πάμε μπροστά

Δευτέρα

14

Ιανουάριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 14/01/2013 ζωντανά!

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Α.ΠΟ.Κ.Δ.Α., Ανεπίσημα Πρακτικά, Δ.Ε.Υ.Α.Α., Δημοτικές Επιχειρήσεις, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Επιχειρησιακό Σχέδιο Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ζωντανή Ενημέρωση, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου, Πολυκοινωνικό, Προ Ημερησίας Διάταξης, Προϋπολογισμός, Τ.Ι.Ε.Δ.Α. Α.Ε., Τεχνικό Πρόγραμμα

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 07/12/2012. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

18.20

Ο κ. Πρόεδρος προσπαθεί να μαζέψει τους δημοτικούς συμβούλους στην αίθουσα. Σε λίγο αρχίζει η συνεδρίαση.

18.25

Ξεκινάμε με λίγα έκτακτα θέματα.

Πρώτα η παραλαβή του πάρκου “Πλατανάκια” στην πιάτσα ταξί στο τέρμα της εθνικής αντιστάσεως, πρέπει να καταβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ το ποσό των 4.440 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο που απέστειλε η ΔΕΗ.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Ο κ. Κολχούρης ζητά να επισκευαστούν τα πάρκα στις Φέρες.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα δεχθούμε προσφορά 150.000 ευρώ από την περιφέρεια για να ετοιμαστούν οι φάκελοι για την προμήθεια των 8 ΠΡΟΚΆΤ αιθουσών για να τοποθετηθούν στον αύλειο χώρο του γυμνασίου Φερών για το Λύκειο Φερών.

18.29

Ο κ. Δήμαρχος ενημερώνει για το θέμα του λυκείου Φερών, λέγοντας ότι είτε θα γινόταν από τον ΟΣΚ είτε από μελέτη του δήμου με προμήθεια των αιθουσών από την περιφέρεια.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι σε πρόσφατη εκπομπή τοπικού καναλιού για το θέμα, καταλύθηκε με η δημοκρατία αφού δεν του επέτρεψαν να παρέμβει και να δώσει εξηγήσεις τηλεφωνικά.

18.35

O κ. Δήμαρχος λέει ότι αποφάσισε παίρνοντας την ευθύνη να μην πάμε σε λύση πρωί-βράδυ αλλά να δοθεί προσωρινή λύση στο κτίριο της ΕΑΣ ώστε να λειτουργούν όλα τα σχολεία πρωί. Εφόσον το κτίριο κριθεί ακατάλληλο, δεν έχει πρόβλημα να πάμε σε λύση πρωί-βράδυ.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζήτησε να ενημερώνεται άμεσα η τοπική κοινωνία για τις εξελίξεις επί του θέματος.

Ο κ. Γκότσης λέει ότι είναι επιφυλακτικός για τη λύση των ΠΡΟΚΑΤ κτιρίων που ζητούν οι γονείς, πρέπει να σκεφτούν όλοι κατά πόσον είναι ενδεδειγμένη η λύση. Το κτίριο της ΕΑΣ μπορεί να μην έχει τις προδιαγραφές και να έχει πρόβλημα προαυλισμού, όμως είναι πιθανά καλύτερη λύση από πλευράς θέρμανσης.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι αυτό το ζήτημα είναι το πρώτο πρόβλημα της περιοχής.

Ο κ. Δήμαρχος απαντά ότι ξοδεύτηκαν ήδη 40.000 ευρώ, προσπαθεί να δώσει λύση στο θέμα αλλά πρέπει να αποφασίσει η δευτεροβάθμια και το δημοτικό συμβούλιο και όχι οι γονείς.

18.39

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι κακώς δόθηκαν υποσχέσεις για γρήγορη επίλυση του θέματος, αυτό θα κάνει χρόνια να λυθεί. Φέτος δε θα δουν τίποτε τα παιδιά. Οι διαδικασίες βάσει νόμου είναι χρονοβόρες. Για τους οικίσκους το ελάχιστο θέλουμε 6-7 μήνες. Πρέπει η λύση των οικίσκων να μελετηθεί ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα ψύξης-θέρμανσης.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι αν δεν είχαν γίνει ενστάσεις τότε ο ΟΣΚ θα είχε προμηθευτεί τους οικίσκους ήδη.

