πάμε μπροστά

Σάββατο

22

Σεπτέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Αρνητικός στην επένδυση των χρυσωρυχείων ο κ. Χρήστος Φουτζιτζής

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ηχητικά, Μεγάλα θέματα δήμου, Συνεντεύξεις, Φουτσιτζής Χρήστος, Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρυσωρυχεία

Χρήστος Φουτζιτζής

Χρήστος Φουτζιτζής

Την άποψή του για το ντόρο που έγινε σχετικά με το Δελτίο Τύπου της «Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη» εξέφρασε ο κ. Χρήστος Φουτζιτζής, ένας από τους 18 υπογράφοντες, στο ραδιοφωνικό σταθμό Maximum FM 93,6 και σε ραντεβού μαζί μου αργότερα το ίδιο πρωί.

Ο κ. Φουτζιτζής, στέλεχος μέχρι πριν ενάμιση μήνα της Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε. του δήμου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει κατηγορηματικά ότι είναι αρνητικός στην πραγματοποίηση της επένδυσης για τα χρυσωρυχεία, όχι λόγω της περιβαλλοντικής μελέτης, γιατί δηλώνει ότι δεν μπορεί να την κρίνει, δεν την έχει δει και είναι αναρμόδιος, αλλά γιατί:

  1. πιστεύει ότι καμία τοπική επιτροπή, το Ελληνικό Κράτος (στην κατάσταση που βρίσκεται) ή οι τοπικοί θεσμικοί φορείς (Δήμος & Περιφέρεια) και οι υπηρεσίες τους δεν μπορούν να ελέγξουν την ορθή εφαρμογή της μελέτης,
  2. δεν υπάρχουν σαφή και ξεκάθαρα ανταποδοτικά οφέλη για την περιοχή μας, και
  3. δεν υπάρχει αξιόπιστος μηχανισμός αξιοποίησης και διαχείρισης των ανταποδοτικών  οφελών, σε περίπτωση που αυτά υπάρξουν.

Ο κ. Φουτζιτζής είπε ότι το κράτος μας μιλά για μία νέα επένδυση όταν δεν έχει αποκατασταθεί το χάος που επικρατεί στα μεταλλεία της Κίρκης. Είναι αδύνατο να συναινέσει κανείς με μία, ακόμα και τέλεια, περιβαλλοντική μελέτη όταν υπάρχουν τέτοιες ανοιχτές πληγές στην περιοχή μας.

Επιπρόσθετα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αν και εφόσον συσταθεί, θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να μπορεί να διακόψει το έργο αν κάτι δεν εφαρμόζεται σωστά, και όχι να έχει απλά γνωμοδοτικό ρόλο. Σε αυτή θα έπρεπε να συμμετέχουν εκτός των εκπροσώπων τοπικών φορέων και εκπρόσωποι διεθνών όπως για παράδειγμα Greenpeace, Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ.

Εφόσον λυθούν όλα τα παραπάνω και κάποιος αρμόδιος τον πείσει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα στο περιβάλλον από την εφαρμογή της περιβαλλοντικής μελέτης, τότε θα ήταν θετικός. Αν όμως η ρύπανση είναι πραγματικά υπαρκτή, η οικονομική ζημιά που θα πάθει η περιοχή θα είναι πολλαπλάσια αρνητική από τις 200 θέσεις εργασίας που υπόσχεται να δημιουργήσει η εταιρεία.

Στη συνάντηση της Πρωτοβουλίας για την Ανάπτυξη, είχε συμφωνήσει με τον κ. Κατσαντούρα, ότι ως οικονομολόγος χρειάζεται την οικονομοτεχνική μελέτη της εταιρείας για να εκφέρει άποψη. Είχε μάλιστα ζητήσει εγγράφως να γίνει αναφορά στο κοινό δελτίο τύπου των 18 (κάτι που τελικά όμως δεν έγινε) να ζητήσει η ομάδα να έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της επένδυσης.

Ο κ. Φουτζιτζής μας ανέφερε ότι η συμμετοχή του, ως ενεργού πολίτη, σε μία ανοιχτή ομάδα διαλόγου και παρέμβασης σε θέματα ανάπτυξης:

  • δεν ταυτίζεται με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα όπου μπορεί να υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό και σε πολλά θέματα διαφορετικές απόψεις
  • δεν ταυτίζεται με τη συναίνεση με την επένδυση του Χρυσού ή κάποιας άλλης επένδυσης
  • δε συνεπάγεται αυτόματα ότι οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα έχουν δημιουργήσει πολιτική, δημοτική ή άλλου είδους παράταξη που αποσκοπεί άλλες επιδιώξεις πέραν αυτών που ο δηλών συναινεί και συνυπογράφει,

Τέλος, τονίζει ότι η συμμετοχή είναι προσωπική και δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τις επίσημες πολιτικές θέσεις της “Δημιουργία Ξανά” ή κάποιου άλλου κόμματος.

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Φουτζιτζή στο ραδιοσταθμό Maximum FM 93.6 και το δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό την Τετάρτη 19/9/2012, κάνοντας κλικ εδώ.