πάμε μπροστά

Παρασκευή

14

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ του Σταθμού Υπεραστικών ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη – Αντιδράσεις δημάρχου κ. Λαμπάκη

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Δημοσιεύματα, Ημερήσια Διάταξη, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Περιφερειακό Συμβούλιο, Σταθμός ΚΤΕΛ, Φωτογραφίες/Γραφικά

ΚΤΕΛ Έβρου

Την ερχόμενη Δευτέρα 17/12/2012 το απόγευμα συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αριθμό ημερήσιας διάταξης 17 και εισηγητή τον Περιφερειακό Σύμβουλο Έβρου κ. Κανελάκη Ιωάννη, το θέμα της  Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων  του έργου: «ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ»  που πρόκειται να εγκατασταθεί στα υπ΄ αριθμ. 877, 878 και 879 αγροτεμάχια αγροκτήματος Καλλιθέας – Ν. Χιλής από την εταιρεία «ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ – ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΕ», στην Αλεξανδρούπολη του Ν. Έβρου.

Τα αγροτεμάχια 877, 878, 879 βρίσκονται λίγα μέτρα πριν το γνωστό κατάστημα LIDL και νότια του συγκροτήματος Τανταλάκη, όπως φαίνεται στους ακόλουθους χάρτες:

Τοπογραφικό Διάγραμμα - Αγροκτήματα 877, 878, 879 του υπό εγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ

Τοπογραφικό Διάγραμμα – Αγροκτήματα 877, 878, 879 του υπό εγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ (κλικ για μεγέθυνση)

Δορυφορικός Χάρτης Google Earth - Αγροκτήματα 877, 878, 879 του υπό εγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ

Δορυφορικός Χάρτης Google Earth – Αγροκτήματα 877, 878, 879 του υπό εγκατάσταση σταθμού ΚΤΕΛ (κλικ για μεγέθυνση)

 Η Υπηρεσία συναινεί με την εγκατάσταση του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων και του χώρου στάθμευσης 201 αυτοκινήτων στο συγκεκριμένο σημείο, με ορισμένους όρους, παρά το γεγονός ότι επί δημαρχίας του κ. Αλεξανδρή στην προοπτική αυτή αντιδρούσε σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ενώ σήμερα αντιδρά και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης.

Όπως περιγράφει στην εισήγησή της η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε.Έβρου η κ. Καψιώτη Σταυρούλα, πρόκειται για σταθμό εκκίνησης και  άφιξης υπεραστικών λεωφορείων, που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα εξυπηρετεί περίπου 320.000 επιβάτες. Ο σταθμός περιλαμβάνει το κτίριο του σταθμού αποτελούμενο από ισόγειο και όροφο, συνολικής δόμησης 929,08 τ.μ., το χώρο στάθμευσης και ελιγμών και 5 αποβάθρες υπεραστικών λεωφορείων. Στο ισόγειο του κτιρίου θα υπάρχει αναψυκτήριο, καταστήματα, αποθήκη αποσκευών, γραφείο δεμάτων, εκδοτήριο, γραφείο υπεύθυνου λειτουργίας, γραφείο πληροφοριών, WC ανδρών,  γυναικών και ΑΜΕΑ, χώρος αναμονής επιβατών και ανεμοφράκτης εισόδου. Στον όροφο θα υπάρχουν γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, αποθήκη και  WC. Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου δημιουργούνται 3 διακριτοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, έκτασης 2.020,34 τ.μ., χωρητικότητας 201 θέσεων.

Στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μιχαηλίδη Κώστα, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγελος Λαμπάκης έχει ήδη απευθύνει επιστολή στην οποία αναλύει τους λόγους που ο δήμος Αλεξανδρούπολης αντιτίθεται στη μεταφορά του σταθμού των ΚΤΕΛ στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει προβλεφθεί από το ΓΠΣ της πόλης χώρος στην ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ παρά το γεγονός ότι ενημερώθηκαν δια ζώσης οι υπάλληλοι του Τμήματος Περιβάλλοντος για τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να χωροθετηθεί το ΚΤΕΛ σε άλλο σημείο της πόλης, αυτοί αγνοούν την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου. Αναρωτιέται μάλιστα “πώς είναι δυνατό το περιβάλλον να αγνοεί την Πολεοδομία περί μη ύπαρξης συμβατής χρήσης δραστηριότητας σε μία περιοχή και να έχει θετική εισήγηση”.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα πάντα με το δήμαρχο, εφάπτεται ο Τουρισμός με περιοχή Αμιγούς Κατοικίας ώστε ο χαρακτήρας της περιοχής να είναι μεν τουριστικός αλλά ήπια (χωρίς ΚΤΕΛ) προσαρμοσμένος αρμονικά με την κατοικία.

