πάμε μπροστά

Τρίτη

15

Ιανουάριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Εισήγηση Δευτεραίου για τον προϋπολογισμό του 2013

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικών Συμβούλων, Εισηγήσεις, Ζωντανή Ενημέρωση, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομικά δήμου, Σάββας Δευτεραίος

Ευχαριστούμε τον επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” του δήμου Αλεξανδρούπολης, κ. Σάββα Δευτεραίο, για την αποστολή αντιγράφου της χθεσινής του εισήγησης στο δημοτικό συμβούλιο.

Τη δημοσιεύουμε αυτούσια προς ενημέρωση των συνδημοτών μας:

==============

Αλεξανδρούπολη 14-01-2013

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 2013
(το παιχνίδι των αριθμών και …ποιος πληρώνει το μάρμαρο)

Η φύση και η ουσία του προϋπολογισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης για το 2013 αποδεικνύει σε υπερθετικό βαθμό πως ο ρόλος του «Καλλικρατικού» Δήμου είναι φοροεισπρακτικός και φορομπηχτικός. Σε πρώτη ανάγνωση διαφαίνεται ότι ουσιαστικά είναι ένας προϋπολογισμός χωρίς έργα σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και κυρίως χωρίς κοινωνική πολιτική.

Η δημοτική αρχή προϋπολόγισε για το 2013 έσοδα 73.781.122,63 € εκ. από τα οποία τα 4.527.270,00 € είναι εισπράξεις που θα πραγματοποιήσει ο δήμος για το δημόσιο. Περίπου 3εκ είναι το ταμειακό υπόλοιπο του 2012 (με εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό τα 282.764,71 €, (τα υπόλοιπα «έχει ο Θεός» δηλαδή η κεντρική εξουσία). Ποσό που ξεπερνά τα 50.000.000 € έχει προϋπολογιστεί σαν έσοδο από χρηματοδότηση του κράτους και 1.149.891,26 €, οφειλόμενα από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, οφειλόμενα για επισκευή σχολικών κτιρίων κλπ, δηλαδή έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (Π.Ο.Ε) που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, τη στιγμή που κανένας δήμος δεν ξέρει αν και πόσα θα λάβει σαν επιχορήγηση από το κράτος για το 2013, όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σε όλους τους τόνους ότι η ροή χρημάτων προς τους δήμους θα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 60%. Είναι δεδομένο ότι η είσπραξη των χρημάτων από το κράτος όπως παρουσιάζονται στο προϋπολογισμό αποτελεί μόνο επιθυμία και είναι ευχολόγιο για τη δημοτική αρχή. Στην ουσία τα μόνα έσοδα τα οποία μπορεί να υπολογίζει η δημοτική αρχή είναι οι φόροι και τα τέλη, τα οποία με «φοροσαφάρι» θα προσπαθήσει να εισπράξει από όλους τους δημότες, από εμάς. Το υπόλοιπο ποσό λοιπόν, που αγγίζει τα 17.000.000 € αφορά εισπράξεις από ανταποδοτικές υπηρεσίες, φόρους και από Π.Ο.Ε. (δημοτών).

Δηλαδή χρήματα που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα, οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι στο δήμο μέσα από φόρους και τέλη.

Με άλλα λόγια περισσότερα από 220 € από κάθε κάτοικο του Δήμου μας (συμπεριλαμβάνονται όλοι όσοι καταμετρήθηκαν ως κάτοικοι του «Καλλικρατικού» Δήμου Αλεξανδρούπολης στην τελευταία απογραφή).

Δεν κάνει εντύπωση αυτή η εξέλιξη καθώς ο σκοπός του «Καλλικράτη» ήταν να αποδεσμεύσει το κράτος από την χρηματοδότηση των δήμων, να «αρμέξει» και το τελευταίο ευρώ από τη τσέπη των λαϊκών στρωμάτων, φοροαπαλλάσοντας και δίνοντας «γη και ύδωρ» στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το «Παρατηρητήριο» Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ που θα συστάθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και θα παρακολουθεί σε μηνιαία βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού των δήμων και των νομικών τους προσώπων που εντάσσονται στο Μητρώο των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, διαμορφώνοντας συνθήκες τρόμου, καταναγκασμού και μαζικών απολύσεων, αφού με απόκλιση μεγαλύτερη από 10%, ο Δήμος θα μπαίνει σε καθεστώς εποπτείας και με απόφαση που θα εκδίδεται από τον Υπουργό θα υποχρεώνεται σε:

  • Αναστολή προσλήψεων – Υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων.
  • Αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Αύξηση έως και δεκαπλασιασμό του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας υποχρεωτικά μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του
  • Πάγωμα όλων των δαπανών (εξαιρούνται μισθοδοσία και απολύτως ανελαστικές δαπάνες).

