πάμε μπροστά

Δευτέρα

17

Σεπτέμβριος 2012

2

ΣΧΟΛΙΑ

Απάντηση σε απολογητικό ύφος από τη Δέλτα Τηλεόραση στην κριτική της Διανομαρχιακής

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρχεία βίντεο, Δελτία Τύπου, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρυσωρυχεία

Δέλτα Τηλεόραση ΘράκηςΑνακοίνωση εξέδωσε η «Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου-Ροδόπης κατά της εξόρυξης και της μεταλλουργίας χρυσού» για τρεις φορείς που προωθούν την επένδυση των χρυσωρυχείων, της «Μ.Κ.Ο. Πολιτεία Θράκης», του Μητροπολίτη Ανθίμου και της Δέλτα Τηλεόρασης.

Το δελτίο τύπου της διανομαρχιακής εκδόθηκε την Παρασκευή 14/9/2012, σε συνέχεια της συνάντησης των μελών της την Πέμπτη 13/9 στις Σάπες.

Διαβάστε το κείμενο εδώ:

Δελτίο Τύπου Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου
κατά της εξόρυξης και της μεταλλουργίας χρυσού 

Το τελευταίο διάστημα οι χρυσοθήρες, θαμπωμένοι από την φρενήρη άνοδο της τιμής του χρυσού, έχουν επιδοθεί σε μια γιγάντια εκστρατεία αλλαγής του αρνητικού εις βάρος τους κλίματος της τοπικής κοινωνίας.

Στην εκστρατεία τους αυτή προσπαθούν να δημιουργήσουν ρωγμές στην αρραγή τοπική κοινωνία δημιουργώντας οποιαδήποτε καλοπροσαρμοσμένα ή μη ερείσματα.

Είναι χαρακτηριστική και αξιοπρόσεκτη η στάση τριών «φορέων» της περιοχής μας:

 Α) Μ.Κ.Ο. «ΠΟΛΙΤΕΙΑ – ΘΡΑΚΗΣ»

Πρόκειται για σύλλογο που κύριο μέλημά του είναι η υποστήριξη των χρυσωρυχείων. Ο αριθμός των ενεργών μελών του μας είναι άγνωστος, εκτός βέβαια από τον πρόεδρο που έχει το αποκλειστικό προνόμιο για ιδιαίτερα συχνές δημόσιες εμφανίσεις. Ουσιαστικά ο σύλλογος εξυπηρετεί επικοινωνιακά δια του προέδρου του την εταιρεία χρυσού όποτε χρειάζεται ώστε να μη εμφανίζεται στα Μ.Μ.Ε. πάντα η ίδια η εταιρεία. Αυτά γίνονται με τη βοήθεια κάποιων Μ.Μ.Ε. που εμφανέστατα προβάλουν τα χρυσωρυχεία με συνομιλητή τον πρόεδρο του συλλόγου. Η Πολιτεία διοργάνωσε κάποια ημερίδα ώστε αφενός μεν να φαίνεται ότι ασχολείται και με θέματα οικονομικής ανάπτυξης, αφετέρου δε για να ξεχωρίζει σε κάτι από τους χρυσοθήρες. Για λογαριασμό του συλλόγου αυτού πραγματοποιήθηκε «γκάλοπ» για τα χρυσωρυχεία που έδωσε μεγάλο ποσοστό υπέρ των χρυσοθήρων. Αγνοείται η προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για το γκάλοπ.

Β) Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Είναι αξιοπερίεργη η στάση του Μητροπολίτη μας που άλλαξε άποψη για τα χρυσωρυχεία πλείστες όσες φορές. Πρωτοστάτησε μεν στη μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στα χρυσωρυχεία, προέβαλλε όμως αργότερα την ανεργία ως πρόσχημα για αλλαγή στάσης στην δημόσια εκδήλωση που έγινε στο Δημοτικό θέατρο για τα χρυσωρυχεία. Μετά από αυτά συνυπέγραψε μαζί με τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς κείμενο εναντίον των χρυσωρυχείων. Πριν από ένα μήνα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, συντάχθηκε με την ομόφωνη απόφαση των συνέδρων κατά των χρυσωρυχείων. Πρόσφατα τέλος στη συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Μηταράκη στο αεροδρόμια άλλαξε και πάλι άποψη για τα χρυσωρυχεία.