Κατεβάστε την εισήγηση της υπηρεσίας, κάνοντας κλικ εδώ.

Κατεβάστε την επιστολή του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, κάνοντας κλικ εδώ.

Ακολουθούν η εισήγηση της υπηρεσίας και η επιστολή του δημάρχου:

===========================

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ (Κ. ΚΑΨΙΩΤΗ), 08/11/2012

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝ. ΜΑΚ. Κ. ΘΡΑΚΗΣ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ.

 Αλεξ/πολη 8/11/2012

ΘΕΜΑ: Απόψεις της Υπηρεσίας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο έργο «ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ»  που πρόκειται να εγκατασταθεί στα υπ΄ αριθμ. 877, 878 και 879 αγροτεμάχια αγροκτήματος Καλλιθέας – Ν. Χιλής από την εταιρεία «ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ – ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Σχετ. Το με αριθμό Πρωτ. 3597/10-10-2012, έγγραφο της Δ/νσης Περ/ντος & Χωρικού Σχεδιασμού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά την εγκατάσταση σταθμού υπεραστικών λεωφορείων κατηγορίας Α2 (ομάδα 1η,α/α 31, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 1958/13-01-2012), και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων 201 συνολικού αριθμού θέσεων στάθμευσης, κατηγορίας Β (ομάδα 6η, α/α 24, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 1958/13-01-2012).

Για την συγκεκριμμένη δραστηριότητα, δηλαδή για την εγκατάσταση σταθμού υπεραστικών λεωφορείων έχει  προβλεφθεί χώρος από το Γ.Π.Σ  στο ανατολικό τμήμα της πόλης, αλλά σύμφωνα με το υπ΄ αριθμ. 1847/19-11-2007 έγγραφο της κτηματικής Υπηρεσίας  Ν. Έβρου έχει πραγματοποιηθεί αναγκαστική απαλλοτρίωση δυνάμει της 6835/5.12.2003 Απόφασης Γενικού Γραμματέα της περιφέρειας Α.Μ.-Θ.  στην παραπάνω ιδιοκτησία με α/α Κ.Π. 295 ως εξής:

Ιδιοκτησία με α/α ΚΠ 295

 • Αρχική έκταση:4.057,35 τ.μ.
 • Απαλλοτριωθείσα έκταση:2.546,01 τ.μ.
 • Αυταποζημιούμενη έκταση: 824,36 τ.μ.
 • Εναπομένουσα έκταση: 1.511,34 τ.μ.

Παραμένει άρτιο, αλλά  μη οικοδομήσιμο, όπως και το αρχικό γήπεδο. Λόγω του επιμήκους σχήματός του που εκτείνεται  κατά μήκος της Εθνικής οδού το εναπομένον τμήμα που προκύπτει είναι πολύ στενό και ουσιαστικά άχρηστο για οποιαδήποτε αξιοποίηση.

Η εξεταζόμενη δραστηριότητα του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων θα εγκατασταθεί, σύμφωνα με την μελέτη, στο δυτικό τμήμα της πόλης, σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Αλεξ/πολης και συγκεκριμένα  σε γήπεδο αποτελούμενο από τμήματα των υπ΄ αριθμ. 877, 878 και 879 αγροτεμαχίων οριστικής διανομής του Υπουργείου Γεωργίας στο αγρόκτημα Καλλιθέας – Ν. Χιλής έκτασης 7.378,92 τ.μ.

Το γήπεδο χωροθετείται στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς:

 • Νότια, της Εθνικής οδού Αλεξ/πολης-Κομοτηνής.
 • Βόρεια, της αγροτικής οδού που αποτελεί προέκταση της οδού Κατακουζηνού.
 • Ανατολικά, του τελευταίου και αδιάνοικτου τμήματος της Περιφερειακής οδού της Αλεξ/πολης.
 • Δυτικά, της οδού που προσφέρει πρόσβαση στον χώρο της υπεραγοράς LIDL.

