πάμε μπροστά

Σάββατο

30

Μάρτιος 2013

0

ΣΧΟΛΙΑ

Απολύουν 30 άτομα οι χρυσοθήρες των Σαπών – περιμένουν την δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ [Ηχητικό]

Δημοσιεύτηκε από , Κατηγορία PDF, Δημοσιεύματα, Ηχητικά, Ιστοσελίδες, Μεγάλα θέματα δήμου, Χρυσωρυχεία

Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 FMΣε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της “Μεταλλευτικής Θράκης Α.Ε.” κ. Κώστας Σαλονίκης ανακοίνωσε την απόλυση και των 30 εργαζομένων στην εταιρεία και το πάγωμα της επένδυσης μέχρι να ξεκαθαρίσει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. Θα παραμείνουν μόνο τα γραφεία διοίκησης στην Αθήνα.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ράδιο Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 29/3/2013 ώρα 10:27.

Ιστοσελίδα Ράδιο Θεσσαλονίκη για το θέμα των χρυσωρυχείων Σαπών (29/3/2013)

Ιστοσελίδα Ράδιο Θεσσαλονίκη για το θέμα των χρυσωρυχείων Σαπών (29/3/2013)

Σύμφωνα με τον κ. Σαλονίκη, η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. έχει τη μίσθωση ενός δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών από το 1993. Για 20 χρόνια προσπαθεί να προωθήσει μία ωφέλιμη επένδυση (κατά την άποψή τους) για την περιοχή. Οι 30 απολυθέντες εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί εδώ και ενάμιση χρόνο για να κάνουν συγκεκριμένες εργασίες όπως γεωτρήσεις. Από το Φεβρουάριο του 2012 έχει κατατεθεί αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους τελευταίους έξι μήνες βρίσκεται σε γραφεία υπουργών προς υπογραφή, χωρίς αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι δεν εγκρίθηκε αυτό το απλό γεωτρητικό πρόγραμμα έχει εκνευρίσει τους επενδυτές και τους κάνει να αμφιβάλλουν για το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο κ. Σαλονίκης, γενικός διευθυντής της εταιρείας, συνεχίζει λέγοντας ότι το συγκεκριμένο έργο χρυσού είναι ύψους 75 εκατ. ευρώ περίπου, 100-120 εκατ. δολάρια, βρίσκεται σε μία περιοχή από τις πιο υποβαθμισμένες στην Ελλάδα, εάν υλοποιηθεί θα απασχοληθούν 240 άτομα άμεσα και γύρω στα 600 έμμεσα στην περιοχή, ενώ θα εκπροσωπεί το 15-16% της προστιθέμενης αξίας του βιομηχανικού τομέα όλου του νομού Ροδόπης. Μιλάμε για υπόγεια εκμετάλλευση κυρίως (240 μ. υπόγεια), με ένα μικρό κομμάτι επιφανειακό (σε περιοχή 9 στρεμμάτων) ενώ ο χρυσός ανακτάται με εμπλουτισμό (χωρίς κυάνιο με μεθόδους που οδηγούν σε συμβατική ανάκτηση του χρυσού, με επίπλευση). Έχει εγκριθεί η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει κατατεθεί η κύρια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και η εταιρεία περιμένει να μπει σε δημόσια διαβούλεση μέσα στο καλοκαίρι, το πολύ μέχρι το Σεπτέμβρη. Παράλληλα έχουν ένα μικρό γεωτρητικό πρόγραμμα (που αφορά 16 γεωτρήσεις) αλλά δεν εγκρίνεται για πολιτικούς λόγους, καθώς και οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πλήρως αντίθετοι με το έργο. Αυτό που λένε οι επενδυτές είναι ότι εφόσον δεν υπογράφονται 16 απλές γεωτρήσεις, δεν είναι θετική η τοπική κοινωνία και η πολιτεία σχετικά με την επένδυση αυτή, τότε δεν υπάρχει λόγος να επενδύσουμε περισσότερα αυτή τη στιγμή. Υπάρχει ένα πολιτικό όχι που δεν αφορά την κοινωνία, η οποία χρειάζεται ανάπτυξη, εργασία, ειρήνη και ευημερία.

