πάμε μπροστά

Δευτέρα

14

Ιανουάριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Ανάπλαση Πάρκου Ανατολικής Θράκης ή αλλιώς: λεφτά υπάρχουν για πέταμα

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δημοτικών Συμβούλων, Μεγάλα θέματα δήμου, Νικόλαος Γαλάνης, Οικονομικά δήμου

Γαλάνης Νικόλαος

Γαλάνης Νικόλαος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Αλεξανδρούπολης

Είναι ενδιαφέρον να δούμε με τι είδους επιλογές “αξιοποιούνται” τα χρήματα των δημοτών του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Θα σας αναφέρω ενδεικτικά ένα από τα τελευταία παραδείγματα, που αφορά το Πάρκο της Ανατολικής Θράκης. Συγκεκριμένα, το έργο της ανάπλασης του εν λόγω πάρκου εντάχθηκε σε χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και η σχετική σύμβαση που υπογράφηκε είχε ύψος περίπου 240 χιλιάδες ευρώ. Τώρα δεν ξέρω αν αυτά τα χρήματα σας φαίνονται πολλά ή λίγα για το έργο που έχει επιτελεστεί (αφήστε που αυτή η αποψίλωση με την κοπή των δέντρων προσωπικά με θλίβει), αλλά εδώ θα μας απαντήσουν εύκολα, ότι πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από το ΕΣΠΑ άρα δε φεύγουν (άμεσα τουλάχιστον) από την τσέπη μας. Προσέξτε την ημερομηνία υπογραφής σύμβασης: 28/6/2012.

Σύμφωνα όμως με εισήγηση που ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου στις 7/12/2012, ζητήθηκε από τους συμβούλους να ψηφίσουν και την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 60 χιλιάδων ευρώ περίπου για το ίδιο έργο και συγκεκριμένα για την αντικατάσταση των ηλεκτρονικών λαμπτήρων που ήδη είχαν καθοριστεί. Διαβάστε και το σκεπτικό (αντιγράφω απλώς από την εισήγηση):

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε την αντικατάσταση των παραπάνω φωτιστικών με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου Led απορροφούμενης ισχύος 45W έκαστο, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν στο εμπόριο ηλεκτρονικοί λαμπτηρες ισχύος μεγαλύτερης από 24W

Επιπλέον, η ίδια εισήγηση περιγράφει τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας Led.

Η διαφορά είναι ότι αυτά τα 60 χιλιάρικα δε θα τα πληρώσει το ΕΣΠΑ! Επειδή πρόκειται για συμπληρωματική σύμβαση, θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μας στο σκέλος το οποίο προβλέπεται για τις επενδυτικές δραστηριότητες του Δήμου, τη γνωστή και ως ΣΑΤΑ. Με άλλα λόγια, η αδεξιότητα (για να είμαστε απλώς επιεικείς) της δημοτικής αρχής να προβλέψει εξαρχής τους κατάλληλους λαμπτήρες, οδήγησε σε ένα έργο που προέβλεπε ακατάλληλους λαμπτήρες, τους οποίους θα πλήρωνε το ΕΣΠΑ και ο Δήμος αποφάσισε να αντικαταστήσει μετά την υπογραφή της σύμβασης (!) με άλλους λαμπτήρες, αλλά με τα λεφτά των δημοτών!

Να σημειώσουμε ότι έχουμε επισημάνει στο Δήμαρχο και ολόκληρη τη Δημοτική Αρχή, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ και 2 χρόνια και κατ’ επανάληψη, την αναγκαιότητα που υπάρχει σε κάθε νέο τουλάχιστον έργο να χρησιμοποιούνται οικολογικά φωτιστικά σώματα και λαμπτήρες, για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση της φωτορύπανσης. Ωστόσο δεν εισακουστήκαμε ποτέ και έτσι μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η δημοτική αρχή εκτός από αδέξια είναι και ανεπίδεκτη μαθήσεως.

Φυσικά, να μην παρεξηγηθούν τα παραπάνω, είμαστε υπέρ της ανάπλασης του πάρκου, όχι όμως με κάθε κόστος!

Θα ακολουθήσει αρκετά σύντομα η δημοσίευση και άλλων “αδεξιοτήτων”…

 

Νικόλαος Γαλάνης
Δημοτικός Σύμβουλος παράταξης “Μαζί Πάμε Μπροστά”