Το γήπεδο στο οποίο θα χωροθετηθεί ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στο δυτικό τμήμα της πόλης,  εμπίπτει σε περιοχή για την οποία θεσμοθετήθηκαν χρήσεις γης με την υπ΄ αριθμ. 25903/5885/1999 Απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ  «Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού(Γ.Π.Σ.) Δήμου Αλεξ/πολης», που δημοσιεύτηκε  στο ΦΕΚ 844Δ. Συγκεκριμμένα η     χρήση που θεσμοθετήθηκε είναι αυτή του  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ-ΑΝΑΨΥΧΗΣ. Σύμφωνα  με το άρθρο 8 του από 23.02.1987 Π.Δ/τος(ΦΕΚ 166Δ) στις περιοχές Τουρισμού –Αναψυχής επιτρέπονται μεταξύ άλλων οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κτίρια και τα γήπεδα στάθμευσης.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Πρόκειται για σταθμό εκκίνησης και  άφιξης υπεραστικών λεωφορείων, που εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα εξυπηρετεί περίπου 320.000 επιβάτες.

Ο σταθμός περιλαμβάνει το κτίριο του σταθμού αποτελούμενο από ισόγειο και όροφο, συνολικής δόμησης 929,08 τ.μ., το χώρο στάθμευσης και ελιγμών και 5 αποβάθρες υπεραστικών λεωφορείων. Το κτίριο θα κατασκευασθεί με φέροντα οργανισμό μεταλλικό(υποστηλώματα, δοκοί) και οπλισμένο σκυρόδεμα(κλιμακοστάσια, φρεάτιο ανελκυστήρα).

Στο ισόγειο του κτιρίου θα υπάρχει αναψυκτήριο, καταστήματα, αποθήκη αποσκευών, γραφείο δεμάτων, εκδοτήριο, γραφείο υπεύθυνου λειτουργίας, γραφείο πληροφοριών, WC ανδρών,  γυναικών και ΑΜΕΑ, χώρος αναμονής επιβατών και ανεμοφράκτης εισόδου.

Στον όροφο θα υπάρχουν γραφεία, αίθουσα συνεδριάσεων, χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, μηχανοστάσιο ανελκυστήρα, αποθήκη και  WC.

Στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου δημιουργούνται 3 διακριτοί χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, έκτασης 2.020,34 τ.μ., χωρητικότητας 201 θέσεων.

Η Υπηρεσία μας συναινεί στην εγκατάσταση  του σταθμού υπεραστικών λεωφορείων  και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων 201 συνολικού αριθμού θέσεων στάθμευσης,  στο δυτικό τμήμα της πόλης  σε γήπεδο αποτελούμενο από τμήματα των υπ΄ αριθμ. 877, 878 και 879 αγροτεμαχίων οριστικής διανομής του Υπουργείου Γεωργίας στο αγρόκτημα Καλλιθέας – Ν. Χιλής έκτασης 7.378,92 τ.μ., από την εταιρεία «ΚΟΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ – ΚΤΕΛ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»,  με τους παρακάτω όρους:

Α. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ

 • Ο χώρος εργασιών και η οδός προσπέλασης θα πρέπει να διαβρέχονται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
 • Τα φορτηγά μεταφοράς των υλικών θα πρέπει να είναι σκεπασμένα.
 • Ο θόρυβος θα παραμένει εντός των από την νομοθεσία προβλεπομένων τιμών.
 • Απαγορεύεται η απόρριψη κάθε είδους αποβλήτου (ορυκτελαίων, καυσίμων, αποβλήτων πλύσης, κλπ) από τα μηχανήματα έργων. Τα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια να συλλέγονται και να διατίθενται σε εξουσιοδοτημένες εταιρίες.
 • Θα λαμβάνονται όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τον νόμο για την προστασία των εργαζομένων.
 • Οι αέριοι ρύποι από τα μηχανήματα του εργοταξίου, τα οποία θα είναι αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα , να παραμένουν εντός των από τον νόμο καθορισμένων ορίων.
 • Πριν την έναρξη των εργασιών θα κατασκευασθεί περιμετρικά του έργου κατάλληλη εργοταξιακή περίφραξη.
 • Κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου θα γίνεται χρήση από τους εργαζόμενους των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
 • Στις εξόδους του εργοταξίου θα υπάρχει κατάλληλη σήμανση που θα εξασφαλίζει πλήρη πληροφόρηση   και ορθή κυκλοφοριακή ρύθμιση.
 • Οι εκσκαφές θα περιορισθούν στις απολύτως απαραίτητες. Τα τυχόν πλεονάζοντα προϊόντα  εκσκαφής  θα χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου.

