Το δημοτικό συμβούλιο της 03/09/2012 ζωντανά (σε συνέχεια της 14ης συνεδρίασης της 29/08/2012)
Δημοσιεύτηκε από πάμε μπροστά, Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Αποθήκες ΚΥΔΕΠ, Βιοαγρόκτημα, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Πολυκοινωνικό, Προ Ημερησίας Διάταξης, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε.
Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 03/09/2012, σε συνέχεια της 14ης συνεδρίασης της Τετάρτης 29/08/2012 που διακόπηκε λόγω μεγάλης διάρκειάς της. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 19:00.
Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.
Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.
Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com
19.15
Προσέρχονται οι σύμβουλοι.
19.19
Αρχίζει η συνεδρίαση
19.23
Συμπλήρωση στα Έκτακτα Θέματα:
Έκτακτο Θέμα – Φυλάκιο Καραγώγου – “Παραίτηση από την παραχώρηση από το στρατού για το φυλάκιο Καραγώγου”
Ο κ. Γκότσης μιλά για το φυλάκιο Καραγώγου. Έγινε μία σύσκεψη με το στρατηγό και τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, την κ. Τερζή στο φυλάκιο Καραγώγου. Αυτό πριν λίγα χρόνια είχε παραχωρηθεί στο δήμο για να αξιοποιηθεί ως Κέντρο Προστασίας Άγριας Φύσης και Πτηνών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το αγροτεμάχιο ήρθε στη Διεύθυνση Γεωργίας το οποίο παραχωρήθηκε στο στρατό και ο στρατός έκανε το φυλάκιο. Η παραχώρηση που είχαμε τόσα χρόνια από το στρατό είναι άκυρη. Αποφασίστηκε να παραιτηθούμε εμείς και ο στρατός από το φυλάκιο, θα γυρίσει το αγροτεμάχιο μαζί με το φυλάκιο στη Διεύθυνση Γεωργίας και μετά θα το ζητήσουμε ξανά από τη Διεύθυνση Γεωργίας. Το θέμα είναι: “Παραίτηση από την παραχώρηση από το στρατού για το φυλάκιο Καραγώγου” και αφού περάσει στην Περιφέρεια, θα το ξαναζητήσουμε από εκεί προς χρήση, μαζί με το κτίριο.
Ορθή επανάληψη της απόφασης Δ.Σ. υπ’ αριθμ. 350/2012 (εισηγητής κ. Γκότσης)
Θα περάσουν μέσα στην απόφαση αυτή:
- τα Βήρεια, με ποσό 5.000 ευρώ, και
- το Προσκήνυμα στην Παναγία Κοσμοσώτειρα με ποσό 3.000 ευρώ.
19.34
Θέμα 4: Μίσθωση αγροτεμαχίου στην περιοχή Β’ Κοιμητηρίου Αλεξανδρούπολης για την εκπλήρωση του σκοπού της δημιουργίας του Βιοαγρού και καθορισμός όρων διακήρυξης ( Εισηγ: κ.Δήμαρχος)
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι το θέμα αυτό έχει έλθει στη δημοσιότητα από τα τοπικά blogs. Είχε να κάνει με ένα λάθος ενός υπαλλήλου ο οποίος απεικόνισε λάθος στο έδαφος την ομόφωνη απόφαση (και των 41 δημοτικών συμβούλων) των 19,5 στρεμμάτων, ως 27 στρέμματα. Από τα 27 στρέμματα αυτά, τα 8 ήταν ιδιοκτησίας της αδελφής του κ. Κούρτη.
Αυτό έγινε από λάθος. Τα περί καταπατήσεως είναι ανοησίες. Όταν διαπιστώθηκε το λάθος, ήρθαμε σε επαφή με την ιδιοκτήτρια και ζητήσαμε να το νοικιάσουμε για 4 χρόνια ή να μεταφέρουμε το φράχτη του βιοαγροκτήματος στα όρια του οικοπέδου της. Δέχθηκε η ιδιοκτήτρια να προχωρήσουμε στη μίσθωση, πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία τη νόμιμη, δηλαδή να βγει στον αέρα με το ποσό των 2.400 ευρώ το χρόνο, προκειμένου να διατηρηθούν οι 272 καλλιεργητικές θέσεις.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι δεν πρόκειται για δημοπρασία αλλά για φωτογραφική μίσθωση.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δε γίνεται αλλιώς να διορθωθεί το λάθος. Για να τηρηθεί η νομιμότητα πρέπει να γίνει η προκήρυξη. Ειδάλλως θα πρέπει να μειώσουμε κατά 50 τους δικαιούχους. Είναι το μόνο ακίνητο που βρίσκεται δίπλα στο δικό μας, αναγκαστικά είναι φωτογραφική. Αν δε θέλετε να πάρουν 272 δικαιούχοι τα κομμάτια, πείτε το. Δεν είναι όμως σωστό να στερηθούν 50 άτομα φτωχά από ένα λάθος υπαλλήλου.
Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά για τη μίσθωση, ποια καλλιέργεια αποδίδει 365 ευρώ το στρέμμα. Μετά τα 4 χρόνια της μίσθωσης τι θα γίνει;
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι τον έχουν πληροφορήσει ότι κάπου εκεί είναι το κόστος μίσθωσης, γιατί πρόκειται για ακίνητο δίπλα στα υπό ένταξη. Στο συγκεκριμένο αγρόκτημα της ενδιαφερομένης, έχουμε 2 διαδρόμους και την περίφραξη του βιοαγροκτήματος. Δεν έχουμε εγκαταστάσεις. Η αγρομίσθωση δεν μπορεί να γίνει πάνω από 4 χρόνια.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι σε αυτή την έκταση έχει γίνει τοπογράφιση-πολεοδόμηση και πάμε για πράξη εφαρμογής. Σε 1-4 χρόνια θα γίνει αυτό και θα μιλάμε πλέον για οικόπεδο και όχι αγροτεμάχιο.
Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι από τα δικά μας 19 στρέμματα μόνο τα 4 είναι υπό ένταξη.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι αν γίνει
Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά αν είναι σύντομες οι εργασίες που έγιναν εκεί και αν υπάρχει άδεια από την Πολεοδομία για να γίνουν αυτές οι εργασίες.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι υπήρχε άδεια μικρής κλίμακας. Όταν έγινε η καταγγελία, πριν συμφωνηθεί η μίσθωση των 8 στρεμμάτων από την ιδιοκτήτρια, η Πολεοδομία είπε ότι επειδή έχει γίνει περίφραξη πάνω σε μπετόν χρειάζεται να βγει Οικοδομική Άδεια. Κινείται τώρα η διαδικασία της Οικοδομικής Άδειας.
Ο κ. Ραπτόπουλος είπε ότι προχωράμε χωρίς να έχει βγει άδεια και θέλουμε από τους δημότες να είναι νόμιμοι όταν εμείς οι ίδιοι παρανομούμε.
Ο κ. Λαμπάκης επαναλαμβάνει ότι βγήκε άδεια μικρής κλίμακας, αλλά επειδή μπήκε μπετόν κάτω στην περίφραξη χρειάστηκε να την επεκτείνουμε. Απ’ότι μαθαίνει τώρα, η άδεια αυτή έχει ήδη βγει.
Ο κ. Ραπτόπουλος συνεχίζει ρωτόντας αφού αποφασίσαμε για 19 στρέμματα, έγινε το λάθος και πάμε στα 28 στρέμματα, δεν έγινε η επιμέτρηση για να δούμε ότι τα στρέμματα είναι 19 και όχι 28;
Ο κ. Λαμπάκης απαντά ότι ο υπάλληλος ο τοπογράφος, πήρε την απόφαση του Δ.Σ. αλλά απεικόνισε ολόκληρα και τα δύο αγροτεμάχια, νομίζοντας ότι απεικονίζει 19 στρέμματα. Δεν μπορούμε να κρεμάσουμε τον υπάλληλο.
