πάμε μπροστά

Τετάρτη

29

Αύγουστος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 29/08/2012 ζωντανά!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, ΔΕΠΕΑ, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Προ Ημερησίας Διάταξης

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 29/08/2012. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:30.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

18.47

Έκτακτο θέμα

Καταβολή σε δόσεις προστίμου 70.000 ευρώ (Χ.Α.Δ.Α. Παλαγίας, Μάκρης και καύση σε Χ.Α.Δ.Α. Ποτάμου) από την Περιφέρεια με την επιφύλαξη της έκδοσης των αποφάσεων των δικαστηρίων.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

18.53

Ενημέρωση δημάρχου για τα οικονομικά του Δήμου.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι για 8 μήνες δεν εισπράξαμε Σ.Α.Τ.Α. καθόλου, από 1/6/2012 μας κόβουν το 30% των Κ.Α.Π. που κατά βάση καλύπτει τη μισθοδοσία.

Τα έσοδα μηνιαίως 921.000 ενώ οι μισθοί είναι 1.150.000. Από 1/11 θα έχουμε πρόβλημα μισθοδοσίας.

Η χρεοκοπία του κράτους καθυστερεί, οδηγώντας όμως τους δήμους σε χρεοκοπία.

18.56

Ο κ. Δήμαρχος προτείνει να παραιτηθούν όλοι οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια γιατί δε θέλει με κανένα τρόπο να χρεωθεί τη χρεοκοπία των δήμων και τη μη πληρωμή μισθών στους υπαλλήλους.

Διαβάζει ένα τάχει ένα ψήφισμα που συμπεριλαμβάνει όλα αυτά. Αύριο στην Αθήνα συνεδριάζουν όλοι οι δήμαρχοι για να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

18.58

Ο κ. Αγγλιάς διαβάζει επιστολή των εργαζομένων του δήμου Αλεξανδρούπολης σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία και την αντίθεσή του σε αυτό.

19.02

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι θα περιμένουμε τι εξελίξεις θα έχουμε αύριο.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι θα δοθούν άλλα 225 εκατ ευρώ από παρελθόντα έτη, και ρωτά τι θα γίνει από 1/11 θα σταματήσουν και οι πληρωμές σε προμηθευτές;

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι η Κ.Α.Π. πάει για μισθοδοσία και η Σ.Α.Τ.Α. για έργα, δεν μπορούν να μεταφερθούν από το ένα στο άλλο.

19.04

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η παραίτηση δεν είναι αγώνας, πρέπει να παλέψουμε για τα δίκαιά μας.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι προτείνει να τεθεί η παραίτηση στη διάθεση του υπουργού για να δημιουργηθεί κενό εξουσίας. Θα πρέπει να γίνουν πάλι εκλογές.

Ο κ. Γρηγοριάδης είναι κατά των παραιτήσεων αλλά υπέρ των διεκδικήσεων.

19.11

Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι μέχρι τον 6/2012 η Κ.Α.Π. κάλυπτε τη μισθοδοσία και περίσσευαν 100.000 με τις οποίες αποπληρώσαμε κάποια χρέη.

Αιτήσεις

Αίτηση 1: επιστροφή 30 ευρώ σε δημότη που το παιδί του δεν πήγε στην κατασκήνωση.

Αίτηση 2: σύλλογοι. Δεν θα ικανοποιηθούν γιατί οι πόροι εξαντλήθηκαν και λόγω χαμηλής ρευστότητας.

Ελληνική ομοσπονδία πετοσφαίρισης 2-4 δωμάτια, ικανοποιείται γιατί θα συμψηφισμού με χρέη στο δήμο

Αναστέλλεται η απόφαση λόγω έλλειψης ρευστότητας:

ΑΟ Δορίσκου – ΑΟ Βρυσούλας
Οδοντιατρικός σύλλογος
Ποντιακός Αετοχωρίου
Κοινότητα Αισύμης
κ.α

Ο κ. Ραπτόπουλος θυμίζει ότι από την αρχή είχαμε πει να είμαστε φειδωλοί.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι σε 8 μήνες δεν ξεφύγαμε από τις 50.000 για αθλητισμό και πολιτισμό.

Συμφωνούν όλοι να σταματήσουν οι επιχορηγήσεις.

19.15

Θέμα 3 – Καθορισμός χώρου στον οποίο θα μετακινηθεί η Λαϊκή Αγορά Αλεξανδρούπολης και έγκριση Κανονισμού Λειτουργική αυτής. ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)

Ο κ. Δήμαρχος ξεκινά την εισήγηση λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα και απασχόλησε το Δ.Σ. εδώ και πολλά χρόνια. Δε λειτουργούμε ως Δ.Σ. εγωιστικά. Εδώ όλοι είναι εκλεγμένοι από το λαό για να επιλύουν τα προβλήματα με λογική, ηρεμία, πραότητα προς το συμφέρον όλων.

19.20

Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε ότι μίλησε με συλλόγους, συνεργάτες, υπηρεσιακούς παράγοντες και κατέληξε να προτείνει 3 χώρους: την Καραολή Δημητρίου, την Παπαναστασίου και την Ποιμενίδη.

