πάμε μπροστά

Τρίτη

5

Φεβρουάριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Καταγγελία παράνομων εργασιών της “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” στη δυτική πλευρά λόφου Περάματος Έβρου.

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Δελτία Τύπου, Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού, Μεγάλα θέματα δήμου, Πολιτών, Φωτογραφίες/Γραφικά, Χρυσωρυχεία

Παράνομες διανοίξεις δρόμων στο Πέραμα (Σάββατο 2/2/2013)

Παράνομες διανοίξεις δρόμων στο Πέραμα (Σάββατο 2/2/2013) (κλικ για μεγέθυνση)

Προς: Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης
Σκρα 1, 69100, Αλεξ/πολη
25510 26412

Κοινοποίηση:
1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης
2. Αστυνομική Διεύθυνση Έβρου – Αλεξανδρούπολη

Θέμα: Καταγγελία παράνομων εργασιών της “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” στη δυτική πλευρά λόφου Περάματος Έβρου.

Σας γνωρίζουμε ότι σήμερα ημέρα Σάββατο 02/02/2013 και ώρα 14:30 ομάδα δέκα εκπροσώπων της Διανομαρχιακής Επιτροπής, της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου και της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης επισκέφθηκε τον λόφο του Περάματος όπου η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” φιλοδοξεί να εγκαταστήσει ανοικτό μεταλλείο εξόρυξης χρυσοφόρων κοιτασμάτων. Το ενδιαφέρον μας περιορίσθηκε στα υψηλότερα σημεία της δυτικής πλευράς του λόφου, όπου διαπιστώσαμε τις παρακάτω παράνομες κατά την εκτίμησή μας ενέργειες της εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ”.

  1. Ουσιαστικά η δασική βλάστηση στην πλευρά αυτή έχει αφανισθεί, μη εξαιρουμένης φυσικά και της Μαύρης Πεύκης. Συνεπώς, πέραν της παράνομης εκχέρσωσης παραβιάσθηκαν οι όροι της αριθμ. 696/9-4-1998 εγκριτικής Απόφασης της Δ/νσης Δασών Έβρου με την οποία σαφέστατα ορίζεται ότι δεν θα θιγεί το δάσος της Μαύρης Πεύκης.
  2. Αντί του δάσους υπάρχει σήμερα ένα πλήθος δασοδρόμων όπου δυο μηχανήματα (ένα γκρέιντερ και ένας φορτωτής) με τους αντίστοιχους χειριστές εργάζονταν για την συντήρηση των δασοδρόμων αυτών. Στο παρελθόν μετά από την Α2001/1640/21-6-2001καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου, το ποινικό δικαστήριο στις 17-5-2005 αποφάνθηκε ότι όντως διαπράχθηκαν τα αδικήματα που επικαλέσθηκε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου. Μεταξύ αυτών ήταν και η πραγματοποιηθείσα διάνοιξη πλήθους δασοδρόμων χωρίς να εκδοθεί προηγουμένως η απαιτούμενη από τον Νόμο έγκριση προκειμένου να διενεργηθούν ερευνητικές εργασίες. Θεωρούμε ότι κανείς δε νομιμοποιείται να συντηρεί έργο που ουδέποτε αδειοδοτήθηκε με τις νόμιμες διαδικασίες.
  3. Παράλληλα με την συντήρηση των παράνομων δασοδρόμων διενεργούνταν (από τους χειριστές με τα μηχανήματα) και εργασίες επέκτασης των δασοδρόμων αυτών με αποτέλεσμα την παράνομη εκχέρσωση της ελάχιστης εναπομείνασας δασικής βλάστησης. Αδιάψευστοι μάρτυρές μας είναι η πλούσια φωτογραφική αποτύπωση της κατάστασης που διαμορφώθηκε παράνομα, την οποία και θα την συμπεριλάβουμε στα αποδεικτικά στοιχεία ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου.
  4. Στην ίδια περιοχή διαπιστώσαμε ότι έχουν κατασκευασθεί τσιμεντένιες βάσεις- δάπεδα μέσα σε έκταση δασικού χαρακτήρα. Αγνοούμε αν στα πλαίσια των ερευνητικών εργασιών της “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ” κάποια δημόσια αρχή νομιμοποίησε τον αφανισμό ορισμένων δασικών εδαφών και την υποκατάστασή τους με τσιμεντένιες επιφάνειες.
  5. Όλες αυτές οι εμφανώς παράνομες κατά την άποψη μας εργασίες μέσα στο σταδιακά και μεθοδευμένα αφανιζόμενο δάσος, πραγματοποιούνταν ημέρα Σάββατο και ώρα 14:30. Δηλαδή σε ώρα και ημέρα που δεν λειτουργεί το Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, και προφανώς ήταν τουλάχιστον δυσχερής η παρακολούθηση – επόπτευση των εργασιών. Συνεπώς η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης παραβίασε σκοπίμως την παράγραφο 3 της 10838/28-5-2012 απόφασης της Δ/νσης Δασών Έβρου (για ερευνητικές γεωτρήσεις) που ορίζει ότι το Δασαρχείο Αλεξ/πολης θα παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου.

Από την πλευρά μας καλέσαμε την Αστυνομία η οποία προσήλθε ενώ οι χειριστές με τα μηχανήματα είχαν αποχωρήσει και απέφυγαν την πιθανή αυτόφορη διαδικασία.

Κατόπιν αυτών επειδή διαπιστώνεται ότι η εταιρεία “Χρυσωρυχεία Θράκης ΑΕ”,

α) Στις 2 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 14.30 παραβίασε κατά συρροή την νομοθεσία και τις Εγκριτικές Αποφάσεις για έρευνα που εξέδωσε η Δ/νση Δασών Έβρου (αριθμ. 696/9-4-1998 και αριθμ. 10838/28-5-2012)

β) Παραβιάζει τους όρους των εγκριτικών αποφάσεων για ερευνητικές εργασίες κατ’ εξακολούθηση και ενδεχομένως συστηματικά (από το 1998 και εντεύθεν)

ΖΗΤΑΜΕ

1) Να προβειτε στις ενέργειες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες σας ώστε να επιβληθούν οι νόμιμες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις στους οδηγούς μηχανημάτων εργασιών και στην εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε όπως αυτή εκπροσωπείται.

2) Να μας ενημερώσετε εάν οι παρανόμως και χωρίς άδεια υφιστάμενοι δασόδρομοι στη δυτική πλευρά στον λόφο του Περάματος έχουν εκ των υστέρων νομιμοποιηθεί.

Οι υπογράφοντες φορείς:

Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Οικολογική Ομάδα Ροδόπης

Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού