πάμε μπροστά

Δευτέρα

17

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

«Να φύγετε, να πάτε αλλού» – Ενοχλημένος από την κριτική ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοσιεύματα, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Ηχητικά, Ιστοσελίδες, μαζί Πάμε Μπροστά, Μητροπολίτης Άνθιμος, Παρατάξεις, Πασχάλης Δρακόπουλος, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Συνεντεύξεις, Τοπική Κοινότητα Δορίσκου, Φωτογραφίες/Γραφικά

Μητροπολίτης Άνθιμος Αλεξανδρούπολης

Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κολιό και το σταθμό Maximum FM 93,6 την περασμένη Πέμπτη 13/12/2012, ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος αναφέρθηκε σε δύο παλιότερες αναρτήσεις του pamemprosta.org, 3 μήνες μετά την ανάρτησή τους:

  1. ενυπόγραφο άρθρο μου της 3/9/2012 με τίτλο «Αναλαμβάνει ρόλο επιχειρηματία ο Mητροπολίτης Άνθιμος και ζητά άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου» και
  2. ανάρτηση της παράταξής μας της 21/09/2012 με τίτλο «Εγκαίνια νότιου τμήματος του Πάρκου Εθνικής Ανεξαρτησίας την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη – Ποιος είναι ο δωρητής, κ. Χρήστος Μανέας;».

Στο πρώτο, είχα αναφερθεί στο θέμα 38 της ημερήσιας διάταξης του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης 29/08/2012 με αντικείμενο την πρόταση της μητρόπολης Αλεξανδρούπολης για εκμίσθωση αγροτεμαχίου 225 στρεμμάτων στο Μοναστηράκι με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10MW. Σε αυτή την προοπτική είχε αντιδράσει ομόφωνα το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Δορίσκου.

Στο άρθρο αυτό, αφού έκανα μία έρευνα για το κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης το οποίο προσδιόρισα γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, αναρωτήθηκα αν έχει εξασφαλισμένους τους απαραίτητους πόρους η μητρόπολη, όταν σε περασμένο Δ.Σ. (Θέμα 08 – ΔΣ της 20/06/2012) ο μητροπολίτης είχε ζητήσει την απαλλαγή των ιδρυμάτων της Μητρόπολης από το κόστος υδροδότησης της Δ.Ε.Υ.Α.Α., παρουσιάζοντας ως πολύ κακή την οικονομική κατάστασή τους.

Τελικά το θέμα αυτό αποσύρθηκε και δε συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Στη συνέντευξή του όμως στο Δημήτρη Κολιό της 13/12/2012, ο κ. Άνθιμος δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η μητρόπολη δεν έχει λόγο να λειτουργεί ως επιχειρηματίας συστήνοντας, για παράδειγμα, επιχείρηση κατασκευής τέμπλων και κεριών (Εύρος Αλληλεγγύης Ε.Π.Ε.) με σκοπό να ανταγωνιστεί άλλες μικρές ελληνικές επιχειρήσεις, ούτε να επενδύει σε κοστοβόρα φωτοβολταϊκά πάρκα όταν μιλά για έλλειψη πόρων και ζητά προνομιακή μεταχείριση των ιδρυμάτων της έναντι των άλλων συνδημοτών μας. Σε περίπτωση όμως που είναι οικονομικά εύρωστη, επενδύει δικά της χρήματα, ενισχύει οικονομικά τα ιδρύματά της και πληρώνει όλους της τους  λογαριασμούς, θα μπορούσε να μας απαντήσει, και δίκαια, ότι δεν μας πέφτει λόγος.

Στη δεύτερη ανάρτηση που έγινε επίσημα ως παράταξη, αναφερθήκαμε στα επικείμενα εγκαίνια του νοτίου τμήματος του πάρκου Ανεξαρτησίας, με χορηγία του κ. Χρήστου Μανέα. Αναζητήσαμε λεπτομέρειες για το χορηγό ώστε να αναρτήσουμε το φιλανθρωπικό του έργο. Μέχρι τότε πιστεύαμε, από τα λεγόμενα του κ. Λαμπάκη στο Δ.Σ., ότι πρόκειται για εργολάβο που κατασκεύασε κάτι στο Πανεπιστήμιο που ήθελε να κάνει μία χορηγία στην πόλη μας στη μνήμη της εκλιπούσας συζύγου του. Πέσαμε όμως πάνω σε δύο δημόσιες παραδοχές της ιδιότητάς του ότι είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του Τεκτονισμού στην Ελλάδα. Η πρώτη στην εκπομπή «Χωρίς Αναισθητικό» του δημοσιογράφου κ. Τράγκα το έτος 1994, και η δεύτερη σε εκπομπή του κ. Δημοσθένη Δούκα στη Δέλτα Τηλεόραση στις 28/09/2011, μία ημέρα μετά τα εγκαίνια του Γυμναστηρίου του Δ.Π.Θ.