Θετικά προς την Παπαναστασίου ψήφισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ομόφωνα από τους 8 παρόντες, η Επιτροπή Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης κατά πλειοψηφία με 5-3 και η επιτροπή της περιφέρειας με 3-3 και υπέρ την ψήφο της προέδρου.

19.28

Ο κ. Αγγλιάς διαβάζει επιστολή διαμαρτυρίας 83 καταστηματαρχών στο κέντρο της πόλης για τη μεταφορά της λαϊκής εκτός κέντρου της πόλης. Το παζάρι της Πέμπτης τονώνει την αγορά. Επιθυμούν να παραμείνει στο λιμάνι ή στην Καραολή Δημητρίου για να βλέπουν κόσμο στα μαγαζιά τους.

Συνεχίζει διαβάζοντας εξώδικο πρόσκληση από τον πρόεδρο της λαϊκής αγοράς. Δεν επιθυμούν τη μεταφορά στην Παπαναστασίου γιατί ο χώρος είναι μη εμπορικός και θα μειωθεί ο τζίρος τους. Ο χώρος είναι και επικίνδυνος για τη στάθμευση των αυτοκινήτων των παραγωγών. Ο ποδηλατόδρομος εκεί δημιουργεί προβλήματα. Θα έχουμε παράπονα των κατοίκων επειδή κατά τις 05:30 στήνοντας τα στέγαστρα θα τους ξυπνούν. Ζητούν την αναβολή της απόφασης μέχρι να γνωματεύσει η τεχνική υπηρεσία για τη μη επικινδυνότητα του χώρου. Ο φυσικός χώρος της λαϊκής είναι η Καραολή Δημητρίου.

19.32

Εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, ο κ. Πατλάκας Θεόδωρος ζητά το λόγο.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά να μιλήσει και ο πρόεδρος του Ο.Λ.Α. που παρίσταται.

19.36

Ο κ. Πατλάκας λέει ότι ο εμπορικός σύλλογος δεν έλαβε γνώση για τις διαδικασίες και δε ζητήθηκε η γνώμη του. Παραπονέθηκε ότι δεν προσκλήθηκε στις διαδικασίες διαβούλευσης για άλλη μία φορά ο σύλλογος.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι ο κ. Μακρίδης είναι ενήμερος εδώ και ένα μήνα.

Ο κ. Πατλάκας λέει ότι δεν εκφράζει την επίσημη θέση του συλλόγου, αλλά σε ένα απόγευμα μαζεύτηκαν 83 υπογραφές και το 90% των εμπόρων θέλουν η λαϊκή να παραμείνει στην παραλία.

19.39

Ο κ. Σκεύας, αναφέρει ότι το μόνο που προβλέπει το επιχειρησιακό του ΟΛΑ είναι πάρκινγκ με αποφάσεις 3 υπουργείων. Το πάρκινγκ έχει άδεια μόνο για πάρκινγκ. Δεν θα επιτρέψει παράνομες χρήσεις στο λιμάνι. Σε τέτοια περίπτωση είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι ο χώρος είναι των Αλεξανδρουπολιτών και δεν επιτρέπουμε να λέτε για τελείως και παύλες.

19.51

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι ο Ο.Λ.Α. είναι εταιρεία του κράτους, δηλαδή δικιά μας. Ρωτά για ποιο λόγο μεταφέρεται η λαϊκή, λόγω του ότι δεν τη θέλει ο Ο.Λ.Α., για κυκλοφοριακούς λόγους;

Ο πρόεδρος των παραγωγών κ. Καλεμτζής είπε ότι ο κ. Σκεύας πρότεινε η λαϊκή να γίνεται στον Άγιο Εύπλου. Στο χώρο της λαϊκής μπήκε από τον κ. Νικολαΐδη, συνεργάστηκε πάντα με όλους τους δημάρχους μέχρι σήμερα. Ζήτησε να γίνει μία διαδημοτική επιτροπή για να συζητήσει για αυτό το θέμα όπως είχε γίνει με τον κ. Κολιό επί Αρβανιτίδη. Έχει βιώσει 17 μεταφορές της λαϊκής αγοράς. Το ρέμα Βανικιώτη είναι πιθανά επικίνδυνο. Δεν θα το επισκέπτεται κανείς. Είπε ότι δεν θα φύγουν επειδή τους το λένε αλλά θα παραμείνουν. Προτείνουν ακόμα και την επιστροφή κάτω στο λιμάνι. Προτείνει να ξαναγίνει η Επιτροπή όπως λειτουργούσε παλιά με τον κ. Κολιό που να δώσει αποτελέσματα στο δημοτικό συμβούλιο.

19.56

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά αν υπάρχει κάποια μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου καθώς και ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή τής περιφέρειας.

Η πρόεδρος της επιτροπής λέει ότι η επιτροπή είναι 8μελής, έχει μέλη από την υπηρεσία του εμπορίου, παλιά συμμετείχε και ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά με πρόσφατο νόμο αφαιρέθηκε.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι στην Καραολή Δημητρίου μεταφερθήκαμε προσωρινά για 3 εβδομάδες αλλά στο λιμάνι έχουμε πλέον το πρόβλημα της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά γιατί δεν γυρνάμε στο λιμάνι.