Ταπεινή μας άποψη είναι ότι ο θρησκευτικός ηγέτης ασφαλώς δικαιούται να καταθέτει δημόσια τις απόψεις του για τα κοινά, οφείλει όμως να συμπορεύεται με την τοπική κοινωνία όταν μέσα σε αυτήν διαμορφώνεται ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα με πολυετή δράση όπως αυτό ενάντια στα καταστροφικά χρυσωρυχεία.

Επί πλέον η άποψή του στο δίλημμα Άνθρωπος ή Περιβάλλον δεν είναι κατά την άποψή μας σωστή διότι απλούστατα δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Γ) ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Είναι ιδιαίτερα εμφανής η προσπάθεια του τηλεοπτικού αυτού σταθμού να βοηθήσει τους χρυσοθήρες. Πολύ δύσκολα θα εντοπίσει κάποιος έστω μία μέρα της εβδομάδας που δεν έχει αφιερωθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ένα μεγάλο μέρος για την προβολή της εταιρείας χρυσού. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί σταθερά τους ελάχιστους πρόθυμους προπαγανδιστές των χρυσωρυχείων. Όμως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα ή μέσο προπαγάνδας
  • Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οφείλουν να δημοσιοποιούν όλη την αλήθεια
  • Η πληροφόρηση πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από τις προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές, πολιτισμικές κλπ απόψεις

Στα δελτία της ΔΕΛΤΑ με αντικείμενο τα χρυσωρυχεία οι αρχές αυτές είναι ελάχιστα έως καθόλου ορατές.

Όταν τέλος παρουσιάζει η ΔΕΛΤΑ ως καταιγίδα τις υπέρ των χρυσωρυχείων δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου ΑΛΕΞ που «κατά σύμπτωση» και αυτός είναι υπάλληλος της ΔΕΛΤΑ, τότε αυτό το Μ.Μ.Ε. παρέχει το δικαίωμα στους πολίτες να αξιολογήσουν το συγκεκριμένο κανάλι ως ναυαρχίδα των χρυσοθήρων στην επικοινωνία που σκοπό έχει να χειραγωγήσει την τοπική κοινωνία.

Φίλοι συντοπίτες,

Ας μη λυγίσει κανείς μας στα ξένα συμφέροντα που αποσκοπούν στην οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή του τόπου μας, ας μη υποκύψει κανείς μας στην τηλεοπτική προπαγάνδα της ΔΕΛΤΑ και κάποιων άλλων Μ.Μ.Ε. που – με όποια συμφέροντα – προβάλει σταθερά τους χρυσοθήρες συνεπικουρούμενη από ελάχιστους.

Το περιφερειακό Συμβούλιο Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης, τα Δημοτικά Συμβούλια Αλεξ/πόλης, Κομοτηνής και Σαπών, τα Επιμελητήρια Έβρου και Ροδόπης, το Τ.Ε.Ε. Θράκης, το Εργατικό Κέντρο Αλεξ/πολης, το Οικονομικό Επιμελητήριο, Ο Ιατρικός ο Φαρμακευτικός ο Οδοντιατρικός σύλλογος, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Έβρου, η Ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Έβρου, οι κυνηγετικές οργανώσεις Έβρου, πρωτοβάθμια εργατοϋπαλληλικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι επιτροπές κατοίκων Περάματος, Κομάρου, Αυράς, Αρτάνης κλπ, σχεδόν όλοι οι φορείς περιοχής μας πλην της Μ.Κ.Ο. Πολιτεία Θράκης και του προέδρου του ΑΛΕΞ δηλαδή όλη η κοινωνία μέσα από τους αιρετούς θεσμικούς φορείς και τις τοπικές πολιτικές οργανώσεις αντιστεκόμαστε εδώ και 13 χρόνια για να προστατέψουμε τη ζωή μας, τον τόπο μας, την οικονομία μας.

Κάποτε οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές θα πρέπει να ερευνήσουν αν τηρείται από τα Μ.Μ.Ε. η δημοσιογραφική δεοντολογία. Εμείς όλοι που αγωνιζόμαστε από το 2000 έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας.

