πάμε μπροστά

Σάββατο

22

Δεκέμβριος 2012

0

ΣΧΟΛΙΑ

Χωροθέτηση Σταθμού ΚΤΕΛ – Συνέντευξη τύπου δημάρχου και νέο έγγραφο δήμου προς Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Αποθήκες ΟΣΕ (Λιμάνι), Αρχεία βίντεο, Δημοσιεύματα, Ημερήσια Διάταξη, Ηχητικά, Ιστοσελίδες, Λαμπάκης Ευάγγελος, Μεγάλα θέματα δήμου, Παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά" (1/1/2011-31/8/2014), Περιφερειακό Συμβούλιο, Σταθμός ΚΤΕΛ, Συνεντεύξεις

ΚΤΕΛ Έβρου

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες το πρωί ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελος Λαμπάκης και ο προϊστάμενος Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Διονύσιος Μαστορόπουλος.

Σε αυτή ο δήμαρχος παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η χωροθέτηση του σταθμού ΚΤΕΛ ανατολικά της πόλης είναι αδύνατος και πρότεινε την παραχώρηση της τελευταίας αποθήκης ΟΣΕ στο λιμάνι. Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν άμεσα όλοι οι αρχηγοί παρατάξεων καθώς δεν είχαν καμία ενημέρωση για το θέμα.

Ακούστε τα ηχητικά, όπως τα ανάρτησε η ιστοσελίδα dimosia.gr, δείτε τα ρεπορτάζ των Δέλτα Τηλεόραση και Θράκη ΝΕΤ, την άκοπη και αμοντάριστη συνέντευξη όπως τη δημοσίευσε το γραφείο τύπου του δήμου και διαβάστε το νέο έγγραφο που εστάλη την 20/12/2012 στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ.

Ευχαριστούμε τον κ. Μαστορόπουλο για την παραχώρηση του εγγράφου αυτού για την ενημέρωση των συνδημοτών μας.

Ηχητικά συνέντευξης τύπου για ΚΤΕΛ της 21/12/2012 (πηγή ηχητικών: dimosia.gr)

Λαμπάκης Ευάγγελος Απόσπασμα 1ο

Λαμπάκης Ευάγγελος Απόσπασμα 2ο – Πρόταση για Σταθμό ΚΤΕΛ σε αποθήκη ΟΣΕ στο λιμάνι

Μαστορόπουλος Διονύσιος

Κατεβάστε το νέο έγγραφο που απευθύνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ημερομηνία 20/12/2012) κάνοντας κλικ εδώ – ή διαβάστε το παρακάτω.

Δείτε την κάλυψη του θέματος από τα τοπικά κανάλια το βράδυ της 21/12/2012, καθώς και την άκοπη και αμοντάριστη έκδοση της συνέντευξης τύπου όπως την ανάρτησε το γραφείο τύπου του δημάρχου:

Όλη η συνέντευξη τύπου του πρωϊνού της 21/12/2012 για το ΚΤΕΛ:

===============================

Ακολουθεί το νέο έγγραφο του δήμου προς το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας ΑΜΘ:

 

ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ 20-12-2012
ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 751

Προς
Περιφέρεια Αν. Μακ. & Θράκης
Περιφερειακό Συμβούλιο
Δημοκρατίας 1 69100
Κομοτηνή

Απόψεις του Δήμου Αλεξανδρούπολης α) για την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης- διαφορετική θέση απ’ αυτή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης και β) για την μη χωροθέτηση της δραστηριότητας αυτή στην πολεοδομική μελέτη Χηλής που εγκρίθηκε στο ΥΠΕΚΑ 

Το υπ’ αριθμ. 879 αγροτεμάχιο, αγροκτήματος Καλλιθέας- Ν. Χηλής  βρίσκεται εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αλεξανδρούπολης μετά από την υπ’ αριθμ. 25903/5885/99 Απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ΦΕΚ 844Δ/25-11-99. Η χρήση γης που έχει καθοριστεί στην περιοχή από το Γ.Π.Σ. είναι «τουρισμός- αναψυχή» και στην γενική αυτή κατηγορία επιτρέπεται η λειτουργία «εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών» ΠΔ 23-2-87, ΦΕΚ 166Δ/6-3-87.   Για το λόγο όμως ότι η εγκατάσταση ΚΤΕΛ στην πόλη αποτελεί λειτουργία υπερτοπικής σημασίας, το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μετά την εκπόνηση της απαραίτητης μελέτης, καθόρισε τη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ανατολική πλευρά της πόλης και συγκεκριμένα, μετά από τον μύλο του Μασούρα.

