πάμε μπροστά

Πέμπτη

17

Ιανουάριος 2013

2

ΣΧΟΛΙΑ

Το δημοτικό συμβούλιο της 17/01/2013 ζωντανά! [Προσθήκη εισηγήσεων ΚΤΕΛ-Υπηρεσίας]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Εισηγήσεις, Ζωντανή Ενημέρωση, Ζωντανή μετάδοση ΔΣ, Ημερήσια Διάταξη, Μεγάλα θέματα δήμου, Σταθμός ΚΤΕΛ, Φωτογραφίες/Γραφικά

Από εδώ θα ενημερώνεστε ζωντανά, μέσω live blogging, για τα λεγόμενα της τακτικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης 17/01/2013. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18:00.

Σε περίπτωση προβλήματος της σύνδεσης στο Internet, θα ανέβει μέρος των ανεπίσημων πρακτικών μετά το πέρας της συνεδρίασης. Για τα πλήρη και επίσημα πρακτικά παρακαλούμε να απευθύνεστε στην γραμματεία του Προεδρείου του ΔΣ του Δήμου Αλεξανδρούπολης με αίτησή σας.

Ζητούμε συγγνώμη εκ των προτέρων για πιθανά ορθογραφικά και ουσιαστικά λάθη που θα προκύψουν.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο email μας, pamemprosta AT gmail.com

[Συμπλήρωση 18/1/2013: Ευχαριστούμε τον κ. Μαστορόπουλο Διονύσιο για την παραχώρηση των εισηγήσεων που μοιράστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο σε ηλεκτρονική μορφή, για την ενημέρωση των συνδημοτών μας].

18.21

Αρχίζει η συνεδρίαση με 3 έκτακτα θέματα

18.27

Έκτακτο Θέμα:

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των δημοτικών συμβούλων που θα στελεχώσουν τις ΔΕΥΑΑ, ΤΙΕΔΑ, ΑΠΟΚΔΑ και Πολυκοινωνικό

18.29

Έκτακτο Θέμα:

Επειδή η Μητρόπολη δεν έχει διαχειριστική επάρκεια, ζητά απ´το δήμο να κάνει προγραμματική σύμβαση με το δήμο ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η αλλαγή κουφωμάτων του εκκλησιαστικού μουσείου. Το ύψος του κόστους των κουφωμάτων είναι 200.000 ευρώ.

Στο δήμο δε θα κοστίσει τίποτε αυτό το έργο.

Ψηφίζεται ομόφωνα

18.30

Ξεκινά η συζήτηση για τη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ. Ο πρόεδρος, κ. Αγγλιάς, διευκρινίζει ότι σήμερα γίνεται ενημέρωση, σε επόμενη συνεδρίαση θα ψηφιστεί θέση την οποία προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η πλευρά του ΚΤΕΛ μοίρασε φάκελλο με έγγραφα σε κάθε δημοτικό σύμβουλο [Συμπλήρωση 20/1/2013: κατεβάστε τον κάνοντας κλικ εδώ].

18.32

Το λόγο λαμβάνει ο κ. Δήμαρχος. Μιλά με αυστηρότητα για ένα με δύο στελέχη του ΚΤΕΛ που μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ απειλούν υπηρεσιακούς παράγοντες. Οι δημοτικοί υπάλληλοι εκτελούν εντολές. Με εντολή δημάρχου, λοιπόν, η πολεοδομία έκανε μία εργασία όπου αναλύονται πάνω από 15 προτάσεις-λύσεις με τα θετικά τους και αρνητικά τους. Το ΚΤΕΛ, όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να παραμείνει άλλο στην οδό Βενιζέλου.

 

18.37

Ο κ. Μαστορόπουλος Διονύσης, προϊστάμενος του Τμήματος Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, λέει ότι έχουν καταγραφεί 18 λύσεις από τις οποίες οι δύο απορρίφθηκαν αμέσως.

Μοίρασε πίνακα στους δημοτικούς συμβούλους με τις υπό πρόταση θέσεις, τα κριτήρια και  τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα της κάθε θέσης.

Ο κ. Μαστορόπουλος αναφέρεται αναλυτικά στα θετικά-αρνητικά της κάθε επιλογής χωροθέτησης για τη δημιουργία σταθμού ΚΤΕΛ.