Ο κ. Ραπτόπουλος είπε στον κ. δήμαρχο να χαίρεται τον υπάλληλο που είναι και συνεργάτης του, τον επέλεξε ο ίδιος ο κ. δήμαρχος. Το λάθος είναι συνεργάτη του δημάρχου και όχι γενικά υπαλλήλου του δήμου. Τώρα ερχόμαστε με μία φωτογραφική μίσθωση να παρανομήσουμε κιόλας, σε δύο φάσεις κιόλας (καθορισμός όρων διακήρυξης και διενέργεια πανελλήνιας προφορικής διαδικασίας).
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι αυτό λέει ο νόμος, είναι αναγκαστική μίσθωση, επιτρέπεται η μίσθωση. Καταπάτηση υπάρχει μόνον όταν υπάρχει σκοπός καταπάτησης και δολιότητα. Η δημοτική αρχή μόλις διαπίστωσε το λάθος, το αναγνώρισε και επανορθώνει το λάθος. Ο κ. Λαμπάκης κατηγορεί τον κ. Ραπτόπουλο για «χάλια» ελληνικά λόγω της έκφρασης «καταπάτηση».
19.44
Ο κ. Δευτεραίος ρώτησε αν υπάρχει μήνυση από την ιδιοκτήτρια, σε τι τιμές νοικιάζονται εκεί τα χωράφια και αν μπορεί να κατέβει η τιμή ενοικίασης.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι είναι €2.700 το χρόνο για τα 8 στρέμματα, εφόσον υπάρξει μισθωτήριο αν υπάρχει μήνυση δε θα υπάρχει πρόβλημα, εφόσον δεν υπάρχει δολιότητα. Τιμές ενοικίασης εκεί δεν ξέρουμε, δεν έχουμε κανένα παρόμοιο περιστατικό. Η μίσθωση συμφωνήθηκε με τον ιδιοκτήτη.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι στις αρχές της θητείας συμβούλευε τον κ. Δήμαρχο. Κάποιοι δεν άκουσαν τις συμβουλές και έκαναν λάθη, κάποιοι είναι ανίκανοι (σ.τ.σ. αναφέρεται σε δύο αντιδήμαρχους, το διευκρινίζει).
Ο κ. δήμαρχος ζητά να ανακαλέσει ο κ. Γρηγοριάδης.
Ο κ. Γρηγοριάδης κατά τη διαδικασία έγκρισης δημιουργίας του βιοαγροκτήματος το 2011 είχε ζητήσει έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των 2 προτεινόμενων, τότε, αγροκτημάτων για να μην προκύψουν προβλήματα στο μέλλον. Μπήκαμε μέσα 8 στρέμματα.
Ο κ. Βαμβακερός αντιδικεί με τον κ. Γρηγοριάδη ο οποίος του λέει ότι έπρεπε να ακούσει τις συμβουλές του.
Ο κ. Γρηγοριάδης θυμίζει ότι η δημοτική αρχή ζητούσε συναίνεση και μιλούσε για απελευθέρωση δικών μας δυνάμεων, για δημιουργία τράπεζας εργασιών από εθελοντές μηχανικούς και τοπογράφους, γεγονός που δεν εφαρμόστηκε. Από τις 10-20.000 ευρώ φτάσαμε στο μισό εκατομμύριο δαπάνες. Δύο αντιδήμαρχοι τον είχαν τότε (πριν από ενάμιση χρόνο) διαβεβαιώσει τον ίδιο και όλο το σώμα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ρωτά τον δήμαρχο αν ο υπάλληλος είναι υπάλληλος του δήμου ή ειδικός συνεργάτης.
Ο κ. Λαμπάκης παραδέχεται ότι πρόκειται για ειδικό συνεργάτη του ο οποίος σήμερα δεν είναι συνεργάτης, έχει παυθεί.
Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι έγινε ένα λάθος αλλά ο συγκεκριμένος έχει υποστεί τις συνέπειες. Σαφώς την ευθύνη την έχουν οι από πάνω όμως όταν εμπιστεύεσαι έναν επιστήμονα και σου τα βγάζει έτσι, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Το λάθος δε βγήκε στον αέρα από κάποια καταγγελία ή από κάποια ζημιά, αλλά από μόνο του. Μη δίνετε τέτοιες διαστάσεις σε αυτό το θέμα.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι αποφασίσαμε για 19 στρέμματα. Μας παραδώσαν τέσσερεις υπαλλήλους του δήμου τοπογράφους μηχανικούς οι οποίοι δεν ξέρουν να μετράνε έξω. Ρωτάει τον κ. Λασκαράκη αν αμφιβάλλει ότι οι 4 τοπογράφοι μηχανικοί του δήμου, απόφοιτοι Πολυτεχνείου, δεν ξέρουν να μετράνε. Δυστυχώς ισχύει, να γραφτεί στα πρακτικά. Τους είπα να πάνε να μετρήσουν και λένε: «Δήμαρχε δεν ξέρουμε να μετράμε». Οκτώ χρόνια τους είχαν και τους κανάκευαν. Αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι, αναγκάστηκε να πάρει ειδικό συνεργάτη τοπογράφο γιατί είναι ο μόνος ο οποίος ξέρει να μετράει, όμως αυτός απεικόνισε 27 στρέμματα αντί για 19,5. Πού αρχίζει η ανικανότητα και πού τελειώνει; Είμαι εγώ τοπογράφος; Εγώ ξέρω ότι αυτό που αποφασίσαμε και που ανήκει στο δήμο, αυτό επενδύουμε.
19.55
Ο κ. Λαμπάκης ρωτά πού είναι η ανικανότητα των αιρετών και του ιδίου. Ζητά από τον κ. Γρηγοριάδη να ανακαλέσει τα περί ανικάνων αντιδημάρχων.
Ο κ. Γρηγοριάδης απαντά ότι ο συνυποψήφιος του κ. Λαμπάκη στο ψηφοδέλτιό του, τοπογράφος μηχανικός και ικανός, κατά τον κ. Δήμαρχο, έφραξε οικόπεδο και έκανε τα 18 στρέμματα 27.
Χαμός στην αίθουσα, ο κ. Λαμπάκης ρωτά πού είναι η ανικανότητα των αιρετών.
Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι αν είναι ικανοί ή ανίκανοι θα κριθούν στο τέλος της τετραετίας. Είναι περήφανος που επί 18 μήνες αντιδήμαρχος δεν έκανε σχεδόν καμία ανάθεση, καμία μαύρη δουλειά, τίποτε κάτω από το τραπέζι και όταν θέλει να κάνει ακόμα κάτι το οποίο είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου συμβουλεύεται την αντιπολίτευση. Υπάρχουν τα 19,5 στρέμματα που είναι του 5ου δημοτικού, σε ένα κωδικό, και τα 26 στρέμματα είναι δύο αριθμοί αγροτεμαχίων. Η υπηρεσία έδωσε στον τοπογράφο μηχανικό τους δύο αριθμούς των οικοπέδων, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μιλά για 19,5 στρ, ο σχεδιασμός που έγινε ήταν στα 27 στρέμματα. Επειδή βλέπανε ότι υπάρχει κάποιο θέμα, με δική του παρέμβαση τραβήχτηκαν οι όποιες εγκαταστάσεις προβλέπονταν να γίνουν στο χώρο, στο κομμάτι που είναι εκτός της επέκτασης σχεδίου. Ξαφνικά, όταν πήγαν να πάρουν άδεια μικρής κλίμακας, διαπιστώθηκε ότι δεν είναι ιδιοκτησίας του δήμου τα δύο αγροτεμάχια και όλη η έκταση που περιφράχθηκε. Με την άδεια μικρής κλίμακας δημοπρατήθηκε το έργο με έκπτωση 49%. Από 250.000 ευρώ στοιχίζει περίπου τα μισά, 125.000 ευρώ η πρώτη φάση. Στη δεύτερη φάση, των υποδομών και των οικίσκων, εκεί διαπιστώθηκε το λάθος ότι έχουμε μπει σχεδιαστικά και στο υπόλοιπο κομμάτι. Δεν καταπατήσαμε κανέναν, δε ζημιώσαμε το δήμο με επιπρόσθετα χρήματα, παίρνουμε απόφαση σήμερα να νοικιάσουμε το χώρο μέχρι να γίνει η επέκταση σχεδίου σε εκείνο το χώρο και να πραγματοποιηθεί η Πράξη Εφαρμογής. Πρόκειται για ένα λάθος που το βρήκαμε η δημοτική αρχή μόνη της. Απείλησε με παραίτηση αν εξακολουθούν να τον χαρακτηρίζουν ανίκανο.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι η μεταφορά του φράχτη κοστίζει 500 ευρώ μόνο.