Στο συγκεκριμένο άρθρο παραθέσαμε την άποψη της ορθόδοξης εκκλησίας για τον τεκτονισμό μέσω συνέντευξης του κ. Γεώργιου Μεταλληνού, Πρωτοπρεσβύτερου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1994.

Ο κ. Άνθιμος, στη συνέντευξή του στο Δημήτρη Κολιό, παραπλανεί όταν αναφέρει ότι τον ρωτήσαμε «Τι σχέση έχει η Μητρόπολις με τη μασονία;» Τα ερωτήματά μας ήταν τρία:

  • Γνώριζε ο μητροπολίτης μας την ιδιότητα του κ. Μανέα ως πρώην Μέγα Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας, όταν το 2011 τέλεσε τον αγιασμό του κλειστού γυμναστηρίου του Δ.Π.Θ. στη Δραγάνα της Αλεξανδρούπολης;
  • Θα παραστεί στον αγιασμό που πιθανά θα τελεστεί κατά τα εγκαίνια της παιδικής χαράς στις αρχές Οκτώβρη;
  • Θα αποδεχόταν η τοπική εκκλησία μας δωρεές για τα ιδρύματά της από στελέχη του Ελευθεροτεκτονισμού της Ελλάδας που δηλώνουν δημόσια αυτή τους την ιδιότητα,  όπως είναι ο κ. Χρήστος Μανέας;

Απαντώντας στο πρώτο από τα ερωτήματά μας, υποστήριξε ότι όταν στις 28/9/2012 παρέστη στα εγκαίνια του Γυμναστηρίου του Δ.Π.Θ. στη Δραγάνα δε γνώριζε την ιδιότητα αυτή του κ. Μανέα. Στο δεύτερό μας ερώτημα απάντησε με την απουσία του από τα εγκαίνια της νέας παιδικής χαράς την Κυριακή 7/10/2012. Στο τρίτο δεν απάντησε ποτέ.

Εγκαίνια Παιδικής Χαράς Μανέα (Κυριακή 7/10/2012)

Εγκαίνια Παιδικής Χαράς Κλειούς Μανέα (Κυριακή 7/10/2012)

Το ενδιαφέρον είναι ότι κλείνοντας τη συνέντευξή του, αναφέρει: «[συμπολίτης μας] …γράφει δημόσια ότι «η εκκλησία να μην κάνει business» […] Γιατί λοιπόν το λέει; Αφού το λέει εγώ θα το κάνω, αλλά μη μου πει αύριο ο κύριος αυτός να πάρω τον πατέρα του ή τη μάνα του στο ίδρυμα. Θα πω: “Εσύ τώρα θα πας να βρεις πουθενά αλλού…[μεγάλη παύση]… αν κλείσουν τα ιδρύματα”». Ενδιαφέρουσα στάση του ταγού της τοπικής εκκλησίας μας. Η κριτική είναι προφανές ότι τον ενοχλεί. Δεν εκλαμβάνω τη φράση του ως απειλή, αλλά ομολογώ ότι δεν περίμενα να ακούσω αυτά τα λόγια από εκπρόσωπο της ορθόδοξης εκκλησίας

================================

Ακούστε το απόσπασμα της συνέντευξης που αναφέρεται στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας, κάνοντας κλικ εδώ ή

ακούστε όλη τη συνέντευξη κάνοντας κλικ εδώ ή

διαβάστε απόσπασμα της συνέντευξης του μητροπολίτη Ανθίμου στον  Maximum FM 93,6 την Πέμπτη 13/12/2012

================================

MAXIMUM FM 93,6 – Πέμπτη 13/12/2012 – Απόσπασμα συνέντευξης

Κολιός: […] έτσι το συνδυάζω με κάποια μηνύματα που έρχονται, δηλαδή ότι «Θεός, πολλές φορές, της εκκλησίας υπήρξε το χρήμα».