Επισημαίνεται ότι τα ΓΠΣ, όταν καθορίζουν τις επιτρεπόμενες κατηγορίες χρήσεων (όπως αμιγούς κατοικίας, βιομηχανικού πάρκου κτλ), δεν προχωρούν στην εξειδίκευση των χρήσεων αυτών, γιατί αυτό είναι αντικείμενο της πολεοδομικής μελέτης που ακολουθεί, με εξαίρεση σημαντικές για την πόλη χρήσεις όπως μεγάλα πάρκα, σχολεία, συγκεκριμένες κοινωφελείς εγκαταστάσεις, προστατευόμενες περιοχές κτλ.

Η βασική σκέψη των μελετητών του ΓΠΣ λοιπόν, την οποία και υιοθέτησε ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ήταν ότι η χωροθέτηση του ΚΤΕΛ πρέπει να γίνει στην ανατολική πλευρά της πόλης, θέση που ενισχύθηκε μετά από την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης του περιφερειακού δρόμου της Αλεξανδρούπολης αλλά και από την κατασκευή του καθέτου άξονα της Εγνατίας Οδού πριν από τον οικισμό του Απαλού.

Βέβαια στο συγκεκριμένο σημείο πρόσφατα έχει γίνει απαλλοτρίωση τμημάτων του οδικού άξονα με αποτέλεσμα να μειωθεί η έκταση του ακινήτου και το οικόπεδο έχει καταστεί μη άρτιο και οικοδομήσιμο για να χωροθετηθεί η δραστηριότητα αυτή. Αυτό όμως δεν αναιρεί την βασική κατεύθυνση σχεδιασμού της πόλης που θέτει την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ανατολική πλευρά της πόλης και εφόσον το οικόπεδο πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητη η τροποποίηση του ΓΠΣ προκειμένου να βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος για να το φιλοξενήσει.

Σε συνέχεια του παραπάνω Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπόνησε πολεοδομική μελέτη επέκτασης του σχεδίου πόλης. Η πολεοδομική μελέτη της περιοχής Χηλής έχει ολοκληρωθεί, έχουν γίνει οι όλες συμμετοχικές διαδικασίες με αναρτήσεις προς τους φορείς και τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και έχει εγκριθεί από το ΥΠΕΚΑ.

Στην μελέτη  στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργήθηκε ένα ενιαίο οικοδομικό τετράγωνο με παράπλευρο δρόμο από τον κεντρικό άξονα και χρήση γης «τουρισμό- αναψυχή» με την απαγόρευση όμως εγκαταστάσεων μέσων μαζικών μεταφορών καθώς και κέντρων διασκέδασης. Βάσει της νομολογίας του ΣτΕ, καθορίζεται υποχρεωτικά χρόνος απομάκρυνσης των μη επιτρεπόμενων χρήσεων. Το ΚΤΕΛ είναι ήδη χωροθετημένο γιατί αποτελεί λειτουργία μείζονος σημασίας για την πόλη και για το λόγο αυτό μελετήθηκε ειδικά και χωροθετήθηκε ειδικότερα. Συνεπώς ήταν αδύνατον να τακτοποιηθεί στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο στην περιοχή της Χηλής.