Η δημοτική αρχή τόσο προεκλογικά όσο και από την πρώτη στιγμή άσκησης Διαχείρισης, στήριξε την Καλλικρατική λειτουργία του Δήμου, «μπάζοντας» και αξιοποιώντας κάθε εργολαβική και ιδιωτική δραστηριότητα σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου (π.χ. πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», εργαζόμενους από Μ.Κ.Ο. κ.α.), διατηρώντας τα ανταποδοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα και έτσι ουσιαστικά με τη σημαντικότατη μείωση του οικογενειακού εισοδήματος και με την αύξηση της ανεργίας, να επιβαρύνει τα κατακρεουργημένα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα ξεπούλησε τη χρυσή ευκαιρία για φθηνό νερό, με την κατάργηση του τέλους «νέων έργων», αφού μετακύλησε το τέλος αυτό στη τιμή του κυβικού μέτρου. Υπακούοντας στην κεντρική επιταγή της ανταποδοτικότητας με «άγχος» τα μεγάλα έργα, εμπορευματοποίησε κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές (πλήρης αξιοποίηση προγράμματος JESICA). Ο σημερινός προϋπολογισμός αποτελεί συνέχεια αυτού του έργου.

Βέβαια, σύσσωμη η «αντιπολίτευση» (στη πλειοψηφία της μέλη και στελέχη πολιτικών δυνάμεων προσηλωμένων στον αδιέξοδο μονόδρομο της Ευρωπαϊκής αντιλαϊκής πολιτικής) όλο το προηγούμενο διάστημα όπως και τη περίοδο που άσκησε Διοίκηση, στήριξε την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την εν γένει λειτουργία του «Καλλικράτη», «διαφωνώντας» μόνο στη διαχειριστική λογική και τον τρόπο που η δημοτική αρχή, ασκούσε και ασκεί τη «Καλλικρατική» πολιτική της. Λες και αν είχανε αυτοί τη διαχείριση τότε θα είχαμε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες και κοινωνικές δομές για τους δημότες μας, μηδενικούς φόρους και τέλη, δωρεάν παιδικούς σταθμούς. Αποπροσανατολίζουν όλοι της «αντιπολίτευσης» για τον «Καλλικράτη», που ο ρόλος του δεν είναι άλλος από το να είναι το μακρύ χέρι του κράτους για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, για την παραχώρηση κοινωνικών υπηρεσιών σε εργολάβους και ιδιώτες, για το ξεπούλημα φυσικού πλούτου σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτή η πολιτική ανατρέπεται μόνο από την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στο λαό, με οργάνωση και πάλη από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους νέους που υποφέρουν περισσότερο από την ανεργία που τους στερούν ακόμα και το δικαίωμα στην ελπίδα και στο όνειρο, τον εργαζόμενο και τον μικροεπαγγελματία, που υποφέρουν και στενάζουν από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.

Καταθέτουμε πλαίσιο διεκδικήσεων που απαντά στις άμεσες ανάγκες του πληθυσμού με κρατική χρηματοδότηση. Για:

  • Άμεση απόδοση των ήδη παρακρατηθέντων και οφειλομένων στη Τοπική Διοίκηση.
  • Μείωση των δημοτικών τελών και φόρων για χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, αυτοαπασχολούμενους, μικρομαγαζάτορες, με ταυτόχρονη αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη όλων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για τη θέρμανση των σχολείων με παράλληλη διεκδίκηση αφορολόγητου πετρελαίου και διαγραφή των χρεών τους σε βασικές υποδομές (φως, νερό, τηλέφωνο). Θεωρείται αυτονόητο ότι όλοι οι θερμαινόμενοι χώροι του δήμου θα είναι ανοιχτοί αυτή την περίοδο για όλους τους δημότες.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να μην κλείσει ούτε ένας σταθμός. Να κατασκευαστούν νέοι. Άμεση κάλυψη με το αναγκαίο προσωπικό που λείπει.
  • Να μην απολυθεί κανένας υπάλληλος του δήμου, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο μέσω των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ). Προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό με σταθερή δουλειά και ωράριο μέσω ΑΣΕΠ.
  • Καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Σάββας Δευτεραίος
Πασχάλης Πεϊχαμπέρης
Φανή Τρέλη