[Κατεβάστε τον πίνακα μεγέθους Α0 που μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους από την υπηρεσία στον υπολογιστή σας, κάνοντας κλικ εδώ. Είναι σε μορφή PDF, μπορείτε να τον μεγεθύνετε ώστε να είναι ευανάγνωστα τα σχόλια για κάθε λύση. Εναλλακτικά κάντε κλικ στην ακόλουθη εικόνα για μεγέθυνση]

Προτάσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη (ΔΣ 17/1/2013)

Προτάσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Έβρου στην Αλεξανδρούπολη (ΔΣ 17/1/2013)

Θέση 1η: παλιός εμπορευματικός σταθμός ΟΣΕ στο λιμάνι

Θέση 2η: πρόταση Λασκαράκη νότια αποθηκών ΚΥΔΕΠ.

Θέση 3η : ΚΤΕΛ δυτικά της πόλης κοντά στο LIDL

Θέση 4η: ΚΤΕΛ στην Αμφιτρίτη

Θέση 5η: Οικόπεδο βορείως στρατοπέδου Κανδηλάπτη, πριν τον κόμβο της Κίρκη

Θέση 6η  και 7η: οικόπεδα βορείως και νοτίως του στρατοπέδου Ζήση

Θέση 8η: Οικόπεδο στη θέση Αετός, πάνω από τον κόμβο Κίρκης

Θέση 9η: Ιδιόκτητα αγροτεμάχια έναντι στρατοπέδου Ζήση

Θέση 10η: Ιδιόκτητα αγροτεμάχια πλησίον κόμβου Κίρκης

Θέση 11η: Πλατανότοπος Μαΐστρου

Θέση 12η: ΚΕΓΕ, όπου το ΚΤΕΛ είχε ιδιοκτησία

Θέση 13η: αποθήκες ΚΥΔΕΠ ανατολικά της πόλης (ιδιωτικές)

Θέση 14η: Κτίριο ΟΣΕ

Θέση 15η: Μπροστά από κτίριο ΚΕΓΕ

Θέση 16η: Ανατολικά του κτιρίου ΚΕΓΕ

 

18.58

Ο κ. Μαστορόπουλος τελείωσε την παρουσίαση, θα μας δείξει με χρήση του google earth τις θέσεις που προτείνονται στο χάρτη της Αλεξανδρούπολης.

Προτεινόμενες χωροθετήσεις ΚΤΕΛ (ΔΣ 17/01/2013)

Προτεινόμενες χωροθετήσεις ΚΤΕΛ (ΔΣ 17/01/2013) (κλικ για μεγέθυνση)

[Κατεβάστε το χάρτη σε μορφή .KMZ κάνοντας κλικ εδώ και δείτε τις προτεινόμενες θέσεις στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας το Google Earth (κατεβάστε το πρόγραμμα δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ)]

Συνεδρίαση ΔΣ για λύσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (17/1/2013, 19:04)

Συνεδρίαση ΔΣ για λύσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (17/1/2013, 19:04) (κλικ για μεγέθυνση)

Συνεδρίαση ΔΣ για λύσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (17/1/2013, 19:05)

Συνεδρίαση ΔΣ για λύσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (17/1/2013, 19:05)

19.15

Το λόγο παίρνει ο κ. Γρηγοριάδης. Όλες οι προτάσεις έχουν ένα βαθμό δυσκολίας. Ρωτά πόσο χρόνο θα πάρει η κυκλοφοριακή μελέτη που είναι σε εξέλιξη.

Ο κ. Μαστορόπουλος απαντά ότι τώρα ξεκινάει, θα χρειαστεί ενάμιση χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης για να ολοκληρωθεί.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά για τον πευκώνα (πρόταση Λασκαράκη)

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι θα χρειαστούν πάνω από 3 χρόνια για να προχωρήσει.