Β. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 • Τα αστικού τύπου απορρίμματα  θα διατίθενται σε νόμιμο σύστημα διάθεσης αποβλήτων.
 • Η ύδρευση θα γίνεται από νόμιμο δίκτυο.
 • Τα ειδικού τύπου απόβλητα(ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού) θα διατίθενται σε αδειοδοτημένες εταιρείες.
 • Τα υγρά απόβλητα αστικού τύπου θα  διοχετεύονται στο αποχετευτικό δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Α.
 • Απαγορεύεται η απορροή των ομβρίων  υδάτων σε παρακείμενες ιδιοκτησίες.
 • Η κυκλοφοριακή σύνδεση με την Εθνική Οδό θα γίνει σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. Η-3789/13-07-2012 Απόφαση « Έγκριση προσωρινής κυκλοφοριακής σύνδεσης(γηπέδου), μελέτη ισόπεδου κόμβου με αριστερές στροφές, μελέτης κυκλοφοριακών επιπτώσεων και ρυθμίσεων της υπό ίδρυση εγκατάστασης- υπαίθριου σταθμού αυτοκινήτων μεγάλου μεγέθους άνω των 200 θέσεων και νέου σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης, ιδιοκτησίας ΚΤΕΛ ΕΒΡΟΥ ΑΕ- με την δευτερεύουσα Εθνική Οδό αρ. 2 Αλεξ/πολης-Κομοτηνής στην Χ.Θ. 2+200 δεξιά(αφετηρία χιλ/σης  το κέντρο της πόλης Αλεξ/λης)», της Δ/νσης τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
 • Να  γίνεται  τακτική συντήρηση των αυτοκινήτων  του  σταθμού   σε  εξουσιοδοτημένα  συνεργεία και όχι εντός  των εγκαταστάσεων του  σταθμού, ώστε  να  περιοριστεί η εκπομπή  των παραγόμενων καυσαερίων, καθώς και η ανεξέλεγκτη διάθεση των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων,  ελαστικών και συσσωρευτών, τα οποία πρέπει να διαχειρίζονται σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία από αδειοδοτημένες εταιρείες.
 • Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας σύμφωνα με εγκεκριμένη μελέτη Πυρασφάλειας.

ΜΕΠ

Η Προϊσταμένη
Καψιώτη Σταυρούλα
Δασολόγος
Με Γ’ β

===========================

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΑΜΠΑΚΗ, 13/11/2012

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ : 13-11-2012
ΑΡ.ΠΡΩΤ:  712

Προς:
Πρόεδρο Περιφ.Συμβουλίου Αν. Μακ.Θράκης κ. Κώστα Μιχαηλίδη.            

Θέμα: Απόψεις του Τμήματος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΒΡΟΥ για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στο έργο «ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΜΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ»

Όσον αφορά στις απόψεις του τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου που αφορά στην χωροθέτηση ΚΤΕΛ στα αγρ. 877, 878, 879 έχουμε να πούμε τα εξής:

Αγνοήθηκε το υπ’ αριθμ. 5533/1-11-12 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς είχε ζητηθεί η άποψη της τελευταίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Δόμησης απάντησε αρνητικά για την παραπάνω επένδυση – χωροθέτηση.