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΕΒΡΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

Παρακολουθείστε το Δελτίο Τύπου της διανομαρχιακής όπως παρουσιάστηκε από το δελτίο ειδήσεων της Παρασκευής 14/9/2012 της Δέλτα Τηλεόρασης:

Στο δελτίο τύπου αυτό απάντησε, δια στόματος των δημοσιογράφων Σταύρου Αποστολίδη και Δημοσθένη Δούκα, η Δέλτα Τηλεόραση.

Απάντηση της Δέλτα Τηλεόρασης στο δελτίο τύπου της Διανομαρχιακής την Παρασκευή 14/9/2012

Απάντηση της Δέλτα Τηλεόρασης στο δελτίο τύπου της Διανομαρχιακής την Παρασκευή 14/9/2012

Συμφώνησαν με τη Διανομαρχιακή στα τρία σημεία της ανακοίνωσης, ότι η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό, ότι τα Μ.Μ.Ε. οφείλουν να δημοσιοποιούν όλη την αλήθεια και ότι η πληροφόρηση πρέπει να είναι ανεπηρέαστη από προσωπικές, πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές απόψεις.

Διαπίστωσαν ότι η Διανομαρχιακή δεν τα πάει καλά με τα Μ.Μ.Ε. και ειδικότερα, «δεν αγαπά καθόλου τη Δέλτα Τηλεόραση».

Για άλλη μία φορά, ισχυρίστηκαν ότι δεν ξέρουν ποιός μιλά εξ’ ονόματος της διανομαρχιακής, ο κ. Δούκας δε παραδέχθηκε δε ότι ακόμα «προσπαθώ να ανακαλύψω ποιοι είναι για να τους καλέσω». Ο κ. Αποστολίδης συνέχισε λέγοντας ότι «ένα από τα μέλη της Διανομαρχιακής αρνήθηκε να μιλήσει στη Δέλτα», ενώ ο κ. Δούκας συμπλήρωσε:
«δεν υπάρχει και πρόεδρος, όπως υπάρχει πρόεδρος της δημοκρατίας, εγώ τίποτε δε γνωρίζω ποια φυσικά πρόσωπα συγκροτούν σήμερα την ομάδα επικοινωνίας, διοίκησης, διαχείρισης της Διανομαρχιακής. Από έμμεσες πληροφορίες προσπαθούμε να ανακαλύψουμε, να τους πείσουμε, να τους καλέσουμε, να συνομιλήσουμε για να ‘ρθούνε εδώ στο δελτίο αλλά δύσκολα. Υπάρχει μία εχθρότητα, μία αντιπαλότητα η οποία κι εγώ δεν την κατανοώ».

Θέτω δύο εύλογα ερωτήματα στους δημοσιογράφους και το κανάλι που εκπροσωπούν:

  1. Η «Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» της οποίας το δελτίο τύπου και εκπρόσωπο, τον κ. Λασκαράκη, φιλοξενήσατε στο δελτίο σας, μπορείτε να μας πείτε αν «υφίσταται» νομικά; Μία παρέα που συναντήθηκε 2-3 φορές δεν είναι και αυτή; Δικαιούνται ή όχι να μιλούν και να εκφράζουν την άποψή τους όσοι δεν έχουν «νομική υπόσταση»; Η Δέλτα τηλεόραση υιοθετεί την άποψη του προέδρου του Εθνικού και θιασώτη της επένδυσης, κ. Χάρη Καρυωτάκη, ότι «η διανομαρχιακή δεν υφίσταται νομικά (δεν υπάρχει νομικό πρόσωπο), άρα δεν έχει λόγο ύπαρξης» ή όχι;
  2. Είναι δυνατόν, κύριε Δημοσθένη Δούκα, να μην έχετε καταλάβει πως ο δήμαρχος, με τον οποίο συνεργάζεστε σε καθημερινή βάση στο δήμο, είναι μέλος της Διανομαρχιακής; Έπρεπε να τον ακούσετε να το ομολογεί στο Δημήτρη Κολιό σήμερα το πρωί; Με το να ισχυρίζεστε ότι ακόμα τους ψάχνετε, ενώ βρίσκονται δίπλα σας, αμφιβάλλω αν γίνεστε πιστευτός. Θα μπορούσατε να στείλετε μία κάμερα στις συγκεντρώσεις της Διανομαρχιακής, να δείτε ποιοι παρίστανται και να προσπαθήσετε να πάρετε δηλώσεις. Δεν είναι κρυφές ούτε διεξάγονται σε μυστικές τοποθεσίες αλλά ανοικτές για κάθε πολίτη που αντιτίθεται σε αυτή την επένδυση. Στο κάτω κάτω, ένα μέλος της διανομαρχιακής, με ευφράδεια λόγου, είναι και ο πολιτικός σας προϊστάμενος και συνεργάτης, χρησιμοποιήστε τον…