18.45

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι διορθώσουμε την εισήγηση ως “αποδοχής δωρεάν χρηματοδότησης 150.000 από την περιφέρεια…”

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι είναι απαράδεκτη η αντιμετώπιση των ΜΜΕ απέναντι σε δημοτικούς συμβούλους και δημάρχους. Η ευθύνη για τις σχολικές αίθουσες δεν είναι σημερινή, φταίνε και άλλοι. Ευθύνες έχει συνολικά η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση για αυτή την κατάσταση. Δε συμφωνεί με τη λύση των ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών, αλλά αν είναι αναγκαία πρέπει να προβλέπεται ψύξη-θέρμανση. Ψηφίζουν θετικά ως λύση ανάγκης.

Ο κ. Καρυπίδης λέει ότι οι ευθύνες της ΝΓΝ και της πρώην δημοτικής αρχής δεν είναι οι ίδιες. Παλαιότερα η επιδιόρθωση των βλαβών γινόταν από την νομαρχία, ο δήμος έκανε μικροσυντηρήσεις. Στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξε έγγραφο από τις τεχνικές υπηρεσίας που να λέει ότι το κτίριο είναι ακατάλληλο, γινόντουσαν επιδιορθώσεις πάντα.

18.52

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι δεν έχει σκοπιμότητες η δικιά του παράταξη, σκοπιμότητες έχουν οι παρατάξεις που διεκδικούν τη δημαρχία.

Ο κ. Ραπτόπουλος ζητά να καταγραφεί ότι το ΚΚΕ κατεβαίνει στις δημοτικές εκλογές με σκοπό να μη διοικήσει το δήμο.

Έκτακτο θέμα: τροποποίηση του κανονισμού ώστε να μπορούν να καταγράφουν τις παραβάσεις ρύπανσης από δημότες και οι επόπτες καθαριότητας και όχι μόνο η δημοτική αστυνομία.

Ο κ. Ραπτόπουλος δίνει συγχαρητήρια για τις ταμπέλες που απαγορεύουν τα ζώα στα πάρκα, ζητά να μπουν και ταμπέλες για απαγόρευση των δικύκλων (μηχανές) μέσα στα πάρκα, αφού κάτι τέτοιο ζητά η τροχαία για να μπορεί να βεβαιώνει κλήσεις.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι με αυτό τον τρόπο μπαίνουν εργαζόμενοι του δήμου ενάντια στους δημότες. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το στηρίξει.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

18.59

Έκτακτο θέμα για καταλογισμό αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από δικαιούχους με βαριά αναπηρία.

Τα ποσά εισπράχθηκαν χωρίς να τα δικαιούνται, πρέπει να καταλογιστούν από την υπηρεσία για να επιστρέψουν στο δήμο, λέει ο κ. Γερακόπουλος.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Έκτακτο θέμα Επιστροφές από 49 άτομα (κωφάλαλων) χρημάτων που εισέπραξαν χωρίς να τα δικαιούνται.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι ζητήθηκαν εξηγήσεις από 49 άτομα, δεν το κάνανε, εμφανίστηκαν μόνο 16 για να δώσουν εξηγήσεις.

Ψηφίζεται ομόφωνα ο καταλογισμός των ποσών.

19.04

Επιστολή Λασκαράκη για τουρισμό από Ανατολική Θράκη και Τουρκία.

Ο κ. Αγγλιάς διαβάζει την επιστολή του κ. Λασκαράκη.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι ο δήμος πρέπει να κάνει το παν ώστε να αυξηθεί αυτή η ροή τουριστών στην πόλη μας.

ο κ. Δήμαρχος λέει ότι έχουν γίνει 3 συναντήσεις με τοπικούς φορείς για χρηματοδότηση δράσεων στην Τουρκία, δεν έχει όμως μέχρι στιγμής δεχθεί προτάσεις από αυτούς. Θα υλοποιηθούν δράσεις προβολής του δήμου στην Κωνσταντινούπολη μέσω επαφών μέσω 6 τουριστικών πρακτόρων.

19.05

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι τους τουρίστες τους απογοητεύουμε με τους αναχρονιστικούς μας νομούς περί μουσικής, ωραρίου καταστημάτων και λειτουργίας το σαββατοκύριακο.

19.08

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι το 3ο Λύκειο διαμαρτύρεται για τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς καθώς ακούγονται οι φωνές των παραγωγών.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα στείλει δημοτική αστυνομία ώστε να μην γίνεται φασαρία από τις 08:30-14:00.

Ο κ. Αδαμάκης λέει ότι σε όλες τις πόλεις γίνονται λαϊκές δίπλα σε σχολεία, μόνο εδώ διαμαρτυρόμαστε.

19.15

Γίνεται συζήτηση για την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας, από τον κ. Γρηγοριάδη.

Ο κ. Μπίκος λέει ότι γίνονται ενημερώσεις και ασκήσεις στα σχολεία 3 φορές το χρόνο.