20.07

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η λαϊκή πήγε στο λιμάνι αλλά η πόλη εξελίσσεται. Τώρα οι κάτοικοι δεν είναι 50.000 αλλά 80.000 και το καλοκαίρι 121.000. Στην Καραολή Δημητρίου δημιουργείται έμφραγμα στην πόλη, ουρές από τον ΕΟΤ μέχρι το Μύλο Μασούρα. Με τις σημερινές συνθήκες δεν είναι το ενδεδειγμένο μέρος εκεί.

Υπάρχουν περίπου 60 κατοικίες στην Καραολή Δημητρίου, όσες και στο ρέμα Βανικιώτη. Τα καταστήματα στην Καραολή Δημητρίου δεν λειτουργούν πλην των καφενείων και ουζερί. Στην Παπαναστασίου δεν υπάρχει κανένα κατάστημα που να έχει πρόβλημα. Το σημερινό 27ο θέμα του ΔΣ μιλά για την ανάπλαση των αποθηκών του ΟΣΕ και θα συνδεθεί με την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τις αποθήκες της Κ.Υ.Δ.Ε.Π.

Η παραλία αποκλείεται. Δεν παραιτούμαστε από την διεκδίκηση. Την Παρασκευή το μεσημέρι έχει ραντεβού στο υπουργείο στην Αθήνα για το λιμάνι. Και να την πάρουμε δε μπορεί να γίνει λαϊκή αγορά εκεί γιατί πρέπει να γίνει η ανάπλαση και γιατί εκεί θα γίνει πλαζ, δεν είναι σωστό να έχουμε δίπλα σε πλαζ λαϊκή αγορά.

Στην Παπαναστασίου έχουμε ευθεία με 560 θέσεις. Μετρήθηκαν και οι κυκλοφοριακές ροές. Σε 15 λεπτά περάσαν 8 αυτοκίνητα στις 18:00 το απόγευμα. Δε δημιουργείται έτσι πρόβλημα στην κυκλοφορία της πόλης.

20.15

Όμιλο. Δήμαρχος συνεχίζει λέγοντας ότι εκτός από τους εμπόρους είναι και οι άλλες πληθυσμιακές ομάδες που θέλουν να κινούνται στην πόλη.

Η μία ευθεία με τις 560 θέσεις είναι πολύ εύκολο να κυκλοφορήσει κόσμος. Η λαϊκή αγορά αναπτύσσεται μετά την Πέλλας μέχρι το παλιό παλιό νοσοκομείο. Η Κίρκης και η Ευκαρπίας θα είναι ανοικτές για κυκλοφορία. Κατά το 1/4 της Παπαναστασίου έχουμε παράδρομο όπου μπορούν να παρκάρουν τα μεγάλα φορτηγά. Άλλο 1/4 έχει ελαιώνες και το παλιό νοσοκομείο, χωρίς κατοικίες. Η Παπαναστασίου είναι στο κέντρο του πολεοδομικού συγκροτήματος. Απ’ όπου έρθει ο πελάτης θα έχει γρήγορη πρόσβαση.

Αύριο θα έχει ραντεβού για να γίνουν 5 στάσεις των 30 ποδηλάτων για χρήση από τους πολίτες. Η μία στάση θα είναι εκεί. Θα μπορούν να παίρνουν ποδήλατο και να έρχονται για ψώνια στη λαϊκή.

20.19

Τα αστικά θα αγκαλιάζουν την Παπαναστασίου. Κάθε 20-30 λεπτά θα έχει δρομολόγιο. Αν δεν εξυπηρετούν μπορεί να μπει ένα 20άρι λεωφορείο του δήμου. Θα μπουν 4 χημικές τουαλέτες σε όλο το μήκος.

Οι τεχνικές υπηρεσίες βεβαιώνουν ότι επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων ως 5 τόνους στην Παπαναστασίου. Αν δεν πετύχει αυτή η πρόταση τότε ο ίδιος θα παλέψει να πάνε κάπου αλλού.

20.28

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι η λαϊκή είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. Η δυτική χερσαία ζώνη είναι των Αλεξανδρουπολιτών. Στην Κ.Υ.Δ.Ε.Π. δεν έχουμε ακόμα ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θέλουμε άλλα 5 χρόνια. Μπορούμε να γυρίσουμε στο λιμάνι. Ναι, δεν πληρώσαμε χρήματα που υποσχεθήκαμε γιατί μας κορόιδευε και ο Ο.Λ.Α. τόσα χρόνια. Υπάρχουν λύσεις να μείνει η λαϊκή εκεί στο λιμάνι για να μην έχουμε κυκλοφοριακά προβλήματα. Προτείνει να αποσυρθεί το θέμα, να μαζευτούν οι φορείς, επιστήμονες, επιτροπές.

Ο κ. Λαμπάκης τονίζει ότι η παράταξη του κ. Γρηγοριάδη ψήφισε υπέρ της Παπαναστασίου στην επιτροπή ποιότητας ζωής.

