακαίνισης των 4 αποθηκών. Η αρχική αμοιβή του ήταν 300.000 ευρώ, αφαιρέθηκαν τα 100.000 για τα ηλεκτρομηχανολογικά τα οποία θα τα μελετήσει ο κ. Γιοβανάκης, υπάλληλος του δήμου. Μετά από ένα σκληρό διακανονισμό μισής ώρας ο κ. δήμαρχος είπε ότι κατάφερε να κατεβάσει τις 200.000 ευρώ στα 160.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα τεύχη δημοπράτησης. Η παράδοση της μελέτης θα γίνει μέχρι 30/9/2012 γιατί πρέπει να παραδώσουμε τη μελέτη και την πρόταση για το Jessica μέχρι τότε.

Ο κ. Σεραφειμίδης, της Ανεξάρτητης Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης, ανέφερε ότι η παράταξή του καταψηφίζει γιατί:

  1. η αμοιβή είναι πολύ μεγάλη και
  2. για το γεγονός ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή στην οποία συμμετείχε λοιδωρήθηκε για την ανάθεση των 120.000 ευρώ για το πάρκο Παρμενίωνα έκτασης 145 στρεμμάτων.

Είναι υπέρ του έργου αλλά όχι αυτού του τρόπου ανάθεσης της μελέτης.

Ο κ. δήμαρχος απάντησε ότι δεν μπορούσε να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία γιατί θα χάναμε την προθεσμία του Jessica. Διαβεβαίωσε τους συμβούλους ότι αν πηγαίναμε σε διαγωνισμό δεν υπήρχε περίπτωση το τίμημα να πάει κάτω από 300.000 ευρώ. Οι 120.000 ευρώ της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν για πολύ μικρότερο όγκο εργασίας σε σχέση με αυτή τη δουλειά που πρέπει να γίνει για τα 4 αυτά κτίρια του ΟΣΕ. Εκεί είχε ένα συντριβάνι, ένα θέατρο και ένα αναψυκτήριο. Αυτό έκανε 30.000 ευρώ, όχι 120.000 ευρώ. Η ανακαίνιση και η ανάπλαση τεσσάρων αποθηκών οι οποίες έχουν 1.600 τ.μ. εμβαδόν είναι τρομακτικά δύσκολο έργο και θέλει ειδικές γνώσεις. Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους κατασκευαστές. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι έψαξε άλλους και δεν βρήκε, είναι “σχεδόν μονοπώλιο” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Τα 160.000 με το ΦΠΑ είναι ελάχιστο ποσό, παρουσία 12 ατόμων έκανε αγώνα να το κατεβάσει.

Ο κ. Κογιομτζής είπε ότι η παράταξη “μαζί Πάμε Μπροστά” ψηφίζει λευκό για τη διαδικασία και τον “Ειδικό Λογαριασμό”. Με αυτή τη διαδικασία τα χρήματα καταλήγουν μέσω του ειδικού λογαριασμού στον καθηγητή και το πανεπιστήμιο κρατάει ένα μικρό ποσοστό.

Ο κ. Δευτεραίος προσέθεσε ότι ο “Ειδικός Λογαριασμός” θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης των πανεπιστημίων μετά την ψήφιση του νόμου. Το καταψηφίζουν ως “Λαϊκή Συσπείρωση”:

  1. γιατί είναι πολλά τα χρήματα,
  2. γιατί θα δώσει ο δήμος 160.000 ευρώ και μετά, λόγω του προγράμματος χρηματοδότησης Jessica, θα πάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία (χρειάζεται επιχειρηματικότητα και ανταποδοτικότητα), και
  3. γιατί ο “Ειδικός Λογαριασμός” αν και είναι ένας τρόπος για να προσφέρουν οι πανεπιστημιακοί και να συνδέονται με την κοινωνία, θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος αυτοχρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Μιλάμε για ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι για τη μελέτη αυτή θα δουλέψει μία μεγάλη ομάδα 8 μηχανικών, όταν τελειώσει θα μοιραστεί στους συμβούλους και θα δουν όλοι, ακόμα και άνθρωποι της επιστήμης, ότι τα 160.000 ευρώ είναι ελάχιστα μπροστά στο έργο που θα γίνει. Οι δύο αποθήκες είναι τελείως κατεστραμμένες και θέλουν ειδικές αντιστηρίξεις, έχει πολλή δουλειά. Δεν την αναλαμβάνει ο καθένας.

 

Κατεβάστε την εισήγηση που μοίρασε ο κ. δήμαρχος στους συμβούλους, κάνοντας κλικ εδώ.