Άνθιμος: Το χρήμα των χριστιανών κι εμείς ξέρουμε να το σεβαστούμε το χρήμα των χριστιανών, και το βλέπουν οι χριστιανοί μας πού είναι. Και ν’ανοίκουν τα μάτια τους οι χριστιανοί μας κάποια φορά και να πάψουν να παπαγαλίζουν αυτές τις καραμέλες που τους ρίχνουν κάποιοι στο στόμα με ναρκωτικό. Ξέρουν οι χριστιανοί και αλίμονο στον Αλεξανδρουπολίτη που δεν ξέρει πού είναι τα χρήματα της Μητροπόλεως ή τι γίνονται τα χρήματα των ναών. Που 450 άτομα στην περιοχή μας, λαϊκοί άνδρες και γυναίκες, μετέχουν στη διοίκηση των εκκλησιών και των μητροπολιτικών συμβουλίων και των ιδρυμάτων. Και αν ξέρουν γράμματα και αριθμητική, ξέρουν τον Γενάρη να διαβάσουν στις εφημερίδες που βάζω τους απολογισμούς ναών, μονών και ιδρυμάτων και της μητροπόλεως. Όποιος δεν ξέρει να μετράει μέχρι το δέκα, ε εντάξει αυτόν τον δικαιολογώ. Λοιπόν να την αφήσουμε αυτήν την καραμέλα. Αν πάει κάποιος να μιλήσει του κόβουν τα πόδια και του λένε μια τέτοια μομφή, άντε να την μαζέψεις από πίσω. Αν πάμε να μιλήσουμε για τους ομοφυλόφιλους, έτοιμο τον έχουν τον φάκελο να τον βγάλουν στον αέρα, μας απειλούν δημοσιογράφοι. Αν πάμε να μιλήσουμε για τη μασονία πάλι κάτι θα βρουν να μας πουν. Ο Αθηναγόρας ο Πατριάρχης μασόνος ήταν. Να σηκωθεί ο μακαρίτης να το διαψεύσει τώρα, πεθαμένος είναι, δε θα το διαψεύσει ποτέ, το λένε εύκολα. Λοιπόν, να πούμε για τα οικονομικά ή να θίξουμε κάτι, θα πούνε, α εσείς έχετε εκατομμύρια. Προχθές έστειλε η σύνοδος χαρτί στον πρόεδρο της ΣΔΟΕ και είπε «Γίνεται έλεγχος για τα οικονομικά των μητροπολιτών; Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε». Και απαντάει αυτός «Όχι, κανένας έλεγχος, δεν έχουμε καμία κατηγορία για κάτι τέτοιο».

Κολιός: Ε και τότε τι έχει κυκλοφορήσει ευρέως ότι, αμάν οι μητροπολίτες με τα εκατομμύρια…

Άνθιμος: Είδατε κανένα όνομα; Βάζουν κάτι ονόματα, ο ένας είναι ετοιμοθάνατος ο καημένος, αυτόν που βάλαν, οι άλλοι δύο είναι, ο ένας είναι ηλικιωμένος ο άλλος είναι νεότερος, ας απαντήσουν, δεν έχω αντίρρηση. Εγώ σας λέω, υπάρχουν και πέντε, υπάρχουν και πέντε στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Τι έγινε δηλαδή; Να κλείσουμε το στόμα μας όλοι, για τους πέντε; Συμφέρει αυτό. Είχα κάποτε εισήγηση στη σύνοδο για ένα θέμα, θα σας το πω ξεκάθαρα, για τους ομοφυλοφίλους, υπήρχε ένα ζήτημα στη σύνοδο, εσωτερική εισήγηση θα ήταν, δε θα μαθαινόταν ποτέ έξω. Τι ξέρει η εκκλησία και για την άποψή μας για αυτό το θέμα. Σεβόμαστε τους ανθρώπους, τους τιμάμε, δεν έχουμε ποτέ διάθεση να προσβάλλουμε κανέναν για την προσωπική του ζωή, πάντοτε με αγάπη τους φερόμεθα, κτλ. αλλά έχουμε κάποιες απόψεις. Και με προφύλαξαν δημοσιογράφοι την προηγούμενη μέρα από την Αθήνα και μου είπαν «Σεβασμιώτατε, μη μιλήστε. Μη μιλήστε, την άλλη μέρα θα σας κάψουν. Θα πετάξουν μία φωτογραφία αλλοιωμένη και όταν ύστερα από 10 χρόνια το δικαστήριο αποδείξει ότι ήταν συρραφή θα έχει κάνει τον κύκλο της και θα σας έχει καταστρέψει το ζήτημα». Και η αλήθεια είναι, δεν την έκανα την εισήγηση.