Ο κ. Σαλονίκης συνεχίζει λέγοντας ότι η εταιρεία έχει δαπανήσει πάνω από 6 εκατ. δολάρια μέχρι τώρα (;) ενώ πέρσι επενδύθηκαν 2,5 εκατ. δολάρια, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων έχει πάει σε μισθούς, σε συντάξεις (;), σε προμήθειες από επιχειρήσεις της περιοχής και ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να βοηθηθούν άνθρωποι της περιοχής που έχουν ανάγκη (!).

Η εταιρεία Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε. είναι 100% θυγατρική της Glory Resources Limited (Κωδικός ASX Αυστραλίας: GLY) εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, ενώ το 19,9% της Glory ανήκει στην Eldorado Gold Corp (Κωδικός μετοχής TSX Καναδά: ELDΚωδικός μετοχής NYSE ΗΠΑ: EGO).

Ο κ. Σαλονίκης, στη συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, υποβαθμίζει το ρόλο της Eldorado Gold στη Glory Resources λέγοντας ότι δεν επηρεάζεται το management της Eldorado στην περιοχή.

Σε ανάρτηση όμως στην ιστοσελίδα Proactive Investors Australia και σε ανάρτηση της 3/11/2011, διαβάζουμε το διευθυντή της Glory Resources κ. Jason Bontempo να λέει: “Η Eldorado έχει σημαντική διεθνή εμπειρία στην εξόρυξη χρυσού και ισχυρή κατανόηση του ελληνικού εξορυκτικού κλάδου μέσω του έργου της στο λόφο του Περάματος στη Θράκη”. Στην ίδια ανάρτηση διαβάζουμε: “Η Glory Resources στις 18/8/2011 συμφώνησαν την αγορά του 100% του έργου χρυσού των Σαπών της Cape Lambert Resources προς 36,5 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (26,5 εκατ. ευρώ με την τότε ισοτιμία AUD/EUR 0,72655).

Επιπρόσθετα, στην αναφορά της εταιρείας Glory Resources που υποβλήθηκε στο χρηματιστήριο ASX της Αυστραλίας, αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει λάβει εγκρίσεις για το πρόγραμμα γεωτρήσεων από όλα τα αρμόδια τμήματα της κεντρικής, τοπικής και περιφερειακής κυβέρνησης, μαζί με την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλαφάτη, εκκρεμεί όμως ακόμα η υπογραφή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ευάγγελου Λιβιεράτου. Μάλιστα σε ραντεβού του διευθυντή της εταιρείας κ. Jason Bontempo και του διευθυντή Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Σαλονίκη την 1/11/2012 με τον υπουργό και το γενικό γραμματέα ΠΕΧΩΔΕ, οι πρώτοι δύο παρουσίασαν τα ωφέλη του έργου, τη δημιουργία 200 θέσεων εργασίας, τη μισθοδοσία ύψους 7 εκατ. δολαρίων το χρόνο, τους εταιρικούς φόρους ύψους 20 εκατ. δολάρια το χρόνο, κλπ. ενώ ανέφεραν ότι οι νέες γεωτρήσεις είναι δυνατόν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια περισσότερες πηγές χρυσού που θα οδηγήσουν σε αύξηση του χρόνου ζωής του έργου και των επιπρόσθετων κερδών για την τοπική κοινωνία. Στις 14/12/2012 όμως, η εταιρεία ενημερώθηκε από το γραφείο του υπουργού κ. Λιβιεράτου ότι απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες για το έργο, με συνέπεια η άδεια γεωτρήσεων να επιστρέψει στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου. Μετά την παροχή των επιπρόσθετων πληροφοριών και την εκ νέου υπογραφή από όλους, εκκρεμεί πάλι η υπογραφή του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Λιβιεράτου. Το Δεκέμβριο του 2012 η εταιρεία είχε “θετικές” συναντήσεις με την ομάδα του προγράμματος “Fast Track” ενώ ετοιμάζει τον φάκελο για την ένταξη σε αυτό στις αρχές του 2013.

===========

Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Σαλονίκη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 29/3/2013 κάνοντας κλικ εδώ.