πάμε μπροστά

Τετάρτη

22

Αύγουστος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών – εισακούει την αντιπολίτευση ο κ. δήμαρχος

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία, Αρχεία βίντεο, Δημοσιεύματα, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Εκτελεστική Επιτροπή, Επιτροπές, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Παιδικών Σταθμών Τροφεία, Πασχάλης Δρακόπουλος, Πολυκοινωνικό, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Φωτογραφίες/Γραφικά

Μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών - Δέλτα Τηλεόραση 15/8/2012

Πηγή: Ρεπορτάζ Δέλτα Τηλεόρασης, Ειδήσεις 15/08/2012 ώρα 21:07

Με συνεντεύξεις του που μεταδόθηκαν στα τοπικά κανάλια την 15/8 και 19/8/2012 ο κ. δήμαρχος ανακοίνωσε την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου για μειώσεις των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς. Ανέφερε μάλιστα ότι έγιναν με δική του παρέμβαση μειώσεις ύψους 50% στα τροφεία τον Απρίλιο του 2012.

Η πραγματικότητα είναι ότι με απόφαση του Δ.Σ. του Πολυκοινωνικού της 6/4/2012, αυξήθηκαν τα τροφεία στις οικογένειες με εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ και μειώθηκαν σε αυτές με εισόδημα κάτω από 22.000 ευρώ, πρόταση με την οποία είχαν διαφωνήσει τα μέλη του Δ.Σ. κ. Γαλάνης Νικόλαος και Τρέλλη Φανή οι οποίοι είχαν συμφώνησαν στις μειώσεις αλλά διαφώνησαν στις αυξήσεις των τροφείων σε συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών.

Το θέμα είχε συζητηθεί και στο δημοτικό συμβούλιο της 25/4/2012 με αριθμό στην ημερήσια διάταξη Νο.31. Ο κ. Ζητάκης, πρόεδρος του Πολυκοινωνικού, ανέφερε ότι με τη νέα απόφαση έχουμε μειώσεις 20-80% στα τροφεία, ξεχνώντας να αναφερθεί στις αυξήσεις. Οι αλλαγές αυτές θα ίσχυαν από τη νέα σχολική περίοδο, 2012-2013.

Ο κ. δήμαρχος είχε αναφέρει ότι 126 παιδιά από τα 650 που έχουμε συνολικά επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ και είχε εκφράσει την πρόβλεψη ότι την επόμενη χρονιά ο αριθμός των 126 επιδοτούμενων θα μειωνόταν σημαντικά.

Η κ. Τρέλλη τόνισε την αντίθεση της παράταξής της με την καταβολή τροφείων, ανέφερε δε ότι για το 2011 ο δήμος εισέπραξε 435.000 ευρώ ως επιδότηση (για τα 126 παιδιά) ενώ εισέπραξε άλλα 460.000 ευρώ από τους γονείς, ενώ τα έξοδα των τροφείων δεν ξεπέρασαν τις 170.000 ευρώ. Κατάγγειλε ότι ο δήμος με αυτά τα ποσά που περισσεύουν χρηματοδοτεί άλλα πράγματα. Εκτίμησε ότι λόγω χαμηλότερων εισοδημάτων πολύ περισσότεροι γονείς θα κάνουν αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με τη νέα σχολική χρονιά και εξέφρασε την αντίθεσή της για την καταβολή τροφείων (10 ευρώ το μήνα σύμφωνα με τον κ. δήμαρχο), για πρώτη φορά, σε Φέρες και Τραϊανούπολη. Η κ. Τρέλλη ανέφερε ότι στις κατηγορίες των εισοδημάτων που ανακοίνωσε μειώσεις η δημοτική αρχή, οι συγκεκριμένοι γονείς πολύ πιθανά να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων έχουμε αυξήσεις στα τροφεία.

Η παράταξή μας είχε εκφράσει την αντίθεσή της στις αυξήσεις των τροφείων σε συγκεκριμένες κατηγορίες και καταψήφισε τις αλλαγές συμφωνώντας με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για μηδενική καταβολή τροφείων για όλους τους γονείς.

Στη συνεδρίαση εκείνη ο κ. δήμαρχος είχε δεσμευτεί ότι αν τα τροφεία και η επιδότηση καλύπτουν τα τροφεία, ο ίδιος θα ανέτρεπε την απόφαση του Δ.Σ. εκείνης της ημέρας.

Μετά  την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου στις 22/6/2012 (την οποία και αναρτήσαμε εδώ) και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων με τους γονείς που δικαιούνται επιχορήγησης από το ΕΣΠΑ,  ο κ. δήμαρχος εισακούει τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τηρεί τη δέσμευσή του για δραστική μείωση όλων των τροφείων των παιδικών σταθμών, ανακαλώντας τις αυξήσεις του Απριλίου 2012.

Δείτε τον πίνακα των αυξομειώσεων των τροφείων, αυτών που ίσχυαν για την περσινή χρονιά με την απόφαση 15/2011, αυτών που ψηφίστηκαν στο Δ.Σ. της 25/4/2012 με την απόφαση 45/2012 και αυτών που ανακοινώθηκαν τις περασμένες ημέρες (και θα περάσουν λογικά από το επόμενο Δ.Σ.) από τον κ. δήμαρχο. Οι ποσοστιαίες αυξομειώσεις είναι βάσει των περσινών τροφείων. Με κόκκινο χρώμα σημειώνονται οι μειώσεις των τροφείων και με πράσινο οι αυξήσεις.

