πάμε μπροστά

Δευτέρα

1

Οκτώβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ποιά η αξιοπιστία της Eldorado Gold; (Μήπως τα ίδια θα συμβούν και στον τόπο μας, παρά τις διαβεβαιώσεις τους;)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά" (1/1/2011-31/8/2014), Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρυσωρυχεία

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, κ. Paul Wright (πηγή φωτογραφίας: saypeople.com)

Η ακόλουθη είδηση υπέπεσε στην αντίληψή μας από αναγνώστη της εφημερίδας “Πολίτης της Θράκης” και της ιστοσελίδας μας.

Η εταιρεία Eldorado Gold Corp., μητρική της Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε., θα βρεθεί στα δικαστήρια μετά από αγωγή που δέχθηκε ότι δεν εξόφλησε την κατασκευή ενός εργοστασίου επεξεργασίας νερού κόστους 3,8 εκατ. δολαρίων σε ένα από τα ορυχεία της στην Τουρκία.

Η μήνυση κατατέθηκε από μία βρετανική εταιρεία, την Naston Ltd. η οποία κατασκεύασε μία πλήρως λειτουργική μονάδα επεξεργασίας νερού αλλά δεν έχει λάβει 856.909 δολάρια από το σύνολο του ποσού.

Οι ισχυρισμοί περιέχονται στην ανακοίνωση της προσφυγής που κατατέθηκε στο δικαστήριο του Βανκούβερ την 5/7/2012. Σύμφωνα με την αγωγή, οι δύο εταιρείες Eldorado και Naston είχαν συμφωνήσει στις 22/10/2008 το σχεδιασμό και την παράδοση ενός εργοστασίου επεξεργασίας νερού σε έργο της Eldorado στην Τουρκία προς 3,8 εκατ. δολάρια.

Τα προβλήματα, σύμφωνα με τη Naston, ξεκίνησαν πριν το εργοστάσιο φτάσει ακόμα στην Τουρκία. Τον Απρίλη του 2009, όταν το εργοστάσιο ήταν έτοιμο για να αποσταλεί στην Τουρκία, η Eldorado έδωσε εντολή στη Naston να ανασταλεί η αποστολή προκειμένου να επιλυθεί ένα φορολογικό θέμα με την Τουρκική κυβέρνηση. Η Naston ισχυρίζεται ότι είχε το δικαίωμα για την πλήρη εξόφληση επειδή η μονάδα ήταν έτοιμη για να αποσταλεί, αλλά η Eldorado δεν πλήρωνε το λογαριασμό. Ακόμα ένα θέμα ήταν η αλλαγή τοποθεσίας εγκατάστασης του εργοστασίου από την Eldorado Gold, μετά την υπογραφή της συμφωνίας. Η Naston λέει ότι έπρεπε να αλλάξει μέρος του εργοστασίου και κατά τη διαδικασία αυτή προέκυψαν απρόβλεπτες δαπάνες στα μηχανολογικά και τα υλικά.

Η καθυστέρηση στην πληρωμή οδήγησε σε άλλα προβλήματα την εταιρεία Naston, καθώς σύμφωνα με την αγωγή από το φθινόπωρο του 2009 άρχισε να έχει προβλήματα ρευστότητας, για τα οποία κατηγορεί εν μέρει τη Eldorado για την αδυναμία να εξοφλήσει πλήρως το εργοστάσιο. Για να λυθεί αυτό, η Eldorado πρότεινε να καταβάλλει άμεσα ορισμένους από αυτούς τους προμηθευτές και πλήρωσε 128.741 δολάρια τα οποία αφαιρέθηκαν από την τελική τιμή αγοράς, σύμφωνα με την αγωγή.

Τέλος, σύμφωνα με την αγωγή, το Νοέμβρη του 2009, η Naston παρέδωσε το εργοστάσιο και η Eldorado δέχθηκε ότι η εντολή αγοράς του είχε εκπληρωθεί, παρά το γεγονός ότι η Eldorado είχε πληρώσει μόνο 2,8 εκατ. δολάρια από την τιμή αγοράς. Το υπόλοιπο της οφειλής, μετά από τις προσαρμογές που συμπεριλαμβάνουν τα χρήματα που η Eldorado πλήρωσε στους προμηθευτές της Naston, είναι 856.909 δολάρια, σύμφωνα με την αγωγή.

Η αγωγή ζητά την καταβολή αυτού του ποσού μαζί με ζημιές που προκύπτουν από τις απρόσμενες αλλαγές στο σχέδιο του εργοστασίου. Η Naston ζητά επίσης την καταβολή τόκων και του δικαστικού κόστους. Ο δικηγόρος Richard Attisha της εταιρείας Harper Grey LLP του Βανκούβερ είναι αυτός που κατέθεσε την αγωγή για λογαριασμό της Naston.

Η Eldorado δεν έχει ακόμα καταθέσει απάντηση. Κατηγορούμενος στην υπόθεση, εκτός της Eldorado είναι και η Τουρκική της θυγατρική, Turprag Metal Madencilic Ltd. Sti. με δύο έργα, αυτά του Kışladağ και του Efemçukuru.

Επιπρόσθετα, σε προχθεσινό report της εταιρείας Standard & Poor’s (29/9/2012) για την Eldorado Gold, η μετοχή της εταιρείας κατατάσσεται στην κατηγορία B-/lower, δηλαδή τρίτη απ’το τέλος κατηγορία αξιολόγησης. Δείτε το report κάνοντας κλικ εδώ.

Αναφορά στο έργο του Περάματος (από την έκθεση αξιολόγησης της Standard & Poor's για την Eldorado Gold την 29/9/2012)

Αναφορά στο έργο του Περάματος (από την έκθεση αξιολόγησης της Standard & Poor’s για την Eldorado Gold την 29/9/2012)

Αξιολόγηση της Eldorado Gold (από την έκθεση αξιολόγησης της Standard & Poor's για την Eldorado Gold την 29/9/2012)

Αξιολόγηση της Eldorado Gold (από την έκθεση αξιολόγησης της Standard & Poor’s για την Eldorado Gold την 29/9/2012)

Πληροφορίες για το σύστημα αξιολόγησης της Standard & Poor's (από την έκθεση αξιολόγησης της Eldorado Gold την 29/9/2012)

Πληροφορίες για το σύστημα αξιολόγησης της Standard & Poor’s (από την έκθεση αξιολόγησης της Eldorado Gold την 29/9/2012)

Τέλος, στη βαθμολογία της ιστοσελίδας GoodGuide, ενός διεθνώς αναγνωρισμένου θεσμού υπό τον καθηγητή Dara O’Rourke του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Berkeley και μία ευρεία επιστημονική ομάδα τοξικολόγων, χημικών, κοινωνιολόγων κ.λ.π. που αξιολογεί προϊόντα και υπηρεσίες παγκοσμίως για τις επιδόσεις σε θέματα διαφάνειας, επιστημονικά και περιβαλλοντικά, η Eldorado παίρνει κάτω από τη βάση συνολικά, κάτω και από τον μέσο όρο του συνόλου των εταιρειών, με επιστημονική βαθμολόγηση 4,3 στα 10 και συνολική βαθμολόγηση περιβαλλοντικής επίδοσης 3,8 στα 10, με μέσο όρο τα 5,5 στα 10 και ανώτερη απονεμηθείσα βαθμολογία τα 8,8 στα 10.

Στο ερώτημα αν η Eldorado Gold Corporation είναι μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία, βαθμολογείται με 3,8 στα 10 με κύριο γνώμονά της την πολύ χαμηλή βαθμολογία της στα θέματα διαφάνειας (1,1 στα 10!!!). Δείτε τις βαθμολογίες και την απάντηση στο ερώτημα στον παρακάτω πίνακα:

Είναι η Eldorado Gold Corporation μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία;

Είναι η Eldorado Gold Corporation μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία;

Δείτε τη βαθμολογία της Eldorado Gold στην ιστοσελίδα GoodGuide, κάνοντας κλικ εδώ.

Δείτε και το προφίλ της ιστοσελίδας GoodGuide:

Ποιά είναι η GoodGuide;

Ποιά είναι η GoodGuide; (κλικ για μεγέθυνση)

Το προφίλ της GoodGuide αναλυτικότερα, εδώ και άρθρο της εφημερίδας New York Times για την GoodGuide, εδώ.

Πηγές: Stockwatch.com, StandardandPoors.com, GoodGuide.com