Κολιός: Φοβηθήκατε;

Άνθιμος: Ε βέβαια, φοβήθηκα. Δηλαδή καταλαβαίνετε πού πάμε; Ε να καταλάβει και ο Ελληνικός Λαός πια! Να καταλάβουν και οι χριστιανοί μας κάποτε και οι Έλληνες ότι όποιος πάει να μιλήσει και να θίξει κάποια πράγματα τον κλαδεύουν αμέσως. Ε, αυτό θέλει ο λαός; Κλαδεμένα, λοιπόν. Βλέπετε δεν μιλάμε καθόλου, για κανένα θέμα δεν μιλάμε. Και ας προχωρούν όλα όπως προχωρούν.

Κολιός: Κακό.

Άνθιμος: Μη μας ζητάει όμως μετά ο λαός «γιατί δεν μιλάει η εκκλησία»; Γιατί αν μιλήσουμε, κανείς δεν θα πάρει το μέρος μας. Και θα πουν «α… να και οι παπάδες, έχουν». Πού είναι η αμύθητη περιουσία τώρα; Έχετε την εντύπωση ότι αν η εκκλησία είχε αμύθητη περιουσία, που λέγαν όλα αυτά τα χρόνια, ότι δεν θα την έπαιρνε τώρα το κράτος να την κουρέψει ή να την πάρει; Τι να πάρει;

Κολιός: Συγγνώμη, και αυτήν που πήρε δυστυχώς την έχει και πάλι αναξιοποίητη…

Άνθιμος: Ε βέβαια,

Κολιός: …και δεν έφερε έσοδα καθόλου για να βελτιώσει το βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων και τις υπηρεσίες του κράτους. Δεν έκανε κάτι.

Άνθιμος: Νομίζετε δεν θα την έπαιρνε την περιουσία; Ξέρει το κράτος ότι δεν έχει να πάρει, αλλά πετάει την καραμέλα στον ελληνικό λαό, πιπιλίζουν και οι Έλληνες «η αμύθητη περιουσία της εκκλησίας», ε, ελάτε να την βρείτε. Πού είναι; Να την βρω κι εγώ. Ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε τα ιδρύματα, οι ναοί μας δεν έχουν πετρέλαιο και θα είμαστε τον χειμώνα με το παλτό μέσα στις εκκλησίες και οι Έλληνες ας πιπιλίζουν για αμύθητη περιουσία. Ε έτσι μας ευνουχίσαν όλους και δεν μιλάει κανένας. Και γι’αυτό μου λέει ο πολιτικός, και έχει δίκιο δηλαδή, «Μη μιλάτε, σεβασμιώτατε, ο λαός μας βλέπετε είναι ανεκτικός».

Κολιός: Πώς είναι αυτό το πράγμα, δηλαδή πότε έγινε ανεκτικός και τόσο πειθαρχημένος ο Έλληνας; Τι είναι αυτό το πράγμα;

Άνθιμος: Γιατί δεν σας κάνει εντύπωση; Δε σας κάνει εντύπωση; Άχνα…

Κολιός: Μα επειδή μου κάνει εντύπωση… Άχνα…

Άνθιμος: Άχνα, φύλλο δεν κουνιέται. Κι όποιος δημοσιογράφος πει για να μιλήσει τoν κόψαν τα πόδια από κάτω, όποιος δημοσιογράφος. Ο άλλος ήταν καλός μέχρι που έβγαλε την λίστα, πώς τον λέγαν, ο Μπαξεβάνης. Έβγαλε τη λίστα, εξαφανίστηκε την άλλη μέρα. Βρέθηκε κανείς να πάρει το μέρος του; Κανείς. Οπότε τα βλέπω κι εγώ αυτά και λέω «κλείσ’ το στόμα σου, Άνθιμε, και μη μιλάς καθόλου».

Κολιός: Α, έτσι;

Άνθιμος: Ε, βέβαια, διότι την άλλη μέρα θα σου πουν κάτι και τελείωσε, και τώρα που μιλάω κακό κάνω […γέλια…]

Κολιός: Μα αν δεν μιλήσουν οι ταγοί τώρα, ποιος θα μιλήσει;

Άνθιμος: Ναι, αλλά οι ταγοί να μιλήσουν και συμφωνώ, καταλαβαίνετε πώς το λέω, αλλά να πάω μπροστά αλλά να ‘ρθει κανένας από πίσω. Όχι να με αφήσουν να πάω μπροστά μόνος μου.