Η κ. Πόντικα λέει ότι η ψηφοφορία στην Δημοτική Κοινότητα Αλεξανδρούπολης ήταν όντως 4-4 αλλά ένας σύμβουλος ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι κατά λάθος ψήφισε έτσι, και το τελικό αποτέλεσμα ήταν 5-3

20.36

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι η λαϊκή πρέπει να γίνεται εσαεί στο λιμάνι.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι η πόλη δεν έχει χώρους και ασφυκτιά. Η λαϊκή αγορά είναι μία παράδοση στην πόλη. Όταν μεταφέρθηκε στις αρχές  του 1990 και κατέβηκε στο λιμάνι δημιουργήθηκαν μεγάλες αντιδράσεις. Στη συνέχεια το κράτος δημιούργησε τον Ο.Λ.Α. σε ένα χώρο ο οποίος είναι δικός μας. Το 1996 στις Φέρες δημιουργήθηκε νέος χώρος λαϊκής αφού πρώτα έγιναν οι υποδομές. Αρχικά υπήρχαν μεγάλες αντιδράσεις αλλά οι υποδομές είχαν γίνει. Ο περιφερειακός που θα αποσυμφόριζε την πόλη, σήμερα τον μετατρέπουμε σε λαϊκή. Πρέπει να δούμε αν μπορεί να γίνει κάτι στο λιμάνι. Ειδάλλως η λύση είναι η Καραολή και Δημητρίου με υποδομές που θα γίνουν εκεί. Συμφωνεί με την πρόταση Γρηγοριάδη να αποσυρθεί το θέμα και να δούνε όλα τα δεδομένα. Αν πάνε στην Παπαναστασίου θα έχουν τεράστια απώλειες στο εισόδημα οι παραγωγοί. Μέχρι να ληφθεί απόφαση προτείνει να μείνουμε στην Καραολή και Δημητρίου.

20.42

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η Καραολή και Δημητρίου δημιουργεί τώρα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια. Σήμερα μάλλον δεν εξυπηρετεί. Ίσως θα έπρεπε να επεκταθεί παραπέρα, όπως η πρόταση του κ. Λασκαράκη. Είχε την εμπειρία να πηγαίνει στο αεροδρόμιο και να καθυστερεί 50 λεπτά. Η Παπαναστασίου έχει σχολεία, θέλει υποδομές. Εάν θέλουμε να πάρουμε μία απόφαση πρέπει να ακούσουμε τον κόσμο, να μην αποφασίσουμε σήμερα και να παραμείνει προσωρινά στο λιμάνι και να δούμε τα σχέδια για την Παπαναστασίου. Τα ποδήλατα δεν είναι λύση για τους ηλικιωμένους. Ο Ο.Λ.Α. Α.Ε. θα ξεπουλήσει το λιμάνι με τη χερσαία ζώνη του σε ιδιωτική εταιρεία. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνει έστω και προσωρινά η λαϊκή εκεί.

20.48

Ο κ. Λασκαράκης λαμβάνει το λόγο. Η λαϊκή αγορά είχε χωροθετηθεί παλαιότερα αλλά τα σχέδια χάλασαν από τις τελευταίες δημοτικές αρχές. Η λαϊκή αγορά ρέπει να γίνεται σε κεντρικό χώρο με προσβάσεις κυκλοφοριακές. Η επιλογή της Παπαναστασίου είναι λάθος. Σχεδιάστηκε να ξεκινάει από το ρέμα Βανικιώτη και να καταλήγει στην Παλαγία. Η περιοχή εκεί είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας, οι λαϊκές αγορές πάνε σε εμπορικές περιοχές. Στην Παπαναστασίου η λαϊκή θα καταλάβει 13 στρέμματα. Στην περιοχή της ΚΥΔΕΠ έχουμε 18 στρέμματα χωρίς τα 2 στρέμματα του πάρκου. Η λαϊκή αγορά γίνεται σε κεντρικές πλατείες. Πρέπει να γίνει πλατεία η περιοχή της ΚΥΔΕΠ. Τι θα γίνει αν η κυκλοφοριακή μελέτη πει ότι πρέπει να φύγει η λαϊκή από την Παπαναστασίου; Να αναβληθεί η απόφαση μέχρι να μιλήσουν οι ειδικοί.

20.55

Ο κ. Κιτσικίδης λέει να μείνει προσωρινά εκεί στο λιμάνι, μέχρι να ξεκινήσει η ανάπλαση.

Ο κ. Δημητριάδης κινήθηκε εκτός της παράταξής του αφού σε αυτή μιλούν όλοι δημοκρατικά. Η Παπαναστασίου είναι το κέντρο. Μπορεί με τις κατάλληλες βοήθειες από αστικά να λειτουργήσει πολύ καλά εκεί η λαϊκή.

Ο κ. Θεοδώρου λέει ότι είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από την εποχή που συμμετείχε στο Δ.Σ. του Ο.Λ.Α. Το λιμάνι δεν το έχει πάρει ακόμα καμία ξένη εταιρεία. Αν αυτό γίνει, τότε βλέπουμε. Στα χωριά όλοι στηρίζουν την απόφαση να μείνει το παζάρι στο λιμάνι. Τα λεωφορεία θα μπλοκάρουν τη δυτική είσοδο της πόλης στην Παπαναστασίου. Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε τη δυτική χερσαία ζώνη, δήμαρχος, σύμβουλοι και λαός. Ζητά να αποσυρθεί το θέμα, να κληθούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και να το συζητήσουμε.

21.02

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι το 1995 ήταν στο μέρος των παραγωγών που δεν ήθελαν να μεταφερθούν από την Καραολή στο λιμάνι, αντιπολιτευόμενος τον κ. Ντόπιο ως πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου. Τότε στην Καραολή υπήρχαν 350 θέσεις. Τώρα με τους ετεροδημότες, τους ομογενείς έχουμε τριπλασιασμό σε όγκο του χώρου και των θέσεων. Τονίζει τα θετικά που ανέφερε ο κ. Δήμαρχος της Παπαναστασίου. Η απόφαση είναι πολιτική, λειτουργική και ένα βήμα προς το μέλλον.

Η κ. Τρέλλη λέει ότι συμφωνεί ότι οι λαϊκές αγορές πρέπει να γίνονται στο κέντρο της πόλης, και αυτό υπάρχει στο λιμάνι μας. Όταν γινόταν οι δημοπρασίες του Ο.Λ.Α. ήταν 20 άτομα στο αγιάζι μόνο. Πρέπει να παραμείνουμε εκεί και να διεκδικήσουμε το χώρο.

21.09

Ο κ. Καλεμτζής λέει ότι έγινε γκάλοπ στη λαϊκή και το 90% λέει στην παραλία, το 9% στην Καραολή και το 1% σε άλλους χώρους. Αναφέρθηκε στους χώρους που στο παρελθόν διεξήχθη η λαϊκή και σε χώρους που σχεδιάστηκε να μεταφερθεί η λαϊκή στο παρελθόν. Επέμεινε να μείνει η λαϊκή στην παραλία, στο λιμάνι. Να γίνει επιτροπή να δει όλες τις απόψεις, να συζητήσει. Η λαϊκή πρέπει να έχει τόσες θέσεις που να μη πεθάνει και ο εμπορικός κόσμοσ της πόλης.

21.19

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η λαϊκή της πόλης μας είναι από τις μεγαλύτερες. Έχουν 9 μέτρα, 3 θέσεις ο καθένας. Σήμερα έχει να εισπράξει ο δήμος από τους παραγωγούς 295.000 ευρώ. Ο δήμος δεν μπορεί να εκτοπίσει κανέναν που χρωστάει παρά μόνον η περιφέρεια. Κανείς δε λένε όχι στη διεκδίκηση της χερσαίας ζώνης. Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση να πάμε στην παραλία γιατί είναι παράνομο, θα απορριφθεί από την περιφέρεια η απόφασή μας. Σε 4-5 μήνες θα πρέπει να γίνει η ανάπλαση και θα πρέπει να φύγει πάλι από το λιμάνι. Η Καραολή Δημητρίου δεν περπατάει.

Οι αρμόδιες επιτροπές πήραν θέση είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία. Παραμένουμε όμως προσκυνητές στο βωμό της συνήθειας. Επιμένει ότι η πρότασή του είναι η πιο σωστή σήμερα και προς το συμφέρον όλων. Βοηθήστε να λειτουργήσει η πόλη.

21.20

Οχλαγωγία στην αίθουσα, προχωράμε στην ψηφοφορία.

21.30

Υπέρ της αναβολής ψηφίζει η αντιπολίτευση (13)

Απορρίπτεται η πρόταση αναβολής της απόφασης.

Η μεταφορά της λαϊκής καταψηφίζεται από 12 της αντιπολίτευσης (να μείνει στην Καραολή και Δημητρίου). (Ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Κιτσικίδης απουσιάζουν)

Χαμός στην αίθουσα….

21.32

Διακόπτεται η συνεδρίαση καθώς αποχωρούν (;) οι παριστάμενοι.

21.47

Με κόπο ο πρόεδρος προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη για να συνεχιστεί η συνεδρίαση.

21.50

Ο πρόεδρος κ. Καλεμτζής ανοίγει συζήτηση με τον κ. Λαμπάκη και λέει ότι θα απευθυνθεί στον εισαγγελέα για αυτό το θέμα της Λαϊκής.

21.53

Θέμα 27 – Έγκριση εκπόνησης ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ανακαίνιση αποθηκών του ΟΣΕ και των αίθριων χώρων ( Εισηγ: κ.Δήμαρχος)

Παρών ο κ Λιανός, καθηγητής τμήματος αρχιτεκτόνων ΔΠΘ, Εργαστηρίου Μορφολογίας-Ρυθμολογίας

22.01

Αναφέρει τα έργα που έχει κάνει το εργαστήριό του στην περιοχή. Οι αποθήκες στο παρελθόν ήταν μεγαλύτερες αλλά καταστράφηκαν από το βομβαρδισμό του 1915.

Το τμήμα του έχει τρισδιάστατο σαρωτή (scanner) για ιστορικά κτίρια. Έτσι τεκμηριώθηκε άμεσα ο χώρος αυτών των αποθηκών άμεσα. Ταυτόχρονα αποτυπώθηκαν και τα ίχνη των γειτονικών κτιρίων. Στη συνέχεια έγιναν τομές των κτιρίων ώστε να δούμε τις χρήσεις. Για τις κατεστραμμένες αποθήκες ξέρουμε την ιστορική τους μορφή και πώς πρέπει να ανακατασκευαστούν.

22.13

Προτείνει χρήσεις για τις αποθήκες (1 η γωνιακή, 2 το κενό, 3 η διπλή γκρεμισμένη, 4 η Τερζή, 5 το κενό πάρκινγκ και 6 η μεγάλη αποθήκη του ΟΣΕ.)

22.20

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά αν έχουμε επαφή με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, αν θα έχουμε τεύχη δημοπράτηση

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι είναι μία απευθείας ανάθεση που πολύ λίγοι φορείς είναι ικανή να την εκτελέσουν.

Ο κ. Λιανός λέει ότι εδώ δεν έχουμε απευθείας ανάθεση γιατί πάει σε μία επιστημονική επιτροπή του πανεπιστημίου. Δεν αναλαμβάνει το έργο ως μηχανικός, αλλά ολόκληρο το ΔΠΘ και ο ίδιος είναι απλά ο επιστημονικά υπεύθυνος.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά αν δεν υπήρχε επιστημονικό προσωπικό στην ΠΟΛΗ μας.

Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι κανείς από τους παριστάμενους εκείνη τη μέρα δεν του είπε ότι μπορούσε να εκτελέσει το έργο.

22.26

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά αν μπορεί να μεταφερθεί η πρώτη αποθήκη στον κενό χώρο.

Ο κ. Λιανός λέει από πλευράς αποκατάστασης μνημείων είναι λάθος να μεταφέρουμε το κτίριο.

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά από που θα πάρουμε τα 160.000 ευρώ. Από ίδιους πόρους; Μπορεί να μειωθεί κατά 30% όπως μειώθηκαν και οι πόροι του δήμου;

Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι για να αξιοποιήσουμε τις αποθήκες θα δώσουμε τις 160.000 ευρώ από ίδιους πόρους ώστε να μπορούμε να υποβάλλουμε πρόταση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το 30% αφορά την κεντρική πολιτεία και το δήμο και όχι το ΔΠΘ

22.30

Ο κ. Γρηγοριάδης θύμισε τη λάσπη που έπεσε όταν στο παρελθόν έγινε η μελέτη για το πάρκο του Παρμενίωνα. Είναι υπέρ της αποθήκης αλλά κατά των 160.000 με τον τρόπο που ανατίθεται.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι το έργο αυτό ελάχιστα πανεπιστήμια στην Ευρώπη μπορούν να το κάνουν.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι η παρουσίαση ήταν θετική, αλλά στα πρώτα δημοτικά συμβούλια ο δήμαρχος μιλούσε για τις συμβάσεις του Παρμενίωνα με πάθος, ο κ. Μαυρίδης ζητούσε την απόδειξη για να φανεί αν ήταν από το ΑΠΘ ή όχι. Πιστεύει ότι η ΠΟΛΗ έχει το επιστημονικό κεφάλαιο για να καταθέσει προτάσεις και τα οφέλη, ακόμα και οικονομικά, να παραμείνουν στην πόλη.

22.38

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η λειτουργία των πανεπιστημίων θα είναι πλέον με χρηματοοικονομικά κριτήρια. 160.000 ευρώ από ίδιους πόρους είναι πάρα πολλά λεφτά, θα έπρεπε να είναι από κρατικούς πόρους. Η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και το Jessica δημιουργούν και άλλα προβλήματα, της εμπορευματοποίησης των δραστηριοτήτων με το αντίδωρο της δωρεάν αίθουσας θεάτρου ή κινηματογράφου. Θα θέλαμε σε ηλεκτρονική μορφή την παρουσίαση και μία αναλυτικότερα εισήγηση.

Ο κ. Τερζής είπε ότι πριν 12 χρόνια είχαμε μιλήσει για το Καπνομάγαζο. Θρηνήσαμε θύματα. Πρέπει να μην πάνε χαμένες αυτές οι ευκαιρίες και να αλλάξει η περιοχή εκείνη της πόλης.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι το ποσό αυτό δεν είναι μεγάλο για τη συγκεκριμένη μελέτη. Έχει επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση των χώρων αυτών. Το Jessica προϋποθέτει πληρωμή των τόκων από τους χώρους, ανταποδοτικά. Πρέπει να γίνει άλλη μελέτη. Ψηφίζει την παρουσίαση αλλά έχει επιφυλάξεις σχετικά με την εξέλιξη του θέματος.

22.42

Ο κ. Μαυρίδης εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα που η δημοτική αρχή έφερε το θέμα εδώ σε 2-3 μήνες. Δεν είναι πολλά λεφτά για τον προϋπολογισμό μας.

Ο κ. Βαμβακερός είχε ψηφίσει το ερευνητικό πρόγραμμα για το πάρκο Παρμενίωνα και το καπνομάγαζο. Οι χρόνοι είναι δεσμευτικό και πρέπει να δράσουμε γρήγορα.

22.49

Ο κ. Λαμπάκης επιτέθηκε στην παράταξη Γρηγοριάδη για τις 900 αναθέσεις σε 2 τετραετίες. Έκανε αγώνα για να κατεβάσει το ποσό στα 160.000 ευρώ. Χρήματα δίνει το ΕΣΠΑ και το Jessica. Πρέπει να βιαστούμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Υπάρχει ο κίνδυνος της απώλειας του έργου και δικαιολογείται η απευθείας ανάθεση. Τώρα θα γίνει η πρόταση και μετά θα έχουμε την υποβολή της τελικής πρότασης.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρώτησε ποια ήταν η ανάγκη των 2 απευθείας αναθέσεων για ιχθυαγορά και Θράκη ΑΕ

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά 10 (όλη η αντιπολίτευση πλην του κ. Λασκαράκη)

22.57

Θέμα 31 – Διεύρυνση περιοχής ΟΣΑΑ για υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα “JESSICA” ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αντ.)