Ο κ. Ραπτόπουλος παίρνει το λόγο και λέει ότι το βιοαγρόκτημα παρουσιάστηκε ως το πιο μεγάλο έργο της δημοτικής αρχής. Το πρόγραμμα το στήριξε και η αντιπολίτευση αρχικά. Είχαν επισημάνει ότι στο Διδυμότειχο έγινε με ευρωπαϊκά προγράμματα, ενώ στην Κομοτηνή κόστισε 50.000 ευρώ. Στον κ. Βαμβακερό λέει ότι στα έργα μικρής κλίμακας δεν υπάρχουν τσιμέντα. Ο κ. δήμαρχος πήρε συνεργάτη τοπογράφο, κατηγορεί ότι οι 4 τοπογράφοι του δήμου δεν μπορούν να μετρήσουν, η δικιά μας πληροφορία είναι ότι ο συνεργάτης του κ. Λαμπάκη ζητούσε να μάθει πώς μετράνε εκεί πέρα. Σε κάθε περίπτωση, ξεκινήσαμε για 19 και βρεθήκαμε με 28 στρέμματα, πράγμα ακατανόητο. Πρέπει να γυρίσουμε στα 19 στρέμματα και να μη νοικιάσουμε κανένα διπλανό χωράφι για να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι στο μέλλον. Γι’αυτό και η παράταξή του δεν το ψηφίζει.
Ο κ. Αγγλιάς ζητά να μην εκμεταλλεύονται οι σύμβουλοι μια παράλειψη ενός υπαλλήλου. Υπάρχει ένας καλός, κοινός στόχος.
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι είναι μεγάλη φασαρία για το τίποτε, δεν είναι μεγάλο έργο αλλά ένα έργο κοινωνικής πολιτικής το οποίο πρέπει να γίνει. Το λάθος μπορεί να οφείλεται είτε σε παράλειψη/ανικανότητα ή σε σκοπιμότητα, αλλά ελλείψει στοιχείων δέχεται την περίπτωση της ανικανότητας. Ο κόσμος επιβαρύνεται πολύ από τη δημιουργία του βιοαγροκτήματος, δε θα έπρεπε να κοστίσει τόσο πολύ, έχει ξεφύγει από τις δυνατότητες του δήμου ειδικά με τα νέα οικονομικά δεδομένα. Κατά τη γνώμη του δε θα έχει ανταποδοτικότητα το βιοαγρόκτημα, γι’αυτό και είχε καταψηφίσει το οικονομικό κομμάτι του εγχειρήματος. Είναι υπέρ, θέλει να γίνει το αγρόκτημα όσο το δυνατόν φτηνότερα. Το χωράφι αυτό ανήκει σε σχολείο στο οποίο δεν αποδίδουμε τίποτε. Η παράταξή του έχει δεχθεί παράπονα για αυτό το θέμα. Το συγκεκριμένο θέμα το ψηφίζει για να συνεχίσει, η ένσταση της παράταξής του είναι στο οικονομικό κομμάτι.
20.21
Ο κ. Τερζής λέει ότι 8 χρόνια σαν σύμβουλος αντιπολίτευσης στήριξε τις δημοτικές αρχές όπου συμφωνούσε και κριτίκαρε με κόσμιο τρόπο εκεί που διαφωνούμε. Είναι σοβαρό θέμα να συζητάμε γιατί νοικιάστηκε από συμπολίτη μας γειτονικό οικόπεδο 8 στρεμμάτων προς 2.500 ευρώ; Συνέστησε να μην κάνουμε το σκοινί τριχιά. Δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια αντιπολίτευση. Τι άδεια θα έπρεπε να είχαμε; Δεν κάνουμε ουρανοξύστη εκεί πέρα στα χωράφια. Χρειάζεται και πολεοδομική άδεια; Παρανομήσαμε επειδή δεν βγάλαμε άδεια; Πρέπει η αντιπολίτευση να κάνει αυστηρή κριτική αλλά να μη χρησιμοποιεί κάποιες εκφράσεις για αστεία θέματα.
Ο κ. Φαλέκας λέει ότι πολλοί άλλοι δήμοι ρωτούν και μας επισκέπτονται και θέλουν να αντιγράψουν το πρόγραμμα αυτό του δήμου. Με την άδεια μικρής κλίμακας ξεκινά νόμιμα η περίφραξη. Η Αλεξανδρούπολη είναι μπροστάρης σε πολλά θέματα.
Ο κ. Γκότσης μιλά για έκταση 100 στρέμματα στο δρόμο προς το Αρδάνειο αριστερά πάνω (αμπέλια στα Κουφιώτικα) στις Φέρες. Εκεί γίνεται προσπάθεια στα πλαίσια της ζήτησης να ξαναμοιραστεί ο χώρος (πάνω από 100 κομμάτια του 1 στρέμματος), να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες και να γίνει νέο αμπέλι. Εκλήθη ο ίδιος τοπογράφος γιατί είναι ο μοναδικός που μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Μέτρησε εκεί και στα άλλα αμπέλια στον Προφήτη Ηλία. Όλα αυτά έγιναν χωρίς κόστος για το δήμο. Ο κ. Γκότσης ρωτά αν θα ευθύνεται ο ίδιος εάν κάνει ένα λάθος τοπογραφικό ο τοπογράφος και μπούνε σε κάποιο αμπέλι.
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι αν γίνεται λάθος σε μέτρηση στα αμπέλια πρέπει να διωχθεί ο τοπογράφος.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση ούτε απ’το δήμο ούτε από τον τοπογράφο. Υπάρχουν τοπογράφοι που μετράνε ένα χωράφι και το βγάζουν με διαφορετικά εμβαδά, ο ένας 6 και ο άλλος 5. Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Μας πήραν τηλέφωνο από την Πάτρα, τη Λάρισα, την Κρήτη για το βιοαγρόκτημα, είναι μία πρωτοποριακή ενέργεια. Έγινε μία πατάτα, κανείς δεν ένιωσε όμορφα, την έκανε ένας υπάλληλος.
Ο κ. Λασκαράκης, απευθυνόμενος στον κ. δήμαρχο, λέει ότι ένας ηγέτης αναλαμβάνει την ευθύνη της δημοτικής αρχής και δεν τη ρίχνει στους υπαλλήλους του, είναι θέμα αξιοπρέπειας, ηθικής στάσης απέναντι στους υπαλλήλους όταν μάλιστα αυτός ο υπάλληλος είναι δικιάς σας επιλογής. Κατά παράβαση δεν αφήσατε τη δουλειά αυτή στην τοπογραφική υπηρεσία και τη δώσατε σε ένα σύμβουλό σας. Υπήρξε μία υπέρβαση της διαδικασίας. Στον κ. Τερζή απαντά ότι αν ο δήμος δεν είναι συνεπής και νόμιμος στις δικιές του ενέργειες τότε πώς ζητά από τους δημότες να είναι σωστοί και να έχουν τις απαραίτητες άδειες; Αν υπήρχε μία οικοδομική άδεια, το πρώτο που ζητάει η πολεοδομία είναι τα συμβόλαια. Δε θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αυτό το λάθος πιστεύει πως δεν είναι λάθος του τοπογράφου. Η τοπογραφικό επιστήμη είναι επιστήμη της ακρίβειας, παράγει αποτελέσματα με ακρίβεια χιλιοστού. Δεν δέχεται ότι οι 4 τοπογράφοι του δήμου είναι ανίκανοι να μετρήσουν. Αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή αδυνατεί να διευθετήσει ένα απλό ζήτημα. Από τα μικρά φαίνονται τα μεγάλα. Θα ψηφίσει τη μίσθωση αν και είναι φωτογραφική η διάταξη, φωτογραφίζουμε ένα συγκεκριμένο ιδιώτη.