Η κάθε υπηρεσία έχει λόγο ύπαρξης συγκεκριμένο και το αντικείμενο της κάθε μιας είναι ευδιάκριτο . Συνεπώς μόνο αυθαίρετο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί  το συμπέρασμα στο οποίο το Τμήμα Περιβάλλοντος καταλήγει στο από 8/11/12 έγγραφο του, καθώς αγνοεί την θέση της κατά τον Νόμο αρμόδιας υπηρεσίας και εξάγει συμπεράσματα περί χρήσεων γης. Προφανώς το Τμήμα Περιβάλλοντος αγνοεί την σχετική νομοθεσία και νομολογία που αφορά στην χωροθέτηση δραστηριοτήτων στις περιοχές εντός του Γ.Π.Σ των πόλων και αρκείται σε επιφανειακή ερμηνεία των ισχυουσών διατάξεων.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο τους από 8/11/2012 αναφέρονται τα παρακάτω:

“Το γήπεδο στο οποίο θα χωροθετηθεί ο σταθμός υπεραστικών λεωφορείων στο δυτικό τμήμα της πόλης, εμπίπτει σε περιοχή για την οποία θεσμοθετήθηκαν χρήσεις γης με την υπ’ αριθμ. 25903/5885/1999 Απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ «Τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού (Γ.Π.Σ.) Δήμου Αλεξ/πολης», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 844Δ. Συγκεκριμένα η χρήση που θεσμοθετήθηκε είναι αυτή του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΑΝΑΨΥΧΗΣ. Σύμφωνα με το άρθρο 8 του απ’ το 23.02.1987 Π. Διατ/τος (ΦΕΚ 166Δ) στις περιοχές Τουρισμού – Αναψυχής επιτρέπονται μεταξύ άλλων οι εγκαταστάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κτίρια και τα γήπεδα στάθμευσης.”

Αδιαφορεί όμως το Τμήμα Περιβάλλοντος για το σημείο που με το υπ’ αριθ. 5533/1-11-12 έγγραφο έχει τονίσει η Υπηρεσία Δόμησης ότι για την συγκεκριμένη εγκατάσταση έχει προβλεφθεί χώρος στο Γ.Π.Σ. Αλεξανδρούπολης στην ανατολική πόλη και συνεπώς η εγκατάσταση αυτή μπορεί να γίνει μόνο εκεί.

Αφού δε, κάνει ανάλυση του γηπέδου ανατολικά ότι δεν χωρά η επένδυση και λόγω απαλλοτρίωσης δεν είναι οικοδομήσιμο, τότε εξάγει το συμπέρασμα, αναρμοδίως, ότι η χρήση μπορεί να γίνει στην τουριστική περιοχή της πόλης.

Από τα παραπάνω προκύπτουν:

 • Η Υπηρεσία Δόμησης που είναι και η μοναδική υπηρεσία που γνωμοδοτεί αν μια χρήση επιτρέπεται από το Σχεδιασμό μιας πόλης αγνοήθηκε.
 • Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του Τμήμα Περιβάλλοντος ενημερώθηκαν διά ζώσης καθώς με μεγάλη λεπτομέρεια τους έγινε γνωστό ότι δεν μπορεί να χωροθετηθεί το ΚΤΕΛ σε άλλο σημείο, κάτι το οποίο και αγνοήθηκε.

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την νομολογία του ΣτΕ η χρήση γης μιας περιοχής καθορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο είναι και ο βασικός «μπούσουλας» σχεδιασμού μιας πόλης. Οι κατευθύνσεις που τα Γ.Π.Σ δίνουν, δεν είναι απλώς κατευθύνσεις αλλά αποτελούν “δεσμεύσεις”. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά και σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ, για να γίνει αλλαγή της χωροθέτησης το ΚΤΕΛ σε άλλο σημείο της πόλης, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ “εμπεριστατωμένη μελέτη” η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από “ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ” ώστε να ξανασχεδιαστεί η πόλη καθώς χρήσεις τέτοιου είδους αποτελούν μεγάλη αστική παρέμβαση και πρέπει να ληφθούν όλα τα τεχνικά δεδομένα, αλλά και η νέα υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στην Αλεξανδρούπολη. Αλλαγή δηλαδή της χωροθέτησης του ΚΤΕΛ από ανατολικά που είναι η αρχική θέση, σε οποιοδήποτε άλλο σημείο γίνεται μόνο με αυτόν τον τρόπο.