Συνεδρίαση ΔΣ για λύσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (17/1/2013, 19:13)

Συνεδρίαση ΔΣ για λύσεις χωροθέτησης σταθμού ΚΤΕΛ Αλεξ/πολης (17/1/2013, 19:13)

19.16

Ο κ. Κογιομτζής λέει στον κ. Γρηγοριάδη ότι για το ΚΕΓΕ δεν πρόκειται να δοθεί για ΚΤΕΛ από το Υπουργείο Γεωργίας.

19.18

Για το ιδιωτικό οικόπεδο δίπλα στο ΚΕΓΕ, που είναι σε διαδικασία άρσης απαλλοτρίωσης, έχει εκδοθεί απόφαση αλλά δεν έχει κατατεθεί η πρόταση στο δήμο. Ή ο δήμος το πληρώνει ή το αποχαρακτηρίζει και το αποδίδει στους οικοπεδούχους. Είναι μία καλή περιοχή, δίπλα στην περιφερειακή οδό (Λύση 16η)

 

19.20

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι είναι μία καλή λύση, συμφωνεί και ο κ.Δήμαρχος. Ιδιοκτήτης του οικοπέδου είναι ο κ. Αλέξανδρου.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι οι λύσεις της Ηροδότου είναι οι καλύτερες εφόσον θέλει το ΚΤΕΛ να χρησιμοποιεί τον περιφερειακό.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι πρέπει να ξέρουμε τι δρομολόγια θέλει να κάνει το ΚΤΕΛ μέσα από την πόλη.

19.22

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι το οικόπεδο δίπλα στο ΚΕΓΕ είναι μία πολύ καλή λύση. Το παλιό τριγωνικό οικόπεδο του ΚΤΕΛ δεν είναι μία λύση που θα εξυπηρετούσε μακροχρόνια το ΚΤΕΛ.

19.23

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι θέλει να ακούσει και το ΚΤΕΛ ώστε να μιλήσει. Πρέπει να αξιολογηθούν οι καλύτερες και γρηγορότερες λύσεις από το ΚΤΕΛ, να επιλεγούν 4-5 και τότε να τις συζητήσουμε.

19.27

Ο κ. Μαστορόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δευτεραίου, λέει ότι πιο σύντομη κρίνεται η λύση της αποθήκης ΟΣΕ στο λιμάνι, όπου θα χρειαστεί 4-5 μήνες προεργασία και 5-6 μήνες για να λειτουργήσει ο σταθμός (1 χρόνο για να λειτουργήσει) και γύρω 4-5 χρόνια οι πιο δύσκολες λύσεις.

19.30

Ο κ. Τερζής λέει ότι και παλιότερα στήριζε τη λύση δυτικά της πόλης, όπου έχει αγορασμένο οικόπεδο το ΚΤΕΛ. Ρωτά τι επίπτωση θα υπάρχει αν λειτουργήσει εκεί το ΚΤΕΛ.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι το ΓΠΣ της πόλης θεωρείται πιο εμπεριστατωμένη και δυνατή λύση από μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ΣΧΟΠ συμπεριέλαβε στην έγκρισή του ότι αν χωροθετηθεί εκεί μία λειτουργία που δεν προβλέπεται, η πολεοδομική μελέτη σταματάει εκεί και δεν προχωρά η έγκρισή της.

19.33

Ο κ. Λασκαράκης ρωτά γιατί δεν συμπεριλήφθηκε η λύση του οικοπέδου δίπλα στο Γαλλικό Σταθμό.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι δεν την άκουσε, μπορεί να την προσθέσει.

Ο κ. Λασκαράκης λέει για τη λύση ΚΥΔΕΠ, εφόσον παραχωρηθεί οικόπεδο από τον ΟΣΕ, μπορεί να γίνει ένα τοπικό ρυμοτομικό εκεί.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι πρέπει να φύγουν οι γραμμές και να πάει ο σταθμούς στο Γαλλικό Σταθμό.