Ο κ. Κολχούρης δέχεται καλοπροαίρετα τις εξηγήσεις του δημάρχου. Ζήτησε να παραδεχθεί ο κ. Δήμαρχος ότι έγινε μία γκάφα από συνεργάτη του, ο υπάλληλος αυτός πλήρωσε για το λάθος του και τότε όλοι θα το ψήφιζαν.
Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τέτοιες μομφές για τους τοπογράφους του δήμου. Ότι οι 4 τοπογράφοι είπαν πως δεν μπορούν να μετρήσουν. Τα 19 στρέμματα με τα 27 φαίνονται και με το μάτι, και γιατρός να είσαι μετριέται. Όργανα μέτρησης καλά έχουμε στο δήμο; Στη νομαρχία πήραμε όργανα 25.000 ευρώ, τα κλειδώσαμε σε ένα γραφείο (για να μην πετάνε για άλλες δουλειές). Προτείνει να αγοράσει ο δήμος τέτοια εργαλεία και να τα χρησιμοποιούμε (ακόμα και να εκπαιδευτούν αν δεν μπορούν, που δεν το πιστεύει όμως). Πρότεινε να μείνουμε στα 19 στρέμματα, να δούμε πώς θα πάει αν θα υπάρχει ζήτηση και μετά να πάμε σε παραπάνω έκταση, ώστε να μην έχουμε παραπάνω κόστος.
Ο κ. Λασκαράκης αναφέρει ότι υπάρχουν και πτυχιούχοι με πτυχία αγορασμένα από διάφορες χώρες.
Ο κ. Μαυρίδης λέει ότι στην Κομοτηνή τα 4 στρέμματα κόστισαν 50.000 ευρώ και όχι κατασκευή σαν τη δικιά μας.
Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα τίποτε. Υπάρχουν ανάγκες στους αγρότες. Με ένα κουλτουριάρικο κήπο που θα ασχολούνται συνταξιούχοι δε γίνεται τίποτε.
Ο κ. Λαμπάκης ρωτά την κ. Μπρίκα αν έγινε από το 2002 έως το 2012 από τους 4 τοπογράφους (ο ένας ήταν στην ΤΥΔΚ) καμία τοπογραφική μέτρηση έξω ή όλα γίναν με απευθείας αναθέσεις.
Η κ. Μπρίκα απάντησε ότι γίνονταν με απευθείας αναθέσεις.
Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι παρέλαβε 4 τοπογράφους, 3 στο δήμο και 1 από την ΤΥΔΚ, που δυστυχώς τους είχαν αδρανοποιήσει οι προηγούμενες δημοτικές αρχές. Όταν τους είπε εν ψυχρώ «Δεν ντρέπεστε, έχετε τελειώσει εσείς Πολυτεχνείο και μου λέτε ότι δεν ξέρετε να κάνετε τοπογραφικές μετρήσεις έξω» μου είπαν «Ναι δεν ξέρουμε». Αυτή είναι η αλήθεια. Ας τολμήσουν να πουν το ανάποδο. Έχει συγκρουστεί ο ίδιος με αυτούς οι οποίοι δεν τηρούν τον όρκο τους και δεν αποδίδουν αυτά που πρέπει σύμφωνα με το μισθό τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο κ. δήμαρχος, απευθυνόμενος στον κ. Λασκαράκη είπε ότι όταν λέει κάτι έχει την ευθύνη του λόγου του. Δεν ευθύνεται για τίποτε, όταν όμως χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη την αναλαμβάνει. Δεν είναι τοπογράφος για να ξέρει ότι έκαναν ένα λάθος στο έδαφος. Δεν μπορούσε να το γνωρίζει. Πήγε μία φορά όταν πήγε να το παρουσιάσει και όταν πριν γίνει καν ο φράχτης του είπαν «Αυτή είναι η έκταση». Δεν μπορούσε να ξέρει αν είναι 19 ή 27 στρέμματα.
Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι η ευθύνη είναι στην οργάνωση της υπηρεσίας.
Ο κ. Λαμπάκης επαναλαμβάνει ότι παρέλαβε 4 τοπογράφους οι οποίοι δεν κάναν ποτέ τοπογραφική απεικόνιση έξω. Αναγκάστηκε λοιπόν ένας απ’τους συμβούλους του να είναι τοπογράφος και έκανε πάρα πολλές τοπογραφικές μετρήσεις. Τα 1.100 ευρώ που έπαιρνε επί 15 μήνες τα έβγαλε με το παραπάνω. Ο ίδιος δεν έκανε καμία σχεδόν, παρά μόνο μία ειδική για μία επέκταση, στον τοπογραφικό σύλλογο και αυτό με πρόεδρο τον κ. Πρώιο, και όλες οι μετρήσεις γίναν απ’τον μετακλητό υπάλληλο ο οποίος είναι άξιος, ο Τάκης ο Κριτού. Έκανε πάρα πολλές μετρήσεις και ο δήμος γλίτωσε πολλές απευθείας αναθέσεις οι οποίες ήταν κανόνας για την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ούτε μία απευθείας ανάθεση τοπογραφική, παρά μόνο στην επέκταση όπου χρειαζόταν γιατί το υλικό που υπήρχε και στον Τάκη Πετρίδη και στον Πρώιο ήταν δικό τους και έπρεπε να αρχίσει ο τοπογράφος ο καινούριος από την αρχή προκειμένου να κάνει μία μέτρηση η οποία άξιζε πολλές χιλιάδες. Όλες οι άλλες έγιναν από τον συνεργάτη του, ο οποίος είναι άξιος και τον ευχαριστεί. Έκανε ένα λάθος. Η δικιά του ευθύνη ως δημάρχου εκεί τελειώνει, γιατί δεν είναι τοπογράφος να τον ελέγξει. Ο ίδιος έδωσε απλόχερα βοήθεια στα νομικά θέματα στο δήμο όπου μπορούσε, με τους κ.κ. Μπίκο και Παπατζελίδη από τις νομικές του γνώσεις γιατί μπορούσε να το κάνει. Αν είχε δυνάμεις και τοπογραφικής διάστασης και γνώσης θα τις έδινε κι εκεί. Δεν μπορεί να τα κάνει όλα. Ζήτησε να μη σκοτώνουν μία δημοτική αρχή που έχει κάνει πολύ έργο με ελάχιστα χρήματα.
Για το θέμα της αδειοδότησης, απαντώντας στον κ. Ραπτόπουλο, ο κ. Λαμπάκης λέει ότι υπήρχαν δύο φάσεις, χωματουργικές εργασίες και οικοδομικά έργα. Στη δεύτερη φάση θα έβγαινε η άδεια επειδή χρειαζόταν, αλλά δε θα βγει πλέον γιατί αποφασίστηκε να μη γίνει το σπίτι του γεωπόνου, το αναψυκτήριο και όλα αυτά γιατί θα στοίχιζαν 199.000 ευρώ. Το σπιτάκι του γεωπόνου θα είναι από τα ξύλινα του δήμου, αναψυκτήριο δε θα γίνει προς το παρόν, θα δούμε τι θα κάνουμε με το κιόσκι. Θα μείνουμε τελικά στα 130.000 ευρώ για όλο το έργο. Επομένως η άδεια που χρειάστηκε στην πρώτη φάση, βγήκε.
Στο χώρο της κοινωνικής πολιτικής, είπε απαντώντας στον κ. Δευτεραίο, είναι μεγάλο έργο. Δεν είναι μόνο το κοινωνικό παντοπωλείο, χρειάζεται και η αξιοπρέπεια του φτωχού. Αντί να του δίνεις κάθε μήνα μία σακούλα με φαγώσιμα, καλύτερα να τον στρέψεις στην παραγωγή δίνοντάς του χώρο να καλλιεργεί αξιοπρεπώς.
Στον κ. Δημητριάδη λέει ότι δεν είναι τίποτε να βγάζει κανείς τα απαραίτητα προς το ζειν από δικιά του προσπάθεια. Ζητά να μην απαξιώνεται η προσπάθεια.
Η επίθεση που έχει να κάνει με έναν υπάλληλο που έκανε 15 τοπογραφικές μετρήσεις δωρεάν στο δήμο. Τελευταία μάλιστα αποτύπωσε την περιοχή του Πλάτανου στη Μάκρη. Μόνο αυτό θα έκανε 30.000 ευρώ. Στους 15 μήνες πήρε 15.000 ευρώ; Πρέπει να του πούμε ένα ευχαριστώ. Άρα, δεν μετακινούμε το φράχτη, έρχονται άσχημα χρόνια και θα είναι απαραίτητο για 50 επιπλέον χρήστες. Θα ενοικιάσουμε το χωράφι με 2.700 για 4 χρόνια και βλέπουμε. Δεν υπάρχει άλλο οικόπεδο, οπότε καλώς το φωτογραφίζουμε. Να μην παίζουμε παιχνίδια.
Ο κ. Γρηγοριάδης έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Δήμαρχο που σταμάτησε την προμήθεια του λυόμενου οικίσκου και εισάκουσε την αντιπολίτευση.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι άκουσε την αντιπολίτευση, τους συνεργάτες του και τη δικιά του εσωτερική φωνή της λογικής που έλεγε ότι πρέπει να τελειώσει στα 130.000 ευρώ και όχι παραπάνω.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 10 αρνητικές ψήφους από την αντιπολίτευση πλην του κ. Κογιομτζή και του κ. Λασκαράκη που υπερψηφίζουν.
Ο κ. Αγγλιάς είπε ότι είναι υπερβολή να συζητούν για ένα απλό λάθος επί μία ώρα.
20.25
Θέμα 5 – Παραχώρηση κατά χρήση άνευ ανταλλάγματος των αποθηκών της Κ.Υ.Δ.Ε.Π. επί της Ρόδου ( Εισηγ: κ. Δήμαρχος)
Ο κ. Λαμπάκης παρακαλεί τον κ. Κιτσικίδη να κάνουν τα 3 χρόνια 4. Ο μοναδικός που μπορεί να το πάρει εκεί είναι ο δήμος. Δεν υπάρχει παραγωγή, βιομηχανία, κάτι άλλο.
Ο κ. Κιτσικίδης είναι σύμφωνος, θα ήθελε να το δώσει και για 40 χρόνια.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι μπορεί να γίνει αυτό, αλλά να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που το χρειαστεί η Ε.Α.Σ.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι οι χώροι μπορούν οι χώροι να χρησιμοποιηθούν για αθλητικά σωματεία και πολιτιστικούς σκοπούς. Έχει 4 τεράστιες αίθουσες, στη μία έχει εκπληκτικό θέατρο.
Ο κ. Λασκαράκης ρωτά τι δαπάνες θα πληρώνει ο δήμος ετησίως;
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι πληρώνει μόνο λειτουργικές δαπάνες, το ρεύμα, όχι χαράτσια και Φ.Α.Π. Ο δήμος δεν πληρώνει χαράτσια και ΦΑΠ, αναλαμβάνει μόνο τις λειτουργικές δαπάνες.
Ψηφίζεται ομόφωνα η παραχώρηση κατά χρήση για 4 χρόνια.
20.30
Θέμα 6: Έγκριση τρόπου εκτέλεσης του έργου: «Συντηρήσεις σχολικών υποδομών και κτιρίων Καλλικρατικού Δήμου 2012» (Εισηγ. κ. Δήμαρχος)
Ο κ. Δήμαρχος αναφέρεται στο Λύκειο Φερών. Δε θα κριθεί ακατάλληλο γιατί το 90% είναι πάνω σε βράχο. Θα γίνουν τσιμεντενέσεις και μέχρι το Πάσχα, καλοκαίρι θα γίνει.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι η αυλή του λυκείου είναι σε μπάζωμα, πιο πέρα βρέθηκε σταθερό έδαφος, περιμένουμε την έκθεση.
Η κ. Τρέλλη ρωτά τι σχέση εργασίας έχουν οι εργαζόμενοι με αυτεπιστασία.
Ο κ. Γερακόπουλος λέει με 135 μεροκάματα για συγκεκριμένο έργο, κάθε χρόνο γίνεται έτσι.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
20.31
Θέμα 7: Έγκριση υποκατάστασης του συναναδόχου της μελέτης: «Ανάπλαση παραλιακής ζώνης Δήμου Αλεξανδρούπολης». (Εισηγ. Μπρίκα Αικ.)
Ο κ. Γρηγοριάδης ζήτησε να πληροφορηθούν σε κάποια στιγμή το αρχικό ποσό δημοπράτησης του έργου, τις συμπληρωματικές και σε ποια φάση βρίσκεται. Όλες τις μελέτες, σε ποιο ποσό είναι, τι ποσό ξεκίνησε και τι συμπληρωματικές γίνανε.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 8: Έγκριση χορήγησης παράτασης της προγραμματικής σύμβασης για την δημιουργία Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. (Εισηγ. Μπρίκα Αικ.)
Ζητούν παράταση, δεν πληρώθηκε από την περιφέρεια.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
20.36
Θέμα 9: Έγκριση 1ου ΑΠΕ-ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ του υποέργου: «Αποχέτευση Φερών (Αναθεώρηση αρχικής μελέτης 1984) του έργου: Αποχέτευση και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Φερών» (Χρηματοδότησης πρόγραμμα Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. – ΕΣΠΑ 2007-2013). (Εισηγ. Μπρίκα Αικ.)
Ο κ. Κολχούρης είπε ότι έγιναν καταγγελίες από πολίτες.
Ο κ. Γκότσης λέει ότι έγιναν παρατήρησεις και από το δήμο. Οι καθιζήσεις που για αν στους παράπλευρες ήταν αναμενόμενες. Δεν μπορούσε να καθυστερήσει η ασφαλτόστρωση γιατί είχε πρόβλημα η χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΑ. Οι καθιζήσεις σε 4 σημεία θα αποκατασταθούν. Ο ποιοτικός έλεγχος απεφάνθη ότι όλα καλά. Με την αποχέτευση, ο κ. Γεωργαντάς κάνει πολύ αυστηρά έγγραφα στον κ. Κούρτη τα οποία κοινοποιούνται και στην αστυνομία, ο ίδιος συμμορφώνεται άμεσα.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 10: Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Συντήρηση κλειστού γυμναστηρίου Δημοτικής Ενότητας Φερών». (Εισηγ. Μπρίκα Αικ.)
Ψηφίζεται ομόφωνα
Θέμα 11: Έγκριση 2ου Α.Π.Ε. του έργου: «Διάνοιξη και κατασκευή οδών Δήμου Αλεξ/πολης». (Εισηγ. Μπρίκα Αικ.)
Αποσύρεται γιατί ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι του φάνηκαν λίγο ακριβά τα ποσά που ζητά για το παλιό έργο από το 2009.
20.37
Θέματα 12-20
- Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή ποδηλατόδρομου» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου: «Διαμόρφωση αύλειου χώρου 4ου Δημοτικού Σχολείου» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή σιδηρών σχαρών Κίρκης» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή στεγάστρων γραμματοθυρίδων Κίρκης – Περάματος – Αύρας – Αισύμης – Παλιννοστούντων» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Διαμόρφωση μπαζότοπου Ν. Χιλής» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Καθαρισμός μπαζότοπου Μάκρης» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Διαμόρφωση βοηθητικού χώρου στάθμευσης οχημάτων Δήμου Αλεξ/πολης» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Καθαρισμός υδρομαστεύσεων Δ.Δ. Συκοράχης» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
- Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου: «Κατασκευή τεχνικών ομβρίων Δ.Δ. Συκοράχης» (Εισηγ. Αδαμάκης Φ.)
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι για τον ποδηλατόδρομο συμφωνεί αλλά θα επιθυμούσε να γίνει με λιγότερα χρήματα.
Ψηφίζονται ομόφωνα.
20.40
Θέμα 21: Τροποποίηση της υπ’ αρίθμ 202/2012 απόφασης του Δ.Σ που αφορά την «Συγκρότηση διαχειριστικής επιτροπής των σπιτιών Πολιτισμού στον οικισμό ΠΑΛΑΓΙΑΣ» ( Εισηγ: κ. Γερακόπουλος Χρ)
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά για άλλη μία φορά την μετακίνηση/ αύξηση του αύλειου χώρου του 7ου δημοτικού σχολείου.
Θέματα 22-23-24
- Αλλαγή ονόματος σε πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετης κατασκευής ( Εισηγ: κ. Γερακόπουλος Χρ)
- Σύμφωνη γνώμη για άδεια απότμισης πεζοδρομίου (οδού Χαλκηδώνος και Λ.Δημοκρατίας 46) ( Εισηγ: κ. Νέστορας Ν)
- Έγκριση της απότμισης του πεζοδρομίου επί της οδού Βενιζέλου 78 ( Εισηγ: κ. Νέστορας Ν)
Ψηφίζονται ομόφωνα
Θέματα 25-26
- Έγκριση δαπανών μετακίνησης εκπροσώπησης και συμμετοχής του Δήμου Αλεξανδρούπολης, στην συνάντηση εργασίας στις 03-04/05/2012 στο εξωτερικό (Veliko Tarnovo – Βουλγαρία), της εγκεκριμένης πρότασης «CULTTOUR» με τίτλο ‘Πολιτιστική κληρονομιά (κήπων και πάρκων) ως σημεία προώθησης του βιώσιμου τουρισμού’ (“Cultural heritage as focal points for sustainable tourism”) στο πλαίσιο του Προγράμματος Νοτιοανατολική Ευρώπη 2007-2013» (Εισηγητής : Βαμβακερός Αντώνιος – Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν)
- Έγκριση δαπανών μετακίνησης εκπροσώπησης και συμμετοχής του Δήμου Αλεξ/πολης, στην συνάντηση εργασίας στις 23/08/2012 στο εξωτερικό (Βουλγαρία, Dimitrovgrad), της εγκεκριμένης πρότασης “CYNOLOGY CENTER” στο πλαίσιο του Προγράμματος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013». ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν)
Καταψηφίζονται από Λαϊκή Συσπείρωση και κ. Ραπτόπουλο.
20.46
Θέμα 28: Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Δια Βίου Μάθησης στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων με το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν)
Γίνεται επίσημα γραφείο δια βίου μάθησης στους δήμους, λέει ο κ. Βαμβακερός. Ο δήμος δίνει βεβαιώσεις στο τέλος των σεμιναρίων, χωρίς όμως να είναι πιστοποιημένος τίτλος, αδικαιολόγητες οι ενστάσεις και οι φόβοι των φροντιστών.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 29: Ορισμός υπολόγου για ένταλμα προπληρωμής ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν)
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 30: Παραλαβή Α΄ Φάσης «Υποστήριξη προσυμβατικής διαδικασίας υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Διεθνούς Τριπολικού Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης». ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν)
Παραλαμβάνουμε την πρώτη φάση αλλά δε συνεχίζουμε τη μελέτη, Λέει ο κ. Βαμβακερός.
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι σαν σύλληψη είναι καλό αλλά δεν εφαρμόζεται πλέον.
Καταψηφίζεται από τη Λαϊκή Συσπείρωση.
20.53
Θέμα 33: Έγκριση υποβολής πρότασης του Δήμου Αλεξανδρούπολης στην πρόσκληση 70 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν )
220.000 ευρώ για το σχολείων Αετοχωρίου το οποίο είναι ένα κόσμημα.
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 34: Έγκριση παράτασης του χρόνου ολοκλήρωσης των δράσεων της εγκεκριμένης πρότασης “CYNOLOGY CENTER” του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013». ( Εισηγ: κ. Βαμβακερός Αν )
Ψηφίζεται ομόφωνα
Θέμα 35: Έγκριση προϋπολογισμού 17ης Πανέβριας Αγροτικής Έκθεσης Φερών (Εισηγ: κ. Γκότσης Ν)
Ο κ. Γκότσης λέει ότι φέτος θα κοστίσει 20.000 ευρώ σε αντίθεση με τις 30.000 τις περσινές. Η αγροτική έκθεση δεν έχει ανταποδοτικότητα όπως έχει η εμποροπανήγυρη. Τα έσοδα προβλέπονται γύρω στα 30.000 ευρώ, θα έχουμε μάλλον κέρδος.
Ο κ. Δευτεραίος ρωτά αν έχουμε αιτήσεις για συμμετοχή.
Ο κ. Γκότσης λένε ότι έχουμε 70-80 εκθέτες, λιγότερους από φωτοβολταϊκά και περισσότερους από αγροτικά μηχανήματα. Θα συμμετέχουν και οι δύο μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής ενώ θα μαγειρευτεί και ρύζι Φεριώτικο που θα μοιραστεί στον κόσμο. Τα εγκαίνια είναι 11/9 στις 19:00
Ψηφίζεται ομόφωνα
20.59
Θέμα 36: Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση των αρ.99 και 1361 αγρ/χίων στο Αρδάνιο της Δημοτικής Ενότητας Φερών (Εισηγ: κ.Γκότσης Νίκος)
Θέμα 37: Αιτήματα για παράταση μίσθωσης του αγροτεμαχίου του σχολείου της Γεμιστής από τον Γουλεμτζάκη Κων/νο για έναν χρόνο. ( Εισηγ: Γκότσης Νίκος)
Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι δεν έχει δωθεί ούτε ευρώ από τις προσόδους στα σχολεία και τις σχολικές επιτροπές (για το θέμα 37).
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι ο δήμος δίνει 400-500.000 ευρώ το χρόνο από δικά του χρήματα για τη συντήρηση των σχολείων. Τα έσοδα από αγροκτήματα είναι μηδαμινά.
Ο κ. Γερακόπουλος είπε ότι φέτος ήρθαν χρήματα μόνο μία φορά για τις σχολικές επιτροπές από το κράτος, μόνο το Μάρτιο και κουτσουρεμένα κατά 35%, από 240.000 πέρσι ήρθαν 167.000 ευρώ φέτος (αφορά λειτουργικά έξοδα, πετρέλαιο, ΔΕΗ). Οι συντηρήσεις γίνονται με αυτεπιστασία από χρήματα του δήμου. Περιλαμβάνονται υλικά συν προσωπικό. Πέρσι ήρθαν 135.000 ευρώ, σήμερα έχουμε 86.000 για προμήθεια μέρους των υλικών που χρησιμοποιούμε. Φέτος ο Δήμος διαλέγει άτομα μόνο από ηλεκτρονικό πίνακα του Ο.Α.Ε.Δ. ανάλογα με τα μόριά τους. Όλη η περιουσία των σχολείων ήρθε στους δήμους. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει αποδοθεί τίποτε από τα έσοδα των χωραφιών στις σχολικές επιτροπές, εκτός από εξειδικευμένες περιπτώσεις κληροδοτημάτων. Βλέπουμε στην Επιτροπή Παιδείας αν όλα αυτά τα χρήματα μπορούν να πάνε στις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να μοιραστούν σε όλα τα σχολεία ή σε αυτά που τα δικαιούται. Τα έσοδα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι μηδαμινά.
Ψηφίζονται ομόφωνα.
21.00
Θέμα 38 – Έγκριση της υπ’ αρίθμ 13/2012 απόφαση της Τοπ.Κοινότητας Δορίσκου που αφορά την Εξέταση της υπ’ αριθμ Φ.2β’/565/20-07-2012, αίτησης της Ιεράς Μητρόπολής Αλεξαδνρούπολης , για παραχώρηση της χρήσης του υπ’ αριθμ.514θ κοινόχρηστου τεμαχίου με δημοπρασία στον οικισμό του Μοναστηρακίου , για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10ΜW, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ.1 του Ν.4061/2012( Φ.Ε.Κ 66/Τ.Α/22-03-2012) ( Εισηγ: κ. Γκότσης Ν)
Αποσύρεται
21.16
Θέμα 39: Επιχορήγηση ενδεούς πολίτη Δημοτικής Ενότητας Φερών ( Εισηγ: κ. Γκότσης Ν)
Ψηφίζεται ομόφωνα.