Ο κ. Λασκαράκης ζητά να ελεγχθεί η στατική επάρκεια των σχολείων από το πρόγραμμα του ΤΕΕ Θράκης.

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι θα γίνει ενημέρωση των σχολείων.

Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι προ 3ετιας ελέγχθηκαν όλα τα σχολεία του νομού μετά από διατάξεων στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών. Υπήρχε ένα πρόβλημα στη Βύσσα, στο 8ο δημοτικό και στη Σαμοθράκη, που επιλύθηκαν. Η εικόνα γενικά είναι πολύ καλή.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι θα κάνει έγγραφο να ελεγχθεί η στατικότητα όλων των κτιρίων.

19.19

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι έχουμε αίτημα από το ΤΑΠ Εθνικού για 20.000 ευρώ ενίσχυση, όπως και πέρσι (βόλεϊ).

Επίσης πέρσι ενισχύθηκε το σωματείο Κιβωτός ώστε να πληρώνονται τα 2 άτομα του καταφυγίου των αδέσποτων, έτσι και φέτος θα δώσουμε 20.000 ευρώ (έναντι 18.000 που ζητούνε). Δίνει τα εύσημα σε αυτά τα φύλο παιδιά και στον πρόδρομο του σωματείου για τη φροντίδα που δίνουν καθημερινά εκεί, χωρίς ρεπό.

Ψηφίζονται ομόφωνα.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι το Ιστορικό Μουσείο ετοιμάζει μία έκθεση και ζητά 2.000 ευρώ, προτείνεται να δοθούν 1.000 ευρώ με την προϋπόθεση να είναι δωρεάν η είσοδος.

Πρόταση για χρηματοδότηση 2 παιδιών με 500 ευρώ για να μεταβούν για ένα διαγωνισμό στην Αθήνα.

Αίτημα Συλλόγου Αυτιστικών Ατόμων ώστε να μαζευτούν χρήματα για τον ξενώνα στην Περιοχή του Δορικού. Προτείνεται να δοθούν 1.000 ευρώ (η όλη δαπάνη είναι 3.000 ευρώ).

19.31

Θέμα 2 ψηφίζεται ομόφωνα

Θέμα 3

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι αυτά δεν πληρώθηκαν 30.000 ευρώ που τα δικαιούνταν. Υπήρχε και μία προφορική παραίτηση, κάποιοι όμως τα ζήτησαν και τα διεκδικούν.

Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι όντως υπήρχε μία παραίτηση προφορική για ένα ειδικό σκοπό, στη συνέχεια όμως κάποιοι τα ζήτησαν. Για το 2009 όμως αποζημιώθηκαν όλοι στο ΔΣ, δεν αποζημιώθηκαν στη δημαρχιακή επιτροπή.

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι πρέπει να διερευνηθεί τι έγινε και πως φτάσαμε εδώ, δεν είναι εύκολο σε αυτή την περίοδο να πληρωθούν τέτοιες δαπάνες. Στην απογραφή του δήμου Τραϊανούπολης του 2011 με υπογραφή Κοζάρη, στα ανεξόφλητα εντάλματα δεν αναφέρεται αμοιβή πάνω από 18.000 ευρώ για αμοιβές. Έγινε στο διαύγεια ανάρτηση για δέσμευση ποσού 40.000 ευρώ για αμοιβές ΔΣ. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι συμφωνούν εφόσον την εισήγηση την υπογράφει ο κ. Κατσιάνης.

Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι δεν έχει δει με λεπτομέρεια τα συγκεκριμένα εντάλματα.

Ο κ. Φαλέκας λέει ότι σήμερα δεν αμείβεται κανείς δημοτικός σύμβουλος, πρέπει όμως να ψηφίσουν να πληρωθούν τα ποσά αυτά στους δικαιούχους.

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι ο αντιπρόεδρος προτείνει να ψηφιστεί το 2007 που παραγράφεται, και να ελεγχθούν αναλυτικότερα τα επόμενα έτη.

Ο κ. Κατσαντούρας επιμένει ότι όλες οι αποζημιώσεις είναι 18.000 και όχι 40.000 ευρώ που λέει η εισήγηση της υπηρεσίας.

19.37

Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι το ποσό των 18.000 ευρώ με τα 40.000 ευρώ είναι πολύ διαφορετικά, πρέπει να γίνει έλεγχος για να μη έχουμε προβλήματα.

Ο κ. Δευτεραίος λέει να πληρώσουμε το ποσό του 2007 και να ελεγχθούν και τα άλλα.