Θέμα 32 – Έγκριση υποβολής πρότασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο πρόγραμμα “JESSICA” ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αντ.)

 

Ο κ. Βαμβακερός λέει για τροποποίηση του ολοκληρωμένου αστικού, για να μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση σε αυτή την περιοχή. Το 32 είναι η έγκριση του ΔΣ για το project που θα περιγράφει τι θέλουμε να κάνουμε, ώστε να το στείλουμε μέχρι τέλη Σεπτέμβρη ως αίτηση για το Jessica. Χωροθετούμε την περιοχή που θα γίνει η παρέμβαση.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι επιτέλους προχωρά η πρότασή του. Να μπει μέσα στο πλάνο αυτό και η δημιουργία του Τερματικού σταθμού.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ήρθαν σε συνεννόηση με τους κ.κ. Μαγκαφίνη και Καμελίδη ώστε να υποβάλλουν πρόταση στο Jessica από κοινού.

Ψηφίζεται με κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση (3) και τον κ. Ραπτόπουλο.

23.03

Θέμα 2: Ενημέρωση περί της πορείας Εκκαθάρισης της ΔΕΠΕΑ από τους εκκαθαριστές της (Εισηγ: κ. Ξανθόπουλος Χρυσόστομος)

Ο κ. Ξανθόπουλος εισηγείται λέγοντας ότι έχουμε υποχρεώσεις και οφειλές της πρώην δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΕΑ που είναι προς εκκαθάριση από το 2005 προς επιτηδευματίες και εργαζομένους. Όλοι αυτοί ζητούν τα δεδουλευμένα και τα κεφάλαια που δανείσαν (ως υλικά) στην επιχείρηση. Πρέπει να μην αδιαφορήσουμε σε διαμαρτυρίες προφορικές ή γραπτές η δικαστικές αποφάσεις και πρέπει να επισπεύσουμε την εκκαθάριση. Το δημοτικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να επιλέξει διαχειριστές, να ελέγξει τους λογαριασμούς και να απαλλάξει τους εκκαθαριστές.

23.10

Ο κ. Μανουσόπουλος λέει ότι το 2009 και το 2010 είχαν κάνει την έκθεσή τους και ν είχαν φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Η εκκαθάριση έχει αρχή και τέλος. Αρχίζει με την εκκαθάριση έναρξης και κλείνει με την εκκαθάριση λήξης. Ενδιάμεσα είχαν οριστεί επιπλέον ορκωτό λογιστές από την περασμένη δημοτική αρχή. Ζητήθηκε ορισμός ορκωτού λογιστή για τα έτη 2009, 2010 αλλά δεν έγινε τίποτε.

Η κατάσταση που βρέθηκε τότε ήταν να είναι όλη η περιουσία δεσμευμένη από πλειστηριασμούς. Γύρω στα 1,2 εκατ. ευρώ είχαν μοιραστεί στους εργαζομένους. Κάποιοι εργαζόμενοι έχουν να εισπράξουν ακόμα χρήματα, άλλοι έχουν πάρει επιπλέον χρήματα απ´ όσα έπρεπε. Υπάρχει περίπτωση εργαζομένου που ζητούσε 60.000 ευρώ ενώ της οφειλόταν 12.000.

Το ύψος που οφείλει η ΔΕΠΕΑ προς τους εργαζόμενους είναι 150.000-180.000 ευρώ. Οι μισθοί και τα επιδόματα ήταν πολύ μεγάλοι (1400 και 1700 ευρώ)

23.14

Τα χρήματα οφείλονται σε 25 εργαζόμενους, όμως άλλοι έχουν εισπράξει 80.000 ευρώ παραπάνω από όσα όφειλαν.

Μεταφέρθηκαν 16 εργαζόμενοι στην ΑΝΕΤΑ και ενώ θα έπρεπε να εισπράξουν τα 250.000 ευρώ που τουσ οφειλόταν  από την ΑΝΕΤΑ, τα πήραν από πληστηριασμούς.

Στο Ι.Κ.Α. δεν χρωστάμε. Στο δημόσιο χρωστούν 4,5 εκατ ευρώ. Ένα μεγάλο πρόστιμο 2,5 εκατ ευρώ έχει προσβληθεί με προσφυγή λόγω μη τήρησης αποθήκης το 2000. Η πορεία θα είναι μάλλον καλή.

Σε τρίτους οφείλονται 500.000 ευρώ με διαταγές πληρωμής και αγωγές.

23.18

Οι προμηθευτές είναι γύρω στα 30 άτομα. Οι εκκαθαριστές πληρώνουν μόνον όσους έχουν τελεσίδικα αποφάσεις, αυτό ανέρχεται γύρω στις 500.000 ευρώ.

Σε αυτούς τους τρίτους είναι το εργατικό κέντρο. Ξεκίνησε με προγραμματική σύμβαση δήμου, εργατικής εστίας και ΔΕΠΕΑ Υπάρχουν συμφωνητικό με κάθε εργολάβο που έκανε εργασίες με ποινικές ρήτρες, κανείς όμως δεν παρέδωσε το έργο. Ναι μεν λέμε οφειλή, αλλά δεν υπάρχει παράδοση. Αν δούμε τις ποινικές ρήτρες θα πρέπει να πάρουμε πίσω και λεφτά.

