πάμε μπροστά

Παρασκευή

22

Φεβρουάριος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Γραφείο τύπου του δημάρχου και η ιστοσελίδα pamemprosta.org;

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία Ανεπίσημα Πρακτικά, Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτικού Συμβουλίου, Διαφάνεια, Επιτροπές, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.), Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Ζωντανή Ενημέρωση, Ζωντανή μετάδοση ΔΣ, Λαϊκή Αγορά, μαζί Πάμε Μπροστά, Μεγάλα θέματα δήμου, Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.), Οικονομικής Επιτροπής, Παρατάξεις, Πασχάλης Δρακόπουλος, Σταθμός ΚΤΕΛ, Στελεχών παράταξης "μαζί Πάμε Μπροστά", Χρυσωρυχεία

Maximum FM 93,6 logoΑφορμή για το σημερινό μου άρθρο, η αναφορά στο πρόσωπό μου στην χθεσινή (21/2/2013) πρωϊνή ραδιοφωνική εκπομπή του Δημήτρη Κολιού, στον Maximum FM 93,6. Ακροατής του σταθμού αναρωτήθηκε γιατί δεν ενημερώνεται συχνά η ιστοσελίδα και, αναφέροντας τη θεματολογία της πρώτης σελίδας, ρώτησε αν έχουμε μετατραπεί σε γραφείο τύπου του δημάρχου :-)

Η ιστοσελίδα μας είναι, αν όχι η μοναδική, από τις λίγες πανελληνίως που δίνει το δικαίωμα στον κάθε δημότη να ενημερώνεται ζωντανά για τα τεκταινόμενα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, να κατεβάζει στον υπολογιστή του τις εισηγήσεις που μοιράζονται στους δημοτικούς συμβούλους, να μαθαίνει τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών. Το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε, με λιγότερη επιτυχία και όχι όσο συχνά θα το θέλαμε, στην οικονομική επιτροπή, την επιτροπή ποιότητας ζωής και τις συνεδριάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Επίσης κατά καιρούς φιλοξενεί άρθρα συνδημοτών μας, στελεχών της παράταξής μας, δημοτικών συμβούλων άλλων παρατάξεων και προσωπικά μου, καθώς και βίντεο από ειδικές συνεδριάσεις όπως απολογισμούς, τηλεοπτικές εκπομπές και τη συνεδρίαση των χρυσωρυχείων.

Ως παράταξη έχουμε υποσχεθεί ότι, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας και μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, θα υπηρετούμε το βασικό μας στόχο της διάδοσης των πληροφοριών που αφορούν στις δημόσιες συνεδριάσεις του δήμου και των επιτροπών. Μέχρις στιγμής τηρούμε αυτή μας την υπόσχεση και ενημερώνουμε την ιστοσελίδα άλλοτε με περισσότερο ζήλο και άλλοτε αραιότερα, ανάλογα με την ειδησεογραφία και τον ελεύθερό μας χρόνο.

Στην κριτική ότι η ιστοσελίδα μας έχει μετεξελιχθεί σε γραφείο τύπου του δημάρχου, απαντώ ότι στα θέματα που συμφωνούμε με τη δημοτική αρχή θα τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Τέτοια θέματα είναι (για παράδειγμα):

  1. το θέμα της επένδυσης των χρυσωρυχείων στο Πέραμα, με την υλοποίηση των οποίων είμαστε κάθετα αντίθετοι (στο πρόγραμμά μας μιλούσαμε για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη). Εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού με κυάνιο, με ότι συνεπάγεται αυτό, δεν συμβαδίζει με την αειφορία που επιθυμούμε για την περιοχή μας.
  2. το θέμα των φωτοβολταϊκών στις σχολικές στέγες και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία αποτελούσαν μέρος και του δικού μας προεκλογικού προγράμματος και των οποίων η υλοποίηση μας χαροποιεί ιδιαίτερα καθώς δημιουργεί έσοδα στο δήμο και απελευθερώνει πόρους απαραίτητους για τις συντηρήσεις και τις άλλες αυξημένες δαπάνες των σχολείων της πόλης μας,
  3. το θέμα της χωροθέτησης του ΚΤΕΛ σε περιοχή διαφορετική από αυτήν που επιθυμεί η διοίκησή του, στα δυτικά της πόλης.

Προσωπικά για μένα, άλλο ένα τέτοιο θέμα ήταν αυτό της χωροθέτησης της λαϊκής αγοράς στην οδό Παπαναστασίου για το οποίο είχα αρθρογραφήσει υπέρ, διαφωνώντας με την επίσημη θέση της παράταξής μου.