Ο κ. Τερζής λέει ότι το ποσό είναι αυτό που λέει η υπηρεσία. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν διφορούμενε απόψεις.

Ο κ. Κοζάνης λέει ότι εφόσον δεν υπήρχαν εντάλματα ως οφειλές σε δημοτικούς συμβούλους όταν έκανε την απογραφή ο ίδιος, δεν μπορεί να ψηφίσει το θέμα.

Ο κ. Ραπτόπουλος συμφωνεί να πληρωθεί το 2007 που κινδυνεύει με παραγραφή, να ελεγχθούν όμως τα υπόλοιπα.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι ο κ. Κατσιάνης έκανε το χρέος του ως στέλεχος του δήμου, δίκαια όμως και η έρευνα του κ. Κατσαντούρα, τον οποίο τιμά. Συμφωνεί να πληρωθεί το 2007. Αν αποδειχθεί ότι τελικώς δεν το δικαιούνται, αλλάζει η απόφαση του ΔΣ. Θέλει να δει νομικά αν υπάρχει απόφαση παραίτησης από το δικαίωμα της αποζημίωσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα δικαιούνται.

Ο κ. Δημητριάδης λέει ότι δεν υπήρχε απόφαση παραίτησης. Πληρωνόταν μόνο ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι.

Ψηφίζεται να πληρωθεί μόνο το 2007 με έλεγχο όλων των ποσών (συμπεριλαμβανομένου του 2007).

19.46

Θέμα 4 – Α’ δόση 2013

Ίδια ποσά με πέρσι. Στο 2012 ήρθαν 3 δόσεις, ενώ λογικά είναι 4, απαντά ο κ. Γερακόπουλος σε ερώτηση του κ. Δευτεραίου.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέμα 5

Υπάρχει ένα ποσό 104.000 ευρώ για θέρμανση στα σχολεία.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι έχουμε παράπονα σχετικά με την ποιότητα της θέρμανσης των σχολείων, σε μείον βαθμούς δε ζεσταίνονται καλά και κάνουν πεντάωρα λόγω κρύου. Συμφωνεί με την κατανομή του ποσού αλλά τα χρήματα είναι λίγα.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

20.00

Θέμα 6: Τεχνικό Πρόγραμμα 2013

Ο κ. Ουζουνίδης εισηγείται το θέμα. Ελήφθησαν υπόψη και ιεραρχήθηκαν όλες οι προτάσεις.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά πόση ΣΑΤΑ προϋπολογίζεται

Ο κ. Ουζουνίδης λέει ότι προϋπολογίζονται 11.000.000 ευρώ από ΣΑΤΑ στο Τεχνικό Πρόγραμμα.

Ο κ. Γρηγοριάδης απαντά ότι πέρσι ο δήμος χρηματοδοτήθηκε με 3 εκατ ευρώ ΣΑΤΑ. Πέρσι είχαμε τεχνικό πρόγραμμα 170 εκατ ευρώ ενώ φέτος 130 εκατ ευρώ. Η παράταξή του το καταψηφίζει, την πρώτη χρονιά υπήρχε μία συνεργασία και υπερψήφισαν, τώρα καταψηφίσουν. Ζητά να μην ξεχνιούνται οι δημοτικές ενότητες.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι ο αύλειος χώρος του 7ου δημοτικού σχολείου έχει αφαιρεθεί από το τεχνικό πρόγραμμα. Στο τεχνικό πρόγραμμα υπάρχουν ποσά που δεν πατούν στη γη, κλειστό γυμναστήριο 18 εκατ ευρώ, ασφαλτόστρωση Κοίλα-Ιτέα 1,5 εκατ ευρώ. Γι’ αυτό η παράταξή του θα το καταψηφίσει.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι η κριτική θα γίνει στον προϋπολογισμό. Η ΣΑΤΑ ακούγεται ότι θα είναι μειωμένη κατά 60%, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα θα έπρεπε να είναι μία βούληση, τι θα θέλαμε να κάνουμε. Τα συνεχιζόμενα έργα είναι ένα ποσοστό < 10%. Πρέπει να μπαίνουν έργα που να έχουν πιθανότητες υλοποίησης. Το καταψηφίζει η παράταξή του.

20.11

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου. Θα μπορούσε να είναι μικρότερο ή πιο ρεαλιστικό, αλλά πρέπει να υπάρχουν προτάσεις που πιθανά θα προχωρήσουν σε υλοποίηση. Δεν γίνονται υπερβολές και μικρές αναθέσεις, έχει αναπτυξιακή προοπτική με όποιο διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει σήμερα. Στην περασμένη διετία προετοιμάστηκαν προτάσεις ύψους 180 εκατ ευρώ.

