πάμε μπροστά

Σάββατο

22

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το βιβλίο «Κίρκη Έβρου» και η αθέμιτη χρηματοδότηση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης»

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Αρίκας Κυριάκος, Δημοσιεύματα, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Πολιτών, Χρυσωρυχεία

Κυριάκος Αρίκας, υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πετρογραφίας

Κυριάκος Αρίκας, υφηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Πετρογραφίας

[Άρθρο του Κυριάκου Αρίκα]

Στις 13 Δεκεμβρίου διάβασα σε BLOG της Αλεξανδρούπολης την είδηση σχετικά με την κυκλοφορία της 2ης  έκδοσης του βιβλίου «Κίρκη Έβρου – η μάγισσα ή η μαγεία της φύσης» και έσπευσα να στείλω σχετικό συγχαρητήριο e-mail στο συγγραφέα του βιβλίου Αλέξανδρο Καζαντζή. Δυο μέρες αργότερα ένοιωσα όμως απεριόριστη απογοήτευση και θλίψη όταν πληροφορήθηκα από τον συγγραφέα ότι το βιβλίο του χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης», προβάλλοντας μου σαν πρόφαση, ότι: ο Δήμος Αλεξανδρούπολης δεν ήταν σε θέση να αναλάβει τα έξοδα της έκδοσης, ότι ο ίδιος παραμένει ενάντια στα χρυσωρυχεία αλλά στην προκειμένη περίπτωση προείχε η έκδοση του βιβλίου του και άλλες παρόμοιες και μη πειστικές δικαιολογίες.

Αμφιβάλλω εάν ο συγγραφέας εξάντλησε όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης και δεν θα σχολιάσω την περίπτωση του κατά πόσο ήταν απαραίτητη μια δεύτερη έκδοση με παρόμοιο περιεχόμενο, που θα απαιτούσε χρηματοδότηση από τρίτους για να διανεμηθεί δωρεάν, στην οικονομικά κρίσιμη αυτή εποχή.

Η απογοήτευση και η αντίθεσή μου για τη χρηματοδότηση του βιβλίου από την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» δικαιολογείται ως εξής:

1. Η εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» στην προσπάθειά της να υλοποιήσει τα σχέδιά της και να πετύχει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις χρησιμοποιεί αθέμιτες μεθόδους και διαφθείρει την κοινωνία της Θράκης. Δωροδοκεί και χρηματοδοτεί διάφορους οργανισμούς και συλλόγους, αθλητικούς και άλλους, για να αποκτήσει οπαδούς και υποστηρικτές των σχεδίων της. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και η χρηματοδότηση του εν λόγω βιβλίου.

Σαν γνώστης των γεωλογικών συνθηκών και των περιοχών που θα πληγούν από την εκμετάλλευση χρυσού στη Θράκη, είμαι σε θέση να κρίνω, ότι εάν αδειοδοτηθεί η εκμετάλλευση χρυσού, η εταιρεία με ταχύ ρυθμό, μέσα σε λίγα χρόνια, θα λεηλατήσει, θα  καταστρέψει και θα μολύνει τη φύση μιας μεγάλης περιοχής από το Πέραμα μέχρι τη Μεσημβρία. Λαμβάνοντας υπ’ όψη και την επαναδραστηριοποίηση της εταιρείας Σαπών, προμυνύεται μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στη Θράκη, με δραματικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και με υποβάθμιση των φυσικών και οικονομικών πόρων.

Αυτά είναι γνωστά σε όλες τις κοινωνικές τάξεις της Θράκης, οι οποίες αντιδρούν εδώ και 12 χρόνια στα σχέδια των εταιρειών και στις προτεινόμενες εκμεταλλεύσεις χρυσού στη Θράκη. Στο πλαίσιο αυτό η περιφέρεια ΑΜΘ και όλα τα αρμόδια δημοτικά συμβούλια (Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Σαπών) επανειλημμένα, όπως εξ άλλου και πρόσφατα στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι 3 Οκτωβρίου, απέρριψαν σύσσωμα  τις προτάσεις και καταδίκασαν τις αθέμιτες μεθόδους της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης». Η στάση του συγγραφέα να δεχτει την χρηματοδότηση της ανεπιθύμητης  αυτής εταιρείας είναι απαράδεκτη, διότι είναι αντίθετη στα καίρια συμφέροντα του συνόλου της τοπικής κοινωνίας της Θράκης.

2. Το βιβλίο βασίζεται ουσιαστικά στην ύλη της 1ης έκδοσης, η οποία ως γνωστόν στηρίχτηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Αλεξανδρούπολης. Δεν γνωρίζω τα επ’ αυτού νομικά δικαιώματα του Δήμου, θεωρώ όμως απαράδεκτο ένα πολιτιστικό έργο το οποίο ξεκίνησε με την συμπαράσταση και χρηματοδότηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης να χρηματοδοτείται από μια αμφίβολη εταιρεία. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στάθηκε πάντοτε ενάντια στα προτεινόμενα σχέδια εκμετάλλευσης χρυσού και επιδιώκει δραστικά την απομάκρυνση της ανεπιθύμητης αυτής εταιρείας.

3. Προσωπικά βοήθησα όσο μπορούσα τον συγγραφέα Α. Καζαντζή και στις δύο εκδόσεις του βιβλίου με διάφορες πληροφορίες, με κείμενα και σημειώσεις από δικές μου μελέτες και από το οικογενειακό μου αρχείο (βλ. απομνημονεύματα Δημοσθένη Αρίκα), όπως και με πλήθος φωτογραφικού υλικού. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της ύλης και των δύο εκδόσεων. Για τη 2η έκδοση έδωσα επιπλέον την συγκατάθεσή μου να δημοσιεύσει το βιογραφικό της οικογένεια μου (βλ. σελ. 179 – 187  του βιβλίου).

Ο συγγραφέας Αλεξ. Καζαντζής γνωρίζει πολύ καλά τη θέση μου για την εταιρεία «Χρυσωρυχεία Θράκης» όπως επίσης γνωρίζει και ότι η αντίδρασή μου, σε περίπτωση χρηματοδότησης του βιβλίου του από την εταιρεία αυτή, θα ήταν να αποσύρω αμέσως τα εκ μέρους μου προσφερθέντα στοιχεία. Γι’ αυτό κράτησε  μυστική τη χρηματοδότηση, μέχρι την κυκλοφορία του βιβλίου του. Αποδοκιμάζω και επικρίνω δριμύτατα  την στάση αυτή του συγγραφέα Αλεξ. Καζαντζή….

Πηγή: gatzoli.gr