Η αντιπολίτευση πιστεύω πως πρέπει να είναι δημιουργική, αυστηρή εκεί που πρέπει, αλλά ουσιαστική και σε τελική ανάλυση να βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων και να παίρνει θέσεις για το καλό της πόλης και των κατοίκων της, και όχι της όποιας δημοτικής παράταξης.

Όσον αφορά το θέμα της διαφάνειας και της διάδοσης της πληροφορίας, έχουμε συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με τον κ. δήμαρχο με αφορμή την μη τήρηση επισήμων πρακτικών από τη δημοτική αρχή (ακόμα περιμένουμε να δούμε τα πρώτα) και την απομαγνητοφώνηση λέξη προς λέξη των δημοσίων συνεδριάσεων (δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών οικονομικής και ποιότητας ζωής). Αναγκαστήκαμε να σκανάρουμε πακέτα δεκάδων σελίδων σε ψηφιακή μορφή και να παρακαλούμε για το αυτονόητο της ηλεκτρονικής τους ταχυδρόμησης των εισηγήσεων απευθείας από το γραφείο του δημάρχου, κάτι το οποίο τελικά υλοποιήθηκε. Πολλές φορές δεχθήκαμε συγχαρητήρια, ειδικά στην αρχή της προσπάθειάς μας, από δημοτικούς συμβούλους ακόμα και της συμπολίτευσης, γιατί ενημερώνονταν από τη σελίδα μας κατεβάζοντας εισηγήσεις θεμάτων που δεν τους είχαν μοιραστεί. Με τον καιρό αποκτήσαμε και την εμπιστοσύνη των υπηρεσιακών παραγόντων που μας τροφοδότησαν, και τους ευχαριστούμε για άλλη μία φορά, με επιπλέον υλικό και λεπτομέρειες για τις αναρτήσεις μας.

Η καταγραφή και η προβολή μέσω της ιστοσελίδας μας των βίντεο του απολογισμού της δημοτικής αρχής και του συνηγόρου του δημότη και της επιχείρησης, συμβάλλει στην κατεύθυνση της διαφάνειας και της δημοσιοποίησης των ειδικών συνεδριάσεων. Με τον τρόπο αυτό οι συνδημότες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν, μπορούν να σχηματίσουν δική τους άποψη και να κρίνουν το έργο της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης.

Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα στην ιστοσελίδα μας, αλλά το γενικό αποτέλεσμα είναι, κατά τη γνώμη μου, ικανοποιητικό, δεδομένων των περιορισμένων μας πόρων. Το κόστος της δημιουργίας και λειτουργία της είναι (σε χρήματα) μηδέν, καθώς στήθηκε με λίγες γνώσεις υπολογιστών και καμία προγραμματισμού ενώ η φιλοξενία των σελίδων γίνεται σε δικό μου server και δεν κοστίζει τίποτε στην παράταξη. Το όλο εγχείρημα είναι ένα προσωπικό στοίχημα, σε συνεργασία πάντα με τους κ.κ. Κογιομτζή, Ραπτόπουλο, Γαλάνη και Καρυπίδη, που σκοπό έχει να αποδείξει ότι πολλά μπορούν να συμβούν αν ο καθένας μας σηκωθεί απ’ τον καναπέ του και ασχοληθεί με τα κοινά αφιλοκερδώς και με στόχο το κοινό καλό, ακόμα και αν δεν έχει καταφέρει να εκλεγεί. Αρκεί λίγος χρόνος και πολλή διάθεση.

Δεν κρύβω ότι πηγή απογοήτευσης για μένα είναι, συχνά, η ονοματολογία που φτάνει στα αυτιά μου σχετικά με όσους επιδιώκουν να ασχοληθούν με τη διεκδίκηση της δημαρχίας στις επόμενες εκλογές, παλιά φθαρμένα υλικά που δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη το πόσο έχει αλλάξει η πολιτική κατάσταση και δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα της απόσυρσής τους από την ενεργό δράση και τα κοινά, και που θα εμφανιστούν, ίσως, ως αλεξιπτωτιστές-σωτήρες για να ηγηθούν της παράταξης- αντιπάλου δέους σε αυτήν του δημάρχου, κ. Ευάγγελου Λαμπάκη.

Αποδεκτή, λοιπόν η κριτική, αποδεικνύει το πόση σημασία δίνουν στην πληροφόρηση και στον έλεγχο της δημοτικής αρχής οι συνδημότες μας, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας, αλλά δε θα ασκήσουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Πρεσβεύουμε κάτι το διαφορετικό και όσο περνά από το χέρι μας θα το κάνουμε πράξη.