Ο κ. Λασκαράκης λέει ότι αυτό που λείπει από το πρόγραμμα είναι το συνολικό σχέδιο, πού πάει ο δήμος. Πρέπει όλα αυτά τα ΕΡΓΑ να μπουν σε ένα χάρτη και να δούμε τι θα υλοποιούμε κάθε χρόνο, γι’ αυτό πρέπει να υλοποιηθεί και να χρηματοδοτηθεί άμεσα το ΓΠΣ που δεν είναι μέσα στο Τεχνικό Πρόγραμμα.
Πρέπει να συνεννοηθούμε με την περιφέρεια και να έρθουμε εναρμονισμένος σχεδιασμό για την περιοχή μας.

Ακόμα πρέπει να υπάρχει σχεδιασμός για έργα αναπτυξιακά, που αποδίδουν. Μεγάλα ποσά κατευθύνονται σε έργα που δεν αποδίδουν τίποτε. Έκανε προτάσεις για την αξιοποίηση του Έβρου, της Κίρκης, της παραλιακής ζώνης που όμως ο πρόεδρος δεν τις έχει φέρει στο ΔΣ.

Δεν θα ψηφίσει γιατί δεν υπάρχουν μετρήσιμοι στόχοι για την ερχόμενη 10ετία.

20.15

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι με ικανοποίηση διαπίστωσε ότι υπάρχουν για πρώτη φορά έργα σε όλες τις τοπικές ενότητες. Σημείωσε κάποια έργα του τεχνικού προγράμματος για τα οποία έχουν κατατεθέν ήδη προτάσεις με άλλα ποσά απ’ όσα αναφέροντας στο τεχνικό πρόγραμμα. Οι μελέτες είναι μόνο στο 3% του τεχνικού προγράμματος, ύψους 4 εκατ ευρώ, ποσό που το θεωρεί μικρό. Τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μελέτες ώστε να ενταχθούν την τρέχουσα περίοδο.

20.22

Ο κ. Τερζής δίνει συγχαρητήρια στον κ. Ουζουνίδη για τη δουλειά του, και επιπλήττει όσους κατηγορούν για έλλειψη οράματος. Το γενικό πρόγραμμα, για τον ίδιο, είναι όλο όραμα. Είναι καλύτερα να βλέπουμε 100 όνειρα και να υλοποιούμε τα 30, παρά να μη βλέπουμε κανένα. Είναι σε πολύ σωστό δρόμο, όλα υπερβαίνουν διαχρονικά τον προϋπολογισμό του δήμου. Αναφερόμενος στον κ. Λασκαράκη ρωτά που δεν είδε την ανάπτυξη. Δεν υπήρχε σημείο του δήμου που να μη γίνουν παρεμβάσεις.

Ο κ. Κολχούρης αναφέρθηκε σε περσινή του ερώτηση στον κ. Γερακόπουλο για το όραμά του για τον πρωτογενή τομέα, και δύο χρόνια μετά αναρωτιέται τι έχει γίνει. Ζητά από τον κ. Ουζουνίδη να μιλήσει με τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα και να προσπαθήσει να κάνει ότι είναι δυνατόν γι’ αυτούς. Εύχεται του χρόνου τέτοιον καιρό να έχει κάτι να παρουσιάσει ως έργο για τον πρωτογενή τομέα, για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε όραμα ούτε μπούσουλας.

Ο κ. Γερακόπουλος λέει ότι το τεχνικό πρόγραμμα είναι μικρότερο από το περσινό, έχουμε 40 εκατ ευρώ για τον ενεργειακό τομέα, 75 εκατ έργα νέα από άλλες χρηματοδοτήσεις. Η ΣΑΤΑ είναι περιορισμένη, μπορούμε να κάνουμε έργα με χρηματοδοτήσεις από άλλες πηγές. Ξεπεράσαμε τα 200.000 ευρώ αγροτικές οδοποιίες με δικά μας μηχανήματα και προσωπικό, καθώς και μισθωμένα.

20.34

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι διαπιστώνοντας ότι η θέση της αντιπολίτευσης θα είναι αρνητική, αναρωτήθηκε πώς θα γινόταν να αλλάξει αυτό. Χθες το βράδυ ο κ. Ουζουνίδης ήταν στο γραφείο του δουλεύοντας, πρέπει να δίνουμε τα εύσημα εκεί που αρμόζει. Ο δήμος Αλεξ/πολης είναι πρώτος σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ στην ΑΜΘ, μέσα στους πρώτους στην Ελλάδα. Από την αντιπολίτευση λείπει η πολιτική γενναιότητα να πει μια καλή κουβέντα για την διετή προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

Αναφερόμενος στον κ. Κουλχούρη ρωτά αν έχει γίνει από τον ίδιο μία πρόταση για τον πρωτογενή τομέα για το τεχνικό πρόγραμμα του 2013.

Στον κ. Λασκαράκη λέει ότι για την Κίρκη προχωρά το θέμα για βιομηχανικό πάρκο σε συνεργασία με την περιφέρεια. Η παραλιακή ζώνη έχει δύο μελέτες που τρέχουν. Αναψυκτήρια δεν μπορούν να γίνουν σε αυτή τη φάση. Στον παραλιακό δρόμο υπάρχουν 60 επιχειρηματίας που ζουν, με τρία αναψυκτήρια στην παραλία ο δήμος θα τους έκλεινε όλους.

Προτεραιότητά του είναι η κοινωνική πολιτική και η σωστή λειτουργία σχολείων στο δήμο

Η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και ο ΧΥΤΥ θα έχουν αναπτυξιακό αποτέλεσμα, όπως και ο ενεργειακός σχεδιασμός με δεκάδες μελέτες που έχουν υποβληθεί.

20.44

Ο κ. Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Λασκαράκη λέει ότι είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που προκηρύξαμε το ΓΠΣ, το ποσό που βάλαμε αντιστοιχεί στην πρώτη δόση του. Για το σφαγείο λέει ότι αν δεν δημιουργηθεί σφαγείο ο κλάδος που ασχολείται με την κτηνοτροφία θα μαραζώνει παραπάνω.

Για το κλειστό γυμναστήριο, υπάρχει μία μελέτη 18 εκατ ευρώ, μακάρι να υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο και να προχωρήσει το έργο. Όραμα έχει και ο ίδιος για την πόλη, το οποίο ως δημοτική αρχή μπορεί και το υλοποιεί.

Για τον κ. Γρηγοριάδη λέει ότι το 2011 είχε κάνει 2 προτάσεις, για αγροτική οδοποιία και καθαρισμό ρεμάτων, ενώ για το φετινό πρόγραμμα δεν έφερε καμία πρόταση.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι ο κ. Δήμαρχος καταχράστηκε του χρόνου ομιλίας.

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι δεν αφαιρέθηκε ο λόγος από κανέναν λόγω κατάχρησης του χρόνου! για ένα τέτοιο θέμα δε θα μπορούσε να μην απαντήσεις την κριτική.

Το θέμα ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της Καβησού.

20.48

Θέμα 7 – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Ο κ. Βαμβακερός λέει ότι οι προτάσεις για φέτος είναι 121 εκατ ευρώ, και θα υλοποιηθούν 52 εκατ ευρώ στο 2013. Ευχαριστεί δημόσια τους συνεργάτες της αντιδημαρχίας προγραμματισμού, που συνεχίζουν το έργο τους υπό το δήμαρχο.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με αυτά τα όλη την αντιπολίτευση.

20.56

Θέματα 8-15

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι εφόσον οι επιτροπές συνεδριάζουν σε εργάσιμες ώρες η παράταξή του δεν θα τοποθετήσει αντιπροσώπους εκτός της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής.

Ο κ. Κογιομτζής λέει ότι δεν μπορούν οι σύμβουλοι που δεν είναι συνταξιούχοι να είναι παρόντες σε συνεδριάσεις κατά τις εργάσιμες ώρες.

Ο κ. Αγγλιάς λέει ότι σήμερα ψηφίζουμε τις παραιτήσεις των παλιών μελών, προέδρων, αντιπροέδρων. Ορίζονται μόνο πρόεδροι, αντιπρόεδροι.

Για τη δημοσυνεταιριστική και το ραδιόφωνο δίνουν ονόματα οι παρατάξεις.

Ψηφίζοντας ομόφωνα, ορίζονται τα ονόματα που έγιναν ήδη γνωστά.

21.00

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει σε κάποια επιτροπή.

Ο κ. Γρηγοριάδης απαντά ότι με την ανεξαρτητοποίησή του πρέπει να παραιτηθεί από κάθε θέση.

Ο κ. Λασκαράκης προτείνει τον εαυτό του για τη ΔΕΥΑΑ ή την ΤΙΕΔΑ

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι επέλεξε την μοναξιά οπότε δεν πρέπει να παραπονιέται.

Ο κ. Πρόεδρος λέει ότι θα συνεννοηθούμε οι παρατάξεις τι θα γίνει.