23.24

Εάν κάποιος έχει να πάρει χρήματα θα έπρεπε να έχει παραδώσει το έργο και να έχει εκδώσει παραστατικά, έστω και επί πιστώσει, και μετά να ζητήσουν τα χρήματά τους. Για να πληρωθούν οι υπεργολάβοι πρέπει να κόψουν τα παραστατικά.

Η Εργατική Εστία όμως πλέον δεν υφίσταται. Ένα μέρος του έργου δεν μπορεί πλέον να τιμολογηθεί. Προτείνεται να γίνουν οι επιμετρήσεις, να τιμολογηθεί ότι μπορεί και να προχωρήσουμε.

Υπάρχει ακόμα το έργο του Βανικιώτη. Δεν έχει παραδοθεί ως έργο στο δήμο και δεν έχει πληρωθεί ακόμα η ΔΕΠΕΑ ένα τιμολόγιο 88.000 ευρώ, ένα 154.000 ευρώ και άλλο ένα 60.000 ευρώ. Αν ολοκληρωθεί, ο δήμος χρωστά συνολικά 500.000 ευρώ

Ο τελευταίος πρόεδρος της ΔΕΠΕΑ ήταν ο κ. Κιτσικίδης που διαδέχθηκε τον κ. Καβάζη.

23.27

Ο κ. Δήμαρχος ρωτά γιατί δεν διεκδίκησε ο εκκαθαριστής χρήματα από το δήμο όταν υπήρχαν χρήματα.

Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι οι 88.000 ευρώ δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί ο δήμος δεν έχει φορολογική ενημερότητα.

Ο κ. Μανουσόπουλος λέει ότι μπορούν να εισπραχθούν τα χρήματα γιατί δεν απαιτείται φορολογική ενημερότητα για εκκαθάριση.

23.34

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι όσοι δεν κόψουν τιμολόγια πρέπει να ληφθεί μέριμνα να πληρωθούν καθώς αν τιμολογούσαν θα είχαν πληρώσει ΦΠΑ, εφορία και θα είχαν 7 χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους.

Ο κ. Μακρής λέει ότι παρέμεινε μαζί με 3-4 συναδέλφους για να βοηθήσει στην εκκαθάριση.

23.42

Ο κ. Μανουσόπουλος λέει ότι βάσει απόφασης θα έπρεπε το 5% να πάει στην εκκαθάριση, αλλά δεν έχουν εισπράξει τίποτε με τον κ. Σκεύα.

Ο κ. Δοξάκης εκπροσωπεί τους 32 που έχουν να εισπράξουν χρήματα από τη ΔΕΠΕΑ Άλλοι έχουν τιμολόγια και άλλοι δεν έχουν γιατί δεν έκοβαν τιμολόγια επειδή δεν τους πλήρωνε η ΔΕΠΕΑ ούτε το Φ.Π.Α.

23.47

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η πληρωμή δε θα γίνει με πολιτική απόφαση αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία μετά από επιμετρήσεις.

Ο κ. Κοζάρης ρωτά ποιες είναι οι συνολικές οφειλές της ΔΕΠΕΑ, ποιες είναι οι απαιτήσεις της ΔΕΠΕΑ, ποιοι πήραν τον εξοπλισμό της ΔΕΠΕΑ, και πώς τη γλιτώνουν όσοι ήταν παλιά πρόεδροι με αυτά τα χρέη της ΔΕΠΕΑ;

23.51

Ο κ. Δευτεραίος ρωτά τι έχει κοστίσει στο δήμο η εκκαθάριση και τι θα γίνει τώρα που ενημερωθήκαμε;

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα προχωρήσουμε στις επιμετρήσεις και όταν έχει χρήματα ο δήμος θα προχωρήσει στις πληρωμές.

Ο κ. Μανουσόπουλος λέει ότι η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί εφόσον υπάρξουν λεφτά. Από το δήμο περιμένουμε λεφτά για το ρέμα Βανικιώτη, από το 2010.

Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν οι απαιτήσεις, να είναι βέβαιες και απαιτητές.

23.57

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει να υπάρξει πολιτική απόφαση να επιστρέψει ο δήμος τα χρήματα από την ΑΝΕΤΑ στη ΔΕΠΕΑ

Ο κ. Μυτιληνός είπε ότι επιχειρήσεις έχουν κλείσει ενώ έπρεπε να εισπράξουν χρήματα.

Τα χρέη της ΔΕΠΕΑ λέει ο κ. Μανουσόπουλσο είναι 500.000 ευρώ προς τρίτους, 180.000 σε εργαζόμενους και 130.000 ευρώ σε συνεργεία για το εργατικό κέντρο. Οι προηγούμενοι πρόεδροι κ. Καβάζης και Κιτσικίδης λέγουν καταδικαστεί σε φυλακή για μη απόδοση χρημάτων στο Ι.Κ.Α.

Θέμα 43 – Λήψη απόφασης για έγκριση και αποδοχή εξώδικού συμβιβασμού (Εισηγ: κ. Παπατζελίδης Δημ.)

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Διακόπτεται η συνεδρίαση για τη Δευτέρα.