πάμε μπροστά

Δευτέρα

17

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Παιδικοί-Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (Πατριωτισμός-θυσίες για ανάκαμψη. Ή το κέρδος και το χρήμα έχει Πατρίδα;)

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικών Συμβούλων, Λαϊκή Συσπείρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Παιδικών Σταθμών Τροφεία, Παρατάξεις, Πολυκοινωνικό, Σάββας Δευτεραίος

Σάββας Δευτεραίος, Δημοτικός Σύμβουλος

Σάββας Δευτεραίος, Δημοτικός Σύμβουλος

ΠΑΙΔΙΚΟΙ – ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Πατριωτισμός – θυσίες για ανάκαμψη.  Ή το κέρδος και το χρήμα έχει Πατρίδα;

[Άρθρο του Σάββα Δευτεραίου]

Μικρό ιστορικό

Η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) υλοποιεί πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας μέσω του οποίου δημοτικοί και ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) για τη δωρεάν φροντίδα και φιλοξενία 61.000 παιδιών. Στα τέλη του Αυγούστου, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε σε συμφωνία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους ανά παιδί που θα φιλοξενούνταν, δωρεάν, σε δικαιούχους του προγράμματος ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Τουλάχιστον, 53.000 αιτήσεις είχαν μείνει εκτός, ενώ οι ανάγκες των γονιών σε φιλοξενία ήταν και είναι βεβαίως πολύ μεγαλύτερες, αφού δε διαθέτουν χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς σταθμούς, ενώ οι δημοτικοί – εκτός χρηματοδότησης ΕΣΠΑ – δεν επαρκούν. Η μείωση αυτή στο κόστος ανά παιδί, μαζί με μια επιπλέον ενίσχυση του προγράμματος κατά 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, εμφανίστηκε, τότε, ως μεγάλη επιτυχία, γιατί θα εξοικονομούνταν πόροι και θα φιλοξενούνταν περισσότερα παιδιά στις δομές προσχολικής αγωγής που ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε:

  • Μείωση, κατά 20%, του ποσού που διατίθεται για κάθε παιδί στους βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή, μείωση του κόστους από 3.700 ευρώ το χρόνο σε 2.960 ευρώ.
  • Μείωση, κατά 15%, του ποσού που παρέχεται σε κάθε παιδί στους παιδικούς σταθμούς. Δηλαδή, μείωση από 2.900 ευρώ σε 2.465 ευρώ το χρόνο.

Η όλη εξέλιξη κατέληξε στο να φιλοξενηθούν μεν περισσότερα παιδιά, και συγκεκριμένα 61.000 από 43.000 που προβλεπόταν αρχικά. Οδήγησε, όμως, πολλούς παιδικούς σταθμούς στην επιβολή τροφείων, κυρίως για τη σίτιση των παιδιών. Πρέπει ακόμη να αναφερθεί ότι οι γονείς επιβαρύνονται και για το κόστος μεταφοράς των μαθητών, το οποίο από την αρχή δεν προβλεπόταν στη σύμβαση.

Βέβαια, ακόμα και με αυτή τη ρύθμιση, παρέμειναν εκτός σταθμών 35.000 παιδιά.

Σημερινή κατάσταση

Σαν καλός επιχειρηματίας, πατάς σε αυτή τη τροποποίηση και επειδή θίγονται τα συμφέροντά σου, ως γνήσιος πατριώτης και καλός Χριστιανός που σκέφτεται τον πλησίον του προσφεύγεις στη δικαιοσύνη. Επειδή τα 3.700 έγιναν 2.960 απαιτείς αρχικά επιπλέον φόρο (συμπληρωματικά τροφεία) και στη συνέχεια ζητάς την ακύρωση του προγράμματος ή τουλάχιστον της τροποποίησης. Στης ανάγκης το καιρό πατριώτες πρέπει να είναι μόνο οι άνεργοι, οι εργάτες, οι μισθωτοί, αυτοί δηλαδή που συμβάλλουν στην ανόρθωση της οικονομίας.  Αυτοί δηλαδή που συμπεριλαμβάνονται στο «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Με την αγωνία λοιπόν εάν θα συνεχίσουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή όχι, θα ζουν πλέον χιλιάδες εργατικές – λαϊκές οικογένειες. Η αγωνία αυτή δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του Ζ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία, ακυρώνεται η σύμβαση που αφορά το προαναφερόμενο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας για τη δωρεάν φροντίδα και φιλοξενία παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο προσέφυγαν 4 ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί (γιατί άραγε; πώς το λένε το χρήμα; Ευρώ; Αργύρια; Άλλο;) ακύρωσε τη σύμβαση που υπέγραψε η ΕΕΤΑΑ (υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος) με τους δικαιούχους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με το σκεπτικό ότι τροποποιήθηκε η αρχική προκήρυξη.