Τροφεία Παιδικών Σταθμών 2012-2013 Δήμου Αλεξανδρούπολης (σε σχέση με τα περσινά)

Τροφεία Παιδικών Σταθμών 2012-2013 Δήμου Αλεξανδρούπολης (σε σχέση με τα περσινά – κόκκινες οι μειώσεις, πράσινες οι αυξήσεις)

Διαβάστε την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Πολυκοινωνικού (που πήρε τον αριθμό 76/2012) όπως αναρτήθηκε στο Διαύγεια, κάνοντας κλικ εδώ.

==================

Δείτε παλαιότερες σχετικές αναρτήσεις στην ιστοσελίδα της παράταξής μας:

==================

Δείτε ή διαβάστε τη συνέντευξη του κ. δημάρχου στη Δέλτα Τηλεόραση την 15/8/2012:

«Αποφασίσαμε, λόγω και των τελευταίων γεγονότων και της ακόμα μεγαλύτερης οικονομικής συρρίκνωσης και της αδυναμίας των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικά πράγματα επιβίωσης, ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά μας, αποφασίσαμε την περαιτέρω μείωση, γιατί θυμόσαστε είχαμε κάνει μία μείωση προ 4 μηνών περίπου στο δημοτικό συμβούλιο με πρόταση δικιά μου κατά 50% περίπου.

Αυτή την μείωση την μειώνουμε ακόμα περισσότερο και φτάνουμε λοιπόν σε μία κλιμάκωση η οποία νομίζω ότι είναι πλέον πολύ συμβατή με τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών μας, ιδιαίτερα των χαμηλότερων, και αποτελεί ένα κομμάτι, αν θέλετε, πυρήνα της οικονομικής μας πολιτικής και της κοινωνικής πολιτικής απέναντι στους συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν έχουν οικονομικά πού την κεφαλή κλίναι.»

«Είναι μία κλιμάκωση η οποία στηρίζεται πάνω στην ευαισθησία, πάνω στη λογική των πραγμάτων, ιδιαίτερα των οικονομικών μεγεθών και βέβαια είναι πολύ χαμηλότερο, θα σας πω κατά 70-80%, από πολλούς άλλους τιμοκαταλόγους παιδικών σταθμών άλλων δήμων, όπως των Σερρών, της Κομοτηνής, της Κοζάνης και δήμων του Έβρου από 70-80% χαμηλότερο. Νομίζω ότι έκανα το χρέος μου, μαζί με τους συνεργάτες μου, απέναντι στους γονείς-δημότες οι οποίοι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν ούτε αυτά τα 5-10 ευρώ μέχρι και τα 10.000 τουλάχιστο και μετά νομίζω ότι είναι πολύ ελάχιστα και 15 και 20 ευρώ για αυτούς οι οποίοι έχουν 20 και 25.000 ευρώ εισόδημα, είναι σχεδόν τίποτα.»

«Βέβαια αρχίζει για εμάς ένας άλλος Γολγοθάς, πού θα βρούμε κάθε φορά αυτά τα 40-50.000 ευρώ μηνιαίως, τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση αυτών των τροφείων για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους παιδικούς ανοιχτούς. Γιατί κάποιοι οι οποίοι λεν: ‘Μα είστε ανάλγητοι, μηδέν τροφεία’, μα δεν μπορείς να έχεις μηδέν τα πάντα μέσα σε μία ανοιχτή αγορά και σε ένα κράτος ανταποδοτικό δυστυχώς, φιλελεύθερο με καπιταλιστικές δομές, όταν για να τους λειτουργήσεις τους παιδικούς σταθμούς πρέπει να έχεις χρήματα για να αγοράζεις, να αγοράζεις και να πληρώνεις μισθούς ταυτόχρονα. Να αγοράζεις φαγητά, να πληρώνεις μισθούς σε όλους, σε μάγειρες, σε προσωπικό γενικότερο διδακτικό. Έτσι λοιπόν, αυτό που κάναμε τώρα εμείς με αυτά τα χαμηλότατα τροφεία, τα οποία νομίζω θα δημιουργήσουν ένα χαμόγελο στα πικραμένα χείλη των γονιών των παιδιών, οι οποίοι ιδιαίτερα είναι φτωχότεροι, μας δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα κοντά σε αυτό το πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στην μείωση κατά 34% μεικτά των κρατικών επιχορηγήσεων για τακτική μισθοδοσία, όπου καλούμαι να μαζεύω κάθε μήνα 142.000 ευρώ για να συμπληρώσω την τακτική μισθοδοσία. Έτσι λοιπόν σε αυτούς που ισχυρίζονται πως ούτε τα 10 ευρώ πρέπει να υπάρχουν σε αυτούς που έχουν εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ η απάντηση είναι ότι πρέπει να υπάρχει έστω και το μικρό αυτό ποσό για να μου δίνει τη δύναμη να πατάω πάνω σε αυτό και να μαζεύω το μεγαλύτερο που χρειάζεται προκειμένου να ταΐσω τα παιδάκια μας και να πληρώσω το διδακτικό προσωπικό.»