 

19.36

Το λόγο παίρνει ο μηχανικός του ΚΤΕΛ, κ. Παναγιώτης Καρανάσιος. Το δίλημμα που υπάρχει τώρα είναι η λύση στη δυτική πλευρά της πόλης (έχει πάρει εγκρίσεις από όλες τις υπηρεσίες) ή η καθυστέρηση. Ξεκινάμε σήμερα την αξιοποίηση του οικοπέδου δυτικά της πόλης και σε ένα χρόνο έχουμε ένα στολίδι ή παραμένουμε όπως είμαστε και είναι άγνωστο πότε θα δοθεί λύση. Ο ίδιος λέει ότι αν υπάρχει λύση εφικτή και μελετημένη, τότε ναι, να τη δούμε. Δεν ξέρουμε οποιαδήποτε άλλη λύση πότε θα λειτουργήσει. Έχουμε τώρα όλες τις εγκρίσεις και μπορούμε αύριο  να ξεκινήσουμε την κατασκευή παίρνοντας την οικοδομική άδεια.

19.43

Συνεχίζει λέγοντας ότι το ΚΤΕΛ θέλει να πάρει την οικοδομική άδεια, με τη συναίνεση των συμβούλων τώρα, ενώ δεσμεύεται να μην ξεκινήσει την κατασκευή για ένα μικρό διάστημα μήπως βρεθεί άλλη εφικτή και εφαρμόσιμη λύση. Ζητά να μην εξαιρεθεί από τη συγκεκριμένη χρήση η χωροθέτηση ΚΤΕΛ σε εκείνη την περιοχή.

19.47

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά πόσα χρόνια ασχολείται ο κ. Καρανάσιος με το θέμα.

Ο κ. Καρανάσιος λέει ότι ασχολείται 3 χρόνια.

Ο κ. Λαμπάκης ρωτά αν ξέρει ότι έπρεπε να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ και μετά να πάρουν άδεια κατασκευής σταθμού ΚΤΕΛ εκεί.

Ο κ. Καρανάσιος λέει ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν σούπερ μάρκετ που δημιουργούν μεγαλύτερη όχληση, επιτρέπεται εκεί ΚΤΕΛ.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι το ΓΠΣ προβλέπει ΚΤΕΛ ανατολικά της πόλης. Το ΓΠΣ επικυριαρχεί όταν ορίζει άλλως.

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ, κ. Ντούμπας, ρωτά ποια είναι μη χρήση γης εκεί.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει τροποποίηση της μελέτης εκεί αφού προβλέπεται ΚΤΕΛ ανατολικά της πόλης και το ΔΣ δεν επιθυμεί τροποποίηση. Το οικόπεδο έχει χρήση “Τουρισμός-Αναψυχή”.

Ο κ. Καρανάσιος Παναγιώτης λέει ότι μπορεί να δοθεί άδεια υπεραστικών λεωφορείων εκεί.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι δεν μπορούν να πάρουν χρήση γης δυτικά της πόλης εάν δεν αποφασίσει τροποποίηση ΓΠΣ το δημοτικό συμβούλιο.

Ο κ. Καρανάσιος ζητά να έχει τον πολιτικό κόσμο στο πλάι τους.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι μάλλον ήρθανε για να μιλήσουν για τη δικιά τους λύση (του οικοπέδου του ΚΤΕΛ στα δυτικά) και να μην ακούσουν τις άλλες.

19.55

Ο κ. Κοζάρης ρωτά αν κατατεθεί αίτηση για πολεοδομική άδεια από το ΚΤΕΛ, θα την πάρει ή όχι και αν θα έχει πρόβλημα η επέκταση σχεδίου πόλης της Χιλής.

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι επειδή ορίστηκε θέση ανατολικά της πόλης, δεν εγκρίθηκε ούτε το τοπογραφικό με τις χρήσεις γης για το ΚΤΕΛ Δυτικά. Αν γίνει αναθεώρηση ΓΠΣ με απόφαση του ΔΣ τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Ο κ. Λαμπάκης λέει ότι θα συζητηθούν και οι 18 προτάσεις, δεν μένουμε στη λύση που θέλει το ΚΤΕΛ

19.56

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει ότι η απόφαση δημοτικού συμβουλίου αλλάζει με νέα απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Ρωτά αν δεν είχαμε απόφαση ΔΣ, τι θα γινόταν;

Ο κ. Μαστορόπουλος λέει ότι με νέα απόφαση ΔΣ θα έπρεπε να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ σε εκείνο το σημείο.