Παράλληλα οι όροι δόμησης που εγκρίθηκαν για την περιοχή είναι ιδιαίτερα χαμηλοί (800τμ ελάχιστο εμβαδόν, συντελεστή δόμησης 0,4 ποσοστό κάλυψης 30% και δυόροφα κτίσματα) και έχουν ως στόχο τη δημιουργία προαστιακής χαμηλής δόμησης και ιδιαίτερου περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται στη δυτική είσοδο της πόλης, δηλαδή στο πρόσωπο της πόλης  και η περιοχή που είναι κατάφυτη, ήδη κατοικείται. Οι αξίες γης είναι ιδιαίτερα υψηλές και η αξία της γης παραμένει υψηλή λόγω της επικείμενης ένταξης.

Αν και ζήτημα που πιέζει, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο. Διότι οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στον πολεοδομικό ιστό της πόλης όπως η μετεγκατάσταση του σταθμού υπεραστικού ΚΤΕΛ συνιστούν σημαντικούς και κρίσιμους χειρισμούς που θα πρέπει να βασίζονται οπωσδήποτε σε βασικούς σχεδιασμούς και όχι σε βιαστικές και μη ολοκληρωμένες λύσεις.

Θα πρέπει να πραγματοποιούνται ύστερα από μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της λειτουργίας που μετακινείται, την εκτίμηση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία και στην σύνδεση του με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις λοιπές λειτουργίες της πόλης, την τεχνική ανάλυση των επιμέρους εναλλακτικών λύσεων κλπ.

Αποτελεί δηλαδή μια σύνθετη διαδικασία και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το θεσμικό σχεδιασμό των χρήσεων γης που πραγματοποιείται ΜΟΝΟ με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Για την χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων όπως είναι το ΚΤΕΛ που είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, πρέπει να συνεκτιμηθούν όλες οι παράμετροι της υπάρχουσας κατάστασης μιας πόλης αλλά και όλες οι σκέψεις και οι προτάσεις για την μελλοντική εξέλιξή της στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι αντίθετος ομόφωνα για την χωροθέτηση σταθμού υπεραστικών λεωφορείων στην περιοχή επέκτασης της πόλης στην Ν. Χηλή επί του κεντρικού δρόμου Αλεξανδρούπολης – Ν. Χηλής απέναντι από τις παραλίες «ΣΑΝΤΑ ΡΟΖΑ» και «ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ».

Συνοψίζοντας και κάνοντας μία καταγραφή των επιχειρημάτων της μη έγκρισης της εγκατάστασης του ΚΤΕΛ στο συγκεκριμένο χώρο έχουμε να πούμε τα εξής:

  • Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αλεξανδρούπολης προβλέπει ΚΤΕΛ σε άλλη πολεοδομική ενότητα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Λόγω του υπερτοπικού χαρακτήρα της χωροθέτησης αφού σήμερα το ακίνητο έχει απαλλοτριωθεί και δεν μπορεί να χτιστεί, πρέπει να γίνει τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου για να μελετηθεί η νέα θέση του ΚΤΕΛ σ την πόλη.
  • Τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια μπορεί να απαρτίζονται είτε από ειδικές κατευθυντήριες διατάξεις που αποσκοπούν στην επίτευξη ορισμένου αποτελέσματος και είναι δεσμευτικές, όπως στην περίπτωση του ΚΤΕΛ, είτε είναι γενικές όπως π.χ. συγκοινωνιακό κέντρο και θα εξειδικευθούν κατά την πολεοδομική μελέτη. Το γεγονός είναι ότι οι διατάξεις του ΓΠΣ είτε είναι γενικές είτε είναι εξειδικευμένες, ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ εφόσον δεν επιδέχονται περαιτέρω εξειδίκευση (τι παραπάνω εξειδίκευση από ΚΤΕΛ σταθμός υπεραστικών λεωφορείων). Στις  αποφάσεις του ΣτΕ 4005/92, ΣτΕ1444/92, ΣτΕ 4255/2000, ΣτΕ 3485/2001 χαρακτηρίζονται ειδικές ρυθμίσεις κάποιες πολύ συγκεκριμένες λειτουργίες της πόλης και στην τελευταία απόφαση σημειώνεται η απόλυτη δεσμευτικότητα του ΓΠΣ σε ένα «Συγκοινωνιακό Κέντρο»
  • Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και με την νομολογία του ΣτΕ η χρήση γης που καθορίζουν τα ΓΠΣ δε είναι απλές κατευθύνσεις αλλά αποτελούν δεσμεύσεις. Για να γίνει λοιπόν αλλαγή της χωροθέτησης σε άλλο σημείο, απαιτείται εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία δεν μπορεί να είναι άλλη από την αναθεώρηση του ΓΠΣ ώστε να μελετηθεί και σχεδιαστεί η χρήση που είναι υπερτοπικού χαρακτήρα, αποτελεί μεγάλη αστική παρέμβαση, να ληφθούν όλα τα νέα τεχνικά δεδομένα και η νέα υπάρχουσα κατάσταση της πόλης. Πρέπει δηλ. να βρεθεί κατάλληλος χώρος και να τροποποιηθεί σημειακά το ΓΠΣ της πόλης.
  • Πρέπει να γίνει σαφές ότι εφόσον υπάρχει αυτή η χωροθέτηση του ΚΤΕΛ ανατολικά, στα δυτικά που προβλέπεται χρήση «τουρισμός αναψυχή» και στο ΠΔ/μα του 1987 περί χρήσεων γης, συμπεριλαμβάνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες, αυτές αφαιρούνται σύμφωνα με τις επιταγές του ΓΠΣ κατά την πολεοδομική μελέτη η οποία τελικά και εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ.  Στο ΓΠΣ καθορίζονται οι κατηγορίες χρήσεων που οφείλεις να ακολουθήσεις στην πολεοδομική μελέτη καθώς επίσης και οι μέγιστες επιτρεπόμενες. Η Πολεοδομική Μελέτη εξειδικεύει τις χρήσεις, έχοντας δικαίωμα μόνο να απομειώσει και όχι να προσθέσει χρήσεις από την προβλεπόμενη κατηγορία. Το ΓΠΣ καθορίζει κατηγορίες χρήσεων (αμιγής, γενική κτλ) αλλά δεν εξαιρεί χρήσεις από τις κατηγορίες αυτές διότι αυτό αποτελεί εξειδίκευση που κάνει η ΠΜ. Καθορίζει όμως συγκεκριμένους χώρους για σημαντικές χρήσεις, όπως το ΚΤΕΛ.
  • Σκοπός της πολεοδομικής μελέτης είναι να εκφράσει με ακριβή και λεπτομερή σχεδιασμό τις ρυθμίσεις του ΓΠΣ κατά πολεοδομική ενότητα (το ΚΤΕΛ είναι σε άλλη πολεοδομική ενότητα από αυτή της περιοχής επέκτασης της Χηλής) προκειμένου οι περιοχές αυτές να οργανωθούν ώστε να διασφαλιστούν οι ευνοϊκές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της πόλης.
  • Εκτός της νομοθεσίας υπάρχουν όλα εκείνα τα σημεία της νομολογίας που έχουν κριθεί από το ΣτΕ και αφορούν ΠΔ/ματα έγκρισης πολεοδομικών μελετών με χωροθέτηση δραστηριοτήτων που ήταν τακτοποιημένες σε άλλη πολεοδομική ενότητα της πόλης όπως το ΚΤΕΛ, συγκεκριμένα:
  • α) ΣτΕ 3279/96 παράνομος ο καθορισμός χώρου σχολείου σε διαφορετική πολεοδομική ενότητα από αυτή του ΓΠΣ β) ΣτΕ 722/96, γ) ΣτΕ 2414/1999, δ) ΣτΕ 1865/94, ε) ΣτΕ 722/96, στ) ΣτΕ 3845/96 και η) ΠΕ 582/2001 όπου παράνομη κρίθηκε η χωροθέτηση συγκοινωνιακού κόμβου σε ένα οικοδομικό τετράγωνο όπου δεν προβλεπόταν από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
  • Στην πολεοδομική μελέτη της Χηλής δεν υπάρχει ζήτημα χωροθέτησης ΚΤΕΛ εκεί με βάσει την πολεοδομική ενότητα (έγινε δεκτό και στις 2 συνεδριάσεις του ΚΕΣΥΠΟΘΑ). Αν όμως υπήρχε τέτοιο ζήτημα θα μπορούσε η πολεοδομική μελέτη να «χειραφετήσει» κατά κάποιο τρόπο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο μόνο εάν: Α) Η θέσπιση της συγκεκριμένης λειτουργίας δεν αποκλείεται από το κανονιστικό και νοηματικό πεδίο του ΓΠΣ Αλεξανδρούπολης  Απάντηση: Αποκλείεται καθώς χωροθετείται το ΚΤΕΛ σε άλλη πολεοδομική ενότητα στην ανατολική πλευρά της πόλης. Β) Εάν η χρήση εναρμονίζεται με τον χαρακτήρα της πολεοδομικής ενότητας που συγκροτείται από τις γενικές κατευθύνσεις Ή ΤΙΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΠΣ Απάντηση: Η απάντηση είναι προφανής καθώς δεν εναρμονίζεται αφού η χρήση υπάρχει αλλού και η πολεοδομική μελέτη της Χηλής καλείται να παρουσιάσει την κατάσταση της πόλης αφαιρώντας χρήσεις που, είτε είναι χωροθετημένες αλλού, είτε βοηθούν στην βέλτιση διαβίωση των κατοίκων, πχ. αφαιρώντας κέντρα διασκέδασης Γ) Εάν η εγκατάσταση και η ανάπτυξη της περιοχής δεν είναι επιβλαβής για την λειτουργία της πολεοδομικής ενότητας Απάντηση: Εκτός του γεγονότος ότι το ΚΤΕΛ είναι χωροθετημένο σε άλλη πολεοδομική ενότητα, η λειτουργία του ΚΤΕΛ στον πιο τουριστικό δρόμο του Ν. Έβρου και στην πιο περιβαλλοντικά ακριβή περιοχή της Θράκης θα ήταν πιθανότατα επιβλαβής.
  • Στο υπ’ αριθμ. 25903/5885/99 ΓΠΣ Αλεξανδρούπολης, ΦΕΚ 844Δ/99 γνωμοδότησαν οι υπηρεσίες ΠΕΧΩ και διευθύνσεις συγκοινωνιών της 6ης ΠΥΔΕ για την έγκρισή του. Σε όλες τις εγκρίσεις καθώς και στις εγκρίσεις του ΣΧΟΠ του Νομού Έβρου και του Κεντρικού ΣΧΟΠ για την λειτουργία της πόλης, το ΚΤΕΛ χωροθετήθηκε εκεί στα ανατολικά. Έτσι λοιπόν εγκρίθηκε και εάν δεν γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ με τις συμμετοχικές διαδικασίες που η μελέτη ορίζει, οποιαδήποτε διαφορετική χωροθέτηση θα ήταν εκτός νόμου και πολύ εύκολα το ΣτΕ θα μπορούσε να την απορρίψει.
  • Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι καμία έγκριση κόμβου δεν δεσμεύει ή δεν επηρεάζει την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στον παραλιακό δρόμο της πόλης καθώς το μόνο που κάνει είναι ότι διευκρινίζει και αποσαφηνίζει τις ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την σύνδεση της λειτουργία του ΚΤΕΛ με την Εθνική Οδό.
  • Η περιοχή της Χηλής είναι μία άλλη πολεοδομική ενότητα με άλλο χαρακτήρα που η πολεοδομική της μελέτη επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες χρήσεις  για την λειτουργία της πολεοδομικής ενότητας. Για την λειτουργία της πόλης το εργαλείο είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Δεν μπορεί να διορθώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πόλη από την απαλλοτρίωση του υπό κατασκευή ΚΤΕΛ στην  άλλη πλευρά της πόλης η πολεοδομική μελέτη μιας άλλης πολεοδομικής ενότητας που είχε σχεδιαστεί χωρίς ΚΤΕΛ από το ΓΠΣ. Η διόρθωση μπορεί να γίνει μόνο με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου όπως αναφέρθηκε παραπάνω για να εξεταστεί που πρέπει να χωροθετηθεί το ΚΤΕΛ.