Αυτά έχουν τονιστεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Τα συμπεράσματα ότι αφού στην περιοχή “τουρισμού αναψυχής” επιτρέπεται “μέσα μαζικής μεταφοράς” άρα μπορεί να μπει ΚΤΕΛ είναι “παιδικά” καθώς αγνοείται όλη η λειτουργία και το σκεπτικό ύπαρξης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Με αυτήν την αυθαίρετη λογική που εξάγεται μέσα από το κείμενο του Τμήμα Περιβάλλοντος (σε κάθε περίπτωση, πώς είναι δυνατό το περιβάλλον να αγνοεί την Πολεοδομία περί μη ύπαρξης συμβατής χρήσης δραστηριότητας σε μία περιοχή και να έχει θετική εισήγηση;).

Το ίδιο ερώτημα θα ήταν το παρακάτω: Αν σε μία πόλη έχουμε χρήσης γης “πολεοδομικό κέντρο” σε μία περιοχή και καθορισμένη χρήση γης “Νοσοκομείο” σε άλλο Ο.Τ εκτός της περιοχής του «πολεοδομικού κέντρου» σημαίνει πως ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ μπορούμε να κάνουμε  όπου θέλουμε μέσα στο πολεοδομικό κέντρο χωρίς αλλαγή ή τροποποίηση του Γ.Π.Σ ; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ , είναι προϋπόθεση η αλλαγή του Γ.Π.Σ.

Επιπλέον έχουμε να προσθέσουμε για να μην φανεί ότι αγνοούμε την Ελληνική Νομοθεσία σας γνωρίζουμε ότι: ΝΑΙ αλλαγή και διαφορετικότητα των χρήσεων που το Γ.Π.Σ. προτείνει σαν 1ο επίπεδο σχεδιασμού σε σχέση με το 2ο επίπεδο σχεδιασμού που είναι η πολεοδομική μελέτη θα μπορούσε να υπάρξει αν υπήρχαν βέβαια και οι απαραίτητες προϋποθέσεις .

Όμως ακόμα και στην πολεοδομική μελέτη δεν υπάρχει ζήτημα χωροθέτησης   ΚΤΕΛ εκεί (Απόφαση του ΚΣΧΟΠ 157/8/11 για την πολεοδομική μελέτη Καλλιθέας- Χιλής).

Επίσης και να υπήρχε τέτοιο ζήτημα ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ , θα μπορούσε μόνο εάν:

Α) Η θέσπιση της συγκεκριμένης λειτουργίας δεν αποκλείεται από τον κανονιστικό και νοηματικό πεδίο του Γ.Π.Σ.
Απάντηση:
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΧΩΡΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Β) Εάν η χρήση εναρμονίζεται με τον χαρακτήρα της πολεοδομικής ενότητας, που συγκροτείται από τις γενικές κατευθύνσεις ή τις ενδεχόμενες επιμέρους ειδικές ρυθμίσεις του Γ.Π.Σ.
Απάντηση:
ΔΕΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΕΦΑΠΤΕΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ (χωρίς ΚΤΕΛ σύμφωνα με το Γ.Π.Σ) με περιοχή ΑΜΙΓΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ώστε ο χαρακτήρας της περιοχής να είναι ναι μεν τουριστικός αλλά ήπια (χωρίς ΚΤΕΛ) προσαρμοσμένος αρμονικά με την κατοικία.

Γ) Εάν η εγκατάσταση και η ανάπτυξη της περιοχής δεν είναι επιβλαβής για την λειτουργία της πολεοδομικής ενότητας.
Απάντηση:
ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ ΕΠΙΒΛΑΒΗΣ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ στον τουριστικό δρόμο του Νομού Έβρου στον δρόμο που αποτελεί την “οδό” για την απόλαυση της παραλίας των Εβριτών, στην πιο “ακριβή” περιβαλλοντικά περιοχή της Θράκης.

Ίσως το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου μπορεί να μας απαντήσει.

Για οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης πρέπει να γίνει εμπεριστατωμένη μελέτη και συγκεκριμένα τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου της Αλεξ/πολης προκειμένου να εξεταστεί που θα μπορούσε να χωροθετηθεί σταθμός ΚΤΕΛ.

Παραμένει όμως το ερώτημα περιβαλλοντικής εκτίμησης μίας κατάστασης αγνοώντας τις λεπτομέρειες που μια Υπηρεσία έχει παραθέσει και μία άλλη Υπηρεσία έχει αγνοήσει.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια ή πληροφορία που πιθανόν να χρειαστείτε.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