19.58

Ο κ. Ντούμπας, πρόεδρος του ΚΤΕΛ, λέει ότι είναι πρόκειται για μία ιδιωτική επιχείρηση με 110 μετόχους και 150-200 εργαζόμενους, μία από τις καλύτερες επιχειρήσεις του Έβρου. Θέλουν να επενδύσουν, να δώσουν εργασία και να εξυπηρετήσουν το κοινό της πόλης.

Έχουν φτάσει στο παρά πέντε πριν την κατάθεση αδείας. Ο χώρος εκεί θα είναι χώρος αφίξεων-αναχωρήσεων μόνο. Στο 95% των προτάσεων είναι αντίθετοι. Αετός, Αμφιτρίτη δεν μπορούν να συζητηθούν. Ο κόσμος πρέπει να έρχεται στην πόλη. Από τις προτάσεις, οι 10 είναι βόρεια, οι 4 ανατολικά (στον Πλατανότοπο απαγορεύεται λόγω συνθήκης Σεβέζο).

Για τις λύσεις ΚΕΓΕ και εμπορευματικό σταθμού ΟΣΕ είναι θετικοί αρκεί να προχωρήσουν άμεσα. Το οικόπεδο του ΚΕΓΕ είναι ιδιοκτησίας περιφέρειας και δήμου, θέλει τρέξιμο. Στη δυτική πλευρά έχουν μαζέψει υπογραφές από τις υπηρεσίες.

20.06

Ο κ. Παπαντωνίου, προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, λέει ότι το ΚΕΓΕ είναι σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από δεξαμενές.

Ο κ. Μυτιληνός ζητά να μάθει την πορεία των λεωφορείων αν γίνει δυτικά το ΚΤΕΛ, αν θα περνάει από κάθοδο και Λεωφόρο Δημοκρατίας. Συγχαίρει τον πρόεδρο και βλέπει ότι είναι διαλλακτικός.

Ο κ. Ντούμπας λέει ότι δυτικά θα είναι δίπλα στον περιφερειακό. Τα αυτοκίνητα θα είναι διερχόμενα από την κεντρική οδό χωρίς στάση, με πρώτη στάση μετά τον Μαρινόπουλο. Άνοδο-κάθοδο δεν θα περνάνε. Το ΚΤΕΛ σκέφτεται να αγοράσει ένα εκδοτήρια στο κέντρο της πόλης για να εκδίδουν τα εισιτήριά τους. Στο σταθμό θα πηγαίνουν μόνο όσοι ταξιδεύουν.

Ο κ. Γρηγοριάδης ρωτά γιατί απορρίπτεται η λύση Ηροδότου.

Ο κ. Ντούμπας λέει ότι οι επιβάτες από Μοναστηράκι, Αμφιτρίτη, Αρδάνιο θα έχουν πρόβλημα εκεί.

Ο κ. Ραπτόπουλος ρωτά αν γίνει δυτικά ο σταθμός ποια θα είναι η διαδρομή.

Ο κ. Ντούμπας λέει ότι θα πηγαίνει από μέσα απ´την πόλη εκτός αν γίνει ο περιφερειακός.

Ο κ. Ραπτόπουλος λέει ότι καλοκαίρι γίνεται χαμός όταν η παραλιακή είναι κλειστή.

Ο κ. Ντούμπας λέει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ΚΤΕΛ αν πάει από την οδό Άβαντος.

Ο κ. Γκότσης ρωτά αν η λύση της Χιλής εξυπηρετεί τους πελάτες των Φερών, από που θα παίρνουν το λεωφορείο.

Ο κ. Ντούμπας λέει ότι θα παίρνουν το λεωφορείο από το σταθμό στα δυτικά, μπορούν να συνεννοηθούν να μπει αστικό ή να περνά λεωφορείο μικρό και να τους μεταφέρει δυτικά στο σταθμό.

Ο κ. Γρηγοριάδης λέει να επιλεγούν κάποιες λύσεις και να διερευνηθούν καλύτερα.

Ο κ. Ντούμπας λέει ότι το οικόπεδο αγοράστηκε μετά από παρακίνηση του πρώην δημάρχου.

Ο κ. Γρηγοριάδης απαντά ότι αγοράστηκε 3 μήνες μετά την ομόφωνη απόφαση (με λευκή ψήφο Τερζή) που απέκλειε τη λειτουργία ΚΤΕΛ δυτικά της πόλης.