Το συμπέρασμα ότι η χωροθέτηση του ΚΤΕΛ γίνεται σε κατάλληλο χώρο ως προς την χρήση του χώρου στον παραλιακό δρόμο της πόλης, από την Δ/νση Περιβάλλοντος του της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, είναι αυθαίρετο καθώς δεν είναι η αρμόδια Υπηρεσία για να γνωμοδοτεί περί των χρήσεων γης και όπως προκύπτει αγνοεί την βασική πολεοδομική νομοθεσία. Η Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Αλεξανδρούπολης έχει απαντήσει γραπτώς και προφορικά στην παραπάνω Υπηρεσία με το υπ’ αριθμ. 5533/1-11-2012 έγγραφό της εξηγώντας την μη καταλληλότητα της χρήσης. Εάν αγνοηθεί η μη καταλληλότητα του χώρου για την δραστηριότητα αυτή από την Δ/νση Περιβάλλοντος όπως φαίνεται από τις εισηγήσεις και εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών όρων της εγκατάστασης, τίθεται σαφές θέμα παρατυπίας, που πρέπει να επιλύσει η Περιφερειακή Αρχή.

Τέλος στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και συγκεκριμένα στο οικοδομικό τετράγωνο των αποθηκών του λιμανιού  προβλέπεται χώρος ΚΤΕΛ από το 1989. Ο χώρος αυτός είναι μπροστά στο επιβατικό λιμάνι της πόλης, δίπλα στον τερματικό σταθμό των αστικών λεωφορείων, δίπλα στον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ, με οριοθετημένη πιάτσα ταξί, δηλ. η σύνδεση του με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι απόλυτη. Το γεγονός ότι η χρήση γης εκεί σε ΟΤ της πόλης είναι ΚΤΕΛ είναι ακόμα πιο καθοριστικό και θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή για να εγκατασταθούν εκεί αφού βέβαια ελεγχθεί τεχνικά ο χώρος.

Ο χώρος αυτός είναι η τελευταία αποθήκη του ΟΣΕ για τα εμπορεύματα, είναι εκτός του masterplan του λιμανιού, η χρήση γης είναι ΚΤΕΛ, έχει εμβαδόν 446 τμ. (368,25 τμ ισόγειο) και το σημαντικότερο από όλα  ανήκει πλέον στον Δήμο Αλεξανδρούπολης μετά από τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής.

Εάν υπάρξει συμφωνία του ΚΤΕΛ με την Δημοτική Αρχή, ελεγχθεί και μελετηθεί λεπτομερέστερα ο χώρος σύμφωνα με τις προδιαγραφές χωροθέτησης σταθμών υπεραστικών λεωφορείων και την ετήσια κίνηση πολιτών του ΚΤΕΛ, τότε θα δημιουργηθεί στην πόλη ένα συγκοινωνιακό κέντρο πρότυπο για τη ελληνική πολεοδομική πραγματικότητα, στεγασμένο σε ιστορικό κτίριο της πόλης με μικρές παρεμβάσεις για την λειτουργία του, το οποίο θα δημιουργήσει μία ιδιαίτερη δυναμική στην τοπική κοινωνία, στην τοπική ανάπτυξη και σίγουρα στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ΚΤΕΛ Ν. Έβρου.

Σε διαφορετική περίπτωση η αναθεώρηση του ΓΠΣ Αλεξανδρούπολης είναι μονόδρομος για την χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ανατολική πλευρά της πόλης.

 

Ο Προϊστάμενος Τμήματος                            Ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης                                                                                                                                     Πολεοδομικών Εφαρμογών

Μαστορόπουλος Διονύσης                                    Λαμπάκης Ευάγγελος
Διπλ. Μηχ. Χωροταξίας &
Περ. Αναπτ.- Πολεοδόμος