πάμε μπροστά

Σάββατο

22

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Η περιπέτεια της αξιοποίησης των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι συνεχίζεται…

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Αρχεία βίντεο, Μεγάλα θέματα δήμου, Πασχάλης Δρακόπουλος, Σταθμός ΚΤΕΛ, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά"

Οι Αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης (Πηγή: https://ordoumpozanis-teo.blogspot.gr/2010_10_01_archive.html)

Οι Αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης (Πηγή φωτογραφίας: https://ordoumpozanis-teo.blogspot.gr/2010_10_01_archive.html)

Δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλαξε χθες ο κ. δήμαρχος. Στη συνέντευξη τύπου που κάλεσε για την δικαιολογημένη αντίδρασή του στη χωροθέτηση σταθμού υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ στα δυτικά της πόλης, αντιπρότεινε τη δημιουργία σταθμού ΚΤΕΛ στη γωνιακή αποθήκη του ΟΣΕ.

Η αποθήκη αυτή βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από πλευράς εγκαταστάσεων και είναι σχεδόν έτοιμη προς χρήση από το δήμο, χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης μεγάλων εξόδων αναπαλαίωσης και ανακατασκευής.

Το συμφωνητικό μίσθωσης της ΓΑΙΑΟΣΕ με το δήμο, που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 15/5/2012, προέβλεπε για τη συγκεκριμένη αποθήκη χρήση “Μουσείο Αλιείας και Θρακικού Πελάγους – Ενυδρείο” για το χώρο. Ο δε κ. δήμαρχος είχε προτείνει εκεί, κατά καιρούς, τη λειτουργία Μουσείου Σιδηροδρόμων και χώρου εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Στη συνάντηση της 28/6/2012 δε που προκάλεσε ο κ. δήμαρχος προσκαλώντας κάθε ενδιαφερόμενο δημότη, μηχανικό και πολιτιστικό φορέα με θέμα την αξιοποίηση/ανάπλαση των αποθηκών ΟΣΕ στο λιμάνι, συνταξιούχος σιδηροδρομικός του ΟΣΕ είχε προτείνει τη δημιουργία σταθμού ΚΤΕΛ στις αποθήκες Τερζή και στην εν λόγω αποθήκη εμπορευμάτων του ΟΣΕ, πρόταση με την οποία είχε διαφωνήσει κάθετα ο παριστάμενος κ. Αγγλιάς Θεόδωρος, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και στέλεχος της παράταξης του κ. Λαμπάκη.

Τελικά το θέμα της αξιοποίησης των αποθηκών του ΟΣΕ πάει από το κακό στο χειρότερο. Από τη μη πραγματοποίηση διεθνούς (ή τοπικού) αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, την απευθείας ανάθεση της μελέτη ύψους 160.000 ευρώ (σε μελετητή που… ξέχασε να λάβει υπόψη της τις υπάρχουσες συνθήκες συντελεστών δόμησης ενώ ακόμα μας χρωστάει την εισήγησή του στο συγκεκριμένο Δ.Σ. – δείτε αναρτήσεις εδώ και εδώ), την προσπάθεια χρηματοδότησης άρον-άρον από το πρόγραμμα Jessica που ζητά ανταποδοτικές χρήσεις και σχεδόν εκ των πραγμάτων αποκλείει τις καθαρά πολιτιστικές  χρήσεις (και που είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί τελικά λόγω των προβλημάτων της μελέτης και της υπάρχουσας κατάστασης – ίσως πάμε για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ), την προσπάθεια ένταξης 2 αποθηκών στο Jessica αντί όλων όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, καταλήξαμε να προχώρησει ο κ. δήμαρχος στη σημερινή πρόταση “αξιοποίησης” χωρίς να έχει ενημερωθεί κανείς (δημοτική παράταξη, δημότες και πολιτιστικοί φορείς).

Πώς να μη νιώσει κανείς απογοητευμένος, όταν προσπάθειες και διαβουλεύσεις μηνών σβήνονται μονοκοντυλιά και υιοθετούνται τέτοιες προτάσεις που θα υποβαθμίσουν το χώρο των αποθηκών;

Ελπίζω να επικρατήσει η λογική και να επιστρέψει ο σχεδιασμός για σταθμό ΚΤΕΛ στα ανατολικά της πόλης ή τουλάχιστον στο χώρο από τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ και ανατολικότερα. Τις αποθήκες ΟΣΕ πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για πολιτιστικές χρήσεις, και φυσικά όχι με την έννοια του αείμνηστου Ευάγγελου Γιαννόπουλου.

Όλη η συνέντευξη τύπου του δημάρχου Αλεξανδρούπολης της 21/12/2012 για το ΚΤΕΛ και τη λύση των αποθηκών ΟΣΕ (πηγή Γραφείο Τύπου Δήμου):