Ο κ. Καρανάσιος, μηχανικός του ΚΤΕΛ, λέει ότι η απόφαση του ΔΣ θα μπορούσε να αλλάξει. Η λύση δυτικά είναι μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη.

Ο κ. Αγγλιάς λέεει ότι η απόφαση του ΔΣ βγήκε τον Φεβρουάριο του 2009 και το οικόπεδο αγοράστηκε τον Ιούλιο του 2009.

20:20

Ο κ. Ραπτόπουλος Γιώργος συμμερίζεται την αγωνία των οδηγών αλλά πρέπει να δούμε την προοπτική της πόλης για τα επόμενα 30-40 χρόνια. Όταν παίρνεις μία πολιτική απόφαση θα πικράνεις κάποιο κόσμο. Ορισμένες λύσεις απορρίπτονται λόγω απόστασης.

Οι αποθήκες ΟΣΕ δεν πρέπει να επιλεχθούν καθώς παραχωρήθηκαν από τον ΟΣΕ για πολιτιστικές χρήσεις.

Ανατολικά, στην περιοχή του ΚΕΓΕ, μπορεί να επιλεγεί για περαιτέρω έλεγχο, η θέση του ΚΤΕΛ δυτικά (λόγω της επιμονής του ΚΤΕΛ να συμπεριληφθεί αυτή η λύση στις υπό εξέταση), και η λύση που προτείνει η παράταξή του νοτίως του στρατοπέδου Ζήση.

Είναι λύσεις που πρέπει να τις δούμε με πιο μεγάλη προσοχή, αυτές τις 3 θέσεις. Αντιλαμβάνεται ότι οι οδηγοί έχουν κάνει μία επένδυση, αλλά πρέπει να βρούμε την καλύτερη λύση για την πόλη, αφού περάσει ένα διάστημα μελέτης.

20:24

Ο κ. Δευτεραίος Σάββας λέει ότι το ΚΤΕΛ δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της πόλης. Όμως από τα λεγόμενα είναι προφανές ότι θα μείνει στο κέντρο για πολλά χρόνια ακόμα. Πρέπει να γίνει στη βάση συγκέντρωσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε ένα σημείο. Μπορεί να γίνει ένα εκδοτήριο στο κέντρο της πόλης και με αστικό ή με ένα μικρό λεωφορείο να πηγαίνουν στο σταθμό του ΚΤΕΛ. Απαραίτητο είναι να υπάρχει αστική συγκοινωνία που να πηγαίνει από το σταθμό του ΚΤΕΛ στο κέντρο της πόλης.

Πρέπει να αξιοποιηθεί ο μικρός περιφερειακός. Μπορεί να επιλεγεί μία θέση εκεί κοντά αλλά το ΚΤΕΛ να μην περνά από το κέντρο της πόλης. Έχει ζήσει σκηνές απείρου κάλους το καλοκαίρι με την αναμονή από το φανάρι της Χιλής να φτάνει ως την πόρτα του νοσοκομείου.

Ρωτά αν θα μεταφέρονται από το ΚΤΕΛ οι μαθητές έστω και χωρίς χρήματα, ή οι άνεργοι δωρεάν.

Πρέπει πάση θυσία να μην επιβαρυνθεί ο αστικός ιστός της πόλης. Μία από τις καλές λύσεις είναι αυτή του κ. Λασκαράκη. Πρέπει κάποτε να καταργηθεί το master plan του λιμένα. Το ΚΤΕΛ πρέπει να γίνει κάπου που να μην είναι στο κέντρο ούτε δυτικά της πόλης. Ο άξονας που βγάζει στην Εγνατία, βόρεια, είναι καλή θέση που σε συνδυασμό με τους περιφερειακούς θα λύσει πολλά προβλήματα.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι μέχρι το Μάρτη απελευθερώνεται η λειτουργία του ΚΤΕΛ, αύριο μεθαύριο μπορεί να έρθει και άλλη εταιρεία που να θέλει σταθμό ΚΤΕΛ.

Να μην πάει στις αποθήκες ΟΣΕ, είναι για άλλο λόγο αυτές.