Θέμα 40 – Ανάκληση της υπ’ αρίθμ 45/2012 απόφασης Δ.Σ του Πολυκοινωνικού που αφορά τον καθορισμό οικονομικής εισφοράς γονέων (τροφεία) στους παιδικούς σταθμούς ( Εισήγ: κ. Ζητάκης Παν)
Θέμα 41 – Έγκριση Τροποποίησης της υπ’ αριθμ 56/2011 απόφασης του Δ.Σ. του Πολυκοινωνικού που αφορά τον καθορισμό ποσού για την εγγραφή – ετήσια εισφορά στα μέλη του Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας (Κ.Α.Π.Η. Αλεξανδρούπολης) του Πολυκοινωνικού Δήμου Αλεξανδρούπολης ( Εισηγ: κ. Ζητάκης Παν)
Ο κ. Ζητάκης λέει ότι αφουγκραζόμενοι τις συνθήκες (μειώσεισ μισθών και συντάξεων) και μετά από παρέμβαση του δημάρχου ο οποίος υποσχέθηκε να επιδοτήσει τη διαφορά, το Δ.Σ. του Πολυκοινωνικού μειώνει ως και 100% τα τροφεία. Τα πράγματα είναι δύσκολα, φέτος οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δουλεύουν με 11 βρεφονηπιοκόμους και βοηθούς λιγότερο και πρέπει να προσληφθούν 1-2 βρεφονηπιοκόμοι για να λειτουργήσουν σωστά οι παιδικοί σταθμοί.
Τα παιδιά των υπαλλήλων του Πολυκοινωνικού θα πληρώνουν όπως όλοι οι υπόλοιποι δημότες και όχι το ήμισυ, ενώ για τις δασκάλες των βρεφονηπιακών σταθμών η νομοθεσία λέει ότι απαλλάσσονται, τα παιδιά τους τα παίρνουν ως υπεράριθμα στους σταθμούς. Για τους υπαλλήλους του πρώην ΚΕ.ΠΑ.Κ.Υ δεν λέει τίποτε ο νόμος, θα πληρώνουν κανονικά.
Ο κ. Ραπτόπουλος συνεχάρη τον κ. Ζητάκη και του θύμισε ότι κάποτε τον χαρακτήρισε ως λαϊκιστή, χαρακτηρισμό που τον παρακάλεσε να τον ανακαλέσει.
Η κ. Τρέλλη λέει πώς η απόφαση είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Στο Πολυκοινωνικό η ίδια ψήφισε την κατάργηση των τροφείων. Το κράτος μειώνει κατά 15% τα χρήματα στους παιδικούς σταθμούς και ακόμα περισσότερο στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.
Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι στα Κ.Α.Π.Η. μειώνονται οι συνδρομές λόγω νέων μειώσεων τροφείων. Στους παιδικούς σταθμούς πιστεύει ότι δεν είναι δίκαιο να μην πληρώνουν όλοι, ειδικά αυτοί που έχουν μεγάλα εισοδήματα. Ο καινούριος πίνακας, από 0-10.000 ευρώ είναι 0 ευρώ, που λίγοι δήμοι το έχουν στην Ελλάδα. Τροποποιεί την απόφαση, ώστε να έχουμε τροφεία για εισοδήματα από 45.001-50.000 τροφεία 60 ευρώ, από 50.001-60.000 τροφεία 80 ευρώ και από 60.001 και πάνω τροφεία 100 ευρώ. Στη β περίπτωση, εδάφιο 6 της απόφασης του Πολυκοινωνικού, εκεί που λέει οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ, από 10.001 και πάνω καταβάλλουν το 50% των τροφείων που αναλογεί και συμπληρώνουμε: «αφού αφαιρεθεί το ποσό των 10.000 ευρώ».
Ακόμα, στο (γ), μετά το και λοιπά, στην 7η παράγραφο «τα παιδιά των υπαλλήλων του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας…» φεύγει. Δεν μπορεί να έχουμε τέτοιες αναχρονιστικές διατάξεις. Γιατί να μην πληρώνουν τα παιδιά των υπαλλήλων του ΚΕΠΑΚΥ και να πληρώνει 10 ευρώ ο φτωχός που έχει εισόδημα 12.000 ευρώ. Θα είναι στην ίδια κλίμακα που είναι όλοι οι δημότες. Θα εξαιρεθούν μόνο τα παιδιά των βρεφονηπιοκόμων, εφόσον το ορίζει ο νόμος.
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι το είχε ρωτήσει παλαιότερα, για τους υπαλλήλους του Πολυκοινωνικού, και του είχαν πει ότι ισχύει βάσει νόμου.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά την παράταξη Ραπτόπουλου (πλην του κ. Κογιομτζή που υπερψηφίζει) και Δευτεραίου που ζητούν να μην υπάρχουν τροφεία.
21.17
Θέμα 42: Έγκριση 4ης και 5ης Αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικ. Έτους 2012 του Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α ( Εισηγ: Ζιώγας Χρ)
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με λευκό από τη Λαϊκή Συσπείρωση
21.17
Θέμα 44: Μεταβίβαση τμημάτων ακινήτων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, έκτασης 95,62 τ.μ και 27,91 τ.μ στην Παπαναστασίου Πασχαλιά ( Εισήγ: Παπατζελίδης Δημ )
Ψηφίζεται ομόφωνα
21.31
Θέμα 45 – Εισήγηση για κατάργηση του φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Υγροβιότοπου Πάρκου Δέλτα Έβρου και Μεταφορά Προσωπικού και Αρμοδιοτήτων στον Καλλικρατικό Δήμο Αλεξανδρούπολης ( Εισηγ: κ. Τερζής Επ)
Ο κ. Τερζής αναφέρει τα ψηφίσματα συλλόγων που στηρίζουν την πρόταση του Δήμου.
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι ορίζει την πρόταση, αλλά πρέπει να μη χαθεί η επιστημονική ταυτότητα του φορέα. Να γίνει ώστε να έχουμε και απορρόφηση υπαλλήλων στο δήμο. Έπεσε από τα σύννεφα όταν άκουσε για ποσό 4,2 εκατ ευρώ από προγράμματα με αποτέλεσμα μηδέν.
Ο κ. Τερζής λέει ότι είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μόνοι το Δέλτα και να διορθώσουμε την κατάσταση εγκατάλειψης που υπάρχει τώρα.
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι δαπανήθηκαν 8 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, συν 1 εκατ. ευρώ που κόστισε η αναβαθμίσει στην ευθυγράμμιση και η κατάσταση του δέλτα είναι πολύ χειρότερη σήμερα από ότι ήταν παλαιότερα. Προτείνουμε να είναι ο δήμαρχος πρόεδρος του φορέα.
Ο κ. Δευτεραίος κατέθεσε στο παρελθόν κείμενο σε σχέση με τη διαχείριση του Δέλτα. Πρέπει να είναι στο δήμο και όχι στην ΤΙΕΔΑ. Να εξασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση θα είναι από κρατικά ταμεία ή ευρωπαϊκά και η χρήση να είναι δωρεάν. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στο Δέλτα (ξενοδοχεία, πλαζ, κλπ). Να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή εργασία στους εργαζόμενους στην προστασία του Δέλτα. Συμφωνεί να καταργηθεί ο φορέας και να γίνει λαϊκή περιουσία το δέλτα.
Ο κ. Φαλέκας λέει ότι χαίρεται που συγκλίνουν οι απόψεις. Συμφωνεί με τον κ. Δευτεραίο, να μην είναι στη ζώνη Α η παραλία Άνθειας-Αριστήνου σαν να είναι στην καρδιά του Δέλτα η συγκεκριμένη περιοχή.
Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι δεν αντιλαμβάνεται γιατί ήρθε το θέμα στο ΔΣ αφού υπάγεται στο ΥΠΕΚΑ και συγκεκριμένη ΚΥΑ ορίζει τη λειτουργία του. Ο φορέας εφαρμόζει και υλοποιεί την ΚΥΑ, αν θέλουμε πρέπει να ζητητήσουμε αλλαγές στην ΚΥΑ και όχι να χτυπάμε το σαμάρι. Δεν δέχεται το ψήφισμα. Στο Δέλτα έχουμε τη διαμάχη συμφερόντων που μάχονται την προστασία του περιβάλλοντος. Το υπουργείο προχωρά σε συνένωση των φορέων. Αυτό το ψήφισμα έχει ένα ρόλο δημοσίων σχέσεων.
21.42
Ο κ. Φαλέκας ανέφερε ότι ο φορέας θέλησε να παύσει από δήμαρχο τον κ. Λαμπάκη επειδή προσπάθησε να δώσει την παραλία στους δημότες της περιοχής για μπάνιο με ξαπλώστρες όπως γίνεται εδώ και 50 χρόνια.
Ο κ. Γιαννέλος λέει ότι είναι μία κυβερνητική απόφαση, μία ΚΥΑ διέπει όλους τους φορείς. Τι θα γίνει αν πάρουμε άλλους 4-5 υπαλλήλους, όταν δεν μπορούμε να πληρώσουμε αυτούς που έχουμε και δεν θα πάρουμε τα ποσά που παίρνει ο φορέας ως επιδότηση ή ευρωπαϊκά προγράμματα. Μπορούμε να σηκώσουμε αυτό το οικονομικό βάρος, ακόμα και των υπαλλήλων; Σαν αντιδήμαρχο καθαριότητας τον πήγε ο φορέας 50 φορές στον εισαγγελέα, γεγονός που το βλέπει θετικό, κάποιο έργο γίνεται.
Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι στην ΚΥΑ αυτή το νομαρχιακό συμβούλιο δε συμφώνησε ποτέ (συμπολίτευση και αντιπολίτευση).
Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι οι ΚΥΑ αποχαρακτηρίζουν αναδασωτέες περιοχές, κανείς δεν τις εμπιστεύεται. Για τον κόσμο της Τραϊανούπολης είναι μαρτύριο αυτή η περιοχή του 1 χιλιομέτρου όπου κάνουν μπάνιο. Η Τραϊανούπολη θέλει άσφαλτο και να διορθωθεί η παραλία.
Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι η ιστορία του Δέλτα δεν είναι απλή. Έχει επισκεφθεί όλα τα Δέλτα της Ευρώπης. Είναι στην καλύτερη κατάσταση το Δέλτα στη περιοχή μας. Οι ξένοι όταν το επισκέφτηκαν εντυπωσιάστηκαν, έχει τη μικρότερη ανθρώπινη παρέμβαση. Θέλει προσοχή. Όλα αυτά τα χρόνια ερχόταν σαν δυνάστης ο φορέας και απαγόρευε το μπάνιο εκεί. Μα χρειάζεται η ΚΥΑ και ο Φορέας για να μην κάνουμε κανένα λάθος. Αυτά τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν δεν πιάσανε τόπο, δεν μπορέσαμε να εμποδίσουμε την αλατότητά στο Δέλτα. Θέλουμε και πόρους και εξειδικευμένο προσωπικό.
21.50
Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι αν δεν υπήρχαν κυνηγοί, ψαράδες εκεί μέσα οι γείτονες θα είχαν φτάσει στο Μοναστηράκι. Οι κυνηγοί ταίζαν τα πουλιά σε περιόδους παγετού.
Ο κ. Λασκαράκης ρώτησε αν υπάρχει κανείς δημοτικός σύμβουλος που έχει καλύβα γιατί αυτοί δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι αν ξέρει ο κ. Λασκαράκης να μας απαντήσει.
Ο κ. Τερζής λέει ότι η ΚΥΑ έγινε το 1997 και ο φορέας το 2002. Δεν έχουν καμία σχέση τα δύο. Ο προϋπολογισμός το 2013 είναι 1,3 εκατ ευρώ, δουλεύει ο πρόεδρος, η γυναίκα του είναι συντονίστρια και έχει και 8 που κάνουν τις βαρκάδες. Μπορούμε να πάρουμε πολύ επιστημονικό προσωπικό από το δασαρχείο. Αυτοί έχουν μόνο διαχειριστικό έργο, γυρνάνε με τα τζιπάκια πολυτελείας και καταγγέλλουν. Ο δρόμος από τις Φέρες είναι χάλια, έχει σταματήσει η ξενάγηση. Θα κάνουμε εισήγηση στο ΥΠΕΚΑ να έρθουν οι αρμοδιότητες του φορέα στο δήμο και να γίνει ζώνη Γ η περιοχή της παραλίας Τραϊανούπολης. Εμείς δώσαμε αγώνα και αυτοί οι κύριοι δεν δώσανε τίποτε.
22.00
Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι δεν είναι απαραίτητο να καταργηθεί η ΚΥΑ για να καταργηθεί ο φορέας, το ένα λειτουργεί ανεξάρτητα από το άλλο. Ο δήμος πρέπει να ασχολείται με όλα όσα συμβαίνουν στη περιοχή του. Είναι 11 υπάλληλοι από τους οποίους δεν είναι όλοι επιστήμονες. Θέλουμε το ανθρώπινο δυναμικό και τους πόρους που έχουν, με τους οποίους δεν κάνουν τίποτε. Ο φορέας αυτός θα κινείται καλύτερα μέσα στο δήμο γιατί θα τον ελέγχει ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο. Οι πολίτες της Τραϊανούπολης έχουν δικαίωμα να χαίρονται την παραλία με ναυαγοσώστη και άλλες δραστηριότητες. Προϋπόθεση είναι να πάρουμε και τους πόρους που έχουν και θα μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα του νερού αφού έχουμε και χημικούς.
Ο κ. Δευτεραίος ψηφίζει και ζητά να συμπεριληφθούν οι 3 προτάσεις του. Η μην πάει αν Τ.Ι.Ε.Δ.Α. αλλά στο δήμο.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με μία κατά του κ. Λασκαράκη (ο οποίος καταψηφίζει τη διάλυση του φορέα αλλά ζητά τη συνεργασία του φορέα με το δήμο)
22.03
Θέμα 46: Ανάληψη εξόδων ταφής άπορου δημότη ( Εισηγ: κ. Ξανθόπουλος)
Ψηφίζεται ομόφωνα
Θέμα 47: Έκθεση Αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού για το Β’ τρίμηνο έτους 2012. ( Εισηγ: κ. Ξανθόπουλος Χρ)
Με βάση τα αποτελέσματα του Β’ Τριμήνου πρέπει να κάνουμε αναμόρφωση αν έχουμε υπέρ- η υπο-εκτιμήσεις. Αποκλείσεις υπάρχουν στους κωδικούς και τις πιστώσεις που εξαρτώνται από τις κρατικές επιχορηγήσεις (Κ.Α.Π. μειωμένη 30% – 1,750 εκατ. ευρώ λιγότερα μέχρι το τέλος του έτους, Σ.Α.Τ.Α. δεν ήρθε καθόλου ακόμα, Κ.Α.Π. παρελθόντων ετών δεν ήρθε καθόλου) και από τα ανταποδοτικά είναι μειωμένα (δεν πληρώνονται λογαριασμοί Δ.Ε.Η. λόγω κρίσης). Ισοσκέλιση του προϋπολογισμού θα έρθει με τα αποτελέσματα του Γ’ τριμήνου οπότε θα έχει παγιωθεί η κατάσταση και οι αποκλίσεις.
Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με λευκά από όλη την αντιπολίτευση.
22.05
Θέματα 48-65
Ψηφίζονται ομόφωνα.
Λύεται η συνεδρίαση.