Κλείνοντας, ο κ. Δούκας αναφέρει: «Εμείς τι φταίμε; Εκπομπές και δημόσιες εκδηλώσεις κάναμε, τους καλέσαμε και δεν ήρθανε. Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε; Δεν πρέπει να μας κατηγορούνε για μονομέρεια.»

Οφείλετε όμως να καταλάβετε, ότι με τηλεοπτικές καταιγίδες του τύπου αυτής που υποστήκαμε μετά την επίσκεψη του υφυπουργού κ. Μηταράκη στην πόλη μας, οποιαδήποτε πρόταση για δωρεάν διαφημιστικό χρόνο για μηνύματα της διανομαρχιακής είναι μάταιη. Σε σχεδόν μονοθεματικό δελτίο, τα 2 λεπτά διαφήμισης δεν κάνουν τη διαφορά.

Από την Τετάρτη 29/8/2012 έως και την Παρασκευή 7/9/2012, το μόνο ρεπορτάζ του καναλιού σας στο οποίο ακούστηκε κριτική για την επένδυση και την τελευταία αλλαγή στάσης του μητροπολίτη μας, ήταν αυτό με τις δηλώσεις του δημάρχου κ. Λαμπάκη την Τετάρτη 5/9 (για να ακολουθήσουν οι δηλώσεις Καρυωτάκη τη Δευτέρα 10/9 και της “Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη” την Τρίτη 11/9/2012). Όταν μάλιστα από το σταθμό σας φιλοξενείται συχνά ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. Πολιτεία Θράκης κ. Παπανικολόπουλος, θιασώτης και αυτός της επένδυσης χρυσού, ενώ στην ίδια Μ.Κ.Ο. πρόεδρος διετέλεσε στο παρελθόν και  ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος του καναλιού σας, ο κ. Καμελίδηςδικαιολογήστε την καχυποψία των μελών της Διανομαρχιακής ως προς την πρόθεσή σας να είστε αντικειμενικοί και προς τις δύο πλευρές.

Αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον το Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 1/10/2012 και το Περιφερειακό της Τετάρτης 3/10/2012 στα οποία θα ακούσουμε τις απόψεις και των δύο πλευρών κατά τη διάρκεια ειδικών συνεδριάσεων για τη γνωμοδότησή τους επί της Περιβαλλοντικής Μελέτης της επένδυσης στο Πέραμα, παρακολουθήστε την απάντηση της Δέλτα Τηλεόρασης στη Διανομαρχιακή δια του στόματος των δύο δημοσιογράφων της, κ.κ. Σταύρου Αποστολίδη και Δημοσθένη Δούκα.

Υ.Γ. Σβήνει επιλεκτικά βίντεο από το κανάλι της στο YouTube η Δέλτα;

Παρατηρήθηκε ότι ένα από τα βίντεο στο οποίο μιλούσε ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος κατά της επένδυσης των χρυσωρυχείων (και κατήγγειλε την εταιρεία χρυσού;) έχει σβηστεί:

Κατεβασμένο βίντεο από τη Δέλτα Τηλεόραση (;) στο YouTube

Κατεβασμένο βίντεο από τη Δέλτα Τηλεόραση (;) στο YouTube

Αν έχει σβηστεί κατά λάθος, μήπως μπορείτε να το επαναφέρετε, εκεί στη Δέλτα;

Ψάχνοντας σελίδες που παραπέμπουν στο συγκεκριμένο βίντεο, βρήκαμε την ιστοσελίδα notoburgasalexandroupolispipe.blogspot.gr, όπου διαβάζουμε τα ακόλουθα:

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμου στην ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ 28/02/2008 σχετικά με την συμβολική διαμαρτυρία των πολιτών κατά τη διάρκεια της ομιλίας Καλαφάτη στην Αλεξανδρούπολη “…Να μην μας κοροϊδεύουν τέλος πάντων και επειδή θα μου επιτρέψετε να το πω, σε έντονο ύφος, λέω πάντοτε ότι δεν είμαι υπέρ των σκληροπυρηνικών αποφάσεων να κλείνουμε δρόμους ή να κάνουμε, να δυσκολεύουμε τους ανθρώπους ή αεροδρόμια, αυτά που ειπώθηκαν, μέσα από την καρδιά μου δεν θα ήθελα να συμβεί αυτό το επεισόδιο χθες που συνέβη μπροστά στον υπουργό τον Καλαφάτη αλλά τελικά συμφωνώ ότι έπρεπε να συμβεί όσο κα αν αυτό δεν θα έπρεπε να το λέει ο επίσκοπος, έπρεπε να συμβεί για να καταλάβει και η Αθήνα ότι εδώ δεν κατοικούν κάτοικοι μιας φυλής αλλά κατοικεί ένας αξιοπρεπής λαός που είναι διαθετιμένος να θυσιάσει το προσωπικό του συμφέρον για να μην συμβούν τέτοια εγκλήματα. Να μην ξεχνάει ο κ. Δράκος αυτό που μου πρότεινε όταν ήρθε στο γραφείο μου: “Σεβασμιώτατε θα σας δώσουμε μια επιταγή, να βάλουμε εμείς ένα νούμερο, προσθέστε όσα μηδενικά θέλετε προκειμένου όταν τελειώσει η επένδυση εάν εμείς δεν αποκαταστήσουμε το περιβάλλον να το αποκαταστήσετε εσείς με αυτά τα χρήματα” και του είπα ευχαριστώ πάρα πολύ αλλά δεν μπορώ να πάω κόντρα στη συνείδησή του λαού και στην προσωπική μου συνείδηση και μόνος μου να μείνω εγώ θα φωνάζω και ας με λένε μεσαίωνα και ας με λένε γραφικό…”
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=F6IRT3QcYeI

===================

Ενημέρωση #1 της 19/9/2012

Διαβάστε το σχόλιο του διαχειριστή της ιστοσελίδας deltatv.gr, κ. Λάκη Γεωργιάδη, στο οποίο αναφέρεται ότι το πιο πάνω βίντεο δεν ήταν αναρτημένο στο λογαριασμό YouTube της Δέλτα Τηλεόρασης. Αναφέρει ότι τα βίντεο ανεβαίνουν όπως προβάλλονται στο δελτίο ειδήσεων και δε σβήνονται ποτέ.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία. Ενθαρρύνουμε κάθε επώνυμο σχόλιο και κριτική στις αναρτήσεις μας.

Σχολιάζοντας την ουσία της απάντησης του κ. Γεωργιάδη, τις τελευταίες εβδομάδες που παρακολουθούμε προσεκτικότερα τα δελτία ειδήσεων της Δέλτα, ορισμένα βίντεο δεν ανεβαίνουν ποτέ, για παράδειγμα η συνέντευξη Γεωργούλη της 31/8/2012 και η πρόσφατη συνέντευξη Σκεύα της 18/9/2012 στην οποία επιτέθηκε στον πρόεδρο της “Πολιτεία Θράκης” κ. Παπανικολόπουλο.

Ενημέρωση #2 της 19/9/2012

Σε δεύτερη επικοινωνία μαζί μας, ο διαχειριστής της ιστοσελίδας deltatv.gr, κ. Λάκης Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι η Δέλτα χρησιμοποιεί και το Vimeo.com για αναρτήσεις βίντεο για τεχνικούς λόγους, οπότε όλη η ροή των ειδήσεων και των βίντεο εμφανίζεται μόνο στην ιστοσελίδα www.deltatv.gr και όχι στη ροή των βίντεο του Youtube της Δέλτα.

Τον ευχαριστούμε πολύ για την άμεση απάντηση και ζητούμε συγγνώμη για κάθε προηγούμενη ανάρτησή μας που έχει σχέση με το θέμα. Από εδώ και στο εξής θα χρησιμοποιούμε κι εμείς το deltatv.gr για την παρακολούθηση της ροής των βίντεο. Θα ενημερωθούν στην ιστοσελίδα μας και τα link για τις αναρτήσεις που αναφέρει στο δεύτερο σχόλιό του.

 

2 Σχόλια