21.04

Θέμα 16

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι είχαμε 220 πεντάμηνα πέρσι, και πήραμε μόνο 9 δίμηνα. Έτσι και φέτος, αν υπάρξουν πεντάμηνα δεν θα πάρουμε δίμηνα. Για να διασφαλιστούμε όμως βάζουμε 50 δίμηνα για το 2013.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Συκορράχη να επιλέχθηκαν άτομα για βοήθεια στην πρόληψη πυρκαγιών.

Ο κ. Δευτεραίος λέει ότι είναι υπέρ της σταθερής εργασίας και καταψηφίζει.

Ψηφίζεται με κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση.

21.08

Θέμα 17

Ο κ. Δήμαρχος λέει ότι ο προϋπολογισμός είναι στα 42.000 ευρώ.

Ψηφίζεται με 3λευκά από Λαϊκή Συσπείρωση

21.22

Θέματα 18-21

Ψηφίζοντας ομόφωνα

Θέμα 22

Στις 30/1/2013 θα έχουμε τον απολογισμό στο δημοτικό θέατρο.

Ψηφίζεται ομόφωνα.

Θέματα 23-24

Ψηφίζοντας ομόφωνα

Θέμα 25

Ο κ. Ζητάκης λέει ότι είναι αναμόρφωση λόγω εξόδων στα ταμεία.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά τι είναι το δάνειο 10.000 ευρώ προς το ταχυδρομικό ταμιευτήριο.

Ο κ. Ζητάκης λέει ότι είναι κρατήσεις…

Ψηφίζεται με 3 λευκά της λαϊκής συσπείρωσης

Θέμα 26

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά τι είναι οι 8.000 ευρώ έξοδα λογιστών και 10.000 σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο κ. Ζητάκης λέει ότι τα λογιστικά τα έκανε το γραφείο του κ. Τζήμα.

Ο κ. Κατσαντούρας λέει ότι πρέπει να πληρωθεί ο κ. Τζήμας γιατί έκανε 6 χρόνια δηλώσεις για το ΚΑΠΗ που δεν έγιναν ως το 2010, ενώ τα 10.000 ευρώ (για τα οποία ρώτησε ο κ. Γρηγοριάδης) αφορούν την αμοιβή του ιατρού.

Ψηφίζεται κατά πλειοψηφία με κατά όλη την αντιπολίτευση.

21.26

Περνάμε στην ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

21.34

Ο κ. Γρηγοριάδης έθεσε ερώτημα για συγκεκριμένα κονδύλια εσόδων που αυξάνονται κατά 50% στο νέο έτος.

Ο κ. Κατσιάνης και ο κ. Ξανθόπουλος εξηγούν με ποιόν τρόπο αυξάνονται τα προβλεπόμενα ποσά βάσει ενός τύπου.

21.43

Η παράταξη του κ. Γρηγοριάδη θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για πολλούς λόγους.

Ο κ. Καρυπίδης ρωτά τι ΣΑΤΑ αναμένουμε για φέτος.

Ό κ. Γερακόπουλος λέει ότι έχουμε γύρω στο 1.200.000 για νέα έργα. Αναφέρει και πώς κατανέμονται τα ποσά στις δημοτικές ενότητες. (650.000 Αλεξανδρούπολη, 350.000 για Φέρες, 150.000 για Τραϊανούπολη).

Η ΣΑΤΑ που προβλέπεται για φέτος είναι 2,6 εκατ ευρώ, από τα οποία θα έχουμε 1.200.000 για νέα έργα για το 2013 και 1,4 εκατ ευρώ για συνεχιζόμενα, λέει ο κ. Γερακόπουλος

21.51

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά τι γίνεται με το ΤΑΠ που είναι πολύ μικρά ποσά, δεν εισπράττονται; Το ίδιο και για τα πρόστιμα αυθαιρέτων, προϋπολογίζονται 10.000 ευρώ μόνο, γιατί; Εκπόνηση ΓΠΣ λέει μηδέν.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι το ΓΠΣ Θα προχωρήσει άμεσα, αν λείπει θα μπει στην πρώτη αναμόρφωση.

22.11

Ο κ. Δευτεραίος αναφέρει ότι πάνω από 17.000.000 ευρώ είναι τα δημοτικά τέλη και φόροι. Αν σε ένα τρίμηνο παρεκκλίνει με πάνω από 10% απόπειρα τον προϋπολογισμό, έχουμε αναστολή προσλήψεων, αύξηση φόρων και τελών του δήμου αυτόματα. Η παράταξή του καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.

22.19

Ο κ. Κατσαντούρας αναφέρεται στην ετήσια επιχορήγηση αθλητικών συλλόγων 30.000 ευρώ (απόψε δώσαμε 20.000) και ετήσια επιχορήγηση σε συλλόγους 30.000 ευρώ (απόψε δώσαμε 22.500). Συνεχίζεται η ίδια τακτική.

Στην εγκύκλιο του κ. Σταϊκούρα, αναφέρεται ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,5 εκατ ευρώ.

Έχουμε 5 δημοτικές επιχειρήσεις που έκλεισαν χωρίς να γίνει εκκαθάριση. Πρέπει να γίνει άμεσα, ώστε με εμφανιστούν και αυτά τα χρέη και να πληρωθούν.
Τα ΝΠΔΔ παίρνουν τα ίδια ποσά με πέρσι, ο ΑΠΟΚΔΑ όμως οφείλει 600.000 ευρώ και το Πολυκοινωνικό 272.000 ευρώ. Αυτά θα τα βρούμε κάποια στιγμή μπροστά μας.

22.26

Ο κ. Λασκαράκης αναφέρεται στις 3 προτάσεις του για την παραλιακή ζώνη, το δέλτα Έβρου και την Κίρκη.

22.36

Ο κ. Γερακόπουλος αναφέρεται στην εξασφάλιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, στην επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του δήμου που εξασφαλίζει πόρους για κοινωνική πολιτική, ο δήμος μας θα είναι ένας από τους καλούς δήμους της Ελλάδας.

Ο κ. Ξανθόπουλος λέει ότι είχε ουσιαστική συμμετοχή στην κατάρτιση αυτό του προϋπολογισμού.
Ο προϋπολογισμός είναι ειλικρινής και ρεαλιστικός, καταρτίστηκε στη βάση των εσόδων-εξόδων της περσινής χρονιάς, οι στόχοι του είναι εφικτό και υλοποιηθεί. Ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες να δημιουργηθούν ελλείμματα.

Δεν επιβάλλει κανένα βάρος στους δημότες. Ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθεί ο εισπρακτικός μηχανισμός του δήμου.

Η οικονομική κατάσταση του δήμου θα φανεί αν προσεχή αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Το χρηματικό υπόλοιπο θα φανεί ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου. Μέσα σε δύο χρόνια καλύψουμε ένα έλλειμα γύρω στα 6,5 εκατ ευρώ (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ποσό των 3,7 εκατ ευρώ του δανείου).

Με την άρνησή τους οι παρατάξεις δείχνουν ότι αρνούνται να επιβραβεύσουν μία πετυχημένη οικονομική πολιτική.

Η αχίλλειος πτέρνα όλων των εισπρακτικών μηχανισμών είναι οι εισπράξεις. Από το 2011-2012 είχαμε αύξηση εισπράξεων στο 100%.

22.40

Ο κ. Λαμπάκης ευχαριστεί δημόσια τον κ. Ξανθόπουλο για την αυτοθυσία με την οποία εργάστηκε 2 χρόνια εις βάρος της οικογένειάς του για το καλό του δήμου, σηκώνοντας ένα βάρος πολύ μεγάλο.

Ευχαριστεί τον κ. Χρήστο Κατσαντούρα για την έκφραση των απόψεών του που συγκεκριμένα και στοχευμένα βοηθούν στην εκτέλεση του έργου της δημοτικής αρχής.

Για τη επιτροπή διαβούλευσης λέει ότι έγινε συζήτηση, και υπερψηφίστηκαν το τεχνικό έργο και ο προϋπολογισμός.

22.49

Το δέλτα Έβρου δεν ανήκει στο δήμο, απαντά ο κ. Λαμπάκης στον κ. Λασκαράκη. Ο ίδιος καταψήφισε τη συγχώνευση του φορέα διαχείρισης του δέλτα στο δήμο, κάτι που θα του έδινε δυνατότητες παρέμβασης εκεί.

Η ανάπλαση της παραλίας προχωράει και έχει δρομολογηθεί. Η παραμικρή τροποποίηση μας πάει πίσω 2 χρόνια.

Στον κ. Δευτεραίο λέει ότι δεν μπορεί να ταυτίζει το δημοτικό συμβούλιο με τη βουλή των ελλήνων. Αν του παρέδιδε ν εξουσία και εφαρμόσει αυτά που λέει, θα κλείσει ο δήμος και δε θα μπορούν να πληρωθούν οι υπάλληλοι.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι τιμά τον κ. Ξανθόπουλο, αλλά ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2013 και όχι τον απολογισμό του 2012.

Ψηφίζεται με κατά όλη την αντιπολίτευση, κατά και ο πρόεδρος της Καβησού.

Λύνεται η συνεδρίαση.