πάμε μπροστά

Κυριακή

30

Σεπτέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ακύρωση απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου Αλεξ/πολης σχετικά με την απαλλαγή καταβολής τελών ύδρευσης των Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αρχεία, Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοσιεύματα, Δημοσίευση στο "Διαύγεια", Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Διαύγεια, Εισηγήσεις, Ημερήσια Διάταξη, Ιστοσελίδες, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Ακυρώθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Αθανασίου Καρούντζου, η υπ’αριθμ. 349/2012 απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Αλεξανδρούπολης σχετικά με την απαλλαγή καταβολής τελών ύδρευσης των Ιδρυμάτων “Ιωακείμειο Γηροκομείο” και “Σταυρίδειο Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων Άγιος Κυπριανός” της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Η απόφαση ελήφθη την 31/8/2012 και αναρτήθηκε στο Διαύγεια την 3/9/2012.

Η είδηση υπέπεσε στην αντίληψή μας σήμερα το μεσημέρι  από την τοπική ιστοσελίδα Φάρος Αλεξανδρούπολης η οποία αναπαρήγαγε ανάρτηση της ιστοσελίδας Φωνή Της Ροδόπης της 15ης Σεπτέμβρη.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 60 του νόμου 1416/84 προκύπτει ότι απαλλάσσονται από κάθε δημοτικό ή κοινοτικό φόρο, τέλος, δικαίωμα και εισφορά,

  1. το Ελληνικό Δημόσιο και οι Ο.Τ.Α.
  2. οι Ιεροί Ναοί και
  3. εκείνοι οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις με το Δημόσιο και αναφέρουν ρητά την απαλλαγή τους, αλλά όχι από το τέλος ύδρευσης.

Με την αριθ. 349/2012 απόφαση του Δ.Σ Αλεξ/πολης εγκρίθηκε η απαλλαγή καταβολής τελών ύδρευσης των Ιδρυμάτων, Ιωακείμειο Γηροκομείο και Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Άγιος Κυπριανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξ/πολης.

Η συγκεκριμένη, όμως, απόφαση αντιβαίνει πλήρως στις διατάξεις του νόμου καθότι κατά μείζονα λόγο δεν απαλλάσσεται από την καταβολή του τέλους ύδρευσης ούτε το Ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια δεν δύναται να τύχουν υπέρτερης ευνοϊκής ρύθμισης τα Ιδρύματα, Ιωακείμειο Γηροκομείο και Σταυρίδειο Ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Άγιος Κυπριανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξ/πολης.

Βάσει αυτού του σκεπτικού, ο κ. Καρούντζος αποφάσισε την ακύρωση της αριθμ. 349/2012 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση 349/2012 του Δ.Σ. του Δήμου Αλεξανδρούπολης ελήφθη κατά πλειοψηφία με 1 λευκή ψήφο από την κ. Τρέλλη (απόντες οι κ.κ. Φουντουκίδης, Δουνάκης, Κολχούρης, Δευτεραίος και Πεϊχαμπέρης).

Διαύγεια - Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης

Δείτε από τη σελίδα του Διαύγεια:

  • την ανάρτηση της ακυρωτικής απόφασης της 31/8/2012 του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κάνοντας κλικ εδώ  και
  • την απόφαση αριθμ. 349/2012 του δήμου Αλεξανδρούπολης της 20/6/2012 κάνοντας κλικ εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κ.κ. Λαμπάκης και Καρούντζος συναντήθηκαν την Τετάρτη 5/9/2012, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου το γραφείο τύπου του δήμου, στο οποίο δεν έγινε καμία αναφορά στο θέμα, αντιθέτως ο Γ.Γ. χαιρέτισε την αντίσταση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία χρυσωρυχείου με τη χρήση κυανίου.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης και ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θράκης, κ. Καρούντζος (5/9/2012)

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης και ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θράκης, κ. Καρούντζος (5/9/2012)

Διαβάστε τα ανεπίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της 20/6/2012 όπως τα αναρτήσαμε ζωντανά μέσω live bloging από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Παρών στη συνεδρίαση ήταν ο μητροπολίτης Άνθιμος.

Προχωρούμε στο τακτικό θέμα 5:

Λήψη Απόφασης για την Απαλλαγή Καταβολής Τελών Ύδρευσης των Ιδρυμάτων, Ιωακείμειο Γηροκομείο και Σταυρίδειο ίδρυμα χρονίως πασχόντων «Άγιος Κυπριανός» της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης. (Εισήγ. κ.Δήμαρχος)

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι δήμος και εκκλησία μαζί ενωμένοι πρέπει να προχωρούν με σκοπό την ανακούφιση των δοκιμαζομένων συνδημοτών μας. Όταν είδε έσοδα-έξοδα και τις διαφορές πέρσι και φέτος, διαπίστωσε ότι μειώθηκαν κατά 70% τα έσοδα και θα αντιμετωπιστούν με δυσκολία. Αποφάσισε να στηρίξει αυτή  την απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α. για ένα χρόνο και να επανέλθει του χρόνου. Οπότε ζητά την απαλλαγή από τα τέλη ύδρευσης στο γηροκομείο και τον Άγιο Κυπριανό.

Ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος είπε ότι κάθε χρόνο γίνεται χρηστή  διαχείριση και δημοσιεύονται τα έσοδα-έξοδα των ιδρυμάτων και ορισμένων ναών. Υπάρχουν προβλήματα με τα ασφαλιστικά ταμεία. Η συμβολή του δήμου είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό θέλησε να είναι παρών τιμόντας  το Δ.Σ. Τόνισε ότι δεν υπάρχει εκκλησιαστική περιουσία ούτε στρέμμα.

Ο κ. Γρηγοριάδης συμφώνησε με την πρόταση αλλά τόνισε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα. (σ.τ.σ. για άλλη μία φορά έπεσε μέσα!)

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι με βάση τα στοιχεία εσόδων-εξόδων συμφωνεί και ζήτησε να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της θητείας.

Η κ. Τρέλλη λέει ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό αλλά κατέληξε ακριβό εμπορικό προϊόν. Ζήτησε να ληφθεί συνολική απόφαση για όλους τους άνεργους και τους αναξιοπαθούντες και όχι μόνο για τα ιδρύματα της εκκλησίας ειδάλλως θα καταψηφίσει.

Ο κ. Ουζουνίδης θυμίζει ότι για τρίτεκνους, μονογονεικές οικογένειες και ΑμεΑ ισχύει ειδικό τιμολόγιο. Ο κ. Ουζουνίδης λέει ότι πράγματι υπάρχει μιά μικροεμπλοκή η οποία όμως μπορεί να ξεπεραστεί (σ.τ.σ. δεν έπεσε μέσα).

Ο κ. Λασκαράκης είπε ότι οι 7.000 ευρώ που θα ωφεληθούν τα ιδρύματα δεν είναι πολύ μεγάλο. Συμφωνεί να ισχύσει μέχρι το τέλος της θητείας.

Ο κ. Ουζουνίδης λέει ότι είναι γύρω στις 15.000 το χρόνο και για τα δύο ιδρύματα.

Ο κ. Λαμπάκης ζήτησε να διορθωθεί για δύο χρόνια. Δεσμεύεται σε επόμενη συνεδρίαση να φέρει έκπτωση 50% στους μακροχρόνια ανέργους.

Ο μητροπολίτης είπε ότι ο Άγιος Κυπριανός και το Ιωακείμειο έχουν 3 μήνες ζωής.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με 1 λευκό της κ. Τρέλλη.