20:33

Ο κ. Τερζής Νώντας λέει ότι οι λύσεις είναι λίγες, 2-3. Είναι άμεση ανάγκη να δώσουμε λύση.

Προτείνει να μη σταθμεύουν οχήματα στη 14ης Μαΐου αριστερά-δεξιά μέχρι το σταθμό του ΚΤΕΛ στη Βενιζέλου, για να δοθεί άμεση ανάσα.

Καλή λύση είναι οι αποθήκες του ΟΣΕ, έχουμε 7 ας δώσουμε 1 και για τη μεταφορά.

Δεν υπάρχει πόλη της Ελλάδας που να μην κυκλοφορούν λεωφορεία μέσα από αυτή.

Να δούμε και τη δυτική πλευρά. Τι είναι; Το Κολωνάκι και δεν θέλουμε να το μολύνουμε; Δεν καταλαβαίνω αυτή την άρνηση.

Και το ΚΕΓΕ είναι μία καλή λύση και οι αποθήκες ΚΥΔΕΠ αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες.

20:37

Ο κ. Λασκαράκης Γιάννης λέει ότι το θέμα της χωροθέτησης του ΚΤΕΛ επηρρεάζει τους οδηγούς, τους πελάτες, τους πεζούς και τους οδηγούς της πόλης. Αυτές οι λειτουργίες δεν πάνε όπου θέλει ο καθένας αλλά όπου αποφασίζουν κάποιοι θεσμικοί.

Καλό είναι να υπάρξει συναίνεση και να δοθεί η βέλτιστη λύση.

Τα κριτήρια των σταθμών ΚΤΕΛ είναι κατοχυρωμένα διεθνώς:

1)    Θεσμική νομιμοποίηση (πού επιτρέπει το ΓΠΣ να κατασκευαστούν).

2)    Να είναι εκτός του βασικού κέντρου της πόλης, σε κέντρο απόκεντρο ή εκτός πόλης.

3)    Να έχει θετικές επιπτώσεις στο χώρο που πηγαίνει, να αναβαθμιστεί η περιοχή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Πρέπει να μπουν κριτήρια με κάποιο βάρος και να αξιολογηθεί η κάθε πρόταση.

Η πιο ιδανική λύση είναι ο άξονας από τις αποθήκες ΚΥΔΕΠ ως το ΚΕΓΕ. Εκεί υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις.

Η σύγκριση βορρά με δύση είναι δύσκολη, το ίδιο μη επιθυμητές λύσεις κατά τη γνώμη του.

Το πρωί μίλησε με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΟΣΕ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε συζήτηση. Πρέπει να δούμε τον ΟΣΕ, αφού με ένα απλό ρυμοτομικό λύνεται άμεσα το πρόβλημα.

Για το θέμα του λιμανιού έχει πολλές επιφυλάξεις (των αποθηκών ΟΣΕ). Εκείνο το κομμάτι είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης, το ΚΤΕΛ θα δημιουργήσει όχληση. Προσωρινά για 1-2 χρόνια θα μπορούσε να πάει εκεί αλλά να μείνει η χρήση ως πολιτισμού.

Οι αποθήκες της ΚΥΔΕΠ, αν γίνει το ρυμοτομικό εκεί, οι μισές περνάνε στο δήμο και μπορεί να πάει εκεί το ΚΤΕΛ και να δώσει πνοή και ανάπτυξη στην περιοχή.

20:45

Ο κ. Κοζάρης Νικόλαος λέει ότι πρέπει να επιλεχθεί η λύση του ΚΤΕΛ δυτικά της πόλης ΙΚΑ να τελειώσει άμεσα το πρόβλημα. Όλοι ζούμε μία οικονομική κρίση, πρέπει να δοθεί άμεση λύση. Το ΚΤΕΛ πρέπει να καταθέσει μία οικοδομική άδεια να δούμε τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση.

20:47

Ο δήμαρχος κ. Λαμπάκης λέει ότι σέβεται τις αποφάσεις του ΔΣ της πόλης. Έτυχε μία επαγγελματική ομάδα να στέκεται απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο. Οι λύσεις είναι εύκολες και δύσκολες, ειπώθηκαν όλες οι απόψεις. Πολλοί εκφράστηκαν γενναία και δημόσια. Έχουν όλοι πλέον σχηματίσει μία γνώμη που θα οδηγήσει στη λύση.

Προκύπτουν 5 λύσεις που πρέπει να αξιολογηθούν με ηρεμία λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον όλων. Εάν υπάρχουν αυτοί που σκέφτονται τις επόμενες εκλογές και θυσιάζουν το γενικό καλό για τα συμφέροντα μίας μικρής ομάδας, τότε δε βοηθούμε την κοινωνία μας να προχωρήσει.

Εφόσον επιλεγεί η θέση σταθμού στα δυτικά της πόλης, θα προκύψει μεγάλη κίνηση επιβατών από τα ανατολικά της πόλης. Όλος ο Έβρος στοιβάζεται στη δυτική μεριά της πόλης για το μπάνιο του.

Από το 1998 ασχολούμαστε με την επέκταση σχεδίου πόλης της Χιλής σε 4.000 στρέμματα με 4.500 οικοπεδούχους δημότες. Φτάσαμε να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα τελικό στάδιο να μπορούν να οικοδομήσουν όλοι αυτοί σε λίγους μήνες. Αν πάει το ΚΤΕΛ δυτικά, θα πρέπει να περάσουν άλλα πέντε χρόνια για να γίνει τροποποίηση του ΓΠΣ.

Ανοίγει το επάγγελμα του οδηγού λεωφορείου, πλέον, και κάθε κοινοπραξία θα μπορεί να ζητά άδεια σε εκείνη την περιοχή για ένα κέντρο συγκοινωνιών (αστικά, ΚΤΕΛ, άλλες ιδιωτικές εταιρείες-συνεταιρισμοί) επιβαρύνοντας περαιτέρω την κατάσταση.

Προκρίνει 5 λύσεις.

Η αποθήκη ΟΣΕ στο λιμάνι έχει μάλλον αρνητικό πρόσημο.

Η λύση Ηροδότου, Ζήση, Κανδυλάπτη δεν έχει σχέση με τη λύση στη δυτική πλευρά της πόλης. Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι έτοιμος να παραχωρήσει εκεί χώρο άνευ ανταλλάγματος, εκτός αν το μπλοκάρει η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια. Αν απορριφθεί μπορεί να γίνει ανταλλαγή οικοπέδων ή να παραχωρηθεί οικόπεδο κατά χρήση. Ζητά να μην την απορρίπτουν τη λύση αυτή οι του ΚΤΕΛ. Είναι δίπλα στον κόμβο της Κίρκης. Από εκεί υπάρχει πρόσβαση προς Θεσσαλονίκη και προς βόρειο Έβρο. Αναρωτιέται γιατί να γίνει σταθμός 1.000 τ.μ. και όχι 350 τ.μ. που είναι τα ελάχιστα βάσει νόμου.

Η λύση του απαλλοτριωμένου στο ΚΕΓΕ, αν δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Σεβέζο, είναι μία πολύ καλή λύση, μπορούμε να δούμε και το οικόπεδο ΚΕΓΕ του υπουργείου Γεωργίας.

Ακόμα και στην περιοχή του απαλλοτριωμένου μετά το Μύλο Μασούρα μπορεί να γίνει ένα ακίνητο 700-800 τμ οικόπεδο όπου θα οικοδομηθεί σταθμός 350 τμ.

Στη λύση των αποθηκών ΚΥΔΕΠ, υπάρχουν 2 ιδιώτες με έτοιμο κτίσμα που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα. Μπορεί να είναι μία από τις πιο γρήγορες λύσεις.

Μετά τον Πευκώνα είναι άλλη μία καλή λύση.

Ζητά αυτές οι 5 λύσεις να διεκδικηθούν ταυτόχρονα όλες, σε συνεργασία με τους μηχανικούς του ΚΤΕΛ και του Δήμου, και να βρούμε τη βέλτιστη και γρηγορότερη λύση.

21:07

Λύεται η συνεδρίαση.

2 Σχόλια

  1. Konstantinos.D
    • μαζί Πάμε Μπροστά