Η απόφαση

Με το σκεπτικό του το Ελεγκτικό Συνέδριο κρίνει «ουσιώδη πλημμέλεια» στις τροποποιήσεις της προκήρυξης και τις συμβάσεις που έκανε η ΕΕΤΑΑ και «…αποφαίνεται ότι κωλύεται η υπογραφή των σχεδίων σύμβασης μεταξύ της ΕΕΤΑΑ και των επιλέξιμων φορέων υλοποίησης της Δράσης». Σημειώνει δε ότι ο καθορισμός του ανώτατου κόστους των υπηρεσιών φροντίδας και φιλοξενίας ανά παιδί αποτελεί ουσιώδη όρο των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος με βάση τον οποίο οι υποψήφιοι φορείς καλούνται να διαμορφώσουν τις προσφορές τους και δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Η τροποποίηση των όρων πρόσκλησης ενδιαφέροντος σημαίνει δηλαδή ότι αποκλείστηκαν φορείς. Η δε μείωση του κόστους ανά παιδί, τονίζεται, ότι συνιστά υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν είναι τελεσίδικη. Ως τις 21 Δεκέμβρη, η ΕΕΤΑ νομιμοποιείται να ανακαλέσει την πράξη του Κλιμακίου του Ζ’ Τμήματος, ενώπιον του Στ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο και θα αποφανθεί σχετικά. Αν δεν ανατραπεί η πράξη του Ζ’ Τμήματος, τα χρήματα που προορίζονται για το πρόγραμμα δε θα δοθούν (!!!), με απρόβλεπτες συνέπειες για τις οικογένειες, τα παιδιά και τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς. Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ εκκρεμεί αίτηση ανάκλησης της απόφασης και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχουν ασκήσει φορείς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα (www.eetaa1.gr). Επίσης η ενημέρωση λέει ότι το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται ήδη σε διάλογο με το Ελεγκτικό συνέδριο προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα.

Η διαπίστωση

Η πρόνοια καταργείται και επίσημα. Από κρατική ευθύνη, φεύγει από το υπουργείο υγείας και περνάει στο υπουργείου εργασίας για να φορτωθεί στα ήδη καταληστεμένα ασφαλιστικά ταμεία και να αφεθεί στις διάφορες ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) που θα διαχειρίζονται τα διάφορα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού όπως τα λένε. Από τη μια μας καταληστεύουν και από την άλλη μας μοιράζουν σουπίτσα για να ξεγελάσουμε την πείνα σου. Φιλανθρωπία βέβαια με το αζημίωτο!

Η λύση

Να απαιτήσουμε να λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, πλήρως στελεχωμένοι,  χωρίς τροφεία, με λυμένο το θέμα της μεταφοράς των παιδιών με δημόσια ασφαλή μέσα και ειδικό προσωπικό. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια και ειδική αγωγή με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Απαιτείται σχέδιο και απόφαση για ενιαίο συντονισμένο αγώνα για να μην μας ρίξουν στον καιάδα αυτοί, αλλά να τους ρίξουμε εμείς μαζί με τον ανταγωνισμό τους και τη κερδοφορία που θέλουν να υπηρετήσουν.  Στους εκβιασμούς της κυβέρνησης που μας καλεί να δεχτούμε τα μέτρα της ή αλλιώς θα χρεοκοπήσουμε, απαντάμε απλά πως εμείς έχουμε ήδη χρεοκοπήσει. Αυτοί, τα δισεκατομμύρια των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων και την εξουσία τους θέλουν να διασφαλίσουν με την πολιτική τους.

Σάββας Π. Δευτεραίος
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Αλεξανδρούπολης
Αλεξανδρούπολη 15-12-2012