Κολιός: Μην είστε εντελώς μόνος… Σωστό είναι αυτό.

Άνθιμος: Βλέπω ότι ο λαός μας δεν θέλει να πάει μπροστά.

Κολιός: Δεν ακολουθεί.

Άνθιμος: Θα πάω εγώ μπροστά και θα πουν “Να, κι αυτός έχει αμύθητη περιουσία”. Τι θα κάνω εγώ; Ή “Αυτός είναι τούτο, είναι ‘κείνο, είναι το άλλο”.

Κολιός: Μάλιστα, μάλιστα, μάλιστα…

Άνθιμος: Πήγα στα εγκαίνια του Γυμναστηρίου του Πανεπιστημίου, τότε που έγινε εδώ, και γράφει ένας δικός μας συμπολίτης «Α… αυτός στον οποίο δίπλα κάθεται ο μητροπολίτης είναι μασόνος. Τι σχέση έχει η Μητρόπολις με τη μασονία;»

Κολιός: Τι σχέση έχει; […γέλια…]

Άνθιμος: Δηλαδή όταν κάθομαι στο Δημοτικό Θέατρο, θα ρωτάω τους διπλανούς μου «Με συγχωρείτε, εσείς τι είστε; Είστε μασόνος; Είστε ομοφυλόφιλος; Μήπως είστε ΠΑΣΟΚ; Μήπως είστε Νέα Δημοκρατία;» για κανονίζω πού θα καθίσω δηλαδή.

Κολιός: […γέλια…]

Άνθιμος: Καταλάβατε; Όταν λοιπόν ο λαός μας έχει ένα τέτοιο επίπεδο στη σκέψη του, ή παίρνει άνθρωπος εδώ για τις εξελίξεις και γράφει δημόσια ότι «η εκκλησία να μην κάνει business και η μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως δεν έχει δικαίωμα να κάνει business». Θεός φυλάξοι, να μην κάνουμε business καμία. Τέλειωσαν τα λεφτά των ιδρυμάτων, δε δίνει λεφτά ο ΕΟΠΥΥ, κλείνουν τα ιδρύματα, πάρτε τους παππούδες στο σπίτι. Αν είχαμε δηλαδή κάτι που θα μας έφερνε 2.000 ευρώ το μήνα στη μητρόπολη, θα πείραζε; Τι θα γινόταν αυτό; Δεν ξέρετε τι θα γινόταν; Κάναμε κάτι εκτός Αλεξανδρουπόλεως; Κάναμε κάτι που δεν έχει σχέση με το λαό μας; Κάναμε κάτι θεωρητικό, που δεν άγγιξε τις ανάγκες των χριστιανών και μη χριστιανών; Γιατί λοιπόν το λέει; Αφού το λέει εγώ θα το κάνω, αλλά μη μου πει αύριο ο κύριος αυτός να πάρω τον πατέρα του ή τη μάνα του στο ίδρυμα. Θα πω: “Εσύ τώρα θα πας να βρεις πουθενά αλλού… αν κλείσουν τα ιδρύματα”.

[…]

Άνθιμος: … Να μπορούμε να μιλήσουμε και να μπορούμε να μιλάμε με μία σοβαρότητα, αυτό θέλω κύριε Κολιέ, και μία υπευθυνότητα. Εγώ πρώτος να ομολογήσω και τα λάθη της εκκλησίας διαχρονικά, και τα λάθη μας εδώ σε τοπικό επίπεδο και τα προσωπικά μου, άνθρωποι είμαστε όλοι. Αλλά όμως να κοιτάξουμε βαθύτερα, δεν μπορούμε οι ανθρώπινες αδυναμίες να μας κλαδέψουν από τις ρίζες μας. Είναι λάθος, αυτό επιδιώκουν πολλοί. Δεν μπορεί να μείνει ο λαός μας σήμερα έτσι, χωρίς ρίζες, χωρίς παραδόσεις, χωρίς πίστη, χωρίς παράδοση. Πώς λέει το ευαγγέλιο, «όποιος κάνει το σπίτι του πάνω στην άμμο θα’ρθει η θάλασσα, θα’ρθει ο αέρας και θα το γκρεμίσει». Δεν γίνεται.